Gând bun, de Crăciun

Dragă…,

Nu ţi-am scris nimic până acum. Sau poate am făcut-o de zeci de ori, dar am rupt de fiecare dată foaia pe care am înşirat gânduri, rânduri, dorinţe şi urări. Spune-i egoism, nu greşeşti prea mult. Da, cumva, poate că m-am temut de cei care au obiceiul de a deschide scrisori care nu le sunt adresate şi mâzgălesc cu reproşuri chiar şi o urare simplă: „Crăciun fericit!”. Fericit? Ce fericire? Ăsta numai fericit nu mai e.
Am obosit. Am ajuns să nu mai ştiu ce e bine şi cum ar trebui să fie. Nu ţi se pare extrem de trist că până şi urările au început să aibă reguli şi grade de comparaţie? Le disecăm şi le tocăm. Deşi, trebuie să recunosc, nu mă impresionează prea mult pozele care urează-n locul oamenilor, până la urmă cred că-i singura soluţie. Am apreciat întotdeauna urările simple, scrise de cel care vrea să trimită un gând, nu operele de artă sub formă de gif-uri, oricât de frumoase ar fi. Dar încep să înţeleg. Măcar unei poze nu-i răspunzi ironic şi nici nu o cerţi că n-a formulat bine urarea.

E un Crăciun cum n-a mai fost. Pentru noi, cei care n-am prins vremuri cu frig şi foame, cu întuneric şi frici. Şi vorbesc mai mult de vremurile alea despre care ne povesteau bunicii. De prin copilăria şi tinereţea lor. Până nu demult, ne exprimam nemulţumirea faţă de aglomeraţia din supermaketuri din perioada sărbătorilor. Ei, acum n-a mai fost. Faţă de aglomeraţia din trafic. N-a mai fost nici asta. Faţă de colindătorii care începeau cu noaptea-n cap printre blocuri. Nici ei n-au mai fost. Sigur, nu a dorit nimeni să fie cum e. Dar uite că multe dintre cele care ne enervau, ne incomodau sau ne stârneau tot felul de sentimente de revoltă n-au mai fost. Şi uite că nici aşa nu e bine. Sigur că nu e bine, vei spune. Pământul e bolnav. Şi sigur că ai dreptate. Dar am primit o parte din ce-am dorit. Şi nu e bine nici aşa. Dar cum e bine, oare?

A fost linişte. Apăsătoare linişte, da. Şi a fost ploaie. Multă şi greoaie. Parcă a vrut să suplinească în felul ei lipsa paşilor de pe străzile pustii. Să acopere liniştea care ne-ar fi tulburat. Sau să ne facă să ne consolăm cu faptul că dacă n-ar fi plouat, poate am fi mers, poate am fi făcut, am fi…
Şi totuşi, e Crăciun. Şi totuşi, sunt mulţi cei care spun că nu îl simt. Pentru că nu-i zăpadă. Şi pentru că nu s-au întâlnit cu cei cu care se întâlneau de obicei. Şi e de înţeles. Dar totuşi… e Crăciun. Dar nu e vina nostră că am ajuns să simţim sărbătorile în funcţie de orice altceva în afară de esenţa sărbătorilor. Suntem oameni, nu sfinţi. E omenesc să fie aşa. Şi e omenesc să o recunoaştem, fără să ne ascundem după motivaţii. Dar dacă nu le mai simţim, nu e cazul să căutăm vinovaţi. Pentru că vor fi de fiecare dată alţii.

