Când fiecare traduce-n altă limbă

1Cazul unu: trei adulţi, în faţa unei Mănăstiri. Ca să fie mai clar deşi cred că undeva pe poteci am mai povestit asta: o doamnă îşi dorea mult să ajungă acolo şi cei doi, prieteni cu ea, s-au oferit să o ducă. Ajung, opresc maşina, doamna coboară prima şi când coboară şi cei doi o văd în genunchi, lângă maşină.
Ce a gândit ea: Doamne, sper că nu trebuie să mergem în genunchi până sus, ea ştie cum se face şi dacă s-a pus în genunchi înseamnă că aşa trebuie.
Ce a gândit el: S-a împiedicat. Dar de ce şi cum că n-am auzit să cadă. Vai de mine, oare îi e rău?
Ce aş fi gândit eu dacă-aş fi fost acolo: nu contează ce-aş fi crezut eu, n-am fost aşa că nu se pune.
Ce s-a întâmplat de fapt: când a coborât din maşină, a scăpat telefonul din mână. Telefonul a „zburat” sub maşină şi ea se chinuia să ajungă cumva la el.

Cazul doi: o ea iese în balcon şi vede în faţa blocului maşina unei prietene. Se duce la uşă să deschidă, nu o vede pe scări. Ce gândeşte: o fi la magazin jos, să o sun să-mi ia şi mie un suc. Femeia nu răspunde.
O altă ea, din blocul de peste drum, iese pe geam să scuture faţa de masă. Vede maşina, fuge la telefon să o sune să-i spună că e stricat interfonul, să aştepte să coboare. Nu i se răspunde. Ce gândeşte: o fi la magazin. După 10 minute sună iar. Nu răspunde. Ce gândeşte: a fost, a sunat, n-am răspuns că nu merge ăsta, a plecat. Dar unde?
Prima ea sună din nou. Apoi trimite SMS: unde eşti???
Ce s-a întâmplat: femeia trebuia să ajungă la un eveniment cultural care avea loc la vreo 5 minute distanţă de locul în care şi-a lăsat maşina. A parcat acolo ca să evite parcarea aglomerată din faţa clădirii cu pricina şi şi-a pus telefonul pe silent. Când l-a verificat şi a văzut apelurile şi mesajul, a fost convinsă că s-a întâmplat ceva cu maşina, a blocat parcarea cuiva sau a parcat aiurea şi e scandal aşa că a plecat spre maşină. A sunat la prima tipă, n-a răspuns. Ce s-a gândit: s-a supărat că nu i-am răspuns. Tipa n-a răspuns de fapt că n-a auzit telefonul şi … lanţul slăbiciunilor, nu mai contează.

Uneori, un lucru evident poate fi interpretat în moduri diferite. În funcţie de mai mulţi factori. Uneori avem tendinţa să adăugăm culoare acolo unde parcă e prea gri, să dăm forme unde e prea plat. Că parcă banalul e prea banal ca să fie şi varianta corectă.
Demult, un vecin rămas fără serviciu, a fost văzut de un alt vecin răscolind în tomberonul din spatele blocului. Vecinul care l-a văzut a tras pe loc concluzia şi a venit la noi să ne spună că s-a gândit să facem cumva să-l ajutăm că a început să caute în gunoi. De fapt, omul şi-a aruncat cheile de la casă cu tot cu punga de gunoi şi încerca, cu un băţ, să le recupereze fără să se arunce-n tomberon 😀

Acestea fiind zise, mă tot întreb cam care-ar fi variantele la care s-ar putea gândi fata de la aprozar că de vreo lună cumpăr aproape zilnic pătrunjel. Ce variante ar fi? Că gătesc în draci, că le fac cumpărături băbuţelor din bloc, că fac trafic cu pătrunjel? 😀

Foto

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

104 răspunsuri la Când fiecare traduce-n altă limbă

  1. lucillette zice:

    nope…că ai hipertensiune sau că preferi, mai nou, salata tabbouleh

    Apreciat de 1 persoană

  2. Oana zice:

    Că ai probleme cu rinichii….

    Apreciază

  3. Lia zice:

    🙂 daca as fi fata de la aprozar si as fi isteata, as gandi ca iti place patrunjelul si-i cunosti proprietatile… sau, poate ca n-as gandi nimic, ca treaba mea este sa vand marfa nu sa judec cine, ce si cat cumpara.

    O seara faina, Potecuto!

    Apreciat de 1 persoană

  4. La faza cu tomberonul sunt din „film”, mi-am aruncat cardul din greşeală, într-o seară, dorind să scap de nişte hârtii de prin buzunare. După vreo oră răscoleam prin tomberon – e clar că imaginea oferită era interpretabilă… ☺ Trafic cu pătrunjel? Ce-ar spune columbienii despre o asemenea inițiativă? ☺☺☺

    Apreciază

  5. Diana zice:

    Poate ca nici nu i se pare bizar. 🙂 In fapt, nici nu e. Ai canari sau papagali. 🙂

    Apreciază

  6. doar verde zice:

    Dacă aş fi vânzătoarea, mâine ți-aş prezenta şi alte soiuri … 🙂

    Apreciază

  7. Iosif zice:

    Patrunjelul este recomandat în multe afectiuni,fiind bogat în vitamina C,A,K,B9, si minerale,Ca,Mg,K,Fe,pe scurt ardeleneste ,este benefic organismului … 🙂

    Apreciază

  8. Mishuk zice:

    Eu aș fuma… pătrunjelul

    Apreciază

  9. Adriana zice:

    …ca ai lipsa vitamina c și ti-l iei din cea mai buna sursa. Mihai rade o legatura de patrunjel la doua zile, ca i-a zis lui un prieten doctor că dacă tot fumeaza sa se imprieteneasca cu pătrunjelul.

    ps. „că ailipsa vitamina c și ti-l iei din ceamaibunasursa. Mihai rade o legaturadepatrunjel la doua zile, ca i-a zis lui un prietendoctorcădacă tot fumeaza sa se imprieteneascacupătrunjelul.” Asa mi-a iesit mie prima data textul către tine. Asa că ce pot crede oamenii când văd asa ceva – că sunt analfabeta, ca sunt neatenta sau că da …tasta spatierii, sau cum s-o fi numind, nu functioneaza bine.

    Faine analogii!

    Apreciază

    • Şi eu fumez deci uite cum aflu şi ponturi. Îl voi folosi cu şi mai multă poftă acum 😉
      Hehe, foarte fain, da. Cred că fiecare ar fi interpretat diferit dacă l-ai fi lăsat aşa şi ar fi fost interesant să aflăm cum. 😉
      Te pup, Adriana! Mulţumesc!

      Apreciază

  10. ane zice:

    Draga mea, si eu mi-am arucat cheile in tomberon odata cu punga :)) distractie maxima sa gasesti cheile.:)

    Apreciază

  11. em zice:

    Da, de scenarita și interpretări suferim cu toții. 😀
    Cred că ai aflat că are fooaarte multă vitamina C și pui pe unde poți. Culmea e că și eu m-am pus de o vreme pe pătrunjel, dar nu m-am gândit la ce impresii produc. 😀
    Am o salată nouă pe care o folosesc ZILNIC și include și pătrunjel. Și nu e tabule (nu știu cum se scrie corect) are doar crudități.

    Apreciază

    • Em, dai şi la potecuţă reţeta de salată, te rooog? 🙄
      Eu îl beau. Dar e secret. Nu e ca şi cum l-aş priza dar totuşi… 😀

      Apreciază

      • Super simplu:
        Varză, țelină rădăcină, morcov
        măsline, boabe de porumb, pătrunjel
        lămâie și ulei de măsline

        varza se taie mărunt și se sărează, se lasă o vreme, că lasă apă și apoi se stoarce
        (poți varză roșie sau albă, cum vrei)
        morcov și țelină se răzuie
        și se amestecă toate

        tu cum faci sucul de pătrunjel?

        Apreciază

        • Mulţuuuumesc! 😉
          Un castravete din ăla lung sau doi din ăia normali, o legătură de pătrunjel, suc de lămâie, ghimbir şi dacă e suc de aloe dacă nu, nu. Se mai toarnă puţină apă şi se lasă blenderul să-şi facă treaba. Se bea cu paiul 😀
          E un deliciu, parol!

          Apreciază

          • Deliciu sănătos. Mulțumesc. Abia aștept să încerc. 🙂

            Apreciază

          • Am făcut. Nu știu cum să pun foto aici, poate pun la mine pe blog și șterg după. Am pus o jumătate de lămâie, în rest ochiometric, că aici sunt mai mari buchetele de pătrunjel. Am luat suc de aloe fără zahăr. Pentru mine e perfect gustul, că-mi place acru, dar cred că pt persoane normale musai un pic de miere. Zic. Nu știu. E excelent. :)))

            Apreciază

            • Ai pus poza la tine??? Nu am apucat 😦 ufff.
              Da, la ochi pun şi eu şi nu pun miere. Dar uite că nu ştiu de aloe, eu am luat de la farmacie în sticlă mare, nu cred că are zahăr. Şi eu sunt cu acreli aşa că e perfect.
              Mă bucur că ți-a plăcut!!

              Apreciază

            • Nu am apucat. Sper să pun azi.
              Dar mi-a plăcut mult. Nu aș pune miere pt mine, dar alte persoane știu sigur că ar avea nevoie să fie mai dulce. Eu am luat aloe din alimentara și am ales varianta sugar free.

              Apreciat de 1 persoană

            • Da, sigur că pentru alte gusturi poate fi prea acru.
              Ahaa, de aia zici de zahăr. De care ai tu nu am căutat, poate o fi şi pe la noi. Eu m-am dus direct la farmacie că e prima dată când iau suc organic de aloe şi am vrut să şi întreb dacă o pot lua de capul meu. Că na, putea avea şi contraindicaţii. N-are. Adică nimic de speriat, nu mă încadrez, mai ales că nu o beau ca pe apă. Asta de care am luat eu e cu 4-8 linguri pe zi. Deci numai bine pentru ce-mi trebuie.

              Apreciat de 1 persoană

  12. Este foarte buna salata de pătrunjel!😉

    Apreciază

    • Numai pătrunjel? Cum o faci? Serios că vreau să ştiu.

      Apreciat de 1 persoană

      • o ceasca de bulgur (cuscus);
        – 2-3 rosii tocate marunt;
        – 3-4 legaturi de patrunjel tocate fin;
        – cateva frunze de menta tocate si ele;
        – o ceapa tocata fin;
        – 2-3 linguri de suc de lamaie;
        – 2-3 linguri de ulei de masline;
        – sare dupa gust.

        Mod de preparare:

        1. Puneti la inmuiat bulgurul in apa fierbinte, cat sa il acopere, cu 10-15 minute inainte de a face salata. Daca vi se pare ca apa e prea putina, mai adaugati cat este nevoie. Pentru a fi mai gustos, adaugati suc de lamaie, putin ulei, sare si chiar putin suc de rosii. Amestecati cu o furculita. Bulgurul deja a absorbit toata apa si e gata de pus in salata.

        2. Amestecati toate ingredientele intr-un bol. Scurgeti sucul de la rosii.
        Este salată libaneză…delicioasă și sănătoasă😊

        Apreciază

  13. Ana Vlad zice:

    Eu, dacă aș fi fata de la aprozar, te-aș aștepta cu pătrunjelul pregătit și te-aș privi cu o teamă plină de respect, că auzi ce zice Wikipedia: „Grecii antici considerau că această plantă (pătrunjelul, of course) unește lumea viilor cu cea a morților”. 😀

    Apreciat de 2 persoane

  14. fosile zice:

    Aş zice că faci cură sau că vrei să scapi de o sarcină, fără să ajungi la ginecolog sau că găteşti pentru întreg cartierul şi ornezi salatele şi alte bucate sau…

    Apreciază

    • Şi uite-aşa, fără să-mi fi propus, aflu leacuri băbeşti. Nu ştiam că poate fi folosit şi pentru sarcini nedorite şi vreau să cred că rămâne o legendă.
      Asta cu salate îmi place. Cartierul meu e unul dintre cele mai mari din oraş. Nu-i rău să se creadă despre mine că-s mama salata pentru toţi. Asta da, o accept cu drag, fără modestie 😀

      Apreciază

  15. Ana zice:

    Io zic ca alea se gandesc ca faci o cura cu suc de patrunjel si, cred eu , nu simt amuzament fata de tine, ci compasiune. Si pornind de la patrunjelul tau si postarea ta , sa iti povestesc o intamplare , apropos de ce gandesc oamenii sj care este, de fapt, realitatea.
    Acum 5 ani, cred, in urma , cand ca sa evit o histerectomie totala am decis sa fac emholizare uterina , am primit, innur a interventiei, pe reteta, sa cumpar Fortral. Cum in ziua interventie si dupa primisem intravenos morfina, nu ma intreba de ce, banuiesc ca asta e politica clinicii private in care am mers ( si am fost si eu in Nirvana, cu ocazia asta) ,m-am gandit ca este ok sa primesc o asa retata. Pentru ca banuiesc ca nu prea stie lumea ceeste Fortralul , sa explic eu , ca acest medicament este unul dintre opiaceele de sinteza care se administreaza persoanelor suferinde de cancer in forma terminala sau post operator , celor ce au dureri greu de suportat. Inca o data repet, nu stiu de ce mi-a fost prescris asa, mai ales ca eu am rezolvat problemele mele de durere post interventie cu un algocalmin.
    Asa , si ajung inapoi acasa si zic hai sa merg la farmacie sa imi cumpar Fortralul , ca m-am gandit ca trebuie. Si dau reteta si o vad pe farmacista ca se schimba la fata, din zambitoare in trista, am zis ca imediat incepe sa si planga si cu voce gatuita ma intreaba ” Aveti dureri mari?”. La care eu , uitand complet care e menirea pricipala a acestui medicament, raspund senina: ” Aaaaa, acum este muuuult mai bine decat am fost , pot sa spun ca nu ma mai doare nimic, dar cumpar reteta in caz de ceva”.Mi-a raspuns extrem de compasiv ” Foarte bine faceti , sa aveti la indemana” si arunca priviri pline de mila Luanei, care la vremea aia era de numai 8 ani. Deci , unde dai si unde crapa?! Farmacista a crezut ca am cancer….. :))))))))))))))))

    Apreciază

  16. Jurnal de zi zice:

    Haha, îmi place că ai abordat „tema” asta să spun așa. Prin asta ne dăm și seama că lumea e plină de prejudecăți, că noi oamenii, toți( inclusiv eu, uneori și din păcate) tragem concluzii pripite.
    Faza cu aruncatul în tomberon… eu mi-am aruncat portofelul, intenționat, era vechi și tocmai ce îmi luasem altul nou, dar din neatenție, dupa ce am crezut că l-am golit, am mai lăsat ceva bănuți.
    Imaginează-ți cum stăteam în fața coșulhi de gunoi gândindu-mă cum să-l iau de acolo.
    Nu, nu l-am putut lua.

