Jurnal mai puţin poetic

Azi… o zi-n care, pentru că am promis cuiva ceva (vă voi spune mai jos cui şi ce), am ales să scriu jurnal pentru că altfel nu aş fi avut cum să inserez promisiunea. E ziua aia-n care sunt patru tabere în care s-au împărţit extaziaţi, supăraţi, indiferenţi şi… ceilalţi. Mă miră că încă ne legăm de ziua asta atât de nevinovată. Sunt deci cei care zic da, cei care zic că nu, cei care nu zic nimic, dar râd de ceilalţi cum se luptă-n principii, şi cei pentru care e o zi perfectă, aşa cum e ea, care nu e mai presus de altele, nici mai prejos, şi care e fabuloasă prin faptul că e. Şi cărora nu le pasă de nicio părere. Trăiesc ziua asta fix aşa cum au ei chef, că nu lumea îi învaţă să respire. Fiecare are libertatea să-şi aleagă tabăra din care face parte. Dincolo de astea, e vineri.

Afară… vremea vrea să le facă pe plac tuturor, parcă e echitabil totul, vrea să fie şi ea precum noi, în noi. A fost senin şi a fost soare. A fost cald, aşa, să râdă şi ziua asta, cum râd probabil cei care şi-au împărţit bomboane şi inimioare şi flori şi declaraţii. Le-a plouat celor pe care sărbătoarea-i supără. Şi i-a mângâiat pe cei singuri care, fără niciun motiv, azi s-au simţit şi mai singuri. A fost vânt în rafale şi au fost adieri. Să-şi aleagă fiecare.
Totuşi, de ce-am ajuns să blamăm o zi doar pentru că are o semnificaţie? Ce rău ne face nouă ziua asta pe care, poate, unii au implorat-o cu ultimele puteri? Dar nu ne gândim la asta, de ce s-o facem? Sunt nori acum, au acoperit tot cerul, se va face seară înainte să termin de scris. Va cădea cortina peste încă o zi, vom dormi liniştiţi, mâine o vom lua de la capăt.

Citesc… ştiri despre scandalul Brâncuşi. Tac. E bine. E foarte bine că ne revoltăm, că ne dăm ochii peste cap, că mvai, dar cum? Nu e posibil. Perfect. Suntem doar ţara care-şi respectă cel mai mult valorile. Actorii noştri sunt respectaţi, trăiesc fix ca marii actori de peste hotare, valorile ne sunt la loc de cinste, casele memoriale sunt toate în perfectă stare, operele marilor artişti se vând şi cumpără în ţară, cum se vând şi cumpără la alţii, mai puţin interesaţi de cultură, caserolele de mici în zilele de duminică, oamenii investesc în cultură, editurile pun preţ pe calitate, nu pe gradul de vedetism al autorilor, tinerii scriitori sunt repede promovaţi şi încurajaţi, autorii pot trăi liniştiţi din banii pe cărţi, aşa cum merită, nu ca pe la alţii unde bieţii de ei vin cu bani de acasă şi-s minţiţi în legătură cu numărul de cărţi vândute, noi toţi investim în cultură, e normal să ne revolte că vine o fătucă şi vorbeşte pe limba celor cărora se adresează.

O ţară în care un fost ministru al educaţiei scrie agramat, cu un vocabular de golănaş de cartier, şi nimeni nu se întreabă cum a stat omul ăla cu mâinile pe cel mai important segment al societăţii a luat foc acum că cineva, trezit într-o postură pe care nu o înţelege pe deplin, vorbeşte despre un simbol pe care alţii îşi scrijelesc iniţialele şi nu face nimeni nimic, că nu suntem în stare.
Şi cei care urlă nu-şi pun deloc problema că oameni buni, dar de ce e nevoie să vină un influencer să le spună tinerilor despre Brâncuşi? De ce am ajuns să apelăm la ei că altfel copiii nu prea au de unde să audă? Ce-i greşit în sistemul nostru de învăţământ de copiii noştri învaţă până cad din picioare şi totuşi nu rămân decât cu puţin din ce tocesc acum? Ce nu-i bine de dascălii nu pot face mai nimic, că o nenorocită de programă, făcută de nişte habarnişti, trebuie respectată şi nu rămâne timp de nimic altceva?
Cine poartă vina că tot ce auzim legat de şcoli e despre dascăli filmaţi cu telefoane care costă cât salariul lor pe o lună şi nimic despre copiii noştri olimpici şi nimic despre frumuseţea de care sunt capabili copiii acestei ţări şi nimic despre dascăli care-şi dedică şi timpul de acasă făcând schiţe şi tabele şi proiecte?
Ce-am făcut noi, ca popor, de s-a ajuns aici? Şi atunci?
Nu e timp de întrebări, suntem ocupaţi să ne dăm ochii peste cap.

Mă gândesc… am fost nominalizată la o leapşă. Oaza pentru fluturi m-a invitat să fac trei fapte bune, să le spun şi să dau mai departe. I-am spus, cu ruşine, că trebuie să o refuz, că nu pot scrie despre faptele bune pe care le fac. I-am promis că o dau mai departe, scriindu-vă despre asta. Vă rog eu frumos, daţi o tură la ea! Vă rog! Şi vă mulţumesc! Şi îi mulţumesc ei, că nu s-a supărat că am refuzat-o şi că s-a gândit la mine. Îţi mulţumesc, draga mea!

AscultASTA. Şi-mi dă o stare minunată, sper să vă placă şi vouă! Nu, nu înţeleg ce zice, dar cred că-i de bine 😀

Foto

Acest articol a fost publicat în Suflet pe poteci și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

73 de răspunsuri la Jurnal mai puţin poetic

  1. Mona zice:

    Sunt prea multe de zis…
    Să continuăm să fim și să răsară mereu oameni printre noi. În rest… să ne iubim ❤😊
    Te îmbrățișez tare!

    Apreciat de 2 persoane

  2. Pentru mine ziua asta e în fiecare zi. Depinde cum răsare soarele și pe ce parte mă trezesc. 🙂 Însă și mai valentine sunt acelea care vin pe neașteptate, cele pe care le marchez în calendar eu, după ce au trecut. Însă mă bucur din suflet pentru cei care trăiesc această sărbătoare care, deși locuiesc de mulți ani în țara asta unde e la ea acasă (în Ro a ajuns mult mai târziu) tot nu mi-o lipesc de suflet ca sărbătorile cu care am crescut. Cât despre cultură…. fără cuvinte. Bucata muzicală… faină. Să ai o seară ca-n povești dacă sărbătorești. Și la fel să ai și dacă nu sărbătorești. Eu am început să fiu mai prezentă pe fb decât aici și te invit pe la mine.

    Apreciat de 3 persoane

    • Asta contează, Em! Să ne trăim fiecare zi aşa cum vrem şi să-i lăsăm şi pe alţii să facă la fel. Cum faci tu 😉
      Îţi mulţumesc mult, draga mea! De poveste să ne fie fiecare zi!
      La mine e invers, eu ajung mai greu pe FB. Acum mai des de când am reuşit să setez şi contul de blog în telefon, dar tot mult mai puţin decât aici. Căsuţa asta e casa mea de suflet. Dar voi trece pe acolo, cu drag mult.
      Te pup!

      Apreciat de 2 persoane

  3. Issabela zice:

    Bine, nu-i poetic, e genul liric… Gen, înțelegi :))
    Tare frumos și cu răspunsuri proprii de dat în timp ce citesc 🙂
    Mi le-am dat, nu-s secrete, doar lungi și încă nefinisate…
    Te pup și eu cu drag, seară frumoasă și weekend și mai frumos să ai!

    Apreciat de 1 persoană

  4. condeiblog zice:

    Mă bucur mult pentru vorbele acestea. Îmi vin ca un pansament peste propriile mele răni pentru că simt prin vocea ta vibrantă, cum omenia din toți oamenii buni se adună din toate glasurile la unison, ca să strige: „Deschideți poarta soarelui!”
    Desigur că modestia nu te-ar fi lăsat să vorbești despre faptele tale bune… Îmi vei permite mie să o indic pe una dintre ele?… Chiar acest jurnal!

    Apreciat de 4 persoane

  5. rofstef zice:

    Potecuțo, eu zic că ți-ai atins scopul și ai făcut cele trei fapte bune, le-am văzut, serios !
    În primul rând, și cel mai bun care mi-a plăcut mie, a fost cu zilele speciale pentru uni sau blamate de alții. Doi, ai vorbit despre cultură, și bine-ai făcut că le-ai băgat „pumnu” în gură. Trei, cu învațământul care se leagă de doi, ba chiar și piesa muzicală care mie mi-a plăcut, și cred că e de bine..
    M-am conformat și am aruncat o privire pe pagina recomandată..
    Ce să zic, eu cred că motiv pentru a face fapte bune găsim totdeauna, doar să vrem, nu ?
    Este foarte bun și îndemnul de a face fapte bune, și de a ne uni pentru lucruri drăguțe..
    Îți Mulțumesc Mult pentru aceste gânduri. Sunt de acord cu ce-ai zis.!
    Trebuie să prețuim fiecare zi pentru că fiecare este importantă în felul ei..
    Weekend Frumos îți doresc !

    Apreciat de 1 persoană

    • Ştef, îţi mulţumesc tare mult!
      Da, intenţia oazei pentru fluturi e foarte bună şi de lăudat. Ea are un suflet mare şi am apreciat ideea ei. Numai că mi se părea puţin peste mână să fac ceva doar ca să am ce scrie sau să fac ceva din suflet şi să contabilizez în scris. Dar da, îndemnul ei e de apreciat şi am putea ţine cont mereu de el.
      Weekend frumos îţi doresc şi eu!
      P.S. Am văzut că iar ai avut probleme cu comentariile, eu am vrut, să ştii. Lasă, se va rezolva. 😉

      Apreciat de 1 persoană

  6. Diana zice:

    Noroc cu vremea! Ne impaca pe toti – tot pe grupuri. 🙂
    Mi-a placut cantecul – cumva, a diminuat gustul amar lasat de adevarul cuprins in cuvinte, despre actorii „respectati” :), despre tinerii scriitori „promovati” si celelalte. 🙂
    Sa-i inteleg pe cei care obisnuiesc sa strice bucuria altora am incetat sa mai incerc. Ma bucur ca „spargatorii de chef” nu prea au succes. 🙂
    Seara minunata iti doresc, Potecuta!

