Bucuria săptămânii: dacă vorbim despre săptămâna începută luni, ninsoarea viscolită care a aşezat zăpadă la colţ de geam, aşa cum numai poveştile copilăriei o făceau, şi aşa cum iarna ce-a trecut nu-mi amintesc să o fi făcut. Şi seninul lacrimă apărut la nici 15 minute după momentul de care tocmai am spus. Se spune din bătrâni despre oamenii care au toane, despre cei care-şi schimbă stările, părerile (?), că sunt ca vremea. Totuşi, un om care trece de la o extremă la alta, aşa cum a făcut-o vremea în dimineaţa aia, are sau ar trebui să aibă un diagnostic clar, că nu mai putem vorbi despre simple toane de moment. Şi totuşi, vremea e vreme. Şi are voie. Şi de ce n-ar avea sau cum am putea face să nu mai fie aşa? Nu putem, oricât ne-ar conveni să credem despre noi că da. Instabilă, ăsta ar fi cam singurul termen care ar descrie-o. În cazul omului, termenul e mult mai dur. Deşi fix aşa se manifestă. Ciudat, nu? Sau poate nu.
Dacă vorbim despre cele şapte zile trecute de la celălalt jurnal, vineri-vineri, nu pot să nu includ bucuria care mi-a urcat inima-n gât şi sufletul în stratosfere. Ştiţi cum e să te pregăteşti foarte puţin pentru un chef mic, sâmbătă, undeva, într-o cameră, cu o bere şi-o măslină, bere şi măsline care urmau să vină la tine sâmbătă, vineri să fii invitat la o petrecere de copil, într-un loc cool, să intri în locul ăla cool şi toţi prietenii tăi să strige „surpriză”, să-ţi cânte La mulţi ani, să primeşti un braţ de flori, să ai tort mult mai mare şi mai mişto decât cel pe care ai crezut că l-ai comandat, mesele să fie pline de platouri şi să-ţi dai seama că de fapt aia e petrecerea ta şi copilul a fost doar momeală? Ei bine, eu ştiu cum e. 🙂
Mirarea săptămânii: iar sunt indecisă ce să pun la mirare, şi ce la descoperire. Că descoperirea e şi mirare şi invers poate fi invers. Am văzut Capra cu trei iezi. Şi am simţit nodul în gât la momentul în care ea, mama, se întoarce acasă. Ştiam povestea, sigur că o ştiam. Şi nodul în gât a venit mai mult pentru că… Maia. Dar nu m-a îngrozit nimic. Oare pentru că ştiam? Nici în copilărie nu-mi amintesc să fi fost traumatizată de poveştile despre care astăzi se spune că sunt de groază. Şi nu-s potrivite pentru copiii acestor timpuri. Cine sunt eu să contest? Nu o fac. Mă întreb doar de ce poveştile astea fac atât de mult rău şi jocurile alea pline de sânge, explozii, arme şi maşini aruncate-n aer, nu. Pare că aş compara mere cu pere. Nici asta nu contest. Spun doar că un băiat, la vârsta pe care o aveam eu când ascultam poveşti spuse seara, uneori la lanternă, sau spuse de actori pe vinil, joacă cu patos astfel de jocuri şi nici nu tresare când se umple ecranul de sânge. Ah, ăla nu e sânge real şi ăla e doar un joc. Păi nici aia nu a fost crimă reală şi aia era doar o poveste.
Am plâns târziu, mai târziu, la Puiul, da. Dar şi acum plâng la unele filme. Şi nu e traumă, e emoţie.
Poate că mintea unui copil înţelege altfel, leagă altfel informaţiile puţine pe care le-a depozitat până în acel moment cheie. Poate că pentru noi, cei de atunci, lupul era doar un lup şi lupul era cel rău şi în final răul dispare. Nu era un om, bunică, ciopârţită de un animal de pradă şi nici copii, iezişori, schingiuiţi.
Sună rău, nu? Păi e descriere de minte de adult. Copilul poate ar spune altfel. Mai detaşat, în primul rând. Că lui, când i se pune ciorbică-n farfurie, nu i se spune că acea cărniţă e de la copilaşul unei găinuşe care a fost tăiat şi ciupelit, să aibă el ce păpa, să crească mare şi puternic. Şi nici că de Paşti, mieluţul pe care el l-a hrănit cu lăptic, în curtea bunicilor, e ăla care sfârâie-n cuptor. Nici poveştile nu tratează problema aşa cum ne place nouă uneori să o vedem. Parcă altfel se văd lucrurile, nu? Poate că… poate că. Şi poate că uneori noi, cei mai mari, cu atât de multe informaţii, mai şi exagerăm. Poate.
Descoperirea săptămânii: e legată de mine. Am descoperit că am început să mă feresc de reacţii intuite. Nu e teamă, e altceva. Nevoie de linişte, poate. De pace interioară. De roz nepătat. Sigur, intenţia nu e de a păta, ştiu asta. Dar mă feream. În special aici, că în viaţa aia-n care chem taxiul dimineaţa, nu e cazul. Şi nu e nici de dorit, în sensul că nu trăiesc într-un palat de cleştar şi nici pui de struţ nu-s.
Nu e vorba de tâmpenia aia cu „adică vrei numai păreri ca a ta?”. Ce zic eu, ce alegi să înţelegi, aş spune. Nu, sigur că nu e asta, ci de nevoia supremă de a-ţi striga dezaprobarea, atât. O înţeleg, o respect, dar nu mai găseam resurse să răspund fără să se vadă că nu înţeleg deloc alegerea. Şi ca să nu fiu pusă-n situaţie, m-am trezit că alegeam cu foarte mare grijă cuvintele şi ştergeam şi iar alegeam. Alooo, fatăh, hăi, ce naiba faci? Ajunge, gata! Lasă-i să fie, dă-ţi voie să fii. Gata.
Şi pe fondul ăsta a picat articolul lui Teleşpan cum nu se poate mai bine. Tipul ăsta scrie uneori de-mi vine să iau monitorul în braţe.
Melodia săptămânii: Sâmbătă seară. Atâââât!
(999)Noi unA am spune, ca tot ce misca-n lume, în oricare dimensiune, se naste, creste, si se-ntoarce în genune…!
Binecuvântari supreme, eterne, perene, în orice dimensiune si în orice vreme!
ApreciazăApreciază
Mulțumesc, Iosif!
ApreciazăApreciază
Cu drag…🌹🍀🕊
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pai iti spun si eu La Multi Ani! …. chiar daca e cu intarziere.
Am si eu o curiozitate si anume ce tort ai avut, adica sa detaliezi putin … 😁
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumeeesc, Sticri!
Cu cremă de cioco și altă cremă, nu știu de care, și una albă, și vișine. Și marțipan desupra. Nu cere nume, nu mă pricep deloc. 😳
A avut vreo 5 straturi și cam atât știu.
Eu, pentru sâmbătă, am ales ceva cu ciocolată și caramel. Dar a fost comandă falsă, tortul era comandat de o lună 😂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Si nu ti-a mai ramas nimic?
🤣🤣🤣🤣🤣🤣
ApreciazăApreciat de 1 persoană
A rămas, am adus și acasă, că nu m-am putut înțelege omenește cu ei, să nu aduc. Dar deja nu-ți mai pot da, are totuși o săptămână, parcă nu…
Dar fac cinste cu prima ocazie, cu proaspăt. 😁
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cartile de povesti de pe vremea noastra nu au generat urmari ca cea pe care am auzit-o cu ceva vreme in urma, copii injunghiati de colegi sau fetite care s-au taiat cu lama, ca vazusera ceva pe o retea cica de socializare.
Cam complicat ceea ce se intampla cu viteza maxima, de parca s-a defectat frana sau manipulatorul!
Sper ca tortul a fost bun, ca prea ai povestit cu pofta!
Sa ai un weekend cu povesti frumoase, despre care sa ai ce povesti!<3
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ei, da, vezi, asta zic și eu. Nu-mi amintesc nici de urmări, nici de prieteni sau colegi traumatizați de la ele. Ah, da, mergeam la furat de cireșe. Dar am fi mers și fără Creangă, nu-i de la aia 😂
Suzana, sincer, nu mă dau în vânt după torturi. A fost bun tare, da. Dar surpriza a depășit orice, din aur să fi fost tortul și nu conta mai mult decât emoția trăită.
