Dilema celor 12

V-am povestit despre statul la coadă în Ajunul Crăciunului, vă spun câte ceva şi despre 31 decembrie, să nu las anul să plece aşa, cu uşa trântită. Nu, mie-mi place mai pe mno, ce atâta grabă?, mai stăm în prag, mai povestim, mai bem ceva, mai mâncăm o alună, nu aşa cu gata, pa, am plecat.
N-am mai stat la coadă, în mod absolut miraculos, acel magazin mai avea fix două pâini şi niciun om la ora la care m-am luminat eu că e târziu şi magazinele cam închid şi eu n-am pâine şi hai să cumpăr. Magazinul de la bloc, cel de la care, spre deosebire de Ajun, am vrut să cumpăr, nu mai avea şi pentru mine, m-a lăsat de izbelişte aşa că, forţată de împrejurări, am zis că merg la altul. Ca să ajung la ăla, am trecut pe lângă cel cu coada şi, spre marea mea mirare, era şi deschis, şi cu pâine-n el. 2xpâine. Singura explicaţie e că ăia de au stat la coadă cu mine au luat atunci mai multă şi mai aveau. Deci de data asta e fără coadă. Am trecut pe lângă un aprozar, am luat din zbor şi din instinct un strugure şi hai acasă.

Nebunia mea a început cu un mesaj pe WhatsApp, de la mama. Cu o poză cu rochiţa pe care urma să o îmbrace în seara aia. Îi spun că e faină, îi trimit pupici şi imediat mă sună: că mulţumesc, mami, că mă bucur că-ţi place, mami, că… tu cu ce te îmbraci, mami? Şi io rămân cu ochii mari şi gura căscată. Ea nu vedea asta, auzea numai… nimic. Alo, mami, mă auzi? Şi io… nimic. Am înghiţit, am zis ce? Şi aia a fost. S-a declanşat găleata cu informaţii amestecate, cea mai importantă fiind aia că deşi nu va fi cu pretenţii, totuşi nu poţi merge în pijamale, fatăăă! Şi a doua informaţie, la fel de importantă, era că… n-ai cu ce, aia e, n-ai cu ce.

Evident, m-am dus în faţa dulapului şi am început: trebuie roşu. Ce? Orice? Adică… pe dinafară sau pe dinăuntru? Nu contează, să fie roşu. Hai, ceva să nu se vadă. Trebuie nou. Roşu nou sau altceva nou, pe lângă roşu? Dacă le combin, mai e regulamentar? N-am roşu nou, n-am nou. Am ceva ce stă-n dulap de vreo doi ani, nepurtat. Se pune? Merge. Booon. Dar aia e o un fel de ceva ce se poartă pe sub, nu pe deasupra. Deci pe deasupra ce purtăm, fată? Rochiţă. De care?
… 75 de minute mai târziu, cu rochiţa pusă pe pat, mă gândesc că totuşi trebuie alta. Bun, rezolvat.
Trebuie ceva strălucitor. Ce? Orice. Roşu nou strălucitor? Hai, măi, bulibaşa a început petrecerea, nu-l deranjez să-mi împrumute. 🙄 No, ceva strălucitor, nu musai roşu. Eşarfă se pune? Se pune.
Când am fost gata îmbrăcată, m-am întrebat de unde vine asta cu ceva roşu, ceva nou, ceva strălucitor. N-am ştiut, am plecat deci neştiutoare.

