Nu mă numesc Iustina!

Dragilor,  am o mare ceaţă-n cap şi nu pot nicicum ajunge la o concluzie. Nu scriu nici măcar la cald deci nu sunt nici nervoasă, nici supărată. Dar sper că, poate, voi putea să mă fac înţeleasă de o anumită persoană sau voi mă veţi putea ajuta cumva să înţeleg. Întrebare pentru voi: sunteţi cumva abonaţi la un blog cu numele Iustina Ţ sau T de pe care se livrează poezii?
Să vă spun punctual despre ce e vorba. Nu va fi sub nicio formă aruncat cu piatră, că nu am de ce. Dar ceva dă cu virgulă, oricât am încercat să pricep.
Să încep cu începutul: aveam nevoie de o poezie scrisă aici. Fiind pe telefon, mi-a fost mai uşor să scriu pe google primele două versuri decât să intru să o caut în arhiva blogului. Mda, ştiu că-s zuză. Dar se pare că folosesc aiurea tagurile, că nu prea găsesc în căsuţa aia ce caut.

Sub primul link, cel care ducea la blog, a apărut un cont de G+ care părea să găzduiască poezia. No, eu am cont din ăla pentru că m-a obligat androidul să îmi fac. Dar l-am făcut cum facem când vrem să ajungem repede la ceva şi dăm next, next, accept, fără să citim nimic din ce scrie acolo. Cum era activ în telefon şi nu l-am accesat de nicăieri, e clar că habar nu mai aveam de parole şi alte chestii. E gol-gol, n-am nimic pe el.
Am intrat, am găsit poezia sub forma: titlu poezie – Iustina Talea „vers, vers, vers, vers… toată poezia”. Hopa! Am dat pe pagină, am mai găsit alte 5 plus un text, toate sub forma asta. Extrem de important: contul acela are nume, prenume, poză. Şi nu Iustina e prenumele. Şi nici numele nu e acelaşi. Deci semn clar că cea care a postat nu a vrut să dea de înţeles că sunt ale ei.

Mi-a luat (nu exagerez) 15 minute până m-am prins cum trimiţi mesaj privat. 🙄 Dar am reuşit. Am vorbit, cred eu, politicos. Am întrebat iniţial de unde e luată poezia, firesc mi se părea să văd cum arată ea postată acolo de unde a fost luată. Mi s-a spus că e abonată la un blog şi îi vin pe mail. Pe ce blog? Mi se spune să caut pe google poezii Iustina Ţalea şi găsesc. Ok, suficient de clar, zic. Întreb dacă nu cumva e şi o sursă acolo pentru că ghilimelele alea pe mine m-au dus cu gândul că cine a postat poezia, dacă a pus ghilimele, clar a pus sursă sub ele, că doar nu se citează singur. Îmi spune că nu e sursă. Zic că alea sunt ale mele şi că nu e numele meu ăla. Îmi spune, şi are dreptate, că toate poeziile pe care le postează au sursă. Aşa e, are şi altele şi toate au autor. De aici trag concluzia că nu e vina ei, că aşa o fi, cum spune, le postează cum le primeşte.

Mă pun pe căutat. Singurul blog asociat acestui nume e unul pe care se scrie extrem de bine şi de inspirat, se scrie mult şi despre cărţi, iar unde am dat peste un citat, am dat şi peste sursa lui. Şi am stat până am simţit că mă lasă vederea de tot. Şi nicio poezie de pe poteci. Deci nu e ăsta blogul. Am reluat căutările pe google, nimic. Ce-i aici? Mă întorc la acel cont, scriu iar că nu găsesc, dau sursa poeziei, a celei mai recente postate acolo, ea zice că vai, că nu ştia, mă întreabă dacă să şteargă şi, recunosc, vina mea a fost că am zis că nu trebuie să şteargă, doar să modifice sursa. Pe mine mă interesa să ajung la acea sursă, la Iustina, să văd ce se întâmplă, asta era urgenţa mea.
Şi cer iar numele blogului. „Mai caută”. Şi io am tăcut. Că am zis că voi găsi şi apoi voi reveni la ea să îi spun ori să şteargă, ori să taie numele Iustinei, în funcţie de ce voi găsi la Iustina.
Trec două sau trei zile, nu găsesc nimic, intru pe acel cont, altă poezie de-a mea, semnată la fel, postată după ce am semnalat nereguli. Dau să trimit mesaj privat şi primesc error, că sunt blocată. „Restricted” parcă scria.

M-am mirat tare de tot. Pentru că am recitit conversaţia şi nu cred că am jignit cu ceva. Şi nici ea, nu pot minţi. Chiar mi s-a părut ok, cu excepţia faptului că a insistat să nu îmi dea link clar spre acel blog, cu toate că am explicat că alea-s ale mele. Deci şi ea a fost ok în discuţie, nu mi-a vorbit deloc urât.
Trag aer în piept şi îmi vine ideea că aşa cum l-am găsit, fără cont, poate am noroc. Şi da, multe postări sunt la liber deci le-am putut vedea fără cont. Şi caut tot ce e postat acolo şi realizez că pe ici-colo, s-a umblat. De exemplu, un text în care e scris pazzel în loc de puzzle, cum am scris eu. Şi pauză înainte de virgule, ceea ce eu nu fac decât din greşeală. Acolo nu e greşeală că aşa e la toate virgulele, cu mici excepţii.
Şi au fost sheruite şi de alţii, evident, cu numele Iustinei, că aşa apare pe pagina de pe care au sheruit oamenii.

Eu mă gândesc aşa:
1. acea persoană e abonată de fapt la blogul meu şi, dintr-o nu ştiu ce eroare, crede că mă numesc Iustina T deşi nicăieri nu apare numele ăsta, că nu e al meu. Şi atunci sper că şi postarea asta va ajunge la ea şi va înţelege mai clar ce am vrut eu cu mesajele alea. Dar atunci mă întreb de ce e modificat pe ici-colo câte un iarna în loc de iarnă, pazzel în loc de puzzle dacă e luat cu copy-paste? Şi dacă tot am trimis un link cu una dintre acele poezii postate, de ce nu a schimbat?
Că dacă eu aş da share pe blog şi cineva m-ar atenţiona că ceea ce sharuiesc aparţine altcuiva, nu celui pe care îl scriu eu, aş încerca totuşi să văd unde e greşeala. Sau l-aş trimite pe om să rezolve problema cu cel de unde am luat eu. Că eu clar nu am vină dacă la mine apare o sursă.

2. undeva, în univers, o I.T le postează cu sursă, dar de pe mail nu se ia tot. Că atunci de ce-ar fi ghilimele? Dar s-au terminat cifrele alea de la google, paginile adică, şi eu n-am găsit nimic. O fi blog privat? Mno, se poate.

3. ce-ar mai putea fi?

So, aveţi vreo idee? Cum să procedez eu să ajung la miezul problemei?

Rău nu cred că îi fac Iustinei scriind numele ei pentru că: eu încă cred că unde le postează apare sursa şi atunci chiar vreau să îi mulţumesc dar cumva sunt sigură că nici ea nu vrea să le însuşească şi nu ar fi de acord cu asta.
Nu e un nume chiar comun deci undeva e o mare confuzie. Cum spuneam, există un blog cu numele ăsta. Unul singur am găsit. Dar acolo se scrie mult prea frumos ca să pot crede că s-ar preta autoarea la asta. Nu am citit tot blogul, e arhivă consistentă şi nu am putut. Dar nu, tind să cred că nici nu sunt. Cel puţin nu fără sursă.
Dacă totuşi există o Iustina care face asta, atunci nu fac niciun rău că încerc să ajung la ea. Măcar să-i mulţumesc. Că nu e chiar de ici-colo ca cineva să vrea să aibă numele lui pe o poezie scrisă de tine. Asta înseamnă că nu îi e ruşine cu ele 😉

Nu dau link spre acea persoană cu contul de g plus. Pe pagina aia sunt multe poezii, toate au autor, chiar nu vreau să o expun. În privat speram să se rezolve. Dar nu mai pot face asta. Dar aş putea să rog pe unul dintre voi care are cont acolo să încerce să dea un mesaj privat cu link spre postarea asta. Aşa, poate ar înţelege ce am vrut eu cu mesajele alea private şi să înţeleagă că nu sunt un troll sau un hater şi nu ştiu de ce m-a închis la poartă. Că eu nu i-am pus nicio vină în spate, din contră. Şi linkul spre ea îl dau pe mail. Desigur, cu rugămintea de nu da cu piatra. Sau cum să procedez? Spuneţi voi şi aşa facem. 😉

Vă mulţumesc!

Foto

Update: Dragii mei, vă mulţumesc mult de tot tuturor pentru toate sfaturile, încercările de a mă ajuta, pentru cuvintele frumoase sau îndemnurile de a vedea partea plină a paharului! Au contat toate. Problema de acum e rezolvată. Călătoarea noastră dragă a făcut ce-a făcut şi acele poezii au dispărut. Fără explicaţie, fără a afla totuşi unde a fost problema. Nici nu mai contează, au fost şterse şi asta mă bucură. Călătorule, mulţumesc mult şi frumos!

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

91 de răspunsuri la Nu mă numesc Iustina!

  1. Din păcate nu e caz izolat! Nu uita că unii au ”citat” chiar teze de doctorat!. Poeta Magdalena Dorina Suciu (voi posta un interviu) mi-a zis despre aforismele ei care ”sunt furate” fără jenă. Ar trebui să -ți publici toate poeziile tale sub numele tău adevărat, pe un site sau pe un al doilea blog!

    Apreciat de 1 persoană

    • Ştiu, Erika, ar fi fost bine să fie caz izolat. Ştiu că se poate mult mai rău. Nici nu pretind că numai eu, ştiu cazuri mai grave decât 5 poezii cu alt autor. Dar vreau să înţeleg.
      Eeei, crezi că dacă pun numele meu, nu le mai ia nimeni? În niciun caz nu cred asta.
      Nu, blogul ăsta aşa va rămâne, altul nu vreau. Tare mi-e bine aşa. Dar faptul că nu scrie Esmeralda Ţuică sub poezii, nu cred că înseamnă că-s ale nimănui. Nu? 🙂

      Apreciat de 2 persoane

      • Îți înțeleg supărarea…E întradevăr enervant. Am goagălit un pic…uite ce am găsit. Nimic liniștitor, dar…”Dreptul de autor in sine nu este limitat de proceduri oficiale. Conform Conventiei de la Berna pentru protectia lucrarilor literare si artistice, aceste lucrari sunt protejate in statele semnatare ale Conventiei fara nici o formalitate. O opera este considerata protejata prin copyright din momentul in care a fost creata. In general, inregistrarea serveste ca evidenta „prima facie” in instanta de judecata in cazul disputelor privind dreptul de autor.”Ce ai putea să faci , totuși?

        Apreciat de 1 persoană

  2. ioansperling zice:

    Nu stiu cum sa te ajut dar partea buna e ca poeziile tale sunt atât de bune încât sunt însușite de altul!

    Apreciat de 2 persoane

  3. Mona zice:

    Eu nu am întâlnit un blog cu numele ăsta, dacă îmi apare îl „scanez” de curiozitate și te anunț.
    Îmi pare rău că există oameni de genul. Nu prea poți face mare lucur. Doar să îți salvezi mereu scrierile tale, la o adică să le ai și să poți dovedi că sunt scrise de tine, nu se știe niciodată. Și să semnalezi aici de fiecare dată când ți se întâmplă. Ai putea face și niște screen-shoturi.
    Măcar G+ se va închide așa că îți va rămâne doar restul internetului să o găsești 🙈
    Urât… și trist. Dacă aflu ceva, anunț!
    Te pup!

    Apreciat de 1 persoană

    • Le cam am, nu e o problemă. Deşi… dovadă mai clară decât data la care au fost postate, nu cred să existe. Eu sunt liniştită, oricum, Mona. Tu ştii. Niciodată nu aş putea minţi cu asta, nu mi-ar putea trece prin cap vreodată să postez ceva ce nu am scris eu şi să dau de înţeles că eu sunt autoarea. Aşa că dorm bine noaptea din punctul ăsta de vedere. 😀
      Dar da, zici bine că e musai să fie undeva păstrate bine. 😉
      Te îmbrăţişez şi îţi mulţumesc mult!

      Apreciază

  4. Diana zice:

    Nici eu nu te pot ajuta… 😦
    Am scotocit pe net si cred ca am gasit acel cont G+ ( R.L. – unde am cautat numai pana am dat de prima poezie – una pe care ai publicat-o prin 14 aug a.c., parca). Am mai observat pe acest cont ca au fost inchise comentariile.
    Am gasit si un blog asociat numelui Iustina (banuiesc ca e si ce gasit de tine (momente…). Pe acest blog, la rubrica „contact” scrie, eventual, un mesaj, sa intrebi daca are idee care ar putea fi cauza a ceea ce se petrece pe acel cont G+ (pui si link).
    Sau… pur si simplu, mergi pe acel cont G+ si „raporteaza un abuz” pentru toate poeziile tale care apar cu numele altuia ca autor. Sau, si mai simplu: pe pagina, in stanga, scrie undeva „Trimite feedback” – acolo poti raporta abuzurile de natura juridica (nu implica instante de judecata!) 🙂 (scrie acolo cam ce trebuie sa faci).

    Pentru a nu mai exista „confuzii” si a nu mai posta /reposta toti fara nume autor, alege un pseudonim pe care sa-l scrii la finalul fiecarei poezii (fiecarui text, eventual) cu simbolul drepturilor de autor – un in C intr-un cerc. Poti sa scrii ceva de genul: [simbol] autor Poteci de dor (si nu te mai „complici” cu un pseudonim.

    iti doresc sa reusesti sa descalcesti aiureala. Mi se pare tare neplacut sa-ti fure cineva poeziile (cu sau fara intentie)! Nu! Ma enerveaza! 🙂 Fata aia cu contul ala ar fi trebuit sa-ti spuna de unde vin!

    Apreciat de 3 persoane

    • Diana, draga mea… ai făcut atât de mult, că nu ştiu cum să îţi mulţumesc. Faptul că ai găsit acel cont înseamnă că ai făcut eforturi să cauţi şi îţi mulţumesc din suflet pentru asta!

      Da, ăla e. Deci e clar şi pentru tine că nu R.L le însuşeşte, nu? No, tu ce crezi că e acolo? Nu mai pot face nimic acolo, am restricţie, nu înţeleg de ce, nu am jignit şi nu am zis nimic pentru că am înţeles că vina nu e a ei. Deci nu mai pot scrie privat, nu mai pot raporta, nu pot nimic, că pagina aia îmi apare blocată. Şi nelogată nu pot raporta. E drept, faptul că nu mi-a dat acel blog de pe care zice că le primeşte m-a uimit. Mai ales că la penultima poezie postată i-am dat link clar spre ea la mine pe blog, deci am semnalat probleme. Şi cu toate astea, nu mi-a dat şi a mai postat una. Deci şi asta e ciudat. Şi mintea mea nu mai ştie ce să creadă. Dacă chiar nu ai vină, încerci să repari cumva, nu? Sau trimiţi omul la sursa problemei, pe ideea: măi, eu de acolo le-am primit, ăla e blogul, aşa erau semnate, eu de unde să ştiu că nu ăla e autorul? Dar nu. Ea mă îndemna să caut singură pe google.

      Da, şi blogul asociat acelui nume e ăla, singurul care apare. Dar, repet, nu cred că e ăla. Nu am cum crede asta. Acolo se scrie altceva şi se vede clar că autoarea are ce scrie, nu trebuie să ia de la alţii. Şi pune citate din cărţi, pune surse, nu e ea. Cred că totuşi RL face o confuzie imensă. Dar cine îmi umblă pe ele? De ce a scris pazzel unde e puzzle? Deci nu e chiar copy-paste. No, vezi cu ce îmi pierd eu timpul? 😀

      Mă miră tare faptul că unii au impresia că poeziile astea-s aşa, orfane, sunt culese din neant. Îţi spun sincer, mi se părea cumva ciudat să semnez cu poteci de dor, din moment ce aici sunt postate. Păi, din moment ce nu există sursă sub poezie, ar trebui să se înţeleagă că sunt ale mele, nu mai e nevoie să scriu asta la fiecare. Când am citat, am pus sursă. Când nu, sursa sunt eu.
      Îţi mulţumesc mult de tot, draga mea! Sper să se rezolve!

      Apreciat de 1 persoană

      • Diana zice:

        Cu placere, pentru prea putin. 🙂
        Ma bucur sa aflu ca s-a rezolvat! Ca a rezolvat „Calatoarea”. 🙂
        *
        Foarte multi au impresia ca „internetul e gratis”, adica ei pot copia orice, de oriunde si pot posta pe site-urile lor ca si cum ar fi scris ei. Si „compilatiile” si „traducerile” sunt la moda – cine sta sa caute anumite texte, daca apar in alte limbi?! Dar, uneori, cand cauti gasesti traduceri date ca „opera proprie” (e drept, sunt si unele adaugiri, unele excluderi). Unii iau cate un cantec si-l transforma versurile in proza potrivind altfel cuvintele – e o „opera noua”, e drept, dar ideea e copiata clar deci „procesul de creatie” in sine nu prea exista.
        *
        O poezie nesemnata poate insemna, pentru unii, ca e lasata de autor „la liber” – pe blogul tau nu scrie nicaieri – sau nu am observat – ca textele sunt protejate prin legea dreptului de autor. O semnatura sub text si simbolul aferent de „protectie” diminueaza – intr-o oarecare masura – furtul intelectual. Macar sa scrii undeva pe blog – sa se vada – ca cine vrea sa posteze in alta parte ceva trebuie sa numeasca sursa. Nu-i impiedica pe toti sa fure, dar unii se vor abtine si, in anumite cazuri, nu vor avea nici scuza ca… nu au fost informati clar. Nu toti inteleg / subinteleg ca fiecare poezie are autor si autorul nu vrea ca poeziile lui sa apara in alte parti ca si cum ar fi ale celor care le posteaza.
        *
        E posibil sa gresesc, dar s-ar putea ca RL sa le fi postat fara a le primi de undeva – ar insemna ca toate poeziile / textele pe care le-a postat i-au tot fost trimise de altii. Exista suspiciunea de rea credinta pe undeva pe la fetele acestea, dar bine ca s-a rezolvat (de data aceasta).

        Noapte linistita iti doresc, cu drag!

        Apreciază

        • Ai perfectă dreptate, Diana!
          Eu mă gândesc că dacă găsesc la tine o poezie fără autor, aia e ta. Şi dacă nu e a ta, sigur a mea nu-i deci dacă o pun şi eu la mine că îmi place, sursa eşti tu, că eu la tine am găsit. Şi pun cu link spre tine. Sau, hai, bine, accept, fără link, dar cu numele tău sau al blogului tău. Dar… na.
          Eu mă gândeam că treaba aia cu drept de autor te protejează sută la sută dacă înregistrezi la OSIM, de exemplu. Şi atunci o şi scrii. Că eu cred că ăia care vin la ciupit, ciupesc fără să se uite la avertisment. Dar ai drepte, văd eu cum îl pun, nu mă pricep. Dar fac eforturi. E incredibil că am ajuns să ne punem pe poartă anunţ că „ştiţi, casa asta e a mea, e privată, adică nu e la liber, nu se pot lua bibelourile din ea, vă rog să nu luaţi”, că unii au impresia că dacă e o casă fără anunţ, e bun public. Unde Doamne iartă-mă ajungem?
          Abia am reuşit să aşez aia din subsol, nici nu ştiu dacă e bine, domnul din linkul pus de PSI zice că şi anii ar trebui puşi. E rău să nu te pricepi, ca mine 🙄

          Să ai o zi bună, draga mea! Numai bine îţi doresc!

          Apreciază

  5. Alex zice:

    O situație foarte neplăcută! E chestie de educație și de bun simț, să nu îți însușești munca altuia. Dar, cum spunea cineva mai sus, în țara asta se fură teze de doctorat! Plagiatul ca mod de „creație”!?
    Sper să rezolvi situația, iar persoana respectivă să corecteze, precizând sursa sau să renunțe la „împrumutarea” lucrărilor altora.
    Numai bine, dragă Potecuță! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    • Sigur că dacă încă nu a ajuns, sunt şanse să ajungă sport naţional. Şi nu se face primăvară cu o panseluţă. Dar dacă de câte ori vedem o astfel de neregulă facem ce putem în sensul ăsta, măcar în jurul nostru am putea face să fie mai curat.
      Şi eu sper să se rezolve, Alex! Îţi mulţumesc frumos!
      O zi bună îţi doresc!

      Apreciat de 2 persoane

  6. condeiblog zice:

    Brrr! Empatizez cu această frustrare firească. Le sunt recunoscător și eu celor care măcar au încercat și s-au străduit să desfacă ițele acestei încurcate situații. Potecuța are o identitate proprie și autentică, un stil deja recognoscibil. Așa cum strălucesc nestematele printre pietricele, așa sunt și poeziile ei. Că le iei tu și le amprentezi prin îndepărtarea diacriticelor, sau cu pauze înainte de virgulă (nici eu nu le suport), nu înseamnă că ți le-ai însușit.
    În primele puncte de pe lista de gânduri, cum era și firesc conform structurii sale interioare (de o fină gingășie), ea a mers pe premiza republicării. Poate nu știu eu prea bine, că n-am așa multă deprindere cu mediul software…Dar…Când am simțit nevoia să dau mai departe, am folosit căsuța „Republicare”…Acea postare pe care am vrut să o împărtășesc cu proprii mei cititori, a apărut la mine, dar sub numele autorului original…Și atunci? Care să fie adevărul?

    Apreciază

    • Sunt copleşită de cuvintele astea atât de frumoase! Mulţumesc mult, mi-e şi greu să răspund, chiar simt că e mult mai mult decât merit.
      Am mers pe ipoteza republicării pentru că pagina pe care le-am găsit are un nume, numele celei care o deţine. Poeziile au alt nume. Deci nu le-a însuşit ea. Ea mi-a zis că e abonată la un blog şi îi vin pe mail. Până aici e totul clar. Şi eu primesc pe mail articololele de pe condei. Problema apare când nu găsesc niciun blog cu poeziile astea şi când observ că unele cuvinte au fost modificate. Aici mă blochez şi nu mai înţeleg nici eu care e adevărul.
      O zi frumoasă, cu drag!

      Apreciază

  7. Cosmisian zice:

    Buna dimineata.
    La o simpla cautare, am ajuns sa gasesc versurile tale: https://potecidedor.wordpress.com/2017/08/14/inchide-vara-asta-undeva/
    Doua strofe.

    aici: PALATUL COPIILOR BRASOV CU ISSN 2501-8566 SI ISSN-L 2501-8566
    Doua strofe din poezia ta sunt inscris la Biblioteca Nationala fara permisiunea ta, de catre o Institutie din Brasov.

    Dă clic pentru a accesa REVISTA-NR-64.pdf

    PALATUL COPIILOR BRAŞOV
    REVISTA ACTIVITĂŢILOR EDUCATIVE
    INTERDISCIPLINARE
    ANUL I, Nr. 6/2017

    Apreciat de 3 persoane

  8. tcbianca zice:

    Sunt multe riscuri cand scrii la nivel de site, ce ramane acolo sa il gaseasca oricine. Clar iti recomand sa ii dai share report, si, poate, in semn de solidaritate si empatie, sa facem cu totii asta cand vedem un site care „fura” din alte surse, dupa ce situatia ne devine clara, bineinteles. Eu nu stiu cat poate sa te ajute semnarea, atata timp cat, ai zis tu, ea oricum modifica textele. Ce ai facut deja, un mesaj elegant de atentionare, si posibil un report pe site-ul ei, e tot ce poti face, analizand tot ce cunosc despre asta.

    Apreciază

    • Report am considerat că nu e cazul. Pe ea o cheamă, să zicem… Floricica Florescu. Şi poeziile sunt semnate Iustina Talea. Am considerat că nu e vina Floricicăi în cazul ăsta deci nu ei trebuie să îi dau report. Am vrut să ajung la Iustina, să văd ce şi cum. Că poate Iustina a pus poeziile cu sursă. Şi atunci, cu vorbă bună, o rugam pe Floricica să fie mai atentă când le primeşte, să ia tot, cu tot cu sursă. Dar acum am restricţie la Floricica şi blogul Iustinei e încă un mister. Că aşa cum am scris, singurul cu numele ăsta nu conţine poezii fără sursă. Sau nu de la mine.
      Mă gândesc aşa: dacă le semnez, crezi că vor fi în siguranţă doar pentru că au nume?
      Ştiu pe cineva care a luat poeziile lui Păunescu şi a schimbat câte un „nor” cu „dor” şi un „acasă” cu „terasă” şi a semnat sub ele. Deci… io-s vai de mine pe lângă asta. 🙄
      Mulţumesc mult de tot pentru suport, draga mea!

      Apreciat de 1 persoană

  9. Iosif zice:

    „Oricui vrea sa se judece cu tine si sa-ti ia haina, lasa-i si camasa. Daca te sileste cineva sa mergi cu el o mila de loc, mergi cu el doua.
    Celio ce-ti cere, dai; si nu-i întoarce spatele celui ce vrea sa se împrumute de la tine.”
    ……………………………………………………………………………………………………………………………………
    „Daca iubiti numai pe cei ce va iubesc, ce rasplata mai asteptati ? Nu fac asa si vamesii ?”
    …………………………………………………………………………………………………………………………………….
    „Voi fiti dar desavârsiti, dupa cum si Tatal vostru cel ceresc este desavârsit.”
    -Isus Hristos –
    Fii binecuvântat, Suflet drag, minunat !

    Apreciază

  10. Katherine zice:

    Buna, draga Potecuta!
    In primul rand vreau sa mentionez ca imi pare rau pentru ca esti nevoita sa treci prin aceste lucruri. Nu e corect, nu e demn, si in nici un caz nu ai facut nimic sa meriti asta!
    Deoarece te sustin si iubesc poeziile si scrierile tale, am dat un search pe Google plus, si am gasit o singura Iustina Talea ce are postate doar 3 videoclipuri pe profil, si i-am dat mesaj cu linkul articolului.
    Cat despre google ca si motor de cautare, o gasesti dupa primul search, pe prima pagina.
    Sa speram ca toata aceasta invalmaseala o sa se rezolve si o sa fii recunoscuta ca autoare.
    Te pup!

    Apreciat de 1 persoană

  11. Ăsta-i riscul celor talentați, ca tine. Să impresioneze atât de mult, încât, în unele cazuri, să-i fie însușite de alții unele creații, mai voalat sau fără nicio fereală. Doar ai mai pățit-o și o să ți se mai întâmple.

    Apreciază

  12. Madi zice:

    Am gasit si eu blogul Iustinei, cel cu momente. Vezi ca pe pagina ‘Despre mine’, in comentarii, e adresa ei de mail. Ai putea sa ii scrii si sa ii povestesti si ei situatia. Dupa cum ziceai si tu, nu cred ca de la ea vine confuzia, poate cineva a facut un mix si a incurcat borcanele. Dar poate nici ei nu-i place sa ii fie folosit numele sub un text care nu ii apartine, si unde-s doi puterea creste. Pe de alta parte, am gasit si eu acum texte semnate ‘Iustina Talea’ pe foarte multe alte bloguri. Unele aveau si link catre blogul autoarei, altele nu. Ba mai mult, sunt si filmulete de-alea de tip motivational pe youtube, cu muzica inaltatoare si cu texte semnate de Iustina. Deci pare oarecum faimoasa 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    • Madi, sincer, m-am gândit la asta. Dar dacă nu e ea? Adică, nu ştiu cum să îţi explic. E clar că pe blogul ăla nu sunt. Şi dacă sunt totuşi în arhivă, la cum arată blogul ăla mi-e greu să cred că nu au sursă. Şi la o simplă căutare nu apare nimic deci dă cu virgulă. Şi dacă nu e ea, nu rezolv nimic. Că ea îmi spune că nu e ea şi gata. Mă gândesc însă că nu e un nume comun, adică nu e Ana Popa, să zici că sunt şanse mari să existe mai multe. Nici nu ştiu ce să fac, sincer.
      Că am văzut şi eu că acea Iustina e citată mult, deci e cunoscută prin mediile astea online şi cu siguranţă nu de la ea e problema. Că la cum scrie ea, nu ar semna poeziile mele, cu siguranţă. 🙄
      Nu ştiu ce să fac, pe cuvânt!
      Îţi mulţumesc tare mult!

