Diferenţe-ntre generaţii

N-am zis război, n-am zis prăpastie, n-am zis hău, am zis diferenţe. Şi n-am zis, am scris. Şi n-am scris „război”, pentru că nu cred că există unul. Şi mă voi referi la un caz particular, al meu, deci nu urmează un text documentat, un studiu aprofundat sau o expunere de exemple. Punct.
Acestea fiind spuse, să vă spun ce-am păţât. Primesc o invitaţie la o petrecere, la o zi de naştere. Sărbătorita, clasa a V-a. Ca să vă liniştiţi, părinţii ei m-au invitat, deci nu-s cu ea-n clasă. Am acceptat, normal. După ce-am acceptat, m-a lovit vidul interior: ce-i iau? Nimic. Nu, nu am zis că-i iau nimic. Nu-mi venea nimic în cap, semn că vidul de care ştiam încă e ermetic, se menţine bine pentru anii lui. M-am gândit, m-am răzgândit, m-am gândit iar, pur şi simplu nimic nu se lega. Am zis să-i iau ceva ce primeam noi în clasa a V-a. Dar era închis la muzeu la ora aia aşa că n-a fost bună ideea. Haine nu, că nu-i ştiu nici mărimea, nici preferinţele. Cărţi nu, că ştiu că e război acasă la ei pe tema asta, îi las pe părinţi să rezolve. Şi nici nu ştiu ce-i potrivit pentru vârsta aia şi ştiu că-i puţin ciudat să primeşti de ziua ta ceva ce nu-ţi place, mai ales când ai anii ăia. No, io ce fac până la urmă?

Am apelat la google, am scris „cadouri fete 12-14 ani”, am sperat că nu mă depistează după IP, să mă pună la căutări tâmpite, şi am admirat poze, căutând idei. Şi am găsit ceva ce mie mi s-a părut interesant, până şi eu aş fi vrut aşa ceva, sincer. Şi atunci, şi acum, că n-am mai multă minte. Se numeşte „Jurnalul meu secret”, e un caiet, tare frumos copertat, cu un pix şi o lanternă. Citesc la descriere că are foi goale pe care se scrie cu acel pix şi nu se vede scrisul decât pe întuneric, cu acea lanternă cu UV, că are şi ceva teste interesante şi drăguţe, nu din alea de personalitate, ceva ca un fel de cultură generală, şi alte chestii interesante pe alte pagini, are lăcăţel şi cheiţă. Am asociat imediat cu faptul că eu parcă scriam în oracole pe vremea aia, că în a VI-a m-am îndrăgostit de Dani C. din a VII-a B deci aveam secrete, şi mi-am zis că s-ar putea să fie potrivit.
Sun la librărie, să ştiu dacă-l comand pe net sau merg acolo, dau de o tipă din cale afară de amabilă care-mi zice că îi apare-n sistem „Jurnalul meu trăsnit” şi da, e unul secret, dar nu ştie dacă e cu pix din ăla magic. Zic că nu vreau trăsnit, că ăla nu ştiu cum e şi că ălalalt pare mai interesant. Mă întreabă dacă mă poate suna după ce caută, rămân mască, zic da, sună, zice că da, e pix, e lanternă, e tot ce trebuie. Iuuhuuuu.
Îi zic că merg după el, zice bine, zic mulţumesc, zice că nu am pentru ce, zic la revedere, zice la revedere. Eram în culmea fericirii că am scăpat de un gând şi am găsit ceva ce mie mi se părea potrivit. Paron, cool.

Şi mă duc la Mall. Şi merg ţintă spre librărie. Şi librăria era pe partea dreaptă, la nici 10 paşi. Şi cine, cine, cine apare din neant, fix acolo şi fix în braţele mele? Cineeee? Da, sărbătorita. Cu o prietenă. Şi nu ştiu dacă toţi fac aşa dar ele, când sunt tare încântate de ceva, rostesc 15 cuvinte în unul, să zică repede.
Şi zice ea, ui, ui, ui, ce am găsit, nu mai putem de fericire, e minunat ce am găsit, şi am găsit două, ultimele două, numai astea mai erau, avem amândouă, ce cool e, uite, uite. Şi scoate Jurnalul meu trăsnit. Şi eu mă scurg. Şi îmi vine să leşin dramatic, ca-n televonele, cu o mână la frunte şi capul pe spate. Dar îmi pică fisa mai repede decât i-a sărit Albei ca Zăpada mărul din gât, îmi revin în forţă şi zic: „foarte frumos e, bravo vouă, ce bine că aveţi acum la fel. Dar ştiţi că este acum o altă modă, multe fete au şi am înţeles că e tare fain, e un jurnal cu pix şi lanternă şi…”, sperând să aud că da, dar nu am mai avut bani, da, dar poate altă dată sau un salvator da? Wow, nu ştiam de el sau orice din gama asta.
În schimb, ce aud? Ah, da, ştim. Dar se strică repede lanterna şi nici pixul nu e ok, se vede scrisul, nu e cum se zice, nu-i aşa de fain ăla, ăsta e mai mişto.
A fost a doua oară când am vrut să leşin dramatic. Nu am reuşit, nu-s actriţă bună.

Panică, panică, meidei, we ar sinching! Şi, profitând de faptul că ea oricum nu se prinde, cum s-ar fi prins un adult, am abuzat ruşinos de inocenţa copilei şi am început să o chestionez. Şi? Jurnalul ăsta e cadou de ziua ta? Da. Şi altceva ce ţi-ai luat?
Şi de aici a început un dialog al surzilor şi al tolomacilor, în care surda şi tolomaca eram doar eu. Şi de aici se explică şi titlul, să nu rămâneţi cu ideea că l-am scris doar ca să atrag trafic şi să-mi umplu conturile. Nu-i nevoie, merg weekendul viitor la mare, la cules de scoici, şi-mi asigur eu conturile cu praf de… sare. 😀
Revin: din tot ce-a zis, am înţeles numai cuvintele de legătură şi la fiecare chestie eu întrebam ce-i aia, aia ce-i, hă? Că aş fi vrut să înţeleg exact ce vrea, să ştiu ce-i iau dacă a picat faza cu Jurnalul secret.
Adică:
-Ghiozdan holografic.
-Hă? Aia ce-i?
-Ghiozdan.
-Partea asta o ştiu, erau inventate şi-n vremea mea. Ce-i cu holograficul?
-Aşa e el.
-Adică aşa se numeşte?
-Nu, se numeşte ghiozdan.
🙄
-Şi holografic ce-i?
-Culoare.
-Adică aproximativ cum?
-Adică, aşa, ca o oglindă care nu e oglindă, că nu te vezi.
😯
-A fost la magazinul ăla, numai acolo erau de care voiam, nu mai are.
-Şi altceva?
-Păi, am vrut bile lol, dar sunt prea scumpe.
-Hă? Ce bile?
-Lol.
-Adică?
-Adică lol. Se desfac şi dai paginile, cam aşa, şi scoţi chestii.
-Adică dai pagini la bine?
-Nu chiar, dar cam aşa. Ca şi cum ai da.
Şi a mai zis ceva, dar tot din gama lui Hă?, n-am mai reţinut, era chineză.

Măi, parcă eram picată de pe Saturn direct în mijlocul mallului şi parcă eram născută la 1800 şi am aterizat în mijlocul civilizaţiei, aşa m-am simţit. Nu puteam pricepe ce îşi doreşte copila aia şi pace.
Am cedat, am zis că-i destulă informaţie şi am mers spre bile lol, să nu mă vadă. Acolo m-a lămurit o doamnă care nu era angajată, era o clientă care a auzit când am întrebat un angajat de ele, că e ca un fel de ou kinder mai mare şi că e o chestiuţă mică acolo şi că nu merge pentru un cadou, că-i practic un nimic. Ghiozdan holografic nu mai există nici pe net, exact din ăla, deci nu am rezolvat nimic în urma interogatoriului. Ba am rezolvat ceva: mi-am confirmat faptul că-s cam învechită. Şi asta ustură rău! Şi încep să înţeleg când ne mai ziceau bunicii că parcă vorbim altă limbă. Şi asta ustură la fel de rău!

Fiţi sinceri, voi ştiaţi ce-s alea bile lol? Cred că mi-e frică de răspunsuri. Dar rezist!

Foto

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

94 de răspunsuri la Diferenţe-ntre generaţii

  1. anasylvi zice:

    Un jurnal din acela cu cheita si lacatel i-am cumparat si eu fetei mele acum vreo doi ani, chiar dragut. Tot de la ea stiu si eu de holografic, parca si de bile lol, oricum pe o ureche imi intra, pe alta imi iese. Au tot fost tot felul de chestii la moda: spinner, cub antistress, kendama, nu mai zic de nebunia cu slime. Daca stii ce telefon are, poti sa ii iei o husa faina, zic eu ca e un cadou cool. Un parfum dragut poate, sunt si niste cutiute tare dragute de bijuterii care arata ca un cufaras, cu oglinda, din lemn vopsit frumos. O bratara cu simboluri? Ce zici? Cat despre diferentele intre generatii, sunt normale. Trebuie sa ne mentinem „upgradati” hehe.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Roxana Negut zice:

    As incepe si eu: pe timpurile mele..dar mi-e ca par prea batrana
    😀 Nici eu nu stiam niciunul : ghiozdan holografic , bile lol 😀 dar acum mi-ai dat idei . Fetita mea implineste 13 ani peste cateva luni. 😉 O saptamina frumoasa!

    Apreciază

  3. ina02s zice:

    Sunt clar diferente intre generatii.. Eu de bile lol nu stiam, recunosc. Restu’ mi-au trecut pe la ureche. Oricum am trait cu tine drama intalnirii… a cautarii…
    Pitica mea (16 ani) se duce in club cu pustiul ei ce canta in deschiderea unui concert rock, cu mama lui si cativa colegi de clasa. Vine si-mi spune mie, cand imi pove diverse, si-i fac vre’o observatie, ca n-am incredere in oameni!!! Eu mor si inviez, da?!?!

    Apreciat de 1 persoană

  4. ecoarta zice:

    😂🤣🤣😅…🤔😣
    Ai inteles!?
    Revin la propria-mi stare de „normalitate”: nimic. Nu am auzit de bile, de ghiozdane, de chestii cu holograme, dar de jurnale, da…
    Sa ai o zi buna!

    Apreciat de 1 persoană

  5. Florina zice:

    Dragă Potecuta, habar n-am ce-s bilele alea, desi sunt mama (si) de fata, culmea, dar am ras cu lacrimi la articolul tau. Pe bune. Acum sincer, care-i faza ca azi am citit 2 bloguri, 3 cu al meu si am ras la ambele articole (al meu nu se pune 🙂 🙂 🙂 ) E o conspiratie a bloggerilor sa facem zilele de luni mai faine (mai misto, cum zic aia ca mine care au trait peste 3 decenii in Bucuresti) sau ce? Si, daca nu-i o conspiratie, hai sa ne vorbim toti: LUNI postam chestii amuzante ca s-asa e o zi mai putin faina (no, mai naspa am vrut sa zic) cum ti se pare? 🙂

    Apreciat de 2 persoane

    • Eu aşa m-am trezit, cu ideea că e musai să vă povestesc şi tare mă bucur să ştiu că te-ai amuzat, mai ales că şi la tine e cu veselie! Da, nu e o idee rea să fie aşa-n fiecare luni, mai ales că se spune că dacă începi săptămâna râzând, tot aşa o duci 😀
      Veselă să îţi fie toată ziua! Şi mulţumesc, Florina!

      Apreciat de 2 persoane

  6. ioansperling zice:

    😂Eu nu-mi mai fac probleme! Presupun ca clasificarea mea este undeva intre demodat si senil! Am invatat ca adult o limba straina + cam tot ce tine de computere in aceasta limba. Nu stiu engleza si nici nu doresc si am lipsit vreo 30 de ani din tara. Cateodata apuc in fata unui post Tv si recunosc limba romana dar fie nu inteleg totul fie e prea repede sa prind totul! Da sunt ardelean dar eram si inainte sa plec! Sanda Taranu nu vorbea intr-o luna cat vorbeste una pe Pro Tv intr-o ora!
    Pentru cadouri eu o am pe nevasta-mea! Tu ca femeie ai tras iara lozul necastigator!

    Apreciat de 2 persoane

  7. Ella zice:

    Nici eu nu prea am înteles ce vrea domnisoara ca na … e în Romania, dar daca ma întrebi aici cam ce si-ar dori un copil (baiat) de 8-9 ani stiu! Ca nu degeaba sunt bunica! 😆
    Asa ca … nu ai nepoti, vecini sau alti cunoscuti de varsta apropiata cu domnisoara în cauza ca sa te informeze? Copilele de varsta sarbatoritei tale, ma refer aici. doresc cosmetice, parfumuri … 😆
    Nu ai sa reusesti niciodata sa ti pasul cu trendul la copii … decat daca faci unul! Mwahahahahha!
    Pupici, saptamana frumoasa draga mea!

    Apreciat de 1 persoană

    • Adică la voi nu există bile lol? Hehehehe!
      Nu prea am pe cine întreba, Ella. Şi oricum, la câte sunt acum, fiecare e cu pasiunile şi cu preferinţele lui. Da, ştiu că-s cu truse de machiaj şi cu nebunii din astea, dar nu m-aş băga, şi eu prefer să-mi iau singură dacă nu e chiar ce folosesc aşa că e sensibilă treaba. Adică am primit, dar de la cine ştia cam ce-mi place. Greu cu fetele astea, zău. 😀
      Săptămână frumoasă îţi doresc şi eu! Te pup!

      Apreciat de 1 persoană

      • Ella zice:

        Sa stii ca si banii în plic sunt o idee … aici se practica foarte des. Si ce se mai practica, sa întrebi sarbatoritul ce-si doreste! Este excellent asa! Numai olandezii cred ca au idei din astea dar sunt bune! De ce sa daruiesti ceva ce nu place si va sta aruncat prin sertare … dulapuri sau stiu eu … 😆

        Apreciat de 1 persoană

  8. psi zice:

    la tine am citit/ auzit prima oară de ghiozdan holografic și bile de-alea.. ăă… lol?! ce babă sunt! :))))

    Apreciat de 1 persoană

  9. M-ai amuzat teribil, dar te inteleg perfect. Mie inca imi mai spun cei dragi ” puiule”, „papusica”, „fetita mea”, deci nu sunt chiar baba. Ma gandesc, totusi, ca daca as avea copii chestia asta s-ar schimba. Ce vreau sa spun este ca, atunci cand ma întâlnesc cu nepotica mea de 15 ani, ma simt efectiv din alt secol si nu sunt de acord cu nimic si nu pricep nimic. Aveam impresia ca sunt un om deschis la minte, dar se pare ca m-am inselat. Daca aveti si voi probleme din astea, va spun, fara rautate, ca ma simt mai bine.

    Apreciat de 1 persoană

    • Mă bucur că te-ai amuzat! Îţi mulţumesc mult!
      De acord sunt cu toate, am zis doar că n-am minte multă. De priceput nu prea pricep, mai ales când îi aud cu jocuri în reţea şi alte bazaconii 😀
      Deci tot din alt secol mă simt şi eu…

      Apreciat de 1 persoană

  10. ane zice:

    Ghiozdan holografic am văzut, locuiesc într-un oraș fălos.🙂 de bile lol, nu! Dar m-am informat pe YouTube. Mi-am înbogățit vocabularul.😏 Merci, Potecuță!

    Apreciat de 1 persoană

  11. Am ras cu lacrimi, te si vedeam in mijlocul mall-ului. Nu-ti face griji Potecuta, nici eu nu stiu de bile lol si ghiozdane holografice, cu toate ca am si eu o fata de aproape 15 ani :). Noi avem alte preocupari, haine de nu stiu unde, alea obligatoriu ca asa e la moda, iar daca scrie ceva cu Stranger Things sau Riverdale e perfect. In rest, cand am ceva de cumparat, ii cumpar carti, cu asta nu am cum sa dau gres. Si eu ma simt cateodata din alta epoca, mai ales ca Ana nu uita sa-mi reaminteasca ca sunt „din Evul Mediu” sau din „Antichitate” dupa caz. 🙂 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    • Ana e fiica ta? Să îţi trăiască!
      Ia spune, tricouri cu paiete reversibile avem? 😀
      Mă bucur mult că te-ai amuzat! Şi zic că eşti o norocoasă dacă cu cărţile ştii că nu dai greş. De fapt, nu prea avea cum să fie altfel, cu o mămică ce scrie aşa ca tine 😉
      Te pup, Nicole!

      Apreciat de 2 persoane

  12. Ana G. zice:

    Văleu! Nu-mi aminti! Vine ziua nepotului, ce-i iau?! Eu sunt de pe vremea lui Tutankamon, așa că nu mai pricep mare lucru. M-am străduit eu să țin pasul, dar când ești bătrân mergi mai încet, așa că am rămas în urmă…

    Apreciază

  13. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar îmi par niște kitsch-uri bilele alea lol. E drept că nici eu nu sunt de ieri-de-alaltăieri… De ce oare lăsăm să fie înlocuite jocurile ca scrabble (să zicem) și cărțile cu porcăriile astea din plastic? Mi se pare trist și de rău augur. O fi vremea de vina. 😀

    Apreciat de 1 persoană

    • Nu cred că ai pe cine să superi, îmi place să cred că aici sunt respectate toate părerile.
      Hm. Nu ştiu de ce. Eu în cazul ăsta nu-s responsabilă cu educația, eu voiam doar să caut un cadou pe placul ei. Multe au fost înlocuite. Cele mai multe… din vina noastră.
      Mulțumesc, Zina!

      Apreciat de 2 persoane

  14. ecaleopi zice:

    Eu, una, nu am auzit niciodată despre, nici ca și noțiuni, dară să mai știu și ce reprezintă…!

    Apreciat de 1 persoană

  15. Ivy zice:

    Am păţit la fel săptămâna trecută, când o fetiţă din grupa mea, o chemă şi Maria, plângea ,,de sărea cămeşa de pe dânsa”, vorba lui Creangă, că e ziua ei şi nu are pinata. Să o liniştesc, îi spun că mă iubeşte bucătăreasa grădiniţei şi ne face ea o pinata că are făină în magazie, eu cu gândul că e un fel de scoveargă. A început şi mai tare să plângă şi nu am înţeles ce este pinata până nu am căutat pe Google. Apoi am sunat-o pe maică-sa, oferindu-mă, dacă nu are bani să punem toţi şi să-i luăm Mariei pinata. Eu vorbeam repede să nu aibă maică-sa timp să zică nu, ea, săraca, explica că ziua Mariei e in august, dar fiind leoaică, i-ar plăcea în fiecare zi să fie sărbătorită. Potecuţo, ştiai de pinata? :))))

    Apreciat de 1 persoană

    • Hahahahaha, nu mai poooot! Biata copilă, mi-e milă de ea, dar când mă gândesc la tine şi la cum cred că ai reacţionat la ambele veşti, şi la ce e pinata şi la aia cum că nu e ziua ei, mă prăpădesc de râs.
      Ştiam. De anul trecut din vară, deci stai liniştită, nu-s mai informată. Că tot de la copchila asta, fiind la ei la un grătar, am auzit că se poartă la zile de naştere. Eu prima dată am crezut că-i o băutură, asta am şi zis, normal că a râs de mine, cum e … na, că acum îmi scapă. Aia de se serveşte din castron, … ptiu, ce lapsus am. Sper că ştii ce vreau să zic.
      Tu îţi dai seama că dacă eram şi eu acolo şi dacă era anul trecut faza, fata asta primea plăcinte şi un fel de suc de la noi? 😀 😀 😀

      Apreciat de 1 persoană

  16. tink3rbe11 zice:

    🤣🤣 Doamne! Chiar voiam să scriu undeva la tine dacă nu ai în plan și o postare veselă că tare mai aveam nevoie!!!! Pentru asta îți multumesc!
    Măi, a mea are 12 ani și să știi că nu știu ce e ăla ghiozdan cu Hologramă sau, Hă! Faza e ca un jurnal, fie el și cu pix normal și un lăcătel… merge la vârsta asta.
    Oricum, este vârsta la care nimic nu ți se pare potrivit și faptul că nu știi cum este educat nu te ajută, deci irelevant.
    Și ce știm noi că ar fi ok, de fapt este că nuca în perete. Nu este bine, dar de multe ori prefer să dau banii de cadou să-și i-a ce-i place decât să îi văd dezamăgirea în ochii acelui copil.
    Eu i-am luat la 12 ani( luna trecută) un peștișor, din ăla în bol. A fost super încântată.
    Dar, copii diferă.

    Apreciat de 1 persoană

    • Mă bucur mult că te-ai amuzat şi că aveai nevoie de asta, înseamnă că a venit la fix păţania mea! 😀
      Deci am avut dreptate cu Jurnalul, ar fi fost potrivit. Na, dacă ea şi-a luat exact atunci altul şi ştia de ăsta că e cu ceva minusuri, nu am avut ce face.
      E foarte bună ideea cu peştişorul în bol, să ştii că voi ţine minte. Că asta nu cred că îi pune în vreo dificultate pe părinţi şi nu crează niciun fel de disconfort. Adică nu e ca şi cum mergi la copil cu un câine, să mai stea şi la bloc 😀 😀
      Mulţumesc pentru idee!
      Să ai o zi bună şi frumoasă!

      Apreciază

  17. Beta zice:

    Tare draguta plina de veselie povestioara ta. Nu am auzit de bile, ghiozdane holograf, etc. Nepotelul meu traieste in Canada si nu ma tine la curent cu rechizitele doar pe unde se plimba si ce dorinte are, ha, ha, ha.

    Apreciază

  18. Diana zice:

    In timp ce zambeam – la fazele cu „hă!” am râs!! (si pentru ca ma recunosteam pe mine) – mi-am imbogatit cunostintele in materie. 🙂 🙂 Acum stiu ce-i ghiozdanul holografic, jurnalul secret si ce-s bilele lol – cred ca m-ar tenta (imi plac ouale kinder!! am o colectie de astfel de jucarii), dar cand vreau sa ofer daruri pustanilor si pustoaicelor!!! Pfuuuu! Ii „chestionez” inainte de ziua lor cu ceva timp si daca ei nu-s prea clari (in sensul ca nu pricep ce vor) :)) – sau bugetul nu-mi permite – ii intreb pe parinti sau intreb in magazine ce vor „azi” copiii care au varsta cutare.. Am aflat multe, si pe toate le-am uitat dupa ce am „rezolvat” cu darurile. 🙂
    Cred ca vei avea succes cu ceea ce zici ca ai cumparat in final, mai ales ca ii place sa mestereasca.
    Zile senine iti doresc! „Problema” cadourilor sa fie singura ta problema! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    • Tot ne-am ales cu ceva din toată treaba asta, Diana. Ne-am pus la curent cu noutăţile 😀
      Bine, anul viitor voi fi fix în aceeaşi situaţie cu fata asta, că astea de acum vor fi demodate deci iar voi trece prin asta 😀
      Şi eu sper să îi placă, ştiu că face, mi-a dat şi mie brăţară împletită de ea, din aţă şi fir de plastic. Deci astea, că-s şi cu pandative, sper să îi fie pe plac. Dacă nu… nu. 😀
      Aşa să ne fie la toţi, Diana! Îţi mulţumesc mult şi îţi doresc şi eu numai bine!

      Apreciază

  19. Eu nu am auzit nici de bile, nici de holololo d.ala si nici macar de jurnal 😀 si am… eh, am putin peste 18 ani :)))) nici nu.mi bat capul cu ce mai apare, caci apar si dispar ca ceata. La cadouri, la mine e simplu, merg pe gablonțuri 😀

    Apreciat de 1 persoană

    • Nici eu n-am auzit şi eu am fix 18 ani 😀 😀 😀
      Fix 18 peste… nici nu stau să număr.
      Că mare dreptate ai tu. Ce rost are să ne batem capul dacă mâine vor fi expirate deja? 😀
      Te pup, Călătorule! Îţi mulţumesc!

      Apreciază

  20. Suzana zice:

    Mi-ai adus aminte de cat de greu mi-a fost sa-i iau ceva nepotelei de ziua ei.
    Ma uitam cu infricosare la raionul de jucarii si anticipam efectele asupra ei. Cutii mari si colorate si continut mic, la propriu si la figurat. Asa ca pana la urma am revenit la carti pentru desenat si
    culori! 🙂
    Am incercat mereu sa-i ofer ceva care sa-i puna mintea la contributie, sau sa invete o noua deprindere. Cam asta-i rationamentul meu. Cat privestele ghiozdanele cu sau fara hologame, mi se par monstruos de mari pentru trupul lor. Mi se pare chiar oribil sa fie obligati sa mearga la scoala cu atatea lucruri. Eu stiu ca aveam un ghiozdanel potrivit, in care intrau de toate fara probleme. Si nu, nu era geanta lui Mary Poppins! 😀
    Si nu,nu stiam de ceea ce ai spus tu! Asa ca suntem mai multi…
    Numai bine si zambet, draga Potecuta!

    Apreciază

    • Cu cărţile de desenat nu ai cum să dai greş. Dar aici era mai greu. Şi foarte bine faci că nu alegi cutiile alea, mi se pare ceva de neimaginat. am intrat şi eu cu ocazia bilelor lol la Noriel. E cevaa… Nişte preţuri extrem de mari pentru ceva atât de mic, la orice. Dar am înţeles că sunt chestii de prin desene sau jocuri deci foarte populare printre ei. Dar nu te poţi apropia.
      Da, din păcate e o problemă treaba asta cu ghiozdanul. Şi deşi e vinovat sistemul, sunt vinovaţi părinţii, singurii care au de suferit sunt bieţii copii.
      Îţi mulţumesc, Suzana! Numai bine îţi doresc şi eu!

      Apreciază

  21. Mare problemă-i cu diferențele astea, mai ales când trebuie să faci un cadou. Mi-ai amintit că și eu trebuie să-i iau ceva nepoțelei mele de 3 ani, care vine de Paște în țară. La hăinuțe nu mă pricep, iar la jucării nu știu care-i sunt potrivite și nu mi-au luat-o părinții înainte. Mai ales că prin străinătate și în orașele mari se găsesc cele mai trăsnite și sofisticate invenții de acest fel.

    Apreciază

  22. Stai liniștită, nici eu nu știam, dacă nu citeam în articolul tău, ce-s ălea bile lol și nici ghiozdan holografic.

    Apreciază

  23. Amalia zice:

    Iti marturisesc ca am ras copios in timp ce mi te imaginam deslusind tainele copilariei de azi. Nu stiam nici de ghizdanul holografic, nici de bilele lol, fiindca noi am trecut de categoria de varsta 10-12 si mergem pe 14-16, daca o exista asa o departajare. 🙂
    Ca orice parinte, am facut marea greseala sa ii cumpar mezinei cam tot ce ochii ei au poftit (sau „moftit”), ca apoi sa supraincarc locuinta cu extrem de multe nimicuri. Ajung nimicuri, fiindca se plictisesc foarte repede de lucruri si mereu isi doresc altceva. Asa ca, orice cadou ii oferi fetitei se va bucura de el, cu conditia sa nu aiba deja acel obiect.
    Pentru fetite mai mari de 10 ani, obisnuiesc sa le cumpar gentute. Fie pentru sport, daca practica unul, fie rucsacele, iar daca stiu ca le place sa fie elegante, ma bazez pe o posetuta eleganta. Stii tu, gentile nu sunt niciodata de ajuns. 🙂

    Apreciază

    • Mă bucur că te-ai amuzat, Amalia!
      Eu cred că există şi e necesară. Că la vârsta asta şi un an contează şi diferenţele sunt mari de la un an la altul. Nu ştii că noi, la 14 ani, nu ne mai uitam la ţâncii de 11? Acum mai contează 3 ani în relaţiile de prietenie? No vezi? Apăi la haine, jocuri, cărţi… nici nu vreau să mă gândesc cum îşi schimbă preferinţele. 😀
      Bună ideea cu gentuţele! Cred că adaug şi o gentuţă la cadou. Şi gata, zic că-i bine aşa.
      Mulţumesc mult, Amalia!
      Zi bună să ai!

      Apreciat de 1 persoană

  24. Iosif zice:

    Omul muritor, are memoria si perceptia realitatii extrem de limitata, iar viteza extrema în care este angrenata si suprasolicitata mintea omului, este cu mult depasita de inteligenta artificiala, însa aceasta viteza va duce omenirea spre bulversare totala, o anarhie mentala în care cei ce sunt atrasi se vor volatiliza în abisul neantizarii acestei spirale a evolutiei necontrolate de mintea naturala ci de computerele superinteligente, în spatele carora decidentii „papusari” ai sistemului lui „Mamona” controleaza totul pe Terra,
    „Ce a fost va mai fi si ce s-a facut se va mai face; nu este nimic nou sub soare.” – Eclesiastul –
    Fii binecuvântata si luminata de Întelepciunea de sus, draga Potecuta !

    Apreciază

  25. Alex zice:

    Ha, ha! Ai un umor teribil, dragă Potecuță. Auzi? Mai aveți locuri libere în „clubul învechiților”? Că vreau să mă înscriu și eu. Habar nu am despre toate aceste „bâzdâgănii” atât de la modă printre copii. Deja am început să simt din plin „învechirea” cu mica mea Sara, care îmi povestește despre multe jucării, despre care ascult cu gura căscată. În anii ce vor urma, cred că mirările mele vor fi și mai mari, fără îndoială. Cine știe ce bile lol… trol… carambol… vor mai apărea și alte chestii holografice. O să vă țin la curent. Negreșit! 🙂
    Dar mi-a mai venit un gând: nu ne lăsăm noi la aceste provocări ale copiilor! 😀 Nu-i așa?

    Apreciază

    • Mulţumesc frumos, Alex!
      E loc destul, nu-ţi face griji! 😉 😀
      Eheee, stai să vezi că doar numai azi nu-i mâine şi-n loc de jucării îţi va povesti despre lipgloss, „cu ochi lungi, sprâncene lungi”, poşetuţe şi portfarduri 😀 Să ne ţii la curent neaparat!
      Nu ne lăsăm, le învăţăm şi probăm pe toate 😀 😀
      O zi veselă îţi doresc!

      Apreciat de 1 persoană

  26. Am râs cu lacrimi. Ar fi fost culmea să fii a V-a . Ăsta da şoc! Chineză e pentru mine tot ce-ai încercat să descrii. Am cumpărat cândva un robot super mega trăsnet pentru un nepoțel de 11 ani. Abia aşteptam să-i văd bucuria şi tare m-a lovit de-mi venea şi mie să leşin dramatic. A strâmbat din nas, l-a aruncat şi mi-a spus:” eu sunt deja mare, nu mă mai jic cu roboțeii.” Poftim? Eu la 14 ani mă jucam cu păpuşile!!!
    Una peste alta fac tot posibilul să țin pasul cu noile generații, însă adesea mă simt depăşită.

    Apreciază

    • Hahaha, ar fi fost protecţia… tuturor vieţuitoarelor la mine acasă: oameni, copii, animale, gâze, plante etc 😀

      Vaaaai! asta da lovitură! Eu, la 14 ani, am primit o tonă de pluşuri şi am fost cea mai fericită. Şi acum m-aş bucura de ele deci e clar că nu trebuie să le iau copiilor din jurul meu ce aş vrea eu 😀
      Săraca de tine, mă gândesc cam cum a fost… dacă nu mai vrea robotul, îl vreau eu 😀 😀

      Apreciat de 1 persoană

  27. Ai povestit delicios. Mai vreau.

    Apreciază

  28. Maria zice:

    Despre LOL am aflat cam tot așa ca tine, doar că de la fi’mea (8 ani) care văzând că nu mă scoate din „huh???” m-a luat de mânuță și m-a dus la raft să îmi arate. În apărarea ei aș adăuga și că mi-a spus „da, sunt niște prostii, știu”
    Ghiozdan holografic – no way.
    Ce-am văzut frumooooos sunt pachetele de la melscience și cele de la kiwico. Și, chiar dacă implică niște cărți, cutiile de la owlcrate jr sunt așa de frumos ambalate că cred că ți-ar ierta cartea 🙂

    Apreciază

    • Avea mare dreptate fiica ta, chiar sunt prostii. Am căutat acum ce ai spus şi da, arată tare bine şi par tare interesante. Din păcate, nu mai am timp să iau acum, dar voi ţine minte, că şi anul viitor vor fi potrivite aşa că îţi mulţumesc pentru idee!

      Apreciază

  29. Potecut, am ras cu lacrimi. Dar daca tu nu ai trecut de faza Hă, eu nici nu indraznesc sa ma gandesc cu ce se mai joaca astazi copiii .Ce bile lol, ce ghiozdan holografic? habar nu aveam ca exista asa ceva. De jurnalul ala m-am lovit intamplator, dar nu suficient de tare incat sa imi ramana in minte Dar tu spune in continuare ca mie imi cresc nepoatele si se asteapta sa stiu totul. Deocamdata ma pun la punct cu desenele animate si fel de fel de personaje, dar cat de repede nu va mai fi de ajuns. Ca o sa patesc ca fiica-mea, Ioana, careia, ii spune intr-o zi fetita ei de cinci ani: mama, dar noi cand mergem la Andra( vara fiica-mi care locuieste in Scotia), ca ea sta acolo unde e castelul Meridei. Pai care e problema am intrebat eu. Cum care, tu stiai ca Merida era din Scotia, ma intreaba Ioana mirata, ca eu habar nu aveam. Normal, raspund eu mandra ca am lectiile facute, pentru toate Elsele, Anele, Vaianele , Tianele si mai stiu eu ce. Dar de aici la bile lol…
    Abia astept experienta urmatoare 😀

    Apreciază

    • Mă bucur că te-ai amuzat, draga mea!
      Eu zic să nu te străduieşti să ţii minte chestiile astea cu bile lol şi ghiozdane holografice, că deja azi cred că sunt expirate, ştii doar că se schimbă moda printre ei de pe o zi pe alta. Aşa că stai liniştită, nu-ţi încărca memoria cu asta. Până vor fi ele la vârsta asta, bilele lol vor fi istorie 😀
      Eram gata să mă fac de râs definitiv întrebând cine e Merida 🙄 😀 Bine că n-am întrebat!

      Apreciat de 1 persoană

  30. Monica Tonea zice:

    Haha. Hă?! N-a auzit de ce spui tu acolo si ce bine imi pare ca am copii mari. Cat mi-am batut capul cu cadourile, pana a ramas golit de idei. Am scapat. Pfiu. Grea misiune ai avut :)). Ma bucur ca am scapat dar etapa asta la care am ajuns ma lasa masca. Acum suntem asa: stii, nu aranja vreo excursie in familie in august ca eu plec cu Justine undeva in Europa. Parisul e scump, dar am vrea la mare undeva. What?! Nu, auzi, pot sa merg, am voie etc. De unde? Si, 15 ani batand pe 16. Unde sunt bilele alea sa alerg dupa ele desi nu stiu ce caut 😄😄.

    Apreciază

    • Uăă… etapa asta a ta e frumoasă tare, dar da, e clar că e cu lăsat mască. Hmm, fiecare zi cred că vine cu o surpriză 😀
      A fost ciudată experiența dar a trecut, am scăpat cu bine şi ştiu ce mă aşteaptă viitor. Cred că o voi întreba de acum ce vrea, să am timp 😀
      Te pup, Monica!

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu