Şi vara asta…

Dragă…,

E aproape de final vara asta. Şi vara asta. Calendarul o spune şi eu îl cred, pe el îl cred. De mult timp nu mai ţin cont de gradele celsius din termometre, nici de culorile de pe hărţile „wall”-ului folosit de prezentatorii rubricii meteo. Calendarul e singurul reper solid care mai poate susţine anotimpuri. Şi de care sufletul se agaţă, să nu-şi piardă echilibrul pe firul tot mai firav al trecerii.
Are nevoie de un reper şi el. Şi are şi dreptul ăsta. Să-şi ia răgazul să-i fie dor. De ruginiu, de ploi, de nemaivenire. Să poată simţi în voie arome şi amintiri. De struguri, de înserări tinere, de nerostiri. Să ştie când e timpul pentru a gusta din dulceaţa dintr-un demult. A gutuilor din geamul bunicii, a dimineţilor reci, a întoarcerilor la sine. Fără asta, ar umbla bezmetic printre toate, fără să ştie, fără să mai ştie de emoţia regăsirii, fără să mai cunoască tresărirea.
Şi ce să facă fără toate astea? Din ce să-şi ia puterea pentru zbor dacă n-ar exista începutul de toamnă sau adierea primăverilor ne-ncepute?
Nu, el n-are nevoie de program fix, de prestabiliri sau de motive pentru a-şi reinventa plutirea. Dar are nevoie să ştie şi să fie lăsat să simtă. Pe rând, pe toate, la timpul lor. Să nu-l ameţească amestecul ăsta al zilelor, să nu-l tulbure haosul, să nu-l rănească ceva-ul nedefinit al neuitării.

Şi atunci, da, am nevoie de calendar. Să-l las să-mi spună, să-l ascult şi să-l cred, mai ales să-l cred. Că de mult timp nu mai ţin cont de grade, gradele celsius. Şi calendarul îmi spune că e aproape de final vara asta. Şi vara asta. Că nu mai e mult până când vor curge amintiri ale unor începuturi de şcoală, de dor, de viaţă, de culoare.
Şi că vor rugini şi aşteptări, şi vise uitate undeva pe mal de mare, şi nespusele şi nevisatele care se vor întoarce acasă înfrigurate. Şi că în curând vom primi anotimp nou şi tânăr în gâdurile noastre tot mai îmbătrânite. Ce ne-am face oare fără întâmpinările astea pline de promisiuni şi de încrederi? Că vom face, că ne vor aduce, că vom renunţa, că vom reîncepe, că nu vom mai…? Ele ne ţin pe firul ăla firav al trecerii, tot ele e sunt şi plasa de siguranţă. Altfel, cum să acceptăm goana asta nebună a lor prin timp şi a timpului prin noi?

Ai văzut? E aproape de final vara asta. Şi vara asta. Calendarul începe să prindă o nuanţă de gălbui. Şi-mi pare că îi şchiopătează filele. Dar eu îl cred. Pe el îl cred. E aproape toamnă. Aproape. Mai e mult până să fie cu adevărat. Timp de iubit şi de sperat. De aşteptat şi de aşezat gânduri în ordine. Timp de noi pentru noi. De la noi trece. Mai e destul. Încă e vară…

Ai simţit? Şi vara asta e aproape gata. Lasă, mai e timp…

Cu drag,
tot eu.

Foto

Acest articol a fost publicat în Suflet pe poteci și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

45 de răspunsuri la Şi vara asta…

  1. condeiblog zice:

    Îmi vine să cred că vara este întocmai ca un bărbat. Până să vină în viața ta, te gândești cu drag la căldura îmbrățișării sale și ți-l dorești cât mai curând. Apoi e prea așa, ori prea altfel… Într-un cuvânt, te cam dogorește și nu-ți este chiar bine. Tocmai când își face bagajele de plecare, te apucă așa…un regret. Iar când se stinge și ultimul ecou al pașilor lui, îți zici: Ce bine era astă-vară, e-hee!… 🙂

    Apreciat de 6 persoane

  2. ecoarta zice:

    „Lasă, mai e timp…” spui de parcă timpul ar fi ceva palpabil…iar eu am spus cândva „am nevoie de timp” de parcă aş fi avut eu timpul şi timp de împărțit…ce gânduri! Ce gânduri! Dar avem timp sau timpul ne are pe noi!? Calendarul!? Al meu e mincinos! Îmi spune că e toamnă sau iarnă şi floarea-nfloare, deci e primăvară sau vară, iar eu mă pierd pe cărări de timp şi-mi spun da, mai este timp…

    Apreciază

    • Da, o spun pentru că asta spunem şi ne spunem mereu, de asta ne agăţăm, asta ne face bine… că dacă am fi cu adevărat conştienţi că nu e aşa, cum ne-am mai bucura de floarea care-nfloare?
      Te îmbrăţişez, draga mea! Să ai o zi frumoasă!

      Apreciat de 1 persoană

  3. Iosif zice:

    Draga…
    …Nu mai privi în calendarul timpului pierdut în apatiu, gândindu-te la ce a fost cânva demult…dar a trecut, mai bine concentreazate la viitorul minunat, magnific echinoctiu, în care tot ce-i verde se va transforma într-un tablou magnific si placut…
    Îti doresc din inima, o vara eterna în Suflet, draga Potecuta !

    Apreciază

  4. ioansperling zice:

    S-a dus vara si eu am fost prea ocupat cu altele si nu am trait-o! Parca nu mai pot tine pasul cu timpul care alearga ca nebunul! Nu aveti impresia ca zilele sunt mai scurte ca in copilarie? De luni ce sa mai zic! Iar Anotimpuri nu mai exista de mult noroc cu calendarul vorba potecutei !

    Apreciază

  5. Uneori mă întreb cum ar arăta o lume fără calendar. Fără ceasuri. Fără să ne pese cât mai e până la…

    Apreciază

  6. Parcă mi-ai transmis o adiere răcoroasă printre rândurile tale. Nu că aș avea ceva împotriva verii, dar cu toamna mă înțeleg mult mai bine, cu toate capriciile ei. La urma urmei, fiecare anotimp are toane, dar acela care vine cu mai multe daruri este iertat. 😉

    Apreciat de 1 persoană

  7. anasylvi zice:

    Ades noi oamenii uitam sa ne bucuram de fiecare anotimp in parte si visam mereu la ce va sa vina. Cel putin mie mi s-a intamplat adesea, pana imi iau seama si ma bucur de prezent. 🙂 Oricum, unele lucruri se schimba si asta e in natura lucrurilor, schimbarea, transformarea.

    Apreciază

  8. Mona zice:

    Se duce, dar bine că a fost! Îmi place să constat trecerea timpului și să mă bucur de ce lasă în urmă. Zile, clipe, nopți. Nici de calendar nu am nevoie, nici de oglindă. Doar zâmbesc și mă bucur! E un noroc că am trăit și vara asta…
    Un weekend minunat să ai, Potecuță!

    Apreciază

  9. Anaphielle zice:

    Ai simțit vara în sufletul tău?

    Apreciază

  10. Diana zice:

    Si vara asta… a trecut si am facut… nimic din ce-mi propusesem. 🙂 Nu conteaza! E frumos! E frumoasa vara si sunt frumoase toate anotimpurile.
    Cred ca o zi nu mai are 24 de ore! Prea zboara repede timpul! S-o invarti Pamantul mai repede?! :))
    Weekend frumos iti doresc, Potecuta!

    Apreciază

    • Ne propunem multe şi nu facem mai nimic, apar mereu alte priorităţi. Poate că nici nu trebuiau făcute, nu ştiu…
      Şi eu cred asta, Diana! Chiar cred că ceva e, altfel nu are cum, zboară timpul, nu trece…
      O săptămână frumoasă îţi doresc!

      Apreciază

  11. Oazapentrufluturi zice:

    Prin Iaşi frunzele deja cad…mergeamprin oraş şi mirosea a toamnă, a melancolie.Chiar dacă la meteo spunea că e caniculă în toată ţara, bătea un vânt rece şi norii când alungau soarele când ici-colo se vedea. M+am gândit :,,Da, e adevărat, după 15 august e toamnă…gata plaja, căldura !Azi iar caldddd de te topeşti şi cu aer condiţionat! Wekend răcoros Potecuţă!

    Apreciază

    • Exact aşa e cam peste tot. Zilele se amestecă într-un ritm nebun şi parcă dau aşa un ceva nedefinit. Nu mai ştim ce anotimp e, nu mai e nimic aşa cum ştiam. Eh, important e să ne putem bucura de fiecare zi aşa cum e.
      Îţi mulţumesc! Îţi doresc şi eu o zi frumoasă!

      Apreciat de 1 persoană

  12. Irina zice:

    Mie îmi place mireasma aceasta de ruginiu. Calendarul meu începe toamna. 🙂

    Apreciază

  13. papagigli zice:

    Cind o vara trece, alta vara vine, functie de emisfera. 😆
    Dar pentru mine, ca e o vara de 40C in RO, sau o iarna de -40C in CA, tot un drac. Amindoua imi sunt nespus de nesuferite. Daca ar fi dupa mine, as elimina extremele si extremistii. As pastra doar moderatele si moderatii. 😉

    Apreciază

    • Pfuai, că bine spui. Şi bine-ar fi să nu mai fie extreme. Că cel puţin în ultimele zile, m-am gândit la un exil într-un iglu. Nebună căldură am îndurat.
      Să fie cu moderate şi moderaţi 😀

      Apreciază

  14. rofstef zice:

    Toate anotimpurile au un farmec aparte, eu aștept Primăvara mea dragă :))

    Duminică Plăcută !!!

    Apreciază

  15. 1lauralaly zice:

    Vara aproape isi incheie spectacolul. Inca e darnica si ne mai lasa ceva timp sa ne faruim si sa ne fie faruite amintiri. Amintiri pe care in alt (ano)timp sa le rasfoim. Mai e timp de inca un zambet ce are culoarea verii.
    Se apropie timpul anotimpului in care nostalgia poate va bate la usa sufletului. Vom rasfoi atunci calendarul sufletului. Ne vom aseza linistiti si ne vom reintalni cu noi din timpul de acum ce va fi devenit atunci.
    Se apropie anotimpul in care timpul are alt ritm. Un ritm bland, ce ne ingaduie sa fim.
    E timp… mai e timp de un zambet colorat de vara, o imbratisare impletita cu bucuria micilor evadari in care fredonam melodiile stiute de suflet. Scuze pentru marimea comentariului. M-a prins textul.
    Te imbratisez cu drag, Potecuta.

    Apreciază

  16. Suzana zice:

    Fiecare anotimp este frumos in felul lui. Invat insa sa nu le astept, doar sa ma bucur de ele.
    Cand astept ceva, vine prea repede si trece si mai si, asa ca nu are rost asteptarea! 🙂
    Seara frumoasa, draga Potecuta si o saptamana minunata!

    Apreciat de 1 persoană

  17. ina02s zice:

    Calendarul poate fi uitat. E anotimpul ce-l simti. Suntem destul de ”prinsi”, dar avem si ragazul in care privim cu ochi mari spre ce-i in jur. Descoperirile-s faine.
    Si deja mi-e dor de vara ce fu’ si mai e un strop din ea. Eu sunt oarecum solara (dependenta de el). Vara anul asta a fost pe gustul meu, cu mici exceptii – canicula de azi si ieri.
    Vina toamna, cum vrea ea, abia astept sa ma dea gata iar si iar cu ale ei culori.
    Vina si iarna cu chirait de copii dupa prima ninsoare zdravana si incremenirile ei de alb.
    Abia astept primavara mea cu verdele ei timid si toate inceputurile reeditate…
    Numai bine, Potecuta! cu drag,

    Apreciază

  18. ancasicartile.ro zice:

    Eu mă bucur că e aproape de final. Eu iubesc toamna. Căldurile de zilele astea mi-au sufocat și cele mai mici gânduri.

    Apreciază

  19. Aura B. Lupu zice:

    „În adâncurile iernii, am învățat că în mine este o vară invincibilă.
    Și asta mă face fericit.” ― Albert Camus
    Aș fi vrut să scriu altceva, dar mi-am amintit citatul ăsta, care exprima tot ce simt.
    Te îmbrățișez, Potecuță!
    Să porți vara mereu în adânc… ❤

    Apreciază

  20. Eu îmi doresc să mai rămână vara asta. A fost prea scurtă, a plouat prea mult și până la anul este foarte mult. Aș vrea să mai rămână cu noi.

    Apreciază

Lasă un comentariu