Ne jucăm cu logica lui nu şi da?

V-am mai spus că mi-a plăcut mult logica-n şcoală? Cred că da. Dar că am avut-o la BAC? Nu cred că am ratat şansa de a mă lăuda. Dacă totuşi mi-a scăpat, vă zic acum: am avut logică la BAC. Motivele pentru care mi-a plăcut sunt multe, nu le înşir acum. Asta pentru că nu vreau să recunosc că le-am uitat, nu din alte motive. Destul de logic, nu? Totuşi, nu voi putea uita că la fiecare sfârşit de oră, profa ne dădea ca temă de casă câte o problemă de logică. Ne spunea o poveste, apoi ne lăsa-n ceaţă, să o prelucrăm, să o gândim, să o analizăm, să găsim un fir, să punem cap la cap lucruri şi, în ora următoare, să o rezolvăm împreună. Nu erau genul de ghicitori cu „ghici ciupercă ce-i?”, cu răspuns clar. Trebuia să căutăm noi o oarecare explicaţie deşi era greu tare. Şi în ora următoare, după ce ne preda, noi începeam să o chestionăm, să încercăm să găsim drumul corect spre cheia problemei. Sigur v-am mai zis, ceva îmi e cunoscut. Nu-i nimic, mai zic.

Era însă o regulă: întrebările se formulau astfel încât răspunsurile să fie: da, nu, irelevant. Irelevant înseamnă că ceea ce întrebi nu are nicio importanţă în context deci nu te mai chinui, caută altă cale, altă pistă. Vă daţi seama cam cât ne străduiam, nu? Nu, nu aveam telefoane mobile, nu aveam net, n-aveam de unde ne inspira, nu puteam trişa. Problema e că, acum realizez, erau aproape toate destul de sângeroase, aşa. Cam toate cu morţi şi răniţi. Şi noi, poliţişti de ocazie, rezolvam cazuri şi găseam criminali sau arme sau alibi. 😀
Şi pentru că e vineri şi pentru că mi-e dor de joaca asta, vă las şi vouă. Sunt cunoscute. Vă rog mult de tot, dacă ştiţi răspunsul, nu îl scrieţi. Vă rog.
Regula e aceeaşi: pentru a ajunge la răspuns, mă întrebaţi ce vreţi voi, dar eu numai cu da, nu, irelevant pot răspunde. Şi, puse cap la cap informaţiile, ajungem la răspuns. Vă repet: cel puţin una e absurdă, vă spun de acum. Dar de ce-ar n-ar fi? 😛

1. Doi tipi, într-un bar, comanda câte un whisky cu gheaţă. Unul dintre ei da pe gât primul pahar, celalalt ia o gură şi pune paharul la loc. Încep să joace cărţi şi după primul joc, primul mai comandă un pahar pe care îl bea tot dintr-o înghiţitură, de fericire că a câştigat. Celălalt soarbe încet bautura. Când să comande a treia tură, primul îl vede pe celălalt cum cade lat pe jos. La poliţie, în anchetă, se constată că ar fi trebuit să mai fie o victimă. Ce s-a întâmplat?

2. Billy e găsit mort în cameră. Lângă el, câteva cioburi de sticlă. Nu au fost găsite urme şi în afară de pisică nu mai era nimeni în casă. Persoana care a descoperit asta nu a anunţat poliţia. De ce?

3. O tipă, într-o cameră de hotel. E noapte. Se ridică din pat, se duce la telefon, formează un număr. Când i se răspunde, închide şi spune: acum pot să dorm. Pe cine a sunat?

Nu mă înjuraţi, vă rog. Aşa-s problemele, aşa vă zic. Deşi da, cel puţin una e aşa… na. Tac. Pe noi ne chinuia câte o săptămână cu ele.
Deci: nu trebuie să ghiciţi din prima, întrebarea nu trebuie să aibă răspunsul. Dar din răspuns în răspuns, ajungem la un fir.
Şi vă rog mult, nu daţi răspunsurile dacă le ştiţi, da?

Foto

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

263 de răspunsuri la Ne jucăm cu logica lui nu şi da?

  1. Iosif zice:

    Poate este irelevant pentru tine si alti anchetatori, nu si pentru mine, draga mea Potecuta ! 🙂 ))

    Apreciază

  2. Diana zice:

    Unu si doi au fost rezolvate. La doi a fost simplu – m-au inspirat desenele animate 😊 (deci nu logica m-a ajutat) – dar nu stiam cum sa pun intrebarea pentru a nu da solutia. La unu a fost mai greu, dar m-a ajutat „medicina legala” (nici aici n-a fost logica) 😊
    La trei am doua intrebari:
    1. Tipa era obsesiv-compulsiva? (putea dormi doar daca facea un apel telefonic… oriunde?) 😊
    2. La „receptie” a sunat?

    Apreciază

  3. Iosif zice:

    Eu cred ca l-a sunat pe îngerul ei ocrotitor, care a asigurat-o de odihna, pacea, fericirea si viata vesnica de dincolo de aceasta dimensiune 3D a perceptiei rational-sentimentale relative, limitate de elementele materiale moarte, fara valoare, firesti, trecatoare, consumabile, muritoare… 🙂 )))

    Apreciază

  4. ok! cand a sunat s-a stins lumina. asa a putut sa doarma linistita!

    Apreciază

  5. Iosif zice:

    Viata bate filmul, iar filmele nu le vizionez, decât din când în când citesc câte o recenzie pe blogul… J0′, asa ca la sf-uri virtuale, imaginare, ireale, îmi las copilasii sa-si bata capul cu ele. Oricum, merci pentru JO’C, draga Potecuta !
    Îti doresc o seara si o toamna sublima, cu multa liniste, bucurie, pace, fericire si Lumina Divina !

    Apreciază

  6. Diana zice:

    A sunat acasa, sa fie sigura ca e acolo copilul ei (adolescent sau nu) si pentru ca nu voia ca acesta sa stie ca il „urmareste” a inchis?

    Apreciază

  7. Diana zice:

    Uf!
    „Se ridica din pat, se duce la telefon”…
    1. telefonul nu e pe noptiera?
    2. telefonul nu e in camera?
    (par cam irelevante intrebarile, dar…)

    Apreciază

  8. Problema asta o să-mi răsară cireșe noi. :))))))) Era în pat și nu putea să adoarmă și a dat acel telefon. 🤔 A sunat-o pe mama ei? :))

    Apreciat de 1 persoană

  9. Diana zice:

    Incerc sa „sintetizez”…
    1. Cheia este „se ridica din pat”?
    2. Nu poate poate dormi fara sa faca acel apel?
    3. (cu mobilul ne-am lamurit: nu poate fi folosit) Aici e de cautat o intrebare pentru „da” /”nu” / „irelevant”?
    Pfuuu! 😂

    Apreciază

  10. Iosif zice:

    A sunat pe cea cu… coasa ! 🙂 )))

    Apreciază

  11. Iosif zice:

    P.S. Tipa poate era …Marilyn Monroe ? 🙂 )))

    Apreciază

  12. enervanta tipa asta, ciudata as putea spune. imi trec prin cap scenarii ca lumina e pe baza de senzori. ca se aprinde cand se ridica din pat. dar ce logica are sa sune la receptie sa se stinga lumina?

    Apreciază

  13. Diana zice:

    O sa râzi, dar… Era somnambula?!
    Oricum, somnambulismul nu-mi ofera o cale spre aflarea raspunsului la intrebarea: pe cine a sunat?) Si ma gandesc si la, citez: „nu e ceva iesit din comun” – dar nu oricine ar face asta. Ma gandesc la somnambulism si pentru ca „afectiunea” le „da” oamenilor anumite… automatisme.
    Ma doare mintea, Potecuta! 😊
    Abia astept raspunsul!

    Apreciază

  14. Iosif zice:

    Gândurile generate constient, subconstient, inconstient, supraconstient, sunt energie libera sophisticated*, însa au o putere infinita, nelimitata, incontrolabila, care depaseste perceptia simturilor primare din dotare a omului muritor. însa sunt controlate de Dumnezeul Cel Viu, Atotputernic Creator ! 🙂

    Apreciază

  15. clar, nu putea sa adoarma fara sa auda vocea cuiva.

    Apreciază

  16. Suzana zice:

    Am ajuns mult mai tarziu, asa ca acum nu prea conteaza. Eu am facut un semestru de logica – un curs facultativ. De placut mi-a placut, insa nu mi-a fost prea clar daca stilul acela matematic este drumul bun pentru a intelege logica lumii reale. Sincer, nu prea mi s-a parut! 🙂
    Un weekend placut, draga Potecuta! 🙂

    Apreciază

    • Logica din liceu să știi că are. Tocmai, îți dă de înțeles cât de simplu ar putea fi dacă oamenii ar fi mai logici.
      Dar noi prea tragem concluzii cu premise greșite. De aici nebunia din oameni.
      Weekend frumos, Suzana! Îți mulțumesc!

      Apreciat de 1 persoană

  17. Potecuta, comentariile se incarca sau ajung greu. fii atenta:
    1. nu putea dormi cu lumina aprinsa;
    2.a sunat la 112;
    gata, s-a rezolvat! ( ok, glumesc!)

    Apreciază

  18. Diana zice:

    Sunase telefonul din camera? 🙂

    Apreciază

  19. Alex zice:

    Cred că erau tare faine orele voastre de logică. O materie importantă, care il face pe elev să gândească bine… logic, în cazuri concrete de viață. Păcat că nu se pune mai mult accentul pe această disciplină și că elevii nu îi înțeleg importanța. Depinde și de cel ce predă, desigur…
    La „tema” propusă, mai mă gândesc. Am cam… „ruginit”! 😀

    Apreciat de 1 persoană

  20. Iosif zice:

    Merci draga Potecuta, pentru provocarea care, recunosc, mi-a cam solicitat perceptia logicii gândului si rationamentului paradoxal, paranormal, metafizic, Adimensional. 🙂 ))
    O noapte sublima, cu relaxare deplina si odihna…divina !

    Apreciază

  21. adrianport zice:

    Bine ca m-am trezit prea tarziu. Pe de alta parte, inca o dovada ca efortul colectiv e cel mai eficient. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  22. Ma trezisem azi sa le mai dau o șanse, dar văd ca s-au rezolvat.. acum ca au aflat răspunsurile, mi-am dat seama ca le-am mai auzit.:)) btw potecuța, știu boardgamea-ul “Povesti întunecate”? Numai scenarii așa sunt 🙂

    Apreciază

  23. anasylvi zice:

    Sa stii ca mi-a trecut si mie prin cap ca nu putea dormi din cauza zgomotului din camera alaturata, dar sincer eu nu m-am gandit la sforait si nu vedeam cum un telefon ar fi rezolvat problema. 😀 Ma gandeam ca poate a sunat la receptie sa sune ei in camera alaturata ( de unde avea oare numarul din camera alaturata?). Interesant, oricum.

    Apreciază

  24. Pfff ce probe. La 2 ma gândesc ca era proprietara casei și a pisicii și I a fost teama sa nu fie acuzata. La 3 ma gândesc ca a sunat la recepție. La prima i-a otrăvit pe amândoi dar a murit doar cel care a băut mai încet? Deși logic trebuia sa fie fix pe dos :))

    Apreciază

    • La 3 e perfect. Dar otrava era în gheață deci are logică, cel care a băut repede nu a apucat la otravă, gheața nu era topită 😉
      Mulțumesc!
      La 3 nu chiar la recepție. Dar cam pe acolo. La 2… nuuu 😁

      Apreciază

  25. Hmm oare Bily era polițistul și pisica sparsaze geamul sa anunțe ca e mort?

    Apreciază

  26. daurel zice:

    Foarte interesante!
    Urmaresc in continuare.
    Felicitari!

    Apreciază

  27. ina02s zice:

    Bine te-am gasit Potecuta! Ufff ce probleme!! La 1 s-a dat raspunsul, ca si la 3. Eu aici as fi zis ca a sunat sa trezeasca pe cineva, gen ”ma scoli si pe mine la 3 sa prind trenul de …”, dar a fost mult mai reusit scenariul cu vecinul ce sforaia. 🙂
    La 2, pisica era a celui ce l-a descoperit mort pe Billy?? 😀

    Apreciază

  28. ina02s zice:

    Pisica traia?? Ea sparsese ceva??? 😀 Curat film politist..

    Apreciază

  29. Iosif zice:

    Cred ca este vorba de pisica lui Schrödinger… 🙂

    Apreciază

Lasă un comentariu