E Crăciun. Şi ştiu că eşti bine. Şi mă bucur să ştiu asta. Şi ştiu şi că cei dragi îţi sunt bine. Măcar pentru o clipă, bucură-te pentru toate astea. Că eşti bine. Că ai tăi sunt bine. Că deşi nu ţi-au fost aproape, i-ai putut suna. Că-n casa ta e cald. Că pe masa ta au fost de toate. Că le-ai putut gusta. Şi dacă e loc, mulţumeşte pentru astea toate. Cui vrei tu, cui crezi că trebuie. Doar mulţumeşte. Fără să-ţi fie teamă că eşti egoist. Nu eşti. Da, ştiu, pământul e bolnav. Da, ştiu, alţii n-au nimic din toate astea. Sunt sigură că ar da orice să le aibă. Tocmai de aia, bucură-te că le ai. Nu-ţi fie teamă să o faci. Bucăţica ta de cer are loc şi de senin şi … e Crăciun. Cum n-a mai fost nicicând. Şi totuşi, cum e de mii de ani.
Îţi scriu ţie toate astea pentru că tu ştii că e din suflet, nu din cărţi. Motivaţionalele care ne învaţă ce să facem cu viaţa noastră mă lasă rece. Şi tu ştii asta. Celor care nu mă cunosc aşa cum mă cunoşti tu nu mi-aş permite să le spun nimic din toate astea.

E Crăciun. Bucură-te! Crăciun fericit!

Cu drag,
tot eu.

Foto

Acest articol a fost publicat în Scrisori și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

67 de răspunsuri la Gând bun, de Crăciun

  1. Ivy zice:

    Crăciunul acesta este o sărbătoare altfel pentru că anul acesta chiar apreciem că suntem sănătoși, apreciem prietenii care ne fac urări virtuale, nu bat la ușă, apreciem ceea ce avem, nu ceea ce ne-am fi dorit să avem și îi iubim pe cei ce sunt în camera alăturată, nu la un click distanță. :))) Crăciun cu bucurii, Potecuță!

    Apreciat de 2 persoane

  2. Ecoarta zice:

    O picătură dulce-amăruie a fost scrisul tău şi m-a bucurat! Cum a fost Crăciunul meu!? Un pic altfel, dar a fost bine!
    Să-ți fie bucurie!🤗😘😍

    Apreciat de 3 persoane

  3. Diana zice:

    Da, a fost un Crăciun diferit. Dar, a fost unul mai aproape de esența acestei sărbători (cel puțin pentru mine). Am învățat ce e cu adevărat important. Sărbători fericite, draga mea dragă ❤

    Apreciat de 3 persoane

  4. Crăciun fericit draga mea Potecuta!

    Apreciat de 2 persoane

  5. sticri zice:

    Craciun fericit!
    Un an nou cu multe bucurii!

    PS: Se pare ca tu esti mai norocoasa,😊 nu stiu cum se face dar pe la mine de traficul infernal tot n-am scapat. O mare parte a celor care foloseau transportul in comun si care erau doar „soferi de duminica”, de teama virusului sunt acum la volan si din pacate…. mai au pana invata sa conduca 😊.

    Apreciat de 2 persoane

  6. Iosif zice:

    Draga…
    În Adevar, “E un Crăciun cum n-a mai fost”
    De când aceasta datina a aparut în lume.
    Dar tot ce se întâmpla între oameni are rost,
    Iar dragostea e stea stralucitoare fara nume.
    Cu mult drag
    (999)Noi unA !

    Apreciat de 1 persoană

  7. Ileana zice:

    Un Crăciun diferit și pentru mine, însă îi mulțumesc lui Dumnezeu că suntem sănătoși!
    Urările virtuale au mers la suflet!
    Sărbători Binecuvântate draga mea 🤗 ! Te îmbrățișez cu drag !
    Mi-a prins bine gândul tău de Crăciun ❤️

    Apreciat de 2 persoane

  8. Ana G. zice:

    Ai mare dreptate. Să fim mulțumiți cu ceea ce avem, chiar dacă nu e exact cum trebuie. Să fim cu toții fericiți și nu numai de Crăciun. Sărbători fericite!

