Operaţiunea aragazul

Voi ştiţi bancu’ cu iepuraşul care avea poftă de clătite dar nu avea tigaie şi se gândeşte să meargă să o împrumute de la urs sau vulpe, nu mai ştiu exact? Nu? Ăla cu mmmbag…’n tigaia ta”. No, nu-i bai dacă nu-l ştiţi. Ce vreau să zic eu e că sunt cam pe acolo. Cu finalul, că la mine nu-i vorba doar de ce sau cum cred că s-ar întâmpla, ca-n cazul iepurelui, ci de realitate. De evidenţă.
Voi ştiaţi că dacă vrei să-ţi cumperi un aragaz, un aragaz, măi, nu o rachetă, şi nu eşti cel puţin luptător K1 şi expert în d’astea cu gaze (alea de vin pe ţeava care intră-n aragaz, nu alealalte) ai şanse spre zero să faci ceva cu aragazul cumpărat? Că de cumpărat, ca de cumpărat, hai, merge. Da’ pe urmă? Să vorbim pe caz concret, să nu ne încurcăm în presupuneri, zic.
Ştim toţi că la capitolul electrocasnice, cel puţin online, sunt câţiva mari şi tari. Nu despre înghiţirea ălora mici vorbim, nu ăsta e subiectul şi veţi vedea imediat, nu are nicio legătură, ba chiar şi ăia mici care au rămas sunt fix la fel. Da’ fix.
Nu mai dau nume, că nu e vorba de o singură firmă, e vorba de toate şi aş avea mult de scris. Şi până la urmă, nici nu cred că e vina lor deşi, mă întreb, dacă piaţa nu cere asta, ce face piaţa de se descurcă fără? Oare să o dea pe „ilegale”? Cine, piaţa? La noi? Nooo, fuji d’aci!

Concret: ieri am ameţit pe siteuri şi pe telefoane, căutând un aragaz. Pentru cado’. Cum nu am timp de umblat prin magazine şi cum cadooul oricum trebuie să ajungă-n alt oraş, nu are rost. Şi iar oricum, magazinele la care aş fi mers sunt tot alea pe siteul cărora am vâslit şi am citit şi am sunat când nu s-a mai putut.
Paranteză: ştiţi cazurile alea de pe FB când se pune o poză cu un obiect de vânzare şi în text, pe lângă detalii despre produs, e scris foarte clar preţul, costul livrării şi tot şi, din 70 de comentarii, 52 sunt cu: pret? ce pret? cât costă? de ce nu spuneţi preţul?
Pe asta o ştiţi sigur. Mno, eu n-am vrut să fac asta, de aia am citit la politici de livrare de mă pot angaja la ei oricând, pe post de centralistă, ştiu tot. Dar unde nu am găsit, am sunat.

Treaba e aşa: unii livrează până la uşă şi pleacă. Alţii livrează până la uşă, iau obectu’ vechi şi pleacă. Alţii livrează până la uşă şi, dacă vrei instalare, le spui, plăteşti, ei sună la altă firmă, ăia te sună pe tine, faci programare şi, când are chef meseriaşul care vine de pe te miri unde, vine. Dar obectu’ vechi rămâne la tine.
Acum să luăm un caz şi mai concret: eşti femeie. Hai că nu-i greu până aici 😀
Deci eşti femeie şi te trezeşti cu un curier care-ţi lasă plocon, la uşă, un aragaz. Nu-i rachetă, dar e totuşi un aragaz. Mai departe ce faci? Întreb. Bun, hai: găseşti doi vecini mişto care să-ţi scoată aragazul vechi până la uşă. Că oricât de mişto ar fi, mai mult n-au ce face, că n-au voie să-l ducă în spatele blocului la gunoaie şi ar fi chiar culmea să-i pui să umble ei cu el pe la ăştia care colectează. Nu, pe ăştia îi suni tu şi te programezi la colectare. Când? Nu se ştie. Cândva.
Deci ai un aragaz vechi instalat şi unul nou, pe undeva, prin casă. Să zicem că apelezi la firma aia de la ăia care au serviciul ăsta. Vine nenea. Păi n-a fost vorba că el şi scoate vechituri afară, doamnă, ce facem acum, profităm de om?  El doar pune obectu’ nou în locul liber. Treaba ta cum îl eliberezi. Deci nu merge.

Să zicem că vine obectu’ nou, suni la firma de colectare, te programează azi, vine, ia obectu’ vechi şi tu stai fără aragaz până vine nenea ăla meseriaşu de la cei care oferă serviciul ăsta. Vrei un ceai? Vrei o ciorbă? Vrei o friptură sau o ceva cald? Sună la… sau rabdă câteva zile. Deci nu merge.
Bun, renunţi la online, alegi magazin normal, fără corporatişti. Suni. Nu poţi plăti online. Nu-i nimic, zici, vine cu banii în magazin. Şi? Păi dacă sunt băieţii în magazin, îl aduc ei. Dacă nu, nu. Dacă nu, îl iei în braţe, că doar eşti Xenă. Şi mai departe? Se şi montează? Ah, nuuu. numai aşa, să vedem dacă ştie şefu’ pe cineva, să mai întrebăm şi noi.
Mno bine, apelezi la vecinu’ Gigel, mecanic auto, că doar ce naiba, e doar un aragaz, blocul are doar 4 etaje, cât de sus ar putea sări în aer? Nu prea sus. Nu? NU!

Şi să nu ziceţi că fac discriminări, ştiu câţiva bărbaţi care, deşi ar putea oricând să facă chestii la centrale sau la un aragaz sau la panoul ăla de curent, spun răspicat că: nu e meseria mea, vreau să dorm liniştit, nici la mine acasă nu-mi bag nasul, n-aş putea face la altul, să stau cu frică. Corect! Normal! Au dreptate. Nici eu nu aş accepta asta. E cado’, am zis. Cum aş sta să ştiu că aragazul ăla a fost montat de Gigel care de obicei pune cauciucuri de iarnă?
Atenţie! Nu spun că un om nu ar fi în stare să facă asta pentru că el de obicei pune cauciucuri. Dar cred că ar fi bine să lăsăm pe fiecare să-şi facă meseria. Mai ales când e vorba de chestii cu care parcă n-ar fi indicat să ne jucăm şi să o dăm pe improvizaţii şi pe celebra sârmă.
Am sunat şi la eon, normal. Şi după ce-am ascultat o melodie mişto (serios că-i faină, aş vrea să ştiu care e, un nene cântă, cred că mai sun o dată, numai pentru asta 😀 ) mi s-a spus că nu pe ei îi chem, că ei n-au treabă, că merge cu o firmă specializată. Care, mămică, care? Şi unde o găsesc?

Nu sunt exagerată. Sau poate sunt. Unde am sunat, adică acolo unde nu scria nimic despre livrare şi montaj, am spus că e contra-cost, evident. Nu se poate. Că nu au oameni care să facă asta. Că ei doar vând, nu montează. Bun. Şi normal, nu am pretenţia de la bietul curier să-l şi care pe scări, să-l şi monteze. Dar revin la partea în care ziceam de piaţă şi acum scriu nume: Flanco, Altex, Dedeman, Domo, Electro nu ştiu cum. Toate au magazine în absolut toate judeţele din ţara asta. Nu spun că trebuie angajaţi oameni la propriu, să fie-n magazin tot timpul. Că nu e nevoie. Dar dacă cauţi tu în fiecare judeţ nişte specialişti care să facă şi ei un bănuţ la o astfel de comandă, o fi greu tare? Că sunt sigură că sunt. Sau direct cu firme care să-ţi trimită om când vine produsul, nu să-ţi rupi tu tastatura căutând… nimic. Că nu mi-a găsit google şi FB nimic. Măcar pentru din astea care necesită totuşi habarnism. Astea pe gaz. Că alea pe curent care numai se bagă-n priză, cum e un frigider, nu e nevoie.
Deci dacă toţi cei care şi-au cumpărat un aragaz, o plită, un cuptor ar fi întrebat de montaj, oare nu s-ar fi prins că e nevoie? Şi dacă nu s-au prins, că nu a întrebat nimeni, cum s-au descurcat totuşi toţi cei care au cumpărat? Adică ce-a făcut piaţa după ce a venit curierul la uşă şi a lăsat produsul? Că vreau şi eu.
Ok, asta e politica şi normal, nu spun că angajaţii lor trebuie să ştie şi să fie specializaţi în asta. Dar nu e absurd totuşi? Adică-l cumpăr, nu e greu. Da’ dup’aia? Aia vreau să ştiu.

Şi dacă n-am avut introducere, am încheiere: ce frumos a fost în vacanţa de vară!

Foto

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

122 de răspunsuri la Operaţiunea aragazul

 1. sticri zice:

  Bine, la tine probabil ca nu e cazul dar eu sunt ca o „soacra” PT CA NICIODATA, DAR ABSOLUT NICIODATA nu am fost multumit de ce au facut anumiti „mesteri”. Ca atare, ma documentez pana nu mai am de unde sa ma documentez si apoi montez singur, aragaz, masina de spalat, etc.
  Aaaaa , niciodata nu citesc manualele si toate tampeniile care vin cu produsul respectiv, prefer sa caut tutoriale pe yt sau info pe net dar sa fie cat mai succinte 😂😂😂, asta pt ca-s puturos …
  PS: Vezi unde trimiti aragazul pt ca daca e pe gaz sunt duze difereite pt butelie si/gaz natural 😊

  Apreciat de 1 persoană

 2. Ileana zice:

  Eii, am să apelez și eu la Sticri 😉 , adevărul este că lasă de dorit cei care ar trebui să își facă treaba cum trebuie. Am trecut prin astfel de situații.
  Seară frumoasă draga mea!🤗❤️

  Apreciat de 1 persoană

 3. rofstef zice:

  Atâta timp cât e plină țara de instalatori pricepuți ca Dorel, și dacă s-ar înființa o firmă pentru acest profil, ar da
  faliment urgent.
  No lasă, nu e atât de grav, sigur va găsi pe cineva să lege o țeavă la el. Ideea e să nu fie Dorel beat în timpul serviciului 😄

  Seară frumoasă, Po !

  Apreciază

 4. anasylvi zice:

  Mi-ar placea sa te ajut, dar sunt pe langa subiect. Nu mai gatesc pe gaz de cativa ani, iar inainte am avut butelie. Poate cei de la firma de gaze sa aiba neste specialisti, daca tot vor tidula si verificare? Hmmm? Nu stiu, doar zic. Sau de la o firma dintr-asta de monteaza si centrale de apartament, nu s-or descurca oare cu un aragaz? Sunt doar asa, idei care-mi vin acum, o sa las pe cei care chiar stiu sa se pronunte in mod avizat. 🙂 Seara frumoasa, Potecuta!

  Apreciat de 1 persoană

  • Este aragaz complet electric? Nu separat plită și cuptor, nu e o variantă, pentru aia trebuie suport din lemn, spațiul e mic, nu merge. Sau nu de curent ziceai când ai zis că nu gătești pe gaz?
   Ana, cei de la eon au zis că nu trebuie chemați ei. Deci alții. Care alții… nu-s.
   Eu am vrut să nu fie așa nebuneală. Când altcineva e dependent de tine și are nevoie de mâncare caldă, nu poți risca să te lase fară mai mult timp, cum ar fi să apelez la cei care trimit pe cineva când s-o nimeri. Deci de destinatar depinde altcineva și nu pot încurca destinatarul în halul ăsta. Ar fi ideal să fie instalat cel târziu a doua zi.
   Na, nu că e caz special, că nu e. Dar zău, mi se pare ciudat tare că nu oferă ei instalare. Te descurci singur. Bine. Cum? Deci pentru oricine e bătaie de cap în plus.
   Mașina de spălat, când am cumpărat-o, au instalat-o ei. Pac-țac. Un aragaz de ce nu? 🙄

   Apreciat de 2 persoane

 5. Mi-ai amintit de o experiența amuzantă cu comanda online. Am ales să iau o motosapă pentru tatăl meu, de pe un site celebru. Toate bune, a venit curierul, nu a răspuns la salut, a dat jos coletul și a plecat. Eu am rămas cu un colet extrem de greu în stradă, singură acasă.
  Singura soluție a fost să car piesa cu piesă, mai o roată, mai un șurubel🤣🤣!

  Apreciat de 1 persoană

 6. Tatar Lau zice:

  Legislația e proastă! Ce să faci cu un aragaz fără conectarea lui la rețeaua de gaze?! Ar trebui ca vânzătorii să aibă contracte cu firme care să asigure punerea obiectului în funcțiune atunci când asta presupune nevoia de personal autorizat…

  Apreciat de 1 persoană

  • Drugwash zice:

   Ar fi de ajuns un registru naţional actualizat în timp real cu toţi prestatorii de servicii din toate localităţile, iar vînzătorii să ofere odată cu actele de vînzare şi un listing cu prestatorii corespunzători din zonă (sau orice zonă la alegerea cumpărătorului): nume, adresă, nr. telefon, eventual adrese e-mail şi altele.

   Apreciat de 2 persoane

   • Tatar Lau zice:

    Ai dreptate! Și nici nu ar fi greu de realizat.

    Apreciat de 2 persoane

    • Drugwash zice:

     Asta nu pot aprecia fiindcă nu ştiu care e nivelul curent de organizare în domeniu. Totuşi un soft specializat n-ar trebui să fie greu de creat sau de adaptat dintr-unul deja existent.
     Există însă voinţa de a face şi lucruri bune pentru populaţie pe lumea asta…?

     Apreciat de 2 persoane

     • Dar, Dragoș, aici e vorba tot de câștigul lor. Cum e eMag-ul, de exemplu. Cum sunt cei cu curierii. Nu doar curierul câștigă din transport, au și ei partea lor. Și eMag cu easybox. Genială idee, tot au un câștig. Cred că toți clienții ar fi de acord să plătească în plus, o taxă, pentru montaj. Deci nu e numai pentru populație, e și avantaj ei.

      Apreciat de 2 persoane

      • Drugwash zice:

       Pot interveni probleme. Dacă meseriaşul „agreat” de firma X nu face lucru de calitate? Cumpărătorul/beneficiarul se plînge la oarece instituţie şi strică şi numele meseriaşului şi pe al firmei care-l recomandă (şi cu care, eventual, cei din urmă au contract). De-aia cred că se feresc ei să facă asemenea contracte. Dar poate greşesc, poate altele sînt motivele – n-am de unde să ştiu.

       Chestia e că omul trebuie să aibă opţiuni, să aibă de ales dintre mai multe variante (reale, nu false), nu să fie monopol pe orice şi pe toate, că atunci e de rău. Deşi prevăd cu groază că asta se va întîmpla, fiindcă undeva la anumite niveluri ridicate deja e de mult o realitate.

       Apreciat de 2 persoane

      • Da, ai dreptate! Uite că nu m-am gândit și la acest risc. Așa e!

       Apreciat de 1 persoană

   • Daaaaaaaa! Cât de simplu! Dar na…

    Apreciat de 1 persoană

  • Exact asta spuneam. Că nu e greu să se facă asta. Dar na, de ce să fie ușor când poate fi greu?

   Apreciat de 1 persoană

 7. Drugwash zice:

  Pasul 1: produsul e comandat, plătit şi livrat la destinaţie
  Pasul 2: destinatarul să se descurce singur, acum că are produsul

  La casă poate întreba vecinii, eventual cei care ajută la transportul obiectului. La bloc la fel, plus pe administrator care ar putea avea cunoştinţe de gen. Oricum, odată ce produsul a fost livrat nu mai e problema ta, mai ales că e în altă localitate.

  Alternativ: comandă unul electric şi-ai rezolvat cel mai simplu problema. Scapă şi de „verificările” alea tîmpite care costă. Numai să-i reziste reţeaua.

  Apreciază

  • Și dacă destinatarul e cineva pe care nu vrei să-l lași să se descurce singur? Nu că nu ar fi în stare, că e mai în stare decât mine, dar dacă vreau eu să fac lucrurile ca la carte, așa cum ea le face pentru mine mereu? Cum ar fi, când îmi cumpără o rochiță, mi-o trimite sau mi-o dă, dacă sunt acolo, gata modificată, la croitoreasă, fix pe măsurile mele?
   Mno, vezi? Deci nu pot să nu mă asigur că nu îi dau de lucru și de sunat și căutat. 😉
   Electric ar fi o idee. Dar mă mai gândesc.

   Apreciat de 2 persoane

   • Drugwash zice:

    Păi fiecare face ce îi stă omeneşte în puteri să facă. Poate persoana deja ştie pe cineva sau se poate descurca mai uşor decît tine să afle meseriaşul corect pentru zona sa. Să înţeleg că vrei să-i faci o surpriză, adică să nu ştie ce vrei să-i trimiţi? Nu ştiu dacă e o idee prea bună. Dacă nu, vorbeşte şi spune-i să caute meseriaş înainte să se trezească cu „ploconul”.
    La fel şi pentru electric, ar trebui să vă puneţi de acord, că poate nu-i convine din X motive.
    Şi un alt lucru important la care trebuie să te gîndeşti: există dimensiuni diferite şi e posibil să aibă un spaţiu limitat sau bine determinat, situaţie în care trebuie să-i ceri destinatarei exact dimensiunea potrivită şi să cauţi obiectul care să se încadreze. Altfel dai banii degeaba şi creezi probleme nedorite.

    Apreciat de 1 persoană

    • Rezolvat cu dimensiunea, măsurat pe șustache, e ce trebuie.
     Am sunat acum două zile: auzi, am o nelămurire la plită, mi se pare că parcă ceva nu e ok, nu știi pe cineva care se pricepe la astea, să sun, să întreb ceva? (nu, că puțin îmi merge mintea, nu zic). Răspuns: vai, asta chiar nu. Știam un meseriaș bun, a murit acum niște ani și alții nu știu care să se priceapă la aragaz. Și x, când a avut nevoie, a căutat până s-a săturat, nu a găsit.
     Mno, deci nu știe. Poate a înțeles că e de reparat. Poate de montat știe.
     Mai sun și săptămâna viitoare și văd cum pun problema. 😀
     Știu sigur că pe curent ar fi mai complicat. Că cei care au proiectat bucătăriile, au pus prize la mama naibii de partea cu țevile și chiuveta și e nevoie de prelungitoare și nu e o idee tocmai bună să atârne cabluri pe lângă.
     Dar dau eu cumva lumea peste cap, stai numa să mă încrunt 😀

     Apreciat de 2 persoane

     • Drugwash zice:

      Mda, nu e prea bine. Teoretic n-ar trebui să fie mare diferenţă între reparat şi montat aragaze dar e posibil să existe totuşi meseriaşi sau firme diferite pentru una şi pentru alta, dacă e nevoie de autorizaţii şi alte cele. Nu ştiu, eu mi-am băgat-o în „tigaia” Distrigaz-ului de la noi cu peste 12 ani în urmă, aşa că nu vine nici un securist să-mi verifice „instalaţia” la fiecare X ani. 😉

      La bloc totuşi, cu şi mai mulţi ani în urmă, îmi aduc aminte că au fost probleme după montarea aragazului de către o persoană „autorizată” aşa că a trebuit să repar eu după aceea, ca să nu „zburăm” toată scara în înaltul cerului. De-aia sînt cam de acord cu Cristi de mai sus că mai bine să fac eu cu mîna mea dacă mă simt capabil decît să las pe altul să facă treabă de mîntuială – cu riscul aferent – şi să-l mai şi plătesc pentru asta. Cel puţin la apă şi la electrică mă descurc, n-am nevoie de „meseriaşi” – thank you very much. 😉

      Apropo de electrică, se poate trage o linie aparentă pe canalet special pentru aragaz şi eventual alte electrocasnice din apropiere, dacă nu există obstrucţii pe suprafaţa peretelui. Un cap de prelungitor cu 3-5 posturi poate fi montat pe perete undeva la înălţimea pieptului, în afara razei de acţiune a aragazului. Poate nu ar fi prea estetic dar cred că funcţionalitatea ar trebui să primeze, cel puţin într-o bucătărie.

      Apreciat de 1 persoană

      • Da, Dragoș! Dacă te pricepi. Cum a zis Cristi. Dar dacă nu… nu mai bine nu faci?

       Apreciat de 1 persoană

      • Drugwash zice:

       Chestia cu priceperea e relativă. Eu cred că orice om care are intuiţie şi imaginaţie (şi eventual dexteritate unde e cazul) îşi poate da seama cum să facă ceva anume. Iar dacă se întîmplă să observi un meseriaş (bun) la lucru poţi învăţa şi unele „trucuri ale meseriei”. Într-adevăr, în unele domenii există riscuri mari sau foarte mari, de aceea e nevoie de atenţie deosebită, dar dincolo de asta poate fi foarte simplu. După cum spunea Mugur: desfaci piuliţa (olandezul, cum zice el), înlocuieşti produsul (aragazul), înlocuieşti garnitura, montezi la loc racordul/ţeava, strîngi piuliţa. Şi gata. 🙂
       Mă rog, după aia dai drumul gazelor din vana de siguranţă (ai închis-o înainte de a efectua operaţiunea? dacă nu, ai dat de belea! 😀 ) şi verifici cu o soluţie de apă şi săpun să nu fie scăpări de gaze la vreuna dintre îmbinările demontabile.

       Apreciază

      • Dap, pare simplu. Dar repet: femeie, 55 de kg, puțin peste 1,50. Îi spun să-l monteze singură, că doar ce-i așa complicat? Să-l scoată pe ăla vechi și să-l pună pe ăsta nou. 😀

       Apreciat de 1 persoană

      • Drugwash zice:

       Păi da, ce mare lucru pînă la urma urmei… Fii bărbată, Zoe! 😛 😀

       Apreciază

     • Drugwash zice:

      P.S. Am găsit ceva interesant. Crezi că te descurci de aici?

      Apreciază

 8. Drugwash zice:

  P.S. Cum e bancu’ cu iepuraşu’?

  Apreciază

  • “Iepurașul vrea să își facă niște clătite dar nu are tigaie. Se pune într-un colț și se gândește: mă duc la urs și îl rog să mi-o împrumute. Dar mă va întreba ce fac cu ea. Îi spun? Îi spun. Îi spun și câte clătite vreau să fac? Vreo două-trei. Nu, nu mă crede. Îi spun că fac 10. Dar totuși, dacă îi spun ce fac, va vrea și el. Normal să vrea, oricum îi dădeam și lui două. Hai la urs.
   Iese iepurașul pe ușă, spre vecinul urs, iar se gândește: dar dacă îmi cere cinci? Eu aș fi vrut să fac vreo 10, să am și mâine, el e mare, nu-i ajung două. Îmi rămân mie 5, eu sunt mic, mie îmi ajung.
   Ajunge în fața ușii, bate, fix atunci îi vine alt gând: dar dacă îi e foame și mi le cere pe toate?
   Atunci deschide ursu ușa și iepurașul nervos: auzi, ursule? Îmi bag … în tigaia ta!”

