Me(ga)lomania loveşte din nou

Întrebare de 100 de puncte, că n-am 100 de români la îndemână să-i întreb (deh, am televizor 😛 ) ce-i mai rău: să ştii cine-i Vali Vijelie sau să te numeşti Filarmonică de Stat şi să-l încurci pe Verdi cu Mozart, adică s-o gafezi pă modul intelectual, cum ar veni? E mai finuţ, nu? Pe ideea că oricum prostimea nu se va prinde? Sau e mai mare gafa doar pentru că, ‘ntelecual fiind, lumea are pretenţii de la tine?
Eu nu ştiu, încă nu m-am prins. Ştiu însă că cea mai rea dintre astea două e a treia variantă, şi anume să-ţi arăţi muşchii din dotare şi să te cerţi prin comentarii pe tema asta. De fapt, de ce mă mir? Oricum, trebuie să recunosc, mă mândresc că locuiesc într-un oraş în care oamenii se ceartă pe treburi din astea cu iz aristocratic, nu ca „provincia” pe apă caldă, noul rege, gunoaie, facturi, variolă, buchete de flori şi alte oase de ros când n-ai ce roade. Nţ. Aci’ ne certăm cu stil, că de aia curge Cibinu’ la picioarele noastre.
S-a executat afişul din imagine, pus, cu mândrie, în faţa Filarmonicii, cineva a văzut, a pozat, a pus pe fb şi de aici… vă cam gândiţi ce-a urmat. Eu nu caut scuze, evident e o mare gafă. Ăăă, staţi: impardonabil, stimabililor! Aşa.

Ce n-am înţeles eu e în primul rând, dincolo de gluma mişto făcută de cel care a postat, şi anume „şi ce picturi făcea Mozart ăsta”, referirea la faptul că această nenorocire (n-a zis el asta, eu am zis) s-a produs, citez, „într-o fostă capitală culturală europeană”.
Uau! Chiar aşa. Cum e posibil? Ca şi cum, dacă ar fi fost pus afişul ăsta în Adunaţii Copăceni (nu ştiu dacă acolo există filarmonică, dar lăsaţi-mă aşa) gafa ar fi fost mai mică. Sau ca şi cum, denumirea asta a venit, în 2007, după ce sibienii au trecut cu brio testul Mensa şi s-a ajuns la concluzia că sibienii-s ăi mai dăştăpţi dă pă suprafaţa estului Europei şi de aia Sibiul a fost primul oraş din zonă care-a primit distincţia asta distinsă.
Nu, stimate domn Cotizo! Aveţi toate datele „care vă recomandă” deci e clar că ar trebui să ştiţi mai bine decât mine că lucrurile n-au stat deloc aşa. Şi nici faptul că a fost capitală culturală europeană nu înseamnă că după asta ne-am transformat toţi în sofisticaţi, că doamnele umblă cu mănuşi şi umbreluţe şi crinoline şi domnii, în fracuri şi joben, fac plecăciuni pe stradă sau de la volan şi susură: distinse domn, vă rog plin de respect să vă întoarceţi cu repeziciune la originile domniilor voastre pentru că aţi trecut inoportun prin faţa maşinii mele, fără să semnzalizaţi intenţia aceasta de neînţeles pentru mine.
Bine, poate asta gândesc toţi, nu ştiu, nu neg. Dar de auzit, tot cu organe şi cu mame se aude deci probabil că se pierde undeva pe drum toată cultura capitalei, altfel nu-mi explic.

Altfel, în acest registru, ar trebui să ne oripileze orice drum închis pe motiv de groapă apărută după tăieri de panglică, orice mizerie sau nedreptate de prin spitalul de urgenţă, orice spectacol anulat sau orice spectacol prezentat ca artă neînţeleasă, deşi e doar o defilare de oameni goi care înjură birjăreşte.
Dacă acest statut nu mai e decât o ancoră de care ne agăţăm, nostalgic, când ni se pare că ceva nu e-n tendinţe, ca şi cum un lucru rău devine şi mai rău sau mai ruşinos sub umbrela unei denumiri primite aşa cum s-a primit, spune totul despre ce reflectă de fapt această denumire. Să ne calmăm, Timişoara e totuşi departe, cu toată bucata de autostradă care ne leagă. Gata, a trecut, nu mai e cazul. Nici n-a fost, dar asta e altă poveste.
Am spus-o, o repet: nu caut scuze. Au gafat-o. Dar iar nu e ca şi cum toţi cei care au trecut pe acolo, mic cu mare, şi-au pus mâinile-n cap de uimire că aşa ceva e posibil într-o fostă capitală culturală europeană. 😉

Şi sincer, mie mi-a plăcut reacţia lor pe FB: „Filarmonica de Stat Sibiu se simte neghiob (neghioabă).
Opera “Nabucco” e așa de frumoasă, încât și lui Mozart i-ar fi plăcut să o compună. Vă mulțumim că sunteți cu ochii pe noi! Vivat Verdi!”
Ce să mai zică? Cineva prin comentarii aşteaptă scuze. Ce scuze? În si bemol, pentru pian şi orchestră? Să zică ce? Că Mozart aduce public mai mult şi l-au trecut pe afiş cum se trece Adi Minune la zilele unui oraş, numai să vină tăt poporu’, că oricum, săracu’ nu poate dezminţi că vine Verdi, nu el? Zău, ce mai puteau spune? Să se afunde mai rău, dând vina pe cel care a scos afişul, cum încearcă cineva prin comentariu? Să dea vina pe o tinerică abia angajată, că ea ar fi scris afişul? Eu chiar sper că nu vor face asta. Au gafat, poate e de neiertat, nu ştiu, dar ce să zică mai mult? Ce scuze?

Şi mă întreb, oare fix din cauza asta sibienii nu se vor mai duce la Filarmonică? Că, nu-i aşa, într-o fostă capitală culturală, acolo-şi petreceau până acum timpul liber. Toţi, da. Dar acum, că a dat beleaua asta peste ei, nu vor să fie asociaţi cu incultura unui afiş, aşa că returnează biletele şi se duc la Mall, cu mare durere-n suflet şi-n spiritul meloman.

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

50 de răspunsuri la Me(ga)lomania loveşte din nou

  1. Aura B. Lupu zice:

    Of, Doamne, cui îi place muzica, cu gafe sau nu, tot o să meargă la Filarmonică și nu la Mall. Oameni suntem, toți facem greșeli, dar vai, bine ne mai place să sărim cu gura pe cei care greșesc de zici că noi suntem sfinți în icoane! Te pup, Potecuță. Sănătoși să fim!

    Apreciat de 4 persoane

  2. Jo zice:

    Inițial am crezut că-i o glumă a celui care a postat-o. Adică cu photoshop pot să-i atribui și eu Flautul fermecat lui Shakespeare. Dar dacă cei de la Filarmonică și-au asumat greșeala… Mi-ar fi plăcut să fiu o muscă pe perete la ședința la care s-a stabilit vinovatul pentru gafă. 🙂 Ca simplu cetățean al acestei țări, conațională cu cei din Sibiu, adică, nu mă simt ofensată și nu vreau scuze. Chiar mulțumesc pentru zâmbete.

    Apreciat de 4 persoane

    • Oooo, daa! Cred că a fost tare interesantă şedina aia! Eu sper totuşi să nu se lase cu „demisii de onoare” cerute de ofensaţii de serviciu. Adică, hai… e o gafă, nu contest. Dar unii prea o dau în tragic.
      Şi eu îţi mulţumesc, Jo! Chiar mă bucur că ai zâmbit!

      Apreciat de 2 persoane

  3. anasylvi zice:

    Vai, dar cum este posibil asa ceva, monser? Impardonabil, dom’le, impardonabil! 😀 Deci, am doaua lucruri sa zic: unu, felicitari celor de la filarmonica pentru reactie (PR-ul lor e misto) – sper sa nu ceara capul graficianului pe tipsie de argint vreo Salomee – doi, asta: „distinse domn, vă rog plin de respect să vă întoarceţi cu repeziciune la originile domniilor voastre pentru că aţi trecut inoportun prin faţa maşinii mele, fără să semnalizaţi intenţia aceasta de neînţeles pentru mine.”. De nota douazeci! Mi-ai adus un zambet larg pe fata, mille grazie!

    Apreciat de 3 persoane

  4. ©Cri zice:

    Am citit cu zâmbetul din ce în ce mai vizibil pe buze, iar la final am bufnit în râs, gândindu-mă că m-aș duce și eu la Mall, dar nu din cauza afișului și-n loc de filarmonică, firește, ci doar așa, în vizită. 😉 Potecuță, de obicei, eu sunt cu mintea în mai multe locuri o dată și, la fel, acum. Adică citeam pe afiș, dar nu m-am prins despre ce-i vorba și că-i gafă până n-am început să citesc și articolul tău. :))) Iar acum mă gândesc… oare nu la fel și cine a scris afișul ăla? Poate că tocmai asculta Mozart și de-aia a făcut gafa. Sau cine știe la ce se gândea… poate că i-ar plăcea să fie ceva de Mozart. Putem ști noi exact ce s-a întâmplat? Nu. Ci doar că „oameni suntem” 😀

    Apreciat de 2 persoane

    • Cri, eu aş face un sondaj, cu mine-n frunte: găsiţi eroarea de pe afiş. Deci chiar te rog să nu-ţi faci nicio grijă! 😉
      Şi eu merg la Mall. E multă lumină şi căldură moca. Că acasă costă mult toate astea 😀
      Te pup!

      Apreciat de 2 persoane

      • ©Cri zice:

        🤣 Nu m-am gândit și la asta, ci doar la ce frumoooos e pe acolo, dar câtă dreptate ai!!
        În privința afișului, uite că poate fi și o operă ultra cunoscută și să nu mă prind, dar nici nu mă mai mir, doar mă cunosc bine. Iar pe Verdi eu îl ador, pur și simplu, și nu numai pentru că e un titan, ci fiindcă muzica lui se pliază perfect pe gustul meu. La fel, Puccini. Pe Mozart nu-l plac…, deși se spune că oamenii foarte inteligenți ascultă Mozart. 😘

        Apreciat de 1 persoană

        • Da? De aia nu pricep Mozart? Trebuia să existe o explicaţie 😀
          Aşa am zis recent, când se plângea cineva că mvai, că ce vom face la iarnă cu facturile? Simplu: ne luăm o bucată de pâine unsă cu unsoare şi mergem la mall, să facem economie acasă. Simplu! Şi ieftin. 😀

          Apreciat de 2 persoane

          • ©Cri zice:

            Așa vom face! 😀 Uf, sunt așa de pofticioasă că am citit „pâine unsă cu unsoare” și acum îmi plouă în gură. Nu știu tu, dar eu ador untura pe pâine. 😉 Într-un timp, aveam sentimentul că seamănă la gust cu gogoșile. Sau la miros, mai bine zis. Sau la amândouă. 🤣🤣

            Apreciază

            • Adevărul e că nu ştiu ce m-a mâncat, şi unde, să zic asta, că şi eu mă gândesc numai la castraveţii muraţi pe care-i am şi care-ar merge de minune pe pâinea aia. Dar n-am untură nici de miros. 🙄
              Sau cu ceapă şi boia iute. Că ceapa verde iese din discuţie acum, nu mai bună. Sau cu gogoşari muraţi. Vaaai! Aşa-mi trebuie!

