Un singur sens, mai multe înţelesuri

Pe strada cu un singur sens, locuiesc, de-o parte şi de alta, în case mari, oameni care i-au dat vieţii sensuri multe. Şi diferite. Fiecare-n felul lui. Diferiţi sunt şi ei, diferite le sunt şi casele, şi visele, şi bucuriile, şi durerile. Uneori, doar dimineţile îi aduc în punctul comun în care numai ele ştiu să aducă oameni împreună: în faţa porţilor, în graba spre niciundele fiecăruia, salutând pe fugă înainte de a urca în maşină sau înainte de a porni, aproape alergând, pe acelaşi trotuar, în direcţii diferite. Neaţa bună, vecine, neaţa, vecine! Spor la treabă! Şi ţie, vecine! Şi uneori, doar uneori, şi în sens invers: gata treaba, vecine? Gata pe azi, vecine. Seară bună! Seară bună şi ţie! Şi intră apoi, fiecare-n parte, în casa lui, la grijile lui, la bucuriile lui, diferite toate, lăsând acel punct comun pe dimineaţa următoare, pe seara ce va să vină. Care grijă e mai mare, care bucurie mai deplină? Cine-ar putea spune? Şi de ce ar face-o?
Şi tot aşa, zi după zi, an după an, viaţă după viaţă. Dimineţile de iarnă îi mai făceau să poposească la o vorbă-n plus, dacă nopţile de dinainte le acopereau maşinile şi trotuarul din faţa porţilor cu zăpezi care trebuiau date la o parte. Cu gândul, fiecare, la ziua ce aştepta să fie bifată, tăiată-n bucăţi mari sau mici, planificată atent sau lăsată la voia-ntâmplării, vorbeau totuşi mai mult, cât dura curăţarea aia obligată sau făcută cu intenţii bune, uneori şi pe bucata de trotuar de la alt vecin sau la maşina altei vecine, că e prea frig şi prea îngheţat, nu strică un ajutor.

Aceeaşi stradă cu sens unic şi oameni cu atât de multe sensuri şi un singur punct comun. Până-ntr-un miez de noapte. Un miez de noapte care-a aprins acoperişul uneia dintre case. Şi dincolo de asta, a produs o tragedie. Da, dincolo de asta. Ar fi fost oricum o dramă. Dar puse-n balanţă… ar fi fost doar un acoperiş. Deşi, dacă ar fi fost doar aia, ar fi fost tot nenorocire.
Aşa cum pentru oamenii de pe orice stradă, o zgârietură pe maşină e o problemă. O maşină făcută praf, dar cu o viaţă salvată, devine… doar nişte fiare, bine că n-a fost mai rău. Dar o maşină lovită de o altă maşină în faţa casei e o tragedie. Că aşa sunt oamenii, pe orice stradă ar locui. Şi nu-s de condamnat pentru asta. Cum să le măsori problemele? Şi totuşi…
În acel miez de noapte, oamenii de pe strada cu un singur sens s-au întâlnit într-un alt punct comun, în suflet şi gând. În disperare, între Doamne fereşte! şi Doamne, te rog, ajută să nu ajungă la casa mea!, între durerea împărţită cu vecinii în necaz şi rugăciunea de a-i feri pe ei de un aşa necaz. Un singur sens, aceleaşi gânduri.

Dimineaţa a găsit strada în tăcere. Şi apoi învelită-n nori şi vânt aspru. Unii s-au trezit greu după o noapte nedormită. Şi au pornit, grăbiţi, spre acelaşi niciunde. Cu propriile gânduri. Poate mai împovăraţi, şi de povara asta, poate mai uşuraţi, că n-au fost ei, că ale lor sunt mai uşoare în comparaţie cu asta. Şi cu multe altele. Şi poate au uitat, luaţi cu bucăţile mari şi mici în care şi-au împărţit ziua. În felii, în funcţie de priorităţi sau necesităţi.
Îşi vor aminti când vor reveni spre casă. Şi cât timp acoperişul făcut scrum va rămâne aşa, cu strada la picioare, îi va face poate să-şi mai ridice ochii spre el, dereticând prin curte. În comparaţie cu asta, un copăcel în floare, peste care se lasă iar fulgii, e doar un copăcel în floare. Şi totuşi…
Pe lângă asta, o maşină stricată e doar o maşină stricată. Şi totuşi…
Pe lângă asta… şi totuşi…

Se va repara cândva acoperişul. Drama lăsată-n urmă nu va mai putea fi reparată. Dar un acoperiş nou îi va face pe cei care locuiesc pe strada cu un singur sens să uite. Şi vor reveni la ale lor. Ale lor care sunt mari sau mici, fără a mai fi comparate cu nimic. Pentru că totuşi… bucuriile şi visele, tristeţile sau dramele, nu au termeni de comparaţie. Şi fiecare stradă, cu unul sau mai multe sensuri, aduce din când în când oameni împreună şi apoi îi lasă pe fiecare să le trăiască aşa cum poate, aşa cum crede. Zi de zi, an de an, viaţă după viaţă. Cu multe sensuri.

Foto

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Suflet pe poteci. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

30 de răspunsuri la Un singur sens, mai multe înţelesuri

 1. Ecoarta zice:

  Mda! Pe sensul lui, fiecare cu gândurile și problemele lui! Mergem din ce în ce mai mult pe un sens propriu și unic, atât de unic că nu mai vedem dincolo de „vârful nasului”!
  O abordare tăioasă ca lama briciului, dar reală!

  Apreciat de 3 persoane

  • Da, din păcate, inspirată din realitatea pură și nu doar cea în care ne ducem pașii fiecare pe sensul lui. Nu aș fi putut merge cu imaginația până la incendiu, aș fi putut fi tăioasă și fără. Dar realitatea dimineții a depășit imaginația. Așa am găsit strada cu un singur sens pe care, deși nu locuiesc, îmi port zilnic pașii spre și dinspre nicăieriul meu.
   Te îmbrățișez!

   Apreciat de 3 persoane

 2. Oana zice:

  Tac. S-ar putea să știi de ce.

  Apreciat de 2 persoane

 3. CARMEN zice:

  Suzana draga, sunt deosebit de miscata de profunzimea randurilor tale. Extraordinar de bine surprinsa rutina, superficialitatea si banalitatea vietii, pe oricare strada din Lumea asta mare.
  Sunt si exceptii, insa ai dreptate in ceea ce ai zis.
  Mult noroc si numai bine, draga Suzana 😘

  Apreciat de 3 persoane

 4. Iosif zice:

  Fiecare om pe care il intalnesc in drumul meu imi e superior prin ceva. De aceea incerc sa invat cate ceva pe langa fiecare.
  – Sigmund Freud –
  O saptamâna relaxanta si inecuvântata !

  Apreciat de 1 persoană

 5. Diana zice:

  E greu sa scriu ceva… Poate ca nici n-ar trebui sa scriu ceva.

  Apreciat de 2 persoane

 6. Chiar dacă-i sens unic, e bine că nu-l parcurgem singuri și ne încurajăm unul pe altul, fie și prin acele câteva cuvinte de salut. Mai rău e când intervine câte un blocaj cu consecințe triste sau tragice, precum cel semnalat de tine.

  Apreciat de 1 persoană

 7. Jo zice:

  Dar e omenește să fie așa.

  Apreciază

 8. G zice:

  Pt provocarea la reflectii nu pot decat sa-i mulţumesc Potecuței!

  Apreciază

 9. Cri zice:

  Cotidianul ne pare atât de simplu de înțeles și, cu toate acestea, e așa de complicat. Fiindcă viața tot vine și schimbă întrebările, după cum spunea cineva odată. Am locuit pe o stradă cu un singur sens, Potecuță, și mi-ai amintit de vecinii mei și vorbele schimbate zi de zi cu aceștia. 🙂
  Te îmbrățișez cu drag!!

  Apreciat de 1 persoană

 10. tink3rbe11 zice:

  Cunosc sentimentul ,imaginea ,impactul.
  Pe strada mea ,la fel ,într-o zi s-a aprins mansarda uneia dintre case și toți vecinii din celelalte case s-au întâlnit în același punct comun,doar atunci.
  Cât despre scurte salutări ori altfel de discuții nici nu prea există.
  Acum ,noi cei care avem case ,avem curți spațioase, garduri înalte,mașina in curte…nu prea se întâlnește om cu om,dară să mai și comunice.
  Ce poveste bine povestită!

  Apreciază

 11. anasylvi zice:

  Citind acestea, dar si cu alte ocazii ma intreb uneori: oare sa fie un singur sens?

  Apreciază

 12. Ana G. zice:

  Tristă situație pe străduța aceea cu sens unic. Incendiile sunt înfiorătoare.

  Apreciat de 1 persoană

 13. condeiblog zice:

  Nu știu dacă am scris pe aici. Articol nu am dar se poate să fi povestit în vreun comentariu, că pentru mine e cam la fel, pun tot sufletul… Acum doi ani, la patru case distanță, a fost un incendiu. A ars îndelung, înainte, dar chiar și după sosirea pompierilor. Nu știu de ce l-au stins așa de greu, ce o fi fost acolo. M-a afectat pentru că se auzea (au venit și mașini de salvări, de poliție, se umpluse strada), că decedase un om acolo. Și am trecut atunci exact prin toate stările descrise de tine, grija că se extinde (bătea vântul înspre noi), laolaltă cu compasiunea pentru acei oameni rămași fără adăpost. Noi însă ne-am continuat viața și mai apoi. Doar ne uitam la urma aceea urâtă și ne întrebam… Dacă o fi fost și altcineva acolo, ce face, unde stă? Casa arăta dezolant așa, fără acoperiș, cu ziduri negre și cenușă umedă pretutindeni. A durat mult până au venit (probabil trimiși de la primărie), niște muncitori și au refăcut-o. Însă s-au mișcat iute de când au început șantierul și s-a produs și minunea asta. Acum nu mai este nicio urmă. Arată cel mai proaspăt și după asta știi că acolo a fost ceva, că prea e totul nou, gard, pereți, acoperiș. Numai că de atunci, de la incendiu, nu o mai locuiește nimeni și încă îmi lasă o stare tristă când privesc într-acolo. Cu tot acel acoperiș frumos, casa parcă încă mai plânge.

  Apreciază

  • Of. Trist. Dar acum, comparând puţin poveştile, îmi dau seama că e realitatea fără machiaj. Se aud zgomote de pe stradă, s-au apucat oamenii de dat jos ce-a mai rămas din acoperiş. Şi casa asta va plânge mereu…
   Mulţumesc!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s