Am ajuns, am salutat, am pus platoul pe masă, lângă alte platouri, am pus strugerele simbolic pe o farfuriuţă şi s-au adunat fo’ trei dragi mie că vai, ce bine, că tocmai de struguri am uitat, că ce fain că te-ai gândit că… spuneau asta în timp ce ronţăiau cu poftă din boabele mele.
Şi iar m-au cuprins întrebările: alea 12 boabe se mănâncă înainte de 12 sau după 12? Sau fix-fix la 12 fix? Dacă după ora 12 nu mai sunt? Merge şi-n avans, să fiu sigură că mai prind? Dar să fiu aşa hapsână să număr boabele o fi bine? Dacă aşa voi fi tot anul?
Şi primul lucru, după salut şi pupături, am implorat cafea. Cafea cu strugure… nu se cheamă că mă va prinde noul an acolo unde, vorba aia, şi regele are parte de singurătate? Nu prea vreau. Dar dacă mânânc simbolic una şi zic că e pentru toate 12? Las mai bine pentru după 12. Dar la 12 beau şampanie. Cafea, suc, şampanie, struguri… iar ajung la regi şi iar nu-i bine. Şi dacă iau eu 12 boabe, ce le mai rămâne altora? Îl lăsăm de decor şi mănânc mai bine 12 măsline. Ce, ştie anu’ ce boabe mestec eu?
Da’ nu mai bine beau eu un pahar cu vin? Că ăla sigur a înghiţit mai mult de 12 boabe şi mă asigur pentru mai mulţi ani. Sau mănânc 3-4 felii de cozonac cu stafide şi m-am scos.
Măi, dar zău, străbunicii noştri mâncau fix 12 boabe, fix de struguri şi fix de Revelion? Şi? Au păţit ceva că nu? Păi? Aaah, noi suntem moderni. În trend. Am înţeles, nu mai insist.

A urmat dilema cu peştele. Nu era peşte pe masă. Panică, panică! Singurul peşte disponibil a venit după o oră, în castron, sub formă de salată, lipit de nişte cartofi, măr ras, maioneză, suncă. Mno, bun şi aşa, simbolic să fie. Dar dacă sunca e de pui? Nu e voie cu pui în noaptea asta. Dar nu se anulează unul pe altul? Poate e mai tare peştele şi m-am scos. Dar măr cu maioneză? Dacă… mda, regele, cafeaua, vinul…
Şi ăsta când se mănâncă? După 12? Până după 12, la căldură, maioneza s-ar putea să mă trimită printre elefanţi roz, ştiu eu ce efecte are?
Aşa că am anulat toate dilemele, am lăsat vin, cafea şi tot şi m-am pus pe ţopăit.
Şi a început anul şi va continua fără să-l intereseze ce-am mâncat eu, cât, cum. Şi, cu atât mai puţin, sigur nici nu s-a uitat la cât roşu, nou, strălucitor am avut eu pe mine. Deci am aşa o vagă idee că de fapt nici nu contează. Dar e doar o părere, nu aruncaţi decât cu peşte. Dacă v-a mai rămas. Dacă nu, mulţumesc pentru intenţie, struguri nu mai vreau, nici n-au niciun gust în perioada asta, rămâneţi datori şi îmi daţi prin septembrie 😉

Foto

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

79 de răspunsuri la Dilema celor 12

 1. Potecuta, ca nu esti normala nu-ti mai zic! 🙂 toata esti dulce si nebuna, jur! 🙂

  Apreciat de 4 persoane

 2. Mona zice:

  Oare după 12 tot așa îți vuiau întrebările prin căpșor?
  Așa am râs și eu. Soacra mea care a lucrat o perioadă în Spania a venit cu acest obicei, cu strugurii. Și cine a uitat? Eu! Cine a mers la 7 seara să cumpere? Eu! Că doar eu am carnet de șofer. Bine că am găsit că altfel… cu soacra nu te pui! 😁
  Roșu am avut doar pe ce dă împăratul jos când nu-l vede nimeni 😅 Eu credeam că e de Crăciun nebunia cu roșu… 🤔 Hai că m-am scos, am părul roșu. 😅
  Am râs bine! Te îmbrățișez tare, tare! 🤗😘

  Apreciat de 3 persoane

  • Hai mai aproape, să-ţi şoptesc ceva la ureche: după şampania de la 12, care, nu ştiu cum s-a nimerit, a fost mai aproape de wiskey sau ceva tărie, n-am mai avut nicio întrebare. Am dansat, am râs, am mâncat, totul era limepde, mai puţin io 😀 Nu m-am îmbătat, eu nu ştiu să mă îmbăt, eu de la o juma de pahar sunt ca o muşcată-n fereastră deci… şşşşttttt!
   Ioi, deci şi tu ai suferit cu strugurii 😀
   Să ştii că îţi stă perfect cu părul roşu! 😉
   Te îmbrăţişez şi eu cu drag mult şi îţi mulţumesc tare mult!

   Apreciat de 3 persoane

 3. Issabela zice:

  M-ai băgat într-o nebuloasă de nu știu cine, cînd și cum mă scoate.
  Eu știam de ceva ani, de pe fb, că n-aveam blog, că e cu „something old, something new, something blue”, sigur știu bine, de la rimă. Și vii tu, cu roșu… :)))
  Iar despre boabele de strugure, mă jur că-n ziua de 31 am citit prima oară de ele.
  Cu peștele, da, e mai veche.
  Or s-ajungă atîtea, că n-or să ne mai ajungă nouă 24 de ore să le efectuăm pe toate.
  Bine că ești bine, Potecuță, Anul Nou merita textul tău :)) ❤

  Apreciat de 1 persoană

  • Issa, nu am pus ştampilă. Eu ştiu de roşu de ani buni. De obicei, era cu lenjerie roşie, după s-a generalizat, să fie pe orice, roşu să fie. Dar nu zic că e cu musai, că ştiu corect.
   Deci iete, tu acu ai aflat de struguri deci e clar că n-are nicio treabă cu nimic.
   Exact: până îmbrăcăm tot ce ar trebui şi mâncăm ce trebuie şi nu mâncăm ce nu trebuie, se face 2 ianuarie 😀
   Îţi mulţumesc mult, Issa!

   Apreciază

 4. Aura B. Lupu zice:

  Aceeași dilemă am avut-o și io în 2018… Da’ m-am lecuit. 😍 https://aurablupu.com/2018/12/29/meniu/

  Apreciat de 1 persoană

 5. ecaleopi zice:

  În ultima clipă, câțiva peștișori congelați… Un strugure, vai de el, atât de ,,pălit”, încât de-abia de s-a putut mânca o boabă! O bancnotă care mi-a scăpat de prin buzunar, pe jos. Și, de ,,roșu” am uitat, complet! Nimic ,,nou” deci, ce va face anul ăsta cu noi, habar nu am…Vom vedea cum ne va pedepsi!

  Apreciază

 6. ane zice:

  Potecuță am râs cu lacrimi. Ești o dulce.💖
  Să ai parte de tot cei mai bun pe lume.

  Apreciat de 1 persoană

 7. genovevadans zice:

  😀 Ai scris foarte amuzant! La multi ani si la multa inspiratie! Dupa mine, te-ai incadrat foarte bine si vei avea un an excelent.
  Nici eu nu tin neaparat la ”traditiile” astea, dar daca tot n-am scapat 😀 de ele, mi-am pus repede pe mine un sort nou de bucatarie cu buline rosii 😀 si cu sughituri de veselie. Noi s-avem sanatate ca restul vine la pachet! 😀

  Apreciat de 1 persoană

 8. Diana zice:

  Minunată și carismatică! Într-o zi fără soare, citim ce scrie Potecuța și gata, ne-am împrospătat spiritul! Un an cât mai inspirat îți doresc! 🤩🎉🎊

  Apreciază

 9. Mishuk zice:

  ia te uită ce avem noi aici… 🙂

  Apreciază

 10. Zuzu zice:

  Anii mei au fost toti la fel, cu bune, cu rele, si atunci cand am fost superstitioasa, dar si cand nu am dat doi bani pe tampeniile transmise prin traditionalul telefon fara fir. Doar ca atunci cand nu mi-a pasat, m-a durut capul mai putin! :))
  Am luat un examen important, desi imi taiase calea o pisica neagra si-mi iesise in cale cineva cu o galeata goala. Singurele ghinioane au fost credintele mele intr-un posibil esec. Dar, ce credeti, putem controla cu ce ne umplem mintea si inima! (Altfel…Aspacardin)

  Apreciază

  • Ai perfectă dreptate, Zuzu! Niciun fel de superstiţie nu ţine de niciun eşec sau realizare. E drept, pe unii îi ajută, ţine de autocotrol, cumva. Dar nu şi astea venite la pachet, una mai aberantă decât alta.
   Să-ţi fie anul bun şi frumos!