              Apreciat de 2 persoane

            • ©Cri zice:

              😀😀 Nici eu n-am, ci doar poftă. Gata, știu ce cumpăr în drum spre casă 😉🙄

              Apreciat de 1 persoană

            • Ecoarta zice:

              Nu pot a crede cu ce vă ocupați voi!?🫣 Călcați în picioare sentimentele oamenilor necăjiți care n-au mai gustat asemenea bunătățuri de pe vremea lui Verdi. Am cumpărat carne de porc și am separat partea cu grăsime și mi-am făcut jumări și fix-fixuț două linguri de unsoare. Am păzit-o cu strășnicie, refuzând categoric s-o împart: nu stric orzul pe gâște!
              🤗

              Apreciat de 1 persoană

            • Adică tu ai unsoare şi jumări? Io n-am 🙄 😀
              Să ştii că şi aici, deşi evident e mult mai uşor de găsit, tot trebuie să găseşti ţăranul care încă-şi mai creşte animalele cu boabe sau lături sau iarbă, nu cu pastile, altfel nu se simte gustul ăla divin de untură pe pâine proaspătă.

              Apreciat de 1 persoană

            • Ecoarta zice:

              No, când îmi cumpăr carne de porc, mă uit după bucata cu grăsime să-mi pot stâmpăra poftele 😂. Și chiar nu găsesc greu o astfel de bucată de carne! Eu am o vorbă: aici găsești și un drac împăiat dacă vrei să cumperi. Nu există ceva să-mi tune prin cap să vreau să cumpăr și să nu găsesc. Absolut orice. Hai să-ți dau câteva exemple: ouă roșii murate; cartofi copți/ fierți pe jumătate/ complet; legume/fructe tăiate în toate modurile posibile (dacă ți-e lene să le tai!); la fel brânzeturile, dar și carnea; precis ai văzut cutiile cu praful de prăjituri în care pui doar apa și la cuptor! Eu însă prefer să-mi fac mâncarea așa cum tă neamu’ nost o făcut-o! Că nu-mi intră pe gât carnea cu miere, dar usturoiată alunecă zdravăn!
              Te îmbrățișez 🤗

              Apreciază

            • Ah, stai. Că altfel şi aici găsesc tot ce-mi trece, dar ales ce nu-mi trece prin cap. Ziceam strict de unsoare. Din aia devărată. Nu-s ipocrită, n-am de unde să ştiu ce gust are grăsimea pe care o găseşti acolo şi din care-ţi faci jumări sau untură, ştiu de aici. Că între o untură cumpărată de la tanti Mioara care creşte porcul la ea-n bătărură, cu lături, şi untura cumpărată din orice magazin, nu se egzistă comparaţie. Şi slănina la fel. A luat cineva pofticios, să ducă în Germania. Gumă de mestecat era. Păi nu i-am dus io d-aia cum făceau bunicii şi n-a mai avut ce duce-n Germania, că a mâncat-o rapid? 😀 😀
              Ouă murate n-am mâncat. Sună interesant. Deci fierte şi murate? 🙄
              Te pup!

              Apreciat de 1 persoană

            • Ecoarta zice:

              Există carne și carne! Adică carne organică și ne-organică. Cea organică este scumpă, dar îți ies jumările ca la mama acasă. Și untura e chiar untură, cu acel gust ce nu-l poți uita.
              Ouă înroșite, fierte și puse în borcane de 2-3 litri. Eu doar le-am văzut, nu am cumpărat!

              Apreciază

            • Tare interesant! Chiar sunt curioasă ce gust au. Ia să dau cu searchul pe la noi, să mă pun la punct puțin 😂

              Apreciază

            • Ecoarta zice:

              Carnea are etichetă. Pe eticheta cărnii organice scrie doar atât: carne!
              Pe eticheta cărnii neorganice sunt trecute toate ingredientele folosite la „tratarea” cărnii, plus că ți se spune că nu este crescut (animalul) în condiții de libertate, ci în spații închise. Plus alte informații.