    Apreciat de 1 persoană

    • Îţi mulţumesc mult, Diana! Mă bucur că ţi-a plăcut!
      Eu cred că nici ei nu se înţeleg pe ei, sunt neadaptaţi şi nu-şi pot găsi propriul rost în propria viaţaă, nu e cazul să încercăm să-i înţelegem, nu e nimic de înţeles 😉
      O zi frumoasă, draga mea!

      Apreciază

  7. Emilia WONC zice:

    Mi-a plăcut mult fila din jurnalul tău!
    O seară liniștită și un weekend plăcut!
    P.S. Cât despre ziua de azi: Fiecare zi e o zi minunată pentru cei îndrăgostiți de viață!
    Te cuprind cu drag!

    Apreciat de 2 persoane

    • Îţi mulţumesc mult de tot, Emilia! Mă bucur mult că ţi-a plăcut!
      Şi eu zic la fel: fiecare zi e minunată doar pentru că e. Şi-n rest, de noi depinde cum o facem să arate. În funcţie de cât sau de ce suntem capabili…
      Te îmbrăţişez şi eu cu drag şi numai bine îţi doresc!

      Apreciază

  8. Zuzu zice:

    🙂 O seara placuta si limistita!

    Apreciază

  9. Suzana zice:

    Melodia este minunata cu adevarat! Soarele straluceste pe cer, oamenii se bucura de o noua zi, desi nu toti inteleg aceasta idee. Din pacate, atunci cand nu intelegem ceva important existential, se intampla ceva naspa si ne trezeste. Asa ca e musai sa ne trezim inainte. Nedumeririle noastre despre subiectele grave pe care le-ai amintit, din punctul meu de vedere sunt premeditari foarte fine si tradari invelite in poleiala. Sunt vechi si continua. Solutiile poate ca sunt, dar incep sa cred ca tin de domeniul miracolelor, adica a credintei adanci. Orice Matrix este greu de invins. Dar inceputul este sa-i realizezi existenta:).
    Multumesc pentru articol, draga Potecuta. Un weekend senin sa ai!

    Apreciază

    • Suzana, noi ne ghidăm după „noi nu, nouă nu, noi suntem invincibili şi nemuritori”, de aia ne permitem să ne răţoim la vreme că nu e cum am vrea, la câte o zi din asta doar pentru că semnifică ceva ce nouă ne „pute”, la cel de lângă noi că nu e cum am vrea noi.
      Nu realizăm cât de nociv e comportamentul ăsta şi, mai ales, nu realizăm cât de extraordinar de norocoşi suntem că am deschis ochii şi ne-am putut duce singuri la baie şi-n ziua asta. Şi ne credem întruchiparea frumuseţii interioare şi-a inteligenţei duse la extrem şi atunci ne credem îndreptăţiţi să-i comentăm pe ceilalţi. Ce să vezi? Ăia-şi trăiesc clipa în timp ce a noastră moare cât noi ne strâmbăm la ei. Cine-i mai câştigat? 😉
      Deci da, cum ai zis, unii nu sunt capabili să înţeleagă. Asta e…
      Îţi mulţumesc mult, draga mea! Weekend minunat îţi doresc şi eu!

      Apreciază

  10. ane zice:

    Așa a spus Eminescu: Toate-s vechi și nouă toate; Ce e rău și ce e bine. Tu te-ntreabă și socoate; Nu spera și nu ai teamă, Ce e val ca valul trece;
    Cum-necum viața merge mai departe, că românul are o vorbă ” ne descurcăm”. Stăm foarte, da foarte prost la capitolul Educație, asta e marea problemă a românilor.
    De pe la noi…, în Mall, acuma seara urla o muzică sălbatică. M-am uitat în jur să vă zâmbete,fericire,bucurie, nimic oameni oameni și atât, se mai sărutau niște tineri, care oricum asta fac prin Mall. 🙂
    Doar eu eram cea mai veselă, de ce? am scăpat telefonul din mână, în curte la Mall, s-a spart sticla. Cu 170 de lei mi-a pus alta, în altă parte era 250. Ce… noroc!
    Weekend senin si frumos să ai, Potecuță!

    Apreciat de 1 persoană

    • Frumos ai spus, Ane! Viaţa merge înainte, da. Indiferent de noi. Asta e. Că trece indiferent de noi. De ce-am risipi-o judecându-i pe alţii?
      Auf, îmi pare rău că ai avut parte de întâmplarea asta! Totuşi, da, e un noroc că ai găsit la un preţ atât de bun, nu mă gândeam că atât costă. Eu am folie de protecţie şi husă din aia tip carte, adică e acoperită şi faţa, şi spatele telefonului. Am oroare de faptul că l-aş putea scăpa. Până acum am reuşit să nu sparg niciun telefon, dar mă ştiu ameţită 😀
      Îţi mulţumesc mult! Weekend frumos îţi doresc şi eu!

      Apreciat de 2 persoane

  11. Am și eu un comentariu legat de ambasadoare.
    De ce suntem misogoni și sexiști?
    De ce nu Alina Plugaru?
    Dacă completam cu două-trei filmulețe filmate de ea pe Masa Tăcerii, Brâncuși era cunoscut în toată lumea. Nu asta era ideea? Dă o în pisici de cultură, important este să numărul de urmăritori de pe insta…
    Păi ce vizualizari făcea Alina pe Porn Hub and Co, nu a avut Brâncuși…ever.
    Serios. Oricine nu este de acord cu Alina, este misogon și sexist. Si nici nu știe cât de iubită era Alina printre adolescenții atâtor generații.
    PS: Poate sunt ramolit, dar pentru mine muzică înseamnă Queen și nu Marius Moga. Film Lars von Trier si nu producțiile Marvel, iar cât timp va scrie Cărtărescu, îl voi prefera în detrimentul Cruduței, Smile și a Vulpiței de la Acces Direct. Na, sunt un bătân cu ifose care nu întelege trendul.

    Apreciat de 1 persoană

    • Pentru tine înseamnă Queen, pentru alţii înseamnă Marius Moga. Şi pentru cei pentru care înseamnă Marius Moga, nu e rău ca Moga să le cânte sau să le vorbească despre diverse. Şi nu va fi nimeni vinovat de nimic.
      E vorba de preferinţe, da. Şi e extraordinar că poate fi aşa.

      Apreciat de 1 persoană

      • Potecuță, nu vreau să înțelegi că am ceva cu Irina Rimes. Spre deosebire de mulți altii ea chiar nu pare o țoapă. Pare un copil cuminte, modest cu oarece bun simț. Eu glumeam doar pe seama situației. Că am reușit să ducem in derizoriu totul. (Defapt nu noi, politicul ăsta care ne mănâncă zilele de 25 de ani) Nu am nimic cu cei care ascultă manele și nici cu ei care sunt superficiali. Este o lume mare și e loc pentru toți.

        Apreciază

        • Albert, nu e vorba de a avea ceva cu ea. Şi dacă ai avea, nu ar fi problema mea. Nu sunt fana ei, nu e sor’mea, nu sunt eu deci la nivel personal asta nu m-ar afecta în vreun fel.
          Ideea e că s-au inflamat nişte unii absolut degeaba. Fata asta nu va merge să ne reprezinte la Bruxelles, dacă-nţelegi ce vreau să zic 😉 , deci nu va face ţara asta de râs ca alţii care se pricep mai bine, fata asta nu a fost numită reprezentanta lui Brâncuşi de acum încolo. Ne legăm de un titlu pompos care în practică nu înseamnă decât că ea va furniza pe reţele de socializare informaţii despre acest eveniment. Va face vlog în care va vorbi despre Brâncuşi. Şi nişte copii care o admiră vor da play pe filmuleţ. Ce-i atât de dezastruos în asta? A, că am văzut noi pe la Tv, că nu prea ştie ce-i cu Brâncuşi? Ok, de acord. Dar crezi că dacă ar face Cărtărescu vlog şi ar vorbi aşa cum numai el ştie şi ar insera nişte extrapolări pascaliane în multitudinea de eufemisme care ajută eul… ar da ei play? Niciodată. Deci asta s-a vrut. Să ajungă mesajul şi la cei foarte tineri.
          Au unii obiceiul să exagereze şi să o dea-n patetic practic din nimic. Aş vrea să-i văd pe ăia mergând prin concedii, oprind străini pe stradă şi vorbindu-le despre simbolurile ascunse-n opera lui Brâncuşi.
          E multă ipocrizie, Albert. Prea multă. Brusc, am devenit toţi experţi în coloana infinitului şi tot brusc ne simţim lezaţi că noi am fi vorbit infinit mai bine. Asta mă scoate din papucii mei de casă. Sunt roz, cu urechi de iepuraş 😀

          Apreciat de 4 persoane

          • În mare parte ai dreptate, dar există și un….”dar”. Nu pot spune că sunt un cititor desăvârșit al operei lui Cărtărescu, dar nu putem lua în derizoriu faptul că societatea tinde să devină din ce în ce mai superficială. Exact asta făcea comunismul. Punea egalitate între noi toți. Si nu e corect. Nu așa educăm copiii. Aș vrea să scriu așa cum o faci tu, dar nu o fac si scara asta a valorilor trebuie să rămână așa. Firește că pot trișa, pot aduce mai multe clicuri postând cine stie ce mizerii care șochează și atrag, dar asta nu ma face mai talentat ca tine. Nu, Potecuță, atunci când ne pierdem reperele, când egalam valorilor pe baza clicurilor si nu a talentului, ne rătăcim cu totul. Poate că, așa cum spui tu, Cărtărescu nu e cool, nu atrage adolescenții, dar noi, adulții, facem suficent de mult pentru a educa gustul propriilor copii? Nu-mi plac extremele și îți dau dreptate cu snobi care s-au inflamat. Dar…Nu sunt nici de partea celor care duce în derizoriu totul. Am văzut copii de 9-10 ani care înjură mai dihai ca un drojdier de la ultima speluca. Copii de condiție bună. Sti ce spun părinții? „și ce dacă, așa sunt copii azi. ” Poate cer eu prea mult, dar aș vrea ca la eurovision să mă reprezinte una din cele mai bune voci din țară, plecând de la talent și nu de la orientarea sexuală, aș vrea ca în orice domeniu să mă reprezinte cel mai talentat, sau printre cei mai talentați în domeniul acela. INDIFERENT DACĂ FACE SAU NU RATING! E mult că vreau să trăiesc într-o societate normală la cap? Și apropo, fără a o lua ca pe o „periere”. Tu esti mai talentată ca fatuca aceea de zeci de ori. Prin ceea ce scri, prin gusturile pe care le ai. Dacă nu ai atatea clicuri ca ea te face mai puțin talentată? Eu cred, și cred cu convingere că dacă ti-ai propune ai putea scrie si tu comercial. Cu o audiență de zeci, poate sute ori, mai mare. Nu o faci. Asta e normalitatea în care vreau să trăiesc. O lume în care nu totul se măsoară în bani, audiență, vizibilitate. Scuze daca te-am deranjat.

            Apreciază

            • Albert, noi suntem de aceeaşi părere, cu o diferenţă. Eu vorbesc de prezent, tu de perspectivă. Tu ai perfectă dreptate în absolut tot ce spui. Dar, am şi eu un dar 😀 : există nişte mii de copii care au acum 12-18 ani. Şi care habar nu au cine e Brâncuşi. Pentru ei, acum, Irina Rimes va vorbi pe Facebook, Insta şi ce mai e, că nu ştiu. Acum. Ei vor afla acum de la ea despre el. Că ei au fost poate prost educaţi şi ei acum nu ar da click pe Cărtărescu. Ca să se ajungă ca ei să facă asta e un proces care durează. Şi care, da, începe de la părinţi. Asta nu înseamnă că se duce-n derizoiu. E o soluţie de moment, una de urgenţă, ca aia cu… în caz de urgenţă, spargeţi geamul. Sigur, nu aprindem focul pe covor. Dar dacă totuşi s-a întâmplat, spargem geamul, scoatem extinctorul. Ei, acum arde covorul, Irina Rimes stinge focul. Preventiv, se face cu mult efort. Şi da, atunci nu ea e omul potrivit.
              Îţi mulţumesc din suflet pentru ce ai spus! Mă onorează că un om talentat ca tine spune asta. Nu m-am gândit niciodată să scriu comercial, nu ştiu ce înseamnă asta. Scriu cum şi ce simt şi gândesc, nu aş mai fi eu dacă aş scrie numai ca să atrag. Şi nu ştiu ce ar atrage… Mulţumesc încă o dată!
              Mă simt prost acum. Ce am spus de ai ajuns la concluzia că m-ai deranjat? Te rog să îmi spui! 😦

              Apreciat de 1 persoană

  12. Mi-a venit în minte o zicală care s-ar putea parafraza și în legătură cu ziua de 14 Februarie: „cine are cu cine, s-o sărbătorească; cine n-are, să n-o hulească”. Vrând-nevrând, cred că eu mă includ în ultima tabără, cel puțin anul ăsta. 😉

    Apreciat de 1 persoană

  13. Ana May zice:

    E o alegere a fiecăruia ce și dacă și cum sărbătorește. Important e să iubim și bine e să fim iubiți.
    Valorile ne reprezintă și stă în puterea noastră să facem alegerile…Dacă nu le facem cum trebuie, să nu ne mire rezultatele.
    Melodia e foarte frumoasă.
    Știu că tu lucrezi astăzi, dar eu îți doresc un weekend minunat! 🤗😘

    Apreciază

    • Sunt perfect de acord, Ana! Aşa e. Până la urmă e vorba de alegeri. Nu cred că ar face rău nimănui dacă am înceta să-i punem la colţ pe alţii pentru cum îşi trăiesc viaţa.
      Da, muncesc şi azi, dar tot minunat e weekendul şi dacă e mai scurtuţ 🙂 Îţi mulţumesc mult!
      Îţi doresc şi eu weekend frumos, cu bucurii!

      Apreciat de 2 persoane

  14. anasylvi zice:

    Ma tem ca eu sunt ca de obicei cu capul in nori si deloc la zi cu scandalurile. Am auzit ceva de Irina Rimes si Brancusi, dar pur tangential si nu am aprofundat, fiindca am avut treaba. Muzica pe care o asculti e splendida, iar V Day a fost faina, la fel ca orice zi in care sarbatorim ceva frumos. Nemultumiti vor fi mereu, de cand e lumea, legat de orice subiect. Weekend placut! ❤

    Apreciat de 1 persoană

    • Lasă, Ana, se va stinge scandalul aşa cum a început, nu ai pierdut nimic, te asigur că tocmai nemulţumiţii l-au iscat şi fără fundament. Nu e atât de grav precum încearcă unii să-l facă să pară.
      Ca şi cu ziua de ieri. Prea mult patos au pus unii, de ai impresia că-i ziua în care s-ar fi semnat ceva tratative între marile puteri mondiale…
      Fix aşa cred şi eu: fiecare zi e minunată. Dacă e şi cu sărbătoare, cu atât mai bine 😉
      Îţi mulţumesc mult! Weekend frumos îţi doresc, draga mea!

      Apreciat de 2 persoane

  15. După părerea mea modestă, ai îndeplinit cele trei fapte bune scriind despre o societate în declin. Nu stă doar în puterea noastră să-i schimbăm direcția înspre care se îndreaptă.

