Un gând…

E Ajunul. Împodobesc bradul şi ascult caseta cu Ştefan Hruşcă. Cobor de pe scaun, derulez înainte, la Când fost-a prunc micuţ Iisus, apoi întorc caseta să ascult Aseară pe-nserate. Le ştiu pe de rost şi îmi plac cel mai mult, în ordinea asta, urmate de Cetiniţă, cetinioară. Sunt iar pe scaun, aşez globurile pe partea de sus, sub vârful pus deja de tata. Întoarsă cu spatele la brad, văd prin perdeaua albă, de la geam, tot albul care se întinde pe afară. Alb întins la picioarele mele, aşa se vede de la înălţimea scaunului şi înălţimea etajului doi al blocului meu. Nu sunt luminiţe, e încă zi, dar nici nu e nevoie de ele, străluceşte totul, oricum. Îmi imaginez iar că sunt pe o scenă mare şi le cânt celor din faţa mea. Mimez doar, şi nu contează că în cameră e vocea lui Hruşcă, îmi pot imagina cu uşurinţă că vocea de pe scenă e alta. Primesc aplauze şi închei spectacolul cu o plecăciune, atentă să nu cad de pe scaun. Revin la ceea ce am de făcut şi agăţ şi săniuţa argintie undeva la mijloc. Bradul e până-n tavan, are coroana bogată, e blocată iar o parte mare de mobilă, sertarele din dreapta, ca în fiecare an, vor mai putea fi deschise abia după Bobotează. Nu-i nimic, nu avem nevoie de nimic de acolo.
Mama strigă din bucătărie să sun la bunicii mei, socrii ei. Ea a vorbit deja cu ei, au sunat-o ei de dimineaţă, să îi ureze. E ziua ei. Răspunde bunica, o întreb dacă primesc colinda. Din an in an sosesc mereu, La geam cu Moş Crăciun, E ger cumplit, e drumul greu, Da-i obicei străbun. O ştiu pe toată, o cânt toată.

Între timp, a venit şi bunicul şi împart cumva receptorul, numai ei ştiu cum, să mă audă amândoi. Mă laudă şi ne urăm. Închid exact când se deschide uşa de la intrare. A venit tata de la bunicii de la ţară, încărcat cu vin şi ţuică, cu cârnaţi şi carne, cu untură şi cozonaci. Îmi întinde un plic: pentru colindă, îmi zice. Îi întinde şi mamei un plic: pentru ziua ta, îi zice. E ziua ei de nume azi. Şi mâine, de Crăciun, ziua de naştere. Şi bunicii mei, părinţii ei, i-au trimis bănuţi. În sat e un singur magazin, o boldă, n-au avut ce cumpăra de acolo, îşi cumpără ea ce vrea. În plicul meu e un bileţel: de colindat, dragu’ lu’ buni! mama C. şi moşu’ I.
Nu-i pot suna, nici să-i colind, nici să le mulţumesc. Satul lor e plin de zăpadă şi de oameni. Dar e un singur telefon, în capu’ satului, într-o cameră care se deschide de două ori pe săptămână sau la urgenţe. N-au prea fost urgenţe. Nu-i nimic, ei ştiu că le mulţumesc. Tata se încruntă şi face pe copilul supărat: şi eu? Niciun plic, nimic? Bine că era să-mi rup capul pe gheaţă cu plasele astea după mine, până la maşină. Plicul tău e-n plasele alea, îi răspunde mama, pe ton vesel, arătând spre cele cu bidoanele de vin.
Ştim amândouă, şi eu, şi mama, că a primit şi el. Şi că nu a vrut să-i ia, dar a cedat insistenţelor, hai, te rugăm noi, ia-i, să ne hie haznă.

Pornim instalaţia de brad, funcţionează toate becurile, ne putem apuca de aranjat. Tata cu pahare şi sticle, eu cu prăjiturile şi banii pentru colindători. Am făcut teancuri de monede, să fie la îndemână. Mama e încă pe lângă aragaz, sarmalele fierb încet, supa e gata, s-ar putea pregăti şi ea. Se aud râsete pe afară, s-a înserat deja, deşi încă e devreme. Se aud primele colinde în bloc. Mama e puţin agitată, mă trimite în blocul vecin, să duc o farfurie uitată de la o vecină. Pune şi prăjituri pe ea. Mă duc. Când mă întorc, sub brad e plin de cadouri. Nu ştiu nici acum unde le-a ţinut ascunse, deşi oricum am trecut de etapa de căutat în dulapuri. Dar ne place să fie surpriză şi aşa, să nu vedem când se pun sub brad. E şi cadoul pentru tata acolo. Nu ştiu ce să fac mai întâi, să încep să le desfac sau să îl scot şi pe al ei. Mă uit la tata, el ridică uşor din umeri. Mama înţelege, spune că merge la baie să se aranjeze. Revine după câteva minute, aşa cum s-a dus, pare surprinsă de cadoul în plus, se bucură ca un copil. Suntem toţi trei lângă brad, rupem hârtiile cadourilor.
Se aud bătăi la uşă, mă ridic, deschid: primiţi colinda? Primim. Zece copii intră deodată-n holul apartamentului nostru şi încep să cânte: Domn, domn, să-nălţăm… Mama şi tata se ridică, vin lângă ei. Mama cântă cu ei. Tata lăcrimează, se emoţionează repede şi eu l-am moştenit la greutatea asta de a ţine lacrimile-n frâu, dar încă nu ştiu asta. Îşi face de lucru pe la monede şi se şterge cu podul palmei.
E Ajunul! Casa e plină de colindători, ca multe alte case, şi eu sunt încă un copil.

E aproape Ajunul. De la înălţimea etajului 6 acum, fără să mai fiu urcată pe un scaun, se întind luminiţe mii la picioarele mele, dar niciun strop de alb, şi niciun glas de copil care să colinde pe scări. Satul ăla, ca multe altele, e gol de zăpadă şi aproape golit de oameni deşi, între timp, s-a umplut de telefoane.
Mă întorc însă la copilul de atunci şi vă doresc, cu sufletul, să vă bucuraţi de fiecare clipă şi de fiecare zi! Crăciun fericit, dragilor!

foto

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Suflet pe poteci. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

94 de răspunsuri la Un gând…

 1. sticri zice:

  Frumos, chiar frumos 😉
  Toate ca toate dar ai folosit un cuvant/regionalism care e cam de neinteles pt mine si anume „haznă”. L-am intrebat repede pe ala care le stie pe toate (google) si nu vreau sa-ti spun ce mi-a returnat 🤣

  PS: Eu am pierdut caseta cu Hrusca si nu-mi pare rau 🤣🤣🤣.

  Apreciază

 2. Oana zice:

  Să fii Sărbătoare, așa cum te știm…
  Te îmbrățișez, Potecuta… ❤️

  Apreciază

 3. Să-ți fie Crăciunul o nostalgică copilărie, iar tu un copil ce se bucură de el!
  Prea frumos ai înșiruit …❤️❤️❤️

  Apreciază

 4. Mulțumim pentru urare!
  Crăciun fericit!

  Apreciat de 1 persoană

 5. Tatar Lau zice:

  Pentru o clipă, m-am simțit și eu alături de familia ta, ascultându-l pe Hrușcă, inspirând cu nesaț mirosul dulciurilor gătite în cuptorul mamei tale… Sărbători fericite!

  Apreciat de 1 persoană

 6. Issabela zice:

  Dulci aduceri aminte, care ne îmbogățesc sufletul… Ce-am fi fără ele, cine-am fi…? Crăciun fericit, Potecuță!

  Apreciat de 1 persoană

 7. JoSePh zice:

  Craciun fericit si luminat, de Cuvântul Vietii …Întrupat.

  Apreciază

 8. Irina zice:

  Mi-am retrăit Ajunurile copilăriei, Potecuță, cu diferența că eu locuiam la sat, nu la bloc. Și noi aveam caseta cu Hrușcă, tot eu mă ocupam de împodobirea bradului după ce tata mi-l pregătea și se ocupa de suportul de lemn, iar mama era pe la bucătărie. Tot așa făceam teancuri de bănuți pentru colindători. Mulțumesc. 🙂 Sărbători cu bine și ție!

  Apreciat de 1 persoană

 9. Diana zice:

  Câte amintiri, Doamne! Așa frumos ai scris, draga mea! Să ai parte de sărbători magice!

  Apreciază

 10. Suzana zice:

  Craciun fericit, draga Potecuta!
  Sa stii ca au fost colindatori copii pe la noi.
  Tare frumos ceea ce ai scris. Si mereu sa-ti pastrezi sufletelul ca acum, ca doar
  asa e bine!
  Te imbratisez cu drag! ❤

  Apreciază

  • Ce frumoos! Am avut și eu aseară două fetițe la colindat. În rest, ce am auzit pe scări, erau la cunoscuți, nu din ușă-n ușă. Acum 10 minute au bubuit unii în ușă și urlau, dar erau voci de bărbați. Și bubuie și acum, la vecini.
   Îți mulțumesc mult, Suzana! Te îmbrățișez! Crăciun fericit!

   Apreciat de 1 persoană

 11. Lady zice:

  Craciun Fericit, Potecuta! Iti doresc sa ai parte de sarbatori pline de lumina si de bucurii! Te imbratisez cu drag si dor de alb! Hugs.

  Apreciază

 12. Mugur zice:

  Mi-ai fost visul copilăriei întoarse, cu zăpada peste un metru, în care ne făceam tuneluri și cazemate, cu bradul adus mereu de tata direct de la munte, cu mâinile și picioarele înghețate în noaptea de ajun, când colindam, cu… Am fost din nou copil, citindu-ți frumoasa scriere.

  Crăciun fericit, dragă Potecuță!
  La mulți ani mamei tale!

  Apreciază

 13. Marina Costa zice:

  Sărbători fericite!

  Apreciat de 1 persoană

 14. Jo zice:

  Cum măi, Potecuță! În Bucureștiul ăsta cosmopolit (să nu zic troglodit), de s-au pierdut aproape toate tradițiile – găsești și sarmale la supermarket – mie mi-au sunat două rânduri de colindători la ușă, iar la tine n-a venit nimeni?!!! Nu-mi vine să cred. Dacă știam, trimiteam colindătorii și la tine. 🙂 Au venit micuții din bloc… atât de drăgălași, m-am bucurat maxim. Altfel, cu pregătirile sunt în urmă rău de tot. Ieri am lucrat și n-am apucat să împodobesc bradul. Dar mă apuc acum… imediat după ce-ți urez Crăciun fericit… și te colind de la distanță: Silent night, holy night… ei, da, și eu sunt troglo… cosmopolită vreau să zic. 😀

  Apreciază

  • Jo, azi dimineață, pe la 8, am auzit ceva voci pe scări. Bărbați, nu copii. Am dormit mai departe. Aștept copiii! Și pe cei trimiși de tine, și le alții!
   Ce crezi că făceam eu aseară, pe la 23? Dap, aranjam. Deci azi pun sarmalele la fiert, că sunt gata și îl aștept pe Moș! 😂
   Mulțumesc pentru colindă! Crăciun fericit! 🤗

   Apreciază

  • Ecoarta zice:

   Crăciun fericit, Jo!
   And, of course, Merry Christmas!

   Apreciază

 15. Jo zice:

  PS Ăia micii au cântat de-ale noastre. Nu-ți trimiteam colindători second-hand. 🙂

  Apreciază

 16. tink3rbe11 zice:

  Crăciun fericit!!

  Apreciază

 17. Bianca Alina zice:

  Cât de frumos ai scris, dragă Potecuță! ❤️
  Crăciun fericit! Te îmbrățișez cu inima!

  Apreciază

 18. Diana zice:

  Craciunul copilariei tale seamana cu cel al coilariei mele. 🙂
  Intre timp, cei mai multi dragi s-au dus de unde nu se mai intoarce nimeni… Oamenii pleaca, raman telefoanele.
  Colindatori au fost – doua grupe de copii din cartier, dar in alti ani erau multi-multi (si copii erau mai multi in cartier) 🙂
  Zapada… Neee! Avem ploaie! E rece, dar nu ger – poate in zori va fi zapada. Sa fie zapada, zic! Prea e maroniu-cenusiu totul (ploaia ii adauga un pic de sclipici) 🙂
  Sarbatoarea Craciunului continua sa-mi placa! Imi place sa ma joc, imi place Mos Craciun!
  Iti multumesc, Potecuta draga! Craciun fericit! ❤

  Apreciază

  • Am avut un grup în cartier care a făcut cât 100. A fost o minune și o bucurie! Și două fetițe la ușă, dulcici tare. Au fost pe scări vreo trei grupuri, dar țintit, adică la rude sau prieteni, nu așa, din ușă-n ușă. Și după 23:30, nu știu, am plecat.
   A plouat ieri și aici și a fost neobișnuit de cald și azi e la fel. Tu ai zăpadă?
   Îți mulțumesc mult, Diana! Crăciun fericit! 😙

   Apreciază

 19. dulce te imbratisez, copil drag! dulce si linistit Craciun fericit! ♥️💯🤗

  Apreciază

 20. Ecoarta zice:

  Potecuță!
  Crăciun fericit!🤗♥️

  Apreciază

 21. Potecuță, cum m-au emoționat gândurile tale!
  Ce frumos ai scris tu! Pe vremuri așa era, toți acasă în zile de sărbători, trebăluind la bucătărie, împodobind bradul, așteptând cu nerăbdare colindătorii și apoi toți în jurul mesei.
  Sărbători binecuvântate, draga mea!

  Apreciază

 22. Roximoronica zice:

  Of, ce-am mai plâns cetindu-te! Crăciun binecuvântat, Potecuță dragă!

  Apreciază

 23. Floare de mai zice:

  Noi găseam bradul direct împodobit,că nu ştiu cum trecea Moşul şi ni-l făcea☺.Şi lăsa şi cadourile.Colinde ascultam lângă bunica,Ştefan Hruşcă şi Nicolae Furdui Iancu.Mulțumesc pentru Amintiri,Potecuță !.CRĂCIUN FERICIT ŞI TOT BINELE !.LA MULȚI ANI MAMEI TALE !.

  Apreciat de 1 persoană

  • Aaaaa, da, clar că Moșu îl aducea. Dar ce am povestit eu e după momentul în care am înțeles cum stă treaba 😂
   Îți mulțumesc mult, mult, draga mea! Numai și numai bine îți doresc! Te pup!

   Apreciat de 1 persoană

   • Floare de mai zice:

    Eu a trebuit să înțeleg cam repede cum stă treaba,în iarna lui 1990,la primul Crăciun fără tata,aveam 10 ani şi chiar dacă mama s-a străduit cât a putut,nimic nu a mai fost la fel….😢😢

    Apreciat de 1 persoană

 24. Ce frumooos ne-ai povestit, Potecuță! ❤️ Crăciun binecuvântat cu bucurie și lumină! La mulți ani mamei tale!

  Apreciat de 1 persoană

 25. Ileana zice:

  Tare frumos!
  Sărbători Fericite alături de cei dragi!☃🤗😘

  Apreciază

 26. Ana G. zice:

  Nu știu cum am făcut de am sărit tocmai povestirea asta minunată! M-ai emoționat până la lacrimi și m-au năpădit amintirile. Crăciunul a cam trecut, dar vă doresc tuturor celor de pe aici și în primul rând ție, Potecuță, să vă fie bine!

  Apreciat de 1 persoană

 27. Aura B. Lupu zice:

  Crăciun fericit, Potecuță dragă!

  Apreciat de 1 persoană

 28. daurel zice:

  E o povestire frumoasă.
  Sărbători cu bucurii!

  Apreciază

 29. Alex zice:

  La mulți ani, dragă Potecuță!
  Ce gânduri frumoase ne-ai adus în dar, aici! M-ai emoționat foarte tare cu amintirile tale. M-am reîntors în timp, în vremea copilăriei, când toate erau așa de frumoase și în aer chiar plutea cu adevărat „magia Crăciunului”! Părinții erau tineri, bunicii pe lângă noi, copiii cu glasuri de clopoței, ierni geroase și cu multă zăpadă… Totul era minunat! Și ce emoții când venea clipa descoperirii cadourilor sub brad! Cum să nu devenim nostalgici, cu asemenea amintiri neprețuite?
  Multă sănătate și numai bucurii, vă urăm din toată inima! 🙂 🙂 🙂

  Apreciază

  • La mulţi ani, Alex!
   Îţi mulţumesc frumos! Aşa e, era totul minunat. Dar avem ocazia, măcar acum, să recompunem totul, să redevenim copii, să ne bucurăm aşa cum făceam cândva…
   Gând bun! Vă doresc numai şi numai bine!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s