Frânturi de jurnal

Afară… se-mbrăţişeză clipe şi se strivesc idei. Se croşetează planuri şi se cern iluzii printre începuturi de seară care amestecă umbrele până ajung să se confunde între ele şi, pentru că nu mai reuşesc să evadeze din labirintul ăsta spectaculos, ajung să se identifice cu tot ce-ntâlnesc. Umbră cu umbră, om lângă om, suflet râvnind la alt suflet.

Azi… o zi liniştită după o furtună de nicăieri, creată poate din goluri sau din preaplinuri, încă nu ştiu şi nici nu cred că vreau. Nu judec deci nu stau să analizez. Din nou două grupuri mari care disputau un subiect ce durează deja de ani de zile fără să încurce pe nimeni. Dar e bine acum, s-au liniştit ape, au încetat ploi, ici-colo au ieşit ghioceii, ce-a rămas în urma furtunii? Speranţa că şi anul viitor vor fi motive de a o lua de capăt, poate la fel de înverşunaţi.

Poate! Că uneori, o singură clipă e suficientă pentru a trage alte concluzii. Sau un singur pas pe lateral, pentru a vedea totul din cu totul alt unghi. Buufff! O bulă care s-a spart, un fum din care azi n-a mai rămas nici o urmă. Eu? Nu, eu n-am păţit nimic, am asistat în tăcere la lupte în care singura armă a fost cuvântul. Oh, şi cât de tăioasă e arma asta câteodată. Nţ, nţ, nţ.

Mă gândesc… m-am gândit să vă întreb ceva, să vă invit la o discuţie. Dar mi-am dat seama că e prea complexă treaba şi mai bine o las pentru o postare separată, sper să nu uit. Era despre cum uneori vrem să dăm impresia că suntem buni, scoţând în evidenţă un defect al altuia. Dar cum spuneam, altă dată. Am citit ceva şi de acolo m-am trezit gândindu-mă cum vine asta: eu sunt bun pentru că nu fac ca ăla care-i rău? Hmm, rumeg şi revin 😀

Ascult… ooo, dar cum ascult! Cu căştile ascult, cu inima ascult, cu tot ceea ce mă compune ascult ASTA

Şi atât pentru azi.

Foto

Acest articol a fost publicat în Suflet pe poteci și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

41 de răspunsuri la Frânturi de jurnal

 1. Iosif zice:

  Minunate si profunde reflectii, exprimate în text si în melodie, care nu îmi sunt straine, chiar îmi sunt cunoscute si arhitraite pe propria-mi piele. 🙂
  Sunt îndragostit de Cuvântul Cel Sfânt si cuvinte,
  Chiar daca pamântul ar arde în flacari de foc.
  Chiar daca în Suflet, devin sabii, pumnale, cutite,
  Nici moartea nu-mi poate rapi, superbul meu loc.
  O seara si un Weekend binecuvântat de IUBIREA TATALUI CERESC, draga Potecuta !

  Apreciat de 1 persoană

 2. Mulțam pentru melodie, chiar aveam nevoie să mai ascult și altceva, căci eu în general mă setez pe unele și cam pe alea le ascult obsesiv 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 3. Imi place tare mult cum scrii Potecuta 😘! Iti multumesc ❤️!

  Apreciază

 4. Suzana zice:

  Melodia este noua pentru mine si mi-a placut taaaare mult!
  Eu nu ma mai simt in stare sa asist la lupte- dispute! Ideile importante sunt strivite asa cum ai spus iar cauzele sunt multe si marunte si cumva periculoase. Cred ca doar Dumnezeirea ar putea face pace si ordine, dar cine s-o asculte…

  Un weekend placut, draga Potecuta! Sper sa vina primavara mai repede! 🙂

  Apreciază

  • Mă bucur că îţi place, Suzana! A fost o bucurie descoperirea ei.
   Ai mare dreptate! Uneori însă nu prea ţine de noi dacă asistăm sau nu, ne ies în cale disputele astea şi e foarte bine când oamenii-şi spun punctul de vedere. Nu înţeleg însă înverşunarea, mai ales când e vorba de ceva ce nu face rău nimănui şi nu obligă pe nimeni la nimic. Dar na… e în natura noastră să dăm cu pumnul câteodată.
   Vine, vine 😉
   Îţi doresc o zi cât mai frumoasă!

   Apreciază

 5. Ioana zice:

  Măi Potecuță, măi.. ai tu un dar al tău de a scrie.. Așa frumos săteam eu cu bărbia sprijinită în mâini și te citeam cuprinsă de-o visare.. Mă transpui de fiecare dată în realitatea ta, în imaginile pe care le descrii, de parcă aș fi și eu acolo, cu tine.. Și îmi place teribil. La fel și melodia.

  A fost o săptămână grea pentru mine, și acum mă simt așa liniștită.. Mulțumesc! 😉

  Apreciat de 2 persoane

 6. E cel mai simplu sa crezi ca ești mai bun doar prin comparații cu un reper mai slab.. unii uita ca nu trebuie sa te fălești cu bunătatea… cea adevărata e cea ascunsa, cea care își arată fata doar in străfundul inimii tale… și acolo rămâne sa îți însenineze ziua, sa îți picteze zambete in colțul gurii… o seara liniștita!

  Apreciat de 1 persoană

 7. Potecuta, o tot repet, vina o poarta sistemul de educatie. Din clasa a I-a si pana inchidem ochii ni se repeta ca suntem in competitie cu cei de langa noi. Asa ajungem, din pacate, sa raportam totul la cel de langa noi. De la eu am un stilou mai bun decat colegul, in clasa a I-a, sau eu am luat 10 iar el -10 pana la uite ce televizor eu ma i bun ca al vecinului de la 4.
  Daca asta e un mod de viata, firesc ca apar degenerarile.
  Cine, ma, Ion? ala e prost de bubuie. Pai uite ce bun sunt eu in domeniul asta, iar el, praf si pulbere.
  Din pacate lucrurile vor merge din rau in mai rau daca pastram actualele standarde ale „realitatii”

  Apreciat de 3 persoane

  • Dacă voi reuşi să scriu postarea, vom vorbi pe caz concret, aşa e mult prea complicat. Acolo e vorba de aceeaşi meserie, acelaşi domeniu. De exemplu, gogoşeria mea va fi mai bună pentru că nu va vinde gogoşi cu muştar cum face gogoşeria de lângă şi ştim cu toţii că gogoşile cu muştar sunt rele. Despre asta vorbeam. Dar dezvoltăm la postarea respectivă.

   Apreciat de 2 persoane

 8. Mugur zice:

  Dacă până și bunătatea o vedem doar în comparativ…
  Cred că este printre puținele care nu ar trebui să aibă termen de comparație. Ești bun sau nu, fără să existe un „mai bun”, căci uneori „mai binele este dușmanul binelui”, cum spune o zicere.
  Și, ca să nu se creeze confuzii, vorbesc de acea bunătate interioară, de dorința de a-ți ajuta aproapele, de a aduce alinare, etc.

  Astăzi, afară, gândesc și ascult,
  Merg în amintire, cândva, demult,
  Când viața era ca un joc de copii,
  În care cu drag îți tot vrei să revii.
  O lume în care mereu îți dorești
  Să te joci frumos și să asculți povești,
  Să vezi frumusețea unui fir de iarbă,
  Fără de cuvinte șoptite în barbă.
  O lume frumoasă, de vise și flori,
  Plină de soare și fără de nori.

  Apreciat de 2 persoane

  • Nu, Mugur, nu despre acea bunătate era vorba. De aia am şi lăsat subiectul pe altă dată, aşa e mult prea vast şi nu am putea discuta. Dar da, acea bunătate interioară nu ar trebui să aibă termen de comparaţie.

   Oh, ce frumos! Dar cred că ne putem întoarce la acea perioadă dacă ştim să ne facem un mic univers cu poveşti şi culori.
   Îţi mulţumesc!

   Apreciat de 3 persoane

 9. Un text plăcut, cu nuanțe poetice, presărat cu gânduri în care ne regăsim fiecare din noi, cu sentimente ce ne încearcă adesea și o întrebare la care aștept să răspund atunci când o vei detalia, după cum ne-ai dat de înțeles. Până atunci o voi rumega pe îndelete. 🙂

  Apreciază

 10. 9 zice:

  Nu compar faptele mele cu ale altora. Fiecare e unic, iar binele si raul sunt atat de…subiective.

  Apreciază

  • Aşa şi e!
   Hm, nu despre bine şi rău aş fi vrut să vorbesc. Sper să mă apuce hărnicia să scriu postarea aia zilele viitoare şi atunci punctăm pe subiect. 😉
   Îţi mulţumesc frumos!

   Apreciază

 11. anasylvi zice:

  Furtuni in pahare cu apa, de cele mai multe ori. Mai bun, mai rau, relativ e totul, in general.

  Apreciază

 12. Frumoasă melodie, profunde cuvinte… Cumva ai darul de a pătrunde în sufletul omului. De a-l trezi, răscoli, linişti… Weekend-ul îl păstrez mereu pentru a te vizita şi uneori abia aştept să vin şi să-mi povesteşti despre tine, despre mine şi despre noi toți.
  Weekend frumos şi toate cele bune, dragă Potecuță!

  Apreciat de 1 persoană

  • Tu mereu îmi „desenezi” un zâmbet larg care mă însoţeşte prin zile. Aşa e şi acum. Mă bucură nespus cuvintele tale calde şi frumoase şi nu ştiu cum ţi-aş putea mulţumi.
   Să ai o săptămână frumoasă, Dana!
   Îţi mulţumesc din inimă!

   Apreciat de 1 persoană

 13. ecoarta zice:

  Cand spui anul viitor, te gandesti la 2020, nu!???
  Cam departe!
  Numai bine!

  Apreciază

 14. Alex zice:

  Îmi place tare mult ideea acestor frânturi de jurnal. Ca niște „cioburi ale zilelor trecute”, din care omul încropește un mozaic…Fiecare zi cu „cioburile” ei colorate, unele mai frumoase, altele nu. De fiecare dată mozaicul iese altfel.
  Numai bine și zile cât mai frumoase, dragă Potecuță. Iar pentru amatorii de confruntări furtunoase… să le fie de bine, cu pasiunea lor pentru ceartă!
  O duminică veselă! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 15. Diana zice:

  Ce voce are Kaz Hawkins! O melodie superba am ascultat – ieri am ascultat-o, si-am pornit “pe fir” si am uitat sa revin aici si sa iti scriu cat de mult imi place cantecul. Nu stiam ca exista aceasta voce. Multumesc, Potecuta.

  Disputele (anumite dispute) au farmecul lor, dar cred ca numai atunci cand e o disputa de idei, o disputa care conduce la o schimbare esentiala, in bine. Altfel, e doar un fel de “descarcare nervoasa” – bine si-asa. 🙂

  Apreciază

  • Ce mult mă bucur că îţi place, Diana! Să ştii că şi eu fac la fel, merg pe fir şi ajung prin alte părţi şi mă pierd printre descoperiri şi mă rătăcesc. Dar e tare bine aşa! 😉
   Disputa la care mă refeream fără să zic nimic clar nu ajută decât la o eventuală răcorire deşi nici aia nu cred că e chiar răcorire. E o obişnuinţă a noastră să ne legăm de ceva, orice, să dăm în „ceilalţi” , să credem că noi suntem mai tari ca ei, mai deştepţi sau mai… oricum, doar pentru că. Nu poate schimba nimic disputa asta. Dar e la modă şi pare cool să ne aflăm în treabă aruncând săgeţi unii spre alţii.
   Să ai o zi bună, draga mea!

   Apreciază

 16. ina02s zice:

  Ce frumos ne ravasesti, in lumea ta, cu franturi de jurnal, ”…o zi liniştită după o furtună de nicăieri, creată poate din goluri sau din preaplinuri, încă nu ştiu şi nici nu cred că vreau”. Cate contraste intr-o fraza. Daca am inteles bine, asteptam… provocarea. 🙂 Numai bine! 🙂

  Apreciază

 17. psi zice:

  până deschizi subiectul cu buni arătând spre aparentul rău al altuia am să-ți spun că proverbul cu paiul și bârna este trist de adevărat. și că, mergând noi unii cu ceilalți un timp mai lung sau mai scurt, ne așezăm oglinzi în fața ochilor. uneori acele imagini din oblindă sunt atât de greu de acceptat (eu nu, vai, nu) încât căutăm cu disperare și uneori cu agresivitate acele defecte, acel rău al celuilalt. și, culmea, este de fapt vorba tot despre noi înșine, tot despre ceva ce nu ne place ori nu vrem să acceptăm la noi înșine. 😉

  Apreciază

  • Cred asta cu toată fiinţa mea! Şi cumva, pe de-o parte, înţeleg perfect şi poate că în unele cazuri ajută asta. Poate…
   Totuşi, ceea ce m-a făcut să mă gândesc la asta cred că-i mai degrabă răutate. Dar voi încerca să o scriu şi vorbim pe subiect concret. 😉
   Mulţumesc, Psi!

   Apreciat de 1 persoană

 18. Potecuță, ai intrat in dihotomia aceea filozofica din care nimeni nu poate scapa. Nu poti sa ai rau fara bine si nici bine fara rau, fiindca la intelegem numai comparativ. Dar ar trebui sa fie mai degraba o comparatie introspectiva cand setezi scopuri de viata, cred eu.

  Apreciază

  • Filosofic vorbind, da. Numai că nu era vorba de nicio filosofie, era doar o laudă copilărească, cred. Na, vina mea că m-a luat gura pe dinainte şi am scris deşi nu am intrat în subiect. Sper să pot scrie postarea şi, aşa cum am dat de înţeles, să discutăm când avem cât de cât un exmplu de la care să plecăm. Că aşa e imposibil de ajuns la o concluzie.
   Mulţumesc frumos!

   Apreciat de 1 persoană

 19. Pingback: Dacă unul e prost, automat noi suntem deştepţi? | Poteci de dor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s