Mentenanţă

Sper că aţi observat titlul şi că aţi zis în sinea voastră măcar un băi, ce cuvinte deştepte ştie potecuţa! Dacă nu, reluăm. Dubla doi. Mai citiţi o dată titlul şi ziceţi ceva, orice. Puteţi zice şi băi, ce cuvinte deştepte ştie potecuţa dar şi că pun titluri numai ca să zică lumea că băi, ce cuvinte deştepte ştie potecuţa când de fapt potecuţa nu pune titluri numai ca să zică lumea că băi, ce cuvinte deştepte ştie potecuţa ci aşa, ca să creadă ea că lumea va zice că băi, ce cuvinte deştepte ştie potecuţa chiar dacă lumea nu zice că băi… aţi prins ideea.
Postarea asta-i despre conservare. Nu a mea, că deja-i târziu, eu am început să scârţâi în zilele pare şi am un fel de junghi la picior de care se pare că nu scap şi cu care m-am pricopsit la o „priză” făcută la zumba. Deci am ratat momentul propice, nu mai am ce conserva la mine. Nici despre cămară nu-i vorba, că nu mă laud cu conservele de iarnă. Nu de alta dar chiar mi se pare indecent să afişezi în public borcane cu murături, dulceţuri, zacuscă şi altele, toate puse de oricine altcineva în afară de tine. Mno. Deci pică şi asta. Şi atunci despre ce putea fi vorba dacă nu despre blog?

Ştiţi că mă apucă ţăcăneala cam o dată pe an şi am momente când aş răsturna munţii, atâta chef am şi atât de hotărâtă sunt. Că-mi trece cum îmi vine, e altă poveste. Ştiu că am mai avut eu tot felul de momente din astea de panică dar am şi eu voie la ele, nu? Că nu mi-e frică de bau-bau dar de un balaur din ăsta pe blog… mi-ar cam fi. Şi spăimuţa a venit în urma unui spam care cam insista pe o idee şi, chiar dacă l-am şters direct, mi-am zis că n-ar fi rău să-mi iau umbrelă dacă la radio se anunţă ploi, vorba cântecului.
Ideea e că aş cam vrea să-mi pun postările undeva la adăpost. Întrebarea mea e cum? Da, măi. Ştiu. Dacă vreţi să spuneţi că pentru ce, ce atâta stres, că nu merită, că alea-alea, să ştiţi că pentru mine merită. Că la cum mă cunosc, io tare-aş suferi dacă într-o zi s-ar duce potecile pe copcă.
Şi cum deşi până acum n-am făcut niciodată inundaţie acasă, tot verific apa de 10 ori înainte să plec undeva, aşa şi aici. Nu vreau să aştept s-o păţăsc. Aşa că vă întreb care-ar fi cea mai sigură metodă, dacă ştiţi.
Da, pe mail le am pe toate dar ciuntite. Că dacă eu pun la postări acel „citeşte mai departe” că aşa-mi place mie, pe mail vin exact aşa. Deci pe mail nu le am complete. Am citit de backup dar pe cuvânt că eu n-am înţeles cum se face. Dacă ştiţi, vă rog eu să-mi spuneţi dar ca la prost, altfel nu pricep.

M-am mai gândit la o variantă. Un blog nou, privat, în care să iau postările de aici. Am găsit prin setări un „export-import”. Dar nu ştiu exact ce-i aia. Dacă fac treaba cu blog nou şi dau la ăsta export şi la ăla import, se păstrează ăsta aşa cum e şi va fi un fel de dublură? Că eu vreau şi comentariile la adăpost. Mda, vreau cam multe, e drept. Şi da, ştiu că treaba asta se plăteşte dar mă bazez că-i perioada aia-n care cică e bine să fim mai buni şi sper ca măcar un sfat să fie gratis. Dacă nu şi nu, sunt dispusă să negociez dar exclud varianta cu domeniu propriu că io nu vreau să mă fac propetară, îmi place aşa, în gazdă.
Dacă se dovedeşte că varianta asta cu blog dublură e cea mai bună, veţi primi cu siguranţă follow de la mine, să vă am şi acolo. Dar va fi privat şi nu va fi decât un blog care va păstra postările de aici, să nu vă speriaţi. Oricum, va purta acelaşi nume, eventual cu un 2 în coadă sau ceva. Dar până acolo mai e, poate nici nu va fi nevoie, poate merge şi cu backup. Dar am uitat cum se face. Că ştiu sigur că am mai vorbit o dată de backup aici sau pe alt blog, prin comentarii, şi nu mai ştiu ce am de făcut 🙄 😳 şi parcă n-aş vrea să fac buba când pot sta-n loc şi îmi pot ţine nasu’ departe de oala care nu fierbe pentru mine. Dar dacă nu fac io, cin’ să facă? Că numa’ io răspund pentru ce-i aci. 🙄

