Niciun titlu n-ar fi bun

Mi-a dat Erika temă de casă, adică m-a pus pe gândit, nu pe gânduri, m-a forţat să gândesc, zic, deşi e luni şi e-nceput de an şcolar deci moment numa’ bun de oftat în barbă, chiar dacă n-am nicio treabă cu începutul de şcoală. Dar e prea faină tema şi mi s-a deschis apetitul de vorbă. Erika, mulţumesc!
Ştiu sigur că am mai vorbit despre asta, dar nu în articol la mine. Eu îmi amintesc că am scris într-un comentariu câte ceva legat de ce urmează să scriu. Dar dacă a fost articol, aia e, bani pe lecitină tot nu dau, că degeaba dau, e de la vârstă, maică. 😀
Am citit şi la voi, în diverse articole, am citit şi-n alte părţi, chiar cu statistici pe care le-am uitat deci nici măcar nu voi aproxima în exemple, să nu gafez, despre cât de importantă e alegerea unui titlu de carte şi cum titlul şi coperta au un rol extrem de important atunci când stăm în librărie, în faţa unui raft plin cu cărţi despre care nu ştim prea multe, nu avem recomandări, nu le ştim autorii şi nu avem date despre subiectul lor. Deci suntem de acord că titlul vinde, da?
V-aş ruga mult să nu cumva să citiţi articolul ăsta ca o pe lecţie dată vouă! Sub nicio formă nu am luat poziţie de superioritate, nu cred că voi nu ştiţi toate astea, nu cred că voi faceţi parte din categoria celor care cad în plasa clickului, le spun doar aşa, să scap de cheful de vorbă. Deci acel „tu” pe care-l veţi întâlni va fi generic.

Revenind la subiect, de ce nu acceptăm că şi în cazul ziarelor e fix la fel? Chiar şi în cazul celor pe hârtie, din ce în ce mai puţine, dar mai ales în cazul celor online, titlul e vital. Şi poate face diferenţa. Dacă în cazul celor pe hârtie, numărul de exemplare vândute era cel mai bun feedback, în cazul celor din online, evident, accesările dau tonul. Şi cum lupta e mare şi crâncenă, cum banii vin din asta, trebuie să existe trucuri pentru a atrage clickurile alea, că e greu să stai în top când toate dau aceeaşi informaţie, la secundă, şi toate din aceeaşi sursă. Deci ori spui mai mult, ori o spui mai altfel, ori, pentru a aduce oamenii la ce ai de spus, spui înainte un mare nimic ambalat însă în cel mai fin şi scump staniol.
Nu aşa fac toţi producătorii şi se bat întâi în ambalaje, nu în calitatea produselor? Mâncăm mai întâi cu ochii, cumpărăm cu ochii. Ne revoltăm vreodată-n faţa raionului cu produse lactate că iaurtul x e ambalat extraordinar şi înăuntru e un simplu iaurt? E vina producătorului că punem mâna pe iaurtul ăla, nu pe altul, care-i tot iaurt, dar ambalajul ăluia nu ne spune nimic?
Şi, în funcţie de public, titlul poate spune ce găseşti în articol, adică îţi dă informaţia, o prinzi din zbor şi treaba ta dacă vrei şi amănunte, titlul ţi-a spus esenţialul. Că asta face un titlu de articol de presă: informează. De exemplu, azi, Agerpres spune că „Preţul gazelor în Europa creşte după oprirea livrărilor prin Nord Stream”. Gata, ştii, poţi ieşi de acolo. Dacă vrei amănunte, articolul îţi spune şi cu cât creşte şi altele. Dar despre aia e vorba, articolul nu zice ce-a gătit aseară Jean de la Craiova la Chefi la cuţite.

Şi tot în funcţie de public, titlul te trage sau nu de mânecă, ştiindu-ţi slăbiciunile şi profitând de ele, aruncându-ţi în ochi sclipici ieftin, dar căruia nu-i rezişti. Şi el, „titlul” ştie despre tine că nu-i rezişti. Că te-a studiat. I-a studiat pe cei ca tine, te-a testat de nenumărate ori şi de fiecare dată ai procedat la fel, aşa că ştie cum să te facă să îi faci lui, nu altora, vizualizări. Astfel, aceeaşi informaţie, într-un ziar cu public de genul ăla, va avea titlul: „Şoc! Incredibil! Află ce se va întâmpla curând în Europa! Va fi dezastru”. Şi găseşti aceeaşi informaţie. E minciună? Unde? Putem spune că nu ar fi un şoc când vor veni facturile? Nu.
Problema nu e cum e titlul alcătuit ci de ce e alcătuit aşa.

Înainte de orice, vă împlor, nu vă rog, vă împlor, nu-mi spuneţi că nu mai e presa cum era. Nu vă contrazic, dar nu despre asta e discuţia. Vorbim de apetitul unora la şocuri în diverse forme şi la uitatul pe gaura cheii în casele altora. Şi nu-mi spuneţi nici de oameni, că TV-ul i-a tâmpit, că presa i-a prostit. Mă iertaţi, dar un om deştept nu se transformă-n prost peste noapte. Şi dacă-mi ziceţi că nu, dar e vorba de un proces mai lung, atunci surpriză: acceptăm că suntem toţi proşti, da? Sau că mai avem puţin şi vom fi cu toţii. Prostul e deja prost, el poate fi doar manipulat. Şi aici e de fapt subiectul.
Deci nu vorbim despre asta, că ar fi mult prea complicat de gestionat o discuţie în zece direcţii. Şi dacă e aşa, vorbim de anii de dinainte de revoluţie? Atunci era presa adevărată şi curată? Dacă da, ok, iar nu vă contrazic.
Dacă nu, vă întreb: aţi văzut vreodată, în viaţa voastră, în casa vecinilor, rudelor, colegilor, amicilor, ziarul V.I.P? L-aţi făcut bucăţi, le-aţi zis că e o mizerie, că aia nu e informaţie, că să ştii cu cine a înşelat-o x pe nevastă-sa nu-i nicio chestie, nu te face mai deştept, nici mai mişto? Ziarul a apărut în 1992 şi se dădea mai mult pe sub mână, atât de cerut a fost. Deci cât de înapoi în timp să mergem până dăm de presa aia curată şi oamenii ăia curaţi la suflet şi străluciţi la minte care citeau numai Descartes? Şi cam câţi ani aveam fiecare dintre noi în 1992? Ups. Păi nu cam de unii dintre noi ar fi depins făcutul de curăţenie?
Că acum toate televiziunile duc tradiţia OTV-ului mai departe a cui o fi vina? Nu a milioanelor de oameni care stăteau până dimineaţă să vadă emisiunea? Păi, şi? Ce vină a avut Diaconescu? Vorbim de moralitate în era privaţilor? Haideţi să fim raţionali, altfel ajungem la Zâna Măseluţă.

Revin la titluri. Există, cum spuneam, în funcţie de segmentul căruia se adresează publicaţia respectivă, titluri făcute numai şi numai pentru click. Şi care ascund un articol care nu spune nimic. Sau nimic care să aibă legătură cu titlul: „Şoc! Dramă teribilă în familia lui x. Află în exlusivitate ce s-a întâmplat, te va cutremura!”
Şoc, nu e nicio dramă. Sau a fost acum 30 de ani ceva ce a afectat pe cineva din familia lui x. Sau poate chiar pe x, dar nu a fost el implicat direct.
Absolut orice înseamnă publicaţie pe lumea asta, inclusiv blogurile de profil, se luptă pentru exclusivitate. E mama lor, e aerul lor, exclusivitatea. De televiziuni nu mai vorbesc. Revin la una dintre ele imediat.
E vorba de secundă. Vine pe flux informaţia că a murit x sau că a avut un accident, te arunci pe burtă, în zbor, să ajungi la tastatură, să scrii „A murit x. Revenim cu amănunte”, dai publică şi pe urmă scrii amănuntele alea. Dar scrii că a murit x, să fii tu primul care anunţă. Nu există vreodată să o dai în poveşti, nu ai timp de titluri cu şoc, dramă, cutremurător, află ce-a păţit x. A păţit pe dracu. Dacă asta scrie-n titlu, n-a păţit nimic. Dacă titlul nu zice ce a păţit sau cine, e un mare nimic ce vei afla. Mai sigur, nu vei afla. Dacă titlul zice că „Doliu în lumea muzicii, a murit un mare cântăreţ” omul ăla era un cântăreţ la nunţi în comuna bârsăceştii de munte, judeţul popândăul de pădure, avea 98 de ani şi a murit de moarte bună. O fi fost mare pentru cei 3 oameni cărora le-a cântat la nuntă în toată cariera lui şi, desigur, pentru familie, dar nu îl ştia nimeni în afară de ei. Dacă ar fi fost cunoscut, titlul ţi-ar fi zis „A murit X” cu nume şi prenume.

Ok, nu toată lumea ştie că există nişte dedesubturi, să le zic, deşi-s evidente. Dar dacă o dată te-ai păcălit, a doua oară te-ai păcălit, ce mai cauţi a treia oară să dai click? Şi dacă l-ai dat, de ce te mai superi? Tu l-ai dat, alţi 5000 au dat, e foarte, dar chiar foarte normal ca practica asta să nu se oprească. Pentru că ăla care scrie aşa titlurile ştie că asta te face să dai click, nu „Hoţopan Muţupan, cântăreţ la nunţi în comuna bârsăceştii de munte, a murit la 98 de ani”. Tu dai pentru că te aştepţi să cunoşti omul, să simţi emoţia, adrenalina, să asişti la drama unui cunoscut. Şi îi mai şi pătezi apoi bietului om memoria, zicând în gând un „cine naiba a mai fost şi ăla?”. Ce vină are bietul om că tu eşti flâmând după drame? Ce vină are ăla care-a scris aşa că ştie că tu eşti flâmând şi profită de asta, să câştige bani din foamea ta?
Ah, bun, iar zicem de moralitate. Mno bine. Dar ce faci tu e moral? Că mori de curiozitate să afli ce-a păţit x şi care e drama lui? Dacă scria-n titlu că „X a fost premiat la Festivalul Bănuţul de Aur pentru întreaga carieră”, dădeai click să afli pentru ce? Cu cine a concurat? Dacă scria a scos un album nou, dădeai click pe „cumpără de AICI”? Atunci, te rog, nu vorbi de moralitate!

Spuneam de televiziuni. O televiziune care nu anunţă ACUM ce s-a întâmplat acum, moare repede. Sigur, iar fără să fie ăsta subiectul, aici deja vorbim de susţineri politice. Şi informaţia diferă în funcţie de asta. Nu despre asta e vorba, rămânem la titlurile alea aiuristice. România TV are obiceiul de a scrie pe burtieră „Dramă în familia Irinei Loghin. Află în câteva momente, în exclusivitate, ce-a păţit”. Repet, n-a păţit nimic. În alea câteva momente, toate celelalte televiziuni vor spune ce-a păţit înaintea ta, deci tu nu-ţi permiţi să spui după pauză sau, în cazul lor, după două ore.
Că aşa fac. Rămâneţi cu noi, imediat veţi afla. Veţi afla, cum am zis, după două ore, că atunci când era ea mică, bunicul ei a fost prizonier de război.
Nu e o dramă asta? Ba da. Deci au minţit? Nu. E vina lor că ai stat tu două ore, te-ai chinuit să nu adormi, pentru că ai vrut să afli despre o dramă şi să fii ăla de pe margine care se simte norocos că nu-i despre el?

Înainte de a da cu noroi în astfel de practici (nu zic că sunt bune şi frumoase) poate că nu ar fi rău să ne întrebăm de ce există. Ele există şi vor exista cât timp oamenii vor da clickuri pe astfel de titluri sau vor sta nopţi la tv, să afle ce ascunde drama din titlu. Şi înainte a ne supăra că există, poate n-ar fi rău să facem cumva, cât putem, să nu mai existe. Să le spunem şi altora că un click înseamnă o validare. Cu cât mai puţine, cu atât mai tare sună clopoţelul în redacţie că lumea nu mai vrea asta, nu mai e interesată de asta, nu-i mai pasă de asta.
Zic şi eu, nu dau cu parul.

Foto

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

33 de răspunsuri la Niciun titlu n-ar fi bun

  1. sticri zice:

    Dupa parerea mea exista (din pacate) o mare majoritate (de tampi ;)) care asteapta concluzii si oferte de la altii. Adica, ei sunt invatati sa le spuna „cineva” ce e bine, ce e rau si daca persoana care le povestes mai e si vreo vedeta, atunci totul devine un mare adevar.

    Eu nu-i invinovatesc pe ei (tampi), ci daca te uiti atent la societatea asta in care traim, o sa vezi ca asa suntem invatati si anume sa gandeasca altii pt noi, deoarece ei stiu ce e bine, sunt specialisti, etc.

    Eu zic ca depinde de fiecare individ, deoarece poti alege sa gandesti cu capul tau sau poti lasa pe altii sa gandeasca pt tine si …. te vei duce exact acolo unde doresc ei …. adica in ….”reforma lui Campeanu” 😂😂

    Apreciat de 5 persoane

    • Am zis și la Erika în comentariu. Țara ne vrea proști. Mă rog, nu țara, ăia care cred că țara e lăsată lor moștenire de mămicuțele mămicuțelor lor, mama lor. Bun. Și gata? Ne facem proști că așa vor ei? Cum așa? E ilegal să citești? Să te documentezi? Să gândești?
      Școala nu mai e ce a fost. De acord. Noi am făcut cum trebuia? Dar părinții noștri? Păi unde-s rezultatele dacă chiar suntem noi așa de tari? Că noi suntem ăia tinerii și adulții de după 89.
      Și copiii de azi sunt copiii cui? Păi “mă mămică, țara și scoala te vrea prost, da io-s mama ta și eu nu te vreau așa. Ia lasă tu puțin tik-tokul și ia aci de la mămica și tăticu nește instagram sub formă de carte cumpărată din banii lor, pe când erau ei visători și credeau că vor schimba țara. Nu au făcut-o că na, ba a plouat, ba a fost nunta lu unchiu Nicu, ba nu au avut chef”.
      Ah, da, unii nu au șansa la familii școlite. Deci acceptăm că nu toți ăia de ieri sunt sclipitori și că răul nu a pornit de acum.
      Exact cum ai zis tu. Unii au nevoie să gândească alții pentru ei. Dar nu putem da vina numai pe ăia alții. Că ăia profită. Nu e normal, dar asta fac. Dacă-i tot înjurăm pe ăia, dar nu îi explicăm mătușii, verișoarei, vecinei, că clickul ăla nu face bine nimănui, înjurăm degeaba.

      Apreciat de 7 persoane

      • sticri zice:

        Eu zic ca-s o gramada de oameni pe care nu vei putea sa-i schimbi niciodata, dar internetul, retelele de socializare, etc. sunt benefice tinerilor din ziua de azi. Ei au o inteligenta mult peste media generatiei noastre. Azi, pe celebrul „Brad Pitt de Romania” , alias Simion (Însurăţel) l-au huiduit elevii dintr-un colegiu de elita din Bucuresti. Asta inseamna ca acei elevi au ceva in cap si gandesc singuri

        Apreciat de 4 persoane

        • Uite că gândim la fel aici. Zi-le asta ălora care dau în copiii de azi că-s așa și pe dincolo, să vezi răzbel. Sticri, nu am copii. Dar mă iau de gât cu ăia care dau în copiii de azi. Și știu că sunt rea, dar când nu mai pot, asta le zic: ai copii? Da. Sunt mari? Nu, la liceu. Deci copiii tăi sunt proști? Ah, nu, cum să fie? Deci nu toți copiii de azi sunt proști. Case closed.
          Ai noștri sunt sclipitori, toți ceilalți sunt proști, e glumă de autobază și mă scoate din sărite. Așa cum genaralizările mă scot din sărite și nu mai am răbdare să stau la discuții cu cei care numai în generalizări o țin.
          Și da!!!!! Internetul e bun. E și rău. Depinde de noi să alegem partea bună. Dacă nu ne duce capul, nu e vina netului că am ales partea aia rea. Și nici Zuchi nu-i de vină că ne perpelim de ciuda vecinei care și-a dat check-in în Grecia.

          Apreciat de 4 persoane

          • sticri zice:

            Potecuto, eu de mult timp am.inteles ca noua generatie, daca o sa ramana in tara, s-ar putea sa schimbe aceasta tara. Eu recunosc ca noi suntem „povara” lor si din cauza noastra ei pleaca peste hotare.
            Un tanar s-ar putea sa se trezeasca dar unul de varsta noastra … aproape niciodata.

            PS: In ultima perioada am o compasiune enormaaaa pt acei tineri pe care-i vad cu cate un ghiozdan imens pe care-l cara in spate (Glovo, Tazz, etc) pt doar cativa banuti. Asta nu e munca, e sclavagism, e sclavie, e folosirea unor fiinte fara aparare, care nu au alte mijloace de a-si obtine cativa banuti de buzunar.
            Vreau sa vad niste ‘sifonatori de bani”, a se citi ONGuri care iau atitudine.

            Apreciat de 1 persoană

  2. Suzana zice:

    Nu am facut vreo psihologie, chiar daca e un drum pasionant-interesant. Asa ca nu stiu mecanismul prin care oamenii sunt atrasi mai mult de anumite subiecte mai rele, mai altfel, mai… de energie la rasul solului. Observ acest fenomen si mi se pare destul de generalizat, ca altfel nu pot intelege de ce televiziunile ce prezinta negativul sunt atat de vizionate. Curiozitatile morbide mi se par ciudate rau. Si mai ciudat este ca in titlu sa fie prezentata o apocalipsa iar in text sa ai surpriza sa fie un fas. Chestia asta o consider fie lipsa de profesionalism, fie text la comanda contra cost. Ambele variante suna jenant.
    Situatiile de acest gen nu se pot solutiona decat printr-o colectivitate reactiva si nu pasiva. Eu astept mereu minuni, poate cumva naiv, dar daca nu sper la mai bine, mai bun, mai crescator, parca nu am oxigen. 🙂
    Seara buna, draga Potecuta! Sa asteptam ‘Trezirea’…

    Apreciat de 3 persoane

    • Un singur amendament, în rest sunt de acord sută la sută cu tine: nu e lipsă de profesionalism, din contră, e piață studiată intens. Că vrem sau nu să recunoaștem, aia e.
      În ziarul financiar nu vei vedea astfel de titluri. Pentru că publicul lor țintă nu „pune botu'” la astea. Și nu îl pune pentru că gândește…
      Trezirea nu se face brusc și suntem responsabili de trezirea altora. Am mai zis asta: nu se poate ca mâine dimineață să ne trezim într-o țară perfect curată. E imposibil. Dacă tooot stăm și înjurăm că e o țară mizeră și nu facem nimic, contribuim la mizerie.
      Dacă iau din fața blocului o sticlă și o arunc eu la gunoi, că altul n-a fost în stare, nu am făcut minuni, dar e aleea mai curată puțin. Dacă alți zece fac ca mine, aleea va fi impecabilă. O zi. Poate două. Dar poate peste o lună, ăla care a aruncat va vedea că există tomberon aproape. Și dacă nu va vedea, macar am făcut ceva.
      Seară bună, Suzana!

      Apreciat de 6 persoane

      • Suzana zice:

        Ai punctat corect. Piata este studiata intens simultan cu formarea ei. Adica ajungem in final tot la premeditari. Ceea ce este iritant tare. Avem mereu senzatia ca facem alegeri in cunostinta de cauza, insa este atat de fin alterat acest mecanim, din pacate. Mereu trebuie gandite alegerile, gandindu-ne ca este posibila influentarea. Apropo de gunoiul de care vorbeai. Cred ca cei ce fac curat in oras au ocupat peste 40% din timp cu ceea ce de fapt nu ar trebui sa fie pe jos ci in cosuri de gunoi…
        Si sincer, in ultimii doi ani, situatia s-a deteriorat rapid si nu numai pe acest palier.
        Sa ramanem totusi optimiste… 🙂

        Apreciat de 1 persoană

  3. Issabela zice:

    Zici bine, dar degeaba. Am zis-o și eu acum ceva ani… și de-atunci pînă azi e mai de amploare procesul :)))
    Să-ți zic cum m-am lecuit eu, deși mă prinsesem, dar de… Long time ago, cînd a dispărut Elodia, în prima fază și o căutau toți, a apărut de burtiera (că e tot aia cu titlurile de vip-uri…) unei antene: „ murit Cioacă! Detalii în zece minute!”. Deci eram curioasă, ce să mai… și zece minute s-au făcut vreo oră și, din cînd în cînd, mai dădeam pe antene, să văz… Și cînd, în sfîrșit, au ajuns la știre, era vorba despre un antrenor bătrîn de fotbal, cu alt prenume, al cărui nume de familie era tot Cioacă. Mi s-a părut așa o bătaie de joc, deși nu mă așteptam la cine știe ce oricum, să se folosească de moartea unui om obișnuit pentru rating, că mi-a pus capac la toate click-urile de gen. Definitiv.

    Apreciat de 2 persoane

    • Exact! Despre asta e vorba.
      Eu nu le iau apărarea. Nu sunt în gașca lor, nu fac asta, nu e subiectivism. Dar Acces Direct a trăit ani de zile, nu pentru că doar așa a vrut producătorul, ci pentru că era în topul audiențelor. Faptul că nu mai e pe Antena 1 a fost semnalul că nu mai avea audiența aia de 15-16 punct de rating, adică se uită peste un milion de oameni. Asta e bine. Numai că nu înseamnă că toți oamenii ăia care nu se mai uitau la ei au și înțeles. Unii s-au dus la Măruță, că e mai interesant să vezi cum o vedetă se ceartă cu altă vedetă și zice picanterii despre ea, decât să vezi cum o tanti din cuca măcăii se înjură cu vecinu că ar fi abuzat-o.
      Deci titlurile există că există clickuri. Când va scădea interesul, vor dispărea.
      Repet: nu zic că e bine. Dar televiziunile private nu au rolul de a ne educa. Trăiesc din publicitate. Aia vine unde e audiență mare. Dacă Măruță are peste un milion de telespectatori că e Drăgușanca la el în emisiune, bătută de soț sau fost soț sau cum o fi, Antena 1 nu are nicio șansă cu o expoziție de pictură. Niciuna. Ăia care vând Sindolor gel nu vor da bani la Antena 1, că nu vor atinge publicul, că nu e public. Doar pe reclama aia, emisiunea lui Măruță încasează pe puțin 2000 de euro doar pe o difuzare la o singură reclamă. Ori câte reclame au în două ore… facem calculul. Antena ia ciuciu. Dacă sa zicem 30 de oameni trăiesc din asta (prezentator, producător, cameramani, sunet, tehnic, asistent platou etc) ghici ce va face Antena mâine? Dap, îl cheamă pe soțul ăleia.
      E o afacere. Și a ajuns așa pentru că cineva, cândva, după revoluție, era leșinat sa vădă mizerii la tv după ani de beznă. Oare cine? Și au apărut. Ușor și încet. Că și la Ceaiul de la ora 5, Tvr1 deci, îmi amintesc că înainte să cânte invitatul un șlagăr, băga și ceva din viața personală, să fie și piper acolo.
      Încă putem repara asta. Eu încă sper….

      Apreciază

      • Issabela zice:

        Ce să reparăm, cînd tiparele astea, de fapt, vin din țările „dezvoltate”…?
        Iar atîtaa timp cît va fi cerere, va fi ofertă. Ca și la pornografii, manele și altele. Să nu mai zic, c-ai mai zis și tu o dată, de „vai, noi nu…”, dar le căutăm cînd se culcă restu’… 😀🙄
        Ăsta e mersul lumii ăsteia. Eu, cel puțin, așa o văd 🙂

        Apreciază

        • Da, Issa, ai perfectă dreptate. Însă nu mai pot cu ăia „mvaaai, nenorocitu’ ăla care vinde gogoşi cu gem la colţ de stradă, ne îmbolnăveşte copiii, nesimţul, că pentru bani îmi face mie copilul obez”. End of story. Nu mai pot cu ăştia, am îmbătrânit, nu-i mai suport şi punct. Mi se pare că ar trebui să fie ilegală limitarea asta în gândire.
          Şi e valabil în absolut orice domeniu. Dar tac. Că mă enervez degeaba şi astfel nu fac decât să fiu fix ca ei.

          Apreciat de 1 persoană

  4. ©Cri zice:

    Și eu cred că numai de noi depinde să se producă schimbarea și aici. Recunosc, am fost curioasă, la rându-mi, de câte un astfel de titlu care mai apoi s-a dovedit a fi doar… o farsă. Gen: „Bombă: Ștefan Bănică Jr. s-a împăcat cu Andreea Marin, citește aici mai multe!” :))) M-am păcălit o dată, dar apoi am înțeles că-i scris așa doar pentru „a vinde foaia”. De fapt, câte o dată, fiindcă mai multe site-uri au devenit din serioase păcălici, în scurt timp. Și, bineînțeles, nu le-am mai urmărit. Mai nou, nici nu mai citesc știri, îmi spune mama dacă-i ceva important. 🙂

    Apreciază

    • E mai bine așa, Cri. Mai liniște. Oricum, orice e știre în ziua de azi deci nu pierzi nimic. Dacă se lansează aplicația noastră, aia cu dulapul, aflăm noi cumva 😀
      Te pup!

      Apreciat de 1 persoană

      • ©Cri zice:

        🤣🤣 Ne anunță tot mama. Aseară, dânsa mi-a trimis pe whatsapp o poză cu întrebarea Tu ești în poză, sau e sosia ta? Nu eram eu și am fost uimită de asemănare… Se spune că fiecare dintre noi avem mai multe sosii, adică vreo șase, după unii, iar eu am aflat până acum de trei. Păcat că nu mă pot vedea cu niciuna dintre ele. Asta ți-am povestit că tot ziceai de… șoc. 😀 care-i adevărat, în ce mă privește, de astă dată.
        Te pup și eu, Potecuță!!

        Apreciază

  5. IO' zice:

    Dacă îţi vei schimba mentalitatea, atitudinea ta se va schimba. Dacă atitudinea ta se va schimba, comportamentul tău se va schimba. Dacă comportamentul tău se va schimba, rezultatele tale se vor schimba. Dacă rezultatele tale se vor schimba, tu te vei schimba şi odată cu tine, întreaga lume ce te înconjoară se va schimba după puterea exemplului tău.
    – Pera Novacovici –

    Apreciază

  6. IO' zice:

    Seara relaxanta si o toamna minunata, draga Potecuta !

    Apreciat de 1 persoană

  7. Diana zice:

    Pfuuu… Dar greu mi-ai dat, Potecuta! 😀
    La cei care care „prostesc omu’ cu televizoru'” (nu in sensul „ca-i fac prosti”, ci in sensul ca-i pacalesc pe telespecatorii hamesiti sa afle ce si cum in vietile altora, nu se poate vorbi despre „profesionalism jurnalistic” – nici macar nu „inventeaza” ei (cei mai multi!) bazaconiile de gen „a murit X” (folosindu-se de-o coincidenta de nume). Cine se lasa platit din „clickuri” nu se poate numi jurnalist. Aici e un mare punct. Sigur, e dreptul lor sa-si castige banii – cu cat mai multi, cu atat mai bine. E firesc, nimic de comentat! „Boborul cere”, ei dau.

    „Ziarele” online… Cand vad un titlu ce pare „interesant” intai vad care-i site-ul pe care-i publicat „articolul” – sunt mai multe (multeeee!) publicatii pe care le accesez doar atunci cand trebuie sa scriu despre „minciuna care nu-i minciuna, dar e un adevar inselator” – ceva de genu’.

    Tot ce incepe cu „Soc! Incredibil!” e neinteresant pentru mine. Nu am astfel de curiozitati. Nu sunt „abonata” la niciun flux de „stiri”. In general, accesez site-urile agentiilor de stiri si pace buna mai departe (pentru ca toti ceilalti preiau de acolo diverse si, eventual, mai baga de la ei ceva „de umplutura”). Cand vreau „noutati legislative” caut pe site-urile institutiilor, nu ma multumesc cu ce scrie prin ziare, cu ce se zice la „stiri” s.a.m.d.. Cine vrea sa fie informat cu adevarat nu se uita doar la TV si/sau nu citeste doar un „ziar”. Cine are timp si curiozitati „infantile” face ce vrea. 🙂
    Ca tot zic de „fluxuri”! Cand accesez Y!, de exemplu, dau de-o multime de titluri total neinteresante pentru mine si ma mir cum de asa de multi vor sa stie cate operatii estetice si-a facut o icsuleasca (daca n-ar avea rating n-ar aparea acolo acele site-uri/acel continut).

    Nu ma deranjeaza ca foarte multi merg pe ideea „a zis cutarica la TV, e adevarat”, dar ma deranjeaza cand incearca sa ma convinga ca e cum zic ei, desi nici macar nu-i contrazic! Ma deranjeaza (un fel de a spune) si lipsa de profesionalism a „jurnalistilor”! Pentru bani, prea multi isi spun „jurnalisti” cand sunt, de fapt, mai mult propagandisti – nu-i urmaresc.
    Le „arat” unora cum sa deosebeasca o stire falsa de una adevarata, o fumigena de o stire etc., dar nu pot determina pe cineva sa aleaga o „emisiune de cultura” (vorba sa fie!). Si nici nu intentionez asa ceva! Nu le spun ca e bine, nu le spun ca e rau, dar ii rog sa nu-mi „povesteasca” stiri si nici telenovele. Ii rog sa analizeze ceea ce aud pe ici-colo si sa nu-si ia informatiile dintr-o sursa unica doar pentru ca le place prezentatorul X sau site-ul Y.
    Ma opresc aici. Daca mai scriu… se termina paginile blogului. 🙂

    Apreciat de 2 persoane

    • E ca la cântăreţi, Diana. Diferă cantitatea de talent, dar se numesc la fel. Şi profesorii se numesc profesori toţi, chiar dacă unii nu ştiu să scrie corect. Că vrem noi sau nu, în cartea lor de muncă aia scrie.
      Da, m-a uns pe suflet ce ai zis. Să facă fiecare ce vrea. Dar în cazul ăsta, cum am zis şi la Issa, să nu mai tot dăm vina pe ăla care vinde gogoşi cu gem. Adică eu m-am îngrăşat şi mi-a crescut glicemia că stă ăla-n drum cu gogoşile? Dar creierul meu unde-i? Dar ambiţia mea unde-i?
      Dar ăştia suntem. Ne place tare de tot să ne dăm îngeraşi şi de vină pentru toată prostia noastră e altul, mereu altul, şi apoi altul. Că altel, noi toţi am fi genii…
      Trebuie să acceptăm că sunt milioane de oameni care vor să ştie cine cu cine a fost prin hoteluri. Şi dacă milioane vor, cineva le dă asta. Şi face bani din asta. De ce-l împuşcăm pe ăla? Cu ce e ăla mai vinovat decât unul care le dă melomanilor numai informaţii din domeniul ăla? Ce, ăla cu muzica clasică nu tot aşa face bani de pe urmă ăstora? Nu-i tot afacere, în genul cerere şi ofertă?
      Ai punctat tare fain şi de aia mă gândesc cum pisici unii nu se pot gândi că totul e atât de simplu. Nu zic de cei care dau click şi care se uită, zic de fandosiţii ăia de salon cu furculisionul înfipt în fund care dau ochii peste cap că ştiu ei vinovaţii pentru toate relele de pe pământ. Dar n-ar mişca o unghiuţă să facă ceva, orice. Numai stăm la soare şi dăm mărunt din buziţe. Eh, brava, tovarăşi, sigur cu voi se vor îndrepta lucrurile.
      Gata, tac şi eu. Că mă gândesc iar la ăia şi mă enervez 😀
      Mulţumesc, Diana!

      Apreciat de 1 persoană

  8. Ce ar mai fi de zis, după o analiză atât de amplă în ce privește manipulările prin titluri șocante? Doar să pun accent pe sfatul tău și a celorlalți comentatori, să nu ne lăsăm vrăjiți de așa zisele vești bombă, ci să fim răbdători în a verifica știrile din surse mai credibile, cum ar fi canalele TV consacrate și mai cu răspundere în fața telespectatorilor și a CNA. Nu sunt nici ele ușă de biserică, dar sunt vreo câteva pe care le putem parcurge și apoi să ne facem o idee. Că de aceea avem cap, să gândim cu el și astfel să ajungem la un numitor comun, o concluzie.

    Apreciază

    • Asta cu verificatul e treaba celor care dau ştirea. Sigur că nu se întâmplă tot timpul, din păcate. Treaba noastră ar fi să ne întrebăm de ce am vrea să dăm click pe un titlu în genul: Şoc, e incredibil ce-a putut păţi x, vei fi şocat”. De ce vreau să fiu şocat? De ce sunt curios? De ce m-ar ajuta drama unui om, dacă e vorba de odramă?
      Când vom fi sinceri cu noi şi vom înţelege că avem un instinct animalic în noi care poate fi stăpânit, vom înceta să mai dăm clickuri pe titluri şocante. Alea nu-s ştiri, nu-s informaţii, sunt bârfe.
      Ştirea zice din titlul, cum am dat exemplul cu Agerpres, ce vrei să afli. Aia e ştire. Ce nu te informează din titlul, doar îţi satisface instinctul ăla.
      Zi bună, Petru!

      Apreciat de 1 persoană

  9. Ecoarta zice:

    Ce-aș mai putea adăuga?! Chiar nimic! V-am citit pe toți și sunt clar de acord cu fiecare! Pentru mine tv nu mai există de foarte mulți ani și nici ziare de nici un fel.

    Apreciat de 2 persoane

  10. anasylvi zice:

    Am invatat sa le ignor! Am scris si eu acum o vreme un articol cu titlul Click-bait unde am amintit de acest fenomen, doar ca eu l-am compilat cu ceva chestiuni legate de… comert. Totusi, gusturile se educa. Stiu ca daca n-ai rating nu iese cascavalul, dar macar pot incerca ceva mai diferit, mai subtil, ceva original. Astea deja s-au fumat, ca sa ma exprim mai colocvial.
    Uite, chiar ma gandeam ieri ca am scris despre carti care aduc buna dispozitie. Accesari? Nu cine stie ce. Decent, dar doar atat. Daca as fi scris despre ‘carti care te fac sa urli de disperare’ sau ceva asemanator, cred ca aveam cel putin dublul acestui numar. 😀 In primul rand, oamenii ar fi curiosi: de ce urli de disperare, din cauza subiectului sau a modului cum sunt scrise. Sofismele sunt la putere si aduc rating si ele. 🙂

    Apreciază

    • Poţi încerca ceva mai subtil dacă o fac şi alţii, Ana. Pentru că omul care dă drumul la TV să se distreze sau să afle cu cine s-a culcat x, n-are chef de educaţia nimănui, el asta vrea să primească. Şi dacă tu nu-i dai asta, se duce la altul.
      M-am gândit de multe ori la asta. Dacă aş avea un magazin şi eu din asta aş trăi şi aş avea copii care ar depinde de banii veniţi de acolo, pentru că sunt un bun creştin căruia-i pasă de sănătatea semenilor, aş scoate din magazin toate sucurile şi procesatele şi dulciurile. Şi azi ar întreba 50 de clienţi dacă n-am aia şi aia, mâine ar întreba 30, peste o săptămână 10 şi i-aş vedea apoi pe toţi ăia la coadă la vecinul. Şi eu aş trage linie la final de lună şi aş zice sunt pe zero, ori închid, ori aduc chipsuri şi cola.
      Sigur, frumos din partea mea ar fi să zic că mă las pe mine, îmi las copilul, că doar am principii, şi prefer să pun lacătul decât să văd un copil cumpărând chipsuri de la mine din magazin. Numai că nu pot fi ipocrită. Şi mi-am zis mie că dacă eu aş aduce ce se cere, asta fac şi ăia angajaţi la siteurile alea. Şi atunci nu-mi vine să mai arunc în ei cu nimic. Nici măcar cu vina.
      Uite, zici tu, că ai blog deci cumva ai cititori care ştiu ce publici, cum publici, şi sunt cititori de bloguri, nu de fiţuici de scandal, adică oameni care totuşi gândesc mai mult decât ceilalţi, şi chiar şi aşa spui că ai fi avut mai multe accesări dacă ai fi scris ceva mai „picant”. Şi, repet, vorbim de un segment pretins educat.
      Dacă vorbim de sute de mii de accesări în minus şi de alea depinde salariul tău, chiar e atât de nenorocit ăla care scrie ce vor alţii să citească? Pentru că ştii, Ana, dacă nu scrie x, omul ăla caută la y.
      De câte ori n-am citit chiar şi pe blogurile unor oameni care citesc şi au citit biblioteci întregi că dacă o postare e mai lungă de nu ştiu câte cuvinte, citesc doar începutul şi sfârşitul, că n-au chef, n-au timp, n-au dispoziţie să citească tot. Chiar dacă poate e muncită postarea aia şi omul ăla s-a documentat. Ei, dacă un om foarte educat nu are timp de asta, nici ăla care-n pauza de cafea de la muncă vrea să afle cine cu cine s-a mai cuplat, n-are chef de articole despre Mozart.
      Şi la bloguri totuşi mi se pare că deja publicul e format. Adică eu aş citi orice apare pe blogurile pe care le citesc de mult timp, nu titlul e cel care mă atrage. Foarte interesant de discutat şi despre asta. Hmm, na, că mi-ai dat temă. 😀
      Despre asta nu scriu, gata, mă fac cuminte 😀

      Apreciat de 1 persoană

  11. Jo zice:

    Pai vezi, măi, Potecuță?! Și mă certai că de ce nu mă uit la televizor. 🙂 Uite de ce! M-am plicti de drame. Cât despre titlurile alea de pe net: ”Șoc și tragedie în familia lui Cutărescu. Află de ce.” nu mai apăs de mult pe ele. Și eu ca și tine m-am lămurit că nu aflu nimic din articolul respectiv. Așa că îți dau dreptate. Sper să citească cât mai multe persoane articolul tău și să nu le mai dea apă la moară ”jurnaliștilor” ăstora.

    Apreciază

    • Eu te-am certat pentru asta? Serios? Mă mir. Că de obicei nu cert pe nimeni, Jo, mai ales pentru asta.
      Mi se pare însă penibil când se flutură în faţa mea, sau a altora, asta, ca şi cum automat persoana aia e mai deşteaptă decât ăia care se uită. Atât. Nici măcar cu ăia nu mă cert, că zău de merită timpul aruncat pe geam, că oricum cei în cauză nu pricep. E o modă în rândul unora să-ţi dea peste nas cu asta, cum încercau, pe vremuri, unii să-ţi dea cu biblioteci impresionante de care nu se atingea nimeni în afară de menajera care ştergea praful 😀
      Eu nu cred că nu vor mai fi accesate titlurile astea. Pentru că avem în noi o foame incredibilă de scandal, de drame, de mizerii, de şoc şi groază. Din păcate…

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s