Ce să scriu când n-am ce scrie?

1Dacă blogul ăsta ar fi un cotidian, acum aş „alerga” pe tastatură şi m-aş lupta cu frazele care s-ar înghesui la uşa căpşorului meu. Aş scrie dintr-o răsuflare, cu litere mari şi bolduite: „Anamaria Prodan e în stare de şoc. E incredibil ce i s-a întâmplat!”. Şi apoi aş povesti cum că ea ar fi declarat că Arabia Saudită nu-i ce credem noi şi că, ţeapă, banii nu-s aşa de mulţi, ba n-au prea fost deloc pentru echipa lu’ soţu’. Şi apoi aş pune o fotografie cu ea în lacrimi, aş pune ştirea pe site, aş fuma o ţigară, aş juca Candy Crush şi aş pleca liniştită spre casă cu gândul că mi-am făcut norma pe ziua de azi, mânca-m-ar mama pe mine de jurnalistă deşteaptă.
Dacă potecuţele ar fi un tabloid, aş căuta repede o fotografie cu o cruce şi o lumânare şi una cu Bruce Willis. Aş scrie tot mare şi tot bolduit: „O lume întreagă în doliu! Fanii sunt în stare de şoc. Un mare actor a murit!”. Sigur, articolul ar fi despre un tip care a murit la 92 de ani şi care a avut un rol de vânzător de îngheţată într-un film cu Bruce Willis. Secvenţa a ţinut fix 5 secunde (e cu Bruce, remember? El în 5 secunde omoară 4 infractori. În timpul ăsta mânâncă şi îngheţata) dar asta nu mai contează, e mare actor, clar. Apoi aş intra pe Facebook şi aş vâna articole. Cum văd un like pe o pagină de „vedetă”, cum apare ştirea: „Incredibil! N-o să-ţi vină să crezi cine i-a arătat Simonei Traşcă faptul că o place!!!” Vă întrebaţi cine e Traşcă? Ăia care citesc aşa ceva nu se-ntreabă 😉 Aş mai scrie încă 3-4 articole în genul ăsta apoi aş cere şefului mărire de salariu că mi-am depăşit norma pe ziua de azi şi aş pleca la Mall să mă relaxez după atâta muncă.
Dacă blogul meu ar fi plătit, aş scrie rapid „Uscătorul de păr care a revoluţionat industria. Cei care l-au încercat au rămas înmărmuriţi!” Din articol ai înţelege că trebuie să-l bagi în priză şi să apeşi pe un buton. Şoc! Funcţionează. Apoi aş bla bla blă-ui despre cât de răsfăţate vor fi pletele tale şi cum vor zburda ele în aerul cald al acestui uscător.
Aş scrie şi despre brânza topită „Văcuţa dilie”, brânză care n-a văzut niciodată lapte de vacă dar asta, sigur, nu mai contează când scot banii de pe card.
Dacă potecuţele ar fi o ştire, cu siguranţă ar fi una TV şi tot cu siguranţă, ar fi „Breaking News”. I-aş invita în platou pe Costin Mărculescu, Monica Tatoiu, Oana Roman, Camelia Mitoşeru şi Adriana Bahmuţeanu. Am dezbate un subiect de importanţă naţioanală : ce culoare va avea zugrăveala din celula Elenei Udrea?
Dacă blogul s-ar numi Poteci de dor, aş pune un link spre un articol care tratează genul ăsta de titluri, chiar dacă eu nu de acolo m-am inspirat dar bate înspre şi aşa ar fi corect. Ups, blogul chiar aşa se numeşte. Atunci, Sonia a scris de minune! 😉
Şi dacă potecile nu-s nimic din toate de mai sus, eu ce să fac când mintea mi-e blocată şi nu reuşesc să scriu nimic? Scriu despre… nimic. Simplu, nu?

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

71 de răspunsuri la Ce să scriu când n-am ce scrie?

  1. 1lauralaly zice:

    Mai simplu si clar de atat nu se putea;) Las’ ca vine ea vremea in care vor fi subiecte reale;)

    Apreciază

  2. psi zice:

    pe mine mă înspăimântă titlurile tabloidelor îndeajuns de mult cât să fug cât văd cu ochii…

    Apreciază

  3. Cosmisian zice:

    Dar, ce frumos scrii tu despre nimic. Nici nu as vrea sa scrii despre ceva, cand despre nimic e atat de frumos. La tot mai multe articole despre nimic. 🙂

    Apreciază

    • Mulţumesc! Acum… n-aş vrea să transform potecile în… nimic 😀

      Apreciază

      • Cosmisian zice:

        Sa le transformi nu, dar am spus eu ca tu scrii tare dragalas despre orice. Ma intreb ce ai scrie despre romanca din Canada ce a fost selectata pentru showul fara precedent al primilor oameni ce vor inhabita coloniile de pe planeta rosie. PS: Nu se fac asigurari de viata, pentru cei ce ar aspira la un asemenea pionierat.

        Apreciază

        • Ei, cu fata aia e altă problemă. Acum e „românca noastră”. Că, na… asta şi e. Mă întreb, repet, doar mă întreb dacă fata asta ar fi cerut sprijin de la vreun Minister de la noi ptr un proiect, care ar fi fost reacţia?

          Apreciază

          • Cosmisian zice:

            Fonduri sunt!!! Guvernul pregateste o taxa noua, pentru Spatiul pe care il poti vedea. Se numeste Calea Lactee prin care curg fonduri pentru explorarea Universului neexplorat :))

            Apreciază

            • Până ajung eu pe Calea aia, se pare că ne pun (altă) taxă pe cultură. Erau prea mulţi cei care citeau în ţară şi s-au gândit că n-ar fi rău să-i mai reteze de la rădăcină.
              Mă apucă nervii acum.

              Apreciază

      • Cosmisian zice:

        Apreciază

        • Cosmisian zice:

          Am urmarit idila guvernantilor cu tot ce este cultura. Eu nu stiu in ce lume traiesc oamenii astia! Imi amintesc cand prea-educata ministritza a finantelor a cerut majorarea pretului la biletele pentru transportul public din Bucuresti. Intrebata fiind daca stie cat este un bilet, nu a stiut, pentru ca domnia ei nu calatoreste cu bilet (scuze, cu transportul omului de rand). Guvernului nostru ar trebui sa i se asigure o expeditie de o luna pe Marte. Jur pe mov ca le platesc taxa pe aselenizare!

          Apreciat de 1 persoană

          • Ar fi prea usor pentru ei acolo

            Apreciat de 2 persoane

          • Drugwash zice:

            Eu aş zice ‘o călătorie dus cu destinaţia… surpriză’. 😈 Şi zău că le-aş permite să-şi ia cu ei şi membrii altor guverne. Aşa, cam ca în filmul ‘2012’, cu arcele alea unde aveau loc numai guvernanţii şi bogătanii… Duce-s-ar învîrtindu-se printre cele mai îndepărtate stele…!

            Apreciat de 1 persoană

            • Cosmisian zice:

              Daca este sa aplicam principiul, unul pleaca, altul vine… e riscant. Sau, principiul: Nimeni nu este de neinlocuit! Iar nu e bine… Ar trebui reformati ei, ca oameni… daca se poate acest lucru…

              Apreciază

            • Drugwash zice:

              Dacă le şi arătăm celor ce vin unde se duc cei ce se duc dacă au călcat pe bec, poate se mai gîndesc înainte de-a repeta greşelile predecesorilor. Deşi asta sună mai mult a wishful thinking…

              Răutatea nu poate fi scoasă din gene. Doar oamenii răi pot fi ţinuţi departe de domenii şi posturi cheie care pot afecta masele de oameni. Teoretic.

              Apreciat de 1 persoană

  4. Mugur zice:

    Multă vreme nu am citit presa. Nici pe hârtie, nici virtuală.
    Apoi nu știu ce m-a apucat astăzi să văd si eu ce mai scrie pe ici, pe colo.
    Toate titlurile sunt fie șoc, fie bombă, fie nemaipomenit, fie…
    Urmează o frază ce poate fi și parte a articolului. În acest caz o mai găsești și în text de încă trei, poate și de cinci ori, ca un fel de laitmotiv. În rest, vorbe deșarte, fără cap sau coadă.
    Alteori, nimic din titlu nu vei regăsi în articol, cum bine spui și tu pe aici.

    Să mai citesc presa? Aș ajunge să-mi tabloidizez și viața, ceea ce nu-mi doresc.

    Mai bine să ne citim între noi, pe aici pe bloguri, deși nu scriem despre știrile zilei. Sau scriem!?
    Uneori mai degrabă afli lucruri interesante de pe la noi, decât din presă! 😉

    Apreciat de 1 persoană

    • Sigur că blogurile noastre sunt mult mai interesante!!! 😉
      Nici nu ştiu ce să zic…. când te întrebi dacă să mai citeşti presa, la care presă te referi? Mai avem presă? 🙄

      Apreciat de 1 persoană

      • Mugur zice:

        Cică așa se numește, presă. Mă întreb cui folosește? Deși, trebuie sa recunosc, are un scop foarte bine definit, doar că nu cel pe care-l sper și aștept eu!
        Să ai o zi însorită! 🙂

        Apreciat de 1 persoană

        • Asa-i, doar numele a mai rămas. Bine, nici cu o parte din consumatori nu mi-e ruşine că e… un cerc vicios, de aia e aproape imposibil să scăpăm.

          Apreciază

          • Mugur zice:

            Din păcate, cercul vicios a fost creat artificial, prin ofertă excesivă și monotematică dacă pot spune așa. În felul acesta s-a creat și cererea.
            Ca să scăpăm de flagel, avem nevoie de timp, cel puțin o generație, alături de ofertă diversificată și real pozitivă în ce privește sfera culturală și de cunoaștere. Zic și eu. Este mai grea eliminarea obiceiurilor (nocive), decât crearea lor!

            Apreciat de 1 persoană

            • Şi de timp. Şi de multe altele. Printre ele, să scăpăm de obsesia că Daniela Crudu şi altele ca ea fac parte din breaslă. Ei, e mult de muncă, nu se face curăţenie aşa uşor….

              Apreciat de 1 persoană

            • Mugur zice:

              Cine este Daniela Crudu? N-am auzit de ea.
              Cernerea se face și ea în timp, dar ne este necesară și sită pe potrivă.
              Și mai trebuie sa vrem. Nu noi, cei care criticăm acest sistem, căci la noi există și vrere șicevaul acela subtil. Este nevoie de voință la nivel de sistem. Câtă vreme se vrea doar manipulare cu orice preț…

              Apreciat de 1 persoană

            • Mugur, câtă vreme trusturile sunt conduse de foşti ciobani, actuali benzinari sau cândva ziarişti, acum politicieni corupţi (ups, e pleonasm?) care sunt susţinuţi de nu îţi vine să crezi şi care îşi permit să facă fix ce vor ei, e cam puţin probabil. Ok, tu refuzi să mai citeşti, sa asculţi sau să urmăreşti programele. Dar, repet, ăia proşti e mulţi. La ăia le dai circ şi ei cred că e şi pâine acolo. Şi… iată…

              Apreciat de 2 persoane

            • Mugur zice:

              Este și pâine acolo, doar că nu este pentru cei mulți, ci pentru cei care conduc!

              Nu pot vorbi despre o naționalizare, nici la nuvel de presă, nici la alte niveluri. Nu pot vorbi despre o radicalizare a relațiilor interne ale societății. Nu pot vorbi despre extremism, la nici un nivel.
              Aș vrea să pot vorbi!

              Apreciat de 1 persoană

            • Mda, cumva e bine că nu putem…

              Apreciază

  5. Sonia zice:

    Ce m-au distrat titlurile tale! 🙂 Cele pe bune mă enervează, dar cele scrise de tine, aici, au fost haioase şi mi-au înveselit ziua!

    Apreciază

  6. illusion zice:

    Articolul tău mi-a amintit de asta : https://www.youtube.com/watch?v=uVXSdIG2tDI să urmărești până la capăt :))

    Apreciază

  7. Drugwash zice:

    Deliciul articolului e chiar o mică alăturare de cuvinte pe care o bănuiesc a fi un typo, în caz că n-a fost intenţionată: „de importanţă naţioanală”. Eu aş fi scris, ca să fie mai pregnant: „naţio-anală”. 😈

    Eu am un gînd aşa, intim, că cineva caută să distrugă credibilitatea mijloacelor de informare pentru ca indirect să scadă dramatic dorinţa oamenilor de a fi (corect) informaţi despre mersul lumii. Vorbind de dulciuri (turkish delight, da!? 🙄 ), cum poţi aduce un om în starea de lehamite faţă de rahat decît îndopîndu-l cu rahat 24/7?! Iar atunci cînd oamenii se vor fi îndepărtat de sursele de informare, totul va fi posibil. Şi cînd spun ‘totul’, gîndiţi-vă la ce e mai rău.

    Apreciază

  8. 9 zice:

    Vezi? De aia nu citesc tabloidele. 🙂 Prefer să bântui…potecile. 🙂 🙂

    Apreciază

  9. Nimicul tău e super interesant. Și figura fetiței face toți banii. Vreau și mâine o porție de nimic. :))

    Apreciază

  10. GEGELUTZ zice:

    Eu am cam început să ocolesc ştirile de senzaţie( este imposibil să le ocoleşti, aşa că nu prea mai deschid televizorul), deci te rog chiar să mai scrii din când în când despre nimic, ca să nu mă trezesc că ne-au cotropit marţienii şi eu habar să nu am. 😀

    Apreciază

  11. Păi vezi dacă nu ai ales să fii jurnalistă? La talentul pe care l-ai demonstrat încă o dată mai sus, făceai o grămadă de bani și aveai timp să te și distrezi. Dar mă bucur că ai ales să scrii pentru noi, deși nu te plătim decât cu recunoștința noastră și câte un like. 😉

    Apreciat de 1 persoană

    • Nu, Petru… tocmai ăia care scriu genul ăsta de articole sunt mai bine „cotaţi”. Că şi proştii e mulţi şi ăia dau bani să citească aberaţiile astea. Na, am fost rea. Scuze.
      Mulţumesc! Pentru mine contează mult mai mult un like de la voi decât un pişcot de la… alţii 😉

      Apreciază

  12. Ana zice:

    Un talmes-balmes potecesc este oricand binevenit , fata de culoarea celulei lu’ Nuti de Plescoi ( ce lula mea…) sau dezbaterea dintre susnumitii de tine…. Si ,heeeyyy , da : cateodata tare imi iau teapa cu articolele de genul Bruce Willis…pfuai , ca nu ma mai invat minte! 😀

    Apreciat de 1 persoană

  13. papagigli zice:

    Media este cea mai sofisticata arma conventionala. E adevarat ca nu omoara, in adevaratul sens al cuvintului, dar manipuleaza cu efecte devastatoare. Cine detine media, detine puterea, cu exceptia lui Voiculescu care a fost un dobitoc. 😉

    Apreciază

Lasă un comentariu