Retorică

Hei, ce faci? Da, tu. Nu, nu te uita în spatele tău, ştii că nu e nimeni. Şi de-ar fi, cu tine vorbesc, deşi nici nu ştiu cine eşti. Sau ce eşti tu, dincolo de om, dincoace de suflet. Şi nici nu am nevoie să ştiu pentru a te putea întreba. În fond, asta e tot ce contează, ce faci tu cu tot ce eşti sau cu tot ce te face să fii cine eşti.
Ce faci? Nu, nu în raport cu ce se întâmplă dincolo de fereastră. Nu vremea e de vină. Ai fost bine în fiecare zi de vară? De primăvară? De toamnă? Atunci? Ce vină are tot ce-i dincolo de asta, dincolo de tine? Tot ce urmează după ai fi bine dacă… se reduce la grade Celsius cu plus? Atunci… mai e puţin. Câteva luni. Şi vei fi cel mai fericit dintre pământeni. Nu chiar aşa? Atunci ce? Atunci cum? Atunci ce va mai fi?
Da, ştiu. De piatră să fim, şi tot ne tulbură ce se întâmplă azi prin lume. Ieri nu era aşa. Deci ieri ai fost bine? Ah, era, dar în altă parte şi sub altă formă. Înainte de aia, erai bine? Ah, nu, era altceva, ceva ce-a cuprins toată lumea, pe tot globul. Înainte de asta? Nu-ţi mai aminteşti, dar sigur a fost ceva, da, ştiu.

Dacă s-ar şterge, ca prin minune, toate astea trei mari tragedii şi ar fi dintr-o dată vară, ai fi bine? Binele ăsta al tău depinde în totalitate de factorii ăştia externi? Nu, nu despre empatie vorbesc. Nu are cum să nu-ţi pese.
Dar dacă elimini asta, dacă te întreb despre tine, dincolo de tot ce-i pe-afară, tu… ce faci?
Dacă te imaginezi într-o cameră întunecată, doar tu cu tine, fără să ştii ce-i pe-afară, cum ai fi, ce ai simţi? Frică de întuneric, singurătate? Deschide ochii. E lumină în jur? Atunci elimină frica aia. Nu eşti nici singur? Atunci elimină şi al doilea motiv.
Deci? Ce faci tu, tu, când ceea ce simţi tu nu depinde de factori externi?
Da, ştiu, e greu să nu depindă. Şi totuşi… dacă factorii ăia ar dispărea ca prin minune, eşti sigur că ai fi bine? Atunci… poate chiar ai motiv să te întrebi ce faci.
Nu-mi răspunde mie, spune-ţi ţie. E suficient.

Foto

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Suflet pe poteci și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

44 de răspunsuri la Retorică

  1. Adânc, „prea adânc”
    Greu, „prea greu”…🤍

    Apreciat de 2 persoane

  2. anasylvi zice:

    Acest bine sau rau e atat de relativ, si totul e atat de efemer, incat ori devine coplesitor, ori devine de-a dreptul relaxant. Acea relaxare a frunzei dusa de vant. Ca sa raspund la intrebare, sunt mai bine, as putea zice. Mai bine decat acum un an, mai bine decat acum cine stie cand. Am fost, cu siguranta, si mai bine. Incerc sa fiu, aici si acum, cu mai putin accent pe bine, pe mai mult sau mai putin bine si asa mai departe. Sper ca s-a inteles ceva din toate astea. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    • Depinde numai şi numai de noi, de cum percepem acel bine sau acel rău. Şi da, am înţeles perfect ce ai vrut să spui, şi da, despre asta e vorba.
      Mă bucur că spui că eşti mai bine decât… asta contează.
      Mulţumesc, Ana!

      Apreciat de 3 persoane

  3. Bianca Alina zice:

    Sunt mai bine. Mă privesc în oglinda în care trebuia să mă privesc acum mulți ani.

    Apreciat de 2 persoane

  4. sticri zice:

    M-a uns pe suflet postarea ta.
    Felicitari!

    Apreciat de 2 persoane

  5. Suzana zice:

    Un text… perfect!
    Imi doresc si iti doresc si doresc tuturor celorlati oameni cunoscuti sau necunoscuti sa fie bine cu ei insisi. Pentru eu cred ca atunci stim si ce facem si de ce facem!
    Multumesc, draga Potecuta!
    Seara frumoasa! ❤

    Apreciat de 3 persoane

  6. Mugur zice:

    Este interesant că mai mereu, în răspunsurile noastre, fie ele și către noi înșine, introducem un comparativ, vizibil sau nu. Chiar termenul „bine” vine definit în comparație cu un mai puțin bine sau chiar cu rău.
    Nu știu dacă am dreptate, dar eu așa văd/percep acum.

    M-ai pus pe gânduri.

    Apreciat de 3 persoane

    • Cred că depinde de „bagajul” pe care-l purtăm sau nu cu noi. De aşteptări, de dorinţe. Cred. Că, de exemplu, suntem azi mai puţin bine decât acum 10 ani, când eram mai tineri şi în vacanţă undeva la căldură şi aer curat, dar suntem mai bine decât acum două luni când eram răciţi-copţi. Deci? Cum suntem până la urmă?
      Poate dacă am putea defini pentru noi, nu pentru alţii, că nici nu se poate la nivel general, acel bine personal, ne-ar fi mai uşor. Şi poate chiar ne-ar fi mai bine. Nu ştiu, zic…
      Depinde ce înseamnă binele ăsta pentru fiecare.
      Mulţumesc, Mugur!

      Apreciat de 1 persoană

      • Mugur zice:

        Mă gândeam acum: dacă ne-am putea desprinde total de trecut, să putem trăi strict clipa prezentă, poate ar dispărea comparativul, dar este posibil să dispară și noțiunile de bine și rău, pentru că ar dispărea și elementele de comparație.
        Dar nu cred că putem uita chiar tot ce a fost în trecut, căci nu am mai fi noi înșine, am fi doar bulgări de instincte primare. Zic și eu.

        Apreciat de 1 persoană

        • Nuuuu, e fix cum zici, nu se poate să ne debarasăm, să uităm. Ar însemna să fie totul de la zero şi nu am mai avea repere, nici valori bine definite, ne-am simţi pierduţi.
          Dar am putea defini binele prezent. Ieri ne-a durut o măsea şi asta ne-a cam încurcat ziua. Altfel a fost bine? Cam da. Na bun. Azi nu ne mai doare măseaua. Deci?
          Acum, sigur că sunt multe şi complexe. Dar nu vorbim de fericire, nici de viaţă perfectă, nici de cum ar trebui să fie, să fie totul bine, că asta nu se poate. Despre cum ar trebui să fie, să spui că da, sunt bine. Ce trebuie să ai pentru asta? Unii ar spune sănătate, alţii bani, alţii… iată, casa pierdută într-o clipă, alţii… să nu zic de mai rău.

          Apreciat de 1 persoană

          • Mugur zice:

            Adevăr grăiești, noțiunea binelui se definește personal, funcție de năzuințe, de țeluri programate.

            A trăi exclusiv prezentul ar însemna că ieri nu există, deci nu m-a durut măseaua, sau mijlocul, în cazul meu. Și atunci cu ce compar?
            Ideea trăirii în prezent are și posibile capcane, de care ar trebui să ținem seama, pe care ar trebui să le putem prevedea/vizualiza.
            Dar cred că intru în filozofie, deși poate fi și fizica cuantică implicată.

            Apreciat de 1 persoană

  7. Oana zice:

    Cumva, intuitiv, cred că tocmai ți-am răspuns…

    Apreciază

  8. Elly zice:

    Wow…nici nu știam că aveam nevoie de postarea asta în viața mea. Mulțumesc!

    Apreciază

  9. Iosif zice:

    E fain sa stai de vorba cu tine însuti, sa-ti pui întrebari, sa cauti sa gasesti raspunsuri-solutii cât mai rezonabile, daca nu chiar ideale, pentru a iesi din …”valea umbrelor mortii”.
    O saptamâna sublima, cu multe bucurii, pace si Lumina!

    Apreciază

  10. Mulțumesc de întrebare! Contează foarte mult, indiferent ce fac și ce gândesc.

    Apreciază

  11. Jo zice:

    M-am auto-educat să mă mulțumesc cu puțin. Așa că răspunsul meu invariabil este: bine. Cel puțin atâta timp cât sunt sănătoasă.

    Apreciat de 1 persoană

  12. Ecoarta zice:

    Habar nu am dacă… dacă sunt mai bine decât ieri, sau acum o săptămână sau un an!? Poate! Ar trebui să mă rotesc în jurul axei mele și să mă privesc de la distanță. Poate aș vedea nuanțele binelui, că rău nu mi-a fost, dar nici binele n-a dat pe-afară. Lumea a luat-o razna și la propriu și la figurat. Mă cufund între linii, puncte și, uneori, pete de culoare…mut urâtul lumii în lumină!
    🤫🫶

    Apreciază

  13. Zina zice:

    Dacă stau să privesc înapoi cu un an ori șase luni sau chiar numai două luni, pot să spun că sunt bine. Necazul este, însă, totul este relativ, și, dacă compar cu starea de acum 12 ani sau cu ceea ce mi-aș dori, îmi pare că nu sunt destul de bine!

    Apreciază

  14. Gabriela zice:

    Binevenită e, Potecuță, provocarea de a ne sfătui să dialogăm şi cu propriul suflețel, din când in când!
    De-abia in perioada premergatoare roboțeilor, drăguții sensibili tehnic, noi oamenii moderni, grăbiti şi engleziți nu putem să nu ne dăm atenție cu politicosul How are you/Cum eşti? De atâta fals şi superficialitate, preponderent e faptul că ai lansat intrebarea; răspunsul celuilalt nici nu contează, mai ales că automat şi ‘civilizat’ trebuie să fie de la ‘Good’ in sus.
    Mai complicat e cu a doua formă de adresare ‘How do you do?’ daca incerci sa o traduci
    (cum faci tu de faci?…)
    La noi a doua formă a lui Ce faci? suna parca mai special: Ce MAI faci? (…în afara de obişnuitul general)
    Ne-am făcut datoria din politețe, dar astfel nu ne-am uşurat. Suflețelul stă ambalat in foi şi foițe, unele mai colorate decãt altele, pt lumea din afară. Dacă nu ne-am crea momente de a discuta sincer cu el, cred că s-ar simți atât de sufocat încât, Doamne fereşte, s-ar putea îmbolnăvi?…
    Mulțumesc pt buna intenţie, Potecuță!

    Apreciază

    • De aia am spus că nouă trebuie să ne răspundem de data asta. Pentru că altfel, da, întrebarea e de multe ori de formă. Aşa cum e şi răspunsul.
      Frumoasă expunere!
      Mulţumesc frumos!

      Apreciază

  15. Vero zice:

    Eu sunt bine. Sunt din ce în ce mai bine, pentru că, pe măsură ce trece timpul, privind în urmă văd tot mai multe întâmplări din care, în ciuda prostiei şi/sau nechibzuinţei mele, am scăpat doar cu o lecţie de viaţă în plus.
    Ce mai fac? Savurez toate bucuriile mărunte, caut frumosul şi hazul din fiecare clipă (râd chiar şi de mine însămi), sau, după ce se-ntâmplă să văd, vrând-nevrând, şi reversul sumbru al existenţei, să mă lovesc de el, îmi şterg lacrimile şi le las în urmă.
    Sunt bine atâta vreme cât îmi pot lăsa lacrimile în urmă.

    Apreciază

  16. Pingback: Asociaţie de idei (de la ale altora către ale mele) -2 | VERONICISME

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s