No, cam asta-i zuzăneala mea de azi, 24 noiembrie, ora… aproape 22.
Oricum, ideea principală e băi, ce cuvinte deştepte ştie potecuţa.

Foto

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

106 răspunsuri la Mentenanţă

  1. firdeiarbainbataiavantului zice:

    Îmi pare rău, mă pricep să instalez programe (inclusiv Windows) şi să fac „chestii” cu calculatorul, dar WP habar nu am ce poate face în plus faţă de cât am reuşit până acum. E un domeniu nou, dar pentru cât îmi trebuie mie cred că îmi ajunge atât cât ştiu. Sunt sigur că sunt alţii mai pricepuţi decât mine în WP, aşa că nu voi face decât să-ţi urez succes, pentru că soluţii ştiu că îţi vor fi oferite. Mai ştii, poate aşa mai învăţ şi eu ceva nou. O seară frumoasă!

    Apreciază

  2. 71ganduri zice:

    Cel mai bun back up e sa te vezi cu prietenii astia virtuali cu riscul ca nu sunt cum pareau a fi si sa transformi totul intr-o amintire atat de vie incat sa nu mai poti muri niciodata (si nici sa ii lasi, evident, sa moara)… Dar cine o mai auzit de astea ca sa crezi ca poate fi o treaba cat de cat serioasa?!

    Apreciat de 3 persoane

    • Şi totuşi, dincolo de întâlnirile de care chiar am auzit, apropo 😉 , aş vrea să păstrez şi scrierile. Lor sau pe ale mele. Că amintirile vor rămâne. Ale mele şi ale lor. Şi atât.

      Apreciază

  3. clipederaidiniadulmeu zice:

    Băi, ce cuvinte deştepte ştie potecuţa!!! Şi tu spui că şi „operele mele de artă” sunt ameninţate să nu mai fie, şi voi toţi îmi veţi fi furaţi de nuş’ ce spamuri, cu comentarii cu tot?!? Apoi, tu potecuţă, din tot ce-ai scris tu aici, eu atâta am înţeles. Trebuie să-mi traduci pe limba mea, dar nu acum, când ştii mai multe. M-ai pus pe gânduri. Sper să dorm în noaptea asta. O seară faină!

    Apreciază

    • Nu ştiu ceva ce voi nu ştiţi. Ştiu că au păţit câţiva să se trezească brusc că nu mai au blog. Aşa, din nimic. Şi spamul ăla bătea apropuri de viruşi şi antiviruşi şi hecăraşi şi din astea. Şi aşa m-am gândit că nu strică puţină prevenţie 😉
      Aşa, mai spune că ştiu cuvinte deştepte, că tare-mi place 😀
      Seară frumoasă, draga mea!

      Apreciat de 1 persoană

      • clipederaidiniadulmeu zice:

        Da, potecuţă, ştii cuvinte deştepte. Mi-ar părea rău după voi toţi şi după vorbele voastre ce mă măngăie pe suflet. Încă nu ştiu cum să-l adimistrez pe acest blog, dar să mai fac nu ştiu ce reducţii. Aştept să mai înveţi tu cuvinte deştepte. O noapte liniştită!

        Apreciat de 1 persoană

  4. Măi, Potecuță, măi! D`apăi ce cuvinte deștepte știi tu, măi! Mi-a plăcut și aia cu murăturile (ai tras cu ochiul pe la cămara mea?)
    Să ne calmăm, zic. Încă nu -ți pot da lecții, abia acum mi-a trecut și mie prin cap, dacă se vor pierde operele mele nemuritoare? Atâta știu că mai am două bloguri în care nu pot posta din lipsă de parole uitate cu adresă de email cu tot (de prin 2007?). Câteodată le nimeresc, și mai citesc din ele. Deci unele lucruri nu se pierd.
    Daaaar…voi căuta niște tutoriale și …mai vorbim!
    Noapte bună, Potecuță!

    Apreciază

    • Nuuuuu, nu am tras cu ochiul la nicio cămară şi eu ziceam de mine. Că n-aş putea etala borcane puse de… nu de mine. Că să le afişezi pe ale tale e una, să te lauzi cu ale altora… nu bun. 😀
      Nu-i aşa că ştiu cuvinte şmechere? 😀
      Da, m-ar ajuta! Îţi mulţumesc frumos! Seară frumoasă să ai!

      Apreciat de 1 persoană

  5. papagigli zice:

    Copy-paste intr-un Microsoft Word file. One by one. Sau tu vrei sa le muti (nicio legatura cu marmacia 😆 ) pe toate dintr-un singur click? Ca in cazul asta nici Bill Gates nu cred ca te poate ajuta.

    Apreciază

  6. Cred că cel mai în siguranță sunt notițele de pe telefon, asta dacă obişnuieşti să foloseşti telefonul destul de des. Dacă nu poti opta pentru Word sau Microsoft Office Word. Cred că nu are rost să te complici cu alt blog privat, cred că ar fi o munca în plus. Să accesezi site-ul şi tot aşa. Baftă. 🤗

    Apreciază

  7. Mugur zice:

    Tare mă mai minunez când văz ce cuvinte dăștepte știe Potecuța. Și-mi spun că ar trebui să mai învăț și eu măcar câte unul. Iaca, tot îmi ziceam eu să-mi salvez blogul chiar la mine pe computer, așa că voi aștepta să văz ce te îndeamnă pe tine lumea, ca să știu să fac si eu așa.

    De mutat totul pe un alt blog nu-i bai, că e mai ușor și se face mintenaș. La unelte, în panoul de control al WP, găsești „export”. Vei primi un fișier [.xml] dacă nu mă înșel, apoi pe acesta îl vei accesa cu „import” din noul blog.

    Spor la trebă! Și să ne dai și nouă veste când termini, să știm cum ți-a reușit.

    Apreciază

    • Mă bucur că ai sesizat că ştiu cuvinte dăştepte 😀
      Până acum am aflat că export e bun dar nu şi import. Deci e bine că am întrebat. Dacă mai aflu ceva, spun 😉
      Seară frumoasă, Mugur!

      Apreciat de 1 persoană

      • Mugur zice:

        Există o aplicație care se numește „Instant wordpress” și care, instalată la tine pe computer, poate face minuni. O instalezi pe computer, apoi faci „export” din contul tău de Potecuță blogheriță și vei primi pe e-mail un fișier .xml . Îl deschizi cu Instantwp prin import și-i spui să-ți treacă totul pe computerul tău. Astfel vei avea blogul și la tine acasă, nu numai pe serverele WordPress.
        Iată un link spre aplicația de care spuneam:
        https://instantwp.com/

        S-auzim de bine! 🙂

        P. S. Din când în când va trebui să-ți mai actualizezi copia de acasă.

        Apreciat de 1 persoană

  8. Bai ce cuvinte destepte stie potecuta asta! Si nu numai. Mai stie si cum se transferă bloguri si alea alea. Asta e bine, ai inceput bine.
    Ideea e asa. Daca nu vrei sa te muti, sa te faci propetara, sanse slabe sunt sa poti face backup calumea. Te-ar costa pana in 25 euro pe an sa ai domeniu si host propriu si ai putea face oricand backup.
    Treaba aia cu import export e ceea ce zici. Se muta tot, inclusiv comentarii insa e treaba de durata la cate comentarii ai tu. S-ar putea sa dea rateu de cateva ori pana copii tot cap coada deci nu e ceva de facut prea des. Google penalizeaza site urile duble deci nu prea ai cum sa tii doua la fel, pentru ca „vei fi trasa de urechi”. Eu cred ca poti face export din cand in cand dar sa nu mai faci import in alta parte e o idee buna.. si pastrezi fisierul undeva si gata..

    Apreciază

  9. Tare de tot! MENTENANȚĂ!!! 🙂
    Însă nici așa nu pot să dau sfaturi, că-s și eu în aceeași situație. Tot mă gândesc iară ca măcar poeziile să le salvezi într-o carte, până nu se întâmplă vreo surpriză neplăcută cu blogul.

    Apreciază

  10. Alissu zice:

    Până la postarea ta, nu m-am gândit prea mult la a-mi face safe postările. Eu am făcut back-up de vre-o două ori până acum, din alte motive, însă automat mi s-au salvat și postările.

    Eu am domeniu, cred ca și asta îl face puținel mai safe, să zicem. Însă dacă dorești șă rămâi aici, tot backup-ul este varianta bună, părerea mea.

    😊

    Apreciază

  11. Iosif zice:

    Tot ce-i scris în virtual este expus pierderii în neantul iluzoriu al acestei tehnologii controlate de un sistem mondial milenar, înselator, prin care miliarde de creduli sunt atrasi în aceasta capcana a relativismului incert si imprevizibil, încrezându-se si facând din aceasta falsa realitate, un mod de viata, controlat de cei ce conduc lumea cu ajutorul lui „Mamona” din butoane, de la un pupitru printr-un clik de „pleoapa” în care „ochiul magic” controleaza viata si moartea pe Terra …
    Stiloul si caietul, „Cartea” sunt cele mai sigure locuri de pastrare si depozitare a valorilor gândurilor exprimate în cuvinte, dupa depozitul sertarelor din creier… 🙂
    O zi si un Weekend superb, draga Potecuta !

    Apreciază

  12. Ella zice:

    Cum lipseste omul un pic de pe blogosfera cum gaseste o gramada de idei nastrujnice pe la altii! 🙂
    Si eu m-am obisnuit tare greu cu acest cuvant „mentenanţă”! Suna asa de … american? 🙂

    Apreciază

  13. Potecuțo, am auzit și eu de cuvântul ăsta, dar crezi că i-ași face față?Că tu, știi atâtea!:)

    Apreciază

  14. Culmea! Încerc să-ți zâmbesc,dar nu-mi iese! 🙂

    Apreciază

  15. Cosmisian zice:

    Credeam ca ai pe cineva care iti face backup! Sau, eu am ramas cu impresia gresita?

    Apreciază

  16. Preafericitul zice:

    VARIANTA SIMPLA :

    Dispui de un smartfone mediu deci fotografiaza fiecare postare inclusiv commetariile aferente .
    In cardul memorie deschide folder nou si aduna acolo toate foto-copiile .
    Seteaza acces securizat , parolat ptr. folderul respectiv si astfel vei avea doar tu acces la copiile aflate in cardul smart.fone.ului tau .

    VARIANTA MAI SIMPLA :

    Intra de pe telefon in blog.ul tau si declanseaza screenshot la fiecare pagina ori la fiecare postare , inclusiv comment.uri .
    Aduna toate screen.shoturile intr.un folder pe card smartfone , la fel ca in prima varianta descrisa .
    Daca doresti editari suplimentare la postarile transcrise ori daca doresti format PDF ptr. paginile respectivie , poti descarca usor aplicatii android complete , mai mult ori mai putin complexe .
    Mai cu seama mult mai fiabile ( aplicatiile Android ) decat rigidul , depasitul Windows .

    Ptr. blog.ul tau estimez necesitatea unui card memorie smartfone de minim 64 GB si neaparat dein clasa Evo Plus 10 – le procuri rapid prin comanda online de la Mobile Direct la pret si calitate corecta .

    Ai inteles ?

    Apreciază

  17. Preafericitul zice:

    COMPLETARE :

    Ptr. pastrarea in Eternitate a copiei blog.ului tau , procura si un card memorie extern ( similar ca forma si capacitate Stik.urilor PC .) .
    Printr-o conexiune OTG ( din dotarea smart.fone.ului tau , imprumutat ori cumparat ) , transfera folderul din smart pe careul extern in discutie si completeaza transferul de fiecare data cand ai postari noi , ptr. a tine la zi arhiva in sine .
    PRECIZARE :
    Dispozitivul OTG trebuie sa fie acceptat de smart.fone.ul tau – telefoanele ieftine nu au aceasta posibilitate OTG deci implicit nu poti activa card memorie extern .
    APOI :
    Cardul extern este compatibil cu P.C. ul si dispune de mufa conect USB , deci poti conecta careul extern la orice P.C. aflat in orice locatie .
    Daca intentionezi conectarea cardului menorie din telefon la P.C. treb sa fii extrem de atenta , altfel risti sa corupi toate datele din card – ai nevoie de suport card memorie ptr a fi preluat de cititorul carduri al PC ului precum si de aplicatie dedicata si protocol de extragere card din telefon si transfer direct date pe PC .
    Din acest considerent recomand card memorie extern ptr. smart.fone .
    Pretul card.ului extern este modic iar al dispozitivului OTG este ridicol de mic .

    Apreciază

  18. Dar sa treci la un domeniu te-ai gandit? Iei si wordpress-ul cu tine, bineinteles.

    Apreciază

  19. tink3rbe11 zice:

    Oriunde vrei sa pleci…ia-ne cu tine! Eu una chiar daca nu-mi fac simtita prezenta…te caut in fiecare zi! Ziua mea este mai buna dupa ce „pasesc la tine in casa”.Cand stateam acasa stiam mai multe despre soft si toate alea , acum nu am mai facut up=grade ca tare te-as fi ajutat cu mare drag!Succes oricum !

    Apreciază

  20. Alex zice:

    Cu adevărat Potecuța știe cuvinte foarte deștepte! 😀 Dar, una peste alta, ai ridicat o problemă bună. Și eu m-am gândit la acest lucru, mai ales pentru că am adunat atâtea aici, pe blog, în aproape 10 ani și n-aș vrea să mă trezesc fără ele într-o zi. Nu sunt ele cine știe ce, dar sunt micile mele comori de suflet și tare îmi place să mai răsfoiesc printre postările vechi, cu comentariile unor oameni dragi, dintre care unii nu mai sunt printre noi, din păcate… Dar au rămas „urmele” comentariilor, gândurilor lor. Și eu aș fi fost interesat de un back-up, dar trebuie să mă interesez cum se face. Prin calculator am numai o parte din textele unor postări, căci pe la începuturi scriam mai întâi într-un document word și apoi copiam pe blog. Acum nu mai am timp să fac așa. Să ne ții la curent cu ceea ce ai rezolvat , ca să ne dai și nouă sfaturi cum să facem! Cu toate mulțumirile de rigoare.
    Vorba cuiva de mai sus: ceea ce este în lumea aceasta virtuală, este supus efemerului și oricând poate să dispară în neant…
    Numai bine îți doresc cu drag și o săptămână nouă cât mai bună! 🙂

    Apreciază

    • Aşa este, Alex. Valoarea tuturor textelor stă-n sufletul pe care-l conţin şi-n semnele lăsate de cei care-au trecut pe acolo. De asta ţin şi eu la ele şi vreau să le păstrez.
      Varianta cu backup pare cea mai bună. Deocamdată. 😉
      Îţi mulţumesc mult! Săptămână frumoasă îţi doresc!

      Apreciat de 1 persoană

  21. Ştefania zice:

    E minunata ideea ta, potecuta.
    Sper sa reusesti sa-ti pui la adapost scrierile, ar fi pacat sa se piarda. Poate ne inveti si pe noi daca afli ceva.
    Mult succes!
    O seara linistita si o saptamana excelenta iti doresc! ❤ ❤ ~~~~~

    Apreciază

  22. Beta zice:

    Ce minunate si marete cuvinte stie Potecuta noastra, domnule ❗ Draga mea nu ma pricep si de aceia nu pot sa-ti dau nici un sfat, am citit si ai primit cateva cred ca f. bune. Ideea cu transferul pe un alt blog nu mi se pare buna, ar fi o munca fara rost cu rezultat asemanator. Nu am incredere nici in telefoane, si altele pentru ca daca se intampla ceva cad toate si pierderea este peste tot. Daca tot ai inceput sa ai temeri, cred ca e bine practica cu exportul si cel mai bine sa-ti faci timp si sa-ti aduni poeziile si tot ce ai mai interesant in carti, vor fi de succes si vei vedea cat de pretioasa esti pentru multi dintre noi. Te imbratisez cu drag ❤

    Apreciază

    • Mulţumesc, Beta, că ai observat că ştiu cuvinte măreţe! 😀
      Da, în final exportul pare soluţia. E la îndemână că asta cred că pot face singură. Nu voi face transferul pe alt blog, cel puţin nu acum dar am înţeles că fişierul ăla va rămâne la mine deci va putea fi folosit la nevoie.
      Să ştii că ultima parte a comentariului tău m-a făcut să-mi tremure barba… şi îţi mulţumesc din suflet! Aş vrea să ştiţi cât de mult mă bucură cuvintele voastre şi cât de mult contează ele.
      Te îmbrăţişez!

      Apreciază

  23. Iustina zice:

    Bună, Potecuțo!
    Hai că mi-am adus aminte să mă întorc la articolul ăsta al tău – mai degrabă cu un semn de întrebare decât cu-ce-cuvinte-știe-Potecuța 🙂
    Văd că păreri ai primit multe. Dacă îmi permiți una în plus, varianta lui Mugur e simplă și la obiect. Export, ai fișier. Import, îl bagi și în alt blog pe care nu îl publici. Cât să te simți tu în siguranță că ai acolo toate detaliile. Apoi, îți bagi în reflex ca o dată pe săptămână să o faci. Duminica, de exemplu, ca slujba de duminică, pentru tine să fie arhivarea. Eu așa fac și le tot duc într-un loc sigur – în fine, cât poate fi de sigur așa ceva….
    Nu recomand print screen-uri, nu cred că ai vrea vreodată să le transcrii de mână.
    În altă ordine de idei, te rog io, ia tu la mână toate poeziile, sunt din ce în ce mai bune, și asta de ceva timp, copiază-le într-un word și actualizează permanent. Și într-o zi aruncă-le la o tipografie.
    Weekend prelungit minunat!

    Apreciază

    • Deci tu spui că export-import o dată pe săptămână. Dar spunea cineva că e posibil ca WP să sesizeze dublurile. Tu nu ai avut probleme cu asta?
      Da, asta e mai mult decât sigură: păstrarea-n word. Cu tipografia… 😳
      Îţi mulţumesc mult, mult! O zi frumoasă să ai!
      Ai vacanţă? Eheeei, norocoaso! Eu îţi scriu de la muncă. Nah, cineva trebuie să se sacrifice 😛 😀
      Să ai zile minunate!

      Apreciază

      • Iustina zice:

        Asa, și? Ce dacă sesizează? Nu știu, poate s-ar putea supăra că le ocupi de 2 ori spațiul… în cazul ăsta poți avea dublura pe blogspot.
        Eu le fac de pe același user wordpress (ultimasuta – da, cu spațiu de stocare în altă parte, dublura de siguranță de wp și o încercare de site în engleză, aceleași articole traduse, dar n-am fost prea harnică). Deci nu trebuie să ai user diferit, ci doar blog nou. User diferit nu recomand, pe mine mă încurcă, dar am avut două motive întemeiate când m-am băgat în asta.

        Spor la muncă! Și apoi seară frumoasă de tot!

        Apreciază

  24. April zice:

    Mi-am instalat și eu InstantWP – posibil să fi aflat de el tot din comentarii la o postare de-asta îngrijorată de a ta 😉 E simplu și fain, practic ai o copie a blogului la tine acasă. Numai că nu am mai actualizat copia de mult, că nici nu am mai scris eu mare lucru. Mai nou, pozele cu ”creații” depășesc de mult scrierile și pe acelea le am salvate în mai multe locuri.
    Oricând ai nevoie de asistență tehnică, aici sunt 🙂

    Apreciază

  25. Roximoronica zice:

    Bună, Potecuță dragă. Eu am rămas fără un blog tot de pe wordpress prin 2012. Ei m-au anunțat printr-un email că vor șterge textele, dar am văzut emailul ăla abia după o lună, după ce articolele erau deja șterse. De atunci salvez și răssalvez în Word și apoi merg la xerox și le scot pe hârtie. Ar fi foarte trist să rămânem fără bloguri nu numai pentru munca depusă în scrierea textelor, dar și pentru că suntem destui cei care ne-am împrietenit unii cu alții și ar fi păcat ca dintr-o dată să te trezești că nu mai ai cum să participi la acest cenaclu virtual. Să sperăm că nu se va întâmpla.:)

    Apreciază

Lasă un comentariu