Fata şi strada pustie

zÎi plac dimineţile care-i ţin pe oameni în case şi care-i lasă străzile pustii, numai pentru ea şi paşii ei. Da, da. Fata asta iubeşte oraşele goale în dimineţile reci, alea în care îşi aude respiraţia şi mirările şi îşi numără urmele de pe asfalt. Îşi imaginează că în spatele geamurilor aburite sunt vise, sunt tăceri, sunt fericiri, sunt păcate, sunt dureri, sunt trăiri. Face cu ochiul un semn discret iernii ăsteia alintate, ca şi cum i-ar spune „hai, am glumit destul, fii şi tu iarnă măcar de gura lumii, fă-i să tacă şi apoi fă-ţi iar pe plac”. Dar o înţelege şi îi convinve aşa. Cum să nu îi fie dragă când îi e atât de cunoscută? De ce-ar ninge dacă nu vrea să-şi ningă? Şi, în fond, pentru cine?

Pentru cei care, oricum, se vor plânge apoi că îi încurcă zăpada? Las’, să-şi fie cum vrea ea. Să-şi fie iarnă doar atât cât are nevoie să-şi fie.
A suflat cu amorţire peste cuprins şi simte cum gerul îi sărută obrajii dar nici asta nu o împiedică să râdă. Fata asta râde când merge singură pe străzile pustii. Râde şi cântă. Cine să o audă? Şi dacă o aude, ce? Dacă ar plânge, i-ar păsa cuiva? Ciudate reacţii au oamenii la trăirile celor din jur. Dacă un om merge cântând pe stradă, e catalogat drept nebun. Dacă plânge, devine invizibil, ca şi cum s-ar evapora de sub ochii care refuză să-l privească.
În dimineţile astea reci, nu vrea să-i pese de priviri reci şi dezaprobatoare. Vrea să cânte şi să râdă, în timp ce îi şopteşte iernii că îi e complice şi o roagă să fie aşa cum vrea. Nici mai albă, nici mai plină. Nu-i cere ninsoare. Fata are oricum oamenii ei de zăpadă pe care nu-i topeşte nicio adiere. Ei sunt în siguranţă, chiar dacă arată mai ciudat, luând în considerare standardele de frumuseţe. Că au şi ei regulile lor. Ai ei au un curcubeu în loc de braţe şi flori de mărgăritar pe post de nasturi. Ei îi povestesc despre înfloriri şi nopţi de vară în timp ce ea le mai aranjează câte o petală căzută de pe trupul de vată de zahăr.
Caută o rimă pentru un vers care se vrea scris dar nu o găseşte. E prea multă linişte. Poate mai târziu, poate mai în iarnă. Sau în altă iarnă.
Acum nu ştie. E pe strada pustie şi cântă. Cine să o judece? Fata merge pe jos. Şi respiră iarnă.

Acest articol a fost publicat în Suflet pe poteci și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la Fata şi strada pustie

  1. Of…frumoasa melodie, dar parca nu exprima o stare de spirit tocmai buna. Hm? Te imbratisez tare .

    Apreciază

  2. Ana zice:

    Alexandra Stan nu se numara chiar printre cantaretii mei preferati , insa sunt melodii de ale ei care mi-au placut.
    Si mie imi place sa ma plimb prin orasul pustiu…insa aici nu prea am parte de asa ceva..

    Apreciat de 1 persoană

  3. papagigli zice:

    Cu speranta ca orasul respectiv nu e vreun Cernobil, postul mi-a adus aminte de citeva versuri pe care le-am scris acum citiva ani, sub titlul „Lacrimi si furtuni” Evident ca sentimentele care se degaja din ceea ce ai scris tu sunt diferite de cele din poezie, dar atmosfera creata e pe undeva aceeasi. Bine gindit, bine scris!

    Apreciat de 1 persoană

  4. Oana zice:

    Pesemne azi am fost într-un gând…același gând de iarnă…

    Apreciază

  5. araoimi zice:

    Orașul meu pustiu..
    Ai reușit să-mi amintești de Herculane. ..pustiu într-o ploaie de toamnă 😊amintiri…

    Apreciază

  6. Stii tu - fost Om de zăpadă inaintat la rang de Colindator cu termen limitat si aflat Mereu la prima întălnire . zice:

    Ai grijă !
    Daca-i vei alinta , Oamenii de zăpadă te vor pupăci .
    Fiind constituiţi din paradoxuri , ei iti vor transmite căte ceva din felul lor de a fi …
    Astfel , vei căpăta din prima pupăceala fix căteva fire de păr argintiu , asa de parcă anii si umbra timpului si-ar cerne bruma de pareri de rău peste părul tău …
    La a dou.a pupăceală o sa se intămple alt miracol :
    rochia ta va deveni de culoare argintie , purtand in urmă o trenă de steluţe sclipitoare si vei căpăta intr-o clipă manusi elegante , lungi pana la cot , brodate in fir argintiu .
    Totodată vei primi si diademă frumos lucrata din cristale minuscule iar peste toate vei căpăta pantofiori minunaţi din cleştar care se vor asorta de minune .
    Astfel gătită se poate intampla sa fii confundată pe bună dreptate cu o Zănă a zăpezilor si a Oamenilor de zăpadă sau a Steluţelor argintii de speranţe …
    Ce-ai sa te faci ? Cum vei mai iesi printre cei obisnuiţi care te vor privi intrigati si nu te vor accepta in cotidianul lor marunt si anonim …
    Si asta nu este tot :
    La a trei.a pupăceală a Oamenilor de zăpadă , vei primi o parte din atipicul lor :
    vei prelua sufletul lor cald , simplu dar increzator , care este in totala contradictie cu alcatuirea lor exterioara din fulgi de zăpadă ingheţaţi .
    Cum vei mai putea in atare situatie sa fii punctantă , dura deseori insa disipata sub impresia de solicitudine sau condescendenţă si mai cu seamă inaccesibila insa sub aparenţa unei deschideri ingaduitoare , generoase …
    Vezi – mai bine nu da atentie Oamenilor de zăpadă si nu permite pupăceli de nici un fel – altfel cum vei mai fi tu insuţi ?!
    Asculta-ma pe mine – stiu eu ce spun – cunosc speţa .
    Da , da !

    Apreciază

    • Tot la prima întâlnire eşti cu draga de Oana? 😀
      La mulţi ani şi un an cu bucurii!
      Să ştii că oamenii de zăpadă despre care am amintit eu, nu-s chiar vrăjiţi. Sunt ca toţi ceilalţi deşi au ceva special: sunt ai mei 😉 aşa că nu-mi fac griji că mă vor transforma în crăiasă. Pentru asta e nevoie de nişte calităţi care mie îmi lipsesc…

      Apreciază

  7. Gata! Promit să fiu și eu un băiat cuminte, fără pretenții de la iarnă, că tot au trecut sărbătorile. 🙂

    Apreciază

  8. arakelian zice:

    frumoasa descriere.

    La multi ani pe 2016!

    Apreciază

Lasă un comentariu