„Peste tot atârnă greu…”

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la cuptiorul pe care mă ascundeam, când ne jucam noi, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie! Vouă nu? Ce? Ce nu-i bine? N-am ghilimele? Păi de ce aş avea? Da’ ce, sunt fraieră să le pun? În primul rând, cine-i şi Creangă ăsta, să-i fac eu reclamă pe blogul meu, punând link spre al lui sau să-i scriu numele sub text? Şi nu ştiu cum să vă zic, dar nu-i toată cartea aci şi am tăiat şi chestii care, la o adică, nu mi se potrivesc şi m-ar de gol şi s-ar prinde prietenii. Cum ar fi aia cu Humuleştiul. Că na, sunt vreo doi-tri pe aci care ştiu că nu-s născută acolo. Deci nu-i tot textul, am luat numai ce mi-a convenit sau ce mi-a plăcut sau ce am crezut că ar da bine şi am rezolvat de-o postare. Deci dacă nu-i tot textul, se presupune că nu-i nevoie de ghilimele, că am tăiat din text deci am muncit deci e al meu deci răspund la laude cu mulţumesc, că le merit. Eu am scos Humuleştiul, alţii scot câte un fum de ţigară, ce se ştiu nefumători, şi gata. De ce atâtea bătăi de cap?
Am participat timp de… ceva timp, la un fel de experiment. Am tăcut şi voi tăcea în continuare (acolo) că până la urmă eu nu am absolut nimic de pierdut, nu mi se întâmplă nimic rău în toată treaba asta, din contră, dacă e să fiu excesiv de îngâmfată (deşi nu mă ştiu aşa) as putea chiar să mă bucur, pe ideea că furnizez statusuri pe bandă rulantă şi ajut oameni fără idei să aibă idei. Şi asta e de bine. Din păcate, nu mă pricep la din astea motivaţionale, că aş scrie măcar o dată pe săptămână şi din astea, că astea strâng multe inimuţe şi cresc vizualizările şi bucur omul.

Ce mi s-a părut mult mai interesant decât orice? Faptul că am găsit ici-colo, din ditamai textul (că ştiţi că-s nevorbită uneori), doar o frază. Să fie aia singura care a plăcut sau să fie acolo esenţa întregului text şi eu m-am chinuit ca proasta să scriu tone când puteam lăsa doar aia? Asta nu am prins-o şi tare mult mi-aş fi dorit să o înţeleg. Să ştiu de ce aia sau doar aia. Mi-ar fi plăcut un dialog, să ştiu şi eu de ce. Nu ca un feedback, din ăla au doar scriitorii. De la om la om, de la suflet la suflet. Dar am ajuns la concluzia că nu se poate.
Pentru că deşi de aici sunt ciuntite fraze, texte, poezii, urări, niciodată nu am primit niciun semn. Nici de bine, nici de rău.
De ce să mint, prima dată m-am bucurat. Pentru că eram ferm convisă că potecuţele sunt vizitate exclusiv de cei care şi lasă un semn. Şi asta oricum era deja o mare bucurie, faptul că voi toţi sunteţi aici. Dar uite că sunt şi alţii care ne urmăresc din umbră şi le place atât de mult, că vor să aibă gândurile noastre la ei în căsuţă şi mai mult decât atât, să şi dea de înţeles că a fost ideea lor.

Nu, nu sunt supărată. Nu mă mai supăr şi nu, nu vorbesc de plagiat. Ar fi prea mult, prea complicat şi prea degeaba. Şi nici nu e cazul, serios.
Şi iar nu vă mint, a ajuns să fie tot mai palpitant să văd ce anume din ce-am scris eu ieri sau alaltăieri sau azi i-a plăcut cel mai mult. Ce frază, ce strofă, ce idee s-a extras. Aşa că nu e loc de supărări, din contră, pentru mine era ca un fel de test. Cum am zis, un experiment social, la scară redusă, dacă vreţi. Şi uneori îmi era ciudă când treceau zile şi nu găseam nimic de la mine acolo. Adică… na, mă speriam puţin că nimic din ce-am scris nu i-a fost pe plac. 😳
Să fiu şi mai sinceră de atăt, da, mi-ar fi plăcut mult să primesc un comentariu la o poză de MFC, măcar, să se spună că sunt amuzante sau frumoase sau cumva. Că acolo nu-i deloc meritul meu. Măcar acolo. Că dacă iei şi o poză să o pui la tine, şi acolo evident, nu e nevoie de link spre mine, măcar lasă la mine un ziua bună, fă! Că tare, tare mult mă bucură să întâlnesc oameni şi să discut cu ei aici, pe poteci.

Salutări calde şi îmi pare rău că până acum nu ne-am intersesctat şi în comentarii, mi-ar fi plăcut să avem şi un dialog. Se mai întâmplă, asta e…! Cumva, mă onorează că mă citiţi în fiecare zi şi că apreciaţi ce găsiţi aici, dar m-ar fi bucurat şi mai mult un semn, să stiu că sunteţi aici, nu să mă atenţioneze alţii că… dar nu mai contează.

Revin la postarea de vineri. Ana, felicitări încă o dată!
Cred că ar fi potrivit să las aici melodia cu care ne-am jucat. Altceva, altă calitate.

Foto

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Din viaţă.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

117 răspunsuri la „Peste tot atârnă greu…”

 1. Bianca Alina zice:

  Dacă aș fi văzut, nu aș fi putut să tac. Pe mine mă deranjează și cele cu „text preluat”, fără a se preciza de unde. „De pe net” nu e răspunsul corect. Am menționat politicos într-un comentariu la un astfel de text că nu e de pe net, de oriunde, ci aparține unei anumite autoare. Mi s-a răspuns cu „așa o fi”, dar tot „de pe net” a rămas 🙄. Era prea mare efortul să adauge numele autoarei.

  Apreciat de 3 persoane

 2. sticri zice:

  Nu stiu sigur cum stau lucrurile dar sunt sigur de un aspect si anume ca in momentul in care tu postezi ceva aici, nu e proprietatea ta ci a wp. Asta scrie la termeni si conditii. Iti spun sigur ca e asa, pt ca eu am avut niste dispute cu ei cand imi blocasera blogul acum vreun an sau mai mult, deoarece scrisesem ceva despre virus.

  Tu stii cum este, e legal ce e scris in lege si in contractele dintre parti si nu neaparat ce e moral.

  Strict legal, proprietarul drepturilor de autor pe ceea ce postezi tu, e wp.

  Stiu ca nu e moral, dar ….

  Apreciat de 2 persoane

  • Nu, Sticri. E proprietatea lor în ideea că dacă au chef, șterg. Dar dacă eu scot carte cu numele meu din poeziile puse de Issa pe blog, că doar sunt ale wp-ului, va trebui să-mi vând ficatul, să plătesc daunele. Adică poeziile de aici sunt ale oricui are chef să le preia?
   Deci nu. Tu de ce pui link spre blogurile de unde iei articole? Sunt ale wp-ului, nu ale autorului…
   Deci te asigur că wp-ul dispune doar de dreptul de a șterge un blog, a face schimbări, a bloca accesul. Dar la drept de autor, autorul e.
   Și te asigur că se poate deschide proces pentru asta. Nu am avut de gând niciodată, nu a fost cazul, dar am întrebat de curiozitate.
   Dacă cineva scoate o carte cu poeziile de aici și eu am chef și timp și bani și nervi să dau în judecată… în funcție de prejudiciu, după 25 de ani, cât ține procesul, ăla plătește.
   Dacă pun o poză cu mine aici, nu e a netului poza aia, e a mea, e proprietatea mea.

   Apreciat de 5 persoane

   • sticri zice:

    WP are o gramada de pagini la termeni si conditii, ei iti garanteaza proprietatea ta asupra postarilor, imaginilor, etc. dar, pt ca exista si un DAR (din pacate), ei spun asta

    By uploading or sharing Content, you grant us a worldwide, royalty-free, transferable, sub-licensable, and non-exclusive license to use, reproduce, modify, distribute, adapt, publicly display, and publish the Content
    ……

    You also give other WordPress.com users permission to share your Content on other WordPress.com websites and add their own Content to it (aka to “reblog” your Content), so long as they use only a portion of your post ….

    Frazele de mai sus sunt scoase dintr-un text extrem de lung si pot sa fie interpretate in fel si chip de oricine

    Uite ce se spune despre legislatia aplicabila
    …..
    will be governed by the laws of the state of California, U.S.A.,
    …..

    Adica daca tu deschizi un proces in RO, curtea o sa-si decline competenta, deoarece ai acceptat ca acest contract sa fie sub alta jurisdictie. 🤣🤣🤣

    Deci, daca „cineva” copiaza de la tine unele idei sau paragrafe si le posteaza pe alte bloguri wp, nu trebuie sa te intrebe (de sanatate) Daca ei preiau tot, atunci trebuie sa puna sursa.

    Asta e ceea ce scrie in termeni si conditii (din pacate)
    Tot acolo e trecuta si o suma de 50Euro ca despagubiri, dar platibili in 12 luni…. dar asta e alta poveste.

    Apreciat de 1 persoană

    • sticri zice:

     https://wordpress.com/tos/
     Asta e linkul pt termeni si conditii

     Apreciat de 1 persoană

    • Deci e ok să furăm unii de la alții, că de ce nu?
     Mi-ai dat idei. Vecinii mei își lasă mașinile pe domeniul public, că fața blocului nu e proprietatea lu mămica lor. Implicit, nici mașinile. Taaa-daaam. Mă fac cu mașină. Să văd care-i mai mișto.
     Ideea că „ei” care or fi ei, nu tanti Lenuța care ia poezii și le pune la ea-n ogradă. E altceva.
     Dar dacăe ok să încurajăm asta, mă gândesc ce culoare-mi place și mâine asortez mașina eșarfa 😉
     Încă o dată spun: fură persoana fizică, nu wp-ul. Și procesul nu e wp contra fb e eu, Mărioara, contra ei, Lenuța.
     Repet: am întrebat. Să mă lămuresc. 😉

     Apreciat de 2 persoane

     • sticri zice:

      Aici sunt chestiuni fundamental diferite.

      Chestiunea cu masinile din fata blocului e reala si e pe teritoriul RO si se aplica legile de aici.

      Chestiunea cu Marioara e diferita deoarece amandoua aveti conturi pe o platforma sociala (NEINREGISTRATA CA SI SOCIETATE IN RO) si acceptati termenii si conditiile propuse (impuse) de acea platforma sociala. WP e societate inregistrata in SUA si se supune legislatiei de acolo, iar cand ai facut cont ai acceptat termenii si conditiile.

      Nu te-a fortat nimeni.

      Da, dpdv moral nu e tocmai corect dar ce e corect prin lumea asta?

      Eu iti inteleg nemultumirea dar una e latura care tine de compasiune si alta e ceea ce spune legea (termeni si conditii).

      Apreciat de 2 persoane

      • Înseamnă că avocatul ăla e un fraier. E drept de autor! Nu contează unde a fost publicat un conținut! E al tău. Uite, întreabă oameni cu cărți publicate de pe blog: Issa, Petru, Cosmisian, Em etc. Au cerut aprobare de la wp să publice carte cu conținutul de pe blog?
       E drept de autor, repet!
       Eu mâine pot publica tot blogul. E al meu conținutul.

       Apreciat de 4 persoane

      • sticri zice:

       Nu amesteca lucrurile, deoarece eu ma refer strict la situatia expusa de tine si anume cineva cu un alt blog ia idei sau paragrafe de la tine. Deci ramanem online, guvernati de acei termeni si conditii.
       Nu m-am referit la carti publicate, masinile din parcare, etc.
       Si mai e un aspect. Chiar si legea noastra a drepturilor de autor iti da dreptul sa copiezi pana la un nr de cuvinte fara sa spui sursa si pana la un alt numar, mai mare, cu precizarea sursei, asta daca nu ai foloase banesti.
       Chestiunile sunt foarte nuantate..

       Apreciat de 2 persoane

      • Sticri, doua strofe din poezia mea e ok, da?
       Repet: reblog înseamnă sursă pusă automat. Un paragraf întreg din 5, nu e un număr de cuvinte. Asta tooot încerc să zic.

       Apreciat de 3 persoane

      • sticri zice:

       PS: Majoritatea contractelor navale sunt sub legislatia din UK, pt ca einau condus marile si oceanele pt sute de ani. Te rog sa ma crezi ca stiu ce inseamna ca o instanta de la noi sa-si declare necompeteta in judecarea unei cauze.

       Apreciat de 2 persoane

      • Navele nu sunt poezii, nici texte, nici cărți. Deci e altceva acolo.
       Uite: acum vreo ceva ani, un cont de fb numit Poezii lua în draci poeziile mele de pe blog, fără sursă. Am rugat frumos în privat, nimic, pac, alte două după ce am rugat. Am scris la comentarii, block.
       Am scris la fb. Am atașat printscreen. Au răspuns. “Am analizat, thank you, pup iu, good day, see you”. După niște zile, mesaj că au șters tot ce era de la mine. Deci? E prost Fb-ul că a considerat plagiat și a șters?

       Apreciat de 3 persoane

      • sticri zice:

       Gata, nu ma mai joc 😂😂😂😂, mai inainte ma plimbai pe la masinile din parcare, apoi cu cartile, acum imi spui despre fb.

       Se aplica oare „termenii si conditiile” de la wp la toate astea?

       Eu m-am referit strict la wp

       Apreciat de 1 persoană

      • 😂😂😂
       Mă uit și la film, de aia. Am o scuză 😂😂
       Da, Sticri. Reblog e butonul ăla pe care, dacă apeși, la tine apare un fragment mic de la mine, cu link spre mine. Aia e voie. Nu poți lua tot textul meu, fără acordul meu, chiar dacă pui sursă.
       Nu știu dacă wp reacționează. Oricum, și fb se mișcă greu, dacă nu dau mulți report unei postări. Dar mie atunci mi-au răspuns și au acționat. Și nici atunci nu aș fi făcut, dacă nu ar fi fost reacția aia de cumătră ofuscată din partea ăleia sau ăluia care pune și acum poezii de unde apucă.
       Știu că se poate da raport și pe wp. Dar nu am dat niciodată, că nu am avut de ce deci nu știu ce face wp-ul la din astea. Că acum persoana de care zic ia de aici și pune pe fb.
       Gata, stau la film, că nu pot și acolo, și aci. Nu zic ce film. Clanul. Nu zic deci. 😂

       Apreciat de 2 persoane

      • sticri zice:

       De ce se uita astia din Clanul asa urat si dur unii la altii?

       Apreciat de 1 persoană

      • 😂😂😂
       Fiecare bănuiește pe fiecare și fiecare se ascunde de fiecare 😂
       Ai înțeles, nu? Vezi ce bine explic? 😂

       Apreciat de 1 persoană

      • sticri zice:

       Pai e ca-n politica de pe la noi

       Apreciat de 1 persoană

      • Treaba lor, eu cu filmul am treabă, nu cu politica. Mai ales aici. 🙂

       Apreciat de 2 persoane

    • Diana zice:

     „Reblog” inseamna sa „publici din nou” si e corect. Nu trebuie permisiunea pentru a republica ceva undeva – pentru ca se re-publica avand link-ul postarii originale=autorul (cine „scoate” linku-ul e pasibil de amenda, in caz ca e reclamat si alea-alea). Totusi, autorul unei lucrari are dreptul sa ceara stergerea unei „re=postari” daca va considera ca nu vrea ca numele sau sa fie asociat cu un site sau altul. Indiferent cat de putin copiezi, link-ul – activ sau ba – spre autor trebuie scris (sau macar numele lui/blogului/site-ului etc.)

     „To share” e a „imparti/imprastia/impartasi etc.” = ai dreptul sa difuzezi ce vrei pe unde vrei si, de regula, cand apesi butoanele de „sharuit”: FB, T, YT etc. postarile „pleaca” avand link=numele autorului. Cand, insa, copiezi ceva dintr-un text si il dai (sau nu) ca fiind al tau intri sub incidenta legii drepturilor de autor – in SUA (California sau nu) e cu adevarat drastica aceasta lege – la noi… e cam apa de ploaie, de-aia se plagiaza la greu.

     Poti modifica un text, il poti completa etc. poti modifica o foto etc. dar numele autorului lucrarii originale trebuie sa fie amintit undeva chiar si atunci cand autorul „anunta” pe site-ul sau ca publica sub „Creative Commons licences”. Doar ceea ce apare ca fiind „domeniu public” nu are nevoie de notarea sursei.
     ndiferent de conditiile WP, B, etc. opera unui autor ramane a lui, chiar daca e distribuita prin mecanismele puse la dispozitie de platforme sau copiate.

     „Fara drepturi de autor” se refera „fara plata catre autor” daca WP si numai WP difuzeaza etc. un anume continut sau il foloseste.

     Apreciat de 3 persoane

     • sticri zice:

      Eu m-am referit strict la wp. Nicaieri ei nu spun ca ceea ce pui pe blog nu ramane al tau dar au o gramada de „sub-licente” care se aplica la continutul care apare publicat si asta face ca dreptul tau sa se dilueze foarte mult. Asta scrie in acei termeni si conditii si sunt date o sumedenie de situatii cand se poate copia ceva partial fara ca autorul sa fie notificat. Repet, de pe blog wp pe alt wp.
      Chiar si legea noastra te lasa sa copiezi niste sute de caractere fara sa spui sursa si cred ca dublu daca pui sursa. E adevarat ca toate acestea trebuie sa se faca fara a obtine foloase materiale sau banesti. Deci poti copia pt informarea publicului, pt a pune la dispozitie elevilor/studentilor, etc….dar sa fie fara sa scoti bani din asa ceva.

      Apreciat de 1 persoană

      • Cred că îmi fac un blog nouu şi fur de la toată lumea de aici şi mă împăunez cu talentele altora. Sunt extrem de curioasă cât durează până când voi primi ban. Şi stai, cum adică fără bani? Îmi bag picioru, cu blogul ăla mă înscriu la SB. Şi iau articolele Dianei, că tot a câţtigat deci merg la sigur 😉
       Bine că mi-ai zis! Ţine-mi pumnii!
       De la tine iau când am ceva greu, o temă din aia de necesită documenatre multă.
       Hai că chiar sunt curioasă ce va ieşi! 😀

       Apreciat de 1 persoană

      • sticri zice:

       Daca o sa faci asta o sa ajungi politician 🤣🤣🤣
       Dar sa nu le zici oamenilor despre arcturienii de pe la mine de pe blog 🤣🤣🤣, deoarece vor crede ca esti „putin plecata” 🤣🤣🤣

       Apreciază

      • Doamne ajută! Şi când mă vor acuza nesimţiţii de la TV de plagiat, le voi spune că-s nişte fraieri. Că uite, domnule, că e voie, lumea acceptă, ce aveţi de vă zburliţi aşa, e ceva perfect normal şi e un fâs. Lumea se destramă şi voi vă ofticaţi de la un căcat de plagiat? Sunteţi duşi rău cu capul toţi, zău. Aşa le zic. 😀
       Nu le zic aia. Nu din prima. După ce-mi asigur electorat, le zic. 😀 😀

       Apreciat de 1 persoană

      • sticri zice:

       Pb cu plagiatul e reala, dar eu ma refer la wp si la ceea ce doresc ei prin termeni si conditii.

       Inteleg foarte bine ce vrei sa-mi spui.

       Dar ca „distractie” plagiatul e asa un fas, Ciuca e „alb ca varul” 🤣🤣🤣🤣. Vezi, de asta iti spun eu sa te faci politician.

       Si daca le vorbesti oamenilor despre cat de frumos e acest popor, nationalism si ca o sa aperi valorile „stramosesti”, inclusiv biserica, atunci vei avea succes in politica….🤣

       Apreciază

      • E acelaşi lucru. Dacă batem pe spate, să râgâie, un om care ia de aici o poezie, de la tine un text, de la altul un alt text şi o altă poezie, de ce naiba ne ofuscăm când o face un om politic? Că am auzit asta cândva: da, ce, ţi-a furat casa, ce ai de te stresezi?
       Nu mă mai stresez. Din partea mea, să fure toţi de la toţi orice. Gata, sunt calmă 😀
       Păi cum să nu le zic. Nu-i frumos? Suntem nişte irezistibili toţi, de la primul dac pân la cei născuţi azi. Suntem cei mai cei dintre cei mai cei. Sclipim de frumuseţe!

       Apreciază

      • sticri zice:

       Eu am inteles un lucru (in timp) si anume ca exista anumite „personaje” pt care legea nu se aplica sau se aplica foarte bland. Cu alte cuvinte exista „unii” si restul lumii…
       Prin port e o vorba: „Sefi, sefuti, …ti, ….a”, dar nu o scriu aici 🤣🤣🤣

       Daca tara are nevoie de tine .. esti exonerat , de una de alta ….🤣

       Apreciază

      • Dacă rimează cu uţi de la şefuţi, mă descurc să completez 😀 😀 😀

       Apreciat de 1 persoană

      • sticri zice:

       Cica Ciuca nu e singurul, vine tare din urma Cimpeanu 🤣🤣🤣🤣 , cu plagiatul.

       Persoana aceea despre care vorbesti tu a luat acolo (ca omul sarac) 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣, o poezie sau doua de la tine si tu te superi. 🤣🤣🤣
       Uite aici „categorie grea”, Cimpeanu si Ciuca….astia nu se incurca cu firmituri, pardon „frimituri” cum ar zice Ciuca prin armata 😂

       PS: Firmituri se zice prin port 😂😂😂😂 (pe la mine), chiar daca corect e firimituri

       Apreciază

      • 😀 😀 😀
       Adevărul e că am auzit şi varianta: da, stai, şefu, mă arestezi că am furat un laptop şi ăia care fură miliarde sunt liberi? Cam adevărat. Dar nu eu ar trebui să-mi fac griji, ci „găinarii” ăştia care fură numai cu porţia. Să mai înveţe de la profesionişti, să fure naibii tot, nu câte o strofă sau un fragment.
       Că noi, pe de altă parte, dacă aşa e, stăm liniştiţi cu toate. Păi nu mor oameni de foame prin Africa? Păi nu mor femei că nu poartă hainele potrivite? Păi nu se împuşcă ăia din carteluri şi nu-i împuşcă pe alţii direct pe stradă? Păi nu au alţii taifun şi ciclon şi cutremure? Şi noi, copii de ţâţă, ne dăm cu fundu’ de pământ că izolare, că încălcare de drepturi, că facturi… Aşa că, extrapolând (să-mi amintesc de un curs horror din facultate) suntem de cacao rău că ne ofticăm pe rahaturi din astea când alţii… 😀
       Eu le zic miezuri 😀
       Serios vorbesc. „ai grijă că faci miezuri pe covor, în pat etc” mi-a marcat copilăria. Şi după copilărie, tot firmituri le-am zis şi eu, până au venit ăia cu o prietenă de-ale mele, apropo de ce-am vorbit aici cu fetele, şi au strâmbat din nas la firmituri şi m-au strâcat toată treaba. 😀 😀

       Apreciat de 1 persoană

      • sticri zice:

       Bine, eu cu lb rom nu-s prea prieten, dar am si multe neclaritati 🤣🤣🤣
       Deci,
       De ce se scrie Cîmpeanu cu î din i, cand tâmp se scrie cu â din a 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

       Apreciază

      • Hahaaaa, ce tare!!! 😀
       Ai dreptate! Să se schimbe şi numele. Cum adică numele proprii nu suferă modificări niciodată, indiferent de? Ce-i asta? Să se schimbe tot dacă se schimbă. Că eu zău dacă nu am unele probleme cu asta. Că unii-s Câţu, alţii Cîţu. Deci? Cum faci diferenţa?
       Să meargă toţi să-şi schimbe buletine, paşapoarte, permise, certificate de naştere, căsătorie, tot. Şi musai aia de pe uşă cu fam prof, dr, drd, av, ing! 😀
       Păi nu? Bine zici!

       Apreciat de 1 persoană

      • Diana zice:

       Fara consimtamantul autorului da, sunt unele situatii, dar e obligatoriu numele autorului (sursa, in cazul copierilor de pe blogul altuia – sau de oriunde) – chiar si ca materiale didactice – evident, cand autorul este sau poate fi cunoscut.
       Unele publicatii online permit copierea (fara obtinerea consimtamantului) a N caractere, dar cu mentionarea clara a sursei.
       Exista site-uri cu fotografii, de exemplu, de unde oricine poate copia imagini fara a mentiona sursa (daca nu se doreste, dar autorii se bucura daca le este mentionat numele) – este scris explicit acest lucru.
       Cand un text de pe un blog e copiat pe alt blog (alt autor) trebuie mentionat numele autorului de la care se copiaza (daca nu si link direct/indirect) pentru ca acest gest poate prejudicia autorul original (blogul sursa, sa zic asa), pentru ca celalalt nu mentioneaza un scop clar, in urma caruia nu are diverse avantaje, ci e ca si cum ar fi textele lui, iar daca textele copiate sunt bune cel care copiaza poate castiga bani mai multi din publicitatea care-i apare pe site, de exemplu, pentru ca ii creste raitingul… Si apoi, se poate ajunge la o alta situatie neplacuta: cine ajunge la blogul autorului original ar putea crede ca acesta e, de fapt, „plagiatorul”, ceea ce poate provoca „prejudicii de imagine” (un fel de a spune).
       In intelesul legii privind dreptul de autor si drepturile conexe nu se poate intelege „informarea publicului” prin copierea si publicare unor texte / fotografii etc. ale altora fara a mentiona autorul.

       Apreciat de 1 persoană

     • Pfuuuai, Diana, mulţumesc din toată inima! Asta aveam în minte de ieri, dar nu am fost în stare să o şi exprim. Cum am zis, mă uitam şi la film şi mintea mea nu merge în direcţii multe 😀
      Exact asta ştiu şi eu! Fix aşa. Mulţumesc!

      Apreciat de 1 persoană

 3. Hai să îți aduc o rază de culoare, sperând să te facă să Zâmbești!
  E ultima mea editare făcută ieri! 🫣
  Cu permisiunea ta, bine-nțeles!

  O seară frumoasă în continuare!

  Apreciază

 4. daurel zice:

  Peste tot atârnă greu… plagiatul. Mai ales în carierele politicienilor.
  Mulțumesc pentru muzica lui Pittiș!

  Apreciat de 1 persoană

 5. Suzana zice:

  Este genul de subiect la care aproape am devenit alergica.
  Oricat ar fura unii, tot seci sunt la cap si suflet! 😦 Chestia asta este netratabila!
  Multumesc si eu pentru muzica. A mai bucurat atmosfera!

  Numai bine, draga Potecuta! ❤

  Apreciat de 2 persoane

  • Știi ce mă sperie mai tare?
   Că pare ok. Ce dracu mă agit, e normal, îmi asum. Ok.
   De ce naiba chem poliția când văd noaptea pe unu că umblă la mașini? Eeei, alții fură miliarde și nu se agită nimeni. Ia să mă fac eu că nu am văzut. E dreptul ăluia să fure, poate n-are acasă ce mânca și tâmpitul de vecin putea să-și ducă mașina-n sufragerie. Nu?
   Mi-e frică, Suzana! De mentalitătile astea. Ne ia naiba pe toți în stilul ăsta. Victima e de vină! E curvă, are fusta scurtă, a meritat-o…
   Îți mulțumesc frumos!
   Numai bine îți doresc! Te pup!

   Apreciat de 5 persoane

 6. Sticri, share înseamnă share, cu butonul de share, unde apare sursa direct. Reblog, cum și zice. Tot contentul poate fi sharuit, chiar și cu sursă, numai cu acord.

  Apreciază

 7. Sticri, cred că am răspuns la altcineva treaba cu share. Share nu înseamnă să iei cu copy paste.

  Apreciază

 8. Sticri, deci: eu am voie să iau de la tine un fragment, cu reblog, adică sus apare automat blogul tău cu link spre postare. Un fragment. Nu pot lua o postare cu totul, chiar dacă pun sursa. Doar un fragment. Și ori zic ceva în continuare, ori, cine vrea, citește restul pe blogul tău.

  Apreciază

 9. Ileana zice:

  În primul rând, mulțumesc frumos pentru melodie, mi-a făcut seara mult mai liniștită!
  Cât despre plagiat, e la modă, nu ai ce le face. Cunosc persoane care au luat poezii și au scos carte cu numele lor. E dezgustător! Pe neogen postam des, însă nu m-am gândit că după ceva ani voi găsi pe net postate articole, și ce mă ducea capul pe mine la timpul respectiv!
  Am fost la o lansare de carte a unei prietene dragi mie, acolo a venit o profesoară din Brăila și când a trebuit să laude cartea, prietena mea a luat cuvântul și i-a spus cum de își permite să fure versurile altora, am rămas uimită, iar profesoara fără nici o jenă nu a recunoscut nimic. Prietena mea era în temă cu tot, nu vorbea în necunoștință de cauză, într-un cuvânt s-a făcut de rușine doamna profesoară! Asta cu sursa, am văzut și eu, nu sunt de acord. dacă ceva ne place, distribuim cu totul, așa e corect. Într-adevăr, mai sunt unele articole cu autor necunoscut, însă dacă căutăm, se vede că e copy paste, pentru că motorul de căutare îi dă de gol!
  Vise frumoase! 🤗

  Apreciat de 1 persoană

  • Poate că nu putem opri asta, Ileana. Dar nu e normal să ne facem că plouă când avem dovada clară de plagiat. Se poartă, da. Mai ales la poezii. Eu nu ştiu cum pot dormi unii liniştiţi când sunt lăudaţi pentru o poezie când poezia aia e fix lângă ei, cu autor cu tot. E atât de simplu, mai ales pe fb, cu două versuri căutate, găseşti fix sursa ei. Şi unii mai şi răspund la comentarii cu vai, mulţumesc, vai ce mă bucur că vă place, vai ce bine că mă lăudaţi. Nu pricep cum pot face asta şi punct. E o limitare în gândire care îmi face milă de ei. Dar asta e.
   Şi uite că oameni din ăştia sunt, vorba aia, unde te aştepţi mai puţin, cum ai dat exemplul cu profesoara. Brr…
   Îţi mulţumesc tare mult! Zi frumoasă îţi doresc cu drag!

   Apreciat de 1 persoană

 10. adrianport zice:

  Dacă „ploaia care va veni” ar şi veni până la urmă, ar fi simplu. Dar asta-i problema, că nu mai vine şi puţini o mai aşteaptă. Măcar dac-am rămâne noi fraţi tineri!

  Apreciat de 1 persoană

 11. Issabela zice:

  Nu prea m-ai nimerit cu drepturile de autor, că încă-s tufă la ele, legal vorbind 😀 Dar am o propunere. Dă-mi în privat (sau cum vrei, deși e clar că nu vrei public) persoana, contul, poezia sau textul plagiat. Și fac eu o postare/articol, în stil propriu cu subiect și predicat și acorduri corecte – știi că nu vorbesc licențios nici eu 😀
  Zău, vorbesc serios, în ciuda emoticoanelor. Nu îți înțeleg reținerile deloc. Nesimțirii nu îi răspunzi cu delicatețe, că n-o pricepe. Nici cu nesimțire, că îi faci pe plac. Cel mai corect pentru toată lumea e să o expui așa cum e și atît.
  N-aș conta pe ploaia care va veni…, la noi cel puțin e caniculă, căutăm umbra în aproape octombrie…

  Apreciat de 8 persoane

  • Issa, în termeni legali am vorbit doar cu Sticri şi acum cu Diana. Că aici, acum, nu poate fi vorba despre asta. Habar nu am nici eu cum e cu dreptul de autor aşa vorbind. Dar ştiu clar că eu nu am voie să iau de la tine o poezie, să o pun la mine fără sursă sau, mai grav, să le mulţumesc celor care mă laudă. Asta ştiu.
   Îţi mulţumesc din suflet! Dar de data asta nu e cazul de aşa ceva. Aici acum m-am supărat puţin că am văzut că deşi mă citeşte poate chiar în ziua-n care public, niciodată n-a zis măcar că e fain ce public. Sau că e naşpa. Că accept şi asta, e totuşi ceva decât nimic.
   Şi când era vorba de text, nu era niciodată textul tot. Dar na, măcar la urarea de Crăciun să zică la mine un Crăciun fericit, înainte să ia urarea să o ducă acolo. Asta zic.
   Ăia cu Poezii m-au blocat. Am reuşit, de pe alt cont, să intru, de curiozitate, sunt poezii, dar nu ale mele. Dar nici ale celui care postează, asta e clar. Poezii se numeşte pagina. Şi la poză e un buchet de trandafiri, parcă. Un buchet roşu, oricum. Ăia da, ăia luau la greu şi fără nicio sursă, niciodată. Ba chiar cineva, e aici şi mi-e dragă, a crezut că sunt eu şi comenta acolo ca şi cum vorba cu mine. Şi eu îi spuneam că nu-s eu, la comentarii şi ăla, aia sau ăia îmi ştergeau comentariul. 😀
   Deci acolo merita intervenit. Şi mai intru la ei, măcar din când în când, caut poezia, o găsesc la altul… dar tac din gură. Că dacă nu sunteţi voi autorii şi e unul necunoscut de mine, eu nu mai zic nimic.
   Tare mult îţi mulţumesc, Issa!

   Apreciat de 2 persoane

 12. Potecutica, pe mine m-a blocat pinterestu’ ca n-am pus sursa la o poza. asa ceva…
  dar mi-a fost lene, zau!
  una peste alta, am vazut pagini de facebook, “autori” ,cu mii de urmaritori, “autori” care dau copy paste la texte de pe oriunde. de share-uri nu mai zic. am gasit un text scris de Vali Serban care a mers din share in share pana si-a pierdut semnatura. de parca as vorbi despre ceva nou! ce-i drept facebook-ul are cei mai multi utilizatori de fake autori. pe pagini de blog mai putin.
  da’, stii tu ce curioasa sunt eu acum? intalneam peste tot “ fenomenul” “ jurnalul lui adam”. mai exista, oare, fenomenul, autorul?
  doamne, acolo sa vezi “intelepciuni” pana la disperare pe pagini de doamne si domnisoare seduse, ranite, parasite. lasa doamnele, ca am vazut si domni. nu sunt fan “ jurnalul unui …”, asta cum il mai cheama, dar recunosteai la prima strigare cui apartine “genul literar”. am scris pe langa subiect? eiiiii haaaa! 🤭
  greu, Potecutica mea frumoasa, cu reblogu’, sursa, autoru’, share-ul…
  vestea buna e ca stilul, creatia, autorul si alte valori sunt inconfundabile si inimitabile. cei care si le insusesc nu au niciun credit.
  Potecutica, da-ti de gandit! ai un public mare de cititori! sunt si furaciosi printre ei? furaciosi de frumos, de bucati de suflet? eiiii haaaa, nu au rezistat tentatiei. oh, rusine lor! pe Potecuta o recunosti dintre o mie!

  Apreciat de 1 persoană

  • Hmmm, ceva sună cunoscut, dar foarte vag. E o pagină de fb aia cu jurnalul? Sau ce-i? 😳
   Draga mea dragă, ştiu ce zici şi ştiu că, din păcate, e un fenomen. Eu acum însă m-am supărat tare când am văzut o chestie, după ce am văzut alte chestii şi am zis că-s coincidenţe. Dar abia atunci mi s-a deschis mintea şi am realizat că sunt citită aici la zi. Că nu se putea ca la câteva ore după ce eu am publicat aici, nu pe fb, ceva, să apară acolo. O chestie, nu un text. În aceeaşi zi. Asta după ce am văzut fragmentuţe de text, fraze, treburi, socoteli. Şi culmea, nu asta m-a deranjat cel mai tare ci faptul că deşi durează treaba asta de mai mult de un an, niciodată, niciodată, nu a venit să zică un: ce faină e poza asta, ce interesantă e tema asta, concediu plăcut, ce bine că ai partede vreme bună, fără ninsoare sau mare îngheţată. Şi subliniez asta, ştiu eu de ce.
   Că din moment ce mă citeşti de câte ori public, măcar o dată, o singură dată-n mai mult de un an, spune-mi ceva. Şi aşa cum tu te bucuri când primeşti inimioare şi laude la un fragmenţel de la mine, aşa mă bucur eu când cineva dă un semn aici, oricât de mic ar fi el.
   Îţi mulţumesc mult, mult! Ti puuuup!

   Apreciat de 1 persoană

   • ok, persoana primeste notificari prin email, vine repede si da reblog.
    ma rog, nu da reblog, da copy paste.
    ce naibilui face cu textele tale, si le insușește? asa fara rusine si pe fata?
    eu ma tot uit la titlul articolului tau, exista acolo un indiciu, dar nu ma duce nicaieri.
    Potecuta, hai sa demascam persoana! pe bune!
    pffff, ce situatie, zau!

    Apreciază

    • Nu dă copy-paste, draga mea. Nu la întregul text. Doar câte ceva, doar câte puţin 🙂
     „Peste tot atârnă greu teama de sinceritate” e vers din melodia lui Pittiş pe care am pus-o aici şi la care m-am gândit vineri când ne-am jucat de-a ghicitul. Nu are legătură cu nimic altceva, aşa mi-a venit să pun. 😀
     Te pup cu drag şi îţi mulţumesc mult!

     Apreciat de 1 persoană

   • Floare de mai zice:

    Potecuță,ar trebui să ne spui pagina,paginile,dăm report şi poate dispar,prin grija fb,sau măcar să le zicem ceva”de dulce”înainte😯.

    Apreciază

    • Îţi mulţumesc din suflet pentru susţinere, draga mea!
     Pe pagina aia de Poezii deocamdată nu mai sunt de la mine. Mai e una, pusă în urmă cu ceva mult timp, dar măcar de când le-am spus sau i-am spus, nu a mai luat. Dar acolo nu se rezolvă cu spusul: comentariile se şterg, pe mess primeşti block dacă spui ceva. Deci mai bine fără block, măcar putem vedea ce se postează 😀
     La ce am scris acum, mi s-ar părea nedrept să vă rog pe voi, că eu nu i-am zis nimic, nici măcar în privat. Când spun eu şi sunt blocată şi în continuare se pune de aici, da, atunci vă rog. Dar acum nu aş vrea să spuneţi voi ce eu n-am fost în stare. 😀
     Mulţumesc! Te pup!

     Apreciază

 13. Diana zice:

  Daaaa! Multumesc, si eu, pentru cantec! ❤ In seara aceea cu "ghicitul gandului" mi-a fost cam lene sa caut cantecul, sa-l reascult. 🙂

  Cat despre furaciunile acestea… Nu te opri din zis! 🙂 La faza asta cu "drepturi de autor" cei mai multi inteleg (aproape) total gresit, ca si-n cazul cu… "democratia inteleasa gresit" sau cu principiul "libertatea ta inceteaza acolo unde incepe libertatea celuilalt". Uf, cat de greu e cu unele notiuni!

  Pot lua un paragraf de la tine si sa-l postez la mine – WP si B imi permit sa faca asta fara sa iti cer permisiunea si fara sa-ti platesc drepturi de autor, dar nu mi se permite sa nu citez sursa.
  In anumite conditii – pe care sunt sigura ca nu le intruneste persoana despre care ai scris – pot cita fara sursa. Evident, cand sursa e imposibil de gasit n-o citez.
  Mai pot face ceva: sa iau un fragment de la tine, sa formulez ideile altfel (cu alte cuvinte, in alta ordine etc.), sa completez, sa compilez etc. si… am o "opera noua" – pe tine "te scot din schema" legal! 🙂 Dar daca las doar un paragraf, nemodificat, trebuie sa scriu sursa. Legea 8 din 1996 republicata e destul de clara.

  Iti doresc sa nu mai ai parte de astfel de neplaceri! Enervanti mai sunt "copiatorii"! Dar se practica la nivel inalt! Ce pretentii mai putem avea?! ar zice unii. 😦

  Saptamana frumoasa iti doresc, Potecuta! ❤

  Apreciat de 1 persoană

  • Asta am încercat să îi explic şi eu lui Sticri. Dar dacă WP-ul zice… eu tac. Nu de cerut permisiunea pentru un fragment, nici de plătit ceva, sub nicio formă. Dar nu e voie. Nici un citat. nu pui fără ghilimele şi autor în paranteză.
   Aşa şi e. Din 5 strofe de poezie, două înseamnă fragment. Dar nu înseamnă că e voie să le pună fără sursă sau, şi mai grav, să zică că-s ale lui.
   Diana, în cazul de faţă cel mai tare m-a mirat, să zic, faptul că nu de pe contul de fb lua. Pe FB-ul asociat blogului pun poezii şi texte vechi. Nu postez ce pun pe blog, la zi. Şi după nişte fragmente de text, urări de sărbători, dar nu „Crăciun fericit”, postate de mine aici azi şi cel târziu a doua zi erau acolo, am văzut că şi poze se pun. Evident, alea nu-s ale mele. Eu pun aici sursa lor deci n-are decât, pentru alea nu mă oftic deloc.
   Dar măi, dacă tot mă citeşti în fiecare zi aici, hai cu un pupă-mă-n… sau neaţa, poasto. Ceva, orice. Că e loc pentru toată lumea, zău! Că o poză de aici a apărut în aceeaşi zi acolo şi pe FB aia nu există. O poză de la un text. Deci sunt urmărită,
   am spioni! 😀 😀 😀

   Apreciat de 1 persoană

   • Diana zice:

    Postand fotografia postata de tine – mai ales daca e „purtatoare” de drept de autor si nu a mentionat sursa/autorul – poate are surpriza „invatatura de minte” sa se trezeasca, in cel mai fericit caz, cu contul sters daca se sesizeaza autorul.

    Ce greu – spre deloc – ii inteleg pe acesti oameni… Un salut de zi buna sau un multumesc nu costa… Cred ca persoana care copiaza de la tine e prea grabita sa aiba „succes” pentru a ramane aici cateva minute pentru a scrie macar un cuvant. Apoi: cate de greu poate fi sa soliciti permisiunea cuiva de a copia si reposta in alta parte un text/foto/video care-ti place (cu mentionarea numelui autorului, macar, daca nu si link direct? Hm. De fapt, e greu: cititorii plagiatorilor ar putea sa plece spre autorul real… 😉
    Si pe mine ma cam sperie faptul ca se trece asa de usor peste astfel de comportamente…

    Apreciază

    • Deja avem pretenţii prea mari, Diana, să ne închipuim că oamenii înţeleg că e de bun simţ să pună sursa dacă iau ceva de undeva.
     Credeam iniţial că de pe FB ia ce ia. Şi mă miram că avea răbdare să caute acolo, că nu erau întotdeauna „la zi”. Uimirea a venit abia când mi-a fost clar că aici e locul pe care-l vizita şi de unde lua ba o urare, ba o poezie, ba o bucată din text. Şi chiar nu am înţeles de ce niciodată niciun „bună ziua” n-a dat.
     Dar poate că tocmai de aia: am prostul obicei să întorc vizitele şi m-aş fi găsit acolo. E şi normal ca atunci când furi, să o faci noaptea, cu lumina stinsă…

     Apreciază

  • Acum să vorbim de astea faine: ce mult mă bucur că ai ascultat şi ţi-a făcut plăcere! Şi mie mi-a fost dor să-l ascult!
   Îţi mulţumesc şi îţi doresc o zi frumoasă!

   Apreciat de 1 persoană

 14. Ecoarta zice:

  Hmm! Interesant. Urât din partea lor!
  Dar am o nelămurire: dacă hoțul neprins este negustor cinstit, cum se numește hoțul prins asupra faptului!?

  Apreciat de 1 persoană

  • Fan.
   De aia ia de aici şi pune acolo, că mă apreciază. Şi pagina aia cu Poezii care şi acum ia de peste tot, cred că şi de la voi, nu am avut răbdare să caut chiar tot, e tot din iubire nemărginită. 😉
   Eu depun armele aici, acum. Nu mai zic niciodată nimic, promit. În privat, când recunoşteam câte o poezie de la altcineva, mai spuneam cu ruşine că nu cumva e poezia lui x, ce frumoasă e… ca şi cum mă gândeam că cel care a postat e în căutarea autorului. Şi uneori chiar răspundea frumos cu mulţumesc şi scria autorul. Alteori, e drept, răspundea cu nu ştiu, am găsit-o şi eu. Şi rămânea aşa. Nu-s poliţistul netului. Dar aşa mi se părea mie corect. Na, se pare că sunt eu defectă şi e ceva normal şi… şi gata, va rămâne normal 🙂
   Te pup, draga mea!

   Apreciază

 15. E numai vina ta, Potecuță! Scrii prea frumos și abordezi subiecte de mare interes, așa că ai devenit un izvor popular de inspirație pentru lumea asta virtuală. Ca un folclor în care nu mai e nevoie să pomenești numele autorului, el devenind un tezaur autohton. 😉

  Apreciat de 4 persoane

 16. IO' zice:

  ‘Neata!
  Înca de la facerea primului om constient, rational-sentimental „Adam & Eva”, generatie dupa generatie, (pâna la nasterea Fiului omului Hristos), toti oamenii nascuti din femeie au copiat „plagiat” constient/inconstient, vrând/nevrând, caracterele pacatoase ale parintilor lor, caractere cu care câtiva (foarte putini) s-au luptat cu multa truda sa le domine si controleze.
  Inteligenta artificiala (IA) care s-a dezvoltat în ultimele decenii cu o viteza accelerata direct proportionala cu interesele internationale economico-financiare, permite acesul liber, aproape nelimitat, tuturor persoanelor, grupurilor, organizatiilor (mai mult sau mai putin obscure) la orice informatie din aceasta uriasa „mediateca” a cunoasterii si identificarii personajelor aparent ascunse în spatele simbolurilor, cuvintelor, imaginilor virtuale, virale, ireale, înselatoare, mortale… 🙂
  O zi relaxanta, minunata, binecuvântata, luminata de AAAE, draga Potecuta!

  Apreciază

 17. IO' zice:

  P.S.
  În alta ordine de idei, (vorba lui Petru) daca nu ai interese personale, material-financiare, ar trebui sa fii bucuroasa, mândra si fericita ca esti plagiata. Acest fapt dovedeste odata în plus ca esti un model genial, unic pentru cei ce te copiaza ! 🙂

  Apreciază

 18. anasylvi zice:

  Bai, nu stiu, e de porc, cum zice o buna prietena de-a mea (nu-mi place deloc cum suna ‘de-ale mele’, va rog sa ma scuzati, s-avem pardon). Bun, revenind la transmisiunea noastra, cine face asa ceva se face de cacao. Issabela are dreptate, poate putin cacao public ar da rezultate mai bune. Nu zic, iti place ceva, te inspira, zi frate ce si cum, ca nu e bai. Eu am cateva articole inspirate de anumite idei vazute ici si colo, dar zic: ‘ am vazut deunazi la X o chestie’ si de aici bat toba sus si tare in stilul meu. Iaca.

  Apreciază

  • Ecoarta zice:

   Nici mie nu-mi „sună” bine deloc „o prietenă de-ale mele” și nici nu o folosesc.

   Apreciat de 1 persoană

  • Ana, sincer îţi spun, de data asta, cel mai tare m-a ofticat asta: dacă chiar ţi s-a părut amuzant că-s eu ameţită şi dau în gropi, hai şi spune că-s tută de dau în gropi. Dar dacă iei pasajul ăla şi-l pui la tine şi zici de tine că eşti tută de dai în gropi, e chiar de porc. Repet: nu aşteptam laude şi statui la poezii şi la texte. Dar pe bune, hai şi râzi cu noi de poza aia, de prostia aia, de malul ăla de mare, nu lua ce-am zis eu şi pui la tine şi te simţi bine că zic alţii de tine că eşti amuzantă. Că asta nu te face amuzantă. Deloc!
   Asta m-a făcut să scriu. Că măi, am tăcut la poezie, la urare, la frânturi de text, dar dacă azi postez şi tu cel târziu mâine pui la tine ceva şi pe noi toţi ne ignori, e naşpa. Măcar un salut, bă. Era destul. Deci nu vreau elogii, pisici, că nu asta e ideea.
   Dar să vii în fiecare zi aici, să iei câte ceva ce-ţi place, să duci la tine şi aici eşti pe vârfuri, cu cearceaf pe cap, e… e. 😀

   Apreciat de 2 persoane

 19. anasylvi zice:

  Ah, si multumesc din nou pentru joculet. A fost fain si ma bucur ca eram pe receptie vineri seara. ❤

  Apreciază

  • Ai fost… nu că nu mă aşteptam la tine. Dar a fost aşa: zbang, zbang, zbang. Şi când a venit Rapidu… am rămas mască 😀
   Super ai fost! Deci eu mulţumesc! M-ai ţinut în priză, mi-a fost frică să nu gafez dând un răspuns greşit, că mi-s fost clar că eşti tare aproape.

   Apreciat de 1 persoană

 20. Jo zice:

  Potecuț, ți-am mai zis. Când se mai întâmplă să fii plagiată, intră în vorbă cu cei care îți laudă poezia, mulțumește-le frumos și direcționează-i spre sursa originală. Și dă-l / dă-o pe mâna Issei pe plagiator /oare.

  Apreciat de 2 persoane

  • Ileana zice:

   Da, așa trebuie făcut!

   Apreciază

   • Aşa trebuie, Ileana! Numai că primeşti block şi nu mai ai ce face. Până la urmă, oricât de nasol sună, cum te duci la poliţie când îţi sparge casa, nu te duci la neamurile hoţului să le zici că-i hoţ, aici faci ce-ţi permite setarea. Dai report şi spui problema. Zic şi eu.

    Apreciat de 1 persoană

    • Ileana zice:

     Știu, din păcate ai dreptate, am pățit asta la început de multe ori, de aceea am și șters pagina care ducea spre Facebook, iar contul posibil să îl șterg într-o bună zi.
     Eu am găsit cont și cu poza mea, am scris despre asta, și într-un final au șters acel cont, dar și pe mine m-a blocat câteva zile, de ce? habar nu am.

     Apreciază

  • Jo, acolo aşa am făcut şi ştergeau pe bandă rulantă comentariile. Am block, nici nu mai pot găsi pagina lor. Dar ce să vezi, sunt cu o secundă mai deşteaptă decât ei şi mă uit de pe alt cont. Să-l facă privat, n-au decât. 😀
   Oricum, de la mine, acolo, la poezii, n-am mai găsit.
   Aici, acum, nu m-a dus capul să fac asta. 😀

   Apreciază

 21. Criofeerie zice:

  Potecuță, am citit de ieri articolul tău, și comentariile care erau deja, însă nu am putut să și comentez, așa că o fac abia acum. Și-ți povestesc ceva ce-ți va părea, poate, nostim. Înainte de a-ți citi postarea, scrisesem o ciornă cu o glumă de pe Facebook, ce era nouă pentru mine și pe pagina unui om deștept, așa că era poate chiar a lui. Dădusem la final și sursa, cum fac de obicei, însă, citindu-ți cuvintele, n-am mai publicat-o. Chiar dacă pusesem ghilimelele de rigoare și sursa, tot am ezitat. Cred că empatica de mine a simțit că autorul postării de pe Facebook nu e și cel care a creat gluma cu pricina, deși repet: e om cu carte și bancul lui nu avea ghilimelele… Sigur că umorul e altceva decât o poezie, dar e tot o creație a cuiva, m-am gândit… 🙂 Tu ce zici, să o public? Fiindcă încă oscilez. 😀

  Apreciază

  • Categoric da!! Nu ezita şi publică! Nu e plagiat şi nu e nicio problemă.
   Cri, dragă. Una e să zici: am auzit o glumă, am citit o glumă, am citit undeva că… alta e să pui un text ca şi cum tu l-ai scris. Şi la tine nu se poate pune problema aşa.
   Şi poate că nu omul ăla e autorul. Dar zău, bancurile, glumele, unele „ziceri” sunt din folclor. Adică nu există autor sau e pierdut demult prin timp. Uite la Petru, duminica, la bancuri. Cum găseşti autorul? Nu găseşti. Unele bancuri le primesc şi eu pe whatsapp, le citesc pe fb, sunt aşa… ca proverbele.
   Liniştită pune! Te rog chiar!

   Apreciat de 1 persoană

 22. Aura B. Lupu zice:

  Citind comentariile nu mai am ce să adaug. Doar un exemplu, cu „text adaptat”, fragment din cartea mea, publicat pe pagina personală și pe blog și preluat de-o tanti, transformat în părțile cheie și postat ca al ei, (cu greșeli gramaticale!) ba să vezi ce le mai mulțumea celor care-o lăudau! A refuzat să-l șteargă, a refuzat să precizeze sursa, ba s-a pus și pe înjurat în privat. Norocul meu au fost tot cititorii, de la ei am și aflat despre text, ei m-au și ajutat, au dat report postării și-a fost ștearsă de Facebook. Dar, din păcate, problema persistă. 😪

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s