   Apreciat de 2 persoane

 9. Issabela zice:

  Complicată treabă… Și eu aș fi vrut un aragaz nou, dar mi-a trecut de tot acum 😀
  Personal, știu doar că acum 11 ani, cînd ne-am mutat unde stăm încă administratorul a făcut (și) treaba asta – poate nu era așa strictă faza cu montatul, habar n-am. De-atunci o singură dată i-am văzut p-ăia de la Romgaz, așa-i chema, în vizită de verificare. Dacă nu-l plătim individual, nici nu știam că sau în ce formă mai există :))))
  P.S. pentru ceai, supe, cafele etc., am de toate: fierbătoare, făcătoare de diverse, microunde… 😀😀 n-aș geme, fără gaz, decît de frig în bucătărie!!

  Apreciat de 1 persoană

 10. Mugur zice:

  Ar fi complicat dacă n-ar fi simplu. Manopera constă în a desface un racord, a schimba o garnitură și a monta un racord, asta dacă racordul flexibil al aragazului mai este în termenul de garanție (10 ani, dacă nu mă înșel). Manoperă puțină, bani puțini de încasat de firmă, motiv pentru care nu se înghesuie să presteze astfel de operații.
  Eu le-am montat singur, mai ales pentru că, asemeni altora, era să am un bucluc la una din revizii, iar dacă eu nu eram atent și nu stingeam la timp aragazul, azi nu mai puteam comenta aici, iar unii dintre vecinii mei ar fi rămas fără case.

  Apreciat de 2 persoane

  • Drugwash zice:

   Mai nou am înţeles că e obligatoriu conexiune cu ţeavă, nu se mai permite racord flexibil (furtun). Poate am informaţii false?
   Sigur că teoretic e simplu, doar să ai cheia potrivită, garnitură de rezervă şi eventual ajutor la manevrat hurdubaia. Practic mai trebuie şi puţină intuiţie şi ceva curaj. 🙂

   Apreciat de 1 persoană

   • Mugur zice:

    Curaj pentru ce?
    Dacă știi regulile gazelor și le respecți, totul este joacă de copii.
    Se permite încă racord flexibil, dar nu furtun, ci unul din oțel inox, gofrat. Este mult mai scump, dar mult mai sigur față de furtun. Apropo, aceste racorduri se folosesc și industrial.
    Chestiile cu garnituri și chei potrivite țin de îndemânarea și cunoștințele „meseriașului”, care este de preferat să nu fie un Dorel.

    Apreciat de 3 persoane

    • Drugwash zice:

     Curaj să porneşti la treabă şi să-ţi asumi rezultatul. Mulţi ştiu să dea din cheie dar nu ştiu regulile. 😉
     Racordul ăla din oţel bănuiesc că are tot furtun din cauciuc la interior. Am folosit cuvîntul ‘furtun’ în sens generic.

     Destinatara trebuie să aibă ceva acolo dacă momentan are deja un aragaz funcţional, aşa că n-ar fi mare lucru. Din nou, teoretic. 🙂

     Apreciat de 2 persoane

     • Mugur zice:

      Ai dreptate, mulți sunt cei care doar cred că știu regulile.
      Nu, racordul acela nu are furtun de cauciuc la interior. Vezi că nu este precum racordurile de apă, doar cu plasă metalică în jurul unui furtun. Totul este din inox sudat.

      Totul pare simplu și chiar este. Depinde însă de nivelul cunoștințelor teoretice și mai ales practice în domeniu.

      Apreciat de 2 persoane

      • Drugwash zice:

       Inox sudat şi totuşi flexibil? Disonanţă cognitivă. N-am secţionat niciodată unul ca să mă conving aşa că pentru moment te cred pe cuvînt. Sau încerc. 🙂

       Experienţa în domeniu ar fi de mare ajutor.

       Apreciat de 1 persoană

      • Mugur zice:

       Este vorba de tablă subțire, sub formă de „armonică”, sudată. Gofrajul îl face flexibil. Este asemănător cu racordurile flexibile pentru scurgerea de la chiuvete, spre exemplu, dacă le știi, doar materialul diferă.

       Am avut un astfel de „furtun” pentru bitum, care pe interior mai avea două „furtunuri” mai subțiri pentru ulei termic, pentru a-l ține cald (150-170 grade celsius) tot timpul.

       Apreciat de 2 persoane

      • Drugwash zice:

       Da, ştiu armonicele de chiuvetă, preponderent la baie se folosesc. Sincer să fiu n-aş avea încredere în cele de gaz, cel puţin nu pe termen lung; dacă cineva mută des aragazul – pentru curăţenie sau recuperarea obiectelor căzute – e posibil să cedeze şi să conducă la o tragedie. Mai degrabă furtun din cauciuc (de calitate) sau direct ţeavă.

       Apreciază

      • Mugur zice:

       Cauciucul îmbătrânește în timp și la căldură, iar experiența mea spune că mai rezistent eate racordul din inox. La mine se folosesc astfel de racorduri de vreo 20 de ani și se curăță des în spatele aragazului, iar probleme nu au apărut.
       Nici la racordul industrial nu mi-au apărut probleme, deși se călca peste el și nu numai atât. Inoxul este foarte rezistent.
       Dar nu încerc să te conving, ci doar îmi expun experiența proprie și personală.

       Apreciat de 2 persoane

      • Mugur zice:

       P. S. Cu țeavă ai dezavantajul că nu poți umbla în spatele aragazului. Am avut și experiența asta, doar că eu îmi permiteam să desfac olandezul, pentru ca apoi, după curățenie, să îl prind din nou.

       Apreciat de 1 persoană

      • Drugwash zice:

       Concluzia e că mi-am pierdut curajul şi probabil am rămas şi în urmă cu tehnologia. Sau poate am fost şi sînt atît de ghinionist că mereu aleg obiecte de calitatea cea mai proastă care mă fac să-mi pierd încrederea în tehnologie (şi nu numai).

       Despre ţeavă îmi dau şi eu seama că e incomodă în ce priveşte curăţenia dar cred că e cea mai sigură, dacă lucrarea e executată corespunzător. Pot fi situaţii unde amplasamentul e de aşa natură că nu necesită curăţenie în zona respectivă.

       Apreciază

  • Vai de mine! Doamne ferește!
   Vezi? De aia vreau să fiu sigură că cine îl pune știe ce face…

   Apreciază

 11. Ai făcut să mă bucur pentru prima oară că am aragaz pe curent, deci mai puține complicații la instalare și folosire. Pe de altă parte, mă gândesc că ai fost nașă la vreo nuntă, dacă ai făcut un astfel de cado’. Îi drept? 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 12. Camelia zice:

  Ca introducere: ce dor îmi e de vacanța de vară și bineînțeles de vară. Bancul respectiv nu-l știu… 🙃 Am un noroc mare că am un soț priceput, astfel și pentru mine era o problema. Dar atâta timp cât e el nu prea mă stresez cu astfel de probleme. Eu aleg design-ul, el calitatea. Bineînțeles acolo unde e risc chemăm și noi specialiști, unde nu …facem ca românul …”las’ că merge și așa”. 🤩😍

  Apreciat de 1 persoană

 13. Marina Costa zice:

  Înseamnă că am avut noroc. Am înlocuit aragazul de 2 ori la garsonieră și o dată la mama. Am cumpărat din Carrefour Orhideea de fiecare dată. Dacă spui că vrei și montaj când cumperi, trimit un nene autorizat (șeful de depozit, parcă). Au primit ceva în plus pentru cărat, dar băieții l-au adus până sus (etaje 8, respectiv 2) și l-au luat pe cel vechi să-l arunce. Și l-au și montat. La fel a fost cu toate 3 aragazele, în ani diferiți, desigur… Nu cumpăr decât din magazine care iau obiectul vechi ei.

  Apreciat de 1 persoană

 14. Jo zice:

  Welcome to Romania!

  Apreciază

 15. Suzana zice:

  Am aflat si eu recent ca pentru aragaze nu se face si instalarea de catre cei care livreaza.
  Cand am avut nevoie am apelat la firma care face verificari periodice in bloc.
  Nu ma surprinde pentru ca oamenii aia ar trebui autorizati ceea ce…
  Nu mai bine trimite-ai suma celor carora vroiai sa le dai cadoul? Sau trebuia o surpriza tare?

  Un weekend placut si linistit, draga Potecuta. Si fara multe telefoane! ❤

  Apreciază

  • Cred că în final la asta apelez, la cei care fac verificări. Văd cum fac.
   Suzana, dacă trimit suma, fix de astea se va lovi. Și am vrut să o scutesc de bătăi de cap. Că dacă e cadou, nu am vrut să fie pus pe drumuri și căutat acul în carul cu fân.
   Zi frumoasă îți doresc și îți mulțumesc mult!

   Apreciază

 16. adrianport zice:

  100 de mesaje înaintea mea, dar presupun că ştii deja că citesc încet… O curiozitate: s-a găsit vreun meseriaş să instaleze aragazul ăla? Apropo de asta, numai ce mi-am instalat singur toate chestiile electrice în noul apartament, deşi cică e indicat să mergi cu un electrician, pe motive de asigurări… Şi la ăştia durează mult, că sunt puţini meseriaşi şi scumpi. Dar eu sunt pe vechiul stil românesc, acelaşi cu Altex, Domo, Flanco şi compania, că ce-şi face omul cu mâna lui…

  Apreciază

  • Bravo că ai reușit! Cum spuneam, cine se pricepe, face. Și e normal să faci tu, să fii sigur pe ce faci. Dar când nu știi… depinzi de cine știe.
   Am așteptat vineri un telefon de la un magazin, să-mi spună dacă au ei pe cineva la instalat. Nu au sunat.
   Cum azi e închis cam peste tot, mai încerc mâine alte variante.

   Apreciază

 17. Iosif zice:

  „…faca-se voia Ta, precum în cer si pe pământ”
  Speranța și prietenii

  Apreciat de 1 persoană

 18. Ecoarta zice:

  Am pățit-o! Daaa, şi mi-am adus aminte de toate „datoriile”😂citind ce-ai scris! Eram singură cuc când am fost nevoită să înlocuiesc unele aparate! Greu m-am descurcat! (le-am schimbat cam degeaba că pe unele nu le-am folosit niciodată!)
  Aici e floare la ureche! Vine trupa cu produsul. Scot vechitura, aduc noutatea, ți-o montează şi pleacă! Sau există firme specializate care colectează aparatură veche; dar în unele comunități există un loc special amenajat unde poți lăsa obiecte pe care nu le mai foloseşti. Săptămânal sunt ridicate.
  Eu sper că într-o bună zi şi în țară vor fi mai multe servicii de acest fel!

  Apreciază

 19. Diana zice:

  Banuiesc ca ai rezolvat pana la acest moment… 🙂
  La cei care fac „verificari gaze” ai putea apela (cum ai si scris pe undeva).
  De la carrefour aflat intr-un mall (Coresi – BV) a luat cineva un aragaz – l-au adus, l-au luat pe cel vechi si l-au montat pe cel nou. Noi am luat, acum cativa ani, masina de spalat (din acelasi magazin); cel care a adus-o o putea si monta, doar ca nu s-a putut (pe cea veche urma sa o ia cineva si nu venise).
  Bafta! 🙂

  Apreciază

  • Heeeeeeei, Diana! Mă bucur tare că ai revenit!
   Deocamdată am lăsat operațiunea, să treacă zilele astea libere și o reiau joi.
   La Carrefour nu am căutat, mi-ai dat o idee. Nu este în oraș, dar e lângă și poate se face livrare și așa. Văd.
   Îți mulțumesc frumos!

   Apreciat de 1 persoană

 20. daurel zice:

  Faină dezbatere!
  Succes!

  Apreciază

 21. Aliosa zice:

  La Mulți Ani, de 1 Decembrie, Ziua Națională a României ! 🙂

  Alioșa ! 🙂

  Apreciază

 22. Alex zice:

  Ce situație aiurea! Și o întâlnim la tot pasul. Atât de dificil a devenit să găsești un meșter care să se ocupe de o banală montare a unui obiect casnic! Nu știi pe unde să mai cauți și la cine să apelezi!
  Când am schimbat mașina de spălat, am întrebat de multe ori la magazin dacă cei care îmi vor aduce noua achiziție o vor lua pe cea veche pe loc, nu mai târziu. Ca să fiu sigur! Altfel… nu o mai cumpăram. Noroc că erau niște băieți simpatici și mi-au și montat-o pe cea nouă. Binențeles că i-am „cinstit”! Dar am fost bucuros că s-a rezolvat repede. Și am scăpat și de aia veche, căci cine o căra pe scări? Mi-a plăcut cum ai zis de… Xena! 😀 Râdem și noi, ce să facem?
  O zi veselă, dragă Potecuță!

  Apreciază

  • Da, Alex, e mai complicat decât am crezut. Cu maşina de spălat e mai simplu, pe aia o montează repede. Dar uite că la aragaz nu e aşa. Asta e… renunţi la idee şi îl cumpără cei care-l montează singuri. Că pe urmă vedem ştiri cu oameni evacuaţi sau şi mai rău… cui îi pasă?
   Zi frumoasă îţi doresc şi eu!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s