Scurte gânduri despre dor

Am ascultat azi un podcast. Cu Andrei Păunescu. S-a cântat şi s-a povestit. Şi brusc, mi s-a făcut dor. De seri de joi. De demult şi mai de aproape. Cu folk şi poezie, cu multe voci pe care se sorbeam atunci, demult. Cu folk şi gânduri, cu dor şi emoţie, cu mine despre mine, dintr-un cândva mai de aproape, un ieri cu câteva riduri la colţ de privire. Şi de picătura mea de folk de aici mi s-a făcut dor. Nostalgii. Sau doar început de vară. Cu cireşe coapte şi vacanţe la început de drum. Copilărie şi copilării. Poveşti ce abia începeau şi păreau fără de sfârşit. Şi poate chiar erau. Şi încă sunt. Se scriu dincolo şi dincoace de noi, chiar dacă noi, nepăsători, ne-am scos singuri dintre rândurile lor.  Fiii de împăraţi şi Cosânzenele îşi ţes destinul netulburaţi. Mai privesc câteodată, peste gardul veacului ce ne desparte, oftează şi se întreabă unde ne-au pierdut şi unde ne-am pierdut, care-a fost momentul între cele două lupte cu buzdugane sau în cele trei zile şi trei nopţi de nuntă-mpărătească în care, într-o clipă de neatenţie, ne-am făcut mari şi-am plecat din lumea lor. Ei nu ştiu răspunsul. Noi nu vrem să-l auzim. Ne e mai bine aşa.

E-nceput de vară. Şi de vacanţe. De poveşti şi copilării de oameni mari. Şi mie mi-e dor de seri de joi. Alea ale mele. Alese cândva pentru că nici nu mai ştiu de ce. Dar nu pentru că ştiam că au şi alţii serile lor de joi. De mine, cu mine, despre mine. Uneori, fără să înţeleg cât de… despre mine erau.
Şi atât. Doar mi-e dor.

Foto

Acest articol a fost publicat în Suflet pe poteci. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

43 de răspunsuri la Scurte gânduri despre dor

 1. Da, serile de joi, seri cu folk la radio!
  Chiar că ne trezești nostalgii!
  Mulțumesc!

  Apreciat de 2 persoane

 2. Mona zice:

  Cât de bine te înțeleg ❤️ Of, cât de bine…
  Te îmbrățișez, iubita mea 😊🤗

  Apreciat de 1 persoană

 3. Ileana zice:

  Mi-ai transmis emoții dragi! Vremuri frumoase! ❤️
  Îmi este dor de dor!❤️
  O seară frumoasă!🤗❤️

  Apreciat de 1 persoană

 4. MNiko zice:

  Nu stiu acele seri de joi de muzica folk la radio, si nici nu am facut parte din vreun grup de oamnei care sa asculte astfel de muzzica, dar mi-ar fi placut. Am visat sa merg la munte cu prieteni cu chitari si sa se cante muzica in jurul unui foc de tabara. Nici nu mai stiu cine imi povestise despre asa ceva. Ma uitam cu jund la o chitara a unui vecin, aruncata intr-un colt dupa mobila fara sa o foloseasca nimeni. Mi se parea ca se iroseste acolo si ca e pacat ca nu canta nimeni la ea.
  Nu pot sa ascult acum melodia pusa de tine, dar abia astept sa am loc.

  Apreciat de 2 persoane

  • MNiko zice:

   Acum am ascultat si melodia, Frumoasa, exact genul de care imi imaginam ca se asculta/canta la astfel de seri.

   Apreciat de 2 persoane

  • Vaaai, mie-mi spui? Cu ochii deschişi visam în copilărie că eu cânt la chitară. Nu am voce, dar visam. Pe urmă, am trecut la nivelul următor, în adolescenţă, şi visam că voi avea un iubit care îmi cântă la chitară. N-am avut. Drept urmare, m-am îndrăgostit în liceu de un băiat care cânta pe la balul bobocilor. A început cu genul ăsta simplu şi frumos şi pe urmă s-a „prostit” cu coveruri disco. Nu cred că ştia de existenţa mea în acelaşi liceu cu el, dar eu îl iubeam pe ascuns doar pentru chitara lui. Altfel, dacă mă întrebai, nu ştiu dacă chiar era aşa frumos. Vezi, e şi ăsta un soi de materialism, să iubeşti un om numai pentru voce şi chitară 😀 😀 😀
   Mi-a trecut şi asta şi pe urmă am făcut eu ce-am făcut şi am intrat cumva, mai de departe, într-o lume care a avut loc şi de folk. Şi aşa am cunoscut un om care mi-a devenit prieten, nu iubit, care cânta şi cântă şi acum. Da, folk. Şi am tărit seri între prieteni cu el cântând aşa cum visam în copilărie. Deci cerc închis 🙂

   Apreciat de 2 persoane

 5. Diana zice:

  Multe amintiri mi-au trezit randurile tale – despre ceaclul Flacara nu, pentru ca n-am fost niciodata (si nici la TV sau radio nu m-a interesat – daca o fi fost!).
  Muzica folk (si orice muzica in acorduri de chitara) imi place. Nu stiu despre serile de joi – ascultam radioul numai dimineata, intre 8 si 9, si seara tarziu – „posturi straine”.
  Imi amintesc momentele in care se cam „spargeau” chefurile si apareau chitarele. 🙂 Sau cand mergeam „la padure” si seara rasunau acorduri de chitara, dar si serile care urmau spectacolelor de la „casa de cultura”. Unele chitare si voci sunau spre foarte fals – dar cui ii pasa?! 😀 Un singur lucru nu mi-a placut „despre chitare”: cand aparea cate una daca era bairamul in toi si, vrand-nevrand, trebuia „sa luam loc” si sa ascultam. 😉
  Emeric Imre mi-a devenit simpatic cu nu prea mult timp in urma. 🙂 Mi-a facut placere sa il reascult. Multumesc.
  Weekend frumos, Potecuta! ❤

  P.S. Sa nu mai faci asa ceva! 😂 Mi-ai sucit neuronul spre trecut!

  Apreciat de 1 persoană

  • Marina Costa zice:

   Exact la radio, joia, pe Romania Tineret, era Cenaclul Flacara si ascultam cuminte… Desigur, ca simbol melodic eu as fi ales Vant, nisip si 18 ani… Dar imi place cantecul tau!

   Apreciat de 1 persoană

   • Da, cum spuneam, sunt mai mulţi cei care aveau şi încă au zilele lor de joi. Diferite. Ale mele nu erau de acolo.
    Mă bucur că îţi place melodia. Nu am căutat un simbol. Pentru mine, ar fi fost imposibil şi nu cred că există unul aici. Poate „Te salut generaţie-n blugi” dacă e să forţez. Dar aleg să nu caut simboluri.
    Mulţumesc, Marina!

    Apreciat de 2 persoane

  • Ce să fac, Diana, dacă „modernul” cel hulit de cei născuţi încruntaţi, cum le spun celor care scuipă pe tot ce întâlnesc în cale, mi-a adus atât de frumos aminte de trecut? Că dacă zici podcast, zici 2019 cel mult. Că-s tinerele tare podcasturile. Şi zbang, m-am trezit prin copilărie, adolescenţă. Şi cum nu-s egoistă, v-am dat şi vouă 😀
   Îţi mulţumesc frumos! Weekend frumos!
   Hmmm, nu pot promite că nu mai fac. Azi sigur nu mai fac. Nici mâine 😀
   Te pup!

   Apreciat de 2 persoane

 6. Issabela zice:

  Nici eu nu știu anume serile de joi. Dar mi-e același dor de muzică bună și caldă, de simplitate, de lipsa de grandoare, pe care o dau azi toți și unui scărpinat în ureche (ca să fiu politicoasă 😀).

  Apreciat de 3 persoane

  • Eu îmi astâmpăr dorul când mă rup de lumea asta de care ai spus şi mă ascund între acordurile astea de care am spus 🙂 .
   E drept, e şi dorul de mine, de cum eram atunci când nu percepeam lumea aşa, şi poate nici nu era aşa, dar ascultam de drag, nu de nevoia de refugiu, ca acum. Cu dorul ăla e mai greuţ. Dar cumva am învăţat să devin egoistă şi să fac paşi în spate atunci când câte unul sau altul, din lumea aia, încearcă să-mi deranjeze liniştea din lumea asta. Nu mai am răbdare să încerc să le înţeleg mecanismele. Nu-i judec, nu-i contrazic. Dar închid uşa uşor şi nu le permit să-mi invadeze spaţiul. E dreptul meu să cred că mai există frumos şi bine, simplitate şi omenie. E dreptul lor să creadă contrariul. Când încearcă însă să-mi bage dreptul lor pe gât, apelez la dreptul meu de a le acorda dreptul de-a… cânta la altă masă. Atât de simplu şi de drept 😀 😀
   Mulţumesc, Issa!

   Apreciat de 3 persoane

 7. Mugur zice:

  Cândva, „acum un milion de ani”, pe aceleași versuri ale lui Păunescu, „Muntele”, încropisem și eu un simulacru de melodie. Era pe vremea chitarei, a serilor de joi, a cenaclului…
  Mi-e dor de dor și de serile de joi, când era vorba despre muzică și poezie, când muzele și emoțiile își împleteau cărările.
  Mulțumesc pentru această întoarcere în timp!

  Apreciat de 3 persoane

 8. adrianport zice:

  Îmi amintesc de serile alea de joi. Le-am iubit şi încă mi-e dor de ele, aşa cum erau sau, mai exact, aşa cum le simţeam cu sufletul şi mintea mea de atunci. Un tsunami de dezamăgiri a trecut între timp peste tot şi nu-i uşor să dai la o parte tot noroiul pe care l-a lăsat în urmă. Încerc să cred că noi, deşi poate copii naivi la vremea aia, am rămas nişte oameni mai buni datorită acelor seri de joi.

  Apreciat de 2 persoane

  • E bine să credem asta. Şi să fim aşa cum credem. Nu putem sta cu picioarele-n noroi hulind la nesfârşit presupusele cauze care-au adus noroiul la picioarele noastre. Făcând asta, devenim parte integrantă din acel noroi.
   Mă bucur că am trezit amintiri!
   Îţi mulţumesc frumos!

   Apreciat de 2 persoane

 9. ©Cri zice:

  Tare frumoase gândurile tale, Potecuță, și exprimate așa… ca-ntr-o poveste! Iar melodia e waw!!! Și vocea și cuvintele îmi plac mai mult decât îți pot spune. Îți mulțumesc și te îmbrățișez cu drag! ❤️🤗

  Apreciat de 3 persoane

 10. Iosif zice:

  Dor de-acorduri de chitare, de mare nisip si soare, de povesti atemporale de-un nou rasarit de Soare, ce se vede-n departare…
  Un weekend minunat, binecuvântat, linistit, relaxant si împlinit, draga Potecuta !

  Apreciat de 1 persoană

 11. Joia erau? Poate de aceea mi-a rămas în subconștient preferința pentru această zi a săptămânii. Uite cum am cam uitat, dar îți mulțumesc că mi-ai amintit atât de plăcut, inclusiv prin videoclip!

  Apreciat de 2 persoane

 12. Suzana zice:

  Imi place mult de tot acest gen de muzica si o ascult pe unde pot. Cred ca nu este pe placul unora pentru ca starneste energetic ceva important in oameni. Poate un fel de trezire…
  Mi-ar fi placut sa invat sa cant la chitara, dar… nu a fost sa fie! 🙂
  Multumesc pentru ganduri, draga Potecuta! Doar bine la tine! ❤

  Apreciat de 2 persoane

  • Mă bucur mult că îţi place, Suzana!
   Nu ştiu, e posibil să nu fie pe placul unora sau altora. Multe genuri nu sunt, fără ca asta să spună ceva despre cel care ascultă sau nu. Am mai spus asta. Dacă cineva-mi spune cu aer de superioritate că nu ascultă un anume gen, eu înţeleg doar că nu ascultă acel gen. Chiar dacă el vrea să-mi spună prin asta cât de cult e el, eu nu asta înţeleg şi nu asta face un om să fie cult sau nu.
   Îţi mulţumesc mult! Zi frumoasă să ai!

   Apreciat de 2 persoane

 13. Tatar Lau zice:

  Ținea Daniel Iancu un festival la Lunca Bradului, Ilva Fest, la care mă simțeam ca în zilele de joi. Lume bună, simplitate și mai ales muzică bună. Din păcate, pandemia a afectat și acest moment din an în care vedeam cum lumea poate fi și altfel, civilizată și fără manele…

  Apreciat de 2 persoane

 14. ane zice:

  Superbă melodia!

  Apreciat de 1 persoană

 15. Ecoarta zice:

  Of, of, ce frumoase erau acele vacanțe și cât de mult s-au îndepărtat de noi…ele sau noi!? Nu știu care și cât, dar vara aceasta este atât de planificată pentru muncă și iar munca că nu-mi permit prea multe. Însă munca mea îmi dă aripi, mă energizează…și ascult cântecul acela minunat pe care tu mi l-ai dăruit 🤗♥️🫣! Dar și altele…
  Să ai o vară de vis, plină cu vise împlinite, cu bucurii și gânduri bune!🏖️🌊🌺🌺🌺🥰

  Apreciat de 1 persoană

 16. Alex zice:

  Ce frumos ai spus, dragă Potecuță! „Mai privesc câteodată, peste gardul veacului ce ne desparte…” și ne întrebăm: „când au zburat atâția ani”? Mergeam în excursii cu clasa, la școala generală sau la liceu și aveam niște colegi care cântau atât de frumos la chitară și cu vocea. Binențeles că toți ceilalți cântam împreună cu ei. Muzica folk era preferata noastră. Ce atmosferă frumoasă, ce veselie, ce clipe minunate… Vuia autocarul! Aveam o muzicuță la care mai încercam și eu câte ceva…
  Ne-am închis în noi și am uitat de toate acestea. Nu mai avem timp de cântat împreună, de pertrecut cu colegii, cu prietenii… Muzicuța stă într-un raft. Nu am mai cântat la ea de ani buni…
  Mi-ai trezit atâtea amintiri! Sărut mâna, dragă Potecuță. O zi frumoasă! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 17. April zice:

  Nu mai zi de dor ca incep si eu. 😂 N-am prea stiut eu pana acum ce-i dorul si cu ce se mananca, dar anul asta m-a lovit din plin, cat pentru toti anii de dinainte.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s