Greu şi cu umorul, tare greu…

Am tot încercat în timp să înţeleg o anumită categorie de oameni şi nu am reuşit, poate mă ajutaţi voi. M-am străduit să descifrez mecanismul după care se ghidează sau care-i face să acţioneze într-un anumit fel. Mă refer la cei care, nu din vina lor, înţeleg mai greu unele glume sau nu le înţeleg deloc. Dar care, că a nu avea simţul umorului nu e chiar un capăt de lume, pentru că nu înţeleg, au impresia că toţi ceilalţi sunt puţin cam proşti şi ei se simt astfel datori să-i trezească la realitate. Nu tocmai finuţ, că deh, n-ar mai avea farmec datul cu bâta-n baltă dacă ar fi mai puţin brutali.
Nu ştiu de ce am un flash cu povestea asta, e posibil să o mai fi spus. Dacă am mai spus de asta, treceţi la următoarea, pe aia sigur nu am spus-o, e nouă şi nu aş fi avut când. Nu pot uita de momentul în care cineva a postat un textuleţ despre cum a găsit în drum spre munte un pui de câine, l-a luat în maşină, l-a hrănit şi l-a dus acasă. Omul zicea că deşi au trecut câteva săptămâni, câinele lui încă nu latră şi se întreba de ce. Sub text, a pus o poză cu un pui de vulpe.

Au urmat râuri de comentarii lăsate de oameni care au intrat în joc, savuroase cele mai multe dintre ele, omul era îndemnat să nu-şi cumpere gâşte în perioada asta şi dacă ştie pe cineva care creşte urşi să-l avertizeze că are un câine care ar putea să-i ducă cu zăhărelul. Deci nu mai era nevoie de nicio dovadă că toată lumea era în joc şi toată lumea înţelegea perfect despre ce-i vorba. Evident, au apărut. Ei, înţelepţii. Care, cu „bă, nu pot să cred câţi proşti sunt pe lume, bă, voi chiar nu vedeţi că aia e vulpe?”, le-au dat tuturor o lecţie preţioasă. 🙄

Zilele astea a circulat din nou o poză pe care scria: „Problema cu citatele de pe internet e că niciodată nu poţi fi sigur de autencititatea lor – Al.I.Cuza”. Cât credeţi că a durat până când au sosit cei cu „nu cred că sunteţi atât de tâmpiţi. Cum să zică Cuza asta? Băi, pe vremea lui nu era internet”.
Mă întreb, ce-ai putea răspunde în cazul ăsta? Să stai să-i explici gluma? Să-i demonstrezi că tâmpit nu-i ăla care a râs şi eventual a spus că bănuieşte totuşi că a zis-o Baiazid? Eu n-am reuşit să ajung la o concluzie.

Dintre toţi, cel mai mult îmi place genul grammar nazi sofisticat, pe modelul „analfabetu-le, cum poţi să scri în halul ăsta?” – cu referire la texte care după primele două propoziţii strigă la tine că sunt scrise intenţionat aşa, încercând, prin umor foarte fin, să scoată-n evidenţă exact genul ăsta de comportament. Dar normal că nu citim, că ne aruncăm să ţinem predici după primele două cuvinte citite, crezând că ne-am făcut o părere, că ştim ce tratează textul. Delicioşi oamenii din categoria asta! Dar tot nu înţeleg ce-i face să fie aşa.

Voi mai aveţi exemple?

Foto

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

90 de răspunsuri la Greu şi cu umorul, tare greu…

  1. ioansperling zice:

    Eu nu am! Poate de ce de obicei eu sunt ala care nu se „prinde” ! Sau dureaza cu avantajul ca in cazul asta rad sigur cine stie pe unde! Ardelean deh!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Mona zice:

    Eu sunt sătulă de online. Câtă prostie am putut vedea, adunată la un loc, parcă e ireal. Știu că așa e de când lumea, dar parcă acum, având ușurința de ați da cu părerea și despre nimic și totul în văzul lumii, pare mai tragic.
    Exemple nu am pe moment, dar știu exact la ce te referi. Nu mai încerc să înțeleg pe nimeni. 😊

    Apreciat de 3 persoane

    • Şi eu zic că lucrurile sunt aşa de când e lumea. Doar că acum e totul la vedere.
      Eu încă sper că există o motivaţie. Mi s-ar părea şi mai grav dacă o fac pur şi simplu fără motiv 😀
      Te pup, Mona! Să ai o zi frumoasă!

      Apreciat de 1 persoană

  3. castanman zice:

    „Un intelectual stătea de vorbă cu un inginer”. În 85% din cazuri a trebuit să mă explic că asta e tot. Și că e banc.

    Apreciat de 4 persoane

  4. stela9 zice:

    Deci Cuza a scris aia cu citatele, eu credeam c-a fost Decebal🙄

    Apreciat de 4 persoane

  5. Issabela zice:

    Eu, sincer, fug de oamenii fără umor, că am văzut că nu-i niciodată dialog cu ei. Și gata. Asta e.
    Run, Forest, run… 🙂

    Apreciat de 3 persoane

  6. Aura B. Lupu zice:

    Ioi Potecuță, ce m-ai nimerit! Postasem ieri-alaltăieri niște glume, una era:
    „Am doar două hobby-uri: să fumez și să înot cu delfinii. 🤪 Voi ce hobby aveți? 😂” iar sub text e o poză cu un nene înotând lângă un crocodil.
    Vrei să știi o parte din comentarii? 🙄 Nu cred…
    Chiar mă gândeam că no, am io un ciudat simț al umorului, dar citind textul tău, m-am liniștit.
    Te țuc! 😘😘😘

    Apreciat de 2 persoane

  7. Există și oameni care nu au simțul umorului? Sper că nu pe planeta asta. Poate în China.

    Apreciază

  8. Floare de mai zice:

    Concret n-am dat peste astfel de”specimene”dar mă uit pe fb și văd cât de mulți sunt cei care nici nu știu să scrie corect dar sunt primii la”dat cu părerea”, indiferent pe ce subiect ei știu tot despre toate 😃,restul sunt”fraieri”🤔

    Apreciază

  9. ane zice:

    Îmi plac cei care au simțul umorului. Pentru asta trebuie să fi persoană atentă, altfel poate fi riscant. 🙄

    Apreciază

  10. ina02s zice:

    Mai bine cu umor, decât far’. Recunosc că sunt și eu batuta-n cap. Înțeleg mai mâine cate ceva, alteori îmi aleargă mintea. (Atenție la neatenție!) Da’ sa nu gusti puțin hai.. e cam trist. Prea multa patima și asta strica. Iar ne-ai pus pe ganduri, Potecuță. 😘♥️ Pupicii

    Apreciat de 1 persoană

  11. anasylvi zice:

    Uh, eu ma distrez rau de tot cand vine cineva si „lamureste” pe toata lumea. Problema este ca unii, efectiv, nu pot intelege sensul figurat si asta nu e chiar de gluma. Poate fi o afectiune care sa ii impiedice sa priceapa aceste intelesuri. Oricum ar fi, oamenilor le place sa isi dea cu parerea si nu ai ce sa faci, daca ai postat-o public, mai ales pe retele, e de inteles ca vor aparea toate soiurile de reactii. Pupici si o saptamana super! ❤

    Apreciază

    • Oh, da. Parcă se spunea că e sport naţional ăsta cu datul cu părerea, nu? 😀
      Mă amuză cu câtă îndârjire corectează ei pe oricine şi cât de penibili devin, săracii…
      Îţi mulţumesc mult, Ana! Şi eu îţi doresc o săptămână frumoasă!

      Apreciat de 1 persoană

  12. artsuflet zice:

    Nu-i putem schimba, draga mea Potecuta. Nici nu poti sa le explici gluma sau sa începi să te cerți cu ei ca nu inteleg gluma. Asa sunt ei si trebuie acceptați asa cum sunt. Poate nu au avut șansa la educație și atunci nu sunt de condamnat. Nu e vina lor ca nu pot intelege o glumă si ca arunca cu vorbe urâte din cauza asta..

    Apreciază

  13. ”Un om avea un cal și calul n-avea nimic împotrivă!”- îmi place la nebunie!

    Apreciat de 3 persoane

  14. Ioana zice:

    M-am amuzat copios citindu-te! Nu îmi amintesc să fi dat peste oameni din ăștia, pe Social Media mi-am restrâns lista prietenilor pe care ii urmăresc și i-am păstrat doar pe cei apropiați. Se pare ca in cercul nostru extins nu avem astfel de specimene. Dar sinceră să fiu mi-e milă de oamenii aceia. Trebuie să aibă o viață tare tristă fără umorul oamenilor de rând, ei fiind niște ființe superioare, genii neînțelese 😅

    Apreciat de 1 persoană

  15. Iosif zice:

    Mie nu doar cei cu simtul umorului îmi plac ci mai cu seama intelectualii cinici si ironici, care utilizeaza neologisme sofisticate, si care ma trimit adeseori la DEX, pentru a întelege gluma sau cinismul din contextul textului postat.
    Seara faina, relaxanta, cât mai binecuvântata, draga Potecuta !

    Apreciază

  16. Roxana Neguț zice:

    Minunat articolul tau!👏👏 Din pacate, pentru cei care nu au simtul umorului , acesta nu se poate mima😀😀 Si eu postam la inceput articolele cu oarecare emotii, pana la urma m-am obisnuit. Cei care le citesc si se amuza, revin pe site. Si articolele tale de umor le citesc cu mare placere! Mereu ma amuz. Poate ar trebui sa scriem o carticica impreuna cu articole, proza scurta, schite umoristice. 🙂🤗😘

    Apreciază

  17. condeiblog zice:

    Albul e mai alb pe lângă negru. Cei fără umor sunt la urma urmei, foarte amuzanți. Comentariul lor sporește și dă culoare mai intensă unei glume. Nu se poate să nu aveți vreo amintire când vreunul din grup spunea un banc și se găsea câte cineva care să se uite ca o curcă, nepricepând poanta. Iau ca exemplu bancul Erikăi și vă descriu reacția bietului băiat „without humor”… -De ce râdeți, mă? Pe bune…Și dacă avea cal, ce? 🙂 Era o plăcere să te afli între ei. Iar alții își camuflau săracii încetineala de spirit, râzând fals și la comandă. Fără succes, desigur…Din rândul acestora toți și din frustrarea lor au răsărit „înțelepții” de astăzi, de pe net. Mai adaug că dintotdeauna am avut totuși o strângere de inimă râzând, ca și cum aș râde de un handicap. Căci ce este în fond altceva decât o deficiență? La fel de trist cum ar fi să nu te poți bucura de miresmele florilor, este să nu „te prinzi”…
    Trist și… fir-ar să fie, atât de comic!

    Apreciat de 2 persoane

    • Aveţi perfectă dreptate, sunt amuzanţi de cele mai multe ori. Dar e şi trist. Că nu se prind, am înţeles. Dar chiar aşa? Şi oare răutatea aia cu care îi pun la punct pe ceilalţi vine tot din… nepricepere? Nu ştiu, e foarte posibil.
      Dar da, rămânem la partea comică, suntem mai câştigaţi aşa.
      Vă mulţumesc frumos!

      Apreciat de 1 persoană

      • condeiblog zice:

        Răutatea e din frustrare. Uite un caz: Cinema improvizat la căminul cultural din provincie. Foșnete, murmur, râs înfundat… Un fundal sonor cu zgomote aproape firești de până la stingerea luminii pentru proiecția filmului. Dar dintr-o dată se aude tare un glas, care cere liniște. Te uiți într-acolo și îl vezi pe acela care facuse apelul, satisfăcut de stridența glasului său, care reușise să se audă peste toată lumea. Cine era? Un derbeduș notoriu, cu foarte mulți ani de școală datorită repetențelor. 🙂 Ți-l imaginezi în fundul clasei tot timpul și pus la ordine că nu stă cuminte, câtă frustrare înmagazinase omul? De aceea răcnise în public. Atunci, în secunda aceea, s-a simțit și el deasupra peste toți, inversând rolurile și imitând diverșii învățători cu care a avut de a face:
        -Terminați bă cu gălăgia și faceți liniște odată! 🙂 Unii am râs. A râs și el cu noi, neștiind de ce. Încurajat, a simțit că poate să pluseze:
        -Că vă ia mama dracu! Asta a fost de la el și nu a mai râs nimeni…

        Apreciat de 1 persoană

  18. Potecuță, de ce nu-i înțelegi?

    Apreciază

  19. Acum mă gândesc și eu că animalul meu de companie, peștele Pane, ar putea să fie de fapt un câine deghizat în solzi, pentru a nu atrage atenția vecinilor sensibili la lătrat. Bine că nu a sesizat nimeni, altfel mi-l ridicau. 😉

    Apreciat de 2 persoane

  20. Suzana zice:

    Daca nu ma uit pe fb, sunt departe de astfel de situatii. Pot doar spune ca nu ma mai surprind.
    Ar fi cumva interesant daca as putea sti media de varsta a celor ce comenteaza in felul acesta!
    Oricum, cand am citit despre un procent urias de oameni care doar reactioneaza, nu prea am vrut sa cred, dar in fapt asa este si e trist ca asa este. Comentariul Constantei Cretu este perfect corect.
    Sunt oameni ‘de compatimit’, cu multa uscaciune in ei! 🙂 Este insa drumul lor pe care il experimenteaza. Le doresc doar sa se trezeasca in timpul util al propriei vieti…

    O zi frumoasa, draga Potecuta! Si poate descoperi ceva cu totul special, ca or fi astfel de lucruri! 🙂

    Apreciază

    • Cu siguranţă sunt şi lucruri cu totul speciale şi pe acolo, nu zic nu. Doar că nu stau decât foarte puţin.
      Una dintre persoanele care a reacţionat urât faţă de ci care râdeau la gluma cu citatele avea, după poză, în jur de 50. Nu ştiu ce înseamnă asta, dacă e de bine sau nu 🙄
      Îţi mulţumesc mult, Suzana! Îţi doresc o zi frumoasă!

      Apreciază

  21. tink3rbe11 zice:

    Sunt care glumesc, care fac mișto, care zic pas(eu), care în glumă îți spun adevărul ca să nu te simti prost, care chiar nu știu..
    Românului îi place să fie miștocar, din câte am tot văzut, citit și unii chiar sunt departe de a înțelege ce este o glumă. Mai degrabă îți toarnă o jignire, decât un zâmbet.
    Se spune mereu că „nu mai știm să râdem, greutățile nu te mai lasa să fii vesel”, chestii de genul.

    Apreciază

  22. CARMEN zice:

    uite ca mie mi au scapat articolele acestea, ma bucur ca le ai mentionat, asa am putut sa ma amuz si eu 😀 (ma refer la cel cu vulpea, la cel cu citatele…) Cat despre „istetii” ce vin cu comentariile lor „teligente”, nu am nici eu idee ce ii determina sa se afiseze asa. Insa in ultima vreme, nu ma mai mira nimic… am constatat cu tristete ca exista multi…. mmmm, cum sa ii numim?! Eu cred ca ei cred sincer ca sunt singurii isteti! Ei cred ca sunt talentati si inteligenti si… cand vad ce de prosti sunt in jurul lor, nu se pot abtine, trebuie sa isi spuna punctul de vedere. Eu sunt convinsa ca nu se prefac, ci asa sunt ei… din nastere. Nu este vina lor 🥺
    Te pup Potecuta 😘 O saptamana buna sa ai.

    Apreciat de 1 persoană

    • Îmi place varianta ta, Carmen! E paşnică şi e aşa cum cred că ar merita ei. Dacă ne gândim că aşa s-au născut şi n-au, săracii, nicio vină că se cred stăpânii lumii şi toţi ceilalţi sunt nişte prostuţi, parcă devin brusc şi simpatici 😀
      Îţi mulţumesc mult! Te pup şi eu cu drag! Săptămână frumoasă îţi doresc!

      Apreciat de 1 persoană

  23. daurel zice:

    Probabil ca, bucuria unora este sa strice cheful altora.
    Toate cele bune!

    Apreciat de 1 persoană

  24. ecoarta zice:

    „Mă prind” greu, nu degeaba sunt vară cu Ioan de la „Vrăbiuțe”! Cu râsul stau și mai rău. Trebuie să fie ceva uluitor să mă vezi hohotind, dar …zâmbesc când întâlnesc situații de genul ăsta! Și nu numai!

    Apreciază

  25. Oazapentrufluturi zice:

    Ai făcut comandă cumva …:-) la fabrica de zăpadă?sau zambete cu lipici!!!

    Apreciază

  26. Alex zice:

    Ai mare dreptate, Potecuță! Unii nu au deloc simțul umorului și pentru acest motiv sunt mai mereu puși pe harță. De parcă noi, aici, ne întâlnim pentru polemici și alte gâlcevi. Chiar dacă spunem uneori și „lucruri trănite”, o facem pentru a ne amuza împreună. Pentru ca să ne simțim bine, ca niște prieteni. Cei care vor neapărat să „corecteze” pe ceilalți, și o fac cu mare duritate, de multe ori, nu au înțeles deloc acest lucru. Bine că există moderarea comentariilor.
    Am postat odată niște fotografii cu un fel de iederă, ale cărei frunze erau de un roșu superb la vremea toamnei. Cineva s-a grăbit să mă corecteze că aceea nu este iederă (și ce dacă nu era?), pentru ca apoi să îmi spună că… „dezinformez lumea”!!!? Dragi prieteni din blogosferă, iertați-mă că am păcătuit atât de grav și v-am dezinformat cu numele unei plante! 😀 Eu doar voiam să vă arăt frumusețea toamnei, oglindită în câteva fotografii. Așa și cu puiul de vulpe despre care povesteai mai sus.
    Să fie sănătoși și să caute „câmpuri de luptă” mai potrivite cu spiritul lor combativ!
    Numai bine și zile frumoase! 🙂

    Apreciază

    • Aşa-i, Alex!Unii se simt datori să corecteze într-un mod abrupt şi uneori penibil. Cred că pur şi simplu nu-şi dau seama.
      Dar, vorba ta, important e să ne simţim bine, să ştim că putem glumi şi ne putem amuza când ne adunăm pe undeva.
      Şi aşa ai făcut? Ne-ai dezinformat? Nţ, nţ! 😀
      O zi frumoasă îţi doresc şi eu şi îţi mulţumesc!

      Apreciat de 1 persoană

  27. Oazapentrufluturi zice:

    Pe 30 februarie, anu asta mă mărit!:)…şi am primit felicitări, urări casă de piatră!

    Apreciază

  28. Mishuk zice:

    :)))) eu sunt un exemplu… viu (încă).

    Apreciază

  29. Eu am prins așa o supărare pe ăștia care comentează doar ca să pară inteligenți. Mie facebucu îmi arată doar mâncare și prăjituri, fiind în multe grupuri cu astfel de specific, doar asta văd. Și când mai postează câte una câte-o farfurie așa la mișto, ca să se râdă, vin muuulte și dau din clonț, doar ca să pară mai deștepte. Parcă nu mai vede nimeni partea amuzantă în ziua de azi. Ne transformăm în niște posaci îmbufnați.

    Apreciază

  30. Diana zice:

    Nu cunosc exemple, dar cunosc genul de oameni carora le place sa strice cheful altora – cred ca asta sunt acesti „comentatori” rautaciosi (si din genul celor care rȃd la glume de prost gust).
    Sa fii vesela! 🙂

    P.S. Ardeleanului sa nu-i spui bancuri joia pentru ca rȃde duminica in biserica.
    (sa nu avem vorbe: sunt ardeleanca) 🙂

    Apreciază

    • 😀 😀 😀
      Şi eu tot ardeleancă deci ne-am găsit 😀
      Cred că e un hobby aparte, ăsta de a le strica cheful altora, nu ştiu, nu-i pot înţelege. Dar e loc pentru toată lumea sub cerul ăsta…
      Zile pline de veselie îţi doresc şi eu, cu drag! Mulţumesc mult!

      Apreciază

Lasă un comentariu