      Apreciat de 1 persoană

  13. psi zice:

    raportează blogul la google. am pățit-o și eu mai demult cu un agregator (nu-mi mai amintesc cum se numea) ideea este că după raportare a fost închis.
    am dat de atâtea ori linkul ăsta… să îți fie de folos:
    https://florinrosoga.ro/blog/ce-faci-cand-cineva-fura-articole-de-pe-blogul-tau-plagiarism/

    Apreciază

  14. Hai că mi-ai dat de lucru astăzi 😀 Până m-a lăsat vederea, cum ai zis și tu, dar nu vreau să sune asta că uite, cât a stat aia să caute, nu. Chiar nu vreau. Deci după „nește” căutări detaliate am ajuns și eu pe G+, la Lorelai, cum am tot botezat-o din cauză că-i uitam numele :)) Am găsit multe poezii, se pare că niciuna a ei, toate semnate sub diverse nume. Am găsit-o și pe Iustina, vreo 3 bloguri. Cel mai activ, ăsta cu momente. Parcă așa se cheamă. Pe blogul ei nimic, așa cum spui și tu. Are și pagină de fb, nici acolo nimic. Are multe poezii, dar nimic din Potecuță. E clar că nu e ea.
    Celelalte 2 bloguri cam inactive, dar nici ele nu conțin nimic, nu au nici multe postări.
    Chestia e că am căutat poezii de Iustina Țalea. Nu există decât ce se găsește acolo pe blogul Iustinei. Nu există o carte, nu există nimic.

    Deci tipa asta, Roxănel delirează grav. Cred că a pus cu bună știință numele acolo, ca să îmbârlige. Ce e mai ciudat însă e că 1 oră cred că am stat pe blogul ei, am citit printre poezii, am regăsit de-ale tale, iar apoi am dat un refresh că mi se blocase pagina și poeziile au dispărut. Acum văd că nu mai are nimic de Iustina. Au dispărut așa, la un refresh. Mă gândesc că a mustrat-o conștiința și că le-a șters. Dar mă mai gândesc și la altceva, coincidență, habar nu am.
    I-am scris pe fb Iustinei, m-a salutat, apoi i-am descris nelămurirea. Mi-a văzut mesajele, dar nu mi-a mai răspuns. Culmea e că poeziile de pe g+ au dispărut fix după ce i-am scris Iustinei, adică în următoarele 5 minute. Deci mă gândesc și la asta, deși chiar pare femeie serioasă, așa că hai să zicem că e coincidență și că Roxănica s-a gândit ea de la sine să fie un om mai bun și să nu mai mintă.
    Ai înțeles ceva? :)))

    Apreciat de 1 persoană

    • Uaaauuuuu!!! Călătorule drag, aş zbura până la tine să te pup! Cum mă revanşez eu faţă de tine, fată dragă, spune tu? Tu ai rezolvat în maxim două ore ce nu am reuşit eu în două săptămâni aproape??
      Deci da, ca tine, pe momente am ajuns şi nimic. Şi da, pare foarte talentată şi serioasă Iustina de pe momente. Pe FB nu am fost decât unde nu era cu cont, adică ce era la liber şi iar nimic şi faptul că toate erau cu sursă, unde era cazul, iar m-a făcut să zic că nu, nu e ea.
      Dar tu ai şi vorbit cu R.L? Sau a şters de la sine?
      Hmm, ori e coincidenţă, ori, cum am spus, Iustina nu vrea numele asociat cu poeziile alea şi pe bună dreptate!
      Deci nici tu nu ai găsit poezii Iustina Ţalea, cum speram eu. Că am stat ore-ntregi cu ochii pe toate paginile şi nimic, deja simţeam că-s cea mai proastă ever, că nu-s în stare să găsesc un amărât de blog.
      Călătorule, mulţumesc din suflet, rămân datoare până peste cap!
      Tu ai habar cam cât de mult m-ai ajutat? Şi eu cum mă revanşez? 🙄

      Apreciază

      • Fără mulțumiri 😀 Nu e cazul. Nu am vorbit cu Lorelai (ce fain am botezat-o, așa-i?:)) ), doar cu Iustina. Vorbit e mult spus, în afară de salut, a fost doar un monolog din partea mea. Dar postările sunt duse. Ca să vezi și tu, că poate-s io chioară, intră la Roxănel cu modul incognito. Dacă ești blocată cu contul tău, poți vedea folosind incognito.

        Apreciază

        • Hmm, asta chiar e ciudat în cazul ăsta. Oare era abonată la mine şi a văzut postarea? Dar a văzut-o exact când ai vorbit tu cu Iustina?
          Mno, aşa o fi. Coincidenţă mare.
          Bine, fără mulţumiri. Cu ciocolată se poate? 😀

          Apreciază

          • Teoretic sunt la dietă :))) Practic, am auzit că ciucalata ajută la slăbit 😀 No, glumesc, mă bucur să știu că ești bine și că cred că s-a rezolvat. Știu ce sentiment de încearcă atunci când vezi că-ți sunt furate textele. Mie și la ora acttuală îmi circulă o poză de la o rețete pe diverse site-uri și deși le-am scris, au fost în zadar monologurile mele..

            Apreciază

            • Am descoperit acum că e mult mai rău să apară cu alt autor decât fără autor 😀 Pe asta nu o ştiam.
              A mai fost în trecut un episod cu o tipă care şi acum face la fel dar mi-e milă de ea, sincer, pare cu ceva probleme şi o las. Na, ea schimbă câte un cuvânt şi gata, aia e, şi semnează sub ele. Şi atunci m-a durut stomacul două zile, aşa tare m-am supărat. Chestia e că tipa asta ia poezii de la Păunescu şi face aşa, nu ştiu zău cum Doamne iartă-mă nu a sesizat nimeni până acum. Că dacă ajung alea pe la Andrei, ăla nu stă ca mine cu te rog, ştii, să vezi, aia e poezia mea. Dar… mă rog.
              Ce am putut, am făcut, atunci demult a şters. Sau a pus la privat. Şi nu am mai urmărit.

              Nu poţi da raport la paginile alea? Dăm mai mulţi?
              Da, sunt bine acum, m-am liniştit şi te îmbrăţişez tare pentru asta!

              Apreciază

            • Nu-mi mai bat capul, știi când unii vor să fure tot o fac. Referitor la ce scria cineva pe aici prin comentarii, să te semnezi. Eu de exemplu, am avut semnătură într-un colț jos, la poze. Mi-a furat poza, mi-a decupat-o și gata, e a lui/ei. Simplu, nu? Acum îmi fac semnătura pe jumătate, sau fix pe preparat, ca dacă tot o fură și-o vrea să muncească un pic în fotoșop să scoată semnătura aia de acolo.

              PS. am răspuns aici, că nu pot răspunde la comentariul tău, îmi apare doar butonul de apreciază, nu și cel de răspunde.

              E mai bine să nu te mai superi din motive din astea, nu prea ai ce face dacă nu dai de oameni în spatele blogurilor pe care-ți găsești munca. Dacă erau oameni nu furau, nu-i greu să pui o sursă … 🙂

              Apreciază

            • La asta mă gândeam şi eu: oare îi va încurca semnătura sub poezie? Absolut deloc.
              Hahaha, ce idee bună ai avut tu cu pozele. Foarte tare! Aşa, să-şi bată capul! 😀
              Cred că e o limită de reply pe undeva, dar nu mai ştiu pe unde şi de aia nu ţi-a mai apărut 🙄

              Apreciat de 1 persoană

      • ancasicartile zice:

        Eu o știu pe Iustina și ea nu scrie poezii. Oricum, are alt nume pe Facebook acum și nu cred că ar semna poeziile cu numele vechi. Zic

        Apreciază

        • Asta m-a băgat în ceaţă. Că blogul asociat acestui nume nu te lasă să-ţi imaginezi că autoarea lui ar face aşa.

          Apreciază

          • update: Mi-a răspuns Iustina „Sunt uimita de cate ciudatenii fac oamenii. Am gasit si profiluri cu pozele mele sau persoane care si-au insusit textele mele, dar asta e o premiera…n-am idee care a fost scopul…
            Multumesc ca mi-ai adus la cunostinta. Ma bucur ca pana la urma au disparut.”
            Deci, până la urmă rămâne o ciudățenie această întâmplare 🙂

            Apreciază

            • Ahhh, dacă pariam pe Iustina, azi eram bogată! Pe acestă Iustina, sigur. Că vorbim de aceeaşi persoană. Am fost sută la sută sigură că ori nu e ea, ori la ea face referire dar ea nu e implicată în asta.
              Cel mai probabil RL era abonată la mine dar habar nu am cum a făcut ea asocierea de nume sau cine „corecta” cuvinte şi punea pauzele înainte de virgule.
              Dap, rămâne mister. Unul mare. Dar e bine că e rezolvat. Sigur, datorită ţie. Că eu îmbătrâneam cu încercările 😀
              Nu mai zic mulţumesc, că aşa ai zis.

              Apreciază

            • Asta cu corectatul e tare, pe cuvant! Nu pot intelege, probabil voia sa nu o vada google ca e la fel ca la tine si d.aia a facut modificari. Doar ca modificari na, nu cred ca inseamna spatiu inainte de virgula :))
              Si da, ma bucur ca mi.a raspuns Iustina. Chiar ma bucur, chiar parea serioasa si am ramas putin dezamagita cand am vazut ca nu zice chiar nimic. Data viitoare Potecuta, nu te mai cauta pe gugal :))))

              Apreciază

            • Nu mai fac, mi-a ajuns. M-am lecuit de tot 😀

              Apreciat de 1 persoană

  15. anasylvi zice:

    Hmmm, pana am vazut eu, s-a rezolvat cumva situatia. Foarte neplacuta treaba. Ai toata sustinerea mea.

    Apreciază

  16. illusion zice:

    Urât de tot 😦 Îmi pare rău că a trebuit să treci prin asta, e un lucru foarte nașpa… Ar trebui implementat un modul ceva prin care să poți sesiza direct că ți-a fost furat un text, gen un buton în WordPress, orice… Important e că s-a rezolvat.

    Apreciază

  17. Fabiola Ion zice:

    Am ajuns la spartul târgului dar mă bucur că s-a rezolvat problema. Furtul ăsta de conținut din păcate nu poate fi stopat, legal vorbesc. Sunt atât de multe cazuri… din păcate. În rest… fatăh, ești șelebră! La mai mare! :)))

    Apreciază

    • Ştiu că nu se poate face nimic. Dar măcar aşa, pic cu pic. Eu ştiu cât de tare m-am supărat în trecut când, am şi scris atunci, o anume A. mi-a tocat multe poezii şi le-a semnat cu numele ei. Şi de atunci, şi când găsesc prin postări poezii fără autor, că cel care le postează zice că „nu ştiu autorul” deci nu le fură, dar nu ştie, eu stau şi gugălesc până găsesc. Deci sunt horror cu astea 😀
      Da, s-a rezolvat şi tare bine e! Îţi mulţumesc mult!
      Suuunt. Mă vânează „paparaţii”, trebuie să ies camuflată din casă 😀 😀
      Te pup!

      Apreciază

  18. ancasicartile zice:

    Încurcate-s căile netului! Eu nu mă pricep la chestii din astea, oi fi și ei în vreo situație și nu știu? Hmmm. Mă bucur că ai rezolvat!

    Apreciază

  19. OO zice:

    Despre metode de furat, pe internet, precum și despre metode de stopare a furtului, nu știu nimic, dar nici nu cred că internetul va fi, vreodată, un teritoriu protejat, din acest punct de vedere……….
    În ceea ce privește furtul, în general, este vorba ori despre CLEPTOMANIE(incapacitatea de a te abține), ori despre NEVOIE sau MESERIE (din asta se trăiește)……….
    Când ai portofelul plin (blogul), și umbli cu el la vedere, ești văzut, inevitabil, de cei ce stau la pândă, cu scopul de a-și umple propriul portofel (blog)……….Și poți să nici nu observi…….pentru că nu dispare nimic, de acolo de unde se ia………….La urma urmei (ca o consolare), noi toți transcriem ceea ce citim în biblioteca universală (acașică)…..Nu mă gândisem, până acum (sunt nouă pe internet), că mi-ar putea fi furate poeziile, restul nefiind atât de valoros pentru mine……..

    Apreciază

    • În primul rând, bine ai venit pe potecuţele mele! Mă bucură vizita ta!
      Poate nu ar fi rău să încerci o căutare după versuri, nu se ştie ce vei descoperi. Numai că să ştii că nu e prea plăcut să le găseşti atribuite altcuiva. Sau, şi mai grav, să citeşti comentarii în care acel fals autor mulţumeşte celor care apreciază versurile şi-l felicită. 🙂
      E foarte adevărat că ele deşi, sunt luate, rămân şi de unde au fost luate. Dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să semnalăm problema. Mie-mi place cu vorbă bună, cu vă rog-uri şi mă scuzaţi-uri şi mulţumesc-uri. Aşa-s eu, nu pot fi prea directă şi dură. Dacă nu poate, deşi se cam poate, nu rămâne decât raportul. Dar la asta încă mai lucrez să învăţ cum se face.
      Mulţumesc mult!

      Apreciat de 1 persoană

  20. -X- zice:

    Te inteleg 100%. Iti inteleg stupoarea si nedumerirea in ceea ce priveste situatia.
    Mi s-a intamplat si mie ceva de genul asta. Am povestit intamplarea pe blog intr-o postare intitulata „netul cu surprize”.
    Poeziile tale au un ‘ceva’ al lor … deci nu ma mir ca se gasesc unii care nu se sfiesc sa le fure ziua in amiaza mare 🙂

    Apreciază

    • Îmi pare rău că ai trecut prin asta şi tu.
      Îţi mulţumesc mult! Nu ştiu ce au. Dar mă cam doare să le văd aşa… zburdând fără de mine pe oriunde. 🙂
      O zi bună îţi doresc!

      Apreciază

  21. Zina zice:

    Dragă Potecuță! Ca una care a trecut nu o dată prin toate acestea și care a citit cu atenție ce ai scris și ce s-a comentat, te sfătuiesc să faci așa: pune sus în dreapta un mic banner de la Copyscape, așa cum poți vedea pe site-urile mele. Te apără de hoți și te ajută să-i găsești (și te ajută să demonstrezi că te-au furat), dacă totuși reușesc să fure. Acesta este codul pentru banner, îl pui într-o ”piesă”. Dacă nu te descurci, putem vorbi pe FB, unde am cont pe numele meu. Succes!

    Apreciază

    • Zina zice:

      Văd că nu s-a publicat codul… O să scot din el primul semn – adică

      Apreciază

    • Zina zice:

      Hm! Nu apare codul, dar nu apare nici ce am scris după ce am văzut că nu apare…

      Apreciază

    • Zina, draga mea, nu ştiu care e cauza, nu apare nimic şi nu am făcut nimic. Am citit articolul dat de Psi, acolo era recomandată căutarea pe Copyscape şi se spunea că variantă plătită scanează tot blogul, altfel poţi căuta câte un articol. Nu am citit că se poate pune pe blog. Şi te avertizează sau cum funcţionează?
      Nu ştiu ce să zic, nu înţeleg de ce nu apare. Mâine, acum nu cred că mai reuşesc, vin la tine pe blog şi dau pe linkul de la tine, să văd ce îi fac.
      Îţi mulţumesc mult de tot!

      Apreciază

  22. Zina zice:

    Așa este. Există o variantă plătită și una gratuită. Eu o folosesc pe cea gratuită. Din când în când mai pun câte un articol la examinat, să vad cum stau cu hoții. Nu te avertizează ei, dar deja prezența bannerului e un avertisment pentru hoți. Păstrăm legătura și rezolvăm până la urmă, te asigur. ☺

    Apreciază

    • Aaa, păi dacă nu avertizează, eu oricum de când mi-a dat Psi articolul, e în comentarii linkul, am tot butonat. Sincer, nu mi-a dat mai mult decât căutarea pe google. Şi am tot evitat să pun multe pe pagină, am o problemă cu spaţiul „vizual”, cred că e de la mobila masivă care mă sufocă 😀
      La tine merge mai bine decât dacă cauţi pe google pasaje din text?

      Apreciat de 1 persoană

    • Am fost la tine, am dat click pe banner, m-a dus unde trebuia. Acum rămâne să invoc spiritul răbdării, să găsesc o zi în care să am nervi de aranjat, că nu ştiu unde să o pun, să nu îmi pară prea aglomerat. Oricum, voi mai căuta pe el, că acum m-am prins cum se face.
      Mulţumesc frumos!
      tot nu ştiu de ce nu a apărut codul. Probabil pentru că acel cod merge numai ca „piesă”. Nu ştiu.
      O zi bună, Zina!

      Apreciat de 1 persoană

      • Zina zice:

        Da, piesa cu titlul ”HTML personalizat”. Iei codul cu copy-paste și îl pui acolo. Așază apoi piesa cât mai la vedere, deasupra sau dedesubtul primei fotografii de pe slide-ul din dreapta, adică poziția 1 sau 3 din ”bara laterală principală”. Succes!

        Apreciază

        • M-am chinuit puţin cu aşezatul, eu am pitici vizuali care mă stresează. Dar sper că e bine aşa. Am ales piesa text şi am pus codul acolo.
          Te îmbrăţişez şi îţi mulţumesc mult!

          Apreciază

  23. Aura B. Lupu zice:

    Aha, deci și tu ai avut aceeași „problemă”, acum înțeleg mai bine comentariul tău de la postarea mea „I.O.”… Trist. 😦 Până și editura mi-a spus că nu se poate face mare lucru când îți sunt furate cuvintele… Asta este, mergem înainte și lăsăm karma să se ocupe… Te îmbrățișez Potecuțo! ❤

    Apreciază

    • Da, la asta mă refeream. E trist tare dacă nici la nivel de editură nu se poate. Am auzit cazuri horror, în care poezii furate au fost publicate. E ceva… incredibil. Sper să nu mai ai probleme de genul ăsta!
      Te îmbrăţişez şi eu şi îţi mulţumesc mult pentru vizită!

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu