Jurnal şi Fluturi, ploi şi Frunze

Azi… da, vineri. Constat că aproape de fiecare dată mă mir când scriu că e vineri. Cum, când? Până şi mirarea devine obişnuinţă şi nu mai ştiu exact dacă mă mir cu adevărat sau o scriu aşa, că e un fel de tic, un fel instinct care lipeşte metodic mirarea de această zi. Am în faţă un calendar de birou care-mi spune că au trecut din anul ăsta 282 de zile. Sau mai bine le spun pe cele rămase: 84. Mă credeţi că încă simt mirosul rămas în Piaţă după artificiile de la Revelion? Dacă nu mi s-ar părea complicat să deschid calculatorul, v-aş spune şi câte ore mai sunt din anul ăsta. Dar pe cine interesează asta? Sau cui i-ar folosi? Şi la ce i-ar folosi? Ce am face cu ele? Cifra aia, poate mult mai mică decât credem, ne-ar putea determina să le facem să fie mai pline de sens, mai frumoase sau mai bune? Eh, poate pe primele 5. Bine, hai 10. Şi pe urmă, le-am trata aşa cum tratăm zilele din ianuarie, după ce ne trece entuziasmul listei cu schimbări sau planuri pentru noul an. Nu, nu zic de anul ăsta. Acum avem cu toţii o scuză bună că n-am făcut mare lucru din ce-am propus sau promis în decembrie trecut. Deşi multe puncte de pe lista aia nu aveau legătură cu plecări şi veniri, nu-i aşa? Şi nici răbdarea sau bunătatea promise nouă sau altora de Crăciun parcă nu se împiedică de obicei de nişte restricţii. Dar, cum spuneam, avem o scuză bună. E bine. Că suntem constanţi.

Afară… ştiţi ce-mi place mult? Bine, asta nu are legătură neaparat cu ce e acum afară, dar îmi place. Că deşi avem tehnologie cum nici cea mai sclipitoare minte nu ar fi putut-o bănui acum ceva ani, vremea le dă peste nas specialiştilor într-un mare fel. Semn că-şi vede liniştită de ale ei şi nu se lasă prea uşor prinsă şi încadrată în termenii şi normele lor. Se dă miercuri cod galben de ploi, apoi se dă portocaliu, până joi seară. Apoi stai că parcă e până vineri. Hopa, nu, n-are de gând să stea. E până sâmbătă. Sau duminică? 🙂 Delicioase prognozele astea.
Şi nu, vă rog nu-mi spuneţi de meteorologi incapabili sau că stai să văd eu cum e pe la alţii. Nu mă interesează şi nu asta e ideea. Ideea e despre vremea care cred că nici peste mulţi alţi ani nu va sta la măsurat şi cântărit. Şi în ciuda noastră, sigur. Că deşi nu depindem de muncit pământul, de planificat vacanţe sau ieşiri, vrem noi să ştim exact viteza vântului, procentul de umiditate, câţi l/mp vor cădea în cartierul nostru şi tot aşa. Şi cu toate informaţiile astea, tot ne uităm umbrela acasă.

Mă gândesc… să vă spun cu ce m-am delectat şi ce mi-a făcut mie clipele mai frumoase. Acum, recent.
E vorba despre nişte fluturi şi nişte frunze. Nu orice fel de. Ci cele ale lui Em. Cu permisiunea voastră, mă voi adresa direct ei şi vreau să-i spun că…

Ai avut dreptate, Em! Nu scrii poezie. Știu sigur că o poți face, că știi cum, și încă foarte bine, dar nu o faci. Am cartea în brațe, fluturii îmi zboară prin cameră și prin gând, frunzele și-au făcut cuib în părul și sufletul meu, și nu pot spune că am citit o carte de poezii, că am citit file cu versuri. Deși când spui „poezie”, spui aproape tot, parcă ar fi prea simplu de data asta, prea puțin, prea încadrat în norme. Pentru că toate literele „modelate-n joacă” și așezate de tine-n vers ar trebui să poarte un alt nume. Unul care să redea simțirea, emoția, lacrima, dorul, surâsul, zborul, culoarea și aroma. Știu, ar trebui, poate, să adun mai multe cuvinte și tot nu cred că aș fi mulțumită, tot aș fi tentată să caut altele.
Mă gândesc totuși că dacă spun că e
PO veste, E moție, Z batere și z bor, I ubire și iluzii rătăcind prin anotimpuri și simplu, Em, aș fi mulțumită. Și atunci, abia atunci, adunând cuvintele, i-aș spune POEZIE.
Mi-am pus sufletul „sub pulovere de lână”, atât de calde îi sunt filele cărții tale, și l-am lăsat să viseze. M-a dus în lumi de demult, l-au trimis în lumi pe care doar le bănuiește și în altele pe care și le dorește. Și filă cu filă, și-a creat și el o lume, cât un „nasture mic și verde”, dar care face cât un Univers întreg.
Am zâmbit, am râs, am lăcrimat, am oftat, am visat, am simțit adieri de arome și învăluiri de parfum.
Mi-ai adus „vară în octombrie” și mi-ai strecurat „un pic de martie în buzunar”. Și să știi că mi-ai dat de lucru, trebuie să mă ocup puțin de „curățenia de octombrie”, uneori simt și eu că parcă nu mă mai încape…
Em, nu știu ce demersuri ar trebui să fac, cine se ocupă de toate actele necesare, cui să mă adresez pentru asta. Dar deși ai dovedit că ai deja, și pe bună dreptate, consideră că sufletul meu ți-a mai acordat un „permis de port-cuvânt”.
Mulțumesc din inimă pentru un dar care mi-a bucurat clipele și-mi înfrumusețează de acum raftul pe care e așezat în bibliotecă!

Vă recomand din inimă cartea asta!

Ascult… am primit o melodie care mi-a făcut dimineaţa tare veselă. Mulţumesc, Alex! ASTA e. Şi da, o ascult acum iar. A 5-a oară 😀

foto

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Suflet pe poteci și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

38 de răspunsuri la Jurnal şi Fluturi, ploi şi Frunze

 1. Iosif zice:

  Un autentic spectacol de fenomene naturale, atemporale, exprimat în cuvinte si sunete sublime muzicale, expuse cu generozitate, drag si dor, în casuta de pe potecutele virtuale. Merci !
  Un sfârsit de saptamâna binecuvântat cu bucurii si pace în Suflet, draga Potecuta !

  Apreciază

 2. sticri zice:

  Sa ma scuzi, stiu ca nu e tocmai la subiect dar cand ai pomenit de prognozele meteo mi-am amintit de echipa nationala….🤣🤣🤣 Cele doua cred ca se aseamana, sunt optimiste, relative si…..dezamagitoare..

  Apreciat de 1 persoană

 3. Issabela zice:

  Foarte simpatică melodia…
  Cît despre Em, o să zbor și-o să cad și eu cu ea într-o zi în vers, deocamdată abia o aștept pe Ana, cu celelalte. Sînt în urmă, știu… dar cei din urmă… 🙂 Oricum – și n-o zic pentru că știu că va citi, nu-s genul :)) – face parte dintre cei ce-mi plac aprioric, pentru că i-am văzut stilul în mai multe fragmente izolate, dar destule cît să am încredere în el.

  Apreciat de 2 persoane

 4. Ileana zice:

  Superb! Citesc cu drag! O seară frumoasă draga mea 🤗😘

  Apreciat de 2 persoane

 5. anasylvi zice:

  Muzica e minunata, vremea e asa cum a fost mereu si poate cu ceva extra capricii, pe potriva vremurilor 🙂 Cat despre Em, e deja pe lista mea de tentatii. Acum ai venit si tu sa adaugi la tentatiile deja existente. Multumesc pentru poezie, muzica, meteo! ❤

  Apreciat de 1 persoană

 6. tink3rbe11 zice:

  Nici vremea nu mai este ce a fost , nici zilele nu mai trec ca altădată și chiar văzusem o postare că mai sunt 77 zile până la Crăciun.
  Că bine spui, trebuie să căutăm deja artificii…

  Apreciat de 2 persoane

 7. Diana zice:

  Atunci cand vreau sa stiu cum e vremea privesc pe fereastra. 😊
  Nu am inteles sensul listelor cu planuri pentru un an nou… Dar sunt mai inceata. 😊
  Ritmul melodiei imi place – bunicul e un dulce!
  Weekend frumos iti doresc, Potecuta! ❤️

  Apreciat de 1 persoană

 8. Deduc că scrii pe telefon și te admir că reușești atât de bine, ca și cum ai face-o pe calculator. Mie nu-mi iese. 😦
  Cred că săptămâna viitoare voi primi și eu volumul Ana, iar apoi voi comanda cartea de versuri. Le iau pe rând, să le savurez pe îndelete. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 9. Potecuță sunt fericită că fluturii mei ți-au poposit pe umeri ți ți-au îmbrățișat gândurile. Mulțumesc!

  Apreciază

 10. A republicat asta pe Sweet & Salty și a comentat:
  Fluturii mei au zburat la Sibiu la Potecuța, s-au așezat pe potecile cu dor și au intrat în dialog cu frunzele. Mulțumesc, Potecuță!

  Apreciază

 11. Mugur zice:

  Dacă nu aș fi știut nimic despre Em, cele scrise de tine azi sigur m-ar fi îndemnat să o caut de… fluturi.
  Mulțumesc!
  Și pentru melodie îți mulțumesc! Faină, ca și bunicul.

  Apreciază

 12. Suzana zice:

  Multumesc pentru toate cele pe care ni le spui atat de frumos! Si despre ceea ce descoperi
  si ni le impartasesti. Cuvinte speciale despre o carte speciala! Dupa cum vorbesti despre ea, merita citita cu ochii si ascultata cu sufletul!
  Un weekend minunat pe Potecile tale! 🙂

  Apreciază

 13. daurel zice:

  Am descoperit ca Em Sava are postari interesante. Sunt convins ca si cartile dumneaei sunt deosebite.
  Multumesc!

  Apreciază

 14. Si daca ploua ce? Stam la caldura cu o cana de ceai calda, o prajiturica ceva si citim. Ne mai amuzam putin cu aventurile Potecutei:)

  Apreciază

 15. Florina zice:

  Păi Fluturii ăia și Frunzele, unde se simt ei cei mai bine? Pe Poteci de dor, normal. Ah, mi-e dor de vară … 🙂

  Apreciază

 16. Florina zice:

  cel mai bine, sorry

  Apreciază

 17. Alex zice:

  Ce mult mă bucur că ți-a plăcut melodia africană. Nu mai știu de unde o am, dar mi-a plăcut ideea cu „bunicul”, care parcă îi învăța pe cei mai tineri ritmul unei melodii vechi, cântată într-o limbă ce sună tare interesant.
  Numai bine și o duminică senină, veselă și odihnitoare! 🙂

  Apreciază

 18. Și norii ăia se deplasează după cum bate vântul, care uneori se răzgândește. Ori bate mai tare, ori bate în altă direcție. Nu stă să le facă pe plac meteorologilor și aparatelor lor minune de măsurat.🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s