    Apreciat de 1 persoană

  16. ecoarta zice:

    Am citit. Trebuie sa recitesc. M-a ars. Trebuie să mă (pansez) gândesc. Revin. Trebuie să-ți răspund!💕

    Apreciază

  17. Oazapentrufluturi zice:

    Buna Potecută, deși am refăcut articolul pentru că am greșit numele filmuluiii,iat corectând am încercat să explic mai bine leapșa, tutot nu cred că vei participa…fiind o fire căreia îî place să ajute(de lăudat) dar să nu o facă vizibil.Oricum vorba prietnului Rofstef ai întrecut cu mult măsura faptelor bune. Articolul e de milioane!Te îmbrățișez cu prietenie infinită și îți doresc tot binele din lume.🤗💖💐
    Oricine este liber să preia provocoarea!

    Apreciat de 1 persoană

  18. Floare de mai zice:

    Ce bine ar fi de am trăi într-o țară în care să se întâmple tot ce ai spus tu despre Brâncuși,despre tinerii scriitori…Iar cu ziua de ieri…ce e rău în a sărbători iubirea ?.Merge şi de două ori,cu Dragobete cu tot,merge la infinit.Te îmbrățişez cu iubire,mă bucur că îmi eşti.Prietenă.Şi că îmi eşti.

    Apreciat de 1 persoană

    • Merge în fiecare zi, Floare de mai! Cine ne opreşte? Supăraţii pe viaţă cărora le miroase orice? Treaba lor e asta, să dea mărunt din buze, a noastră să ne trăim clipa 😀
      Te îmbrăţişez şi eu, draga mea! Îţi mulţumesc!

      Apreciat de 1 persoană

  19. qwykx zice:

    Ar mai fi un aspect, pentru cum au ajuns copiii astia, oare cine e de vina? Generatiile precedente. Parinti, bunici. Ei au construit lumea lor asa cum este astazi, prin toate compromisurile istorice si politice ale vremii lor. Si pentru faptul ca ar fi trebuit sa-si sacrifice bunastarea si siguranta proprie si sa moara in strada daca doreau sa schimbe cu adevarat viitorul copiilor lor. Si acest compromis a inceput odata cu conditiile de aderare in UE, unde una dintre ele a fost si scaderea nivelului in educatie sub rata avuta de ”primadonele” Uniunii, respectiv Franta, Germania si Anglia, nu stiu exact ordinea. Cine le-a negociat au fost reprezentantii de atunci si (cred ca mai traiesc si azi) ai elitei romanesti. Asta a fost invoiala.
    A invinovati doar produsul indolentei noastre, a tuturor, mi se pare un act care cade mai in derizoriu decat al oricarui alt tip de persoana, fie ea si Alina orice ar fi devenit ea, care ar face orice minim act de cultura.
    Asocierea ar fi dezastruasa, adevarat, dar pe ea cine a adus-o acolo?
    Alina a invatat ca se vinde ceea ce produce. Si asta face.
    (continui in commentul urmator, ca nu ma las)

    Apreciază

    • Ah, cât de pe sufletul meu e! Daaa, da şi da! Aş vota cu zece mâini acest punct de vedere!
      E o problemă cu treaba asta: copiii de azi sunt aşa, tinerii de azi sunt aşa, ăia sunt aşa, ăilalţi aşa. Zău? Cine o spune? Şi în calitate de ce? Da, ai perfectă dreptate, se judecă şi se pune la zid produsul, dar nimeni nu-şi pune problema cauzei. Avem efectul, îl spulberăm. Nu le dăm credit copiilor de azi deşi zău, nu-s cu nimic mai prejos decât cei care-i comentează, din contră.

      Apreciază

  20. Iosif zice:

    Un articol încarcat de adevarul real, trist si dureros, ce sta pe cruce rastignit bztjocorit si umilit precum Hristos !
    Iubesc cu pasiune, neconditionat, cu-adevarat Cuvântul Viu,
    Si nu de azi, si nici de ieri, ci de când pe pamânt ma stiu.
    Cuvintele adevarate, scrise în versuri ori în proza etalate,
    Sunt ape limpezi curgatoare, surse de viata, pâine si bucate,
    Roduri bogate, vin si lapte, faguri de miere, empatie, bunatate…
    Un Weekend minunat, cu bucurie, pace si iubire binecuvântat, draga Potecuta !

    Apreciază

  21. Iosif zice:

    batjocorit*

    Apreciază

  22. qwykx zice:

    Elitele ar trebui sa schimbe ceva in intransigenta lor. Sa gaseasca cu capul limpede un switch, o forma noua de predare, de transpunere, de traducere, etc. care permite comutarea acestei lumi in noua realitate, s-o adapteze lor, altfel aceasta lume a profunzimii si a cunoasterii in orice domeniu, pe care ne-o dorim toti cu deznadejde, va sucomba.
    Era proceselor informatice, a robotizarii, isi va pune amprenta peste tot, da capo al fine, cu tot ce presupune ea. Se va vedea in viitorul ocuparii fortei de munca, unde s-a ajuns.
    De aceea apar acum extremele. Sau copii superignoranti sau copii supradotati si extrem de instruiti si de voluntari. Ca sa-si reediteze singuri lumea si realitatea pe care noi n-am resuscitat-o pentru ei. Natura pe mana careia i-am lasat a creat singura debuseul.
    In timp ce unii s-au strofocat dandu-se peste cap si riscand orice siguranta cand a fost de schimbat ceva, cei mai multi s-au multumit sa-si exprime indignarile pe la colturi, aparandu-si cu indarjire confortul. Nici acum nu intrevad, nu viseaza, nu proiecteaza, nu creaza o alta cale, spre a nu pierde toate aceste vestigii, comori dar sunt gata sa darame pe oricine ar face-o.
    De ce n-au avut ei initiativa inaintea acestui eveniment? O masa a superbilor nostri oameni de cultura sa-si fi dat mana peste domeniul lor de referinta sa faca memorii, peste memorii, sa le urmareeasca traseul, sa le sustina in Parlament, sa iasa in strada, sa vocifereze in presa, in mass-media, sa intre de pe usa pe geam, sa se incoloneze la Cotroceni si sa strige in gura mare tot ce e de strigat?

    Apreciat de 1 persoană

    • Nu e mai uşor de dărâmat decât de construit? Ba e. Şi zău, ne uităm puţin, măcar puţin, în interiorul unui om care stă deoparte şi dă mărunt din gură? Ce ar avea el de oferit celorlaţi? Mai nimic. Atunci, ce să facă? Eu cred că astfel de oameni nu au alternativă. Ei doar dărâmă şi atât. Unii de la înălţimea soclului pe care singuri s-au pus, alţii, aşa, din umbră. Dar rezultatul e acelaşi. Nu-i pasă de fapt nimănui de nimic. Dar ne-a intrat în sânge să distrugem tot ce poate fi distrus…
      Mulţumesc tare mult! Mi-a plăcut mult de tot comentariul tău!

      Apreciază

      • qwykx zice:

        Multumesc si eu de apreciere. Irina e paralela cu fenomenul in sine, dar… e un inceput in toate. Colegii ei, vedetele, poate, daca va fi un obiectiv care va aduce reactie din partea fanilor, vor prelua si ei la un moment dat alte cauze despre care pustimea nu cunoaste mai nimic, sau n-are nicio aplecare sau pur si simplu nu o intereseaza. Azi, orice piscatura, orice imbucatura de arta, de literatura, de inceput de educatie extrascolara e binevenita. Azi un orizont putin mai deschis spre frumos, spre un dincolo de gandul imediat, spre reflectie, este un pas inainte in a-l considera si respecta pe cel de langa tine. Ca de aici ar trebui pornita ideea de propagare culturala. De la ”A”, pe urma celelalte litere din alfabet.
        Saltul pe care si-l doresc – greii – demarajul in consistenta, deocamdata e o utopie pentru marea masa. Asta nu inteleg ei. Orice act cultural, acum, e bun. Asta e concluzia la care am ajuns.

        Apreciază

        • Bine zici! Că tot au o influenţă foarte mare asupra lor, n-ar fi rău dacă s-ar alege câte un „ambasador” din rândul vedetelor pentru mai multe astfel de evenimente culturale. Măcar să se afle de ele, e destul.

          Apreciază

  23. ecoarta zice:

    Am promis că revin şi încerc să scriu decent sau cu decență deşi sunt tentată să n-o fac! Să o iau metodic:
    1. Nu ştiu nimic despre un nou scandal legat de Brâncuşi. Omul a fost genial! Şi este cunoscut şi pe aici, chiar dacă unora le vine greu să creadă. În lumea arhitecților se vorbeşte despre el. Atunci când am intrat în grupul lor şi au aflat că sunt din România, au spus simplu: Brâncuşi! După atâția ani, tot nu îl înțelegem? El nu mai este al nostru, ne-am dezis de multă vreme de el. Din păcate!
    2. Ziua îndrăgostiților sau Valentine’s Day! 14 februarie! Şi ce!? Dacă era 14 martie sau 14 octombrie era mai bine!? Eu nu înțeleg unde e buba!? Că e! Chiar atât de limitați suntem încât să urlăm că noi le avem pe ale noastre! Da, şi!? Eu le sărbătoresc pe amândouă! Sau le voi sărbători mai bine zis! Dar, pentru că atât s-a putut, am primit un mesaj, poate un pic altfel decât în celelalte zile, că eu cred că poți fi îndrăgostit sau poți iubi fără să te uiți în calendar! Dar mie mi se pare extraordinar că există o astfel de zi.
    3. Trăiesc de mulți ani într-o altfel de societate.
    Nu m-am bătut cu cărămida în piept unde sunt şi ce fac. Nici nu prea scriu despre ce este aici pentru că ştiu cum sunt priviți americanii în Europa. Dar! Există un dar! Nu este o societate perfectă, ci perfectibilă. Nu toate sunt bune şi frumoase! Dar oamenii se simt bine aici! În jurul meu sunt toate națiile pământului, culturi, religii, obiceiuri diferite! Pe cine interesează dacă eu sărbătoresc Crăciunul, Paştile, ziua îndrăgostiților, ziua florilor, a şerpilor sau Dragobetele!? Pe nimeni! Sărbătoresc ce vreau! De unde atâta repulsie şi mai ales de ce!
    Mă opresc. Doruleț, sper că nu am sărit calul prea tare!

    Apreciază

    • Îţi mulţumesc că ai revenit, m-a uns pe suflet comentariul tău. E fix ce gândesc eu.
      Ai auzit de Irina Rimes? Nu contează dacă nu. E o tipă care cântă şi care are… nu ştiu… zeci de mii, sute de mii de urmăritori pe reţelele de socializare. E iubită de cei mai tineri. A fost pusă să scrie pe Fb şi pe unde se poate, pe net, despre ziua Brâncuşi, să le spună fanilor ei, copii şi adolescenţi, despre acest eveniment organizat cu această ocazie. Mamăăăă, şi ce-au sărit ‘telectualii şi sclifosiţii ăia de se dau mari şi fini cunoscători în opera marelui sculptor, că nu se poate, că ne facem de râs, că blasfemie, că vai, leşin, că vai nu am aer de câta nenorocirea, că… prostii, Aura. Habar n-au ce vorbesc, se împiedică de un titlu pompos „ambasador onorific” şi nu mai văd nimic de ochelarii ăia de cal. Şi au făcut spume şi ca de obicei s-au apucat să-şi dea inteligenţa pe faţă. Ştii genul ăla care se crede zeu? Mno, aşa au făcut nestemaţii şi prea-preţioşii ăştia.
      Unii dintre ei nici nu ştiu de fapt prea multe despre Brâncuşi, dar deh, hai după turmă, că noi suntem români, ne apărăm valorile. Mi-e silă, crede-mă. Nu suport ipocrizia şi punct.

      Şi tot ei au scuipat şi peste cei care au sărbătorit în 14, stai liniştită. Că ce să facă? Dacă nu le place nimic din viaţa lor, cum să-i lase pe alţii să se bucure de viaţă?
      Vai, Aura! Dar cum să spui aşa ceva? Cum adică oamenii se simt bine acolo dar acceptă toate naţiile, religiile şi obiceiurile? Nu există aşa ceva! Reţeta omului perfect nu e că trebuie să fie fix ca noi? Să creadă în ce credem noi, să doarmă cum dormim noi, să bea ce bem noi şi oricine iese din tiparul ăsta e păcătos şi demn de a fi bătut cu biciul şi scos afară de pe planetă? Nu aşa procedează omul perfect? 😀 😀 😀
      Deci… da, despre genul ăsta vorbesc, excelent ai subliniat!
      Te îmbrăţişez cu tot dragul şi mulţumesc încă o dată!

      Apreciat de 1 persoană

      • ecoarta zice:

        Doruleț, trebuie să-ți spun încă ceva. Între cunoscuții mei de aici, pe lângă americani, am aşa: columbieni, brazilieni, venezuieleni, portoricani, indieni, coreeni, egipteni, arabi, polonezi, albanezi, unguri, bulgari şi….completează tu lista cu ce nație vrei! Eşti deşteaptă şi ai înțeles ce am vrut să zic! Însă nu de aceea am revenit! Am vrut să-ți spun ce mi s-a întâmplat mie personal acum câțiva ani! În comunitatea noastră era şi o familie de musulmani. So what!? Într-un ajun de Paşti, mă trezesc cu doamna la uşa cu un coşuleț. Ce era în coşuleț! O pâine tradițională din țara ei şi…ouă roşii! Respect!? Toleranță!? Toate îmbrățişările din lume!

        Apreciat de 1 persoană

        • Aura, mă crezi că mi s-a făcut pielea de găină? La cum mă ştiu, aş fi bocit cu coşul ăla-n mână. Vezi? Da, exact despre asta vorbeam amândouă. Şi nu mai e nimic de zis…
          Mulţumesc din inimă pentru această completare! E mai mult decât cireaşa de pe tort, e esenţa a tot ce aş fi vrut eu să exprim!

          Apreciat de 1 persoană

  24. adrianport zice:

    Unul dintre avantajele traiului departe de casa este ca sunt scutit de zgomotul de fond. Asa ca pot sa vad ca Brancusi va ramane Brancusi, cu sau fara ajutorul cuiva, fie ca-i vedem valoarea, fie ca nu. Acum, daca cineva vrea sa le deschida ochii spre frumos altora, ar trebui sa fie binevenit. Sau macar sa fie lasat sa incerce. Sa vrei e important, cateodata mai important decat sa stii dar sa tii pentru tine. Cum sunt, de exemplu, cei ce critica, sarcastic si elitist, de pe margine, privind de sus, cu dezgust, la prostime.

    Apreciat de 1 persoană

    • Foarte frumos spus! Şi extrem de bine punctat! Ne place să fim vocali, ne place să ne dăm specialişti în orice. Brusc, toată ţara a devenit expertă în opera lui Brâncuşi. E de râs, că de plâns nu mai poate fi, În faţa prostiei nu se mai plânge…
      Mulţumesc frumos!

      Apreciat de 2 persoane

  25. Katherine zice:

    M-a trezit un pic la realitate postarea ta, Potecuta.
    Multumesc!

    Apreciază

  26. ina02s zice:

    Ai dreptate, faptele bune nu se flutura laudandu-te. 🙂 Cat despre superficialitate?? asta-i evolutia noastra. Probabil cand vom pretui si aseza la locul ei valoarea si bunul simt se vor ”aseza” si toate celelalte lucruri. Eu mai sper. Pupiciii

    Apreciază

  27. Diletanți, impostori, făcături, oameni cu diplome multe și școală puțină.

    Apreciază

  28. qwykx zice:

    Se pare ca fara sa vrem am avut dreptate sa gandim asa. Nu am avut timp sa bantui pe net dar doar din ce am auzit, Brancusi a avut un succes monstru cu Irina în randul adolescentilor, fanilor si vizionarile evenimentului au explodat! :-)) Te prinzi cam ce inseamna asta?

    Apreciază

Lasă un comentariu