Filă de final de toamnă

Astăzi… zi de final de săptămână, de la final de lună. Ştiu că e joi, dar vinerea parcă nici nu mai contează. A rămas şi va rămâne-n istorie ca fiind ziua aia scurtă în care se „fuşeresc” toate, să fie, să bifăm, să treacă. Deci nu e chiar greşit să spunem că joia e ultima zi dintre cele lucrătoare. Pentru unii. Mulţi sau puţini, nici nu contează. Şi e gata şi luna asta. Şi gata şi toamna asta. Nici n-am simţit-o. A fost prea blândă cu noi. Şi câte-i mai promiteam în septembrie. C-o vom iubi, c-o vom admira, că-i vom simţi aromele, culorile, c-o vom certa pentru ploi şi vânt. Am făcut tot ce-am zis? Nu ştiu, nu vreau să ştiu. Dar ea? A fost toamna toamnă? Mai bine să nu ne răspundem.
Clopoţeii zurgălesc deja de vreo două săptămâni, luminiţele beculesc tot de atunci, cred că-n hypermaketuri se aud colinde, ornamente sunt, aşteptăm să ningă. Şi Moş Crăciun umblă prin pieţele marilor oraşe, stă la poze, dă autografe. E bine. Totul e bine, suntem în grafic, planificat totul la secundă. Ho-ho-ho… ce atmosferă!

Afară… Au început iar să fluture steaguri. Şi nu e rău că e aşa. Mi-am amintit de ce-am simţit acum doi ani şi am căutat versurile. Nu mai ştiam mare lucru, ştiam doar începutul, adică primele două versuri. O mai las o dată şi aici. Şi nu mai spun nimic.

E ţara-n sărbătoare astăzi, tată!
Pune-ţi costum şi ia-ţi pantofii noi,
lasă drapelul fluturând la poartă
cât noi mimăm uitarea de nevoi.

Iar ne prefacem iubitori de ţară
şi iar ne dăm cunoscători de imn,
dar pâinea ne-o luăm tot de pe-afară
chiar de ne-au pus în loc de grâu, venin.

Ei ne rânjesc silabisând sentinţe,
noi admirăm coroanele de flori
depuse de bufoni pe la morminte
ca să vedem că ei cinstesc eroi.

Ce veşti ajung pe-acolo, pe la tine,
ce povestesc aceia care vin?
V-au spus că ţării nu îi este bine
şi i-am vândut şi ultimul vaccin?

E tot aşa cum ai lăsat-o, tată!
Poate puţin mai frig şi mai pustiu
iar noi… mai resemnaţi ca niciodată
c-am înţeles că s-a făcut târziu.

Pune drapelul azi la tine-n poartă,
aşază-l drept, să fluture în vânt,
şi scutură-ţi din paşi plecarea toată
poate aşa… va ninge pe pământ!
Că-i ţara-n sărbătoare astăzi, tată!

Mă gândesc… în primul şi în primul rând, vă mulţumesc pentru că aţi intrat în joculeţul meu cu ghicitori, cel de ieri. Nu mai pun link, e aci, la o filă distanţă. Am făcut update şi aş fugi să mă ascund, mai ales pentru vânăta aia 😳 😀
Aş vrea să ştiţi cam cât de mult mă bucur când răspundeţi provocărilor mele de zuză. Că sunt, recunosc. Dar mă bucur mult când îmi arătaţi că sunteţi în „gaşca” mea de oameni mari care se mai ştiu încă bucura de lucruri mici. Eu ştiam asta despre voi. Dar din când în când, confirmarea face bine!

Ascult… un gând care-mi spune poveşti. Despre oameni şi dorurile lor. Despre doruri şi oamenii lor. Ştiţi că dorurile poartă oameni în suflet? Şi nu vor să scape de ei. Oamenii, de ele, da. Câteodată, ei se scutură şi vor să-şi lepede dorurile. Să nu le mai îngreuneze paşii, să nu-i mai aplece de spate, să nu le mai încărunţească frunţile.
Mă întoc la poveste, am rugat gândul să-mi tacă până scriu.

Foto

Acest articol a fost publicat în Suflet pe poteci și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

58 de răspunsuri la Filă de final de toamnă

  1. Issabela zice:

    Trist de reușită poezia, o să defilez și eu cu ea de ziua noastră…

    Apreciază

  2. Toamna n-a fost toamnă sau poate că avem noi alte așteptări, nu mai știu ce să cred.
    Cât despre fala că suntem români, ah, simt o furie față de orice drapel prins la fereastră sau la geamul de la mașină. Cred că dragostea de țară s-ar traduce în dorința de a o păstra curata, dorința de a-ți ajuta semenii și câte si mai câte. Nu de o cârpă atârnată s-o vadă ceilalți o dată pe an.

    Apreciază

    • Ai dreptate, a fost mai mult o vară mai fiţoasă, aşa 😀 Să sperăm că şi iarna va fi liniştită. Să fie zăpadă, să ningă, să fie frig. Dar nu extreme, alea nu-s bune.
      Ai, ai, ai, Călătorule drag, câtă dreptate ai. Am scris, nici nu mai ştiu în ce an, că la mine-n cartier, de la un geam la care fâlfâia drapelul de un 1 decembrie, se înjură ca la uşa cortului când cineva lasă maşina pe locul ăluia, nu că ar plăti pentru el, de la altul mai zboară pungi şi ţigări aprinse. Dar hei, suntem patrioţi, nu? Deci fix ca tine gândesc şi eu! 😉

      Apreciază

      • Știu că ai scris, că am citit articolul ala de multe ori 😀 Stai sa vezi patriotism și iubire de țară, pe 1 decembrie ca se aprind luminile de Craciun in Brasov. Puhoi de lume patrioata, se calcă în picioare în piață, lăsând in urma lor gunoaie peste gunoaie. Din fericire, am să fiu acasă, in satul meu unde oamenii sunt simpli și nu-s chiar așa „iubitori de țară” în gura mare.

        Apreciază

        • Da??? Uau, îţi mulţumesc tare, tare mult! Tiii, ia să-l caut, în afară de asta nu mai ştiu ce-am scris 😀
          La noi s-au aprins prin 14, parcă. Nebunie a fost. Eu n-am fost, am văzut şi auzit. Om în om. Ce Doamne iartă-mă să vezi atât, nu ştiu. Mai ales că tot aşa va arăta totul până-n ianuarie. Dar… na.
          Bravo ţie, acasă se simte mereu altfel 😉
          Te pup, draga mea!

          Apreciat de 1 persoană

  3. rofstef zice:

    Cam ai dreptate în acest articol !
    Totuși ceea ce fac eu nu mă prea lasă în lumea mea ca să mă prefac sau să fușeresc lucrurile, chiar dacă e luni, ziua care nu-mi place, chiar dacă este vineri și suntem pe fugă, dar treaba mea trebuie ori făcută, ori lăsată, si cum are obicei șeful să mai zică, „bă fraților, ce puteți face azi, lăsați pe mâine că poate mâine îl face altul” 😂😂😂

    Cât despre Crăciun, ce să zic, poate ar fi bine să mă retrag într-o colibă departe de wi-fi, departe de curent electric, și poate îmi va fi mai bine, dacă nu dă vre-o crăciuniţă și acolo peste mine ha, ha, ha, ha :)), Glumesc !

    Weekend Plăcut de pe acum Potecuţo !!!

    Apreciat de 1 persoană

  4. Aila zice:

    Este asa un articol frumos ca l-am citit de doua ori iar poezia de vreo cinci ori. Nu pot comenta decât ca ești superba și ai un stil de a iți transmite gândurile care pătrund direct în suflet deci ajung la inima. Felicitări!

    Apreciază

  5. ioansperling zice:

    Toamna a fost si e inca frumoasa!!!!! Si daca spun eu asta inseamna ca n-a prea fost toamna! Romani suntem care suntem si fara drapel fâlfăit!Care nu suntem nu ne mai ajuta nimic!

    Apreciază

  6. tink3rbe11 zice:

    Adevarat grăiești tu fată!
    Mai e de muncă și mâine, oricât aș vrea yo nu pot „ciupi” din program.
    Sfârșit de săptămână tomnatic plăcut să ai, începem luna în petreceri!
    Nu e prea devreme de zurgălăi?? De-aia nu mai ninge, se sperie fulgii..

    Apreciază

    • Nici eu n-am program scurt. Ba eu lucrez şi sâmbăta. La mine e weekend de sâmbătă de la ora 16 😀 Dar e bine şi aşa. Alţii au şi mai puţin, nu mă plâng.
      Îţi mulţumesc mult, mult! Şi eu îţi doresc ţie zile pline de bucurii!
      Sincer? Eu îţi spun sincer, să nu mă zici la alţii 😀
      Mi se pare extrem de repede. Nu-mi place deloc să aud colinde în noiembrie, să văd brazi împodobiţi pe străzi, în case, în magazine. Deloc. Ajungem la saturaţie până de Crăciun. Dar nu e după mine…
      Te ămbrăţişez cu drag!

      Apreciază

  7. ina02s zice:

    La bilant acum, na, Toamna ne fu’ toamna mai prin Noiembrie. N-as vrea ca iarna sa muste din primavara. As fi vrut multe..
    De ziua nationala, eu o vad si cu putin festivism, fie el si fals, pentru copii, caci ei sunt sincer bucurosi de ce vad.
    Luminile colorate de acum imi par premature. E ceva comercial in toate. Eu imi scot de la naftalina ”impopotanaturile” de iarna mai incolo, la mijloc de Decembie, cand ma agit, devin nerabdatoare, astept pe fuga, etc. 🙂
    Frumos le-ai insirat tu acolo, iar. Multumesc, cu drag. 🙂

    Apreciază

    • Sper şi eu să nu îşi fi luat iarna chiar toată puterea pe care toamna nu a avut-o! Că n-ar fi prea bine.
      Nu-i băgăm pe copii în discuţie. Ei sunt sinceri, emoţiile lor sunt autentice, ei se bucură cu tot sufletul, cum ai şi spus.
      Mi se pare dureros că cei care înjură ţara asta, cu toate ale ei, zi de zi de zi de zi, cărora le pute tot ce-i aici, stau drepţi, cu mâna pe inimă de 1 decembrie. Greţos!
      Şi mie mi se pare tare devreme cu toate astea. Zău. Am fost acum două săptămâni la cumpărături. Cald tare afară, frumos, rafturi pline de globuri şi beteală. Ciudat tare, tare. Nu-mi place.
      Îţi mulţumesc mult, Ina! Îţi doresc o zi frumoasă!

      Apreciat de 1 persoană

  8. Ella zice:

    Toamna a fost toamna aici la mine … cu zile reci, bruma si potop de ploaie, ca si astazi! Dar pot specifica: de trei zile temperature sta pe 12 grade ziua si 10 noaptea. Eu preferam sa fie frig si soare, chiar daca avea dinti! Magazinele nu sunt „gatite” de Craciun pentru ca aici se sarbatoreste Mos Niculae cu surle si trambite …Mai bine zau, desi in unelemagazine au aparut la vanzare globuri si luminite. Dupa 5 decembrie explodeaza … „cumpara, cumpara, cumpara” … ca doar vine Craciunul! Noroc ca supermarketurile nu mai „canta” muzica de Craciun! Cred ca a intrat în saturatie chestia asta, sunt de ajuns posturile de radio care tranmit astfel de muzica toata luna decembrie..
    Despre sarbatoarea cu stegulete … NU cred ca pot intra în admosfera! Si nici nu cred ca pot spune cu „mandrie” ca sunt roman … pentru ca nu mai sunt … de 25 de ani.
    Cam atat am vrut sa-ti spun, pentru ca uneori „ma atingi” in comentarii cu anumite chestii, de care nu ma supar pentru ca tu nu ai de unde stii adevarul … asa ca acum sper ca „am facut un pic de lumina”!
    Poezia ta este foarte Trista, îmi amintesc ca am citit-o si acum 2 ani!
    Sa ai o zi placuta si un weekend minunat! Te îmbratisez!

    Apreciază

    • Pe aici a fost un fel de vară, nu ştiu să zic. Toamnă sigur n-a fost. Acum ne ameninţă meteorologii cu o iarnă cu vreme extremă. Nu ştiu ce înseamnă, au mai zis asta şi n-a fost aşa. Sper să nu fie nici acum. Sunt conştientă că s-a schimbat mult clima, dar nu vreau zăpezi cât casa, nici să nu fie deloc zăpadă. Să fie moderat, dacă se poate.
      Totul e despre comerţ. Şi eu refuz să mă las de acum dusă de val. Acasă, copil fiind, în 24 împodobeam bradul, îl desfăceam după ce trecea preotul cu botezul. Aşa fac şi acum. Nu vreau să-l văd până atunci. Adună praf şi mă face să nu mai simt deloc sărbătoarea cu bucuriile astea. Că oricum Sărbătoarea e despre altceva. Dar aşa, bucuriile astea cu luminiţe şi cadouri şi moşi. Nu le vreau de acum, nu mă impresionează, nu mă interesează deloc. 😀
      Stai că am îngheţat. Cu te te ating în comentarii, Ella? 😯 Unde? Când? 🙄 Zău că nu ştiu despre ce vorbeşti. Asta înseamnă clar că ori nu mă pot face înţeleasă, ori că e ceva cu siguranţă fără intenţie.
      Îţi mulţumesc! Şi eu îţi doresc o zi frumoasă şi un weekend liniştit!

      Apreciat de 1 persoană

  9. Ana May zice:

    Să fie și iarna cu tentă ușoară, așa cum a fost toamna!
    Să le luăm pe rând, în ordine, toate sărbătorile, că fiecare are o bucurie aparte…
    Mulțumesc mult pentru text, poezie și impresii!
    🥰🌷⭐🌞

    Apreciază

    • Ar fi tare bine să fie aşa, Ana! Dar vezi, sunt vreo trei-patru zile cu drumuri blocate şi oameni izolaţi de zăpezi, apoi e cald, prea cald, iar zăpezi mari, iar prea cald. Asta e, acceptăm totul cum vine…
      Eu îţi mulţumesc ţie mult de tot! Numai bine îţi doresc!

      Apreciat de 1 persoană

  10. ecoarta zice:

    Stai aşa, NU eşti „zuză”! Ai înțeles!?
    Şi acum ce să cred, că nu mai sunt în gaşca ta!? Nu cred că m-ai trimis la plimbare!
    Să fie acest sfârşit de toamnă un minunat început pentru tine, pentru noi toți!

    Apreciază

    • Aura, ce te-a apucat? Tu nici dacă vrei nu poţi ieşi din gaşcă, am zis! Cum să fac asta? Tu ai fost prezentă tot timpul aici şi te-ai jucat în alte ocazii. Şi nici cei care nu s-au jucat acum nu sunt excluşi. Tu ai zis că nu te mai joci, deci te-ai jucat 😉
      Zuză zic despre mine când sunt tra-la-la, adică mai tot timpul 😀
      Să fie pentru toţi, draga mea! Numai bine îţi doresc, cu tot dragul!

      Apreciază

  11. ane zice:

    Sensibil si emoționant, acest poem, il simt in suflet. Dureros si Frumos.

    Apreciază

  12. Emilia WONC zice:

    Timpul zboară cu o viteză extraordinară! Nu simțim cum pleacă toamnele, anii și nici nu observăm cum tot fuge viața, uneori pe lângă noi, alteori cu noi în brațe 🙂
    Nu ne rămâne decât să încercăm a savura măcar din sensul pe care ni-l dă această ,,goană”.
    O seară frumoasă!
    P.S. Mi-a plăcut foarte mult poezia! E un patriotism aparte, pentru țară, pentru tată, pentru originea fiecăruia ce poate percepe valoarea adevărată a vieții! Bravo!

    Apreciat de 1 persoană

  13. Floare de mai zice:

    Nici pe la mine toamna n-a fost”clasică”,mai acum spre sfârșit a mai semănat ceva ceva,să vedem iarna cum va fi.Poezia….ca o scrisoare pe care i-aş trimite-o şi eu tatălui meu Acolo Sus…Cu acelaşi dor ca şi acum 29 de ani.Mai mult nu pot spune…doar plâng.

    Apreciat de 1 persoană

  14. Suzana zice:

    Uneori dorurile chiar nu fac bine. Eu asa cred. Pentru ca e foarte mult trecut in ele. Adica el A FOST! Nu poate fi schimbat pana cand nu se inventeaza modalitatea de a ne reintoarce si schimba ceva. Adica nu acum. Si tot fiind cu ochii in spate, riscam sa ne impiedicam de chiar ce este acum in fata nasului nostru. Cam naspa as zice! Poezia ta este frumoasa, trista si reala! Inca oamenii mai au mult pana la iluminare, din pacate. Dar va veni ea, asa am visat. Adica e concludent, nu? Sau poate nu, dar gandurile frumoase fac bine, tot secundele alea le pierd… 🙂
    Singurul lucru pe care nu trebuie sa-l uitam sunt radacinile noastre. Este adevarat ca niste steaguri, defilari si discursuri poate nu e mare lucru, dar eu iarasi simt ca totusi se mai adauga ceva, asa, ca o tresarire. Sunt sigura ca radacinile ne aud. Si poate ne vor ajuta sa nu le uitam! 🙂
    Am scris cam mult, asa ca iti spun noapte buna si un final de toamna asa cum vrei tu! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    • Sunt doruri pe care nu le putem şterge şi nici nu vrem şi nici nu ar fi bine. Când ţi-e dor de cineva dus, nu înseamnă că nu trăieşti prezentul, stând cu gândul în trecut. Ţi-e dor de tine, cel care ai fost, ţi-e dor de locuri, de oameni, de stări, de emoţiile de atunci. Şi nu pierzi nimic. Sigur, sunt şi doruri care nu fac bine. Dar nu e ca şi cum de mâine ai renunţa la zahăr şi te-ai apuca de sport. Cu sufletul nu se negociază aşa. Dar da, ai dreptate, dorurile nu ar trebui să ne împiedice să privim înainte.
      Îmi place mult ce şi cum ai visat, tare aş vrea să fie aşa. Şi da, frumos spui, timpul trece la fel şi dacă îl umplem cu gânduri bune 😉
      Să ne audă rădăcinile!
      Îţi mulţumesc, Suzana! Îţi doresc şi eu zile frumoase şi pline de gânduri bune!

      Apreciat de 1 persoană

  15. anasylvi zice:

    Nu stiu de ce nu m-am gandit la pepene, ma gandeam mai degraba la grepfruit sau pomelo, eventual pepene galben, dar nu rosu. Tare! Si oul! Macar am ghicit rosia.

    Apreciat de 1 persoană

  16. Iosif zice:

    Magnifique !
    Acest text m-a dus cu gândul la o profetie biblica, pe care, abia dupa cercetari si studii aprofundate am început sa-i dezleg misterele ascunse printre cuvinte, si care se întâmpla azi sub ochii nostri, ai celor care au ochii deschisi si urechile desfundate, care traiesc ziua si se odihnesc în noapte… 🙂

    ” În ziua aceea, nu va mai fi lumină; stelele strălucitoare se vor ascunde.
    Va fi o zi deosebită, cunoscută de Domnul, nu va fi nici zi, nici noapte; dar spre seară se va arăta lumina.
    În ziua aceea, vor izvorî ape vii din Ierusalim şi vor curge jumătate spre marea de răsărit, jumătate spre marea de apus; aşa va fi şi vara, şi iarna.
    Şi Domnul va fi împărat peste tot pământul. În ziua aceea, Domnul va fi singurul Domn.”

    Îti doresc din toata inima, un sfârsit de saptamâna binecuvântat cu liniste, pace, bucurie, fericire si o viatza împodobita cu iubire, în toate aspectele si dimensiunile perceptiei Sufletului tau frumos, draga Potecuta !

    Apreciat de 1 persoană

  17. Eu sunt dintre ăia ciudați, care nu vrea să scape de doruri. Am făcut un șirag din ele și le număr ori de câte ori am ocazia. Să nu lipsească vreunul! 😉

    Apreciat de 1 persoană

  18. psi zice:

    la noi, astăzi, începe să miroasă cătinel a iarnă. și-abia aștept să vină! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  19. Oazapentrufluturi zice:

    Nu mi se pare devreme faţă de alţi ani ,e timpul exact potrivit pentru bucurii,cadouri,sarbătoriri.E decembrie! vine,vine şi zăpada***!

    VERSURILE SUNT EXCEPŢIONALE!

    Apreciat de 1 persoană

    • Îţi mulţumesc frumos!
      La noi s-a deschis târgul de Crăciun în 14 noiembrie. Colinde, Moş Crăciun, tot tacâmul. Aşa e în fiecare an. Totuşi, cu mai mult de o lună înainte. Nu spun că nu-i frumos. Dar e ciudat.

      Apreciat de 2 persoane

      • Oazapentrufluturi zice:

        14 noiembrie?da, cam timpuriu.Cred e un gen de marketing de piață această propagandă exesivă a sărbătorilor…nu are legătură cu nașterea lui Isus de fapt.Pregătirea acestei sărbători se face în decembrie, cred important e să păstrăm în casele noastre tradițiile și piața va urma trendul! Căci dacă nu ar fi cumpărători de globuri și beteală, nu s-ar vinde de pe 14 noiembrie!

        Apreciază

  20. Ai priceperea de a ne purta de la o stare la alta. Acum glumești și te ţii de șotii cu noi, acum ne faci să simţim un nod în gât și ochii umezindu-se.🤗

    Apreciat de 1 persoană

  21. Alex zice:

    Frumos ai scris și de acest sfârșit de toamnă, dragă Potecuță! Oare când a trecut așa de repede și toamna asta? Rău mai zboară timpul ăsta și noi abia dacă putem să ținem pasul cu el…Uite, azi am intrat „oficial” în prima lună de iarnă!?
    Mi-au mers la suflet versurile tale. „Gânduri pentru tata”…. M-au emoționat tare mult, căci aceleași ucruri i le-aș fi spus și eu tatălui meu. Când ne vedeam, stăteam câteva ceasuri de vorbă, numai noi doi și „puneam țara la cale”…Cât îmi lipsesc acele conversații… Cât despre „bufonii cu coroane”…ce să mai spunem? Stai să vezi azi, defilări, diiscursuri sforăitoare, patriotism de carton și… graba la fasolea cu ciolan.Mai ales a marilor „ciolănari”, care numai după așa ceva aleargă, în tot ceea ce fac….Dezgustători!
    Mai bine rămânem la dorurile noastre, așa cum le-am strâns fiecare în inimă. Iar tu, așa de frumos ne aduci aminte de ele, să nu le lăsăm să se prăfuiască.
    Numai bine, dragă Potecuță și… La mulți ani de Ziua tuturor românilor! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    • Îţi mulţumesc mult, Alex!
      Da, mi se pare şi mie dezgustător, ăsta e cuvântul cel mai potrivit aici. E un teatru ieftin. Nu poţi spune că iubeşti ţara asta o dată pe an. Ei nici măcar de 1 nu o iubesc, dar vor să ne facă să credem asta. Nu se poate, nu se mai poate.
      Bine spui, e mai frumos şi mai curat printre doruri 😉
      Mulţumesc încă o dată! O săptămână frumoasă şi numai bine îţi doresc!
      La mulţi ani!!

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu