Despre grupuri, cu dragoste

Am o plăcere vinovată. Bine, mai multe, recunosc. Dar asta-i una dintre ele şi de zece ori am zis că renunţ, de zece ori m-am răzgândit. Acum ceva timp, m-am trezit cu o notificare de la FB cum că cineva m-a adăugat într-un grup de gătit. Mno, aici s-au activat doi pitici nervoşi. Unul care se enervează când e adăugat aşa, tam-nesam, în grupuri, de parcă el nu ar fi în stare să se adauge singur dacă e interesat, şi altul care a făcut ochii mari când a văzut ce grup e, pe ideea: ce caut eu în viaţa mea, vorba lui Chilian. M-am gândit totuşi că nu e târziu să mă iniţiez şi eu, să pătrund în tainele sufleului, să desluşesc misterul cremelor pe aburi, să aud susurul izvoarelor în timp ce aşez patul pentru pieptul de raţă, că aşa am văzut eu la TV, că pieptului de raţă numai pe pat de… ceva îi şade bine, altfel are insomnii. Şi, în fine, să analizez textura leuşteanului până mă ocup de dish.
De la atâtea emoţii, că orice început e greu, am tot dat cu arătătorul pe ecran de câte ori apărea o postare în acel grup, fără să citesc nimic. Mă uitam la poze, ziceam că bine şi aia era toată sesiunea de învăţat. Până-ntr-o zi când, la o postare cu ceva ce mie-mi semăna cu altceva, am văzut vreo 400 de comentarii. Vă spun sincer, nu ştiam ce-i acolo, am intrat să mă lămuresc şi m-am lămurit. Dar nu asta contează. Contează comentariile.

Eu am crezut că mai rău decât la o postare despre virus, politică sau religie nu se poate. Eram ferm convinsă că cele mai acide şi pline de venin reacţii numai la subiectele astea se adună. Cine mai crede asta, n-a fost în grup de doamne care-şi spun singure gospodine. Aşa ceva… Am auzit şuşotind pe la colţuri că-n grupurile de mămici e şi mai rău. Nu ştiu, nu mă pronunţ, nici măcar nu vreau să ştiu.
Era un textuleţ mic, cam cât jumătate din cât am scris până acum, cu reţeta, poză cu farfuria şi „Poftă bună” la final.
Comentariile erau cam aşa:
reţeta!
Reţeta!
Super! Reţeta!
a dat reţeta în text
Reţeta!
Ne dai reţeta?
Ce bine arată, cum e făcut?
Eu nu le înţeleg pe astea, e chiar greu să citeşti cinci rânduri?
Reţeta?
Câtă răutate. Voi nu vă gândiţi că poate unii nu văd să citească?
Lasaţile doamna că l-e roade invidia
Reţeta!
Scrie reţeta!
Lăsaţi-le! Le roade
Adică eu nu ştiu să scriu s-au ce spune-ţi?
Reţeta!
Nu prea ştiţi.
Ce nu prea ştiu, doamna? Să gătesc?
Reţeta!
Băi, e reţeta în text! Şi cine nu vede bine un text, vede un comentariu mai bine?
Nu, doamna, nu cu dumneavoastră vorbeam, îi spuneam doamnei cu lăsaţile
A venit doamna profesoară. De parcă aici e grup de gramatică.
Ce rele sunteţi, acrituri toate
Arată bine, dar se putea şi mai bine
Încă una invidioasă
Reţeta!
Doamna, dacă spun că putea arăta şi mai bine, înseamnă că-s invidioasă? Mi-am spus părerea.
Să vă ţineţi părerile pentru voi. Reţeta!
Toate proastele aici!
Admin: din cauza limbajului licenţios, comentariile au fost blocate.

Ăsta a fost doar un exemplu soft, sunt şi din alea grele care se lasă cu block şi cu report şi cu tot tacâmul. Ultima dată s-au luat de la nişte etichete lipite pe borcane.
Şi uite-aşa, dimineaţa, la cafea, intru şi citesc comentarii şi constat că e suficient ca un singur comentariu să zică ceva, orice, despre o floare de pe farfuria pe care e prezentată mâncarea, că se lasă cu război în toată regula. Nimeni, dar nimeni, nu mai zice nimic de mâncare, toată lumea se concentrează pe cum să toace mai mărunt o persoană sau alta. Şi cât talent în asta!
N-am învăţat despre sufleu, dar am prins nişte expresii în caz de. Că nu le prea aveam cu vocabularul ăsta, recunosc. Şi mă tot minunez şi mă tot întreb de unde atâta energie în a lovi, de unde atâta nevoie de a băga pumnu-n gură? Şi asta doar pentru o salată care are prea mult pătrunjel. Mă amuz, mai iau o gură de cafea, să acopăr gustul amar. Mai bine amar de la cafea decât de la mediul înconjurător.
Nici nu vreau să ştiu ce-i prin alte grupuri în care se tratează subiecte arzătoare, dacă într-un grup cu şi despre mâncare se ajunge la injurii.
În rest, suntem bine. Minunaţi chiar!

Voi cum staţi cu grupurile? Dar plăceri din astea vinovate aveţi?

Foto

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

81 de răspunsuri la Despre grupuri, cu dragoste

  1. Issabela zice:

    😃😃😃😃 no, ăsta e nivelul calitativ fb…
    cât despre grupuri, promit să mă ocup eu de grupurile de mămici… dar peste doi ani, să termine și copilu școala liniștit :)))))))

    Apreciază

  2. stela9 zice:

    😄😄😄 mă cam feresc de grupuri, sunt în 3 cred, dar acolo se vorbeste de poezie🙂

    Apreciază

  3. 69 zice:

    Mi-ai citit in suflet, Potecuto! Chiar zilele trecute ma gandeam sa arunc vreo doua vorbe despre asta. Si pentru ca, pe mine, daca tot m-au adaugat in grup, ma mananca degetele si mai comentez, dar voi ma stiti ca nu sunt nici nesimtita, nici fara simtul umorului, dar nu stiu cum se face ca mi-o iau peste bot sistematic. Cat despre grupurile de mamici, am avut o experienta teribila, motiv pentru care m-am dat afara din grup, m-am blocat singura, doar ca sa nu mai intru in vecii vecilor amin! Stii vorba aia: „cine se aseamana se aduna”?, in grupuri ii simti chiar sensul ala propriu si daca nu te asemeni mai bine o stergi repejor ca altfel risti sa suferi! Ca mie cam asa mi se intampla, am un caracter urat si sufar pentru toate kkturile: rautate, cearturi, Gica Contra ecc. Seara linistita!

    Apreciază

    • Înţeleg perfect ce spui: şi eu mă consum aiurea şi chiar pun la suflet orice răutate, oricât de mult aş sta-n oglindă să mă cert pentru asta.
      Şi da, am păţit-o şi eu să glumesc şi, pentru că uneori e greu cu simţul umorului, a fost luată ca atare şi m-am trezit tocată pe viu. Eram cu plânsu-n gât şi, proastă cum sunt, mă scuzam şi încercam să explic. Acum realizez că încercam să explic gluma cuiva care… care. Acum râd de mine, dar chiar am suferit. Şi soluţia a fost tot aia de… gata, stop. Nu pierd nimic, câştig doar liniştea mea şi timp de citit altceva mai pe sufletul meu.
      Mulţumesc, draga mea! O zi frumoasă să ai!

      Apreciat de 1 persoană

      • 69 zice:

        Uneori ma întreb de unde această dorință perversomasochista de a mă tăvăli uneori ca porcu’ în mocirlă și suferință, apoi îmi dau seama că nu are treabă cu porcii, ci cu oamenii, că e un mod absolut uman de a echilibra lucrurile, ca să pot să apreciez mai apoi lucrurile și oamenii ce ma înconjoară, dar mai ales pe mine însămi atunci când balanta proprie da semne de oboseala ori incertitudine. Weekend asa cum îți dorești!

        Apreciat de 2 persoane

  4. rofstef zice:

    Este trist ce se întâmplă pe grupuri, unele dintre ele. 🙄
    (Chiar am avut la un momendat articol scris expres despre grupuri, dar ulterior l-am șters) ..
    La mine este simplu.. Nu mai pierd vremea cu proștii și needucații care nu știu să poarte un dialog civilizat. Cât despre postacii care încarcă doar postări tâmpite, doar pentru doi/trei dintre astfel de „colegi” de grup, părăsesc grupul, dacă adminii nu fac curățenie, asta e, mă retrag eu..
    Da, Potecuțo, la grupuri cu dragoste mă bag cu drag, dar așa cum ziceai și tu, mi se pare de prost gust să fi pus tu acolo fără acordul tău. Am pățit și ei de câteva ori..
    Un weekend superb îți doresc !!!

    Apreciază

  5. Aura B. Lupu zice:

    He, he! 😁😁😁 Io fac parte din mai multe grupuri, că așa m-am gândit c-o să intru în contact cu oameni care au aceleași interese. Ia-ți gându’, Aura! Indiferent ce denumire are grupul, oamenii-s uniți de-un singur lucru: ceartă și scandal. Am ieșit din multe grupuri, probabil c-o să le mai triez iar un pic, acum că mi-ai amintit tu, Potecuță! Merci! 😉💝

    Apreciază

  6. Diana zice:

    Imi amintesc cum era in unele grupuri. Nu reusesc sa inteleg de ce se injura oamenii in fel si chip, de ce se jignesc din orice fleac… Exista o explicatie psihologica si caut sa o aprofundez – nu stiu la ce ma ajuta, dar imi place ideea de a sti cam ce-i poate determina pe unii sa se comporte cum o fac. Fascinant microcosmosul care e omul. 🙂
    Intr-un grup de gatit inca nu a fost adaugat contul meu de FB. :)) As putea sa le dau lectii despre cum se fierbe apa (daca mai stiu). Banuiesc ca ar fi unii care m-ar critica pentru modul in care o fac.
    Senin in suflet iti doresc, Potecuta!

    P.S. Multumesc pentru minutele distractive. 🙂

    Apreciază

    • Şi eu mai stau uneori să analizez, îmi place cumva să încerc să înţeleg, e un fel de nevoie de a găsi un ceva care-i determină pe oameni să se comporte aşa. Le caut scuze, cum s-ar spune.
      Dar uneori obosesc. Am păţit-o şi aici, am considerat că e prea mult şi că nu sunt scuze, e răutate. Şi atunci nu mai accept şi reacţionez şi eu.
      Fii sigură, Diana. Dacă nu vor spune că nu o fierbi cum trebuie, sigur se vor lega de oala-n care o fierbi 😀
      Eu îţi mulţumesc! Weekend frumos îţi doresc!

      Apreciat de 2 persoane

  7. ane zice:

    Nu comentez, că sunt acidă. Am comentat-o pe A.M. pentrucă arta, ca o păpușă, evident photosopată. O credeam mai serioasă.
    Ești delicioasă tu, nu trebuie să intri în grupul cu delicatesuri! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  8. Nici nu știu în câte grupuri sunt pe FB, dar cred că-s multe. Am acceptat, din politețe, toate invitațiile, dar nu îmi găsesc timp să intru pe ele și, mai ales, să comentez. Pentru asta, mă declar vinovat și-mi fac autocritica.

    Apreciat de 1 persoană

  9. Ana May zice:

    Eeei, orice plăcere vinovată cere plată!😂😂😂

    Apreciat de 1 persoană

  10. Floare de mai zice:

    Potecuță,eu m-am lăsat de grupuri de literatură,că am postat o singură dată o poezie într-unul şi m-au comentat că nu am pus virgulele unde trebuie,că n-am subiect la poezie,că de-astea.N-a spus nimeni dacă le place,dacă e frumoasă.Numai critici.Şi amzis”pas”.Mi s-a luat să mai postez.Sunt în vreo două dar într-unul nu am mai intrat demult,iar celălat nu e chiar aşa de rău,şi mai mult citesc.

    Apreciat de 1 persoană

    • Da, e plină lumea de experţi în toate domeniile…
      Bine ai făcut că nu ai mai postat. În fond, e despre simţire, nu despre reguli. Lasă-i să-şi gâdile singuri orgoliul şi tu scrie mai departe aşa cum simţi 😉
      Zi frumoasă îţi doresc, draga mea!

      Apreciază

    • ecoarta zice:

      Fiind deja pățită, am intrat să văd, dar ce să văd că iar nu apare comentul meu. Cu siguranță nu mai știu posta un comentariu!
      Nu mai contează ce-oi fi scris. Spun doar că nu fac parte decât din grupul din care și tu faci parte. Dar nici acolo nu fac mare brânză, din lipsă de timp. După incidentul din vara trecută, mi-am restricțonat timpul alocat FB la maxum 5 minute pe zi.

      Apreciază

      • Chiar nu mai înţeleg ce se întâmplă. Nu e pe nicăieri. Nici spam, nici moderare, nici nimic. Of, chiar îmi pare rău, nu înţeleg unde dispar. 🙄
        Nu ştiu despre ce incident e vorba, dar cred că nu pierdem nimic dacă nu stăm mult pe FB. Zic şi eu 😀

        Apreciază

  11. Floare de mai zice:

    Şi ție.Şi sincer,eu mă şterg dacă mă adaugă cineva în grupuri care nu mă interesează.Iar cele două in care sunt nu sunt de literatură,nici de mâncare,unul e despre o emisiune care era odată la Tvr 2,cu folk,dar nu mai e ce era…Celălalt despre oameni care au pierdut oameni dragi….mă regăsesc acolo…

    Apreciat de 1 persoană

  12. Florina zice:

    Simt că am întinerit și am renăscut după ce am scăpat de FB. Sâmbătă minunată să ai, dragă Potecuță! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    • Mă bucur că e aşa, eu niciodată n-am fost prea implicată-n el, am putut păstra distanţa de la bun început deci nu mă afectează.
      Săptămână frumoasă îţi doresc, Florina!

