Despre noi… numai de bine

E primăvară, e vacarm prin codru’ verde: vrăbii, cuci, guguştiuci şi alte zburătoare cu gura… ăstaaa… ciocu’ mare, parfum ameţitor pe străzi, din astea. Ăhă. În poezii. Şi-n calendare. Că-n realitate şi-n grade celsius e vai ş-amar. Nu contează, au şi moşii drepturile lor, aşa cum au avut şi babele. Nu ştiu exact cât ţin moşii ăştia, nu ştiu dacă perioada lor de glorie coincide cu „zăpada mieilor”, treaba lor, la mine în cuier încă sunt geci de iarnă lângă fâşiuţe pe post de haină de primăvară, să fie cum vor, numai să fie ceva. Sau cumva, că ştim toţi că „n-o fost nicicând să nu fie cumva”.
Azi am fost pe modul „băi, Rita”. Şi mai clar, „băi, Rita, să-mi bag picioarele…”, senzaţie care s-a acutizat când am realizat că nu mai am cartea şi parcă mă cam paşte un dor de Nic Labiş. Mă mai răcorea el cu câte o „pildă” sau un mesaj pe câte un tricou şi deşi abia azi mi-am dat seama că nici măcar nu mai ştiu cine, unde, când a luat cartea aia de la mine, acum că ştiu că nu o mai am, o vreau. Mda, ca multe altele, ca mulţi alţii.
Băirita asta a pornit când am încercat să înţeleg iar (nu ştiu de ce pierd eu timp cu astea) cum se traduce, măcar logic, dacă nu altfel, „habar n-am cine-i actorul nume prenume, dar a făcut sau a spus asta şi haideţi de ne râdem de ce-a făcut actorul nume prenume de care eu nu ştiu, n-am auzit în viaţa vieţişoarei mele”. Adică cum? Tocmai ai afirmat că… actorul nume prenume. Spui asta şi la o secundă după, spui că nu ştii cine e, că n-ai auzit în veci de veci? E actor. Se numeşte: nume prenume, tu ai spus fix acum nişte secunde, trinc, alo, aici pământul. Şi dacă nu avem habar cine e, de unde ştim ce-a zis?

Ne-a zis vărul cumnatei naşului de botez al soţului colegei celui mai bun prieten? Nu zic că nu e posibil, dar dacă cumva, printr-o mare minune, s-a produs un bruiaj pe firul invizibil al acestui telefon fără fir şi, din gură-n gură, s-a denaturat mesajul şi cădem de băcănie, că omul a zis exact pe dos? Ştim sigur-sigur că asta a zis, că am auzit cu urechiuşele noastre? Înseamnă că am fost cumva, într-un fel sau altul, în preajma lui. Deci cam ştim cine e. Deci prima parte a mesajului se anulează. Şi e foarte posibil să atragă după sine şi ceea ce urmează, deci nu mai prea contează ce credem despre ce presupunem c-a zis.
Sau poate că nici n-a zis, dacă nici nu-l cunoaştem. Şi dacă tot a zis sau a făcut o nefăcută, poate nu ar nu strica puţină documentare, cât să fim siguri că nu s-a aflat într-o situaţie, cum ne putem afla oricare dintre noi, oricând, şi a gafat şi el sau a fost contextul sau a completat pe altcineva deci haidaţ să ne râdem pică. Sau poate aflăm că omul e izvor nesecat de astfel de perle şi merită căutat, că poate ce-a zis acum e nimic pe lângă ce-a zis ieri.
Da, sigur, e mai simplu să ne punem singuri pe un piedestal, ca şi cum simplul fapt că nu auzit niciodată numele Nicolae Guţă ne aruncă-n topul celor mai elevaţi pământeni. Şi credem că simplul fapt că ne delimităm de astfel de oameni care-au zis sau au făcut ne face mai cumva, oricum mai altfel, cel puţin în raport cu cei de care ne delimităm, asigurând asistenţa că niciodată, în această viaţă, nu am auzit de ei.

Şi din amintire-n amintire, am ajuns într-un oarecare birou, într-o oarecare secţie de poliţie, şi patru persoane. Două dintre ele, după ce-au furat un porc de la un vecin.
Dumneavoastră cu Ionescu Popescu, în seara de…
Staţi o ţâră că io nu-l cunosc pe Ionescu Popescu. Cum nu-l cunoaşteţi, dar aţi fost împreună şi aţi luat porcul ăla?
Am luat, domnu’ comisar, dar l-am luat cu ăsta de lângă mine, cu Ţâcă a lu’ Proaşcă, nu cu Ionescu Popescu.
Păi el e Ionescu Popescu.
Hai, să orghiesc! Mă, Ţâcă, tu faci pe domnu’ cu mine şi cu domnu’ comisar acum? Ai uitat când furam, mă, găini şi le frijeam în curte, acum nu-ţi mai zâci a lu Proaşcă, mă, te faci că nu mă mai cunoşti?

Ştiu, am mai avut asta aici, dar o mai las o dată.

Foto

Acest articol a fost publicat în Suflet pe poteci. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

40 de răspunsuri la Despre noi… numai de bine

  1. CARMEN zice:

    o primavara minunata, vesela si colorata, Potecuta draga! Te pup 🤗😘

    Apreciază

  2. sticri zice:

    „vărul cumnatei naşului de botez al soţului colegei celui mai bun prieten” , adica 🙃 …. pfffff, io-s in ceata 🙂🤣

    Apreciat de 2 persoane

  3. Arca lui Goe zice:

    @Doamna Po… Compunerea de azi e o varza totala. Macar s-o fi facut mai scurta. Oricum ar fi oferit exact acelasi prilej vizitatorilor de a se manifesta. E de d-voastra sau e palgiata de undeva? Nu cred sa se afle printre comentatori vreunul care sa fi parcurs cap-coada tentativa de comunere “Desspre noi… nu mai devine…”. Mai in rezumat, despre ce ar fi vorba? De curiozitate. 🙂

    Apreciază

  4. Cri zice:

    Care Rita, Potecuță? E ceva ce-mi scapă aici… 😁 e o melodie, sau e din literatură, că dacă nu aflu, nu mai dorm la noapte. 😂😂😂

    Apreciază

    • E o carte. De fapt, 2. Scrisori către Rita și Celelalte scrisori către Rita. E mai altfel. Dacă apuci să-l placi pe Nic, îl placi toată cartea. Dacă nu, nu vei mai putea citi. Depinde de multe. 😊
      Așa! Să nu zici că nu dormi din cauza mea 😂

      Apreciat de 1 persoană

      • Cri zice:

        Îți mulțumesc din suflet, Potecuță! 🤗 Îmi sună cunoscut titlul acesta. De pe Facebook, cred. Am s-o caut și eu. 😘

        Apreciază

        • Caută fragmente și vezi dacă e ceva ce vrei să citești. Știu niște tipe revoltate de asta, mie nu mi-a produs astfel de reacții. Eu aș reciti din ea, dar trebuie să o cumpăr iar.
          Chiar, nu ai habar cine a luat-o de la mine? 😂

          Apreciază

          • Cri zice:

            Nu am, dar investighez! 😉 îl am alături pe nepoțelul meu, care mă va ajuta în elucidarea misterului.
            Dealtfel, eu am întrebat-o mai devreme pe sora mea dacă știe cine-i Rita, iar nepoțelul imediat ne-a pus întrebarea „Care Rita, care…?”…ce mi-a inspirat comentariul inițial. 😂
            În urmă cu ceva ani, îmi tot apăreau fragmente din carte la noutăți, pe Facebook. Dacă a scos și volumul al doilea, înseamnă că primul a fost un succes. Uitasem de Rita…, dar mi-am amintit instantaneu când ți-am citit răspunsul. 🙂 și da, voi căuta fragmente, sau un pdf… îți mulțumesc mult, încă o dată!

            Apreciază

            • Auoleuuu! Câți ani are nepoțelul? Nu-l lăsa să citească dacă are mai puțin de … nu știu câți. Că e totul pe șleau.
              Nu e recentă nici a doua parte, Cri. Au amândouă niște anișori. Dar azi mi-am amintit, când am zis fix asta: băi, Rita, să-mi bag picioarele… 😂

              Apreciază

            • Cri zice:

              Stai liniștită, Potecuță, cu nepoțelul doar ne jucăm, amuzăm, nu citește încă, nu citim împreună decât povești.
              Dacă nu-i recentă nici a doua parte, e clar, aveam alt Facebook. 😂 De-a lungul timpului, am avut mai multe, m-am tot sinucis virtual și apoi, am renăscut! 😁🤣

              Apreciază

            • Aaah, atunci e perfect. Mă gândeam să nu se apuce el de căutat, să ne bată sora ta pe amândouă. 🫣 Cartea nu e interzisă minorilor, nu e genul ăla, departe de asta, dar Nic le cam zice și… 😁
              Nu, nu e de acum. Dar da, autorul pune des fragmente pe fb. De asta îți pare că e nouă. Ștefan Caraman, el e autorul, dar a semnat Kaos Moon cărțile astea 😉

              Apreciat de 1 persoană

            • Cri zice:

              Tocmai am găsit și citit povestea cărții și am aflat cine-i Nic 🙂 ..dar și că nu e genul meu de carte. Kaos Moon mi-a amintit de alt pseudonim, Kaya de Vos 🙂

              Apreciază

            • Hmm, câtă vâlvă și cu ea, musai să afle cine e. Of.
              Apropo, am citit zilele trecute că ar fi posibil ca Banksy să fie obligat să „se arate”. Ar fi ciudat…

              Apreciat de 1 persoană

            • Cri zice:

              Pe Kaya o cunosc personal, într-un timp ne-am învârtit prin aceleași cercuri, dânsa fiind arhitectă în viața reală. Și îmi place mult cum scrie, chiar dacă a lăsat neterminate unele povestiri. 🙂 De Banksy doar ce am aflat 😂… dar mă bucur să-l descopăr.

              Apreciază

            • Da?? Ce fain! Na, acum parcă sunt mai curioasă să citesc mai mult despre ea. 🤗

              Apreciat de 1 persoană

  5. Ecoarta zice:

    Să „orghesc” de știu cine-i Rita! Praf m-ai făcut cu „orghescu” zonei! Mi-am adus aminte cum doi de „aieștialanți” au furat (ziua-n amiaza mare!) porcul soacră-mi! Cum și l-a recuperat, e de „cascadorii râsului”!

    Apreciază

  6. Treaba cu documentarea e prea grea pentru cei care vor să ne arate câte au aflat. Păi, dacă ar cerceta până la sursă și adevărul adevărat, n-ar mai avea timp să ne impresioneze.

    Apreciază

  7. anasylvi zice:

    Potecuta, adevaru-i ca ma zapacii bine. Nestiind eu neam de Rita asta, eu crezui ca tie ti-e dor de poet, de Labis. Apoi am citit de curiozitate ce e cu Kaos Moon si cartea asta, am vazut ca ala-i protagonistul si m-am luminat. Asa ca, ma ierti, dar habar n-am avut. Nu ca vreau sa fac precum aia din povestirea ta – n-am auzit de asta, ptiu! 😀 Dar chiar eram pe langa subiect. Asta e, nu le poti sti pe toate!

    Apreciază

  8. toti, aproape toti, ne-am dus sa o descoperim pe Rita. 😂
    dar nu e de ras, treaba e serioasa cu Rita. in reader apare imediat sub articolul de ieri alt articol scris si publicat de tine cu cele 92 de povestiri ale autorului in cauza. si uite asa l-am descoperit pe Kaos, Stefan, cum s-o mai numi autorul pe care trebuie sa-l citesc. iar el, sincer, ar trebui sa-ti fie recunoscator pentru asta.
    hai, pupic! ma bucur ca imi apar articolele tale.
    🤗

    Apreciază

  9. Floare de mai zice:

    Unde am găsit”Scrisori către Rita”nu am găsit continuarea și invers😀.Nu sunt două în același loc.De ce nu stai mai aproape că le găseam eu și le trimiteam la tine cadou…..😀❤️

    Apreciază

    • Îți mulțumesc pentru intenție, draga mea, dar mă descurc, le recuperez eu, nu mă las. Poate-mi amintesc pe unde rătăcesc. Dacă nu, le comand iar. 😉

      Apreciază

      • Floare de mai zice:

        Te puuuuup.Și eu am multe cărți pe care le știam acasă dar se pare că le-a împrumutat frate-meu….de tot,că nu s-au mai întors.De care mi-am mai amintit le-am comandat iar,dar or mai fi….deocamdată am de dat bani pe renovat casa….vine frate-meu în țară în mai,cu nepoțel și soție cu tot și vrea să fie proaspăt zugrăveli reparat,etc😀.Revin eu și la cărți,nu mă las.Tot cititul clasic”bate”netul.În cazul meu.

        Apreciat de 1 persoană

  10. adrianport zice:

    Foarte reconfortant textul tău, iar comentariile confirmă o concluzie uimitoare: oamenii împrumută cărţi, uită să le înapoieze, discută despre ele, se oferă să le facă cadou… Deci mai există oameni care citesc!!! 🙂

    Apreciază

    • Floare de mai zice:

      Mai există și oameni care citesc,normal.Eu citesc de la 3 ani😀.Nu-mi place cititul pe tabletă,eu fără o carte nu adorm😀.Dacă la mine în casă toată lumea citea,cărți,ziare,am luat și eu exemplul.Mama nu cumpăra bibelouri,cumpăra cărți iar TV am avut târziu și oricum nu erau decât două ore de Ceaușescu😀.Am rămas la citit.

      Apreciază

    • Mulțumesc, Adrian!
      Din fericire, da, sunt, și nu puțini.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu