Se topesc zăpezile de „mâine”

1Gata! Las iarna în voia ei, n-are decât să se lase aşteptată cât vrea ea. Să-şi facă de cap dacă aşa are chef. Eu nu îi mai fac jocul. A uitat să-mi ningă, nu vrea să-mi viscolească, amână momentul pe care-l aştept din ce în ce mai arzător în ultima vreme. Da, ăla. Momentul ăla în care mă lasă să îmi lipesc nasul de geamul îngheţat şi totu-i alb şi toate-s pure. Atunci când până şi şoaptele-amorţesc şi surâsul stă suspendat pe buza de jos pentru-aş încălzi mâinile la flacăra plăpândă-a unui gând de „poate”.
Nu mai vreau să-i fac pe plac. Cât să o mai rog, cât să mai implor, cât să mai stea pe gânduri? Facă ce vrea. Să nu-mi mai vină. Sau să vină. Mă fac eu iarna mea.
Mi-s troine-n suflet. Schiorii beau vin fiert şi fac slalom printre amintiri. Ş-au amenajat pârtia pe dorul unui „dacă…”, au spus că e zonă periculoasă şi ei caută adrenalină. Toţi avem nebunia noastră dar nu toţi am putea sta cu picioarele întinse pe canapeaua unui cabinet. Nu, nu. Eu nu-mi topesc zăpezile-n poveşti care să fie apoi transformate-n studii de caz şi termeni de specialitate. „Bipolar”, „personalitate”, „introvertit”, sunt cuvinte care-mi pun sare pe nămeţi şi îmi accidentează visarea-n alb. Să se trateze cei care mai au o şansă. Eu nu mai am timp de şanse.
Rog iarna care nu vrea să-mi fie iarnă, să nu îşi facă griji. Şi nu trebuie să-şi mai întindă gerul peste umerii mei. Ning eu. Îmi ning şi-mi colind de ler pân’ mai sunt florile dalbe. Mă iau în braţe şi mă duc să fac bulgări din toate „într-o zi”-urile pe care le-am adunat. Şi omului de zăpadă clădit din „cândva”-uri, îi pun eşarfa mea. Când primăveri târzii îl vor lua la vals, va râmîne doar un uşor iz de flori de câmp. Şi aromă de dulce-acrişor.
Dar până atunci… eu ce fac cu atâta iarnă?

Acest articol a fost publicat în Suflet pe poteci și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

41 de răspunsuri la Se topesc zăpezile de „mâine”

  1. july zice:

    Pierdut abonament la iarna, la viscol si ger, oameni de zapada si ingeri . Gasitorului recompensa ! 😀 Neata, Potecuta !

    Apreciază

  2. Adriana zice:

    Ce faci cu atata iarnă? O ningi peste noi şi ne arunci cu bulgari de frumos, apoi aşterni albul pur al trăirilor tale in sufletul nostru ca să iernim şi noi.

    Altfel, pe dealul-munte pe care locuiesc, gerul işi lasa amprenta atat de puternic, incat juri ca a nins. Ti-as fi lasat o poza din curtea mea, dar nu stiu cum. E magic..

    Apreciază

  3. Dacă ai prea multă iarnă și zăpadă, trimite și mie câteva zile și vreo două troiene, că io nu reușesc să le încropesc. Am rămas setat pe vară și amintirile nu mă ajută. 😦

    Apreciază

  4. Oana zice:

    Mie îmi place Primăvara! Dar asta ştii deja…
    Aşa, ca metaforă, poţi împărţi iarna şi cu mine (ceva fulgi pe păr şi pe umeri mai pot primi, că ger există deja).
    Şi hai, să zâmbesc, ca să nu fie un final trist… de comentariu 🙂

    Apreciază

  5. Mugur zice:

    Ți-ascult colindul și mă-ncânt și eu! Aș sta să-l ascult într-aievea mereu!
    Mi-ai nins în păr, de suflet nu vorbesc, căci el nu vreau să fie aflat și-l dosesc. Mi-e iarnă în jur, mi-e ceață si frig, mă uit către cer dar nu văd, nici nu strig. Aștept să-mi dai iarna, să fie a mea, să-ți iei primavara, sau vara, ce-oi vrea! 🙂
    Doar toamna din mâinu nu îmi vine-a ceda, îmi e dor de fructe, de flori, de ceva…

    Apreciat de 1 persoană

    • Faci ce faci şi mă laşi fără cuvinte. Stă reply-ul singurel şi mă tot trage de mânecă „potecuţo, scrie ceva, Mugur a comentat, răspunde-i!” Ce ştie el, reply-ul, că eu nu pot lega două cuvinte?
      Aşa frumos e comentariul tău în versuri că nu vreau să îl stric cu ceva.
      Mulţumesc, Mugur!

      Apreciază

      • Mugur zice:

        Potecuță, m-ai făcut să mă roșesc!
        Nu mă mai ridica în slăvi, că mi-e teamă de cădere de la mari înălțimi!
        Sunt simple cuvinte, sosite din neștiut și pornite către tine.
        Mă înclin în fața cuvintelor tale, nu acestea din comentariu, ci acelea din scrierea ta! Ele mi-au atins sufletul, ele au adus replica mea, lor le datorez totul! Nu vrei să-ți recunoști sensibilitatea și frumosul ascuns în spatele cuvintelor tale? Nu-i nimic, noi le recunoaștem și le aducem umilul nostru omagiu!

        Apreciază

  6. O fată zice:

    sa mi-o trimiti mie. 🙂

    Apreciază

  7. Mirela zice:

    Mi-ai amintit ce placut e cu zapada proaspata, curata, acoperind totul uniform, cu linistea aia specifica (de fapt cu zgomotele estompate, cum numai zapada poate s-o faca). Si mai e frumos seara, cand treci pe langa vreun felinar si vezi neaua stralucind in lumina artificiala, in milioane de stelute. Na, ca mi s-a facut dor de o ninsoare adevarata si tare ma tem ca prea curand n-o s-o avem. Dar vine ea, precis… in ianuarie, ia sa vezi 🙂 .

    Apreciază

    • Da, Mirela, de zăpadă din aia mi-e dor şi mie. Doamne, da ce mult îmi place. Noaptea când ninge, nu se vede nicio urmă, pare că totul a stat, până şi timpul se opreşte-n loc. De obicei, când e un peisaj din ăsta sub geamul meu, mă abţin greu, spre deloc să nu ies afară să fac eu primele urme pe zăpada proaspătă. 😀

      Numai că, în ultimul timp, cel puţin aici, am parte numai de zăpezi de o zi. Ninge noaptea, se topeşte ziua şi se face chestia aia urâtă. Totul e ud şi murdar. Brrr….

      Apreciază

  8. raluca zice:

    In fiecare zi mă uit pe geam sa vad daca ninge. A nins doar intr-o seara ca in povesti, dar nici vorba sa mă multumesc cu atat. Vreau zapada, măcar încă o dată. Măcar in Ajun….doar atunci când fac bradul si ascult colinde, altfel mă voi închide in camera si voi picta ghiocei pe peretii lui Denis.
    Rândurile tale m-au facut sa fiu mai răbdătoare cu iarna 😀 o astept cumintica.

    Apreciază

    • Nu mă pot abţine: tu faci bradul în Ajun? Asta mi-a sărit în ochi. Spune da, te rooog! Spune da. Nu am nimic cu nimeni dar în jur am văzut numai brazi făcuţi din 6 Dec, dacă nu mai devreme şi eu încerc să strig că nuuuuu aşa se faceee…. 😦

      Şi eu vreau puţină zăpadă, măcar atunci când se vor auzi colindători pe la uşi… Să sperăm că avem noroc. Noi şi Denis că sunt convinsă că abia aşteaptă, sărăcuţul.
      Despre ghiocei… numai azi nu-i mâine 😀

      Apreciază

      • Giorgiana Mihăescu zice:

        Si eu o astept….dar se vrea asteptata.. :-S
        Potecuta si eu fac bradutul in Ajun. 🙂 😀

        Apreciază

      • raluca zice:

        Da !!!! Fac bradul in Ajun pentru ca asa am crescut la tara. Ai mei tăiau o creanga de brad de la vecin in Ajun, o scuturau de zăpadă, o împodobeau si noi stăteam cumintei la caldura. Cand am crescut îl făceam mai devreme, de drag…apoi după ce m-am maturizat doar in Ajun. Asta îmi amintește de copilărie si doar asta si atunci mă face sa simt sărbătorile de iarna. Acum doi ani l-au împodobit Denis si iubi, nu au mai avut răbdare si am mers cu maioneza in sufragerie după ei sa vad si eu. Anul trecut a trebuit sa mă împart intre cei doi si l-am facut doar cu Denis, dar tot in Ajun. Anul asta? Sper sa nu apara nimic de rău in calea noastră, dar va fi un Ajun de vis. Cu cei doi băieti ai mei, cu miros de sarmale si colinde, vom împodobi bradul! Te pup, Potecuta!

        Apreciază

        • E spirit de Crăciun în comentariul tău. Mi-ai transmis toată emoţia Sărbătorii. Păi, Ajun de vis vă doresc! Şi neaparat să ne povesteşti de Denis şi cadourile lui de la Moş! 😉

          Apreciază

          • raluca zice:

            He he. Sa stii ca sunt Putin supărată ca Denis a avut serbare acum doua zile si l-a întâlnit pe Mos, i-a stat in brate si i-a spus poezie. A avut bradut si a primit cadouri. Atat de devreme ….. Nu stiu. Daca as fi in locul lui nu l-as mai astepta atat pe Mos din moment ce m-a tinut in brate. Cand eram noi mici, stiam Mosul doar din desene. Acum…dar asta e. Denis deja a dat comanda de un robot ce se transforma, iar noi ne-am facut datoria. In ultimul timp i-am tot luat ce si-a dorit ca a primit buline la gradi si asa ca de Mos Crăciun vreau sa-i oferim caldura aia, siguranta si bucuria de a avea o familie fericita. Cred ca va fi fericit sa stea cu noi in bucătărie sa gătească si sa radem toti, sa facem poze cu bradutul, etc. Asta vreau sa ne aducă Mosul, cadouri doar asa sa nu zicem ca nu am fost cuminiti. Anul asta chiar vreau de la Mos doar emotie, sănătate si fericire. Si acelasi lucru ti-l doresc si tie.💋

            Apreciază

            • Eu cred că bucuria va fi la fel de mare pentru el când va veni Moşul chiar dacă l-a ţinut o dată în braţe.
              Aşa să vă fie mereu, draga mea! Tare mult mă bucur că eşti bine şi fericită cu cei iubiţi alături!

              Apreciază

  9. cafeauata zice:

    Frumos ai scris, Potecuta. Vreau sa cred ca nu esti trista. Atata timp cat ai ceva, chiar si o iarna, de daruit si altora, esti un om fericit!
    Imbratisari!

    Apreciază

  10. GEGELUTZ zice:

    Pai, cand dai pe dinafara de atata iarna in suflet, jumate ne trimiti noua iar noi iti dam inapoi din soarele nostru…cand noi avem sufletul inghetat de atatea troiene de zapada din vietile noastre, iti dam si tie cateva iar tu sari la interval cu povestile tale pline de zane si copii bucalati si zglobii, si zambete, si sotii si ce mai ai tu pe acolo, prin sertarele sufletului tau curat si cald. Deal? 🙂

    Apreciază

  11. 1lauralaly zice:

    Potecuta, ai scris atat de superb. Un suflet curat care daruieste din frumosul lui. Si mie imi e dor de albul acela ce ma ducea cu gandul la inocenta, la o renuntare la urat, la o pregatire pentru un nou inceput. Mi-e dor de bucuria din glasurile celor mici cand luau cu asalt derdelusul. Dar azi am primit un strop din iarna ta. Si iti multumesc. Si noi facem bradul in ajun;) Sper inca la o ninsoare cu fulgi mari 😉

    Apreciază

  12. Bursucel zice:

    Tu și iarna ta, Potecuță… ❤

    Apreciază

Lasă un comentariu