      Apreciat de 1 persoană

      • Florina zice:

        Eu eram să știi, mai ales în grupurile de mame, pe la început, și de aia am spus. Că am simțit ca o eliberare că nu mai am FB, parcă prea era multă nebunie acolo, și oricum tu știi că nu-i poți mulțumi pe toți. De acolo, de pe grupurile mari de mame, am auzit cele mai aberante chestii, cele mai jignitoare și nu dau vina pe admini că realizez că era un nivel de la care nu mai puteau controla. Mă bucur să trăiesc așa fără să fiu activă în online, e mai simplu, eu cu treburile mele. Te pup! 🙂

        Apreciază

  13. Mishuk zice:

    pune și tu… o rețetă personală. vezi ce iese 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  14. Ileana zice:

    O fi de bine, o fi de rau, insa nu accept. Citesc, privesc, adica…aruncatu cu privirea 😉
    Voi scrie in curand ceva ce ma… tot legat de facebook 😉
    Weekend placut! 🤗😘🌹

    Apreciat de 1 persoană

  15. Mor de râs!
    Eu nu sunt colecționară de prieteni pe FB, pe grupuri, nici nu mă adaug listelor. Totuși, în vara asta a dat peste mine dorința de a avea un anumit charm Pandora, iar asta a însemnat să mă adaug mai multor grupuri ale ”mortuțelor” după Pandora. Am citit în postările și comentariile lor cam tot ce ai evocat tu aici. Nu, nu am reușit cu charmul nimic. Mai am puțin și scriu un articol pe blog în care să mă adresez precum copiii vagabonzi, ”mamelor din lumea întreagă”.
    Te pup cu drag!
    P.S. Dacă citește cineva și are știință de charmul din aur cu topaz bleu deschis, ori cu peridot, să mă strige! 🙂

    Apreciat de 2 persoane

  16. anasylvi zice:

    Culmea, nu sunt in grupuri culinare, chiar daca am articole de acest fel. Nu prea rezonez cu maniera in care se prezinta acolo lucrurile, cu acea competitivitate de a posta feluri care de care mai complicate. ideea mea e de a impartasi idei dintre cele mai simple si accesibile. Dupa cum stii, eu am un grup alaturi de prietena mea, un grup deschis spre lectura, arta, sport, orice lucruri constructive. E mai mic, mai intim, nu e public, dar fara aceste intepaturi si conflicte permanente. Te astept oricand sa distribui minunatiile tale acolo, undeori le-am mai distribuit si eu. ❤

    Apreciat de 1 persoană

    • Am avut noroc, recunosc, cu FB-ul de blog am ajuns numai în grupuri din astea de care ai şi tu. Cu ce mă interesează şi ce-mi place. Pe ăla personal, deşi nu mai postez de prin 2015, e varză. 😀
      Uf, sunt aşa de pe dinafară, că nu ştiu dacă mă voi descurca să postez. 🙄
      Îţi mulţumesc, draga mea! Mulţumesc şi că ai mai postat tu!
      Să ai o zi frumoasă!

      Apreciat de 1 persoană

  17. Alex zice:

    Sărut mâna, dragă Potecuță! Numai tu puteai să povestești, cu așa umor, aventura ta „feisbucistă”. E belea cu grupurile astea. Nici nu puteai să ilustrezi mai bine „balamucul” părerilor și al discuțiilor contradictorii.
    Numai bine și… distracție plăcută! 🙂

    Apreciază

  18. cele mai de scandal sunt acele grupuri de parinti care au copiii elevi. intotdeauna iese cearta si scandal in toata regula. toata lumea se cearta cu toata lumea. iti iei frumusel talpasita si iesi din grup. mai nou, sunt grupurile unor proprietari care au locuinte in aceeasi zona. nebunie si aici cu parcarea, cu galagia cu deszapezitul, cu orice. de ras mor si eu, Potecuta! esti dulce, haioasa, frumoasa, nebuna…si asta nu e totul! pup cu drag! 🥰

    Apreciat de 1 persoană

  19. pe grupurile de parinti, unde toti sunt experti si nu poti sa ai nicio opinie, nu e aceeasi distractie cum e pe grupurile de proprietari. pe facebook poti opri notificarile care apar daca nu pui telefonul pe silent. o mamica foarte suparara care incerca sa-si adoarma copilul, cel putin asa spunea, la un moment dat a postat pe grupul de proprietari, unde era cearta mare : “ mai terminati odata cu mesajele, doarme copilul!”. toti au uitat de la ce a pornit cearta, si au inceput sa rada si sa se certe cu doamna respectiva ca de ce nu stie sa foloseasca telefonul. da, e distractie! pup, Potecuta!

    Apreciază

  20. Eram și eu pe un grup de fotografie până am postat o poză cu un apus și mi s-au adus numai critici, că nu l-am încadrat bine, că e prea mare contrastul, că am prins și un copac, că e groaznic că nu știu compoziție… ba chiar mi s-a spus că sunt proastă că nu l-am prins mai repede, că nu văd că-i trecut? Am renunțat la a mai posta sau urmări vreun grup de atunci.

    Apreciază

  21. Zina zice:

    M-ai făcut să îmi controlez FB :)) Sunt în vreo 7-8 grupuri, dar n-am călcat vreodată decât în grupul cartierului în care stau. Aici sunt oameni serioși, se dau anunțuri utile, de la schimbarea programului de ridicat gunoiul la ”am găsit o pisică așa și pe dincolo” sau la ”radar pe șosea”! În rest, numai de bine, m-au adăugat alții, să citească ei!
    Mulțumesc pentru amuzament!
    Săptămână excelentă, dragă Potecuță!

    Apreciază

  22. tink3rbe11 zice:

    Să știi că numai pe Fb te poți amuza citind în halul ăsta. La mine în oraș de exemplu, este un grup nemoderat, nu te blochează, nu închide nimeni postarea…. Liber la aberație, prostie, politică, analfabetism, răutăți, injurii și cred că ar mai fi dar m-am săturat de scris.
    Până și pe grupul de grădinărit se practică ce ai descris.
    Deh, fiecare are dreptul la câte o replică.

    Apreciază

  23. ma cam feresc de grupuri. Sunt doar in cateva (majoritatea cu notificari oprite), unul care a scapat este despre fotografie si poze:) Natura ideal.

    Apreciază

  24. Interesant! Succes in continuare cu blogul! Te astept si pe blogul meu cu un comentariu la retete 🙂

    Apreciază

  25. daurel zice:

    E bine ca aflu despre grupuri, deoarece de cateva luni am si eu FB. Am postat o singura data…M-au gasit si salutat cateva persoane care imi cunosc nr. de telefon, dar nici ei nu posteaza…
    O fi un grup mai discret!

    Apreciază

  26. Amuzant grup. Gospodine certăreţe. Îţi mai amintești reclama aia cu „Da’ halatu’? Cât e halatu’?” În grupul ăsta e valabil „Da’ reţeta? Unde-i reţeta?”😃😃😃

    Apreciază

  27. Gratiela zice:

    Buna idee sa faci un articol pe tema asta. Am observat si eu obiceiul asta, pe grupuri, de a se critica unul pe celalalt pe subiecte total deferite fata de tema propriu-zisa. Vad o postare, o poza, o reteta, cum spui tu, si certurile care curg fara oprire. Ma intreb ce simte persoana, care nevinovata, a postat ceva, cu buna intentie. Am vazut postari in care se cerea un sfat sau un mic ajutor si la comentarii oamenii se certau intre ei pentru o greseala de ortografie, ajungandu-se si la jigniri de ultima speta. Nimeni nu mai tinea cont de postarea respectiva. Ma sperie reactia oamenilor si agresivitatea virtuala de care sunt capabili.
    De aceea, aici, ma simt “acasa”. Fiecare isi spune parerea intr-un mod civilizat si bunul simt e pe primul loc. Am impresia ca aici suntem intr-o alta lume, mai buna si echilibrata.
    O seara frumoasa!😊🤗

    Apreciază

    • Da, din păcate, pare tot mai greu de acceptat și o altă părere și parcă simțim nevoia să le impunem altora părerea noastră. E trist… și da, bine spui, e îngrijorătoare violența asta.
      Mă bucur mult că simți asta și chiar te rog să te simți ca acasă!
      Îți mulțumesc mult, Gratiela!
      Seară frumoasă îți doresc!

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu