Nori peste file de jurnal

Azi… în afară de faptul că e ultima zi de luni din septembrie și e, am aflat acum, Ziua mondială a Turismului, nu știu ce-aș putea spune despre ziua asta. Cum ar trebui sărbătorită o astfel de zi? Călătorind? Amintind de călătorii? Visând la unele, planificând altele? Când și unde? E toamnă, au început școli, s-au închis drumuri. Unele pentru reparații, altele pentru că trebuiau închise, altele pentru că… pentru că au rămas fără de pași care să le străbată. Ne-au rămas drumurile fără de drumeți. Deci cum o serbăm? Tragem linii, facem bilanțuri, pe unde-am fost, pe unde-am fi vrut?
E luni. Septembrie pe final. Și e suficient atât.

Afară…s-au adunat norii la sfat. Se uită de sus la noi și cred că se joacă și se amuză, găsind printre noi, sau prin noi, forme și culori, cum făceam și noi cu ei când eram copii. Unde ne-am pierdut bucuria asta de a găsi dragoni și ursuleți, chipuri și culori pe cerul zilelor noastre?
Își vor scutura palmele de toate poveștile inventate în jurul nostru, de toate formele găsite și de toate culorile ghicite pe ascuns și atunci, noi, pentru că am uitat să ne jucăm, vom asculta bosumflați o rubrică meteo la care se va spune sec că ”plouă pe arii extinse”.

Mă gândesc… să vă întreb ceva, dacă tot am ratat ocazia de a vedea filmul și piesa și abia apoi să scriu despre. Aștept să apară pe Netflix și scriu iar. Ați văzut ”Complet necunoscuți”? Am scris despre versiunea originală AICI, acum e despre versiunea românească pentru că au fost cumpărate drepturile și la noi, cum s-a întâmplat în multe alte țări. Și da, aș fi vrut să văd și versiunea noastră. E sau ar fi fost în cinema, nu m-am uitat dacă nu cumva s-a anulat, la mine-n oraș, cu tot cu piesa de teatru, nu am priceput cum. Dar… și muncă, și nesiguranța asta cu se ține, ba s-a amânat, ba s-a anulat, m-a făcut să nu iau bilet și acum mâțâi de ciudă. Aia e, altădată.
Deci? Voi ați face experimentul cu prietenii voștri? Da, da, știu, nu avem nimic de ascuns. Deci vă adunați la unii dintre prieteni acasă, în gașcă, toată lumea pune telefoanele pe masă și tot ce se primește pe orice telefon: sms, apel, mail, notificare, se citește cu voce tare, se vorbește pe speaker. Cum e? Ați fi dispuși să faceți asta?
Despre asta e filmul. Evident, apar situații la care nimeni nu se gândește, mai ales când e vorba de prieteni buni. Pam-pam.
Dă de gândit filmul, parol. Originalul e pe net, ăsta al nostru e doar la cinema deocamdată.

Ascult… Janis Joplin – Cry baby. E o reclamă în care am tot auzit-o și acum mă obsedează. Habar nu am care e reclama și nici nu vreau să știu, nu-mi spuneți, melodia contează.

Acest articol a fost publicat în Suflet pe poteci și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

34 de răspunsuri la Nori peste file de jurnal

  1. Iosif zice:

    Oricum nimeni si nimic nu scapa de controlul (aproape) absolut al inteligentei artificiale, atâta vreme cât proprietarii acestei masinarii infernale, (aparent utila în toate domeniile economico-sociale, dar mai cu seama în manipularea constiintei si inteligentei vii, naturale, originale) sunt îngaduiti de Dumnezeu pentru a se distinge si separa, binele de rau.
    O seara si o saptamâna sublima, plina de bucurie, pace si Lumina, draga Potecuta !

    Apreciază

    • Noapte liniștită, Iosif!
      Mulțumesc!

      Apreciază

      • Iosif zice:

        Multumesc, a fost… minunata ! 🙂 Neata’ buna si o zi binecuvântata !
        Istoria omenirii (AAAE), este o scara circulara atemporala, în spirala, pe care îngerii lui Dumnezeu urca si coboara, aducând si ducând celor „alesi” informatii, revelatii, prin care Dumnezeu avertizeaza pe cei treziti din somn, constienti de sine, de schimbarile si transformarile fascinante si binecuvântate pentru toti oamenii iubitori de Bine !
        Sa-ti fie toama îmbelsugata, în toate binecuvântata !