   Apreciază

 11. Iosif zice:

  Superba expunerea în proza a “Dilemei celor 12”! Merci, pentru toate articolele luminoase, haioase stralucitoare, vestimentare, cu care împodobesti de fiecare data Potecuta, întotdeauna aranjata, proaspata, curata si decorata cu multe flori de cuvinte, etalate în nuante elegante si multiple culori metaforice sublime, iar rosul este culoarea ce te aranjaza si te prinde foarte bine.
  Felicitari, mult succes si sa auzim numai de bine, printre blocuri, la aprozare si la cozile (fara) de la pâine ! 🙂
  Un an binecuvântat, real, pragmatic, împlinit si luminat, de CuVântul Viu Adevarat, drag Suflet frumos !

  Apreciază

 12. Aila zice:

  Oricum dupa toata agitatia finalul cred ca a fost de happy end.Esti haioasa.La multi ani Potecuta!

  Apreciază

 13. tink3rbe11 zice:

  La mulți ani în noul an!
  Niște pește afumat(afumat acasă la noi), vrai?
  Am avut și pește, dar am mâncat a 2a ZU, struguri am mâncat și înainte și după… Noutatea începutului de an… am stat acasă, singuri, n-am petrecut n-am purtat rosu, n-am pus bani prin buzunare, nu” ne-am pupat „… Oare o să fie bine? O să văd pe parcurs… sigur nu o să-mi amintesc dar mă bucur că am reușit să intru astă seară să citesc trecerea ta dintre ani…

  Apreciază

  • Mai întrebi? Sigur că vreau peşte! Peşte nu refuz niciodată, aş mânca numai peşte dacă s-ar putea 🙂
   Îţi doresc un an minunat, dincolo de orice superstiţie! La mulţi ani cu bine!
   Şi îţi mulţumesc mult!

   Apreciază

 14. Crengu zice:

  No, m-am hotărât: tre’ să faci echipă cu Mircea Bravo! Care Mircea? Ăla cu ” Așa a zis bunica”, normaaaal! 😋 Păi nu se poate, domn’le, pățaniile aistea, dar și talentul, mai ales talentul de a scrie, trebuie să fie cunoscute la nivel național și internațional! Dacă cumva o să te cunoști cu Mircea, să nu te întrebi dacă o fost de la roșu sau de la struguri! Ești savuroasă, asta-i! 😊

  Apreciat de 1 persoană

 15. rofstef zice:

  Am crezut că numa io am dileme :)))
  Ce să faci, trebe să existe și tradiții, obiceiuri și sărbători că altfel ar fi o lume gri în jurul nostru, nu ?
  O Seară Plăcută să ai !!!

  Apreciază

 16. Diana zice:

  Sa-ti pastrezi „nebuneala” asta frumoasa! 🙂 Ce dileme! Ce dileme! Nu stiam de stralucitor. Daca ne stralucesc ochii – de bucurie – se pune?! 🙂 Nu, nu mi-au stralucit, doar zic, asa, in general.
  Muuulte complicatii! Mi-a placut ca ai rȃs de ele! 🙂 Si m-ai facut si pe mine sa rȃd! :)) Multumesc.
  Vesela sa fii toti anii! Zile senine, Potecuta, iti doresc cu drag!

  Apreciat de 1 persoană

  • Îţi mulţumesc din suflet, Diana dragă! Doamne ajută, aşa să fie, să ne fie tuturor!
   Ce frumos, uite că la strălucirea din privire nu m-am gândit. Dar da, nu doar că se pune, e chiar indicat să fie aşa!
   Îţi doresc şi eu tot ce-i mai bun, în toţi anii ce vor urma! Te îmbrăţişez!

   Apreciază

 17. Floare de mai zice:

  Super dileme,m-ai făcut să râd.Dar,serios,prea multe superstiții😊au şi românii.Eu am auzit că nu e bine cu struguri,că înseamnă lacrimi şi plângi tot anul.Şi cică să ai bani,să îți pui o dorință la miezul nopții,unii fără vâsc nu fac Revelionul😊,să ai paharul plin şi eventual şi pe cine ține de mână ca să nu rămâi singur tot anul😊,etc.Cine să țină cont de toate ?.Şi eu zic că anului nu-i pasă de ce facem noi,el e doar timp care trece.În decembrie se termină oricum.Doar n-o să zicem că nu a fost bun,dacă e cazul,pentru că n-am purtat noi haine roşii sau eu ştiu ce alte superstiții…

  Apreciat de 1 persoană

 18. ecoarta zice:

  Am râs. Cu poftā. Dar m-am oprit totuşi din politețe şi m-am întrebat aşa: „cum, Doamne, iartă-mă, ai avut timp să-ți tune prin cap atâtea dileme!???? Şi am răsuflat uşurată că pe aici pe la mine, oamenii nu au astfel de…probleme! Ba, mai mult, nici măcar nu sunt interesați foarte tare de petrecerea de anul nou. Nu mă intreba de cei bogați, că nu ştiu…noi, ceilalți în schimb, o cină, dacă ai noroc să găseşti locuri libere, şi pe malul oceanului la artificii. Lumea vine cu pături, perne, cu scaune pliante şi mese. O carafă cu cafea sau coca-cola, o farfurie cu o prăjitură; nu tu o bere, nu tu o petardă, nu tu un bețiv căzut pe undeva…hmmm! nu ştiu ce-i cu oamenii ăştia!? Şi unde mai pui că vin îmbrăcați ca pentru piscină…nu tu rochii nu ştiu cum, nu tu pantofi Tommy Bahama…dar dansează de mama focului, desculți, că sunt concerte câte vrei…am fost şi eu printre ei…am dansat, dar nu desculță şi am băut coca-cola, că o dată în an merge…
  Mă bucur că până la urmă te-ai simțit bine…

  Apreciat de 2 persoane

  • Pentru dileme îmi fac timp oricând. Şi chiar când fac ceva, orice altceva, tot e loc şi de ele printre altele 😀
   Nu e cu regulă. Noi am fost vreo 30. Toată lumea îmbrăcată lejer, unii în blugi, alţii în bocanci, alţii în pantofi. Eu am luat rochiţă, că rochiţe port mai des decât pantaloni. Dar rochiţă de zi cu zi, nu rochie de nuntă. Cei care au mers la restaurante sigur că au adoptat ţinute mai stilate. Dar am ieşit în piaţă la 12 şi erau mai toţi îmbrăcaţi de stradă deci se pare că nici pe aici nu mai e cu sclipici cum era cândva. E bine, e tare bine aşa cum e, important e cum alegem să privim noi ce se întâmplă în jur. Că ori ne dezgustă, ori ne amuză, ori nu ne afectează.
   Fain şi cum povesteşti tu. Chiar vorbeam zilele trecute cu cineva că mi se părea tare ciudat când vedeam pe la TV că unii petreceau de Crăciun pe insule exotice, în costume de baie şi cu căciuliţe de moş pe cap şi ziceam că pe atunci mi se părea tare aiurea, în sensul că na, de Crăciun e frig şi zăpadă. Ei, la cum merge asta cu încălzirea globală şi la cum a fost la noi de Crăciun, nu mai e mult până când va fi la fel, vom colinda în tricouri…
   Da, a fost excelent. Când eşti cu oameni fani nu are cum să fie altfel.
   Îţi mulţumesc mult, tare mult mă bucur că te-ai amuzat! Te îmbrăţişez!

   Apreciat de 2 persoane

 19. Florina zice:

  Bai nene, Potecuta draga, tu esti sigura ca te-ai trezit dupa petrecerea de Revelion? Pai ce formulare e asta, frate cica… citez din clasici: „Singurul peşte disponibil a venit după o oră…” Te rog sa ma ierti, dar rad cu lacrimi, in hohote, mama, cat e de amuzanta limba romana sau ce-ai mai gasit tu din ea dupa noaptea de Revelion… :))))))
  LA MULTI ANI! Revin dupa ce-mi trece criza de ras, ca nu ma pot abtine, clar nu stiu daca-i superstitie, dar sper sa rad tot anul cum rad acum… ha-ha…:)

  Apreciat de 2 persoane

  • Eu nu-s trează de tot niciodată, dacă e să fiu sinceră 😀
   Mă bucur mult că te-ai amuzat şi chiar îţi doresc să râzi aşa, în hohote, întregul an!
   Am vrut să scriu că a venit în braţele unei tipe, că aşa a şi venit, ea ţinea castronul cu salata în care era şi peşte. Dar mi s-a părut că de chiar sună puţin înspre o zonă mai delicată… 😀
   La mulţi ani şi numai bine îţi doresc!

   Apreciat de 1 persoană

 20. fosile zice:

  Chestia cu strugurii e mai nouă, dar cea cu roșu și cu bani în buzunar e veche, dintotdeauna.Nu se pune că n-ai buzunar.Trebuie.Si dacă uiți…asta e.

  Apreciat de 1 persoană

  • Aha! Deci roşu, cu buzunare 😀
   Am avut bani, i-am pus în husa telefonului şi telefonul în buzunar. O grijă-n plus când am intrat în mulţimea adunată la artificii…
   La mulţi ani!

   Apreciază

 21. Dacă n-ar fi atâtea superstiții de genul ăsta și cineva atât de amuzant ca tine să le ironizeze, am fi mai săraci cu câteva hohote de râs, tocmai când avem mai mare nevoie de ele. Că se duc sărbătorile, dar amintirea acestui umor rămâne să ne susțină în perioada de după. Mulțumesc încă o dată, Potecuță!

  Apreciat de 2 persoane

 22. Oazapentrufluturi zice:

  Ce amuzantă eşti…Pe aia cu primu om ce-ţi trece pragul după revelion să fie bărbat o ştî Potecută?degeaba rosu degeaba peste,strugurii deliciosi dar boabe cat prunele.deci două trei ajung,însă fără bărbat dimineața totul s-a anulat!!!ei fira-r…..pe ghinion?Da mi-a ajuns !2020 să ne fie cu noroc!♥:-)

  Apreciază

 23. vICTORIA pOPA zice:

  Dintre atâtea obiceiuri, pe cel mai grozav să-l alegi, că pe toate nu se poate.

  Apreciază

 24. Ioana zice:

  M-am amuzat copios 😅 Noi să fim sănătoși, Potecuță, că așa “tradiții” mai apar, mai dispar..!

  Apreciază

 25. Diana zice:

  Eu am avut ceva roșu, nou și strălucitor. Dar nu am mâncat struguri, doar pește 😂

  Apreciază

 26. Roxana Negut zice:

  😀😀 Superb! 😀😀 M-am amuzat de dimineata!😀🤗😘

  Apreciază

 27. Mărgeluţa zice:

  😂 Deci mai sunt și alții care despica firu-n patru ca mine! Cea mai veche superstiție o știu de la bunica (prima persoana care-ti trece pragul casei în noul an sa fie un bărbat brunet), apoi urmează cea cu banii pe care obligatoriu trebuie să-i în buzunar în noaptea de Revelion dacă vrei sa ai belșug financiar în anul ce vine. Pe asta o știu de la tata, care nu uita niciodată sa ne dea bani. Fiind cele mai vechi superstitii pe care le cunosc, tind sa cred ca astea sunt mai “românești”.
  De cea cu lenjeria roșie am auzit prin liceu, cred. Iar de cea cu cele 12 boabe de struguri am aflat când locuiam in Italia, deci clar nu e de-a noastră. Nu știu însă de unde vine mâncatul peștelui în noaptea dintre ani… Niște aberații toate, după umila-mi părere! 😂

  Apreciat de 1 persoană

  • Încep cu finalul: am auzit varianta că să aluneci uşor printre greutăţi, ca peşte prin apă. Nu pui, să nu scurmi ca puiul. Pe asta zău că nu o pricep! 😀
   Da, şi eu de boabe am auzit relativ recent deci sigur e împrumutată, clar nu e de la noi.
   Brunet? No, nu ştiam. Deci stai afară şi culegi bruneţi dacă nu ai? 😀 😀
   Foarte ciudate toate, da. Eh, să ne fie bine, dincolo de toate astea. 😉
   Te îmbrăţişez!

