Sau tonul? Ştiu, în general, cei cu o minimă educaţie şi cu puţin bun simţ îşi pot modifica foarte uşor comportamentul de la un moment la altul, în funcţie de locul sau de situaţia în care se află. Că locul impune. Şi noi ştim asta, o înţelegem, şi procedăm întocmai. Exemplu rapid, deşi ştiu că aţi înţeles şi fără, sunteţi cu prietenii în maşină, weekend, excursie, bancuri, râsete, muzică. Apare în drum o biserică, se opreşte maşina, se intră. Sunt 5 minute între râsul în hohote şi oprit. Şi totuşi, acolo nu se mai hăhăieşte, nu? Ei, asta am vrut să zic.
Ştiu că una e sala de spectacole, alta e o terasă, altceva e restaurantul, altceva clubul. Dar dacă momentul în sine e acelaşi, oare ne mai lăsăm influenţaţi de locul în care suntem? Nu momentul e cel care contează? Încă un exemplu foarte bun în sensul ăsta, zic (că dacă nu zic eu că-s genială, cine să zică? 😀 ) încă se mai practică prin unele părţi, la nunţi, ca la început de tot, un preot să „dezlege” masa. Adică zice o rugăciune şi gata. E restaurant, e nuntă. Şi totuşi, nimeni nu chiuie, nimeni nu ciocneşte pahare, nimeni nu ţopăie în momentul ăla.
Şi acum vă spun ce mi-a venit. Mi-a trimis cineva o filmare, şi asta m-a făcut să scriu, altfel am văzut şi eu pe viu multe astfel de exemple, cu cineva care cânta o melodie care mie-mi place mult şi a ţinut minte. Şi fiind la un eveniment la care cel care o cântă a avut recital, a filmat şi mi-a trimis. Persoana care filma se afla în spatele unei mese care era fix lângă scena mică, improvizată. Se mai vedea o masă undeva în dreapta deci am vizualizat decorul repede.
Terasă nu era, că evenimentul a fost acum, oamenii erau fără geci, deci ceva închis şi nu sală de spectacole. Totuşi! La masa care se vedea în cadru, în faţa scenei, trei persoane care au râs şi vorbit cât a ţinut melodia, cântată uşurel, la chitară, cu voce delicată. Se auzeau şi alte zumzete, dar ăia din faţă ieşeau bine în evidenţă. La un moment dat, cineva chiar s-a ridicat, a mai zis ceva din picioare, a râs, a luat paharul şi a trecut prin faţa celui care cânta. O fi ieşit la ţigară.
Acum: eu ştiu că sunt restaurante în care se cântă live. Ba lăutari, ba la pian, ba formaţie, ba pop, ba populară, în funcţie de specific. Sunt pub-uri cu muzică live. Nu te duci la alea ca la spectacol, stai la masă numai să asculţi. Nici nu te lasă. Consumi şi asculţi, asculţi în timp ce consumi. La nuntă, că tot am zis, nu stai la masă să asculţi omul care zice-o sârbă sau învârtită. Dar acolo e altceva, clar. Că asta e ideea, de aia-i acolo, pentru atmosferă, deci a ieşi la joc când cântă el e chiar un compliment.
Dar aici era recital, nu era doar muzică de fundal. Bun. Bei un pahar, mai şi vorbeşti, hai. Dar chiar aşa? Atâta sfidare sub nasul celui care cântă? Nu e cam mult?
Ştiu că-s tra-la-la, dar mă credeţi că mi s-a strâns inima puţin? Nu ştiu, parcă îmi era jenă de artist deşi eu vedeam o filmare pe telefon.
Am fost şi eu pe la terase, vara, unde se şi cânta. Oamenii mâncau, beau, vorbeau între ei, da. Nu ştiu, mi se pare puţin ciudat. E totuşi vorba de un om care cântă acolo, nu-i muzică de pe youtube. Omul ăla e în faţa ta. Ok, mănâncă. Dar nu-l sfida chiar aşa.
Unde greşesc de mi se pare că actul artistic e act artistic oriunde-ar fi? Sigur, în sală n-ai masă, nu mănânci, dar chiar dacă atmosfera e mai permisivă, nu înseamnă că ne putem face că nu există omul care cântă, nu? 🙄
Studiu de caz:
Presupunem ca eu stau la.masa aceea care se gaseste langa scena. Pe scena urca unul „mic, burtos si negru” 😅😅🤣🤣🤣 care incepe o vaicarealaaaaaaaa in care-si plange toate neamurile si iubirile 😃😃🤣😅🙃🙃🙃, de-ti pare muzica lui Vali Vijelie ca fiind „ingereasca” pe langa ceea ce auzi acolo.
Oare as putea sa fiu.condamnat ca-i stric recitalul „solistului” printr-un raset sau ca trec prin fata lui in semn de dispret?
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Sticri, când e recital, e cu rezervare. Deci dacă te-ai dus acolo, te-ai dus în cunoștință de cauză. Și chiar de nu, nu chiar de condamnat, dar poate că ceilalți pentru aia s-au dus și nu e corect să le fie stricată plăcerea.
Că altfel toți au dreptul la apeluri importante în sala de teatru. Și totuși…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Nu prea inteleg ce fel de recital e acela unde sunt mese, se maninca, etc….Din descrierea ta mie-mi pare un fel de nunta…
Daca e recital si cei de la.mese nu prea asculta, e posibil ca „nivelul recitalului” sa fie discutabil, iar atunci nu cred ca tine numai de educatia celor de la.mese.
E adevarat ca daca nu-ti place recitalul, poti parasi sala si gata …. dar nu trebuie sa-i perturbi pe ceilalti.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Auoleu, Sticri. Nu ai fost niciodată la un recital în restaurant? Lansare de carte unde e invitat cineva să cânte? Nu era nicio nuntă.
Dar dacă e mai ok să zicem că artistul e de vină că se fluieră în sală, ok, așa rămâne! Gata! Nu mai insist. 😂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
tonul, muzica si respectul. buna ( aia cum i spune) educatie. pai eu, Potecuta, zic, la serbare de gradinita sa fii si-i dai respect momentului.
recital zici ca era? urat, tare urat.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Și eu cred la fel. Dar am vrut să știu dacă-s defectă sau nu.
❤
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Mi-am adus aminte de loc(alu)rile unde se urlă așa de tare live, că nu te auzi om cu om alături, tre să țipi și tu, dacă vrei să zici ceva celorlalți. Sau să te așezi în fundul sălii 😀. Eu numai din astea am întîlnit, ce-i drept.
Mă mai gîndesc, dacă tot mi-ai dat „temă”, că, plăcîndu-ți atît de mult, să ți se pară ție o impietate forfota din timpul melodiei, în timp ce pentru restul nu înseamnă nimic – pentru că am mai trăit și eu momente de-astea.
Adevărul e și că, dacă erau mese, oamenii nu puteau sta ca la spectacol, mîncînd în tăcere, dar și că unii sînt nesimțiti – o știm prea bine cu toții. Chiar nu știu ce să zic 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Poate e subiectivism. Totuși, nu se cânta tare și nu era formație. Era un om și o chitară. Și era recital. Adică omul nu era cu contract, cum sunt cei care cântă zilnic la un local.
Na, nu știu. Eu fac diferență între lăutarul care vine cu vioara la mese și omul care are un program de o juma de oră, o dată, pe o scenă.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Ei da, și eu aș face! Și oricum aș despărți maneaua de chitară… ❤
Mda. Dă-l încolo, Poate și ăla desparte chitara de manea și de-aia s-a dus să fumeze, asta e…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Te asigur că nu ești defectă. Defecțiuni în educație vedem la tot pasul și e bine să le sancționăm cum ne stă în putință.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Îţi mulţumesc, Petru!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Da, pana la urma e o chestiune care implica si bunul simt, dar e mai mult decat atat. E posibil ca cei de la masa respectiva sa nu fi stiut de recital sau ce o fi fost si sa ii doara undeva de artist. Se intampla sa mergi la evenimente unde vine si cineva si canta, fara sa stii si fara sa-ti pese de asta. Asadar, daca actul artistic nu te atinge deloc, probabil te comporti in acest mod, mai ales daca esti mai tanar si/sau mai putin educat sau experiementat. Frumos ar fi sa iti moderezi tonul, macar ca sa nu strici atmosfera pentru ceilalti din auditoriu, daca nu dai doi bani pe artist.
Si nu, nu sunt neaparat de acord ca genul muzical cantat justifica o atitudine sau alta. Daca incep sa cante manele proaste si n-am stare, sau cine stie ce muzica care nu-i la moment pe cheful meu, pot oricand sa cer nota si sa parasesc incinta. Eu asa fac cand ma plictisesc sau nu-mi place atmosfera.
Acum, mai e posibil ca respectivii sa fi avut ceva la bord, o buna dispozitie de acest tip nu mai cunoaste barierele uzuale si atunci putea sa cante si zeul chiaristilor, tot degeaba ar fi fost.
ApreciazăApreciază
Ana, nu pot da chiar toate detaliile. Dar femei, un domn, 50 plus. Deci excludem treaba cu tinereţea. Proasta educaţie nu are treabă cu vârsta.
Şi, aşa cum zici, şi eu cred că e mai elegant să pleci sau să vorbeşti mai încet. Juma de oră cât ţine un recital nu moare nimeni dacă tace naibii din gură. Dar, repet, cred că am greşit eu planeta, altfel nu ştiu ce să zic…
Îţi mulţumesc!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Potecuța, din păcate am fost martora unei astfel de întâmplări. Am fost la concert cu Alexandrina în Hunter’s Pub din Iași, oamenii erau așezați la mese și consumau pizza și alcool. Am avut marele ghinion să stau lângă un nene care-și povestea cu glas foarte tare aventurile erotice, cu lux de amănunte. Abia dacă se mai auzea vocea Alexandrinei în fundal. M-a mâhnit atât de mult încât i-am scris Alexandrinei și i-am sugerat să nu mai cânte în asemenea locuri. Ea sau persoana care-i gestiona pagina mi-a scris și m-a întrebat de ce nu am venit aproape de ea. Dar nu aveam cum, era foarte multă lume și nu era liber niciun loc. Altădată a cântat într-o „bombă” în care oamenii vorbeau tare în fundal, iar Alexandrina a spus„ eu cânt și pentru cei din spate…” După asemenea întâmplări nu m-am mai dus în puburi unde cântă cineva, chiar dacă erau invitați care-mi plăceau. De pildă au venit cei de la Taxi în același loc ca Alexandrina, dar nu m-am dus de teamă că s-ar putea întâmpla ceva similar. Artiștii cred că rămân cu un gust amar în situații de genul ăsta.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Îmi pare rău că ai trecut prin asta, Roxi!
E complicat. Ok, dacă e undeva la un local, nimeni nu zice să nu mănânci, să nu bei ceva în timp ce se cântă. Dar dacă mai şi vorbeşti de parcă ai fi pe după şură… spune multe despre tine ca individ… da, fix de după şură 🙂
Şi da, am auzit şi oameni din stand-up care au povestit astfel de întâmplări, dezamăgiţi de comportamentul ăsta.
Te îmbrăţişez cu drag!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, mi-a lăsat un gust amar…Și eu te îmbrățișez, Potecuța! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Roximoronica a explicat mai bine situația decât tine. 🙂 Eu nu mă duc niciunde așa că n-aș fi știut despre ce-i vorba, dar de Taxi am auzit. Așa că, da, în mod normal la astfel de evenimente ar trebui să se ducă doar fanii artiștilor respectivi. Iar dacă sunt unii care treceau pe acolo întâmplător și au zis că intră să bea un pahar de vin, aceștia ar trebui să analizeze situația din mers, să să fie civilizați, să-l respecte și pe cel de pe scenă și pe cei care au venit acolo special pentru artist. Dar…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Oricine poate face orice mai bine decât mine.
Ai fost vreodată la o lansare de carte unde e invitat cineva să cânte între discursuri, să nu plicitisească publicul? Şi dacă te-ai dus numai pentru autor şi nu eşti fanul celui invitat să cânte, te apuci să-i strici omului recitalul? Eu cred că nu. Ei, alţii se pare că nu cred aşa…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc, Jo. Aș fi vrut să nu am ce povesti în sensul ăsta negativ…
ApreciazăApreciază
Dacă e vorba de chitară, și eu aș reacționa la fel ca tine!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulţumesc pentru susţinere, Marina!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Caracterele se transmit si sunt o mostenire imuabila, specifica oricarei specii vii. Descoperirea (revelatia) si cunoasterea sinelui original absolut, desavârsit, se realizeaza treptat, evolutiv, prin cautare, cercetare, explorare, analiza, experienta si constientizarea lui, raportat la Cuvântul lui Dumnezeu (AAAE)
„Cu Împărăţia lui Dumnezeu este ca atunci când aruncă un om sămânţa în pământ;
fie că doarme noaptea, fie că stă treaz ziua, sămânţa încolţeşte şi creşte fără să ştie el cum. Pământul rodeşte singur: întâi un fir verde, apoi spic, după aceea grâu deplin în spic şi, când este coaptă roada, pune îndată secera în ea, pentru că a venit secerişul.”
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Dacă tu, Potecuță, ești defectă, atunci sunt și eu la fel de defectă, pentru că gândesc la fel.
ApreciazăApreciază
Perfeeect! Atunci mai bine aşa, defecte, decât ca ei… dar nu zic cum 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Aceia sunt persoanele egoiste şi prea pline de ele. Uneori pot fi şcolite, ba chiar sunt tari la dat lecţii, dar pt ca se adoră şi işi savurează momentele, nici nu işi dau seama ca au deranjat !? Imi fuge mintea la o doamnă des invitată pe la tv (pt ca le stie pe toate şi are o vastă experienţă, fiind mai piperatą ca temperament…). Aceasta întotdeauna intrerupe pe moderator si pe ceilalţi invitati, ca să se auda pe ea si reuşeşte să distrugă emisiunea şi nervii, pt că efectiv telespectatorul nu mai reuşeşte są ințelragă slovele vorbitorului principal….
Cred că înainte de a scoate sunete ca orice ființă (rãs, vorbe, tuse, mãrâit) este preferabil ca oamenii ( noi, ființele superioare) să ştim să ascultăm!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ooo, cât de frumos aţi spus şi cred că în asta stă esenţa: să ştim să ascultăm! Daa! Minunat!
Vă mulţumesc!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cred că dacă inima mea m-ar lăsa-la propriu-să ajung la un concert cu Ducu Bertzi,nici n-aş respira de fericire şi din respect.Nu ajung.Dar tot nu cred că e normal să vii să vezi un Artist şi să ai un comportament de parcă El,Artistul,ar fi o”mobilă”.Doar pentru asta eşti acolo,nu ?.De fumat poți oriunde,Zic….
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Aşa e, draga mea. Numai că uite că nu toţi gândesc aşa ca noi.
Te îmbrăţişez cu drag!
ApreciazăApreciază
Cred că ai dreptate! De ce zic doar cred!? Pentru că cineva era în locul nepotrivit. Cine? Nu știu, adică nu vreau să mă întind cu vorba, dar tu ai priceput. Merg des la concerte în săli închise sau în aer liber. Ultimul mare concert: Gypsy King’s, sală cu 2800 locuri, ocupate cam 2500. Fenomenal. Altă poveste! Cele unde se și mănâncă, nu se plimbă nimeni. Nu-ți place, pleci sau nu-ți iei bilet sau dacă ți-a luat comportă-te civilizat că nu costă nimic!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, e atât de simplu! Numai că pentru a fi simplu, e nevoie de nişte doze de… ceva, nu zic ce, în anii ăia de acasă…
Te îmbrăţişez, draga mea!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Doamne, Potecuță, parcă mi-ai fi citit gândurile! Am fost la un concert de jazz, într-o pizzerie cu grădină, și la masa de lângă noi era un grup care se distra de numa-numa, fără să țină cont de prestația artiștilor, deși muzica era chiar bună. Îmi venea să arunc cu ceva în ei, să le atrag atenția că acolo sunt oameni veniți pentru spectacol, nu pentru a asculta discuțiile și râsetele lor. Și n-a fost doar o excepție …
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu ştiu dacă să mă bucur că am dreptate sau să mă întristez că sunt atât de multe exemple în sensul ăsta… Of!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pe vremuri exista respect… Existau chiar reguli pe care nu le încălca nimeni, nu de alta dar o vorbă din bătrâni spune că trebuie să te porţi frumos cu oamenii care intră în contact cu mâncarea ta. Deci toată lumea lăsa furculiţele jos şi cânta refrenul de la „Drumurile noastre toate”, flutura brichetele pe „EEE, EEE, E!” de la „Cântec pentru prieteni” sau pocnea din degete la „În staţie la Lizeanu”. Deranjai show-ul, era datoria chelnerului (prieten cu trupa) să facă dreptate înainte să vină cu felul principal. Probabil că orice chelner din lumea asta încă se mai simte arhanghelul dreptăţii, deci e foarte posibil ca oamenii ăia să fi fost pedepsiţi înainte să-i dai tu (pe drept) la gazetă. Meritau!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mă mănâncă rău degetele. Dar stau cuminte şi nu zic ce-mi vine să zic 😀 😀
Deci meritau? Atunci foarte bine! 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Doamne ce frumoasă e melodia!
🙏💓🙏
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Asta! Am răspuns la alt articol defapt! Sorry! ☺️
ApreciazăApreciază
Mă bucur mult că îţi place! E frumoasă tare, da! Mulţumesc!
ApreciazăApreciază
Potecuta, si eu gandesc la fel ca si tine. Asadar ori suntem amandoua firesti ori defecte. Daca a respecta actul artistic, indiferent de locul unde se desfasoara, inseamna a fi defect, atunci sunt defecta 100%.Si sunt mandra de defectul asta. Inseamna ca ai mei m-au invatat bine.
Din pacate in ziua de azi conteaza viteza si coltul fiecaruia de lume, nu si al celorlalti.
ApreciazăApreciază
Aşa rămâne! Ne mândrim cu defectul ăsta al nostru! 😀
Te îmbrăţişez cu drag şi îţi mulţumesc tare mult!
ApreciazăApreciază
Aceasta e o faza asemanatoare cu cea in care un maimutoi arunca mancare peste balcon. 🙂 Maimutoi ca acela se aduna destul de multi prin diferite localuri publice, sa se „distreze”. 😦
Cand se intampla ca niste meseni sa faca ceea ce descrii intr-un local unde este anuntat (chiar si numai cu un „afis” A4 pe usa de la intrare) un recital, o piesa de teatru scurta, o lansare de carte (se fac si astfel, uneori) sau orice altceva organizat, primii care trebuie sa intervina si sa educe „populatia” sunt organizatorii. Dar… hei! 🙂 Cine stie cine or fi fost mesenii aia cu ciocu mare si obrazul gros – si atunci nu se intervine din… considerente.
Nu se face ceea ce ai descris. Adica, se face, dar… normele nescrise (presupus acceptate de majoritate = ceilalti erau educati si respectau artistul) zic ca e de porc si atunci e cazul sa intervina „opinia publica” (cand organizatorii au capul in nisip). Acel filmulet ar putea circula pe net cu „eticheta” „asa nu se face” – aia filmati, chiar daca li se vad clar mutrele, nu vor putea invoca „dreptul la propria imagine”; cand au intrat acolo stiau ca e un recital (chiar daca nu stiau e tot aia – au aflat acolo) deci puteau fi siguri ca cineva i-ar putea filma si difuza filmuletul pe te miri unde (daca nu s-a interzis – fara echivoc – filmarea in timpul recitalului, desigur). Poate ii vor vedea cunoscutii si unii le-or bate obrazul.
Mai am un pic si scriu mai mult decat tine. 😀
Acum… si artistii ar trebui sa ridice ceva pretentii. Ca organizator (sau ca orice altceva) nu poti interzice unora sa huiduiasca prestatia (chiar daca o fac doar pentru ca pot) dar (ar trebui sa) poti impune decenta in astfel de situatii. Indivizi ca aceia sunt liberi sa fie nesimtiti, iar daca ceilalti nu intervin vor crede ca e ok asa – si nu-i ok, dar vom merge mai departe ghebosati, „mirandu-ne” ca una-alta. Parerea mea.
Inchei cu o gluma proasta: nu acele persoane faceau galagie, ci greierii din calcaiele lor. Ce sa facem? Unii sunt abia la prima generatie de incaltati.
ApreciazăApreciază
Da, Diana, şi uite aşa ne învârtim într-un cerc vicios. Că, nu-i aşa, regulile, chiar şi alea de bun simţ, pentru unii înseamnă pumn în gură şi vezi Doamne, regulile sunt pentru pul… prostime, că era să scriu pulime. Noi vrem în copaci, domnule, nu avem nevoie de educaţie, noi vrem să fim… cum suntem.
Ca şi ofuscaţii că cum adică n-ai voie să filmezi o piesă de teatru? Am plătit bilet, fac ce vrea muşchiu’ meu de ‘telectual…
Mai bine tac. Că scriu prostii şi e păcat de comentariul tău care a punctat perfect tot ce gândesc şi eu. Îţi mulţumesc frumos!
ApreciazăApreciat de 1 persoană