Ţi-am dat like, că sunt voinic…

dar să ştii, nu-ţi cer nimic, ar fi continuarea logică a dragostei din tei, numai că, precum la Radio Erevan, nu era like, era beep, nu există logică aici şi nimicul ăla e relativ, dacă ar fi să ne luăm după unele păreri pentru care like-ul cel de toate zilele nu e decât un măr al discordiei, inventat parcă intenţionat ca o armă a seducţiei sau, din contră, ca un scut împotriva nevoii de nestăvilit de a spune ceva de rău. Asta s-ar traduce, în opinia lor, în: ţi-am dat like să nu te-njur. Credeam că e învechită, depăşită, expirată, că a trecut nebunia asta care-a fost cândva la mare modă, aia de a judeca motivele pentru care cineva apreciază o postare, dar se pare că ori e la fel de actuală, ori unii abia acum au aflat, şi încă naşte monştri dezbateri aprinse şi reacţii virulente.
Am citit zilele trecute, pe contul de Fb al unui domn poet, o postare în sensul ăsta. Spunea domnul poet despre o anume doamnă, dar fiind un mare domn, nu i-a dat numele, care are poză la profil, postează poezii şi primeşte multe likeuri de la domni care bălesc şi care-i dau acele likeuri pentru ca doamna să îi bage-n seamă şi apoi în aşternuturi, că asta ar fi intenţia pe care acei domni o ascund cu măiestrie în spatele acelui like, că altceva ce-ar putea fi?

Mă întreb, retoric, cum ar fi interpretat dacă nu avea poză la profil? Nu ştiu dacă e aşa, am bănuit doar că dacă a ţinut să menţioneze poza aia, înseamnă că doamna nu ar fi chiar de ignorat. M-a mirat, dincolo de absurdul ideii, nevoia asta de analiză despre care ştiam că e defectul, calitatea, apanajul nostru, al femeilor. Despre noi se spune că stăm şi cântărim şi despicăm şi întoarcem pe toate părţile un mesaj simplu care, pentru bărbaţi, e fix ce pare. Era şi o glumă în sensul ăsta, cu un mesaj: te rog, ia o sticlă de vin. O soţie care toată ziua levitează la gândul că va urma o seară de neuitat şi un el care voia să vadă meciul şi „de la bere mă balonez, fă”. Dar cum spun mulţi că s-antors lumea cu fundu’-n sus, nu-mi dau voie să mă mir că şi domnii au nervi de produs şi proiectat telenovele de la nimic.
Sigur, nu neg că au fost vremuri (ce vremuri!) la începutul acestei reţele, când aveam câţiva prieteni pe fb, toţi cunoscuţi, şi fiecare like era un fel premiu câştigat. Dar nici măcar atunci nu aş fi putut bănui că like-ul poate fi pe post de compliment sau de invitaţie la cină. Sau direct în pat, cum a sugerat acel domn.
Mi se pare puţin tras de păr, mai ales în vremurile astea-n care există atât de multe posibilităţi de a-i atrage cuiva atenţia, dacă asta vrei, fără să te agăţi patetic de un like nevinovat. Cu atât mai mult cu cât domnul are ani mai mulţi. Asta nu înseamnă decât că are, sau se presupune că are, suficientă experienţă de viaţă, încât să nu pice-n plasa asta puerilă a absurdului dus la extrem. Totuşi, a făcut-o. Şi nu cred că picat în plasă, ci pur şi simplu că dânsul crede cu tărie în teoria asta a like-ului pe post de agăţat. Asta dacă acea doamnă nu îi e soţie,  că atunci poate fi vorba de gelozie şi muncă de detectiv mai mult decât de câmpi bătuţi cu graţie. Şi ar fi interesant de urmărit cui i-a dat like. Pentru can-can, sigur. Pentru a-i afla preferinţele în materie de se…ntimente sincere. Dar cine are timp de pierdut cu căutat în likeurile altora?