   Apreciat de 1 persoană

 28. Te inteleg, Potecuta, ca si eu mi-am pus intrebarea cand trebuie mancate boabele de struguri, inainte sau dupa? Nu mai stiu daca le-am mancat dupa 12 noaptea si nici daca am mancat chiar 12. Le-am amestecat cu pudding-ul din lapte de migdale cu vanilie (n-am voie lactoza) si le-am degustat prelung. In rest m-am bucurat de compania prietenilor. Cred eu ca traditiile se amesteca, mai ales de cand cu schimburile culturale, si pe drum, apar confuzii, asta e. 🙂 Un an nou bun sa ai!

  Apreciază

  • Sună tare bine ce spui tu, aş fi încercat şi eu cu tine 😉
   Ai perfectă dreptate! Asta e. S-au adunat, s-au amestecat, ne-au ameţit.
   Îţi mulţumesc mult! Un an cu bucurie îţi doresc şi eu!

   Apreciază

 29. Suzana zice:

  La Multi Ani, draga Potecuta si fara dileme , daca se poate. Eu una, nu le mai bag in seama, ca sunt prea multe, prea ciudate si eu daca nu stiu exact de ce si cum, o las balta.
  Asa ca sper ca 2020 sa ne fie vesel si fara dileme existentiale majore si sa ne fie ochii stralucitori de bucurii! 🙂 Pupici! ❤

  Apreciază

 30. CarmenP zice:

  Sunt bune si superstitiile dar si obiceiurile la ceva, ne mai ordoneaza oarecum. Cum ar fi ca pentru cele mai ravnite sarbatori din an sa nu stim ce sa gatim?😂 stim, sarmale cu carnati cu caltabosi cu toba cu salata de beof cu piftie cu peste cu prajituri cu turta dulce mai nou cu struguri fara virgula pentru ca sunt ca o mancare standard din care nu trebuie sa lipseasca nimic si in care vedeta este porcul. De struguri am aflat anul asta de la stiri..este bine ca s-a strecurat si ceva vegan intre obiceiuri, cine stie ce obiceiuri vom mai deprinde cu timpul, poate o rucola, un spanac, o salata bok choy 😂 Ca sa fie un 2020 cu de toate!

  Apreciază

 31. Pusă pe glume.😃 Și peștele și strugurii se mănâncă la timpul lor, când le vine rândul.😃

  Apreciază

 32. Alex zice:

  Ha, ha! Ești de pomină, Potecuță! Câte dileme și frământări, pentru noaptea asta, a trecerii dintre ani. Și cât ne mai agităm pentru a nu uita ceva important din aceste „tradiții”! Recunosc că nu m-am gândit absolut deloc la ele. Dar s-au gândit alții, înaintea ea. Așa că am găsit pe masă struguri. Pește am mâncat sub formă de icre. Oricum, pește am mereu în casă. În acvariul Sarei! Roșu… cred că am uitat să-mi pun, dar nu-i bai. După câteva pahare de vin… roșu, ajungi să vezi și roșu în fața ochilor.
  M-am distrat când am văzut la Revelion un prieten care a venit îmbrăcat în „treling”. Ce atâta găteală? Omul voia să se simtă comod! Bine a făcut. 😀
  Numai bine și un an plin de veselie!

  Apreciază

  • Îţi mulţumesc mult, Alex!
   Exact aşa: ne agităm să nu uităm ceva din lista asta interminabilă şi uneori uităm esenţialul: să ne bucurăm de moment. Ca omul în „treling” căruia nu i-a păsat de nimic în afară de a se simţi bine-n pielea lui 😀
   Un an minunat îţi doresc şi eu şi numai bine!

   Apreciat de 1 persoană

 33. -X- zice:

  Eu am citit ca de Anul Nou nu trebuie sa mananci struguri 🙂

  Stiu insa ca trebuie sa ai in buzunar un catel sau o caciulie de usturoi (pentru sanatate), un banut (pentru bogatie), o floare sau o floricica uscata (pentru frumusete), cateva boabe de grau (pentru indestulare) si un pahar de vin (pentru buna dispozitie) 🙂

  Apreciază

  • 😀 😀 😀
   E clar, treaba cu strugurii e dubioasă. Cum n-am ştiut de ea atâţia ani, mai bine renunţ, se pare că nu-i sigur.
   Deci va trebui să-mi cumpăr troler special, să încapă tot ce trebuie cărat în noaptea dintre ani 😀
   Să fie un an plin de bucurii!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s