Scrisoare din alt decor

Dragă…,

Am schimbat puţin modul în care-ţi scriu. Calitatea hârtiei şi culoarea literelor. Am dat stiloul pe un creion tocit. Şi decorul e altul. Nu-ţi mai scriu din fotoliu, m-am mutat pe un scaun care mă obligă să stau cu spatele drept. O fi mai sănătos, nu ştiu. Dar cu siguranţă nu mai e la fel de comod. Nu mai cade lumina pe coala albă, nu mai apare jocul de umbre care mă făcea de multe ori să scriu ca şi cum m-aş juca şi eu cu ele. Nu simţeam că scriu, mi se părea că doar alerg literele de umbre şi ascund umbrele de litere. Era frumos. S-a schimbat tot. Cu tot. Şi nu eu am schimbat, a fost schimbat, mi-a fost schimbat. Şi forma plicului e alta. Mi-e teamă doar de faptul că nu vei mai recunoaşte expeditorul. Dar asta s-ar putea întâmpla doar până când vei deschide plicul. Pentru că în el, dincolo de multele schimbări, e tot cuvântul meu. Şi sunt tot eu. Şi asta nu se poate schimba la fel de uşor, mai ales fără voia mea. Uneori, chiar şi cu voia mea e foarte greu să schimb ce aş vrea la mine. Deci din afară e imposibil. Şi asta e cumva încurajator. Asta mă face să vreau să învăţ repede să scriu aşa cum mă obligă acest nou format. Nu şi ce. Că, orice-ar spune unii, asta încă o pot face fără obligaţie. Căci uite, îţi pot scrie ce vreau eu. E mai greu, da. Şi nu-mi place deloc aşa. Dar ce simplu ar fi să nu o mai fac doar pentru că scaunul şi lumina şi decorul sunt aşa cum n-aş fi vrut să fie. Pot sta fără să scriu? Nu. Atunci nu am decât o variantă: să fac tot ce pot să învăţ să folosesc creionul ăsta care zgârâie hârtia. Şi-mi pot imagina că, pe albul infinit din faţa mea, e joc de lumini şi umbre la adăpostul cărora-mi pot lăsa cuvântul să se odihnească.

Asta mă face să mă gândesc că parcă totuşi ar conta aspectul. Deşi ne amăgim că nu. Uite, am început să îţi scriu acum vreo două ore şi jumătate. M-am oprit des, nu am găsit opţiunile care-mi aşezau textul aşa cum îmi plăcea mie. Faptul că acum nu mai pot face asta mă incomodează mult, îmi ia din bucuria cu care-ţi scriam de obicei. Şi din avânt. Oare de ce? Fondul e acelaşi. Ideea e şi ea la fel. Sensul e neschimbat. Şi cu toate astea, doar pentru că nu mai e „decorul” aşa cum îl ştiam, mi se pare că nici ceea ce aş vrea să îţi spun nu mai e la fel. Asta-mi aminteşte de lucrările de la limba şi literatura română, cele care erau notate cu 8 sau 9 deşi nu exista nicio greşeală, doar pentru că „atenţie la scris”. Da, ştiu, şcoala e menită să te înveţe. Să corecteze. Nu comentez asta, fac doar o paralelă. Ştim că un text neglijent nu atrage deloc, indiferent de ceea ce ascunde el. Şi ne străduim să-l facem să arate bine. De ce n-am avea încredere în ceea ce dezvăluie el? Nu ştiu, mi-e greu să spun. Acum ar trebui să trec la aliniat nou. Dar asta ar face să se treacă la un bloc nou cu care nu ştiu să lucrez dar nu pot scrie la infinit aşa, fără un spaţiu mic, măcar.

Am dat enter şi încerc să-mi văd de gânduri. Dar ele zboară mai degrabă la setări, mai puţin la mesaj. Punem totuşi preţ pe formă. Îmi permit să fac paranteze invizibile, spaţiul îmi permite asta. Nu mi-au luat din el. Mă lasă să bat câmpii, dar mi-au luat iarba şi florile. E bine şi aşa. Până la urmă, dacă mi-ar fi luat cuvintele… cum ar fi fost, ce-aş fi făcut? Cum m-aş mai fi plâns acum? Aş fi desenat, probabil. Sau aş fi dansat. Da, aş fi plâns în paşi de dans. Şi ce coregrafie ar fi ieşit!

Uite, te întreb ceva, acum pe final, că tot încerc să mă obişnuiesc să scriu în decorul ăsta mai puţin prietenos: dacă postările ar fi limitate la o singură propoziţie, una singură, care ar fi prima ta postare? Eu ţi-aş scrie ceva banal, cred. Ţie. Eu simt şi dincolo de cuvinte. Şi m-aş semna, aşa cum o fac de obicei.

Cu drag,

tot eu. 

Foto

Acest articol a fost publicat în Scrisori și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

68 de răspunsuri la Scrisoare din alt decor

  1. Scrie! Deocamdată mi-ar fi de ajuns!
    P.S. Eu nu mă descurc cu noul editor. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  2. Aura B. Lupu zice:

    Io ți-am zis demult că nu îmi place, dar am descoperit că este o opțiune, poți reveni la formatul vechi. Ce-i drept, până o găsesc uit ce-am vrut să scriu… Ai dreptate, de multe ori punem preț pe format, în loc de conținut. Tu scrie, Potecuță, noi citim și te regăsim în orice alt format, condeiul tău e unic. 🌹

    Apreciat de 1 persoană

    • Nu ştiu dacă se mai poate. Am făcut o dată, acum nu mai am varianta aia. Se pare că e numai o dată 🙄
      Scriu, Aura. Dar tare greu e cu varianta asta nouă, îmi pune aiurea spaţii şi nu ştiu să aranjez. Dar eu tot apăs peste tot, până găsesc ce vreau. Sper numai să nu-l şterg din greşeală 😀
      Îţi mulţumesc mult, mult!

      Apreciat de 2 persoane

  3. Iosif zice:

    Draga…
    Îti întelegem nemultumirea cauzata de modificarile dimensiunilor virtuale, de schimbarile decorurilor si aspectele aparentelor relative, apreciem efortul depus pentru a ne scrie aceasta scrisoare, chiar si în aceste situatii dificile, paradoxale, totusi ramânem etern consecventi la o singura fraza pe care o anexam alaturat: Te iubesc cu o iubire veșnică, de aceea îţi păstrez bunătatea Mea !
    …cu drag,
    (999)Noi unA.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Iosif zice:

    De când am constientizat multidimensiunile universale, am constatat ca-ntotdeauna aparentele-S înselatoare !
    Seara minunata, magica, binecuvântata, draga Potecuta !

    Apreciat de 1 persoană

  5. Oana zice:

    Citindu-te, mi-a venit in minte un singur raspuns la ultima intrebare:
    „Hai acasa! Ni s-a facut tarziu…”

    M-am trezit apoi. Cuvintele tale indeamna la visare.

    Apreciat de 1 persoană

  6. Zina zice:

    Las la o parte forma poetică în care ai îmbrăcat plângerile tale și îți dau și ție răspunsul pe care i l-am dat lui Fosile și pietre.
    Din Administratorul WP intri la Articole (Toate articolele). Sus în stânga scrie ”Adaugă articol nou” Are o săgețică în dreapta. Clic pe ea și apar două opțiuni: Editor de blocuri și Editor clasic. Clic pe Editor clasic și ești la vechiul mod de a posta articole. Succes!

    Apreciat de 5 persoane

  7. Diana zice:

    Propozitia mea ar fi: „Nevoia ne invata”. 😊 Ce banal… 😊

    Am incercat sa scriu si eu scrisori pe astfel de hartie, cu astfel de creion… Nu m-am descurcat nici cu cele care se gaseau inainte, si-am ales alt instrument de scris. Totusi, pentru ca am prostul obicei sa ma incapatanez, am facut mai multe incercari pe aceasta hartie si am ales „vers” – nu sa scriu versuri, oh, nu! 😂 Si spatiile au fost unde am vrut eu sa fie, si pozele la fel. Nu, nu am trimis nimic.

    Mi-a placut scrisoarea ta, atat ca forma, dar mai ales ca fond.
    Sper ca scrisorica mea sa te gaseasca cu bine. ❤️
    Cu drag,
    eu.

    Apreciat de 1 persoană

    • Nu e deloc banal, Diana. E chiar util. Și se potrivește oricărui context.
      Hmm, ia să văd și eu cu vers. Deocamdată sunt liniștită, Zina mi-a zis cum se revine la cel clasic. Dar va trebui să învăț cu cel nou, nu se știe cât va mai ține și ăla și pe urmă iar vin să mă plâng la voi. 🙄
      Îți mulțumesc tare mult! M-a găsit cu bine și m-a bucurat mult! 😉
      Numai bine îți doresc!

      Apreciat de 2 persoane

  8. Ce ți-e și cu scrisorile astea!? Îți mobilizează gândurile și ochii și mâna ca să-ți fie pe plac Dacă nu-ți dau satisfacție, rupi coala de hârtie în patru și-o arunci la coș. Ni se întâmplă uneori așa și o luăm de la capăt.

    Apreciază

  9. tink3rbe11 zice:

    Mi-ai lipsit, și am întrat zilnic să șterg praful, mi s-au îngreunat aripile de atâta colb.
    Ce-i cu nemulțumirea asta copilărească?!
    Eu scriu doar de pe mobil și cred că m-am lovit și eu zilele astea de ce spui tu, am scris ceva și am dat pe revino la… și mi-a dispărut tot ce am scris. Noroc cu ciornele și nefinalizatele, că am regăsit ce pierdusem.
    Potecuțo, chiar îmi lipsește prezența ta pe blog, se pare că nu e chiar beneficreanceputul ăsta de servici. Nu poți să le spui că tu lucrezi cel mai bine de acasă? Vrei să facem o petiție pentru obținerea ta la domiciliu?….. Ce fain ar fi….

    Apreciat de 1 persoană

    • Draga mea, mă sperie ce zici. Ție nu îți apar postările mele? Postez o dată la două zile. Am postat vineri, am postat miercuri, am postat azi, de unde lipsesc? Nu apar postările mele? Că tot așa am postat de ani de zile. O zi da, una nu. Și comentez și răspund normal.
      Eu de pe telefon chiar nu am cum posta, nu am cum aranja textele și pozele.
      Dar a scris Zina ce e de făcut pentru a reveni la varianta clasică.
      Seară frumoasă!

      Apreciat de 1 persoană

  10. ane zice:

    Mie îmi place cum ai scris cu nou EDITOR 🙂
    Editorul nou îți ia mai mult timp, dar o să ne obișnuim. Trecerea la cel Clasic nu se mai poate.

    Apreciat de 1 persoană

  11. Ana May zice:

    Orice schimbare îți cere răbdare.
    Apoi ne obișnuim puțin și iar se schimbă ceva. Se pare că schimbarea e motto-ul prezentului.
    O săptămână frumoasă! 💜

    Apreciat de 1 persoană

  12. Florina zice:

    Știi, bine că măcar ție nu-ți spunea asta 😦 dacă-mi permiți să pun link la tine că mi-ai trezit amintiri triste

    Apreciat de 1 persoană

    • Îmi amintesc de postarea ta. Îmi pare rău, Florina. În tot textul e un singur rând despre școală și scris, nu aș fi vrut ca doar ăla să conteze și să fie și cel care trezește amintiri neplăcute.
      Dar știu că atunci când e ceva de care nu ne putem „vindeca”, orice am citi, acolo ne gândim, așa că te înțeleg.

      Apreciat de 2 persoane

      • Florina zice:

        Îți mulțumesc, era, este și va fi materia mea preferată, e mai mult decât o materie, de fapt, e aer pentru mine. Iartă-mă, te rog, poți șterge linku 😦

        Apreciat de 1 persoană

        • De ce? Florina, nu mă deranjează linkul și nu mă va deranja niciodată un link de pe alt blog.
          Dar mi-a părut rău că deși postarea e despre altceva și aia a fost o paralelă neimportantă, te-a întristat textul. De aia am zis. Că textul în sine nu cred că e de natură să întristeze, nu asta a fost intenția mea.

          Apreciat de 2 persoane

          • Florina zice:

            Nu, nu, știu de editorul ăla și eu am avut probleme, ce să facem, ne adaptăm… sunt ok ca stare, mi-a trecut că după un timp… trec toate. Spor și scuză-mă, am citit tot textul, dar m-am înțepenit acolo, în trecut 🙂

            Apreciat de 2 persoane

  13. Suzana zice:

    Si eu care inca nu am invatat nimic pe wp. si nici nu am postat ceva, ca mi-e si jena! Si el s-a schimbat? Ca si bloggerul la fel. Or fi mana in mana sa ne puna creierul pe moate! Cuvintele insa nu le poate lua nimeni! Pe bune!
    Numai bine, draga Potecuta! Le-om afla noi in cele din urma. Usor, usor… 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    • S-a schimbat editorul, da. Acum scriem în sau cu blocuri 😁
      Dar Zina m-a ajutat să revin. Sper să rămână așa, cel nou e chimie în chineză, ca să înțelegi cam cum pricep eu ce e acolo.
      Îți mulțumesc mult, Suzana dragă! Numai bine îți doresc și eu!

      Apreciat de 1 persoană

  14. scumpa mea, am aplicatia wordpress pe telefon, editorul clasic inca functioneaza. pe orice alt device am vazut ca e complicat. iti trebuie timp sa dezlegi noua aplicatie. iti multumim ca ai adus in discutie subiectul asta! ne ajutam unii pe altii. scrisoarea ta a ajuns unde trebuie! toti am deschis-o cu interes! te imbratisez! 🤗

    Apreciat de 1 persoană

    • De pe telefon, și când răspund la comentarii greșesc, apăi să scriu postări, să pun și poză, și link, și aliniat text. Îți dai seama ce varză aș face? 😀
      Caută comentariul Zinei, pe mine m-a ajutat enorm, merge așa. 😉
      Îți mulțumesc tare mult, e mai caldă și frumoasă acum că a ajuns unde trebuia 😉
      Te îmbrățișez și eu!

      Apreciat de 2 persoane

  15. anasylvi zice:

    Eu folosesc editorul clasic ca bloc. Ai in stanga sus cand faci un post nou un plus. Dai click pe el si cauti classic, apoi il adaugi la blocuri. Apoi, cand vrei sa pui text, cauti acolo la plusul din dreptul blocului din postare classic, iar acolo poti sa scrii, sa dai paste sau cum vrei tu. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  16. Eu zic că a ieșit un text frumos, chiar dacă ai schimbat decorul. Până mai e posibil, folosesc, la rândul meu, editorul clasic, așa cum a arătat mai sus și Zina. Nu știu cum o să fie când îl scoate de tot, dar om face noi cumva să transmitem gândurile cât mai puțin afectate. Oameni suntem, deci adaptabili la orice cerințe…, până și la masca de protecție. 😉

    Apreciază

    • Îţi mulţumesc, Petru!
      Recunosc în faţa marii adunări că am multe „fixuri”. Cu editorul ăsta clasic pot elimina spaţiile, cu ăla nou nu ştiu cum, ăla mă încurcă rău. Dar, cum spui, ne vom descurca noi cumva. Dacă nu, mă înregistrez citind ce aş fi scris şi tot o rezolv eu 😀

      Apreciat de 1 persoană

  17. Issabela zice:

    Ce mai faci…? Așa aș limita toate postările lumii, mi-e cea mai dragă întrebare/propoziție/esență 🙂

    Apreciază

  18. ecoarta zice:

    Nu știu ce aș scrie…o propoziție!? Cam greu, poate banala „ce faci acum?”
    Varianta nouă! Vai de capul meu! Ultimul articol publicat! De trei ori l-am scris pentru că atunci când trebuia să inserez pozele, îmi ștergea tot…mi-au trebuit nu mai puțin de trei ore😢 și am reușit să adaug o singură poză! De aceea nici nu am mai postat nimic că n-am nervi suficienți și pentru asta! Încă am cutii de despachetat. Aș reveni cu drag la varianta veche! Nu există posibilitatea să facem o cerere de revenire!?

    Apreciază

  19. daurel zice:

    Daca WP va interzice editorul clasic, exista posibilitatea de-a concentra ideile/senzatiile intr-o singura propozitie. Pentru mai multe propozitii, mai multe postari.
    Felicitari pentru postare!

    Apreciază

  20. Eu încă mai scriu pe editorul vechi de pe telefon și tabletă.
    Sper să o mai pot face mult și bine pentru că nu mă înţeleg cu noul editor deloc.
    Recunosc că nici n-am încercat să ne împrietenim, m-a enervat și l-am abandonat.

    Apreciază

    • De pe telefon nu pot scrie postările. mi se pare mult prea greu, la cum îmi place mie să aşez textul, poza, sursa.
      Deocamdată, cum a zis Zina, merge, metoda ei e tare bună. Sper să nu o anuleze şi pe asta, e tare complicat editorul nou.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu