Jurnal de bord de firmă

Nu e genul de jurnal obişnuit cu azi, afară, mă gândesc, ascult. Şi e de bord, pentru că povestea-i de la bord. Bord de autocar. Că da, am fost pe drum sâmbătă şi ieri şi de obicei sunt pe modelul „sărăkie” (veţi înţelege imediat) în astfel de excursii scurte, adică merg cu autocarul. Nu al meu personal, pe ăla-l las la garaj, că în weekend şoferii mei au liber, să se bucure şi familia lor, să zică de sănătate pentru mine. Mno bun. Deci, cum ar veni, când am nevoie, închiriez un autocar şi mai las în el şi alţi amărâţi, să nu stea prin autogări, să îngheţe de frig. Şi îi las acolo chiar dacă eu cobor la prima, că poate ei au treabă mai departe, nu iau autocaru’ cu mine când termin drumu’.
Sâmbătă, ziceam, aşteptam regulamentar autocarul, în autogară. Are logică, nu? Că dacă ziceam că-l aşteptam pe aeroport, nu mă credeaţi. A venit la timp, eveniment din ce în ce mai rar prin părţile noastre, ceea ce nu a făcut decât să mă bucure nespus şi ceea ce vă doresc şi dumneavoastră, mai ales că parcă începea să mă strângă puţin geaca de pe mine. Şi nu din cauză de mărimi, din cauză de temperaturi.

Se pun în faţa mea trei oameni, stau cuminte la coadă. Când să urc pe prima treaptă, văd o tipă care încerca să coboare. Mă feresc, trece pe lângă mine vorbind la telefon. Urc, urcă şi alţii, trece ceva timp, tipa se întoarce, tot vorbind la telefon, se pune pe locul din faţa mea, în spatele şoferului adică. Şi vorbea la telefon. Tare. Mă rog, poate celălalt nu auzea, zic. Pentru o clipă, am crezut asta.
Se face ora de plecare, ea vorbeşte. Rezistă, precum coafura din reclamă. Autocarul pleacă, ea vorbeşte. A mărit volumul vocii. Pentru că şoferul a pornit muzica. Apoi, punând indicii cap la cap, ceva dădea cu virgulă.
Primul indiciu: şoferii de pe acest autocar opresc la o singură benzinărie, de fiecare dată aceeaşi, să alimenteze. E cumva după colţ, deci nu se merge mult până la oprire. Ea era-n toiul conversaţiei şi, când a intrat autocarul la pompă, a fost ceva în genul da, ce tare, ţi-am zis că da, normal că mergem, cum să… a luat telefonul de la ureche, l-a pus în geantă, s-a ridicat, a coborât şi ea după şofer, şi a intrat în benzinărie cu geanta agăţată de mână. Deci n-a zis niciun te sun imediat, stai aşa că… cum facem noi dacă vorbim şi intervine ceva in timpul conversaţiei. Dar poate sunt eu cârcotaşă.

A revenit, a scanat „conţinutul” autocarului, a făcut un inventar al călătorilor, s-a pus la loc, a scos telefonul din geantă, l-a pus la ureche şi a zis: păi nu ţi-am zis eu că eşti prost? Dar stai să-ţi povestesc… încă o dată spun că vorbea foarte tare. Şi se pare că nu numai eu am crezut asta, şi cei care stăteau pe celălalt rând, în dreptul meu, aruncau priviri puţin confuze.
Vin cu precizarea că nu folosesc căşti la telefon. Pe stradă vreau să aud strada, pe drum mi-e bine cu liniştea sau cu muzica aleasă de şoferii de taxi, de autobuze, de autocare sau de maşinile cu care merg, deci nu am căşti la mine. Şi nici nu le-aş fi folosit în cazul ăsta, ar fi fost păcat. 😀
Şi nici n-am tras cu urechea, da? Chiar nu aveam de ales, auzeam tot fără să vreau. Aşa cum a auzit tot autocarul, cred.
Şi de aici începe showul. Mai spun ceva, să înţelegeţi de unde ştiu detalii: cum ea stătea pe scaunul din faţa mea, în spatele şoferului dar pe locul de pe culoar, nu la geam, eu o vedeam perfect în oglinda şoferului. Aşa.

Şi continuă: mi-am luat iar parfumuri. 15 milioane. Şi am luat două, că la preţul ăsta, 30 j dă milioane, cum să nu iau. Ce vorbeşti, mă? Tu mănânci două săptămâni numai de pe bluza de pe mine. Şi aici, vă dau cuvântul meu de onoare, a întins mâna dreaptă în lateral, pe culoar, şi o bâtâia-n aer. Ăsta a fost indiciul suprem că fata asta de fapt nu vorbea cu nimeni la telefon, vorbea cu noi. De fapt, nici cu noi, doar ne spunea nouă chestii.
Normal că m-am uitat la bluză, ce-aveţi, cum să nu mă uit? Dar dacă spun ceva de bluză, ziceţi că-s invidioasă. Deci nu spun părerea mea, oricum eu, în prostia mea, recunosc că nu fac diferenţa între o bluză de la piaţă şi una de mii de euro, că nu cunosc brandurile, habar n-am să spun din 5 bluze, care-i de la ce firmă. Aşa că nu ştiu dacă era cum zicea ea.
Bluza era neagră şi puţin scămoşată şi atunci m-am gândit: aşa puţin mănâncă omul ăla?
Şi nu mi-am terminat bine gândul, că zice tipa: dar trebuie să fiu atentă cu ea, că am băgat-o la maşină şi a făcut o grămadă de scame. Na, belea.
Aici a intervenit şoferul care-a zis: dar ce ştie să facă bluza asta? Şi aici nu am înţeles dacă bluza a fost scumpă sau omul ăla, săracul, trăieşte cu aer. 😳
Ea a râs tare, apoi a continuat, aparent tot la telefon: dacă-ţi zic tot ce am pe mine, mori. Cam de-o garsonieră. Tu-ţi iei garsonieră cu ce am pe mine. Să nu mai zic de dinţii care-i am şi buze (aşa a zis, fără pe. Dar ce mai contează asta la aşa investiţie, zău, nu mai fiţi şi voi aşa răi). Aici s-a aplecat spre oglindă, a zâmbit larg, s-a admirat din trei poziţii: faţă, stânga, dreapta.

Măi, iar nu ştiu. Avea blugi, adidaşi, bluza asta neagră şi o vestuţă-gecuţă, tot neagră, cum erau căciulile alea la mare modă pe vremuri. Na, poate era blană, nu ştiu. Dar nu părea locuibilă, zic. Un fel de open-space aşa, hai. N-am găsit garsoniera aici, cel puţin n-am ştiut unde-i baia în peisaj. Dar dacă ea a zis, eu am crezut.
A mai zis ceva şi de unghii, a intervenit şoferul, a întrebat-o dacă îi mai rezistă bateria, cine ştie de când vorbea fata, dar a ţinut să precizeze că: ei, e nou telefonul, o grămadă dă bani a fost şi ăsta, măcar o zi să mă ţină bateria.

Apoi a făcut o pauză, să mănânce, dar iar nu am auzit când a zis că pa, că mai vorbim, că din astea. S-a făcut linişte dintr-o dată. Şi eu mi-am dorit pentru prima dată să fie un ceva blocaj pe drum, să mai aud, să mai învăţ, să mă pun la curent cu ce se poartă-n materie dă modă, dă haine dă meleoane. N-am învăţat nimic, tot de la ţară am rămas.
Chiar, oare eu cât mănânc din ce am pe mine? Înţeleg că-i post, dar chiar să rod cârpe? Cu sos sau fără, cum se servesc astea, aveţi idee? 🙄

Foto

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

62 de răspunsuri la Jurnal de bord de firmă

 1. sticri zice:

  😂😂😂 cu individe ca astea eu ma comportam „extrem de portuar”, cred ca ma uitam in stanga si in dreapta la ceilalti pasageri si cu aprobarea lor (din priviri) puneam muzica la tel, dar ceva greu, un heavy metal, doar ca sa o enervez…… si sa vezi ce ti-o cuminteam 😂😂😂, asta daca nu incepea sa se certe cu mine 😂😂😂 …

  Apreciat de 3 persoane

 2. miniaturile zice:

  Vai, Potecuta, esti tare haioasă… 😀

  Apreciat de 1 persoană

 3. tink3rbe11 zice:

  Astea’s din ce în ce mai multe.Dar dacă o iei la etichete mare lucru nu cred că găsești.
  Slavă Domnului, eu am ales să îmi menajeze cultura în modă, bârfă sau altele de genul de când îmi sunt propriul șofeur cu muzica mea și eventual cu propriile gânduri spuse cu glas tare sau alte comentarii la adresa celorlalți participanți la trafic.
  Pe când mergeam și eu la servici cu autocarul altuia era o tipă la fel ca a ta dar ceva mai stilată ,fițoasă ,mai mironosiță . Tot pe scaunul din spatele șoferului și tot cu telefonul la ureche de la…până la…iar la întoarcere la fel.
  Ii pusesem și o poreclă dar acum îmi scapă!

  Apreciat de 1 persoană

  • Cu eticheta știu. Adică știu să citesc. Altfel, zău dacă le știu așa, pe dinafară. Știi că sunt experți care se uită la o bluză și zic: asta-i de la… și costă atât. Cum le știu, habar n-am. Și eu, chiar de văd eticheta, tot nu știu cât a costat. Și nici nu mă interesează, oricum n-am mii de euro de dat pe bluze 😀

   Apreciază

 4. MNiko zice:

  Ce mult imi place tonul asta de jurnal al tau. Mi-a inseninat seara. Sunt cu zambetul pana la urechi acum.

  Apreciază

 5. Suzana zice:

  Genial text. Adica un personaj fabulos redat. 🙂 Credeam ca numai in bancurile de pe telefon sunt astfel de situatii. Recunosc ca nu ma prind care sunt toale de firma. Dar nu o consider asta o pierdere prea mare. Potecuta, m-am distrat copios. Tu nu stiu daca, atunci. Dar ti-a iesit un text satiric minunat, asa ca e de bine!
  O saptamana frumoasa-frumoasa! ❤

  Apreciat de 1 persoană

 6. Ana G. zice:

  Am citit printre picături, la muncă, dar tare m-ai bine-dispus, cu lăudăroasa ta!

  Apreciază

 7. Drugwash zice:

  Credeam că ne povesteşti ceva de la tine de la firmă. 😛
  Nu mai vin cu teoria conspiraţiei că n-are rost. Adevăr sau minciună – să fie la ea acolo! Eu cu ce-am pe mine nici o pîine n-aş putea cumpăra, şi tare am nevoie. Da’ las’ că şi răbdarea (de foame) e o virtute, cică.

  Apreciază

 8. adrianport zice:

  Hai sa privim chestia cu „ce-ai pe tine” un pic altfel. 5 kg in plus (cine n-are?), 7700 kcal pe kil de grasime, deci 38.500 kcal. Adica rezisti vreo trei saptamani fara un efort major. Si vorbesc aici de grasime de-asta, normala, nu de firma. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 9. Ileana zice:

  Mulțumesc din suflet pentru dispunerea plăcută! Am râs cu poftă foarte scumpă 😂oare cât costă?
  Draga mea, eu circul mereu cu transportul și aud discuții ce mă face să cred că suntem pe altă planetă!
  Tipa, sigur vorbea singură 😂, eram în autobuz, iar tipa de lângă mine se certa singură la telefon, blindată cu aur, geantă firmă și manele la maxim! Înjura că la ușa cortului de una singură, lumea se uita, iar la un moment dat i-am spus tipei să nu se mai vorbească de una singură, deoarece o să aibe nevoie de un psihiatru 😂, atât mi-a trebuit 😂 sa uitat la mine și mi-a spus că sunt o babă invidioasă, apoi au sărit ceilalți în apărarea mea 😂, teatru nu glumă 😉😂
  Seară liniștită 🤗

  Apreciat de 1 persoană

  • Mă bucur mult că te-ai distrat, Ileana! E şi gratis şi inepuizabil râsul şi îţi doresc să-ţi fie zilele vesele!
   Ahaaaa, buuună treaba asta! Îmi imaginez circul creat 😀 😀
   Zi frumoasă îţi doresc!

   Apreciază

 10. pai da, Potecuta, daca ti-ai lasat autocarul la garaj…
  ah, doamne, cata imprudenta din partea ta!
  pe tipa aia o dadeam jos la prima. ei, da, n-o dadeam! faceam live pe facebook cu ea.
  Potecutaaaa, m-am tavalit de ras!
  esti totally totala! 🤗♥️♥️♥️
  nu ca zic, da’ spun!
  ha ti pup, copil frumos!
  ♥️

  Apreciază

 11. Diana zice:

  😂 😂 😂
  Fratemeleu! 😀 Cred ca fufa vocifera de una singura. Imi place sa cred ca nu exista un „prost” chiar atat de mare cum voia ea sa se creada ca e de partea cealalta a… undelor. 🙂
  Cat despre carpe de firma… Oare de ce astia de la „firme” nu pun etichetele in locuri vizibile?! Oricum, eu nu le-as recunoaste daca-s pe bune sau false țoalele (si, eventual, originale etichetele), dar i-ar ajuta, psihologic (cred) pe cei care simt nevoia sa se stie ca dau bani multi pe haine – ba-i mai ataca si vreun zevzec, crezand ca-s plini de bani si/sau carduri…

  Chiar si politistii ii sfatuiesc pe oameni sa nu mearga pe strada avand casti in urechi pentru ca nu se stie ce nu aud si daca ar auzi si-ar putea salva viata/integritatea fizica. 🙂 Cred ca asta cu purtatul castilor e din cauza de multe filme proaste…
  Ai avut o calatorie de neuitat usor, cum s-ar zice. Multumesc ca ai povestit, pentru ca mi-ai inseninat noaptea! 🙂
  Saptamana cu veselie iti doresc!

  Apreciază

  • Uite că nu m-am gândit la asta cu eticheta: că poţi pune etichetă pe orice haină, practic. Eu, cum am zis, doar dacă văd că scrie Gucci, ştiu că-i Gucci şi eventual mă prind că n-a costat 5 lei, dar nici idee despre cât ar putea costa nu am. Na, nu-s pentru mine chestiile astea cu lăudatul cu hainele. 😀
   Nu pot cu căşti. Mă enervează să-mi cânte pe stradă ceva-n cap. Oricum sunt cu capul în nori, asta-mi mai lipseşte 😀
   Îţi mulţumesc, Diana! Săptămână frumoasă îţi doresc şi eu! Mă bucur că te-ai amuzat!

   Apreciat de 1 persoană

 12. O fi având și tipa aceea un sindrom apărut recent, al cărui nume nu-l cunosc încă, dar bine că nu se manifesta prin violență. Totuși, pentru a-i cunoaște mai bine simptomele, aș fi rugat-o să-mi împrumute telefonul pentru un apel urgent. Precis n-ar fi fost atât de generoasă, dar circul ar fi fost și mai variat. 😉

  Apreciat de 1 persoană

 13. Dana zice:

  :)))) Mi-ai facut ziua mai buna, am ras copios! Sa fac un calcul – cat mananc azi raportat la ce-am pe mine?!! Am facut naveta vreo 3 ani si m-am crucit de ce convorbiri puteam auzi. Bune ca am scapat. In Germania, in autobuze era interzis vorbitul la telefon. Stiu ca nu se va aplica la noi, dar nu ar fi rau.

  Apreciat de 1 persoană

  • Tare mult mă bucur, Dana! Să îţi rămână râsul aproape!
   Aaah, ce bine-ar fi! Dar nu cred nici eu că va fi posibil. Măcar să fie interzis vorbitul ăsta, să se audă şi dincolo de autobuz. Că altfel, sunt mulţi oameni cu bun simţ care vorbesc aproape-n şoaptă şi ei nu au nicio vină, ba unii chiar au nevoie să sune, să spună cuiva care aşteaptă că au plecat şi sunt aproape de destinaţie. Dar vorbitul ăsta, ca cel despre care am scris, da, ăsta ar merita interzis 😀
   Zi veselă îţi doresc!

   Apreciază

 14. Cri zice:

  Potecuță, n-am comentat imediat după ce am citit fiindcă râdeam cu lacrimi și nu mai vedeam bine literele. :)))) După vreo oră, doar amintindu-mi, încă mai zâmbeam a râde, adică adineauri, dar nu mai sunt și lacrimi așa că pot scrie, să mai râdem și împreună. 😀
  Îți mulțumesc și îți doresc să ai o zi veselă, cum va fi și a mea, cu siguranță, fiindcă presimt că voi zâmbi încontinuu… 😘❤

  Apreciat de 1 persoană

 15. Jo zice:

  Iar postezi după-amiaza târziu de citesc a doua zi dimineață? Că dacă râd ca tâmpa la ecranul calculatorului după-amiaza zic colegii că mă bucur că se face ora de plecare. Dar dacă râd de dimineață ce să creadă săracii? Că am băut ceva neautorizat. Na! 🙂 Nici nu știu ce să zic de individa asta. Mi se mai întâmplă și mie să mă zgârie la urechi câte o convorbire personală la metrou, dar călătoria nu durează decât 10 minute. Cum o fi să-ți facă cineva capul calendar trei ore, nu știu. Bine că ți-a păstrat simțul umorului și ai avut și energie să-ți amuzi cititorii.

  Apreciază

  • A durat mai puţin de trei ore şi cu asta mă consolam. Ce să zică ăia care au venit cu ea şi merg mai departe cu ea dacă eu mă plâng? 😀

   Apreciază

   • Jo zice:

    Am zis 3 ore la plesneală. Cred că fie și numai 30 min cu individa ar fi fost prea mult pentru mine. Mă mir că nu i-a zis nimeni nimic. Cred că scoteam telefonul și mă făceam că m-a deranjat cineva din ascultat la stilul: nu pot să vorbesc acum, ascult o panaramă cum se laudă cu țoalele ei. 🙂 Asta în gura mare, să audă și ea.

    Apreciat de 1 persoană

    • Haaaaaaaaahaaaaa! Ideea e perfectă, dar eu nu pot 😳

     Apreciază

    • Joooo, scriu aici, să nu fiu la tine pe lângă subiect: ce fain e Ruxx!!! Ai văzut ceva din el? Uaaai, ce-mi place!
     Nu am uitat de filmul ăla, dar nu am rezistat, am dat play la primul episod și… am rămas 😳

     Apreciază

     • Jo zice:

      Ei, cum să fii pe lângă subiect? Poți să copy/paste cele de mai sus la interviul cu regizoarea Iulia Rugină. Sau și mai bine, apasă pe link-ul de la interviul inițial, de pe pagina lui Emil și paste acolo. Cred că Iulia mai curând ar citi comentariul tău acolo, decât la mine pe blog. Altfel… știi că am fler pentru chestii super. 🙂 Și eu sunt entuziasmată de RUXX.

      Apreciază

 16. Jo zice:

  Ha! Acum am văzut și fotografia. Yep! That’s about right. 😀

  Apreciază

 17. Ecoarta zice:

  In „antichitate” când abia apāruserā (la noi!) telefoanele mobile, o „duoamnā” si-a cumpārat unul. Si-l scotea din geantā ori de câte ori se apropia cineva! Dupā ce acel cineva trecea, îl punea în geantā.
  Eu am mers în spatele ei. Rusine sā-mi fie!
  Deci, la ani-luminā distantā, nimic nu s-a schimbat.

  Apreciază

 18. anasylvi zice:

  Ce misto a decurs povestirea asta, chiar asteptam cu nerabdare sa mai aflu si eu ceva din, uite bag diacritice aici, fașăn. Băi vere, băi! Mamma mia! Poate hainele acelea chiar erau locuibile, de pureci zic. 😛 Asta a fost o mică răutate, dar neh… Din hainele mele de zi cu zi cred că mănânc nește pâine cu salam. Poate și un covrig.

  Apreciază

 19. Iosif zice:

  I0’…no comment ! 🙂
  O seara sublima, în Suflet cu bucurie, pace si Lumina, draga Potecuta !

  Apreciază

 20. Aura B. Lupu zice:

  Ferească bunuțu’, nu pot decât să-mi pun o singură întrebare: avea tăte țîglele pă casă, biata? 🤣

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s