    Apreciază

  17. A thorn in your side zice:

    Nu toată lumea cunoaşte principiul Occam’s Razor.
    Şi nici nu e prea amuzant să-l aplicăm. 🙂

    Am avut la începutul iernii un firicel firav de pătrunjel, răsărit din greşeală într-un ghivecel. Într-o zi a intrat un piţigoi pe geam şi l-a chelit complet. N-a mai ieşit nimic din ghiveci, după aceea. 🙂

    Apreciază

    • Ar fi prea la îndemână să-l aplicăm. Şi de ce să nu ne complicăm?
      Măcar s-a bucurat piţigoiul de el…

      Apreciat de 1 persoană

      • A thorn in your side zice:

        „De ce simplu dacă se poate complicat?”
        Ăsta e principiul lui Tom Sawyer. 🙂

        Taică-meu chinuia păsărelele în colivii mizerabile, sperînd să-i cînte. La mine vin păsărelele singure, de bună voie.
        Şi motanii înfometaţi. Sper să nu se întîlnească sau măcar să respecte locul ca pe un holy ground, ca în Highlander. 😉

        Apreciază

  18. Și totuși, ce faci cu atâta pătrunjel?

    Apreciat de 1 persoană

  19. CarmenP zice:

    Ca gatesti 🙂 🙂 🙂 Patrunjelul este cel mai utilizat condiment in bucataria romanilor deci, de ce ar pune pe cineva pe gânduri faptul ca tu cumperi patrunjel zilnic?! Dar daca trebuie sa speculam, atunci eu zic ca tu tii cura de slabire cu ceai de patrunjel 🙂 🙂 Acum zi-ne si noua cat ai slabit? 🙂 🙂 🙂

    Apreciază

    • Tu eşti o drăguţă dar eu nu pot să te mint aşa că pe cuvânt că nu gătesc zilnic. 😳
      V-aş zice şi de slăbit dar ultima dată când m-am cântărit, adică anul trecut în vară, am zis că parcă nu-i cazul de cură. Dar nici pe cântar n-am mai urcat aşa că se poate orice, sunt deschisă la schimbări 😀

      Apreciază

  20. Interpretarile felurite pentru orice „nimic” sunt la ordinea zilei, dar ce pacat ca patrunjelul nu infloreste. Sa vezi atunci povesti si povestiri… 🙂

    Apreciază

  21. psi zice:

    sunt sigură că ai tu motivele tale pentru pătrunjel, așa că de-aș fi în locul vânzătoarei mi-aș spune: harta mea mentală nu este teritoriul (realitatea adică). și aș alege să mă bucur că-l vând. pentru că, mai zic eu: dacă trebuie să afli ceva, o vei face fără eforturi, de la sine.

    cum spune și dana mai sus, toți greșim interpretând acțiunile celorlalți, când, de cele mai multe ori, habar nu avem ce ne determină pe noi să facem într-un fel ori altul (harta nu e teritoriul- sau dacă vrei, ți-aș recomanda discursul unei scriitoare nigeriene despre povestea unică: – http://www.ted.com/talks/chimamanda_adichie_the_danger_of_a_single_story?language=ro )

    Apreciat de 1 persoană

  22. Haha :)) foarte tare, ai sesizat ceva în privirea ei, de te întrebi? 🙂

    Apreciază

  23. April zice:

    Că ai găsit vreo rețetă secretă de înfrumusețare cu pătrunjel… sau mai bine, un elixir al tinereții veşnice :))

    Apreciază

  24. papagigli zice:

    „Hm, asta ori n-a auzit de marar, ori are probleme cu circulatia!”

    Apreciază

  25. Monik zice:

    Patrunjel rules!!! Ar putea crede ca ai citit pe net ca parunjelul alunga mirosul de usuturoi sau ceapa consumate la o masa copioasa… 2-3 fire mestecate si gata!! Sau ca ai un amant libanez care te-a invatat sa faci un tabouleh delicios si nu te mai saturi.. Sau ca suferi de artrita si se mira cum de esti totusi asa sprintena ;-).

    Apreciază

  26. abisurile zice:

    As miza pe tabulé

    Apreciază

Lasă un comentariu