    Apreciat de 3 persoane

  9. Diana zice:

    Multumesc, Potecuta! ❤️
    E Craciun, asa cum e de mii de ani – vorba ta! Craciun fericit!
    Hm. A fost trafic aglomerat pe ici-colo, la anumiite ore. Au fost si colindatorii care, an de an, canta in fatza blocului – si cine doreste coboara si le ofera una-alta. N-au fost colindatori in casa, dar au fost in holul blocului (copii) – si a fost frumos. Daaa… erau „echipati” corespunzator – cei care nu suflau in instrumente. As vorbi „cu pacat” sa scriu ca nu e bine, ca n-a fost frumos. E frumos! Oamenii pe care-i stiu sunt veseli! Ploaia de dimineata s-a transformat in burnita, apoi in zapada, iar in ploaie… si tot asa – acum fulguieste.
    Iti urez ce-am mai urat: sanatate, bucurii si veselie, pentru tine si cei dragi! Nu stiu cuvinte sofisticate, repet cateva pentru toata lumea, dar de fiecare data le scriu/spun din inima, in gand cu cei carora le fac urare. 😊 Cine vrea sa ma critice e liber sa o faca. 😊 Ii rog sa vorbeasca in punga si ii ascult… cand mi-oi aminti.
    Numai de bine! ❤️

    Iar m-am luat cu vorba!

    Apreciat de 3 persoane

    • Ce frumos că ai avut totuşi colindători! Cum i-am spus Cristinei, eu i-am prins doar pe studenţii de la teologie care au colindat pe scară. În anii trecuţi, veneau şi Moşii Crăciun cu instrumente şi cântau minunat. Ori n-au mai fost anul ăsta, ori am fost eu la muncă şi i-am ratat. Dar nici în anii trecuţi nu am auzit copii pe scară aşa că nu s-a simţit prea mult lipsa colindătorilor. Mi-ar fi plăcut, sigur.
      Aştept şi eu ninsoarea, meteorologii ne tot ameninţă, eu tot aştept 😀
      Sigur că o urare venită din suflet e primită mereu. Cine are suflet pentru ea. Cine nu… treaba lui. Eu vorbeam de acele „urări” primite de la toată lista şi date la toată lista, poze sclipicioase care-ţi zic diverse. Poate spune cine ce vrea, cu siguranţă cei care au trimis la toată lista de FB habar n-au cui au trimis şi oricând prefer un „Crăciun fericit, fă!” decât o poză, oricât de photoshopată ar fi. Exact ce-ai zis tu. Fără cuvinte sofisticate, nici nu-i nevoie de ele. Astea venite de la cel care chiar te-a avut în gând când ţi-a scris sunt mult mai preţioase.
      Mulţumesc, Diana! Sănătate multă îţi doresc şi eu şi tot ce-i mai bun!

      Apreciază

  10. un Craciun cum n-a mai fost! cu ambulanta care a venit peste trei ore, timp in care mi-am revenit. stresul, oboseala, noptile nedormite m-au doborat. ganduri bune, Potecuta! sanatate sa avem!

    Apreciat de 2 persoane

  11. Floare de mai zice:

    Crăciun fericit draga mea.!,da,ai dreptate,să fim mulțumiți că nu e cu boală şi cu spital.Eu am fost şi pe acolo în alți ani,nu era covid pe atunci,era inima mea tahicardică.Sărbători liniştite şi Anu Nou cu bucurii !

    Apreciat de 1 persoană

  12. Floare de mai zice:

    *An Nou😊.Şi chiar aşa,cine ştie cum or mai fi şi la anul,de vremuri zic,însă Crăciunul nu pleacă,dacă suntem sănătoşi plus cei dragi la fel,nu cred că e cazul să ne plângem,mai bine ne bucurăm de Sărbători.Eu anul ăsta am primit un nepoțel😀.E un bebe superb😊,are 6 luni şi un pic😊,abia aştept să crească şi să se poată cu pandemia să vină pe acasă,acum e cu fratele meu şi cumnata în Australia😊.Sănătatea e cel mai bun cadou.
    Mulțumesc de darul gândurilor tale,să fii bine şi sper că ai primit tot ce ai visat de la Moşul😊😊.

    Apreciat de 1 persoană

    • Foarte, foarte bine ai spus! Să fim sănătoși cu toții, e chiar tot ce contează. Și să ne bucurăm de ceea ce suntem și avem, că nu e puțin lucru.
      Să îți trăiască minunea de nepoțel și să vă vedeți cu bine! Vor veni și vremuri mai bune și mai liniștite și să ne spui că a venit în vizită și l-ai putut îmbrățișa 😉
      Mulțumesc mult de tot, draga mea! Să ai parte de tot ce e mai bun! Sănătate multă și numai bine!

      Apreciază

  13. adrianport zice:

    Frumoase randuri. Craciun fericit!

    Apreciază

  14. Mereu mi-a fost dragă sinceritatea tandră a scrisorilor tale. 🙂
    Crăciun fericit, Poteci de dor! ♥️💫🎄✨🎅🏻🌟🎁

    Apreciază

  15. Invisible zice:

    Sarbatori frumoase iti doresc, sau cel putin cat a mai ramas din ele. Pana la urma nimeni si nimic nu ne poate fura ceea ce avem in suflet, iar tu gasesti acolo la tine multe frumuseti!

    Apreciat de 2 persoane

  16. Suzana zice:

    Craciun fericit, draga Potecuta!
    Cuvintele poate nu redau emotiile, dar emotiile sunt si sunt frumoase.
    Sa va fie bine si cu bucurii, acum, la final de an si in cel care mai are un pic si poposeste.
    Ca mie mi-ai facut o bucurie pentru ca am citit aceste randuri, asa ca multam frumos! ❤

    Apreciat de 1 persoană

  17. tink3rbe11 zice:

    Într-adevăr, nu are același farmec din cauză că zăpada nu a venit încă, că nu ne mai bucurăm ca altădată…și totuși e Crăciun.
    Zile de sărbătoare liniștite să ai.

    Apreciat de 2 persoane

  18. Fiecare Crăciun e diferit, dar s-a întâmplat ca acesta să fie și mai aparte. Cu toate acestea, cine apreciază adevăratul spirit al acestei sărbători, se poate bucura de el chiar și într-un staul, la fel ca într-un palat. Singur, cu un suflet alături (care poate fi și o pisicuță) sau cu mai multe persoane dragi, îi purtăm în inimă pe toți. Chiar și pe cei care-s departe, ori nici nu mai sunt în viață. Amintirea lor ne încălzește.

    Apreciat de 2 persoane

  19. Cri zice:

    Și pentru mine a fost un Crăciun altfel, Potecuță, deși colindătorii au tot venit în grupuri de copii voioși, chiar și în această dimineață unul. 🙂 Spre deosebire de alți ani, nu a mai fost, însă, un cor de la seminarul teologic și pe acela noi îl așteptam cu drag, dar…pandemia l-a oprit, cred. La anu’, poate, va fi și acesta, cum a mai fost…
    Te îmbrățișez cu drag și îți urez Sărbători cu bucurie..!🤗❤

    Apreciat de 3 persoane

    • La mine pe scară au fost cu o săptămână în urmă trei studenți de la teologie. Au colindat și m-au bucurat enorm. Pot spune deci că am casa colindată. În rest, tăcere. Ești norocoasă că ai avut copii la colindă, eu am așteptat dar nu am auzit pe nimeni pe scări.
      Te îmbrățișez și eu și îți doresc tot ce-i mai bun!
      Mulțumesc, draga mea!

      Apreciat de 1 persoană

  20. anasylvi zice:

    Stii parerea mea, ca oamenii nu sunt niciodata multumiti. Eu nu obisnuiam sa fac chestii foarte wow de Craciun, asa ca nu am simtit in concret o mare diferenta, ci mai mult o atmosfera oarecum apasatoare, dar care nu venea dinspre mine. Situatia in sine, cred. Am petrecut un Craciun doar un pic altfel, cum zicea Aurelia foarte bine mai sus. Sunt foarte recunoscatoare pentru el si da, chiar trebuie sa ne gandim ca sunt multi, chiar si in ziua de azi, care nu au caldura, confort si hrana indestulata. Nu e ceva specific unor anumite vremi de altadata, se intampla in fiecare generatie. Chiar si asa, exista speranta. Iti trimit cele mai frumoase ganduri de Craciun, prima zi a fost senin si cald, de ieri ploua non stop.

    Apreciat de 3 persoane

    • Ana, suntem pe aceeași linie de undă!! Fix, dar fix asta simt și gândesc și eu! Și nici eu nu am făcut ceva special nici în anii trecuți, dar cumva îi înțeleg și pe cei care obișnuiau să meargă în vacanțe sau să petreacă alături de foarte multă lume.
      Însă nemulțumirile astea continue nu le pricep.
      La mine nu mai plouă de aseară. Dar acum e vântul așa de supărat că îmi tot trântește geamul de la balcon. Gata, îl închid 😁
      Îți mulțumesc mult! Primește și gândul meu bun! Te îmbrățișez!

      Apreciat de 1 persoană

  21. Issabela zice:

    Ce te-am mai căutat…! Te citisem, apoi te-am pierdut până să zic ceva, căci numai aplicația wp are darul, în ciuda altor neajunsuri, să mă lase să salvez un articol pentru mai târziu, când nu reușesc să-l termin sau să scriu ceva la el!
    Da, și la noi plouă nocănește, vreme de beție spirituală (sau, mă rog, fiecare cu bețiile lui 🙂 ) și-ți trimit și eu același gând bun de zilele acestea de sfârșit de an ❤❤

    Apreciat de 3 persoane

    • Aflu tot mai multe despre aplicația asta. Eu o folosesc când nu-s la muncă, ca acum, și nu mai aprind laptolul. Dar mai mult de un comentariu nu pot scrie deci nu prea întâmpin probleme, că nu stau mult pe ea.
      Beție spirituală!!! Ce bine sună!
      Mulțumesc, Issa! Numai bine îți doresc!

      Apreciază

  22. Aura B. Lupu zice:

    Ahaaa, acum am înțeles comentariul tău, de la articolul meu, așa e, gând la gând, cu voie bună. 😁😍 Să fim – și mai ales, să rămânem! – sănătoși, Potecuță! Sărbători fix așa cum îți dorești! 💝💝💝

    Apreciat de 1 persoană

  23. danaiana zice:

    Diferit, dar plăcut. Cuibăriți in fotolii, relaxați, împreună. Asta e tot ce contează.
    Crăciun fericit!

    Apreciază

  24. daurel zice:

    E un text frumos.
    Sărbători cu bucurii!

    Apreciază

  25. Alex zice:

    Sărut mâna, dragă Potecuță. Ai subliniat tare bine cam cum a fost Crăciunul de anul acesta, atât de diferitde ceea ce știam în anii trecuți. Dar trebuie să recunoaștem că în istorie au fost atât de multe momente grele, pe care nici nu ni le putem închipui. A nul acesta, am avut și noi parte de încercarea noastră. Important este că suntem, că am petrecut și de Crăciun și că mergem mai departe.
    Numai bine să dea Dumnezeu la toți și zile de sărbători pline de bucurii!
    Crăciun fericit! 🙂

    Apreciază

  26. Ioan M. zice:

    A republicat asta pe Cronopedia.

    Apreciază

  27. a fost Craciun, a fost ceva mai diferit….sper ca ai avut parte de calatori calde:)

    Apreciază

  28. rofstef zice:

    Da, și a fost Crăciun, dar a fost bine până la urmă.
    Și eu ador felicitările și scrisorile clasice, în care există emoție, poveste și suspans; apoi dacă felicitarea este și lucrată manual, iar textul este căutat cu răbdare sau scos din inimă, atunci îți las ție entuziasmul descrierii..
    Numai bine îți doresc !

    Apreciază

  29. Da, a fost un Craciun altfel. Cu povesti spuse pe Whatsapp, cu voci la telefon ce se doreau vesele si fara griji, dar pe care inima de mama le-a perceput exact asa cum erau, triste si obosite de de tot ce a adus anul acesta peste noi. Dar a fost un Craciun in care am incercat sa gasesc bucuria de alta data. Nu stiu cat mi-a iesit, dar macar am incercat

    Apreciază

    • Am primit şi eu o poveste pe WhatsApp care mi-a făcut seara atât de frumoasă! 😉
      A fost altfel şi… a fost. Ne-am bucurat de lucurile care contează, dar să ne gândim că vin zile mai bune. Să vină!
      Te pup, draga mea! Numai bine îţi doresc!

      Apreciază

  30. Ana May zice:

    Un An Nou pe placul sufletului tău!
    🎄🎁🎉🎈🥂🍰

    Apreciază

Lasă un comentariu