Jurnal fără bilanţ

Astăzi… o zi care-ar putea fi ca oricare alta. Dar o încărcăm cu linii trase şi cu puncte şi subpuncte. Cuprinsă între ce-a fost şi ce vrem să fie. Ce ne propunem să fie. Îi dăm astfel semnificaţii pe care oricum le vom uita poate înainte ca ea să apună. Mâine nu e timp. Mâine e cu planuri pe termen scurt. Mâine totul se reduce la „peste câteva ore”, „peste câteva minute”, „10, 9, 8, 7…” poc, bum, cioc, cioc, poc, tic-tac. Şi-o luăm de la capăt.
Dar azi e cu tăiat, bifat, analizat ce-a fost pus pe-o listă reală sau doar imaginată, într-un 2018 bătrân, ajuns la final. Ce-am făcut? Ce n-am făcut? De ce n-am făcut? Ce putem face să recuperăm ce n-am făcut? Să recondiţionăm cumva, să lipim cioburi, să trecem pe curat pe lista care miroase a proaspăt. Sau nu mai vrem? Ce n-am făcut… să rămână nefăcut. Înseamnă că de fapt nu ne-am dorit atât de mult. Sau nu a meritat efortul. Sau nu am vrut. Sau nu am putut. Şi credem că de-acum vom putea.
Că anul vine cu alte variante ale noastre. Mai bune, mai harnice, mai cu chef de viaţă, mai sănătoase, mai blânde, mai altfel. Foarte bine, să o credem. Ce rău facem lumii dacă o credem? Preţ de câteva zile, oricum nu ţine mult. Să facă liste cei care vor să le facă. Să nu le facă cei care nu vor. Şi să ne gândim cu toţii, în primul rând, la noi. Dacă vrem să ne cerem ceva, dacă avem aşteptări de la noi, să ne-o spunem. Nu, nu despre egoism e vorba. E despre dacă vrem să ne ascultăm şi să acţionăm. Dacă nu, să nu o facem. Tot noi cu noi şi cu ale noastre vom fi. Nu ne putem cere acum să facem ce nu putem face, doar ca apoi să regretăm şi să ne simţim neputincioşi. De ce să fim mereu în competiţie cu noi dacă noi nu simţim asta? Să nu ne cerem imposibilul, să învăţăm să ne acceptăm aşa. Să nu mai cerem de la alţii ce nici noi nu vrem să facem. E simplu.
Deci da, azi e cu liste. Sau nu. În rest, e luni.

Afară… scârţâie zăpada sub paşi. Cum făcea şi altădată. Paşii sunt aceiaşi. Doar ritmul s-a modificat puţin. Şi drumul e acelaşi. Şi distanţele sunt la fel. Poate doar percepţia noastră, ca o unitate de măsură, e puţin alta, e altfel. Uneori, distanţele au fost comprimate de emoţii în preaplin. Alteori, au fost dilatate de doruri în prea-acut. Dar ziua-şi vede de ale ei, pe afară. Cu tot cu iarna din ea. Şi din noi.

Ascult/Urmăresc… Am primit un cadou din partea Roxanei Neguţ căreia îi mulţumesc şi aici! E tare frumos sentimentul pe care l-am avut văzându-mi versurile curgând pe imagini alese cu grijă multă şi cu dăruire. Roxana, mulţumesc mult, draga mea! Nu ştiu dacă mă descurc să îl fac să apară direct aici:

Dacă nu apare direct, pun link AICI. Dacă nici aşa nu merge, heelp, nu ştiu cum să fac. 🙄

Mă gândesc… că deşi nu fac bilanţuri, unul dintre lucrurile frumoase din anul ăsta e şi acela că mi-aţi fost alături. Şi pentru asta vreau să vă mulţumesc mult! Mi-ar plăcea să ştiu că mă credeţi că nu mă alint când spun că mă bucură fiecare gând şi că toate contează foarte mult.
Vă doresc ca la final de 2020 să fiţi toţi fericiţi că aţi reuşit să faceţi tot-tot ce v-aţi propus acum, la final de 2019. Şi să ne felicităm reciproc pentru realizări.
Să fiţi sănătoşi şi mereu voioşi, dragii mei! Să ne citim cu bine şi-n anul ce vine! Nu chiar din prima zi, eu vă zic de acum că voi dormi 😀
La mulţi ani!

Foto

Acest articol a fost publicat în Suflet pe poteci și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

72 de răspunsuri la Jurnal fără bilanţ

  1. Mishuk zice:

    și eu care credeam că anul nou vine mâine…

    Apreciază

  2. Issabela zice:

    La mulți ani din nou, Potecuță, îți doresc numai lumină sub pași 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  3. ecaleopi zice:

    Mulți ani, cu bine!

    Apreciază

  4. Roxana Negut zice:

    Un an extraordinar plin de lucruri bune ! Si eu iti multumesc pentru toate versurile tale atat de frumoase! Te îmbrățișez cu mare drag!

    Apreciază

    • La fel să fie şi anul tău, Roxana! Te îmbrăţişez cu drag! Mulţumesc mult!

      Apreciat de 1 persoană

    • Laura laly zice:

      Cata dreptate ai!!!Ne punem singuri in competitie cu noi. Poate unii l-ar numi progres. Si poate e. Eu l-as pune si in categoria stres. Sau gresesc.
      Am renuntat sa mai fac planuri. Prefer spontanul si bucuria de a reusi ceva fara un plan bine structurat. Am dorinte cu duiumul, cum ziceau ai nostri buni si blanzi bunici. Le las sa se aseze cuminti catre Cer. Sper sa le auda Tatal.
      2020 Potecuta sa iti fie asa: tot ce e bine sa se multiplice cu 2 si ce nu sa se imulteasca cu 0.
      Sa fii sanatoasa, cu inima plina de bucurie si cu sufletul plin de catec vesel. Te imbratisez🤗🤗🤗

      Apreciază

      • Draga mea, îţi mulţumesc din suflet! Şi anul tău să fie darnic în dorinţe împlinite, sănătate ţie şi celor dragi ţie şi tot ce e mai bun să îţi fie aproape mereu! Te pup cu drag mult! Numai bine îţi doresc!

        Apreciază

  5. Roxana Negut zice:

    Cu mare drag!🤗

    Apreciat de 1 persoană

  6. Iosif zice:

    Îmi e un dor nebun de anul viitor,
    Caci fiecare clipa ce se scurge,
    Ma duce mai aproape de Izvor,
    De apa proaspata, curata…dulce…
    Mi-e dor de primavara inocentei,
    Si de-al copilariei visuri si povesti.
    “Poteci de dor” ale adolescentei,
    În care, uneori, doar TU-mi lipsesti.

    La multi ani fericiti, draga Potecuta !

    Apreciază

  7. ioansperling zice:

    La multi ani!

    Apreciază

  8. La mulți ani! Ma bucur ca nu ai rezoluții pentru noul an! Și tare fain ca ai zapada.. pe aici nu spre scârțâie nimic sub tălpi:))

    Apreciază

  9. Mona zice:

    La mulți ani, Potecuță! Să ai un An Nou mai bun, mai blând, plin de sănătate!
    Tu rămâi neschimbată, lasă doar anii să te bucure și pe noi pe lângă el 😊❤🤗

    Apreciază

  10. ane zice:

    Ai făcut să înflorească lumii frumoase, de care m-am bucurat. Mulțumesc!
    La mulți ani! An fericit!

    Apreciază

  11. OazapentrufluturiAMD zice:

    Peaici ninge si ninge***!

    Fie tuturor să ningă cu bine… ♥

    Ninge si cu pene de curent ,odată e iarnă!:-)

    Apreciază

  12. CARMEN zice:

    da, numaram orele… înca este anul „vechi”, anul în care nu mai putem schimba mare lucru, bilantul este aproape încheiat, putem doar sa facem ca trecerea dintre ani sa fie cat mai lina si mai placuta.
    Potecuta draga, pentru Anul Nou iti doresc sanatate si fericire, succes în orice întreprinzi, noroc si numai bucurii! La multi ani!
    PS: a nins la Sibiu? of, la noi in Augsburg e ca primavara. Astazi la amiaza am umblat prin oras fara jachete… Mi-e dor de zapada! Poate ca in primele zile din 2020 vom face o tura in Austria, sa ne bucuram cateva ore de iarna adevarata ☺

    Apreciază

  13. Suzana zice:

    Mi-a placut mult cadoul pe care ti l-a facut Roxana. Imagini inspirate acompaniind versuri minunate!
    Si cred ca niste listute-jaloane pot fi utile, pentru ca odata facute, se intampla niste chestii cu ele si cu noi si poate-poate mai si rezolvam cate ceva! 🙂
    Si nu, nu e bine sa fim in competitie cu noi, ca parca am concura singuri si am iesi pe locul II…
    Este doar bine sa avem grija de noi cu simt de raspundere. Si poate dupa aceea orice altceva
    se rezolva in mod miraculos!
    La Multi Ani, draga Potecuta! Numai bucurii si frumos pe cararile tale!

    Apreciază

  14. firdeiarbainbataiavantului zice:

    La mulţi ani, cu bucurii şi frumuseţe oriunde te poartă paşii pe potecile sufletului tău!

    Apreciază

  15. Diana zice:

    Este si azi, o zi ca oricare alta – importanta i-o dam noi. Imi place acest joc al zilelor mai… deosebite. Ar fi fain sa fie o atmosfera de veselie in fiecare zi din an. Ha-ha! Sa am dorinte, da, dar sa nu fie utopice. :))
    Si sub pasii nostri a scartait zapada in ultimele doua zile – tare m-am bucurat! 🙂 Acum, s-a mai topit – ne-a vizitat un soare darnic in raze destul de clade.
    Iti multumesc pentru urare, Potecuta draga! Sa ne vedem si la anu’, sa fim sanatosi si voiosi!
    La multi aaaaani! ❤

    Cadoul de la Roxana este minunat! Toata admiratia mea (si) pentru ea. 🙂

    Apreciază

    • Eu am mai multă gheaţă acum deci… sper să nu cad, cum am obiceiul, să am ce vă povesti 😀
      Mulţumesc mult, draga mea Diana! Te îmbrăţişez! Să ai un an cu dorinţe împlinite, cu sănătate şi bucurii! Te pup! Să ne citim cu bine anul viitor! La mulţi ani!
      Da, Roxana e deosebită! 😉

      Apreciază

  16. meddartis zice:

    La mulți ani! Sincer, mie îmi place mai mult acest „La mulți ani” decât cel spus de ziua mea de naștere. Parcă îmi deschide mai multe orizonturi un an nou-nouț, cu file albe și curate, pe care pot să le mâzgălesc cum vreau eu. Îmi place în mod special pentru că e același început, același „La mulți ani” pentru toată lumea. Și, chiar dacă mergem în ritmuri diferite, toți suntem însuflețiți de aceeași poftă și energie nouă, de aceeași sete de „mai” bine. Și uneori ajută. Mie îmi pare că la început de an văd un pic mai mulți oameni zâmbind pe stradă. Îmi place să cred că e efectul acestui nou start și, normal, zâmbesc înapoi, ca să îi arăt că alergăm împreună.
    Cât despre liste… Nu am făcut niciodată. Sper că nu mint. Nu îmi amintesc să fi făcut, mai bine zic așa. În schimb, gândesc foarte mult și, de obicei, dezordonat. Deși, dacă iau o idee pe rând, reușesc cumva să o împachetez și să o pun în sertarul potrivit de la mansardă. Am impresia că întrebările și problemele, dacă le oferi suficient timp și destulă atenție, au tendința de a se rezolva de la sine.
    Oricum, asta nu înseamnă că listele strică. Ba din contră! La cumpărături evit să merg fără una, de mila portofelului. Și tot de mila lui evit și să merg la cumpărături înfometată.
    PS: mi-a fost dor de articolele tale!!
    PPS: An Nou Fericit din nou!! 🙂

    Apreciază

    • Să ştii că voi citi mai des comentariul tău, să ţin minte, e tare frumos ce spui! Da, e ceva special cu acest La mulţi ani!, de aceea ţi-l spun din suflet: La mulţi ani, draga mea! Să ai un an aşa cum visezi tu să fie!
      Şi îţi mulţumesc mult! Să ne citim cu bine anul ce vine! Mă bucur mult că ai revenit! Te îmbrăţişez!

      Apreciază

  17. Zuzu zice:

    Pentru mine, 2019 a fost greu, urat, deprimant. Intr-un fel, am nevoie de acel inceput simbolic. Probabil voi dormi la trecere dintre ani (caci maine, printre altele, trebuie sa ajung la serviciu)…dar am nevoie de un start sau restart!

    Apreciază

  18. elenamarinalexe zice:

    Am avut un an …nu mai spun. Dar măcar Dumnezeu mi-a fost aproape.
    An Nou fericit să ai draga mea, dragă!

    Apreciază

  19. indiferent zice:

    La multi ani!

    Apreciază

  20. Modestia ta m-a molipsit și pe mine. De aceea nu-mi doresc decât un pic din zăpada de care ai tu parte. Dacă nu, o să visez doar la ea în seara de Revelion. La mulți ani, cu satisfacții și bucurii mari și mici, Potecuță! 🙂

    Apreciază

  21. Ella zice:

    Să prinzi aripi pentru a trece cu uşurinţă peste ceea ce aduce Noul An. Culege ce e frumos şi bucură-te cu adevărat.Bucuria vine din lucruri mărunte… Liniştea vine din suflet… Căldura sărbătorilor vine din inimile noastre…! An nou fericit!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘
    La mulți ani!

    Apreciază

  22. tink3rbe11 zice:

    Un an se duce… așa cum a fost, a fost bine, altul vine, tot bine.
    La mulți ani! 🤗
    Să ne citim și în noul an la fel de… bine!!

    Apreciază

  23. Nu, nu-mi stric finalul anului cu bilanțuri. Ce se putea realiza, mi-am dat toată silința să realizez. Asta nu înseamnă că cer puţin de la mine.
    Dar să lăsăm bilanțul, este pentru contabili.😃
    La ora asta ar trebui să ne gândim la 2020.
    La mulţi ani frumoși, Potecuță!

    Apreciază

  24. CarmenP zice:

    La multi ani! Cu sau fara bilant, sa intram cu curaj in noul an 😀

    Apreciază

  25. Ana May zice:

    La mulți ani! Un An Nou frumos, bun, darnic și surprinzător! 🌟🎈🌞

    Apreciază

  26. 9 zice:

    La mulți ani, potecuțo!🤗

    Apreciază

  27. adrianport zice:

    La multi ani!

    Apreciază

  28. Roximoronica zice:

    Ai mare dreptate, Potecuță, competiția, oricum ar fi ea, cu sine sau cu ceilalți, ne rânește sufletul.
    Îți doresc un 2020 mai bun decât oricare an ai trăit până acum! ❤

    Apreciat de 1 persoană

  29. Vali Şerban zice:

    La mulți ani, OM frumos! Mă bucur că te( v-)am descoperit aici! 🤗❤️

    Apreciază

  30. Anaphielle zice:

    Ce-mi place când vin să te citesc este faptul că de foarte multe ori mă regăsesc în cuvintele tale. Parcă tu o spui mai bine decât aş fi putut eu vreodată. Te îmbrățişez şi îți doresc, nu un an, ci o viață întreagă plină de tot ce este mai bun!

    Apreciază

Lasă un comentariu