        Apreciază

  2. tink3rbe11 zice:

    Oricum ziua a trecut, cu sau fără călătorie, amintire mai târzie sau mai apropiată, nu ne mai plimbăm ca alte dăți, asta este clar!
    Nici vremea nu ne prea ajută ,dar…dacă se poate nu refuzăm o plecare la pădure .
    Despre teatrul de care povestești ,stiu că am citit in presa locală la un momendat despre o seară exact cum spui tu.
    Mergi la teatru ,și a cui telefon sună se dă pe speaker și se vorbește să audă toată sala ,indiferent cine te sună și despre ce este discuția. Sau citești mesajul cu glas tare.
    Chiar mă gândeam că inafara faptului că ar fi amuzat,ai șanse mari să fii pus și in situații delicate, căci la întrare îți lași numărul de telefon.
    Oricum…poate fi preluat ușor
    ușor ca un joc de seară între prieteni( cu mici modificări).

    Apreciază

  3. Tatar Lau zice:

    Cry baby al lui Janis Joplin e una dintre melodiile la care îmi rezonează sufletul, inima, totul în mine vibrează.
    Decât un joc cu prietenii, cu telefoanele pe masă, parcă mai ușor ar fi să ascult o manea de-a lui Florin Salam 😀
    Trebuie sămenționez că n-am văzut filmul de care vorbești.😉

    Apreciază

    • E deosebită piesa! O știam de multă vreme, reclama doar a reactivat rotițele 😀
      Jocul ăsta s-a dovedit a fi ceva mai complicat. Că zicem noi că nu avem nimic de ascuns, și poate nici nu avem. Dar se pot complica destul de rău lucrurile. Deci da, decât așa, mai bine un cântec vesel să ascultăm 😀

      Apreciat de 1 persoană

  4. Floare de mai zice:

    Lasă că eu sunt”obsedată”zilele astea de”Rose Garden”-Lynn Anderson,tot de la o reclamă😀.Despre Ziua Turismului,n-am nimic de spus,nu mă plimb😊,iar despre citit cu voce tare mesaje din telefon,nu cred că aş avea ceva de ascuns…Sau mai ştii ?.N-am fost pusă în situație,dar nici n-am nimic”dubios”în telefon.Decât poezii.Despre Cineva de care îmi e tare Dor….E Acolo Sus de prea mult timp…iar eu tot de atunci orfană de tată….Din vina altora….😢😢

    Apreciază

    • Gata, a sărit somnul de care-ți ziceam dincolo, am venit 😀
      Daaaaaa, e super piesa de care zici, tare-mi place și mie!
      Exact: mai știi? 😉
      Nu zic de tine, zic că așa au crezut și cei din film și… au văzut ei.
      Te pup, draga mea!

      Apreciază

  5. Suzana zice:

    Nu mai stiu exact unde am auzit experimentul urmator: un grup de oameni cu diverse probleme de sanatate au fost cazati undeva unde nu era nicio influenta de telefonie, televiziune, etc. Nu erau bombardati cu nimic din undele pe care le suportam zi de zi. Rezultatele se pare ca au fost spectaculoase, in bine evident! Oare cati oameni sanatosi ar incerca ceva similar? Nu ma mai atrag filmele si nici nu m-ar pasiona astfel de experimente, oricat de bulversante ar fi ele. O excursie in grup ar fi poate mai utila si n-ar dauna cu nimic, ba dimpotriva. Cred ca excesiva curiozitate dauneaza grav sanatatii… 😀
    Noapte buna, draga Potecuta si o saptamana fruumoasa! ❤

    Apreciază

    • Sigur, Suzana, între a sta la un film și a face o excursie, excursia e de preferat. La fel și între a sta în casă cu prietenii și a ieși cu ei. Numai că nu trebuie să alegem între una și alta.
      După ce am văzut filmul, nu mai vreau nici eu un așa experiment. 😉
      Oooo, am văzut filme absolut fabuloase, nu aș renunța la a vedea filme. Încă nu. Măcar alea nu au unde 😀
      Noapte bună și ție și o săptămână cu bucurii!

      Apreciază

  6. Issabela zice:

    Nu, nu l-aș juca 😀😀😀 nu aș expune micile mele „bîrfe” cu amicii mai intimi, care, oricît de răutacioase ar fi uneori, nu-s negative, ci doar pentru întreținerea spiritului în stare optimă. Că doar n-o să vorbesc cu prietenii de vreme, vaccin sau politică… pentru asta există știrile 😁
    JJ e întreagă o master piece ❤❤

    Apreciat de 1 persoană

  7. Mă tem că eu n-aș fi indicat pentru un astfel de ”joc”, cu prieteni sau cu persoane mai puțin cunoscute. Ar putea trece și 24 de ore fără să fiu contactat de cineva, iar dacă și ei ar fi la fel, ar ieși o plictiseală cruntă. Pentru un film cu acest subiect, se aleg numai subiecți care au probleme șocante și mereu prezente în discuțiile telefonice.

    Apreciat de 1 persoană

    • Nu neapărat șocante. Sau nu toate. E vorba și de anumite aspecte care, la o adică, ar putea fi interpretate greșit, de exemplu. Lucruri pe care lui x i le spui din politețe, lui y, despre x, le spui total pe dos. Avem cu toții o doză mai mică sau mai mare din „condimentul” ăsta.
      Zi frumoasă, Petru!

      Apreciat de 1 persoană

  8. Jo zice:

    Janis Joplin – forever! ❤️ Ziua turismului n-o sărbătoresc deoarece nu călătoresc de regulă. Iar experimentul Complet necunoscuți cu mine pe post de personaj ar ieși extrem de plictisitor. Telefonul meu tace în 90 % din cazuri. Iar în celelalte 10 % mai bine ar sta tăcut în continuare. 😀

    Apreciat de 1 persoană

    • Da, da, sunt de acord cu Janis! 😉
      Nici al meu nu e prea activ la apeluri, mai mult pe WhatsApp și acolo totul inofensiv.
      Dar știi cum e când o pățăști exact când ți-e lumea mai dragă, nu? De exemplu, să zicem că îți scriu ție comentariu că ”Jo, m-aș uita la filmul ăla, dar în seara asta trebuie să merg într-o vizită, n-am ce face, nu prea am starea dar trebuie”. Am bârfit? Nu. Am zis ceva de rău despre prietenii mei? Nu. Ei, tu vezi comentariul seara și răspunzi în genul tău ”fă ceva să scapi repede din vizită”. Na, nu crezi că din treaba asta nevinovată, la un astfel de joc, citit cu voce tare, mesajul ar putea naște controverse? Vezi?
      Sigur, filmul scoate din alea grele la iveală, de aia e film. Dar uite că și ceva absolut inofensiv ar putea face un mic răzbel.

      Apreciat de 1 persoană

  9. anasylvi zice:

    Amuzant. Cred ca ar fi amuzant, desi eu sunt o persoana foarte discreta, nu-mi place sa stau nici macar langa apropiati cand vorbesc la telefon si vitavercea. In unele zile ar fi chiar plictisitor, fiindca am un stil setat pe bref. Chiar nu stiu. Cat despre nori, da, ii privim si uneori ne si inspira. Uite, tocmai am ales poza pentru poezia postata azi nainte sa intru sa citesc aici si ghici ce: e cu nori. 🙂

    Apreciază

  10. rofstef zice:

    „pentru că au rămas fără de pași care să le străbată. Ne-au rămas drumurile fără de drumeți”.
    Bun așa.. cel puțin anul trecut așa s-a întâmplat la mine, însă în acest an am tras tare și am călătorit cât am putut de mult, că nu se știe cât ține libertatea de mișcare.
    Bună provocarea cu prietenii și telefoanele ! 😅
    Seară frumoasă, Po !

    Apreciază

  11. Ecoarta zice:

    Don’t cry, my dear! 😊
    Ştii, eu încă mă uit pe cer după dragonii-nor sau ce-or vrea ei să fie. Sunt, la apus, nişte culori pe cer şi pe ape, încât nu poți rezista să nu stai gură-cască cu ochii pe cer! Aseară a fost spectacol total pe cer! (Telefonul era acasă!😉) Aşa că am rămas cu…amintirea!
    Cred că aş avea curajul să particip la un astfel de joc!

    Apreciat de 1 persoană

  12. Diana zice:

    Privesc spre cer destul de des – chiar daca, uneori, pentru ca aud ciorile sau pescarusii – si, inca, mai gasesc forme care ma fac sa zambesc. 🙂

    Am vazut filmul, mi-a placut (in sensul ca a fost interesant), dar nu l-as mai vedea a doua oara – in varianta româneasca doar obligat-fortat. Poate e doar prejudecata, dar am senzatia ca românii (la filme ma refer aici) au tendinta de-a exagera pana dau in derizoriu sau in obscen… (in filme de acest gen, sa zic asa).

    Cat despre un astfel de joc… Cu mine ar fi plictisitor! Telefonul e doar telefon (si pentru mesaje „nevinovate”, din cand in cand). 🙂

    Apreciază

    • Chiar, că ai zis de pescăruşi. Ai mei au dispărut, acum realizez. Toată vara stăteau în linie pe blocul de lângă şi era seara o hărmălaie de mă şi vedeam undeva, pe o plajă. Nu mai sunt. Oare unde-s? 🙄

      Apreciază

Lasă un comentariu