Prietenii ţi-i alegi, cu vecinii te descurci

Eheeei, dragii moşului, pe vremea mea… dar să nu începem chiar atât de pesimist, zic. Deşi a fost o vreme când, în blocul în care am crescut, din cauză, datorită nu ştiu cum e mai bine deci pentru că… nenea şef de scară, nu mişca nimeni şi nimic. Se făcea curăţenie cu sfinţenie, se dădea cu var primăvara, fără să-l înjure nimeni pe agentul sanitar, nici măcar de dragul versurilor, şi toată lumea era liniştită, măcar din acest punct de vedere. Tot pentru că… nenea şef de scară, gălăgia maximă însemna o uşă trântită de la curent, că altfel era la uşa ta. Bine, nici nu era încă la mare modă să-ţi dărâmi pereţii-n casă, că vrei tu open-space şi te doare-n bormaşină de pereţi de rezistenţă sau alte nimicuri din astea care nici nu contează, dacă e să fim serioşi. Ce treabă să aibă cineva cu ce face omul în casa lui, nu? Nu contează nici că casa lui e peste alte două sau sub a lui sunt alte două. Nu contează nimic, el e prop’etar deci face ce vrea. Bravo. Şi tot bine, datorită faptului că, în afară de foarte mici excepţii, vreo 2-3, cine s-a stabilit acolo după finalizarea blocului, acolo şi-a crescut copiii, blocul ăla e un fel de familie în care se spălau şi rufe, se împărţea şi câte o plăcintă, se împrumuta câte o cană de ulei sau de zahăr. Nu au fost scandaluri sau discuţii, unde nu se putea chiar cu vorbă bună, se mergea pe tolerăm, că nu se ştie când avem şi noi nevoie să fim toleraţi. Şi au zburat anii, unii s-au mutat la ţară, după ce şi-au văzut copiii la casa lor, alţii în altă ţară, alţii în alte universuri, s-a mai schimbat puţin faţa(da) blocului, că s-a  izolat în anii trecuţi şi are altă culoare. 😀

De vreo 4 ani, a început un el să se facă remarcat. E acolo de mulţi ani, dar nu i s-a simţit prezenţa chiar ca acum. De vreo 4 ani, cum zic, ceva s-a întâmplat brusc. A început cu maşini nefolosite lăsate aiurea, ok, hai, lăsăm omul în pace, are maşini. Dar dacă cineva îndrăznea să pună maşina pe un loc pe care nu se plăteşte nimic, dar pe locul ăla punea el una dintre ele, sărea la bătaie fără pardon. Apoi a tăiat doi brazi din faţa blocului, că nu vedea până-n fundu’ cartierului. După momentele astea, a început marea renovare. Şi de cu zori şi până-n miez de noapte, blocul ăla n-a mai avut linişte. Nu ştiu cum au suportat oamenii ăia, zău, că eu am prins numai câteva zile, pe sărite, în weekenduri, şi mi-a zdruncinat interiorul, dar iar hai, cum să renoveze-n linişte? Tăcem, că bietul om chiar nu are ce face. S-a tăcut şi când a spart un zid de susţinere, că şi-a făcut dormitor în balcon, deci a spart zidul de ieşire şi a crăpat bine de tot balconul de deasupra lui, de la bubuiturile alea şi de la cât a vibrat blocul. Nu-i nimic, lasă, n-a vrut, nu s-a gândit, reparăm, muncim, facem. A spart zidul de la bucătărie, s-a crăpat zidul de deasupra, tăcem, că e blocul de vină, e făcut prost, scoatem bănuţi, chemăm, reparăm, nu-i nimic.

Dar acum omul a întins coarda. Că dacă betonul fisurat se repară şi nu-i problemă, acum omul atentează la un pom. Al meu. Şi am inima-n gât şi nu ştiu cum se procedează şi vă întreb şi pe voi. Vă zic. Când am fost eu mică, adică anul trecut, am adus cu tata o scobitoare cu trei frunze pe ea, găsită undeva mai departe, pe unde-am hoinărit. Era aruncată crenguţa aia pe lângă un râu. Am plantat-o eu, după ce tata a făcut o gropiţă, că de groapă nu era nevoie. Şi acum puteţi râde, coboram în fiecare zi, dacă nu ploua, cu o sticlă, să-mi ud pomul. Îmi amintesc, de parcă chiar a fost ieri, că un vecin, văzând jordiţa aia amărâtă, a zis: nu vă chinuiţi, ce să se prindă aia? Şi tata, ignorând omul, mi-a zis mie: te uiţi în sus, la etajul 4? Când va ajunge copacul ăsta acolo, să-l chemi pe vecinu’ să-i arăţi.
Da, tata, mă uit. Şi ai avut dreptate. Copacul meu pare că vrea să ajungă la tine, acolo foarte sus, nu doar la etajul patru…
Dar asta, dragilor, sigur, e pentru că e copac ca Făt-Frumos, nu pentru că au trecut ani de când am fost eu mică. E copacul magic, nu timpul bătrân, să ne înţelegem.
A fost toaletat, altfel era şi mai mare. E pus la colţul blocului, nu atinge geamuri, balcoane, bloc. Tot ce face, păcătosul, e că strânge praful, ţine nişte umbră şi, din păcate, nu-i lasă pe curioşi să vadă cine merge să arunce gunoiul. Şi asta pare că supără rău, pentru că acum, când am fost la mama, am auzit că ar cam vrea să-l taie. Că poate atinge firele de curent. Of, dar vai, pentru asta există toaletare. Ah, nu, dar parcă nu vedem colţul blocului. Şi cu asta m-a băgat în priză.

Ce mare păcat am făcut eu c-am pus în pământ ceva din care cu siguranţă nici tata nu credea atunci că poate ieşi ceva, dar a ştiut să nu arate asta şi, când s-au prins toţi că ăla chiar creşte, nimeni n-a zis nimic, n-a deranjat pe nimeni, şi acum s-a trezit domnul că el nu vede aleea de lângă bloc? Am intrat în panică, am sunat o amică ce lucrează la primăria din oraşul în care locuiesc şi ea mi-a zis, relaxată, că anul ăsta, în Sibiu, s-a dat o amendă de 20.000 de lei pentru aşa ceva. Păi, alooo, primăria, pe mine nu mă va încălzi că omul îşi va vinde o maşină din alea multe să plătească amenda, eu nu vreau răzbunare, nu-i vreau răul, eu vreau să nu aibă voie să-l taie. Că după ce-l taie, amenda nu-mi aduce pomul înapoi, nu repară cu nimic răul făcut, degeaba se dau amenzi.
Mi-a mai zis să intru în registrul spaţiilor verzi, să-mi caut pomul acolo. Hă? Neam de neamul meu n-a avut treburi din astea de făcut. După nume să-l caut? Nu-l chema nicicum, dar de azi îi pot zice Gicuţu, dacă e musai. Asta, dincolo de glumă, ar fi o variantă. Să-l introducă ei, dacă nu l-au introdus deja, în acel registru. De asta mă ocup mâine. Dar asta garantează că nu-l taie? Devine prin asta un fel de bun public sau cum se procedează, ştiţi ceva?

Ştiu, cum viaţa m-a adus în alt oraş care mi-a devenit casă, poate că nu aş avea dreptul la pretenţii, dacă nu mai locuiesc acolo, deşi acolo e acasă, şi acolo merg doar în vizită. Dar chiar cer prea mult dacă rog să nu fie tăiat? Se pare că da. Atunci, nu vreau decât o soluţie legală, că nu vreau să se ajungă la amendă, nu-i doresc răul absolut deloc.
Nu sunt decât un om pe nişte scări care cândva a plantat un pom cu tata. Pot planta altul şi lângă casa asta, dar tata nu mai poate face o groapă pentru asta.


Foto

Acest articol a fost publicat în Din viaţă.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

101 răspunsuri la Prietenii ţi-i alegi, cu vecinii te descurci

  1. sticri zice:

    Eu as incerca sa vorbesc cu el, ca intre oameni normali. Dar daca nu intelege si taie pomul, dezlantui apocalipsa pe capul lui. Reclamatiile la primarie se pot face online pt spatii verzi, masini parcate pe spatiul verde si modificari in locuinta. Acum ai nevoie de autorizatie de constructie pana si atunci cand iti schimbi ferestrele la apartament. Amenzile au crescut pt zgomot in apartament.

    Pe scurt, mai intai „discutam”, daca nu intelege, il „educam” 🙃 (zicatoare portuara).

    Apreciat de 2 persoane

    • Mulțumesc, Sticri!
      Vezi? Vecinii au tăcut, că deh, are omul lucrări, suportăm zgomot.
      Ia gândește-te așa: din sufragerie, se ieșea într-un balcon. A închis ieșirea aia, a spart bucătăria, tot zidul de la geam, a prelungit bucătăria, gătește în fostul balcon, acolo e și centrala, și aragazul. Să aerisești? Numai ceapă călită zi de zi.
      A spart cămară și debara. Ieșirea din dormitor în al doilea balcon e spartă, tot zidul ăla dat jos, că a prelungit dormitorul. Ușă la bucătărie nu mai e, nici zid, în loc de hol are un spațiu deschis, mare.
      Îți imaginezi ce a făcut cu structura? Crezi că aproba cineva așa ceva?
      Mama i-a zis frumos că îl roagă să nu taie. A zis scurt: trebuie.
      Sper să nu fi demarat treaba, dimineață sun la primărie. Ține pumnii.

      Apreciat de 1 persoană

      • sticri zice:

        Cam toti peretii care marginesc balcoanele si care au drcupate cate o usa si/sau geam, nu sunt pereti de rezistenta. Peretii de la camara sau debara, iar nu sunt in general pereti de rezistenta. Nu stiu daca blocul e din placi sau BCA.
        Totusi, pentru orice modificari ai nevoie de autorizatie de constructie.
        Eu zic ca mao bine e sa trimiti pe.mail (in scris) solicitarea ta, deoarece asa primesti numar de inregistrare si-ti poti urmari solicitarea.
        Prin telefon, nu cred ca o sa rezolvi nimic.

        Apreciat de 1 persoană

        • Fac și asta. Dar la telefon vreau să mă lămurească ce e cu registrul ăla. Și în cazul în care a depus el cerere, să spun că nu e pericol acel pom. Văd dimineață ce spun, repet în oglindă 😁

          Apreciat de 1 persoană

          • sticri zice:

            Bine, depinde si ce categ de individ e acela. E posibil sa nu inteleaga de vorba buna si sa nu dea curs rugamintilor tale. Eu stiu, poate trebuie sa i se raspunda cu aceeasi moneda, adica poate ca trebuie sa-l ajuti sa-si vopseasca masinile🤣🤣, sa-si schimbe cauciucurile, oglinzile, stergatoarele, etc. 🙃

            Apreciat de 1 persoană

            • sticri zice:

              PS: Daca nu are BMW cu toba schimbata, inca mai sint sanse sa te intelegi cu el ….🤣

              Apreciat de 1 persoană

            • Din ăla nu are. Are altele, puse fix la intrare-n bloc. Că doar intrarea e a lui.

              Apreciat de 1 persoană

            • Dacă aş putea face asta. Dar nu pot, Sticri. Nu-s făcută pentru asta.

              Apreciat de 1 persoană

            • sticri zice:

              Suna un prieten! 🤣

              Apreciat de 1 persoană

            • Nu-mi da idei.

              Fără nicio legătură cu nimic, doar ca fapt divers, sigur, într-o zi, tata a ieşit din casă cu mâna-n… buzunar, să meargă la doi vecini, unde era şi mama-n poveşti. A „activat” butonul care bloca uşa fără cheie şi dus a fost. Acolo a aflat cu mirare că mama, ştiind că e el acasă, a plecat fără cheie. Mno, ce bucurie!
              Tata a zis că nu-i caz de pompieri care să vină cu scară, să spargă un geam, să intre-n casă, că las’ că se descurcă el mai simplu şi mai fără spectacol pentru vecini.

              L-a rugat pe vecin să-l ducă cu maşina acasă la un fost „client”, de meserie spărgător de case, abia ieşit de la „pensiune all inclusive”, l-a luat pe individ în maşină şi hai să-mi descui uşa, fără să mi-o rupi, că aia pot şi eu, zise tata 😀 .
              Ăla, săracu’, că nu, că m-am lăsat, că să-ţi trăiască familia, io nu mă duc iar la puşcărie. Când s-a convins omul că nu-i flagrant şi că tata vorbea pe bune că vrea să-i spargă casa, l-a rugat doar să nu se uite cum operează, a dat de două ori din mâni şi s-a deschis uşa fără stricăciuni, şi azi ar fi mers încuietoarea dacă n-am fi schimbat uşa când am schimbat-o.

              Deci s-ar mai găsi „prieteni” care ajută la nevoie. Dar fără legătură, sigur. Suntem legali, nu umblăm cu d’astea. 😀

              Apreciat de 1 persoană

            • sticri zice:

              Tu stii care-i parerea mea, eu cand ma lovesc de „animale”, consider ca trebuie sa le vorbesc pe limba lor, altminteri se vor urca in cap.

              Daca ala e suficient de „destept”, iti pune niste motorina sau ulei ars de la motor la radacina si o sa se usuce copacul. Dupa aia chiar locatari vor cere taierea copacului deoarece devine un pericol pt respectiva alee sau geamurile blocului.

              Parerea mea e ca unui prost trebuie sa-i servesti niste lectii…

              Eu nu-ti spun sa faci ilegalitati, dar cum el sare toate limitele, o puteti face si voi in relatia cu el.

              Vorbeste cu un vecin si parcati o masina exact pe locul acelui individ, asta daca e loc la liber. O tachinare „rautacioasa” nu cred ca strica.

              Apreciat de 1 persoană

            • Gata, am poze cu copacul frumos, sănătos, drept, perfect. Am vorbit la telefon cu doamna de la spaţii verzi, am scris mail cu poză ataşată. Dacă se va usca brusc, există dovezi că era bine deci pornim răzbelul dacă face aşa ceva.
              Şi dacă el din greşeală face asta, tot din greşeală poţi uita furtunul de la maşina de spălat într-un anume punct din care tu nu te inunzi, dar tavanul lui va fi praf. Mno, uită omul, ce să-i faci?

              Apreciat de 1 persoană

            • sticri zice:

              Vaaiiiii Potecuto, adica esti si tu capabila de mici „ilegalitai”, dar asa mai soft 😂😂😂. Furtunul de la masina de spalat …. 🤣🤣🤣, vezi ca te baga la „distrugere de bunuri” 😂😂

              Daca-l „lovesti” cu ceva in masinile lui, pe care le parcheaza in fata scarii, cred ca e mai eficient ….

              Apreciat de 1 persoană

            • Îţi dai seama că acum nimic din ce-am zis nu mai poate fi aplicat, că practic e mărturisire a unor fapte care încă nu există. Poate păţeşte naibui ăsta ceva şi mă iau mascaţii pe sus, total nevinovată. 😀

              Apreciat de 1 persoană

            • sticri zice:

              O sa apari la TV 😂😂😂

              Apreciat de 1 persoană

            • Vă fac cu mâna. „Vreau, pe această cale, să le mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut şi m-au învăţat cum să procedez în această situaţie delicată. Ei m-au sfătuit să şterg urmele, dar am uitat şi de aceea mă aflu aici…” 😀

              Apreciat de 1 persoană

            • sticri zice:

              😂😂😂😂…o sa impresionezi autoritatile cu povestea ta, practic nu o sa stie la ce lege/articol sa te incadreze…

              Hai sa-ti zic ceva, care are si nu are treaba cu povestea asta.

              Acum cateva luni a fost aici in port un accident ciudat de munca, unde s-a rupt partial scara de acces la o nava si un muncitor care urca. s-a lovit, si-a spart/rupt buza si a fost luat cu ambulanta.

              Parte comica (daca se poate spune asa) e ca autoritatile portuare au venit in control si au plecat fara sa-l amendeze la inceput pe comandantul navei. Apoi au revenit cu amenda scrisa. I-am intrebat de ce au plecat si au revenit dupa un timp. Mi-au spus ca prima oara nu au stiut unde sa incadreze fapta, adica legea si articolul 🤣🤣. S-au dus la birou, au intrebat pe acolo si apoi au revenit …..

              Apreciat de 1 persoană

            • 😀 😀
              Mişto! Faină treabă, ce să zic.
              Pe mine? La caz social, eventual. 😀

              Apreciat de 1 persoană

        • Mugur zice:

          Sticri, să știi că acele construcții făcute din prefabricate din beton, au în fiecare perete înglobate elemente de rezistență, chiar și pereții exteriori, care înglobează ferestre sau uși. Sunt elemente de grinzi sau stâlpi, chiar dacă nu sunt evidențiate ca atare. Doar pereții care nu sunt din beton sunt fără contribuție la rezistența clădirii. Am lucrat în prefabricate din beton exact la planșee și ziduri exterioare și de fundație.

          Apreciat de 4 persoane

          • sticri zice:

            De acord cu tine, dar partial 🙃. Raman la parerea mea ca peretii dintre balcon si camere sau bucatarii care sunt decupati foarte mult de usi si ferestre nu sunt de rezistenta.
            PS: Am lucrat si eu in constructii nave acum 1000 ani si acolo normele sunt chiar mai drastice decat cele civile. Ok, materiale sunt diferite dar calculele ( rezistenta materialelor) se aseamana

            Apreciat de 1 persoană

            • Mugur zice:

              La voi, o grindă în zăbrele echivalează cu mult beton și oțel înglobat în el. Deasupra oricărei ferestre sau uși trebuie un element de rezistență, buiandrug în vechiul limbaj, care să susțină toată greutatea de deasupra, acesta fiind sprijinit pe stâlpi. Doar sub fereastrâ este zonă fără rezistență, acolo fiind înglobate izolații din BCA. Doar aceasta ar putea fi demolată, fără afectarea itegrității stâlpilor.
              În zonele de rezistență armătura este mult mai groasă și mai deasă. De acees nu se văd din exterior.
              Și mă repet, este valabil doar la blocurile din prefabricate din beton. La altele nu am lucrat, nu cunosc, nu mă pronunț.

              Apreciat de 3 persoane

            • sticri zice:

              Grinda cu zabrele nu se mai foloseste de foarte mult timp. Pe la poduri si la macarale mai vezi asa ceva. E un anumit tip de profil care se foloseste si care se numeste profil bulb sau profil naval. Nu-l gasesti in alta parte, oricum constructia navei e mai complicata decat a unui bloc, dar nu intru in detalii. Din cate cunosc placile.prefabricate au insertie de plasa, in toata placa. Ca atare, nu are rost sa pui stalpi langa ferestre si nici buiandrugi deasupra. Da, astea au sens la o casa care e facuta din bca sau caramida.
              E o chestiune de logica si anume ca nimeni nu face structura de rezistenta a blocului pe o „structura slaba”, adica acolo unde ai usi si ferestre. Acolo e zona cea mai slaba iar orice constructor gandeste structura (de rezistenta a blocului) pe peretii despartitori care nu au usi, adica pereti despartitori dintre apartamente, peretii din jurul casei scarilor. E adevarat ca exista o structura de rezistenta si in zona usilor si balcoanelor dar nu e o structura vitala pt bloc.
              Ca sa demonstrez ceea ce spun, te poti uita la blocurile din Ukr care-s bombardate de orci si o sa le vezi gaurite din exterior spre interior, au placi exterioare si balcoane lipsa, dar blocul e in picioare si e locuibil, cu exceptia zonei afectate.

              La.blocurile din bca povestea e putin diferita

              Apreciat de 2 persoane

  2. Issabela zice:

    Luptă-te pentru el, că merită… Dar, dacă nu mai stă nimeni acolo, scad și șansele care sînt. N-am habar care-i treaba cu buletinul de copac, e prima oară cînd aud. Dar știu că eu m-am luptat pentru castanul meu din fața blocului și vișinul din spate cît am putut… și deocamdată sînt acolo. Nu i-am plantat eu. Dar castanul e un monument (bașca umbra și are și nume, îi zicem Fred de mult! – întîmplător), iar vișinul… am așteptat 10 ani să ajungă la etajul 1 și să facă o țîră de umbră într-un spate de bloc în care bate soarele verii neîncetat. Și nemernicii acum că nu, că-i încurcă să-și pună ei schelele pentru anvelopare… Am făcut circ cum nu cred că poți să-ți închipui și le-au pus pe lîngă. De castan se plîngeau că le intră-n casă, gîngănii etc., dar s-a rezolvat și aia cu ADP-ul… și cu un administrator de treabă!
    iar nenea ăla e un nesimțit căruia trebuia să i se taie macaroana de mult. E, pur și simplu, rezultatul lăsării în pace, să-și facă de cap – pare cam tîrziu să fie reeducat civic cu binele. Îți țin pumnii strînși, poate reușești.

    Apreciat de 5 persoane

  3. Florin zice:

    Amenda este la diametru de cracă tăiată. Reclamați-l urgent la primărie. Apoi va turna, să zicem, acid de baterie la rădăcina pomului.

    Apreciat de 1 persoană

  4. CARMEN zice:

    draga de tine, ce m-a emotionat povestea copacului tau 💓

    bineinteles ca e dreptul tau sa nu lasi sa fie taiat. Eu habar nu am cum sunt legile, dar din cat am citit aici la tine, eu as scrie un anunt, cum ca acest copacel e protejat prin ordinanta cutarica ( ce a zis amica de la primarie) si ca nerespectarea poate aduce amenda de peste 200000lei. Un exemplar lipesti la tabela cu informatii pentru locatari si un exemplar ii pui lui vecinului cu pricina, in cutia postala.

    nu stiu daca e cea mai buna solutie, dar o incercare… Succes Potecuta draga 🍀

    Apreciat de 1 persoană

  5. se pare, scumpa mea, ca in registrul local al spatiilor verzi. este definit spatiul verde respectiv, amplasamentul, specia copacilor, diametrul, numarul de identificare, potențialul de risc.
    asta nu te ajuta cu nimic pentru ca totusi nu vad cum poti adopta un copac in Romania si sa primesti un act. s-ar putea sa existe o asociatie, un ong ceva.
    aluia îi trebuie expertiza si autorizatie sa taie copacul. nu o poate face de capul lui.
    cred, zic, spun, ar trebui sa fie o solutie sa adopți copacul si asta implica si masurile alea de siguranta.
    pup! nu, nu trebuie taiat, of! fa o chestie totusi, pune un mic perimetru ingradit in jurul lui.

    Apreciat de 2 persoane

  6. anasylvi zice:

    Povestea asta ma umple de furie, dar n-am ce sa fac nici ca sa nu ma infurii, nici ca sa ajut cumva nu stiu. Incearca pe toate caile, eu nu consider ca e normal ca orice individ sa taie copaci asa cum ii tuna lui. Eu m-am facut foc si para cand a taiat primaria niste copaci pe la noi, daramite sa ii taie neica nimeni. In mod sigur o persoana fizica sau juridica nu are dreptul sa actioneze astfel de capul lor pe domeniul public. Da, poate daca e avertizat ca se lasa cu o amenda destul de zdravana, poate va renunta la idee. Daca vrea toaletare, asta se poate face, dar una-i una si alta-i alta. Iti urez multa bafta in demersuri!

    Apreciat de 1 persoană

    • Mulțumesc, Ana!
      Da, sigur, nu sunt absurdă. Toaletare, da. Dar și aia se face organizat, nu oricând și nu oricum. Lui nu-i pasă de fire, el vrea să vadă betoane din casă, nu copaci. Nu vede cine cu cine. Da’ să-i cheme pe toți în casă, puii mei. Of.

      Apreciat de 2 persoane

  7. GG zice:

    🌳🌲🍀🌳✌️♥️

    Apreciază

  8. Stefan Rof zice:

    Dragă, Po, ai fost foarte sensibilă cu aceste rânduri și m-ai atins și pe mine, pentru că și eu am trecut pe unde treci tu acum, iar lupta mea cu „uscăturile” nu s-a terminat (încă).
    Am un nuc, de fapt e nucul veninului pentru că (teoretic) e mai mult pe meta lui. Nucul a crescut de la sine, de la Dumnezeu, de la gaința care l-a scăpat din cioc sau cățelul care l-a „plantat” acolo, habar n-am, dar e falnic și frumos. Vecinul meu i-a tot dat târcoale de câteva ori cu drujba, dar l-am rugat frumos să-mi dea un motiv întemeiat pentru care vrea să taie nucul. Prima dată a zis că e prea înalt și el nu poate urca în el să-l scuture. Eu i-am zis că asta e cea mai mică problemă, iar când nucile se vor face de cules, eu urc în nuc și dobor toate nucile, ba chiar și nucile de la mine din curte pe toate i le inapoiez, dar de el să nu se atingă. Așa am făcut, iar în ultimi ani tot eu am scuturat și toaletat nucul. Apoi a venit cu alt motiv, exact cu ce spuneai și tu, că vezi Doamne, atinge sârmele. I-am zis că sunt sârmele de la casa mea, așa că dacă se rup din cauza nucului, eu rezolv situațiunea. Nu s-a întâmplat absolut nimic, deși am trecut prin niște uragane..ba chiar am un alt arbore a cărui ramuri mi-a îmbrățișat sârmele cu totul și pare că se simt bine în brațele copacului.
    Nucul meu e bine merci, și casa, și sârmele și tot poporul.
    Am tratat problema cu calm, cu înțelegere și cu omenie. Uneori se poate, dar cu unii nu, pentru că nu sârmele îi deranjează, nu colțul, nu umbra, ci ura și răutatea.
    Eu îți zic doar atât: mergi la vecinul tău, vorbește frumos cu el și spune-i motivul și dorința inimii tale, iar eu cred că o să lase pomul tău în pace. Fără amenințări, fără ceartă și fără alte intimidări.. pentru că dacă omul nu ascultă de vorbă bună, n-ai ce-i face.

    Eu cred că dacă îți aude dorința, dacă îți ascultă povestea sinceră și sensibilă, nu cred că-l lasă inima să ți-l taie, eu nu cred!
    Chiar dacă parte că nu îți dă ascultare, te rog să nu-l ameninți absolut deloc. Dacă îl intimidezi, nu faci altceva decât să-l provoci și mai mult.

    Îți țin pumnii și mă rog ca să ajungi la un rezultat bun cu acest om, iar copacul tău de suflet să ajungă până acum unde îți dorești tu.
    Doamne ajută!🙏🙏🙏

    Apreciat de 1 persoană

    • Of, Ștef! Balsam sunt cuvintele tale. Dacă nu era atât de personal, cred că și eu aș fi folosit tonul tău. Nu aș fi scris la fel de frumos, dar tonul ar fi fost ăsta. Și îndemnul la vorbă bună.
      Problema e că știe povestea. Nu-i pasă. Așa cum nu i-a păsat nici de cei doi brazi despre care a zis că îi luau vederea. Alții nu știu cum să se ascundă, să nu se vadă din stradă la ei în casă, el taie tot ce e verde, să vadă asfaltul.
      Nu vor fi amenințări. Dar vreau să am, dacă se poate, un cadru legal. Cu “te rog” nu a mers. Măcar cu “nu e voie să fie tăiat”, spus de un oficial. Dacă nici așa… aia e. Voi plânge câteva zile, mă va durea fiecare mușchi de neputință și nedreptate, mă voi răzvrăti în tăcere pe răutatea unor semeni și va trece. Dacă el e fericit în răutatea asta și crede că asta e lecția pentru copiii lui, că facem în lume ce vrem și nu ne pasă de nimeni, e în regulă, așa să fie. Dar eu vreau să fac tot ce se poate. Măcar știu că am încercat.
      Te felicit pentru cum ai avut grijă de nuc.
      Și mulțumesc mult pentru cuvintele frumoase!
      Toate cele bune, Ștef!

      Apreciat de 2 persoane

      • Stefan Rof zice:

        Cu mult drag, Po, și eu îți mulțumesc!

        Aș mai zice ceva: când vorbești cu vecinul tău, nu pomeni de legi, poliție, primărie, pentru că astea doar îi antrenează ambițiile, iar dacă vrea să se răzbune s-o facă, găsește cu siguranță o portiță.
        Vorbește frumos cu el, ca și cu un prieten..n-ar fi rău să afli cine îl provoacă să devină așa, și să sapi puțin mai adânc. Poate cineva îl sabotează sau îl enervează..ceva frustrări are și ar trebui să afli care e motivul din spatele pomilor.

        Sper din tot sufletul ca dorința ta arzătoare de a lăsa pomul acela în pace, să-i moaie inima!🙏

        Apreciat de 2 persoane

        • Încerc de la distanță, Ștef! Mâine doar mă informez eu de la primărie. Atât.
          Noapte bună!

          Apreciat de 2 persoane

        • Diana zice:

          Stef, poate știi, poate nu ☺️ Nucul e protejat prin lege și trebuie autorizație chiar dacă e pe proprietate privată. Trebuie îndeplinite strict anumite condiții pt taiere (una ar fi 60% crengi uscate) – un inspector vine să cerceteze daca da sau ba autorizație. V. Legea pomiculturii din 2003, parcă, și ceva modificări.

          asta, in caz că iar ii vine pofta sa se ia de nuc. ☺️

          Toate cele bune! 😊

          Apreciat de 3 persoane

          • Stefan Rof zice:

            Mulți copaci și lucruri sunt protejate de lege. Nebunii sunt cu (fără)delegile lor. Dacă de bună voie și cu înțelegere nu se poate face o treabă, atunci ce poți face cu amenințările? Chiar să pui legea pe el, ce câștigi?
            Stă cu botul pe labe o perioadă de timp până se calmează spiritele, apoi activează planul B.
            Te trezești cu a tăiat pomui și poate nici nu știi cine a făcut-o, iar dacă n-ai dovezi, el scapă bine merci, iar tu ai rămas cu paguba și cu durerea în suflet.

            Oricum îți mulțumesc pentru mesaj și pentru toate spuse de tine aici!

            Numai bine îți doresc, Diana!🙏😇

            Apreciat de 3 persoane

  9. Mugur zice:

    Nu sunt multe de spus la povestea asta a ta. Post factum geaba toate. Trebuia să reacționați de la primele inconveniente aduse de individ.

    Apreciat de 1 persoană

    • Trebuia, Mugur. Dar na, știi aia cu: lasă, fac și ei ce pot. E-n scandal cu toți vecinii. A pus stăpânire și pe uscătorie și mai are puțin și ia blocul cu totul. A sărit la bătaie la un vecin pentru un loc de parcare deci… tac.

      Apreciat de 1 persoană

      • Mugur zice:

        Eu cred că încă nu este târziu pentru a se lua atitudine, la modul oficial.

        Apreciat de 1 persoană

        • E complicată situația, Mugur, și mi-e greu să cred că se mai poate rezolva ceva. Omul a fost acceptat cu foarte multe lucruri și a profitat cumva de bunătatea sau delăsarea celor din bloc. Și acum, dacă cineva spune ceva, oricât de frumos i-ar spune, i se pare că este total de neacceptat.
          Ca să înțelegi până unde au mers lucrurile, mai ales că spuneai că îți e cunoscut domeniul ăsta al construcțiilor, cine a gândit blocurile cu balcoane cred eu că n-a fost foarte prost și balconul a fost creat pentru a fi… balcon. Taaa-daaa.
          Nu-mi amintesc în copilărie să fi văzut vreun balcon închis, mai ales că în cartierul meu e o priveliște foarte frumoasă și a fost întotdeauna un parc mare, plin de pomi. Adunam castane într-o veselie, era de vis.
          E adevărat că și-a băgat primăria coada și-a tăiat aproape tot, dar au fost înlocuiți și au crescut, și acum iar e mult verde. Și leagăne pentru copii și multe altele, arată foarte frumos și, repet, nu erau balcoane închise ca acum. Ploua, se usca, simplu.
          E, omul și-a făcut, așa cum am spus, bucătărie într-un balcon și în cel de-al doilea balcon, de pe partea cealată, și-a prelungit dormitorul. Are acolo, am înțeles, fotolii sau o canapea, nu știu.
          Săptămânile trecute sau săptămâna trecută, când a fost nebunia aia cu furtuni aproape peste tot în țară, a venit în rafale ploaia.
          Într-un balcon, ce să vezi?, când se întâmplă asta, intră apă. Mare surpriză. Și a venit cu toane, cum că lui i s-a udat tavanul de la dormitor și că balconul ăla trebuie izolat. Nu, prietene, ție ți s-a udat tavanul de la balcon, că deasupra ta e balcon, nu e inundație în casă. Hai acum să-mi fac eu sufragerie în baie și să merg la vecini să își oprească apa, că mie țevile lor îmi bruiază zenul.
          Adică să scoată vecinii bani, să își închidă balconul sau să vorbim cu Sf.Ilie să oprească ploile, că tu ai dormitor în loc de balcon.
          Pe el nu-l interesează nicio regulă. Nu respectă nimic. A bubuit cel puțin acum 2 ani și anul trecut până la 12 noaptea. Am fost acasă și am prins și eu o seară din aia când am crezut că mă urc pe pereți. Cum au suportat oamenii ăia atâta amar de timp cu așa zgomot, nu știu.
          Ei au zis că lasă, ce să facă? Ok, e de înțeles. Că și la mine în bloc s-a spart, se sparge, se bubuie. Dar de aici până la a se crede șef peste tot… na.

          Apreciat de 1 persoană

          • Mugur zice:

            Potecuță, te înțeleg. Iar eu când spun oficial, chiar la oficial gândesc, adică poliție, primărie și alte oficialități, de genul inspectorat în construcții.
            Discuțiile de la om la om nu mai pot avea efect pentru că el nu este om. Știu că va dura și că liniștea blocului va fi tulburată, căci el va încerca din nou să terorizeze prin violență, de limbaj sau nu numai.
            În blocul nostru un astfel de individ a terorizat câțiva ani, până ce a fost obligat să se mute. Cred că polițiștii care îi țineau partea s-au săturat și ăia de el.
            Înțeleg și sufletele locatarilor, care nu doresc răul nimănui, dar este bine să înțeleagă că este mai aproape pielea decât cămașa. Nu văd altă ieșire dintr-o astfel de situație.

            Apreciat de 3 persoane

            • Cred că trebuie să convoc amicii de generație și de joacă. Cum blocul a fost nou și aproape toți cei mutați erau tineri căsătoriți, plus-minus niște ani, acum sunt aproape toți tot tinerei, dar înțelepți. Noi, copiii lor, ar trebui să ne adunăm, că pe noi încă nu ne-a atins așa mult blândețea asta și merităm o ședință. În joacă, așa cum făceam… ieri. 🤗
              Mulțumesc, Mugur!

              Apreciat de 2 persoane

  10. imaginarycoffee zice:

    Povestea ta mi-a atins inima. Un tei mă leagă și pe mine de tata. L-a plantat în fața blocului în care stăteam. Eram foarte mică și știu doar că toți vecini spuneau că e teiul tatălui meu. Eram așa mândră! Din păcate, tata nu l-a văzut niciodată înflorit, iar noi ne-am mutat de acolo la puțin timp după. Dar pomul a rămas în colțul din fața blocului, iar eu trec uneori și mă opresc să-l privesc. Nu știu câți dintre vecini mai știu istoria lui! Poate l-ai înduioșa pe vecinul pomucigaș dacă ar afla ce înseamnă acest copac pentru tine. Succes!

    Apreciat de 2 persoane

    • Ooo, ce poveste! Mulțumesc că mi-ai spus-o! Mă bucur să știu că teiul e încă acolo! Să rămână și peste mulți ani!
      Chiar dacă nu mai știu mulți din acel bloc povestea, sigur bucuria dată de umbra și mirosul teiului ajunge acolo unde trebuie… 😉
      Vecinul meu știe. L-a cunoscut și pe tata. Cred că asta doare și mai mult. Că deși știe, nu-i pasă. El a renovat casa lui, afară nu a pus nimic, nu a curățat nimic. Ce au pus alții…distruge.

      Apreciat de 1 persoană

  11. Suzana zice:

    Chiar am gasit un registru al spatiilor verzi pentru B. cu o harta verde, ca o stampa japoneza. Dumnezeu stie cum se identifica copacii dupa ea.
    Sper sa reusesti in acest demers. Ideea ca si toaletarea pe care am vazut-o in ultimul timp este ca un fel de decapitare. Multi copaci se usuca dupa taierile astea brutale.
    Mi-ai adus aminte ca acum niste ani, dupa ce cei de deasupra noastra au ‘reparat’ ceva in coloana principala prin care trec tevile, s-a fracturat coloana de apa fix la noi si ne-a inundat ingrozitor.Noroc ca era apa rece. In dormitor plutea covorul in apa.
    Cu mocheta din sufragerie ne-am dus pe iarba, afara, ca era o primavara insorita! 🙂
    Nu stiu de ce unii oameni sunt atat de indiferenti la orice. Am o imposibilitate tehnica de a pricepe chestia asta.
    Iti doresc sa poti face ceva, draga Potecuta, ca sa salvezi copacelul tau.
    Sa ne reauzim cu bine, mai incolo un pic…! ❤️😘

    Apreciat de 1 persoană

    • Vai de mine! Deci ați avut belele și voi cu așa vecini. Suzana, blocurile astea nu mai sunt tinerele, nici ele, zău. Da, sunt mai rezistente decât foițele astea noi, dar eu tot mă mir că nu picăm toți de la atâta spart.
      Am dibuit eu ceva pe harta aia, dar nu-s sigură că e ce trebuie, aflu mâine.
      Îți mulțumesc mult! Te pup!
      Numai bine îți doresc! 🤗

      Apreciat de 2 persoane

  12. Ecoarta zice:

    Legea, Potecuță! Legea trebuie aplicată, asta dacă nu este el cumva deasupra legii. Nu m-aș mira.

    Apreciat de 2 persoane

    • Nici eu. Deloc. Dar măcar încerc, să nu-mi reproșez că nu am făcut nimic. 🤗

      Apreciat de 1 persoană

      • Ecoarta zice:

        Am stat ani de zile la parter, pe un colț. Era o suprafață destul de mare, de la bloc la trotuar cel puțin 10 m. Nu creștea nici un fir de iarbă că toți scurtau drumul. (Mă mai și înjurau că le intră tocurile în pământ!). Și mă apuc să organizez colțul: flori, copăcei ornamentali, vreo doi cireși (pui găsiți pe lângă drum!), câteva bănci. Pe jebul meu, evident! Era frumos, ce să zic! Doar că, într-o zi două familii, în total 6, au coborât înarmați cu sape, târnăcoape, cuțite și au pus tot, adică tot tot la pământ. Am plâns până n-am mai putut…nimeni nu a zis nimic…nici eu, dar m-am tot dus…

        Apreciat de 1 persoană

  13. Floare de mai zice:

    Potecuță,dar dacă omului nu-i mai place nici la el,nu ar face bine să se mute de tot din bloc ?.Ți-ar lăsa pomul în pace.Și ceilalți vecini, chiar nu zic nimic ?.E de capul lui ?.Eu chiar sper să nu-l taie,că nu ar trebui să facă tot ce vrea el, așa….Să facă în casa lui dacă e lăsat dar e stăpân și pe restul blocului ?.Nu cumva vrea să dărâme și la vecini în case ?.Prea de tot !.I s-a dat prea mult nas în loc să i se dea peste nas.Hai că m-am înfuriat.Știu cât am plâns eu când mi s-a uscat mărul pus cu tata,zisese că e mărul meu,că fratele meu avea deja unul de la el,acesta era pentru mine.Și a plecat după tata,la scurt timp….

    Nici nu pot să mă gândesc ce e în sufletul tău….și sper că vei rezolva cumva cu autoritățile,că din partea vecinului slabe șanse să aibă suflet…. Îți țin pumnii,să reușești să-ți salvezi pomul,să ne ții la curent cu noutățile, baftă multă și te îmbrățișez strâns !!!!!. Tatăl tău și dacă nu știa cât va crește pomul a avut intuiție și a știut și cum să îți dea încredere și să te încurajeze,să crezi în ce faci.Ar fi putut să spună că nici el nu crede că va fi ceva de acea nuielușă,dar n-a făcut-o,n-a vrut să te dezamăgească.Mai știu eu un tată așa….

    Sper că s-au întâlnit Acolo Sus și se bucură de prietenia noastră.

    Te pup !.Melodia e preferata mea !. Mulțumesc !

    Apreciat de 1 persoană

    • Cu bunul simţ şi bunătatea se pare că ai şanse în faţa unora pentru care astea două nu există. De aia s-a ajuns aici. Că i s-a permis şi acum se răzvrăteşte când nu i se mai permite orice.
      Sper să pot face ceva.
      Îţi mulţumesc mult, draga mea!
      Numai bine îţi doresc! Te pup!

      Apreciat de 1 persoană

      • Floare de mai zice:

        Pune și aici o poză cu pomul.Să vedem și noi motivul pentru care s-a revoltat vecinul certăreț.Am și eu o vecină așa,e și rudă prin alianță, soția unui nepot de-al mame,nu ne suportă deloc, pune câinele pe noi,dar noroc că nu prea o ascultă,doar că am pierdut niște pisici la care țineam din cauza lui și pe cele care au rămas,trei,nu le pot lăsa libere.Așa”oameni”…..

        Apreciat de 1 persoană

  14. Diana zice:

    Potecuta, m-am înfuriat maxim și m-am întristat la fel citind rândurile tale… Sunt razna rău unii și pare că nimic nu-i poate opri. Faptul că vecinii accepta idioțeniile îl încurajează. In cazul modificărilor pe care le-a făcut administratorul blocului ar trebui sa fie informat. Pentru modificări de amploare e obligatorie autorizația în construcții. Poate fi reclamat și acum. Daca va dori sa vândă și nu are autorizațiile necesare e probabil că nu va reuși…
    In cazul pomului va trebui sa fie cineva pe faza în caz că va începe să taie…. Deși… daca a apucat sa bage drujba… s-ar alege doar cu amenda. Toți pomii, conform legii, fie că sunt pe domeniul public sau pe cel privat pot fi taiati/toaletați cu autorizație de la primărie. Cel care vede că se taie pomi poate cere tăietorilor sa arate autorizația de taiere a pomului x, la adresa y, și să se uite și la data. Daca nu vor tăietorii sa arate autorizația persoana interesată suna la poliția locală in acel moment (nu la Nr -ul de urgență).
    Exista (ar trebui sa existe) doua „feluri” de registre electronice: cel al „arborilor remarcabili” – sunt înscriși pomii seculari, cu trunchiuri groase peste sută de m, cu legenda etc. și cel al spațiilor verzi, unde ar trebui semnalate toate zonele verzi din localități (cu arbori, arbuști, tufe etc.) Pe tine te interesează al doilea. Daca registrul e completat corect pomul poate fi identificat acolo prin specia lui, „adresa”…
    Individul e obligat să obțină autorizație de taiere, motivată (daca a obtinut-o sau ba ar trebui sa ți se spuna; nu știu dacă vor ști să zică / vor vrea să zică dacă doar e depusă cererea. Poate n-a ajuns la serviciul specializat și alți poate. Daca o obține, la fața locului se vor deplasa cei specializați în tăieri, nu va avea voie să taie el.
    N-ar fi rău că vecinii sa se unească și să îl pună la punct. Sau… Chiar un singur om să-l „amenințe” cu legea.. Posibil că va face pe șmecherul, dar la fel de posibil că se va gândi de două ori…
    Scuza acest mesaj dezlânat și tardiv… Am probleme cu… tehnologia.
    Succes! 🍀💗

    Apreciat de 2 persoane

    • Diana zice:

      candva am scris despre toaletare arbori, dar legislația e aceeași și pentru tăieri. Poate te ajuta. In caz că arunci o privire să citești numai ceea ce e colorat. 😊

      Poti sterge acest mesaj, mai apoi… Sper că nu va fi link activ (nu știu cum să-l… inactivez daca apare activ) 😔

      https://diana-kundalini.blogspot.com/2021/01/protejarea-copacilor-din-localitati.html

      Apreciat de 1 persoană

      • Îţi mulţumesc mult, Diana! De ce să şterg? Poate îi e de folos şi altcuiva. Dacă nu te deranjează să fie link spre tine aici, eu îl las.
        Am vorbit. Doamna de la spaţii verzi mi-a zis că nici ei, fără acordul explicit de la mediu, nu au voie să se atingă de el. deci dacă-l va tăia, numai fără autorizaţie o va face şi asta înseamnă amendă babană. Le-am dat adresa, să meargă să se convingă că e sănătos şi nu reprezintă pericol.

        Apreciat de 2 persoane

    • Le-am trimis şi mail, aşa m-a sfătuit doamna cu care am vorbit, şi am găsit şi o poză făcută de mine anul trecut cu pomul meu. Se vede clar că nu e bolnav, uscat, înclinat, că nu atunge geamuri, balcoane, bloc. Am întrebat în mail dacă legal sunt motive de tăiere. Dacă se merge pe pile şi se va tăia aşa, că ştie el pe cineva cu drujbă, solicit în scris să văd autorizaţia.
      Da, şi doamna de la spaţii verzi mi-a zis clar că numai dacă cei de la mediu constată că e pericol, se dă autorizaţie, altfel de nasol.
      Sper, sper!
      Îţi mulţumesc mult pentru toate informaţiile! Nu e dezlânat deloc! 😉
      Zi bună îţi doresc!

      Apreciat de 2 persoane

      • Diana zice:

        Iti doresc din suflet să rămână pomul! 💗

        Stiu din experiență cât de greu se stopează, uneori, tăierile… Mă doare sufletul când văd cum mai dispare cate un pom… In ianuarie, aici au tăiat o tuia – la 5 dimineață (mi-a zis fata care face curățenie). Nu i-am reclamat pe cei care au făcut-o, dar le-am spus că o fac cu prima ocazie. I-am zis și administratorii, care a mințit că era autorizație – când i-am zis că primăria n-a eliberat s-a cam albit la fața, poate s-a temut puțin că vor verifica funcționării. Sper că n-or să mai îndrăznească dar… 😔

        Mă gândeam că nu e ok cu link activ. 😊

        Multumesc! Zi frumoasa! 💗

        p.s. cu aceasta ocazie am mai aflat și eu ceva: există șansa să protejăm un pom înainte că vrei biped să-l taie.

        Apreciază

        • Da, da, da. Există o speranţă! Şi vreau să cred că vor da târcoale, să vadă ce-i cu el. Le-am scris şi de toaletare, am poză cu el, aştept răspuns în scris. Legal, e acoperită treaba. Şi zău, voi plânge de mă voi dezintegra dacă-l taie nebunul, dar asta mă va întărâta. Dacă o face, cer autorizaţia şi nu mă va mai interesa că va lua amendă mare. El sau cine taie. Cum am spus, nu asta e ideea, important e pomul, nu pedeapsa lui. Dar nu mă las. Primăria nu taie fără acordul de la mediu. Acordul nu se dă fără să vadă un specialist. Deci e un procedeu. Am acoperire dacă totuşi se face ceva.
          Sper şi eu că nu vor mai îndrăzni nici vecinii tăi să facă aşa ceva!
          Nu face rău linkul ăla, Diana! Ştiam cândva că alea inactive ar face nu ştiu ce, am uitat între timp ce. 😀

          Apreciat de 2 persoane

  15. Văd cum un tiran a reușit să terorizeze un bloc întreg, fără ca vecinii să-i poată opri manifestările expansive. Dacă ei au fost atât de delăsători, am încredere că tu vei fi mai hotărâtă și vei reuși să-ți salvezi pomul îndrăgit. Îți țin pumnii și aștept vești bune în această privință!

    Apreciat de 1 persoană

  16. Cât îmi place să înfrunt asemenea tirani, nu este drept să facă asta, dar fii pe pace, fiecare plătește ceea ce face!

    Apreciat de 2 persoane

  17. Jo zice:

    Jesus, oamenii sunt nebuni. Și, din păcate, fiecare bloc are câte unul. La noi s-a tăiat un copac pentru că se găinățau păsărelele pe mașina tipului. Zic să-l anunți de amendă și să-l previi ferm că vor fi consecințe dacă se atinge de copac. Amendă, poliție, închisoare, hitman… spune-i tot ce-ți trece prin cap, că doar ai imginație.

    Apreciat de 2 persoane

    • Dar de ce să-l ameninţ eu, dacă o pot face alţii mai mari şi mai fioroşi decât mine? 😀
      Am sunat azi la spaţii verzi, o doamnă foarte faină mi-a spus că vai, dacă se atinge de el se lasă cu amendă, trimiteţi mail, să fie scris, vorbim la mediu, vedem. Dacă vor da târcoale nişte domni cu insigne pe acolo, poate se prinde că nu-s chiar bleagă. Şi dacă-l taie, n-are decât să plătească. Eu am încercat cu vorba bună şi cu vă rog. Nu a mers? Aia e.
      Unde-i tigaia, Jo? 😀

      Apreciază

  18. adrianport zice:

    Păi un argument ar fi că nu poate decide el singur. Aşa cum nu avea dreptul să dărâme pereţi şi stâlpi fără acordul vecinilor şi proiecte aprobate. Crăpăturile alea „reparate” ar putea ascunde o problemă mult mai gravă, căci stâlpii de beton nu se crapă şi dacă se crapă nu prea se pot repara. Asta se va vedea la următoarea zgâlţâială, când, Doamne fereşte, vecinul ar putea să se mute iar cu dormitorul.
    Probabil că o discuţie fermă, în care să i se explice că şi-a consumat „vieţile” în care a fost tolerat, ar fi singura (ultima?) soluţie amiabilă. După care varianta tradiţională, încă de la începutul blocurilor, rămâne bătrâneasca reclamaţie.

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un comentariu