File de simţiri

Azi… m-am uitat de câteva ori pe calendar, aveam ceva cu 16 august, nu ştiu de ce, se pare că ieri am trăit în afara timpului şi de câteva ori am scris data greşit. Şi totuşi, 17 august? E aproape toamnă şi nu ştiu când a zburat timpul. Dincolo de restricţii, dincolo de izolări, timpul chiar trece mai repede.

Afară… dacă fac abstracţie de ce-i jos, pe afară au fost doar nişte nori timizi. Păreau că trec în vârful picioarelor, să nu tulbure seninul, să nu deranjeze, deşi tare aş fi vrut să deranjeze puţin cu nişte stropi. S-a mai răcorit oricum, dar nu ne-ar fi supărat încă o ploicică mai cuminte.

Dacă nu fac abstracţie de ce-i jos, atunci spun că se pregăteşte un mic dezastru. Se înlocuiesc ceva ţevi de canalizare, la blocul de lângă s-a spart, s-a scos, s-a spart iar. Cred că mâine urmează blocul meu, e adus nisip, ţevi şi nişte chestii rotunde de beton, nu ştiu ce-s alea. Va fi simfonie de simţiri când vor începe. Azi a fost doar în re minor, că erau totuşi departe de geamul meu. Mâine voi avea serenade în si bemol şi sunt în extaz 😀

Mă gândesc… să vă recomand o carte care m-a topit: Ai toată viaţa înainte – Romain Gary(Emile Ajar). Nu ştiu ce să vă spun despre cartea asta. E o mică bijuterie. Nu e de povestit, nu acţiunea contează, nici nu este acţiune. Cartea asta e o colecţie de expresii pe care vrei să nu le uiţi. E despre viaţă şi societate, despre oameni şi suflet, despre destine şi simţiri, totul prin ochii unui copil, Momo, de care te îndrăgosteşti din prima.
Eu nu fac semne pe cărţi niciodată. Dar asta e genul ăla de carte care chiar te face să vrei să pui un semn, oricât de mic, să găseşti uşor, să nu uiţi.
E atâta dulceaţă-n ea, sunt adevăruri spuse cu umor, e joc de cuvinte, e inocenţă-n care are cuib toată înţelepciunea lumii. Dacă mă apuc să vă dau citate, nu mă mai opresc. Nu sunt citate în genul celor grele, cu o filosofie pretenţioasă, dar peste tot e un ceva pe care vrei să-l ţii minte. E umor mult şi e un deliciu.

„Nu trebuie să plângi, micuţul meu, e natural ca bătrânii să moară. Tu ai toată viaţa înainte.
Încerca să mă sperie, ticălosul, sau ce naiba? Am remarcat totdeauna că bătrânii zic eşti tânăr, mai ai toată viaţa înainte, cu un surâs cumsecade, de parcă asta le-ar face plăcere. M-am ridicat. Bine, ştiam că am toată viaţa înainte, dar n-o să-mi fac sânge rău din asta”

„Multă vreme nu am ştiut că sunt arab, pentru că nu mă insulta nimeni. Am învăţat asta abia la şcoală. Dar nu-mi plăcea să mă bat, totdeauna te doare când dai în cineva.”

„N-o puteai hrăni nici măcar pe madam Roza cu mai puțin de cinșpe franci pe zi fără să comiți atrocități, chiar dacă o puneai să slăbească. Îmi amintesc că i-am zis asta foarte sincer, trebuie să slăbești ca să mănânci mai puțin, dar e foarte greu pentru o femeie bătrână care e singură pe lume. Are mai mare nevoie de ea însăși ca ceilalți. Când n-ai pe nimeni lângă tine să te iubească, totul ți se transformă în grăsime.”

Şi gata, că nu mă pot opri. O veţi iubi, vă asigur de asta. 😉
E şi film, dar nu vreau să văd nimic încă, mai stau să mai simt gustul cărţii puţin.

Foto

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

41 de răspunsuri la File de simţiri

 1. Iosif zice:

  Dupa citatele prezentate, sunt convins ca este magnifica, însa, pâna nu fac ‘cunostinta’ cu Ana lui Em Sava, doar cu postari de pe bloguri am sa-mi satisfac pofta de lectura. 🙂
  O seara si o saptamâna binecuvântata, cu tot ce-ti doreste inima, draga Potecuta !

  Apreciază

 2. Diana zice:

  O să-mi notez și eu cartea :=

  Apreciază

 3. Roxana Neguț zice:

  Superba cartea! Si mie mi-a placut! O saptamina plina de lucruri bune, draga mea!🤗😘💐💐💐

  Apreciază

 4. Așa ceva… de-ai ști de când e această carte pe lista mea… incredibil! E-aproape toamnă, da, nici mie nu-mi vine să cred…

  Apreciază

 5. ane zice:

  Despre ziua de azi pot să spun, că sunt frăntă, deabia te-am citit, Potecuță!

  Apreciază

 6. Florina zice:

  Ha-ha: „nori care trec în vârful picioarelor”… genială mai ești 🙂 Îmi place recomandarea ta de carte, salvez numele, merci 🙂

  Apreciază

 7. Aura B. Lupu zice:

  Așa e, timpul trece tot mai repede. Măcar să nu treacă degeaba, uite că mi-ai mai dat o sugestie, mulțumesc, Potecuță! Datorită ție am reușit s-o comand și pe Ana, de-abia aștept să o primesc! Te îmbrățișez! 🤗🤗🤗

  Apreciază

 8. Am văzut filmul, dar am să-l mai văd o dată, cu gândul la aprecierile tale. Cartea pare mult mai seducătoare.

  Apreciază

 9. anasylvi zice:

  Carte recomandata de Potecuta? Se noteaza imediat! Eram si eu curioasa in privinta lui Romain Gary, dar aveam nevoie de un impuls, cred. In privinta lucrarilor, ce sa zic, toata vara a fost tam-tam nu numai in jurul blocului, dar in tot cartierul si in multe alte zone din oras. Reparatii, asfaltari, trotuare, ce sa mai, an electoral. Recomandarile tale sunt foarte pretioase!

  Apreciat de 1 persoană

 10. 69 zice:

  Dincolo de faptul ca insusi titlul e o invitatie la a o citi, felul in care ai scris tu despre ea, Potecuto, nu-mi lasa nicio alta varianta! In ceea ce priveste zilele, datele, eu am renuntat sa le mai tin, de cand una dintre saptamanile trecute oentru mine a avut doar 6 zile… si cat de convinsa eram de asta! Multumesc

  Apreciază

 11. Alex zice:

  Of, da, aproape că s-a dus și vara asta. Am simțit de câteva zilele nopțile mai răcoroase. Plus frunzele care tot cad din pomi… Toamna e aproape și nu știm când au trecut 8 luni și din anul acesta?
  M-ai făcut tare curios cu acea carte. Trebuie să o caut. Un citat din cele amintite de tine, mi-a atras atenția: „Când n-ai pe nimeni lângă tine să te iubească, totul ți se transformă în grăsime.” Cineva mi-a zis lucrul acesta cu mulți ani în urmă și nu pricepeam ce vrea să zică.
  Numai bine îți doresc cu drag și o zi minunată! 🙂

  Apreciază

 12. Diana zice:

  „Intotdeauna te doare cand dai in cineva”. Ar fi interesant sa simta astfel toti oamenii. Ce carte minunata _ sper sa dau de ea.

  Trece vara? Pfoaaa! Ce_oi fi facut in acest timp? 🙂
  Zile senine, Potecuta!

  Apreciază

 13. S-a cam dus vara, am observat ieri cand a trebui sa imi pun sosetele caci era racoare cu toate geamurile deschise.
  Legat de carte, multumesc de recomandare. Am crezut initial ca este legat de Momo de Michael Ende, dar se pare ca cea recomandata de tine a fost scrisa de un francez ( si nu de un neamt).

  Viața înaintea noastră este un roman al autorului francez Romain Gary care l-a scris sub pseudonimul de „Emile Ajar”. A fost publicat inițial în limba engleză ca Momo, apoi reeditat în 1986 ca The Life Before Us. A câștigat Premiul Goncourt în 1975.

  versus
  Momo, cunoscut și sub numele de The Grelem Gentlemen sau The Men in Grey, este un roman fantezist de Michael Ende, publicat în 1973. Este vorba despre conceptul de timp și despre modul în care este folosit de oameni în societățile moderne.

  Ma bucurasem ca avem altceva in comun pe lista de citit ( in afara de „Vara in care mama a avut ochii verzi”).

  Apreciază

 14. Issabela zice:

  Nu știam nici eu nimic de nimic, carte, autor, film și m-am bucurat să ciresc. Duioșia stilului din fragmentele alese de tine m-a convins 🙂

  Apreciază

 15. rofstef zice:

  Iarăși ma salvat comanda rapidă de pe ecranul de pornire că altfel scăpam notificarea care nu mi-a venit, în fine..
  Deja mi-ai făcut poftă și de această carte, măcar că mai am încă două care așteaptă „moderare” pentru a fi cumparate.. Dar îți mulțumesc mult de recomandare..!
  Eu țin pumnii ca vibrațiile alea să fie cumva în Do La minor, așa ca să fie relative..
  O seară frumoasă, Potecuțu!!!

  Apreciază

 16. Da, acum înlocuiesc toate ţevile.
  Ai văzut că a venit și ploaia și încă una zdravănă. Eu mă rog să se facă vremea bună că de mâine începe Sibiu Jazz Festival în Piaţa Mare și nu rezist să stau în ploaie chiar dacă am pelerină.
  Citatele m-au făcut curioasă.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s