Ce este fericirea?

S-au scris în timp tone de rânduri despre fericire. Şi tot nu e suficient. Şi tot nu s-a ajuns la o concluzie, la ceva clar, la ceva ce nu poate fi combătut. Că nu se poate cântări, nici nu se pune-n ecuaţii, deşi are mai multe necunoscute, nici nu se măsoară, nici termen de valabilitate nu are. A fost pusă-n versuri şi a fost cântată, i s-au găsit rime: nimicire, zăpăcire, strălucire, bătucire, a fost analizată şi studiată, pusă la microscop şi închisă în laboratoare secrete, în încercarea de a fi clonată, a fost scrisă şi descrisă de fericiţi şi nefericiţi, în egală măsură, poate doar în nuanţe diferite, în tonuri diferite, cu obraji radiind sau cu ei înecaţi de picături sărate, i s-au dat definiţii, a primit antonime şi sinonime, pare a fi în acord cu toate normele acceptate de academicieni sau trubaduri. A primit o zi şi, aşa cum e normal la orice aniversare, e răsfăţată şi se află-n centrul atenţiei. Şi totuşi, ce e ea? Cine este ea?

Poate spune cineva? E la fel pentru toţi? Cum ar putea fi? Şi de ce-ar fi? Când unii spun că pentru ei, fericirea e atunci când, alţii se simt îndreptăţiţi să-i corecteze, să-i tragă de urechi, cum că aia e doar o stare de bine, nu e fericire. Că nu are cum. Că fericirea e mai mult decât atât. Nu e ciudat cum deşi nu s-a reuşit până acum să fie îmblânzită şi pusă-n şabloane, unii nu-ţi dau voie să spui că eşti fericit pentru ceva ce ei consideră a fi nimicuri doar pentru că?
Nu se gândesc oare că poate, dacă te poţi bucura de acel „nimic”,  înseamnă că nimic nu te macină, că nimic nu te împiedică să fii deci fericit? Doar pentru că fericirea, după alte norme, presupune mai mult, îi îndreptăţeşte pe alţii să ne explice de la ce punct încolo se numeşte fericire ceea ce simţim? Dacă lipsa întunericului e lumină, nu cumva lipsa nefericirii poate fi fericire?
Ne e teamă de ce spun alţii, de aia ne ferim să ne arătăm fericirea? De aia am uitat şi bucuria jocului. E ruşine să fim văzuţi jucându-ne. Nu mai contează sufletul?

Sunt momente în care fericirea înseamnă ciorapi flauşaţi, pijama groasă, şi plăcintă cu brânză abia scoasă din cuptor. Sau un pahar cu vin şi o melodie care deşi te face să plângi, îţi dă aripi şi nu-ţi mai pasă de nimic pentru o clipă.
Fericirea e şi atunci când poţi scrie despre fericire, oricând, oricum, nu doar de ziua ei. Sau atunci când nu ai nevoie de definiţii sau de studii de specialitate despre fericire pentru a simţi că eşti fericit.
Sau pur şi simplu, fericirea e… atunci când.

Foto

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Suflet pe poteci și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

60 de răspunsuri la Ce este fericirea?

  1. Daniela zice:

    Eu cred că cel mai fericit ești atunci când nu îți propui sa fii fericit🤩

    Apreciat de 2 persoane

  2. CARMEN zice:

    E o fericire sa poti sa citesti asemenea randuri, e o fericire ca exista suflete ce vibreaza si rezoneaza pentru aceleasi nimicuri pentru care vibreaza si sufletul tau; e o fericire ca nu exista sabloane, clone sau fericire de vanzare! E o fericire ca fiecare isi poate permite sa fie fericit atat cand doreste/poate el sa fie!
    Numai ganduri bune, Potecuta! O primavara minunata sa ai 🌷🍀

    Apreciat de 2 persoane

  3. Mugur zice:

    Fericirea este atunci când…
    Punctele de suspensie pot fi înlocuite cu mii de lucruri sau situații, fiecare în parte reprezentând suprema fericire pentru cineva.
    O pâine, un sac cu cartofi sau un sac cu mălai. Iată cu cât de puțin poți face fericit un om.
    Nu duc mai departe subiectul, căci, cum bine ai spus, s-a scris și se va mai scrie foarte mult pe această temă.

    Apreciat de 2 persoane

    • Exact! Şi se poate aplica oricui. Dacă pentru cineva o pâine poate fi motiv de fericire, ar trebui să ne întrebăm de ce noi, cu pâinea pe masă, nu suntem fericiţi? Şi tot aşa.
      Mulţumesc, Mugur!

      Apreciat de 2 persoane

      • Vero zice:

        Pentru noi, pâinea de pe masă e o banalitate.
        Pe un om care, cum se spune în poveşti, de obicei „n-are după ce bea apă”, prezenţa pâinii pe masă îl aduce într-o „stare de mulțumire sufletească intensă și deplină”. Putem ajunge şi noi în aceeaşi stare la vederea pâinii pe masa noastră dacă masa aia stă goală (fără mâncare) vreo 5 zile.

        Apreciază

        • Nu neaparat 5 zile. Eu am pățit să fiu te miri unde, să simt că pic de foame și să nu fie niciun magazin pe o rază de. Atunci ziceam că aș da orice pentru un colț de pâine. Și când am ajuns acasă… mofturi de frigider plin. Că așa suntem.

          Apreciat de 1 persoană

        • Mugur zice:

          Putem să ne simțim fericiți și dacă oferim o pâine celui care nu o are. Este subtilă o astfel de fericire.

          Apreciat de 1 persoană

          • Sigur, Mugur! Dar și aici e cu nuanțe multe. E o altfel de fericire asta, dacă nu e chiar un fel de orgoliu mângâiat.
            Depinde de cât de sinceri suntem cu noi. Dar altfel da, e fericirea de a dărui. Sau de a înțelege prin asta că putem dărui, că avem de unde.
            Întrebare la care nu aștept răspuns: dacă am avea o singură pâine, fără siguranța că mâine vom avea alta, am da-o altcuiva? Ei, și despre asta e…

            Apreciat de 1 persoană

      • Mugur zice:

        Pentru unii, puțini, fericirea apare doar atunci când planeta nu mai are decât jumătate de miliard de locuitori.
        Acum chiar mă opresc.

        Apreciat de 1 persoană

        • Asta e fix problema lor. Nu-mi stric fericirea simplă stresându-mă cu dileala lor. La mine e simplu: dacă ăsta e planul și îl vor aplica, o vor face orice am face noi, oricât ne-am lamenta. Până atunci, eu trăiesc. Că dacă e să fie așa, noi nu vom mai vedea ravagiile. Dar până eu trăiesc, ei își rod unghiile, făcând planuri. Avantaj eu.
          Știu, unii ar zice că e gândire simplistă, bla, bla, bla. Să o zică, să se streseze, să-și strice fiecare clipă de grija naivității mele. Eu, în timpul ăsta, îmi văd de viață. Avantaj eu.
          Păi cum să nu mă pufnească râsul numai la gândul ăsta? 😉
          Seară bună, Mugur!

          Apreciat de 1 persoană

  4. Vero zice:

    E foarte bună/acoperitoare definiţia din DEX: fericire = stare de mulțumire sufletească intensă și deplină.
    În starea asta se poate ajunge din n-şpe mii de motive şi se poate rămâne mai mult sau mai puţin.
    De aceea nu există nicio reţetă a fericirii. Aşa cum nu există nici reţete de viaţă.

    Apreciat de 1 persoană

  5. Pingback: Asociaţie de idei (de la ale altora către ale mele) – 8 | VERONICISME

  6. Mona zice:

    Fericire e și atunci când primesc notificare că a scris Potecuţa și te pot citi în liniște și cu tot sufletul ❤️ Te îmbrățișez! Pe mâine ☺️

    Apreciat de 1 persoană

  7. Oana zice:

    Eu nu-ți spun decât atât: baby, I miss you!

    Apreciază

  8. sticri zice:

    Cei mai fericiti sunt oamenii simpli care nu au prea multe asteptari de la.viata.

    Apreciat de 1 persoană

  9. Suzana zice:

    Daaaa! „Fericirea e… atunci când”… si sunt atat de multe, incepand cu momentul
    cand vad lumina de dimineata! Sau cand citesc ceva frumos ca la tine. Sau cand apar idei simpatice, sau cand imi infloreste o floricica sau cand vad o pufosenie, sau cand aud o voce draga mie… sunt infinite cauzele. Sa ne propunem sa zambim mereu, orice ar fi si sa constatam efectele…
    Numai momente fericite, draga Potecuta! Imbratisari! 😘❤️

    Apreciază

  10. Iosif zice:

    Personal, cred ca fericirea adevarata este sa fii împacat cu Dumnezeu, cu propriul sine, sa ai constiinta (cugetul) curat, acceptând totul în viata si multumind totdeauna pentru toate lucrurile lui Dumnezeu.
    “Ferice de cei cu inima curata, caci ei vor vedea pe Dumnezeu.”
    O saptamâna linistita, în toate binecuvântata si …fericita!

    Apreciază

  11. Oana zice:

    Și-i mai spun: La mulți ani! Potecuței!
    Sănătate si fericire să ai!

    Apreciază

  12. Am aflat că românii sunt mai fericiți ca niciodată, dar se tot plâng de prețuri și alte necazuri, cu orice prilej. O fi și acesta o față a fericirii: a te putea plânge zilnic de câte ceva.
    Am plăcerea să-ți pot ura de dimineață bună un La Mulți Ani, cu deplină sănătate, bucurii nenumărate și iubire cât îți cuprinde inima, Potecuță!

    Apreciază

  13. Diana zice:

    Frumos spus, draga mea ❤️ Ni se tot spune că fericirea stă în lucrurile simple și, uite, eu m-am bucurat să te citesc în dimineața asta la cafea.

    Apreciază

  14. Jo zice:

    Dom’le nu știu, dar rima „bătucire” la fericire mă face tare nefericită. 🙂

    Apreciază

  15. tink3rbe11 zice:

    Nu știu dacă a fi fericit trebuie să atingi un punct anume, nu are target ,este doar pur și simplu…atunci când…așa cum ai încheiat tu.
    Are diferite forme de stare și de exprimare și de simțire.
    Cum spunea cineva mai sus….și faptul că tu astăzi ai postat ,pentru o parte dintre noi înseamnă un dram de fericire…
    Zi frumoasă draga mea!

    Apreciază

  16. G zice:

    Mi s-a părut că am şi expediat răspunsul meu, dar nu-i!? Să încerc są mă repet? Nu-i serios, ci doar sa fiu politicos…

    Apreciază

  17. Fabiola Ion zice:

    E atunci când orice, nu contează ce, îți face sufletul să-ți vibreze, să fie în armonie cu tine.

    Apreciază

  18. rofstef zice:

    Prima dată și prima dată, la mulți ani și muuulte bucurii îți doresc, Po!😇

    Ps. Fericirea, din punctul meu de vedere, eu cred că e o floare pe care o purtăm cu noi în sufletul nostru. Depinde numai de noi cât de mult o udăm și o îngrijim.

    Apreciază

  19. Vero zice:

    Apropo de fericire: La mulţi ani fericiţi, Potecuţă, adică aşa cum ţi-i doreşti şi fără doruri care dor!

    Apreciază

  20. Nu știu să definesc fericirea, dar știu câteva momente în care am fost fericită și asta contează, zic. Să știm ce ne face să fim fericiți și să învățăm a ne bucura și de fericirea altora!
    Să ai mereu motive pentru a fi fericită, Potecuță! Te îmbrățișez!

    Apreciază

  21. Cri zice:

    Prin tot ceea ce scrii, Potecuță, tu ne redescoperi fericirea. Care constă nu numai în bucuria de a te citi, ci și în mesajele din spatele cuvintelor tale, ce ne readuc pe potecile de dor, cu dor, iar și iar, chiar și pentru a te reciti.
    Te pup și te îmbrățișez cu drag mult!
    La mulți ani buni, frumoși și binecuvântați cu multă-multă fericire, prietenă dragă!! ❤️

    Apreciază

  22. Ecoarta zice:

    Una rece și una caldă!
    Cea rece! Undeva, cândva am spus că sunt fericită! No, și-a sărit una pe mine că ceea ce zic eu e numai…bucurie! Așa o fi fost!
    Cea caldă! Fericirile mele (da, am multe!) sunt simpluțe, mititele, dar mai ales la îndemâna oricui! Eu sunt fericită când pot desena, când compoziția din cap arată bine și pe suportul final. Când văd lumina zilei dimineața. Când îmi beau cafeaua. Când pot face schițe aiurea! Când mă pot plimba prin pădure, pe plajă desculță, prin ploaie…sunt fericită când prietenii, și așa puțini, au timp și pentru mine!
    Să fiți fericiți!🤗😘❤️

    Apreciază

    • Cunosc fericirile astea mici, că şi eu le trăiesc şi le preţuiesc şi le iubesc şi te înţeleg perfect şi nu mă interesează că spun unii că astea-s orice altceva şi nu bucurii. Să aibă ei parte de ce îşi doresc, să mă lase să mă bucur de ce am. Nu?
      Să fii fericită şi tu!Te îmbrăţişez!

      Apreciat de 1 persoană

  23. anasylvi zice:

    Cred ca fericirea e o chestiune foarte personala, cam la fel cu credinta, si deci nu prea poate fi explicata altora. Vine si pleaca, nu e o stare permanenta, si trebuie sa ne bucuram de ea atunci cand vine peste noi, se pogoara peste noi. Si sa ne permitem noua insine sa fim fericiti, fara prea multe explicatii si complicatii.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s