              Apreciază

            • Eu de ouă zic, carne nu vreau, am pile la oameni de la sate, nu-mi trebuie 😂
              Mi-ai băgat în cap ideea de ouă murate, acolo mă gândesc acum 😂

              Apreciat de 1 persoană

  5. Tatar Lau zice:

    Potecuță, sigur nu ai greșit tu? Eu știam că Nabucco e de Vali Vijelie.🤪
    E clar că, la o privire fugitivă pe afiș, nici nu m-aș fi uitat la ce scrie sub titlu. Dar mă gândesc la „Dorelul” care a făcut comanda și la grafician, care pare a fi nepotul lui, un elev ce tocmai a învățat utilitarul Paint, fără nicio legătură cu muzica clasică.
    Văd că lumea e înțelegătoare cu individul. Eu doar mă întreb dacă trebuie să coborâm într-atât de mult standardele, încât să-l putem urca și pe „Dorel” în căruță. Corectitudinea politică mi se pare că depășește limitele acceptabilului…

    Apreciat de 3 persoane

    • Cine? Cel care a făcut comanda? Adică cel care a scris textul, nu? Nu vorbim de băiatul de la magazinul ăla care face şi tricouri cu numele meu? Studentul care face rost de bani pentru cămin, să nu ceară tot părinţilor?
      Sper că nu de el e vorba!
      Graficianul chiar n-are nicio vină! Că dacă angajez zugravul să-mi scrie artistic pe pereţi bine a-ţi venit, zău că nu are nicio vină el.

      Apreciat de 1 persoană

      • Tatar Lau zice:

        Comanda a făcut-o un angajat al filarmonicii, care lucrează în instituție și are cel puțin tangență cu viața artistică, dacă nu o pasiune pentrumuzică. Fiind o instituție, bănuiesc că a transmis comanda către o firmă și nu la băiatul de la parter care e student și inscripționează tricouri. Firma care face grafică ar trebui să aibă angajat un grafician. Dacă-și spune grafician, presupun că are înclinații artistice. Ce meseriaș care se vrea artist nu are idee și despre lumea operei?? Graficianul nu ar trebui să fie un simplu zugrav…

        Apreciat de 2 persoane

        • Nu l-am făcut eu zugrav. Am dat un exemplu.
          Dar e periculos să fim indulgenţi în ziua de azi. sau să îndemnăm la o atitudine mai puţin războinică. Suntem laşi sau proşti. Deci nu. 🙂
          Sunt păţită deci nu mai vreau. 😀

          Apreciază

          • Tatar Lau zice:

            Asta am încercat să spun și eu. Am devenit prea indulgenți, mai mult decât e admisibil…

            Apreciază

            • Indulgenţa mea nu are legătură cu corectitudinea politică. Asta mă sperie puţin. Că orice intenţie de a nu da cu piatra e trecută la categoria asta. Cum spuneam, nu e cazul acum, dar sunt păţită în trecut, culmea, de la cine mă aşteptam mai puţin, şi cum nu sunt absolut deloc o războinică, dau dreptate şi las aşa. Că nu ripostez la asta. E bine aşa 🙂

              Apreciat de 1 persoană

            • Tatar Lau zice:

              Nu a fost în intenția mea să te supăr Potecuță. Am încercat doar să îmi spun părerea. Îmi pare rău dacă cuvintele mele au fost nepotrivite…

              Apreciază

            • Auuuu! Nuuuu, sub nicio formă! Am și zis că nu e cazul acum! Dar sunt pățită, altfel, tot aici, alt context pe care nici acum nu-l înțeleg. Deci nu acum. Dar nu mai insist. Respect păreri, accept orice punct de vedere, dar la anumite aspecte, nu am decât punctul meu de vedere vs. alt punct de vedere. Cum sunt doar o potecuță, ar fi penibil să fac pe cineva să creadă că nu am niciun interes să spun un lucru, că nu sunt în gașca x, partidul y, secta z și că așa sunt eu și acasă, și la muncă, mai pe calm, mai pe înțelegere, și ca mine poate sunt și alții. Deci e dreptul omului să creadă absolut orice. Respect asta. Atunci, când am zis, m-am supărat, recunosc, pentru că am fost jignită de cineva cu care vorbeam de la început și cumva speram că din 2013 s-a convins că nu joc teatru, că așa-s eu, mai sufletistă. Și a fost tot o trimitere la corectitudinea aia și la nu știu ce ocultă și la nu știu ce spălare pe creier.
              Și de aia nu mai intru deloc în „dezbateri”. Nu-mi impun punctul de vedere, că nu am dovezi, sunt doar un pseudonim 🙂
              Deci nu, aici, acum, nu e deloc cazul de supărare. Deloc. Spun doar că nu pentru corectitudine am spus că nu e cazul să cerem ardere pe rug. Și nu lucrez acolo, aș fi vrut eu. Că e cald la ei și au covor roșu 😀 😀
              Gata, am spus ce aveam pe suflet. Deși nu m-am supărat acum, am simțit nevoia să mă descarc, că om sunt și tare m-a durut atunci. 🥺
              A trecut. Dar io, berbec, am dus-o pe suflet. Gata, am scăpat acum 😁

              Apreciat de 1 persoană

  6. Issabela zice:

    Potecuț, și pe noi ne-au confundat unii cu Ungaria 😀😀 Ba parcă două personalități de calibru mondial au făcut gafa asta. E impardonabilă sau nu? (nu sugerez nici un răspuns, că nu-l am, doar întreb 😁)
    În altă ordine, cel mai puțin important e ce se întîmplă pe fb. Pe fb omenirea se inflamează cu apă, cînd nu mai are combustibil.
    La polul opus, n-am de ce nici să-l pup pe frunte pe greșitorul afișului. Mi s-a luat de poezia aia religioasă de pe fb a Minei Ianovici, pe care tot fb-ul o atribuie lui Cioran. De ani se zice că nu-i a lui și tot așa e distribuită… Dacă-i tot pupăm pe dorei pe frunte („lasă, mamă, nu-i nimic, se mai întîmplă…”), ajungem la Nabucco de Mozart, cum am ajuns la „Dreapta măsură” de Cioran.
    Mi-a plăcut răspunsul Filarmonicii din Sibiu. Elegant, cu umor și fără să demaște nici măcar sexul angajatului greșitor. În concluzie, errare humanum est, dar greșitorul trebuie să-și plătească errare în liniște, nu pus pe rug public, iar gafa lui n-are cum să fie motiv de părăsire a Filarmonicii de către un meloman.
    Sincer, eu, cînd am văzut poza pe fb (fix asta de la tine, cu încercuirea), am crezut că-i vorba de vreun nou salam… (de Sibiu, nu de manele!) și-am zîmbit, trecînd mai departe… Aș fi trecut oricum, și dacă mă prindeam din prima că e vorba de o Filarmonică. Dar aș fi tresărit o clipă în plus, cît cuvintele pe care tocmai le-am scris 🙂

    Apreciat de 4 persoane

    • Asta e de fapt problema, Issa. Că unii au o singură măsură: ori calci în picioare, ori eşti laş. De unde până unde?
      Ştim noi sigur că omul care a făcut afişul mai lucrează acolo? Poate da, poate nu. De unde atâtea Xene printre noi?
      Cum ai spus tu, poate omul ăla îşi plăteşte gafa în linişte. Nu, noi vrem să-l vedem în Piaţa Mare, cu pantalonii-n vine, bătut la funduleţ cu biciul. Că deh, ne-a jignit la inteligenţă de ne-a rupt.
      Nimeni, absolut nimeni nu a zis de pupat pe frunte. Dar nici să ne dăm cu capul de pereţi în condiţiile-n care, hai să nu o mai dăm prin mirişti, unii chiar cu ocazia asta au aflat şi de Verdi, şi de Mozart.
      Am şi scris, nu e de trecut cu vederea, ok. Dar nici să dăm foc filarmonicii şi să cerem demisii în lanţ.
      Şi-au asumat gafa, nu vreau să ştiu ce-i în sufletul celui care-a aprobat afişul, nu vreau să ştiu cât a gândit-o directorul şi PR-ul asta cu fb-ul, dar ce să mai tot vrem de la ei? Ce alte scuze?
      Gaaataaa, tac. Am tăcut. 😀
      Apăi să ştii că nici măcar salamul ăla nu mai e cum a fost. Şi e şi scump ca naiba, să nu cumperi, nu merită 😀

      Apreciat de 3 persoane

      • Issabela zice:

        Nu, că iau de Sinaia în ultimul timp, e mai decent la preț 😀
        Da, fb-ul vrea execuții publice, asta e limpede de mult. Ca-n vremea romanilor, dacă s-ar putea. Apropo, dacă deschizi site-ul Therme te întîmpină cu ceva gen: să ne simțim ca în vremea romanilor, cînd mergeau la băi… Pnm, deci ce fior m-a scuturat și atunci, nu mai zic!!! Ultimul lucru, după 2000 de ani de civilizație, ar fi să vreau să mă simt ca acum 2000 de ani…

        Apreciază

  7. pe pagina de facebook a filarmonicii am vazut ca greseala a cam tinut cam de pe 9 septembrie. chiar adminul paginii, oricare ar fi acela, a postat poza de afis cu text scris alb pe negru ca opera e scrisa de Mozart.
    nu e de ras si aratat cu degetul!!! nu e de misto! nu stiu altii cum sunt, dar filarmonica din Iasi nici sala de concerte nu are, iar salariile artistilor vai si amar. sa umbli cu instrumentele de colo colo cu mijloacele proprii de transport, e vai si amar!!! nu, nu artistii au gafat! au gafat cei din administratie, clar! pun pariu ca au salarii mult mai mari decat artistii.

    Apreciat de 2 persoane

  8. Diana zice:

    Pe Vali Vijelie nu-l recunosc nici dupa voce, nici dupa mutra – dupa nimic nu-l recunosc, daca nu scrie „pe el”. Dar deosebirea intre Verdi si Mozart pot face! 😂 Nu e unul si acelasi compozitor.
    Vazand poza afisului m-am tot gandit despre ce sa fie vorba (fara sa citesc ce-ai scris!) Ceva imi dadea cu rest, dar nu mi-am dat seama ce decat in momentul in care am inceput sa citesc. Dar eu nu lucrez la Filarmonica, nu am pretentii de specialist in muzica, asa ca pot gresi pe tema si nu ma supar sa mi se spuna ca-s inculta. (si) In materie de muzica o recunosc deschis: casc de-mi trosnesc falcile si imi curg lacrimile daca sunt obligata sa ascult mai mult de 15-20 minute opera, opereta, simfonica etc.
    Sa se ajunga totusi la cereri de demisie de concedieri e totusi prea mult. Inca mai râd! Daca specialistii fac astfel de gafe… Oare pentru ce-i platit cel care comanda afise? Nu are in atributii sa si verifice ce-a iesit din ce-a comandat? Chiar niciun angajat de pe acolo – artist sau ba – n-a observat gafa in timp util? Afisele (intre altele) sunt platite din banii cetatenilor, si nu-s ieftine. 😀
    As fi trecut fluierand pe langa afis (mai ales ca nu ma uit dupa afise)…

    Apreciat de 2 persoane

    • Nici Vijelie nu-i tot aia cu Adi Minune. E clar că dacă avem două nume, facem diferenţa. Eu aş vrea tare mult să ştiu câţi dintre cei care s-au ofuscat nevoie mare ar fi ştiut, trecând pe lângă afiş, că acolo e o mare gafă. Sigur, nu spun că asta scuză gafa. Dar există o dublă măsură de care avem prostul obicei să cam uităm. Sau să ne facem că uităm, crezând că asta dă bine în faţa cuiva. În faţa altora pentru care aparenţa contează mai mult decât orice, da, sigur că da.
      Eu mă uit la afişe să nu nu mă bag în ele. Că sunt în stare 😀 😀
      Zi faină, Diana!

      Apreciat de 1 persoană

  9. G zice:

    Stimată Autoare PPDD,
    Realilor intelectuali, dar şi celor pârãți, le-ati prilejuit o îmbelşugată delectare prin articolul Dumneavoastră. Câta ironie in această atãt de constructiva critică! Unii s-au distrat, altii au invățat; toti vă aplaudăm!
    Daca merg pe firul râsului starnit de Dumneavoastră, pina la urmă ma intreb: Nabucodonosor de V… Verdi sau
    Viorica Däncilă, la Sibiu?
    Chiar, cine n-a auzit de reputatul
    Cor al Sclavilor din opera lui Verdi?
    Anii au trecut cu miile, dar coincidențele nu se pot ascunde. Arogant, Nabucodonosor se autoproclama Dumnezeu, spre revolta mulțimii cucerite şi exilate din propria țară.
    La noi prin provincii au apărut peste noapte capitalişti care, se vor mai mult europeni decãt neaoşi, deşi nu sunt capitali şi asta irită până la lehamite. Te pomeneşti că sibianul cu pricina nu-i atât de limitat meloman, cât batjocoros!? De fapt, nu-i şi bătaia de joc o formă de revoltă? Poate?!

    Apreciat de 1 persoană

  10. IO' zice:

    No comment.

    O zi însorita, relaxanta, în toate aspectele binecuvântata, draga Potecuta!

    Apreciază

  11. Mie îmi vine a crede că, după această gafă atât de popularizată și reacția celor cu responsabilități, se vor înmulți melomanii dornici să asculte piesa lui Verdi. Orice publicitate e cu folos, mai ales dacă aduce cu ea și un fel de invitație la cultura muzicală. Unii vor afla abia acum care-i diferența, iar ăsta poate fi un bun început.

    Apreciat de 2 persoane

  12. Kadia zice:

    Recunosc că am râs cu lacrimi. În sine mea sunt convinsă că întamplarea n-are nicio legătură cu bieții oameni din filarmonică, cu mai degrabă cu un copy-paste la tipografie, unde au folosit matrița afișului unui spectacol anterior. Nu zic că e scuzabil, cineva ar fi trebuit să vadă afișele alea înaintea publicului și să le reprinteze. Dar toată lumea circulă azi pe fast-forward, cât mai multe treburi rezolvate cât mai rapid, fără control de calitate. Pe principiul: merge și așa.

    Apreciat de 1 persoană

    • În primul rând, bun venit!
      În al doilea, mă bucur mult că te-ai amuzat!
      Sincer, nu ştiu cum funcţionează acolo lucrurile, dar e foarte posibil ca scatoalca să o încaseze cel mai mic şi mai puţin vinovat. Cred. Că ştiu şi eu, şi la tipografie, nu execută oamenii ăia „ordinul” primit? Şi nu dau la verificat un fel de preview?
      Eu zic din experienţa mea de client al unui magazin care printează treburi. Am făcut cândva comandă pentu un ceas şi de 4 ori au trimis poze, să văd cum se încadrează scrisul pe ceas, apoi cum e cu cifre, cum e partea de finish şi tot aşa, de mi s-a făcut ruşine de deranjul omului.
      Na, nu ştiu. Şi oricum, cum ai zis, măcar de curiozitate, până l-au pus în ramă, se puteau uita pe el.
      Dar da, şi eu m-am amuzat. Mai ales de răzbelul care s-a ivit pe tema asta 😀

      Apreciază

Lasă un comentariu