Îți mulțumesc tare mult! Weekend frumos îți doresc și eu! 🤗
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Abia astept.
Eu vin cu placinta dobrogeana 😁
ApreciazăApreciat de 1 persoană
PS: Am pus aiurea comentariul. Te rog sa-l pui ca raspuns la comentariul tau. ( and ai timp, nu e graba)
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Te superi dacă fac asta mâine dimineață? Că acu-s cu telefonul și mi-e să nu fac o tâmpenie să-l șterg. Și răspund la el tot mâine, că dacă nu, va trebui să-mi mut și ce zic eu. 😂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
E ok.
Eu tot de pe tel am.scris si nu am.vazut f bine unde pun comentariul.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Na, să ştii că există o problemă. Am încercat acum, am vrut să mut, dar în momentul în care îţi pun mailul, mă pune să mă autentific cu parolă, aşa cum e de fapt normal, dar nu m-a dus capul. Dacă pun mail fals, apare fără link spre tine, fără avatarul tău, doar sticri scris cu negru şi atât.
Dar dacă las aşa, ce are? Că eu am înţeles ce ai vrut să zici, şi unde. Şi cei care citesc comentariile se prind şi ei că ai răspuns la partea cu tortul.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
E ok. Eu oricum nu vad comentariile f bine pt ca mi-au furat tel la o cafenea si acum am „o vechitura” 🤣
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cum aşa, Sticri? Unde ai băut cafeaua aia? Ooof.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Starbucks. De pe masa a fost luat. Sunt inregistrari, am fost la Pol, care mi-a zis ca o sa stea inchis o perioada si ca daca vreau sa-l gasesc sa merg la „La gara, la turcu’ ” 🤣🤣
Am aflat ca e un amanet la gara si ca patronul e un turc 🤣
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Şi ai fost?
Nasol moment.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu am fost.
L-am blocat, parolat, am pus msg ca e furat, cand o sa porneasca tel o sa cante continuu.
Daca-l porneste o sa-l gasesc singur unde e. Le-am zis „organelor” si ei mi-au zis ca fara mandat din partea unui judecator nu o sa intre in casa cuiva si nu o sa perchezituoneze pe nimeni.
Le-am zis sa caute dupa IMEI ca e un nr unic…. cica si pt asta au nevoie de mandat
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mda… legile.
Partea bună la telefoanele astea e că da, pot fi blocate şi nu mai pot fi utilizate ca atare. Sau că pot fi depistate uşor. Partea proastă e că la o adică pot fi dezmembrate şi duse la un service pentru piese. Că ştii şi tu, dacă-ţi crapă ecranul, ieşi mai ieftin să iei un telefon nou decât să-l schimbi, deci şi pe piese iei nişte bănuţi frumuşei.
Oricum, e nasol. Că nu ştiu alţii cum sunt, dar eu nu mai ştiu niciun număr pe dinafară. Şi ăsta e doar un aspect, să nu mai vorbesc de parole la aplicaţii. Am şi cardul cu aplicaţie de bancă-n telefon… deci aş avea de muncit.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Bineinteles. Daca-l cuplezi la.un laptop il poti sterge total, totusi, din cate cunosc IMEIul nu ai cum sa-l stergi. Cred ca-l poti vinde ca si piese
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Mi-ai dat de gândit.
Eu nu am activată locația, nici aia cu find my phone, nici nu am nimic pe drive sau mutat ceva în folderele alea externe. Adevărul e că nu am pierdut, nu am spart, nu s-a stricat niciun telefon. Dar o dată se întâmplă.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
E o aplicatie (android) care se numeste Find my device si cu care poti face ceea ce ti-am scris mai sus.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulţumesc!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Uaaai! Gata, aşa facem! Că din aia aş mânca oricând, oricât. 😀
ApreciazăApreciat de 2 persoane
La ora când se naște al tău timp
Care ți se așază în cununi
Pe tâmpla vieții-n anotimp
Frumoase clipe să aduni.
Dacă se-opresc pe la răscruce
Tu poartă-le pe-acea cărare
Unde Lumina doar, te duce
Spre Bucurie și Mirare!
La mulți ani!😘🤗🙏
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Din toată inima îți mulțumesc! Cât de frumos!
Mulțumesc mult de tot!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
🌺⭐🦋😇
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😙❤️
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Am tot amânat să văd filmul ”Capra cu trei iezi”, dar acum o voi face, datorită celor scrise de tine. Mulțumesc, Potecuță!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Maia M. şi Marius B. joacă fantastic. Merită şi numai pentru asta. E normal, vorbim despre actori geniali. Dar eu aş zice că şi atmosfera din căsuţa aia merită.
Altfel, respectă în totalitate povestea, inclusiv spre final, nu au umblat la scenariu, nu i-a salvat pe cei doi iezi, nu au murit în somn, e fix cum a scris Creangă deci nu te aştepta la imagini cu copii ţopăind pe un câmp cu flori la final. Dar eu zic că merită.
Repet şi o voi tot repeta: văzut aşa, transpus în realitate, cu mintea unui adult, e horror, Aşa l-au şi etichetat. Un copil însă nu va proiecta niciodată imaginile alea când îi citeşte cineva povestea. Niciodată nu va trăi drama şi strigătul Maiei din film. Noi da.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Pe tine Puiul te-a adus în prag de lacrimi? Pe mine Moartea lui Castor. Trebuie să mi le fi citit mama pe amândouă pe vremea când încă nu știam să citesc, dar mi-a rămas în minte durerea de la Moartea lui Castor. Mi se pare ciudat că m-a impresionat mai mult moartea unui cățel decât moartea unui pui de prepeliță, dar exact așa s-a întâmplat. N-aș fi avut revelația asta fără tine, așa că trec cele de mai sus la mirarea săptămânii – varianta Jo. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu le compar, că nu e cazul. Adică nu pot pune-n balanţă ce ar fi mai impresionant pentru mine. Am dat asta ca exemplu, că pe pui l-am citit singură, la vremea lui. Mama, învăţătoare fiind, ştia că Puiul există-n programă şi nu mi l-a citit când nu ştiam să o fac singură. Poate de aia, nu ştiu.
Mă bucur că ai găsit propria mirare cu ocazia asta! 🙂
Mulţumesc, Jo!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Si la mine, joi parca, a dat o zapada cum nu a fost iarna intreaga… apoi a iesit soarele si parea ca vine primavara. 🙂 Piesa asta cu Sambata seara, in varianta originala, o cunosc foarte bine inca din copilarie. E o piesa foarte frumoasa si nu suna rau nici in varianta moderna.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Acum plouă la mine ca toamna. Și mai durează, vreo 4 zile au zis că va ploua. Ei, să fie.
Cred că multe generații o știu și mă bucur că uite, iar e adusă la lumină. Mă bucur că îți place.
Multumesc, Ana!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
La mulți ani cu bucurii, inspirați și fericiți!🍀♥️🤗
ApreciazăApreciază
Îţi mulţumesc mult, mult!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Știi, eu nu cred că am reușit în toată viața mea să citesc cap-coadă „El Zorab”. Ca să aflu sfârșitul, am început și de la coadă. „Moartea lui Fulger”?! Greu de stăpânit lacrimile. „Gândăcelul” a fost tragedia din copilăria băieților mei🪲
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eh, da. Şi gândăcelul. Na, nu ştiu dacă a rămas cineva cu traumă, să nu mai doarmă noaptea, că vedea numai gândăcei stropşiţi în pumni de copii.
Între emoţie şi traumă e-o cale aşa de lungă… 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Chiar cu traume nu, dar sigur cu o dragoste infinită pentru viețuitoarele pământului. In cazul băieților mei! Și a mea, evident! Și de la El Zorab mi se trage o „slăbiciune” aparte pentru cai! Caii pe care i-am avut în curtea părintească au fost deosebiți sau așa i-am simțit eu.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Exact! Nimic rău în astea. Absolut nimic rău.
Îmbrăţişări!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Noi, adulții, exagerăm de ceva timp în tot ceea ce privește copiii. Îi lăsăm să facă tot ce îi taie capul, „ca să-și dezvolte personalitatea”. Îi sperie „Capra cu trei iezi”? Pe bune?! Acum, în autobuz, două fetițe de 8 și 10 ani, fac scenarii despre cum ar fi să cadă un copac peste autobuz, sau să ia foc, sau să se crape pământul și să cadă în lavă… Tot chestii „delicate”, care nu par să le sperie. Și nu-s băieți, care ar fi mai violenți din fire.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mi se pare cunoscută asta cu scenarii apocaliptice. Nu ştiu în ce măsură conştientizează ce spun, nu e ca şi cum o spune o persoană cu probleme care la o adică chiar ar fi capabilă să facă rău.
Dar, da. Cum să traumatizeze o poveste? Nu. Noi suntem ăia care le ştim pe toate.
Mulţumesc, Ana.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Precizez că încă nu am văzut filmul, mă refeream strict la poveste.
ApreciazăApreciază
Ai mare dreptate!
ApreciazăApreciază
ma bucur enorm de bucuria ta ♥ ce frumos ca asemenea petreceri surpriza nu se întâmpla doar în filme ♥
Da… habar nu am, nici eu nu înteleg de ce povestile copilariei pot fi vazute din perspective horror. Nimeni nu gandea asa, acum ‘şpe ani! Eram noi mai obtuzi? mai redusi?! sau generatiile astea au imaginatia mai bogata (deformata)?! Dar daca stam sa judecam, parintii acestei generatii suntem noi… deci noi am facut ceva gresit de s-a strâmbat unghiul din care priveste generatia noua! Nu generalizez, nici copiii mei nu au fost traumatizati nici de deznodamântul povestii cu capra si cei trei iezi, nici de Scufita Rosie sau Alba-ca zapada si cei 7 pitici! (ce ii mai pupau pe pitici si pe Alba-ca zapada in parcul Sub Arini!)… La Puiul au plâns amandoua (fetele mele) si am scris împreuna un alt sfarsit pentru povestea lui Bratescu-Voinesti… Despre vegan, vegetarian… Bunica crestea gaini si curci si iepuri…Am mancat mereu bine, de toate. Nu am exagerat în nimic dar… Of! Of! Nu mai zic nimic, ca nu gasesc scuze nici pentru unii, nici pentru altii…
O sa caut si eu filmul… Si multumesc pentru rares x @TheoRose x DOMINO ♥ Draguta versiune!
O saptamâna cât mai placuta, Potecuta draga!
ApreciazăApreciază
Îţi mulţumesc din suflet, Carmen! Mulţumesc!
Hihih, să ştii că am spus asta cândva când eu luam tare mult apărarea copiilor de azi şi cineva vorbea la modul general că ar fi vai mama lor. Şi pentru că am înţeles că nu mai există loc de argumente, am întrebat simplu: auzi? Dar oare cine sunt părinţii acestor copii? Nu tot noi, ăştia de ne dăm cu cărămida-n piept că pe vremea noastră era aur şi miere şi noi am făcut şcoli şi am primit educaţie? Păi am cam făcut degeaba sau aia n-a fost educaţie dacă n-am fost în stare să ne educăm copiii. A dat-o puţin la întors cum că stai, că nu toţi. Aha. Deci nu toţi. Păi normal… of, of.
Extremele fac rău. Mult rău, asta cred. De ce copiii crescuţi la ţară nu-s traumatizaţi deloc deşi au văzut animale tăiate? Numai unii se traumatizează de la o poveste. Mda. Tac. Că dacă n-am copii cică ar trebui să tac 😀
Să eliminăm poveştile de peste tot, să ardem cărţi, să scuipăm autorii. Las că sunt destui alţii care scriu acum, ăia de demult să fie scuipaţi, că atât ştim să facem. Şi pe urmă să aruncăm vina pe copii că-s ei defecţi. Gata, tac! 😀
Te pup, Carmen!
ApreciazăApreciat de 1 persoană