Când forma poate ascunde mesajul

Aş vrea să vorbim astăzi despre anumite mesaje care pot spune despre cel care le scrie ceva mai mult decât vrea el să se ştie. Doamne, ce-am scris. În primul rând, e o introducere în genul „copii, azi vă voi spune povestea Capra cu trei iezi. Ce poveste vă spun azi? Capra cu trei iezi, doamnaaaaa”. Brrr. Bine că eu nu-s la şcoală şi voi sunteţi nişte drăguţi şi nu-mi daţi cu introducerea-n cap. Încerc să mă adun. Vreau să discutăm despre cum ne putem da seama când ambalajul unui mesaj a fost ales intenţionat sau e aşa pentru că nu se poate mai mult sau mai frumos. Sau mai corect, în cazul nostru. E mai bine? Promit că vorbim pe concret imediat, acum mai stau puţin pe câmpii.
Din păcate, ştim cu toţii că internetul scoate foarte uşor la iveală o parte din acel procent care ne îngrijorează, cel legat de analfabetism, fie el şi funcţional, prezentat de statistici.
Vedem însă în multe locuri şi mesaje chinuite şi ne mirăm şi ne crucim sau ne întristăm. Sau ne amuzăm, depinde de la caz la caz. Nu mă refer la greşeli minore de ortografie, nici la cele de gramatică. Vorbesc despre mesajele alea care aparţin unor oameni care teoretic ştiu să scrie. Dar doar teoretic. Le ştiţi şi voi. Da, ştiu, e trist.

Aş spune că tot din păcate, au început să apară cam peste tot, ca un fel de modă, oameni care scriu aşa intenţionat, din amuzament, ca o ironie, subliniind neştiinţa celor de mai sus, sau doar pentru a scoate şi mai mult în evidenţă o fractură de logică pusă-n mesaj, tot intenţionat.
Despre ei vreau să vorbesc. Despre cât de uşor se delimitează de ceilalţi, adică de cei care nu se forţează să scrie greşit.
Ei nu vor să se ascundă, nici nu au motiv, dar se pare că unii nu prea mai fac diferenţa. Repet, eu nu aş încuraja moda asta, dar acum altul e subiectul.
Mereu am spus, şi îmi place să spun, că trebuie să fii foarte deştept să poţi face pe prostu’. Nu cred că-mi aparţine asta, nu mă văd în stare să zic eu vorbe aşa de mari. Dar nici nu ştiu cine-a zis-o şi de unde o ştiu.
Adică, să poţi scrie propoziţii întregi în care niciun cuvânt să nu fie corect e foarte clar că trebuie să ştii foarte bine care e forma corectă a fiecărui cuvânt. Asta în primul rând.

În al doilea, de cele mai multe ori, fondul se bate cap în cap cu forma. Şi vă dau exemplu:

„am văzut o foto cu un pisoi ampreună cu un căţelus şi era şi doi copii”,

„fă proast-o nu vorbi ancă că a-m zis eu”,

„eu vreau ca cand ve-i vrea tu ăntr-o zi ca să mă chemi să zic eu ceva dă bine dă dezlegare dă cununii dacă ie unii care are cununiile legate cu mânurile la spate sau în faţă sau dă picioare sau de ce so legat, că cine să m-ai ştie dă ce să leagă cununiile astea an ziua dă azi care e vineri azi si să zic şi eu ceva dă bine dă tăiere dă moţ din varfu’ capului cu carare pe mijloc.
Vă rog io doamna să vă sărut io mâna stângă alu dumneavoastă, că aşa se făcea pă vremuri se săruta mâna la doamne nu să băga nime’ ca tauru’ colectivului să se sărute direct pă obraz, să mă lăsaţi şi pe mine să zic ceva să ştie lumea şi de mine că exist că aşa nu ştie numa’ vecinu’ că trăiesc şi zice că dice îi arunc io gunoi peste gard la el în curte. Da ce, io arunc peste gardu l-ui? Io arunc de pe partea mea de gard aşa că ce treabă are iel cu ce fac eu peste gardu’ meu? Ie rea lumea, doamna…”