Şi aici a intervenit spaima mea. Mi-am amintit de hoţul care strigă hoţii şi m-am gândit că e foarte posibil ca şi cealaltă parte a monedei să fie valabilă în opinia dânsului. Dacă un domn dă like unei doamne pentru că vrea s-o şi atât, o doamnă care-i dă dânsului like ce urmăreşte? Eu îi apreciam sincer poeziile, chiar e talentat. Dar dacă? Nu, mulţumesc! Să retrag like-urile date nu mai pot, dar mi-e frică să-l mai citesc. La o adică, cum să-ţi dovedeşti nevinovăţia? Să spui că l-ai dat că ţi-a plăcut? Ei, aş! Da’ ce, like-ul pentru asta a fost inventat şi pus acolo, să dai de înţeles că ţi-a plăcut ceva? De parcă asta înseamnă i like, că-ţi place. Înseamnă ce faci frumoaso, frumosule, când ne vedem ca să ne, ah, bine, mâine nici eu nu pot, hai că vedem, poate poimâine, bine, perfect, aşa rămâne punct.
Toate astea… într-un like. În lumea celor care nu cuvântă. Că-n alte lumi, parcă e nevoie de puţin mai mult, nu? Trist. Şi puţin îngrijorător, aş spune. Dar nu chiar de tot. Pentru că, pe lângă like, există şi ignore. Care-nseamnă ceva şi ăla, că dacă n-ar fi, nu s-ar pomeni.

foto

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

58 de răspunsuri la Ţi-am dat like, că sunt voinic…

  1. Issabela zice:

    Cred că-i un „prieten comun”, că tare cunoscut îmi sună! În orice caz, n-a mai revenit postarea, că uneori mă mai amuz cu comentariile, și nici cum îl cheamă n-am idee 😀

    Apreciază

  2. sticri zice:

    Tu stii, Issa vad ca stie despre cine e vorba, numai eu habar nu am cine e 🙃
    Cum fac sa aflu si eu cine este persoana pt care un like are asemenea semnificatii…

    Apreciază

  3. Stefan Rof zice:

    Ce bine că aici pe blog e cu steluță, iar pedeasupra mai e și buton pe care scrie „apreciază”, deci ne-am scos, nu?😀

    No, Po dragă, eu ți-am dat o steluță din toată inima, pentru că mi-a plăcut și îmi place felul tău de a aduce claritate acolo unde nu e.

    O seară liniștită îți doresc, Po!

    Apreciază

  4. Tatar Lau zice:

    Internetul se reinventează. Apar și persoane de felul acesta, care își trăiesc fanteziile în mediul virtual. De cele mai multe ori e vorba despre o neputință reală, pe care o maschează cu un teatru de prost gust. Am învățat de la Issa că „Ignore” are un efect terapeutic sigur.🙂

    Apreciază

  5. CARMEN zice:

    traim intr-o lume nebuna si va fi mai departe tot mai nebuna… Nu a fost asa dintotdeauna…

    Eu sunt „de moda veche”, daca ceva imi place, apreciez sincer, daca nu imi place, ignor…

    O saptamâna buna, Potecuta draga ♥

    Apreciat de 3 persoane

  6. Cri zice:

    Dacă dai din greșeală like pe Facebook, îl poți lua înapoi, Potecuță, poți chiar schimba reacția din like în ador, sau în furie, sau în orice alt sentiment din lista disponibilă, dacă ți-a tremurat mâna și nu asta voiai să transmiți… Click încă o dată și se rezolvă, nu va mai crede nenea că vrei să-l… seduci, Doamne ferește! 😁
    Articolul tău mi-a amintit de o poveste reală, în care -tot la fel- era un om în vârstă peste care, însă, trecuseră anii fără a-l și înțelepți, și el credea că lucrurile stau fix așa cum le vede și poetul nostru. Și nu e singurul om pe care l-am întâlnit și am constatat că ar avea idei preconcepute și false despre… mai tot. O altă cunoștință de-a mea, la aproape 49, merge înainte pe drumul greșit pe care a pornit în adolescență, din cauza unor lecții pe care nu le-a înțeles corect, încă de atunci. Adică ei viața i-a arătat că poate fura, minți, înșela, face rău oricum, oricui… și scăpa nepedepsită. Concluzia sa: „Dumnezeu mă iubeşte și nu mă lasă. Și dacă aș face ceva greșit, clar, m-ar opri!” 😭 Cred că ar merita scrisă povestea aceasta completă, dar nu aici, într-un comentariu, firește.
    Te pup, Potecuță! 😘

    Apreciază

    • Chiar ar merita scrisă povestea aia, Cri! Poate găsești timp și chef să o pui pe foaie. Ar fi o lecție de viață și ar fi foarte interesant!
      Mă gândeam cam ce crede domnul acela despre inimioarele date unor postări, dacă un like acolo înseamnă încercare de seducție. Îți dai seama la inimioare cum face? 😂
      Altfel nu știu ce să zic. Sincer, mi se pare extrem de trist să consideri asta. În cazul în care chiar o crezi, nu înseamnă decât că poate n-a experimentat prea multe în viață.
      Dacă nu e asta, e răutate gratuită și nu merită atenție. Ce fel de viață are un om care-și petrece clipele numărând… era să zic ouăle, vorba clasicului, likeurile altora și urmărind cu atenție cine le dă, pentru a scrie apoi scenarii de filme SF?
      ❤️

      Apreciat de 2 persoane

  7. Credeam că au trecut vremurile în care un like era considerat una dintre modalitățile de a agăța sau a te băga în seamă. Se pare că nu.
    Personal, când îmi place ceva și rezonez cu ceea ce văd, pun un like. Simplu.

    Apreciat de 1 persoană

  8. Ce amuzanți sunt oamenii uneori!

    Apreciază

  9. Sunt aproape sigur că persoana respectivă nu mi-e cunoscută și e mai bine să rămână așa. Pentru că un like rămâne, pentru mine, pur si simplu o apreciere pentru postare. Dar se pare că nici like-urile nu mai sunt ce-au fost.

    Apreciat de 1 persoană

  10. Jo zice:

    Mi-a plăcut palma subtilă din „În lumea celor care nu cuvântă”. 🙂 Say, există butonul ”ignore” pe bune sau n-a fost decât o întorsătură de frază potrivită pentru… cei care nu cuvântă? Că n-am mai fost de un secol pe FB.

    Apreciază

    • Chiar buton nu există, adică nu e ca like-ul păcătos. Sau există? 🙄
      Ştiu că se poate ori cu block ori cu ignorat pur şi simplu, bio sută la sută, fără ajutor de la butoane.
      Cred că nu există buton. Imediat mă apuc de butonat, să verific. 😀
      Mulţumesc, Jo!

      Apreciază

  11. adrianport zice:

    Nu mi-e clar cum funcţionează, de-aia nici nu am încercat, nu mai zic că mai sunt şi însurat pe de-asupra. Deci un domn dă un like, două, zece… în fine, câte un like pentru fiecare postare a domnişoarei cu pricina. După care ce se întâmplă? Aşteaptă să fie contactat/invitat? Eu credeam că nimic nu se întâmplă fără cel puţin un „Esti superba!”. Că fără un comentariu (cât mai) deplasat treaba e sortită să rămână în stadiul platonic.

    Apreciază

    • Habar n-am. Dar acum, că am mai stat pe gânduri, tind să cred că ăstora le-a mers cândva, cumva, şi aşa. Cum le mergea pe vremuri altora cu fluieratul pe stradă. Că ăştia de spun asta sunt fix din aceeaşi gaşcă cu nenii fluierători. Altfel… nu cred că poate exista o explicaţie logică pentru o aberaţie atât de mare. Trist e că nu-i singurul care apelează la mizeriile astea. Deci ceva tot e. Ori ei aşa agaţă, ceea ce e patetic, ori aşa cred că se agaţă, ceea ce-i caz de… no, săracu’, să fie la el, acolo 😀

      Apreciază

  12. Diana zice:

    Am fost tentată să scriu ”incredibil!”, dar s-a derulat un film in capul meu si a devenit… „jenibil” de credibil… ce sunt unii incapabili să înțeleagă. Mare gradina… si prea nu-s înalte gardurile…

    😘

    Apreciază

  13. Mugur zice:

    Nebun sunt eu, ce tocmai am intrat
    În curtea celor ce nu s-au jenat
    Înțelesul unui „like” să schimbe,
    Esența de cuvânt ca să o plimbe,
    Astfel că întreg sensul e schimbat
    De nu mai știi, femeie-i ori bărbat.
    Nu știi de-i place sau e „vino-ncoace”,
    Nu știi de-i frig și vrea zece cojoace,
    Sau pur și simplu, îi arde de șagă,
    Căci a băut pălincă, o uiagă.

    Apreciază

    • 😊
      Ce fain, Mugur! Eh, uneori poate e mai bine să nu știm. E mai sănătos. 😁

      Apreciază

      • Mugur zice:

        E sănătos ca să nu știm,
        Să n-avem ce să povestim,
        Să nu glumim, să nu gândim
        Și doar în dodii să vorbim?

        Poate o fi mai sănătos
        Să nu gândim, să ședem jos,
        Cu capul în nisip să fim
        Și nicăieri să nu privim?

        Ba eu aș spune să vorbim
        Despre toate ce le gândim,
        Iar ce nu e adevărat
        Să arătăm mereu, că-i leac
        Și poate se vor învăța
        Ce-i litera, gramatica,
        Poate cuvântul ce înseamnă,
        Ce e un Domn, ce e o Doamnă.

        Apreciat de 1 persoană

        • Stai. Oare mai ştiu cum se face inimuţa? ❤ ❤ ❤
          Văd după publicare dacă mi-a ieşit. 😀
          Foarte frumos punctat în vers! Cum îţi iese ţie de fiecare dată, nu mă mir deloc, doar îţi mulţumesc!
          Spuneam că dacă sunt unii care cred că un like e altceva decât un like şi îl folosesc ca atare, e mai bine să nu ştim de ce l-au dat. Pentru liniştea dumneavoastră, consumaţi minimum 2gb de informaţie din asta pe zi. Ceva de genul ăsta.
          Altfel, sigur, e bine să vorbim despre astea. Fie pentru a ne amuza, fie pentru a încerca să înţelegem fenomenul şi poate să ne putem feri de posibile efecte. Deci pentru noi. Că ei n-au ce înţelege. Noi suntem nebunii care nu pricepem că am păcătuit dând like.

          Apreciază

          • Mugur zice:

            Știu, Potecuță, sunt perfect de acord cu tine. Ei nu vor înțelege ce și de ce spunem, pentru că nu au sensul cuvintelor, nu îl stăpânesc.
            Dar mai există și o altă categorie, cei care înțeleg perfect, dar care, având personalitate multiplă se dedublează uneori, din motive știute de ei, și devin neînțeleși, denigratori, purtători de vorbe mai puțin adevărate, etc. Pe aceștia nu îi înțeleg, pentru că dubla personalitate se poate vindeca, din câte știam eu, mai ales când una dintre fațete este cu o minte sclipitoare, poet remarcabil, după spusa ta.

            Tot este bine, ne-a oferit subiect de vorbă, la o cafeluță (că eu nu mai fumez).

            Apreciază

            • Nu ştiu, Mugur. Probabil, în acel al doilea caz, e nevoia disperată de atenţie. Nu o înţeleg. Şi nici nu ştiu să gestionez asta. Şi sincer, nici nu vreau. Îmi place să mă joc, accept uşor provocări, dar jocul ăsta nu-l fac. Mi se pare sub demnitate şi nu mă interesează de ce fac asta cei care o fac.
              Mă tentezi cu cafea. Mai e mult până la 23 când mă pun în pat şi până la… după 12 până când adorm? Mai e! Hai să bem cafeaua aia! 😀

              Apreciat de 1 persoană

  14. d’apai mie, Potecuta,mi-e si frica sa mai folosesc reactiile astea virtuale. mai nou am aflat ca asta te obliga, intr-un fel sau altul, sa faci si ceva concret daca tot ai apreciat postarea. fb asta e grav o nebunie. am setari sa nu primesc mesaje, sa nu primesc cereri de prietenie, iar daca imi cere vreun “ male” prietenia, ma uit de zece ori la profil. ani multi in urma am dat like unui artist si cred ca si un “felicitari” am dat. cate mesaje private au urmat, cate discutii a deschis…
    nu stiu, scumpa mea, reactiile astea virtuale au devenit unora arme: de seductie, de bagare in seama, de razbunare, de fala,de orice.
    m-am mai linistit cu feedback-urile pe fb, cu confesiunile mele de cititor lasate pe ici si pe colo. gen daca nu-mi cere nimeni parerea e mai bine sa stau in banca mea.
    da, multi cred ca un like dat de un male to a female e arma de seductie, valabil si invers. acesti multi au acea gandire toxica, bolnava cred.
    hai pupic, fetita scumpa!
    🤗

    Apreciază

    • Să ştii că şi eu am crezut, în altă „speţă”, că fuga sau retragerea reprezintă o soluţie. Ghici! Nu reprezintă. Ei nu renunţă. Sunt fixaţi pe treaba lor şi nu poţi face nimic. Şi atunci? Ce câştig? Că mă cenzurez când e vorba de a aprecia ceva, de teamă ca nu cumva nişte minţişoare bolnave să mă bănuiască de intenţii ascunse cum că urmăresc să-i fur omului casa, masa, patul şi, eventual, nevasta? Să o zică. Că o vor zice. Dacă nu e like, e salut, şi tot acolo se ajunge. Nu putem ajunge, apropo de asta, să nu mai răspundem pe stradă la un salut, de teamă ca nu cumva un nebun să creadă că asta-i invitaţie la alte alea.
      Ah, da, cum e cazul domnului poet, nu mai intru acolo. Pentru că dacă asta e teoria dânsului, dacă petrece minute-n şir să caute omul de likeuri, e foarte posibil ca dânsul să facă asta şi-n propria ogradă şi să verifice fiecare like, crezând că fiecare e un fel de sunt disponibilă, aştept. Şi atunci, poate fi la fel de clar că dânsul aşa face şi fiecare like dat şi fiecare cuvânt scris e de fapt total altceva, nicidecum un like sau un cuvânt. Dacă crede că numai la alţii se aplică, atunci e bubiţă la căpuţ deci tot e bine să stăm departe, că nu se ştie cum se comportă pacientul.
      Dar să mă feresc de aprecieri la alţii doar pentru că umblă nişte unii pe fb şi cred ăia că like-ul meu e invitaţie-n pat, eheee, hai să-mi trăiască toţi amanţii şi amantele, să fim noi sănătoşi! Şi ei, că pare că au mare nevoie!
      Te pup!

      Apreciat de 1 persoană

  15. Alex zice:

    Trebuie să recunoaștem că este bogată „fauna” de pe aceste platforme. Întâlnești tot felul de personaje, unele chiar pitorești. Dar și tot felul de anomalii și ciudățenii. Iar astfel de situații, precum cea semnalată de tine, poate că ar merita cel mult un mare „ignore”. Bine, tu ai semnalat ciudățenia situației, faptul că un „postator” de poezii, ce părea atât de sensibil, a „luat-o pe miriște” cu a lui „teorie a like-ului seducător”! 😀 Și uite așa încep să mă gândesc dacă nu trebuie să fiu mai atent cui dau like pe FB! Că cine știe ce se mai înțelege? Ce să mai zic de Insta, unde în loc de like este doar inimioara roșie? Să vezi acolo confuzii și interpretări! 😀

    O zi veselă, dragă Potecuță! 🙂

    Apreciază

    • Crede-mă pe cuvânt, inimioarele nasc răzbel. Mai ales în comentarii. E de Doamne fereşte cumi se activează unii de la asta. 😀
      De ce să fii atent, Alex? Cum spuneam, e treaba lor ce cred. N-au decât să facă spumiţe, problema e la ei.
      Îţi mulţumesc! Zi frumoasă îţi doresc!

      Apreciat de 1 persoană

  16. anasylvi zice:

    Eh, unii s-au învățat să interpreteze orice așa cum le convine, în funcție de situație. probabil „domnul” cu pricina avea impresia că toate laicurile primite de el izvorăsc doar dintr-o profundă admirație, ceea ce nu e posibil și pentru alții – sau altele – unde trebuie să existe, cum să nu, vreun motiv ascuns. Mie mi se pare nu doar răutate gratuită, dar și lipsă de maniere ca un „domn”, poet sensibil pe deasupra, să facă astfel de afirmații, și deloc voalate.

    Apreciază

    • Sunt de acord cu tine, Ana! Am mai observat asta. După sloganul „cititorii noștri ie mai deștepți decât ai lor”, unii cred că la ei dau buluc oamenii culți pentru că… cultură, finețe, metaforă, ceva frumos, iar la alții se duc pentru că primesc ceva sau pen’ că-s proști, așa cum sunt și cei care scriu. La ei se numesc admiratori, la alții lingăi sau aplaudaci. Logică de haur și alta nu. Rămășite din vremuri apuse, trăiască republica!

      Apreciat de 1 persoană

  17. tink3rbe11 zice:

    Like sau NeLike …rar dau ,mai ales pe fb.
    Acolo a devenit orice reacție, orice postare fix ca pe un site matrimonial.
    Pune ceva mai expresiv că ești asaltat sau huiduit ,pune ceva trist și vor sari să te consoleze sau judecat.
    Ca și user am ales și eu să ublu la setări, la cum pot fi urmărită,accesată, ce anume să fie văzut și mai ales de către cine.
    Nu prea mă interesează pe mine părerea lumii,dar când dau nas în nas cu prostia și alte stări de genul ,prefer sa mă întorc și să plec oleacă în lumea mea.
    Cât despre spusele altora despre alții…dacă eu nu am avut întâmplări necuvenite cu cineva din listă, înclin să nu cred acuzația dintr-un comentariu fără să am dovezi.

    Apreciază

    • Pe contul personal nu am mai scris de ani mai multicei, acolo n-am griji, iar pe contul de blog nu mi-am făcut probleme deloc. Dădeam accept oricui, dar pe urmă aveam treabă să dau block când aterizau diverşi în mesaje private. Aia m-a făcut să mă uit pe profil înainte de a da accept, că sigur indienii sau marinarii văduvi nu erau interesaţi de postările mele, nu am vrut să-i fac să-şi piardă timpul. Altfel, nu mă interesa nimic, acceptam toate cererile celor care aveau postat în limba română. O perioadă m-am relaxat, vorbeam fără probleme în mesaje, am migrat pe o altă reţea, mi s-a părut mai ok decât fb, până când relaxarea şi deschiderea mea faţă de oricine mă întreba ceva în privat m-a lovit în moalele capului şi m-a trezit. Sigur, asta nu m-a făcut să le închid uşa tuturor, că nu-s toţi tralala la cap, dar sunt mai atentă la abordările din privat.
      Despre ce zic alţii despre likeurile sau inimioarele pe care le dau eu… nu pot scrie aici ce cred. 😀

      Apreciat de 1 persoană

  18. Ecoarta zice:

    Eu știam că îți poți „anula” aprecierea, adică „like-ul”. Nu se mai poate?! Sau am știut eu ceva anapoda!

    Apreciază

    • Tehnic, da, se poate. Dar eu nu la asta mă refeream. Ar fi puţin ciudat să mă apuc să-mi retrag likeurile pentru că am citit că-n mintea tulbure a cuiva likeul e altceva în afară de like. De aia am zis că nu pot.

      Apreciază

  19. Ecoarta zice:

    Ar fi culmea să revezi postările cuiva și să anulezi o apreciere!
    Întrebarea era dacă, în principiu, o poți face!
    E bine că ai și această opțiune!

    Apreciază

    • Există. Sau stai. Eu am apăsat greşit recent pe ăla de plânge la postarea unui prieten şi am vrut să pun că râde. Am putut schimba. Dar cred că merge şi să-l retragi. Să-mi dai likeurile înapoi, ceva de genul ăsta 😀

      Apreciat de 1 persoană

  20. Ecoarta zice:

    O, mi-am adus aminte de ceva! Deși eu postez extrem de rar spre deloc pe fb, mi-am schimbat mai demult poza de profil. Și, culmea, o mătușă foarte dragă mie, îmi dă un „sad”. O întreb de ce ? Am greșit, zice! Tot ea, acuma ce să fac?! Nimic🤣

    Apreciază

  21. Diana zice:

    Cred că unii au mintea mult prea odihnită 😅

    Apreciază

Lasă un comentariu