Hm? Cum e, se sesizează vreo diferenţă între cele trei? Da, toate fac ochii să ardă, ştiu. Da, toate fac limba română să suspine, ştiu. Dar putem spune de toţi trei că nu ştiu să scrie? Ne batem joc de toţi trei? Eu nu mi-aş bate de niciunul. Bine, sunt scrise de mine toate şi nu am triplă personalitate. Dar nu de aia am zis că nu mi-aş bate joc 😀 Am încercat să reproduc ce am văzut prin diverse locuri deci să le luăm ca şi cum ar fi reale.
Din punctul meu de vedere, două sunt scrise de persoane care au probleme cu limba română. Unul dintre ele e scris de o persoană violentă, cel puţin verbal. Din păcate, mulţi dintre cei care scriu aşa au şi o doză mare de răutate. Nu toţi, mulţi. Că nu în toate cazurile numărul diplomelor e invers proporţional cu doza de răutate cărată-n suflet.

Şi al treilea e în stilul folosit de un comentator pe care îl citeam pe vremuri pe blogurile unor oameni mari pe care-i admiram şi îi citeam când eu nu ştiam ce-i aia să ai blog. Se semna „Raj” şi nu l-am mai văzut pe nicăieri, nici nu mai ştiu pe unde-l găseam. Dar ştiu că îi adoram comentariile. Aşa scria. În forma asta, aproximativ. Dar avea un umor ieşit din comun şi comentariile lui dezvăluiau inteligenţa deşi rar găseai un „într-o” sau un „mi-am” scrise corect.
Dacă-l ştiţi, dacă ştiţi ceva, daţi un semn, tare aş vrea să-i mai citesc comentariile.

Şi închei cu subiectul principal al postării, că de la ăsta a pornit ideea 😀
Am văzut pe facebook, prin două locuri, printscreen cu o postare, era tăiat numele pentru că se dorea să se râdă de om. Dar cum nu am putut lua link, nu vă pun poza, scriu doar mesajul din ea, că nu am sursă la poză şi nu mere aşa: „la radiou o anuntat ca cercetatori stintifici de stinta o descoperit deja antidopul la virusu de la chineji si nu mai trebe sa fie cantarina si putem sa merem unde vrem”.

Aproape toţi îl făceau pe omul care a scris (repet, nu ştiu nici eu cine, aş fi scris numele, dar era tăiat) că e prost, că e analfabet, că vai, câţi proşti, că…
Mie mi se pare evident că omul ştie foarte bine ce zice şi că nu din prostie a scris antidop, ăsta fiind un singur exemplu. Voi ce credeţi?

Foto

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

82 de răspunsuri la Când forma poate ascunde mesajul

 1. Taz D. zice:

  Prezent! Sunt și eu unul din multi, mi-a plăcut ce ai spus și cum ai spus. În apărarea mea am scris introducerea și acolo am precizat că am multe de învățat.

  Apreciază

  • Taz, bun venit! Cei care mă citesc de mai mult timp știu că nu mă leg niciodată de greșeli care se fac câteodată și pe care le fac și eu cu carul. Deci nu, nu despre asta e vorba. Unii chiar nu știu să scrie, din păcate. E o realitate dură a zilelor noastre. Mesajul tău e impecabil, nu ești între ei 😉
   Îți mulțumesc pentru că ai venit pe la mine!

   Apreciază

 2. Issabela zice:

  Idem, aș zice că-i contrafăcut, „trebe” mi-a sărit în ochi, natural ar fi fost „trebue” si toate dezacordurile par forțate după un tipar impus 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 3. Mona zice:

  Eu cred că s-a modificat expresia din „in vino veritas” în „in online veritas”. 😁
  Din spatele ecranului poți să fii chiar tu, ăla ascuns, ăla pe care nu îl arăți mereu. Rău, semidoct, miștocar, limitat, invidios, mieros, fals etc
  Puțini sunt cei care se păstrează reali, care au măsură.
  De asemenea meseria de troll e foarte căutată și se plătește destul de bine, așadar e plin și de „angajați”.
  Iar exemplul dat de tine pare a fi unul dintre aceștia 😊 Da, e fals, e scris greșit intenționat, dar e cu scop mai mult ca sigur.

  Apreciat de 2 persoane

  • Hmm, interesant ce spui, Mona! Dar pare troll? Adică… 😳 în mintea mea, trollul face rele, instigă, vrea să dea naștere unor conflicte. Mesajul ăsta pare amuzant și atât. Dar e drept, nu prea știu ce fac trolli de obicei, cu ce se hrănesc, cum se înmulțesc 😀

   Apreciază

 4. stela9 zice:

  ,,Antidopu,, suna bine. 😄 De obicei nu-mi pun genul asta de intrebari. Nu fac pe politaiul limbii române.

  Apreciază

 5. Suzana zice:

  Daca nu urmaresc nimic in mediul virtual pe fb, sunt la ani lumina de astfel de subiecte.
  Ideea aia cu ‘trebuie sa fii destept ca sa faci pe prostu”, are un anumit sens, mai ales cand ai niste sefi asa, mai nu stiu cum si nu vrei sa pari mai destept ca ei, desi esti. Ma gandesc insa, daca o faci prea mult timp, descresti cumva si nu e bine. Eu una nu inteleg ideea textelor de care vorbesti, mi se par lipsite de idei principale si nu cred ca ar merita vreo atentie speciala. As prefera personaje care vor sa iasa in evidenta prin oarece rationamente, nu prin efecte agramatice, pe care eu una nu le inteleg chiar deloc.

  Draga Potecuta, sa-ti fie weekendul placut si iti spun ca ‘sweet birdie’ ti-a trimis salutari…

  Apreciază

  • Am spus, nu sunt de dorit, de încurajat, dar când se ascund idei tare faine, sunt acceptate și ar trebui tratate ca un pamflet. Că se vede de la o poștă când e scris intenționat 😉
   Le-am primit cu drag mult și m-am bucurat ca un copil. Sper că am făcut ce trebuia, că am apăsat pe ce trebuia 😉
   Mulțumesc mult de tot, Suzana! Weekend frumos îți doresc și eu!

   Apreciază

 6. Aila zice:

  Eu cand vad o insiruire de cuvinte atipic scrise le percep doar ca o gluma buna mai ales ca si eu aleg de multe ori variante amuzante ale cuvintelor. Iar uneori tot pentru amuzament se foloseste si un limbaj vrajitoresc ca sa nu bat catre vreo etnie. Oricum cele mai multe si grave greseli le depistezi doar la specialisti care pe cat de grozavi vor sa para, ei chiar fac greseli gramaticale impardonabile, dar acestia sunt doar Docentii.

  Apreciază

 7. Crista zice:

  Al treilea este scris cu umor și se simte inteligența autorului, după cum spui, Potecuță! Citeam și râdeam, iar greșelile de ortografie îmi păreau amuzante, nu supărătoare, ca la primele două. Deși, la fel ca tine, nu sunt de acord cu astfel de glume, fiindcă mi-e dragă limba română. Ultimul mesaj și mie îmi pare scris greșit intenționat, ca o bășcălie. Au apărut multe bancuri cu virusul, fiindcă așa-i românul, face haz de necaz, ca să treacă măi ușor peste supărare, poate. 🙂

  Apreciază

 8. Ella zice:

  Nu stiu cat de corect mai scriu eu în limba Romana, dar eu am o scuza … 😏
  Dar ce facem cu ziaristii care scriu niste articole de te umfla plansul si te întrebi; chiar am uitat eu limba romana sau omul asta îsi bate joc de mine?
  Ultimul mesaj ma distrat teribil … Sunt convinsa ca persoana respectiva a scris asa doar sa ne distreze! Desii … unii tare se vor întrista ca nu mai e nevoie de „cantarina”! 😅
  Sa ai un weekend placut, draga mea!

  Apreciat de 1 persoană

  • Hahaha, Ella, cantarina aia chiar sună exotic, cred și eu că unii ar fi dezamăgiți 😀
   Cum îi spunem și Emiliei, ce spui tu poartă numele de scăpări, nu sunt din categoria aia gravă de care vobeam.
   Te pup și îți doresc o seară frumoasă! 😉
   Mulțumesc mult!

   Apreciază

 9. Cu părere de rău, de multe ori greșelile sunt comise inconștient, din lipsă de ,,intruire” necesară. Chiar m-aș bucura dacă aș ști că ,,erorile” sunt intenționate 🙂

  Apreciază

  • Emilia, greșim cu toții, fie din grabă sau neatenție, fie pentru că nu știm o formă sau alta a unui cuvânt.
   De exemplu, azi, la tine, pe acel „crezii’ l-am scris din graba degetelor pe tastatură. Dar fără să fiu lipsită de modestie, zic că cine citește ar putea înțelege din restul mesajului că știu să scriu. Și din faptul că are cât de cât o logică.
   Eu, până de curând, scriam „o prietenă de-a mea”. Cineva, căreia îi mulțumesc tare mult, mi-a atras atenția că nu e corect. Nici acum nu-s obișnuită cu forma corectă, mi se pare forțată deci poate o voi mai comite 😀
   Ei, dar zic că deși e greșit, cumva îți dai seama că omul ăla a trecut prin școală, prin ce spune dincolo de acea gafă. Dar unii scriu greșit cam tot și când scrie ca în exemplul cu proast-o, știm clar că nu e nici scăpare, nici intenționat. Deci cel cu antidopul e intenționat.
   Sper că am fost cât de cât coerentă 😀
   Mulțumesc mult!

   Apreciat de 1 persoană

 10. * instruire 🙂
  Iată și eu am comis greșeala 🙂 Dar măcar am depistat-o 🙂

  Apreciază

 11. sufletdec8il zice:

  Mare mare dreptate îți dau. Ai nevoie de cap și putina știința sa poti gafa gramatic în halul asta😂 eu ii diferențiez cap pe criteriul asta: dacă ai greșit o litera din majoritatea substantivelor atunci e forțat, înadins. Dacă le pocesti în mare parte sau te mai și umfli în pene despre ce ai scris, e clar și trist😋🙈

  Apreciază

 12. Alex zice:

  Nu m-am gândit niciodată că unii se distrează în acest mod, simulând analfabetismul prin fraze și exprimări stupide.E și asta o formă de a te distra, tocmai pe seama analfabeților autentici. Atât de numeroși în spațiul virtual, dar și cel real, unde sunt… „din belșug”!
  Exemplificările tale sunt de pomină, dragă Potecuță. Ca și cele inspirate din Facebook, despre care ai pomenit în alte dăți. „Antidop” și „cantarina”? Ha, ha!
  Numai bine și un sfârșit de săptămână cât mai vesel! 🙂

  Apreciat de 2 persoane

  • Da, Alex, se pare că e şi asta o distracţie, să parodiem acest stil de scris. Important e să nu ne molipsim, să devină rutină 😀
   Îţi mulţumesc şi îţi doresc şi eu weekend frumos şi numai bine!

   Apreciază

 13. Zuzu zice:

  Mie imi plac cele de genul acesta: ,,S-e vede ca nu tia placut scoala deloc ?! M-ai pune-ti mana pe o carte din candincand !”

  Am intalnit oameni care se exprima oral impecabil, dar care gafeaza la scris (si invers). Cred ca solutia este la indemana tuturor: lectura. Nu dauneaza nimanui! 0

  Apreciat de 1 persoană

 14. Mulți se joacă și alții cad în capcana asta de: ehe… ce deștept sunt io! Eu știu că scrie greșit și-l arăt cu degetul. 🙂
  Dar când în cărți tipărite apar greșeluțe sau greșeloaie? 🙂

  Apreciază

 15. Mă număr și eu printre aceia (puțini?) mirați că există persoane care se amuză făcând pe proștii. Mai ales pe facebook, unde pot fi atât de ușor confundați cu unii veritabili. E drept că unele expresii de acest gen devin glume savuroase, dar pentru a stârni zâmbete din partea mai multor cititori, e bine să punem un titlu lămuritor că sunt bancuri. Mai ales dacă apar și situri de socializare, unde poate să citească și câte un politician. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • Ar fi bine cred pentru cei care nu ştiu varianta corectă, să nu creadă că aşa e corect şi să ia de bună această scriere. În rest, cred că cei care înţeleg câte ceva nu au nevoie de explicaţii. Dar e de preferat să se scrie cât de cât corect.
   Mulţumesc, Petru! O zi frumoasă îţi doresc!

   Apreciat de 1 persoană

 16. Ana May zice:

  Comunicarea are multe cai!
  Unele nostime tare, depinde de „comunicator”!
  Mulțumesc pentru zâmbete!
  O zi veselă! 😉❤️

  Apreciază

 17. Oazapentrufluturi zice:

  Bună fază Potecuţă …♥cum am şi eu fel de fel de cunoștințe pe facebok,ştiu până şi persoane care publică dar au greșeli cand vorbesc cu tine ca şi un copil de doi ani.Eu îs din Moldova dar deobișei numa când mă -alint folosesc accşentu.E intenționat si acel mesaj …unii aşa descoperă modalități de a interacționa…:-):-):-):-)

  Apreciază

 18. CARMEN zice:

  da, si eu cred ca textul a fost scris la sictir 🙂 Este o ironie clara la adresa celor care vorbesc vrute si nevrute legate de pandemia ce a cuprins de curând si Europa. E chiar dragut textul, este ca un banc bun 🙂 Provoaca un zambet in aceste zile tulburi.
  La mine in oras joi si vineri am avut prima data zapada, iarna aceasta si azi noapte a fost un vant turbat, care nu numai ca a luat in vartej mobila de gradina, aruncand-o in mijlocul curtii, ba a si „mancat” zapada si in locul pudrei albe a imprastiat nisip din Sahara! Tja…
  Un weekend placut sa ai, Potecuta!

  PS: inca wordpressul imi e dusman! „regret, insa comentariul d-voastra nu a putu fi publicat!” Tja, dar m-am smecherit. Inainte sa il public, copiez textul si apoi, încerc de cateva ori, pana cand reusesc 🙂 Stiu ca tu nu ai nicio vina, spun doar asa… ca unde sa ma plâng si eu?! 😉

  Apreciază

  • Ai dreptate, Carmen! E ironie multă, dincolo de umor, în textul ăla mic 😉
   Vai de mine, aşa de supărat a fost vântul la voi? Şi noi am avut cod roşu la munte şi galben în rest, dar s-a potolit. Şi a fost aseară un amestec de ploaie cu nişte fulgi. Acum e soare. Deci tare nehotărâtă vremea.
   Of, nu ştiu când vor face pace platformele astea două, se tot ciondănesc, se ceartă, se împacă, iar se ceartă. Bine faci! Măcar nu pierzi comentariul. Şi dacă insişti, uite că merge.
   Te pup şi îţi doresc weekend frumos!

   Apreciat de 1 persoană

 19. sufletdec8il zice:

  He he.. Toate astea mi’au amintit de o întâmplare amuzanta și din păcate reală 🤦🏻‍♀️😂. Discuție care am auzit-o între 2 tipe la vreo 30′: „cât mai are pana ajunge acasă? (vb de cineva care trebuia sa vina de la Constanța la Oradea). Păi e undeva pe la Constanța (zice una) la care cealaltă :” oo poi da înseamnă că mai are 3-4 zile”. Pe cealaltă o bufnește râsu. Asta din nou” ce râzi tu proastă, dacă nu am ieșit deloc din țară „🤣 🤦🏻‍♀️ și bineînțeles urmează cealaltă sa ii dea replică de inteligenta” uai ce proasta ești. Da cate clase ai tu? 4, ca trenu?… 🤦🏻‍♀️.. Deci va dați seama.. 🤦🏻‍♀️🤣

  Apreciază

 20. Diana zice:

  Am zambit citind toate textele „pocite”. Cel cu „antidopul” e clar scris la oha! 🙂
  Habar n-am daca e bine sau ba sa scrie unii gresit intentionat, dar hazliu este.
  Banuiesc ca stii care e „culmea prostului”: sa faci pe prostu’ si sa ramai asa. (imi place mult poanta asta si ma bucur ca am avut ocazia s-o scriu!) :))
  Weekend minunat iti doresc, Potecuta! ❤

  Apreciat de 1 persoană

 21. Nu cred ca a face pe prostul te face mai deștept în situația asta. Mai ales într-un text scris greșit, text pe care probabil mai mult de 70% din populația Facebook, îl va lua de bun. Și din păcate astea fac raiting, ca să zic așa. Distribuiri, comentarii, etc.

  Apreciat de 1 persoană

  • Pe mine nu textul în sine m-a făcut să-l amintesc, ci reacţia celor care şi-au pierdut doza aia de „normalitate”, aia care te face să râzi la un banc, nu să spui „băă, ce prost şi Bulă ăla, cum naiba să-i zică asta la profă, du-te, bă, că e fake, n-are cum…” 😉
   Te pup, Călătorule! Zi faină îţi doresc!

   Apreciază

 22. CarmenP zice:

  O gluma din categoria „virale pe Facebook” si de care am ras cu lacrimi „Cum se scrie corect copii sau copiii? Raspuns: Depinde cati copii sunt”. Altfel, nu consider ca-i asa trist ca un procent considerabil sunt analfabeti functionali, cum altfel ar reusi sa reziste muncind pe minim pe economie… Insa aceasta categorie de analfabeti rar se corecteaza intre ei. Cei care intervin de regula au diverse frustrari si cand li se termina argumentele trec la politia gramaticii, astia chiar ma scot din sarite. Iar desteptii care fac glume fortate sunt total neinspirati pentru ca daca-si doresc ca cititorii sa fie din categoria intelectualilor obtin fix pe dos, asa se trezesc cu mii de comentarii ale analfabetilor functionali. Mereu ma intreb, oare ei asta isi doresc, comentarii de la o masa oarecare de oameni sau n-au pic de imaginatie si doar atat le-a iesit? Cei care vorbesc in dialect sunt deliciosi. Iar cei care doresc sa renunte la dialect sunt deliciosi si ei :). Un prieten din Iasi se straduia sa vorbeasca fara dialect si sp
  unea „peata” la piata si „veata” la viata. In zadar am incercat eu sa-l conving ca este corect piata si viata. Ne-ai pus din nou mintea la treaba. Weekend frumos sa ai!

  Apreciază

  • Să ştii că sunt cazuri în care eşti obligat să renunţi la dialect. Şi uneori nu e chiar floare la ureche. 🙄
   Dar da, e tare fain când, încercând să nu mai spui „cafia”, o dai în „peaţă” 😀 😀
   Nu ştiu motivele celor care scriu aşa, unii poate chiar asta vor, să-i scoată în evidenţă pe cei care nu numai că nu au simţul umorului, dar sunt şi incredibil de… hotărâţi în doza lor de prostie.
   Îţi mulţumesc, Carmen! Îţi doresc o zi frumoasă şi bună!

   Apreciat de 1 persoană

 23. ecoarta zice:

  De citit, am citit! De răspuns, am răspuns! Hmmm!? Dar unde e!? Răspunsul meu!
  Nu mai ştiu exact ce-am scris, dar o sa spun doar atât: problema nu e că fac pe proştii! Problema e să nu rămână aşa!

  Apreciat de 1 persoană

  • Să ştii că m-am uitat peste tot, nu e nicăieri mesajul tău 🙄
   Chiar îmi pare rău că s-a pierdut, sper să nu se mai întâmple!
   Ooh, da! Să sperăm că nu! Nu de alta, dar măcar o dată în viaţă, facem cu toţii pe proştii pe ici-pe colo… 😀
   Te îmbrăţişez, draga mea!

   Apreciat de 1 persoană

   • ecoarta zice:

    Ai dreptate! Însă, foarte important este să nu rămânem constant în acea stare! Trebuie să te ducă bine de tot capul să ştii să faci pe prostu…mie îmi place reacția celor din jur când constată că…nu!

    Apreciat de 1 persoană

 24. Era o vreme in care greselile astea intentionate sau nu ma amuzau. Imi placeau pentru ca erau ceva diferit si aveau ceva tare interesant in ele, umorul pe care putini il intelegeau. Acum imi par o exagerare, o incercare fortata de a atrage atentia. Nu stiu exact de ce, poate pentru ca au devenit comune. Pe unde ma uit, pe unde ma intorc numai de greseli de astea dau si parca simt nevoia de firesc. As vrea sa nu mai sabotam limba romana, sa o folosim asa cum e ca sa ne construim ideiile si a ne etala ironia. Poate sunt eu o clasica, poate ca sunt depasita, dar mi-e dor de limba aceea frumoasa si armonioasa pe care simt ca vrem sa o uitam.
  Pe cand mesajul la care faci referire trebuie citit printre randuri, e clar mesajul nu era vizibil printr-o simpla si supeficiala lectura.
  Ma ingrijoreaza, insa si mesajele din carti care sunt si in forma asta gresita. Suntem pe un drum nesigur.

  Apreciat de 3 persoane

 25. Spun că am văzut-o și eu pe Facebook pe asta cu antidopu. De mult nu am mai râs așa.

  Apreciază

 26. Iosif zice:

  Esti de o autenticitate rara, originala, adorabila, inconfundabila, prin felul în care exprimi gândurile si sentimentele în cuvinte, un stil caracteristic placut, deschis, vesel, relaxant, infantil, usor de asimilat care-ti defineste geniul personalitatii minunate a Sufletului tau frumos .
  Initial ma gândeam ca nu am ce sa comentez la acest articol, însa amintindu-mi de copilaria-mi ciudata în care povestile îmi erau (si înca-mi sunt) singurul reper frumos în viata, o alta dimensiune, ce o traiam (si o traiesc) imaginativ, visator, încrezator în viitor, în realizarea si trairea pragmatic- obiectiva al acestor povesti si vise fantastice, prin care am reusit pâna azi sa ma mentin într-un echilibru stabil pe potecile labirintice ale vietii 3D.
  Daca ar fi sa aleg între povestea Capra cu trei iezi si balada populara miorita, desi amândoua sunt de simbolistica si profunzime geniale, preferata ramâne povestea Caprei cu trei iezi, în care, la final dupa o gândire inteleapta a Caprei Lupul cel rau este pedepsit pentru crimele savârsite. 🙂 )
  O duminica sublima, o (9)Noua, minunata, binecuvântata, saptamâna de martisor, sursa si resursa de limpede izvor al renasterii la o (9)Noua viata, draga Potecuta !

  Apreciază

 27. rofstef zice:

  Am vrut să nu mă bag, dar pentru că la urmă ai spus cu, „Voi ce credeți? Atunci mi-a sunat și mie..
  Îmi cer permisiunea potecuței ca să spun despre mine, că despre ații nu mă prea pricep..
  Uite dragă Potecuțo cum sta treaba.
  Eu nu am suportat cele două matematici, matematica cu cifre și matematica gramaticii limbii române..
  Dacă io știu ceva gramatică, o știu din cele 4 clase, iar de la clasa a 5 a sa îngroșat gluma acestei matematici și nu am mai învățat-o decât pentru „bunul simț”.
  Nu știu dacă mă crezi, dar cel mai mult m-am dezvoltat pe această ramură a scrisului și exprimării corecte, citind cărți, iar de când am descoperit blogosfera, ei, aici am avut niște profesoare foarte drăguțe cu sunteți voi, și asta ma dus la acest nivel la care sunt și cu care scriu atât cât pot eu de bine și în stilul meu..
  O Primăvară Frumoasă îți Doresc.!!!

  Apreciat de 1 persoană

 28. Floare de mai zice:

  Când vorbeşte cineva nu’se vede’dar în scris….E plin fb de”perle”…
  LA MULȚI ANI DE 1 MARTIE,O PRIMĂVARĂ MINUNATĂ CU MULTĂ INSPIRAȚIE,FATĂ TALENTATĂ !!!!.

  Apreciază

 29. Zina zice:

  Pentru comentariul meu, vezi ce a scris Roxana Trandafir.
  Primăvară fericită, dragă Potecuță !

  Apreciază

 30. adrianport zice:

  „Antidopul” si „cantarina” fac parte din marele fenomen (cultural?) national numit „caterinca”. Nu stiu ce ne-am face daca, brusc, n-am mai putea face misto de aia ce par mai prosti ca noi :).

  Apreciază

 31. anasylvi zice:

  E clar ca textul respectiv e pamflet, mie imi sare in ochi. In plus, am vazut pe multi care comenteaza asa „la sto”, ca sa se amuze. Culmea este ca unii chiar „pun botul la vrajeala”, ca sa ma exprim si eu colocvial in context. E bine, nu e bine? Asta nu stiu. Pe mine ma cam lasa rece, dar uneori recunosc ca ma amuza, mai ales cand sar toti grammar nazi de ocazie sa il „corecteste” pe acela.

  Apreciază

 32. daurel zice:

  Da, e dezbatere interesanta!
  E greu de scris ‘la mişto’. E si riscant. As incerca o aiureala pe blogul unui coleg de scoala, daca careva ar avea…

  Apreciază

 33. FlorinaT zice:

  Eu iti spun sincer ca pe mine ma deranjeaza rau toate greselile gasite pe net, desi eu insami spun foarfeca si căpșuni în loc sa folosesc formele recomandate si admise (ca astea sunt doar admise), dar asa mi-e mai usor. In rest, sa zic cafeina, făraș, genuflexiune, etc n-am nicio problema ca stiu nu doar ca sunt corecte, dar suna si foarte bine. Pupici! 🙂

  Apreciază

  • Florina, deja vorbim de forme recomandate şi e cam mult pentru categoria la care făceam referire. Încă o dată spun, exemplele nu-s pentru a bate apropuri la cei care scriu „repercursiuni” sau „aşează” sau la cei care pun câte o virgulă-n plus. Că fac parte din categoria asta. Şi oricum, cu toţii facem astfel de greşeli.
   Există oameni care scriu antro zii mam dus sa culeg roşi din gradina.
   Şi nici măcar despre ei nu e vorba, că cine-s eu să mă leg de ei. Despre cum scriu unii fix ca mai sus şi totuşi imediat îţi dai seama, din context, din gluma strecurată, că au minte poate mai multă decât mulţi alţii la un loc. Şi cu toate astea, alţii nu-s capabili să găsească fineţea acolo şi o iau de bună şi-l împroaşcă pe omul ăla. Că una să scrii ca în exemplul cu roşiile, şi alta ca-n exemplul meu cu vecinul şi gardul. Mda, forma e la fel, dar fondul spune multe 😉
   Îţi mulţumesc frumos!
   Da, am şi eu multe probleme cu unii termeni. Învăţăm cât trăim 😀

   Apreciază

 34. Potecuţă, nu am citit niciodată un blog şi nici nu am considerat un text te calitate doar pentru că este scris impecabil din punct de vedere al limbi române. Nu ştiu, dacă nu are acel ceva care să mă prindă, mă lasă rece cele doua facultăţi de litere.
  Nu spun că e bine, asta simt eu.
  În aceeaşi măsură dacă citesc un text care-mi place nu mă apuc să fac analiză literară şi gramaticală pe text.
  Îmi place acest loc unde ne surprinzi tot timpul cu ceva plăcut. Dacă aş oberva o cratimă pusă greşit, un dezacord sau o altă greşeală, îşi spun cu toată sinceritatea că aş trece peste ea zâmbind.
  Eu am o vorbă, când e vorba de femei şi cred că se aplică si pe acest subiect.
  -Iubesc în primul rând suma defectelor tale!
  Căutăm prea mult perfecţiunea uitând că frumosul vine şi din graţia imperfecţiunilor.

  Apreciază

  • Ce frumos ai spus! Şi îţi dau perfectă dreptate! Asta fac şi eu, aşa sunt şi eu.
   Totuşi, să acceptăm că exemplele mele nu sunt deloc exagerate. Ştim cu toţii că sunt oameni care scriu aşa deci nu mai e vorba doar de neatenţie, de grabă, de o scăpare sau pur şi simplu de nestăpânirea unui termen sau a unui plural. Chiar se scrie ca-n exemplele mele. Sigur, nu e vorba de o majoritate şi asta e de bine. Dar vorbeam în text de acst mod de scriere şi de cum îi depistăm pe cei care scriu aşa intenţionat, că de mici scăpări n-aş fi scris veci. Că le fac şi eu 😀
   Să ştii că nu m-aş supăra deloc, ba chiar m-aş bucura, dacă m-ai striga să-mi spui „stai jos, patru, uite în ce hai ai pus cratima sau virgula aia” 😀 că doar ştim de glumă şi ştim că atenţionarea nu vine cu răutate 😉
   Îmi place vorba aia a ta! Asta-nseamnă că trebuie să rămână constantă suma aia 😀
   Mulţumesc, Albert!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s