Sunt. Dar chiar în halul ăsta?

Eu am mai recunoscut prin postări că-s afoană. Plecăm deci de la ideea şi de la premisa asta. Dar oricât de critică aş fi cu mine, mi-e greu să accept realitatea că-s sub nivelul mării din acest punct de vedere. Vă spun acum ce mi-a venit. Ştiţi că scriu de la foarte rar la aproape deloc subiecte fierbinţi, la ordinea zilei. Când totuşi o fac, înseamnă că m-am nervozat rău sau că nu m-am putut abţine. Sau amândouă. Acum e doar curajul de a mă confrunta cu realitatea, fie ea dură sau nu, şi un pic de nervozeală amestecată cu nedumerirea.
Se făcea că era o seară de numaiştiuce lună. Butonam telecomanda şi dădeam peste finala pe ţară la Eurovision. Am ascultat vreo trei piese printre care şi trupa despre care nu ştiam nimic, The Humans pe numele lor.

Mi-a plăcut melodia din prima şi am zis că în sfârşit, dacă mergem cu asta, ne vom prezenta onorabil. Nu am urmărit niciodată de la cap la coadă şi nici cu atenţie concursul ăsta, dar măcar piesele cu care ne-am dus au ajuns şi pe la urechile mele. Şi asta, spre deosebire de altele, chiar mi s-a părut mişto. S-a terminat cu concursul şi am stat să aflu şi eu voturile. Surpriză, asta s-a calificat. Am mai ascultat-o de câteva ori şi am ajuns la concluzia că da, rămâne mişto şi are şanse să prindă.

Ieri, în plină croazieră pe net, citesc că România va urca de la ora 22 pe scenă, în a doua semifinală, luptând pentru un loc în finală. Finala aia mare, la concursul ăla adevărat. N-am prins momentul, că eram pe-afară, dar am stat să văd finalul, să văd dacă au trăit fericiţi. Ideea era că din 15 participanţi (parcă), pe baza voturilor, să rămână 10.
Şi iar surpriză, România nicăieri. Nu ne-am calificat. Ce? Mda, nici măcar. Că am mai fost noi pe locuri nu tocmai demne de bucurie, am mai fost, dar acum nici măcar nu am trecut de semifinală.
Şi asta mi-a dat de gândit. Nu e vorba de niciun simţ patriotic, e vorba că eu încă cred că piesa e bună. Dar e posibil să fiu mai afoană decât cred. Aşa că vă las pe voi.
Piesa ASTA chiar nu e demnă de Eurovision? Sunt pe lângă dacă susţin că e o piesă bună, mult mai bună decât treistarii şi alţii ca el? 🙄
Mno, azi atât. Ştiu, puteam mai mult. Dar mă roade sentimentul că m-am crezut mai pricepută în a aprecia o melodie 😳

Foto

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

74 de răspunsuri la Sunt. Dar chiar în halul ăsta?

  1. Eu mă ascult doar pe mine cântând, mai ales la școală, cu ”la mulți aaaani”, dar piesa asta chiar am auzit-o pe la radio, în drum spre Meșendorf. Și nu a promovat? Ce să zic? A devenit și premiul acesta ajutor social sau gradație de merit? S-o da prin rotație?

    Apreciază

  2. Roximoronica zice:

    Azi am auzit-o și eu pentru prima dată aflând de ea de pe blogul tău și mi se pare o piesă bunicică.

    Apreciază

  3. Ana zice:

    Bre Potecut, vazusi cu ce prezentare vin alte tari?! Pana si o melodie de a Finlandei de acu vreo doi ani, o idiotenie plina de urlete, cu pretentie de cantec, tipata de o trupa de oameni ( din pacate cu handicap)cu pretentie de muzicieni, ai venit cu un staff intreg…imagine, sunet, prezentare, haine, coafura, machiaj…sa mai zic?!
    Melodia este faina, asta care ai pus-o in link, dar e melodie comerciala. Asa ceva auzi zilnic pe radio, poate chiar unele si mai faine auzi pe radio. Nu are un videoclip de prezentare pe calapodul Eurovision si, in primul si in primul rand, Eurovisionul este castigat de catre CINE TREBUIE, nu de catre cine merita…se stie foaaarte bine lucrul asta ( vezi castigatoarea de acu 4 ani, cred, cocoana cu p**a Conchita Wurst).
    Asa ca, daca nici Monica Anghel, nici Dan Bitman, nici Luminita Anghel, nici Paula Selling nu au reusit sa ia premiul cel mare, desi piesele interpretate de ei bateau detasat la cur toate celelalte lalaieli aberante, nu poti avea pretentii la o piesa…comerciala si putin cam prea comuna, in opinia mea, care a facut act de prezenta si atat, din lipsa de fonduri pentru tot ceea ce inseamna promovare si participare a unei melodii intr-un asemenea concurs…adicatelea, nu faci frumos si nu constesti si tu macar cu o palinca lumea?!
    Cred ca intelegi ce zic…e o cacialma…si castiga cine trebuie.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Iosif Strasbourg zice:

    Desi linia melodica este superba, personal cred, ca mesajul textului piesei a deranjat enorm juriul caruia „papusarii” sistemului nonvalorilor ipocriziei contemporane mondiale, le-au trasat sarcini, norme si directive precise, de la care nu puteau face rabat.
    Nu pune la suflet pierderea sau câstigarea competitiilor dintre oameni, echipe, grupuri, organizatii, si state, deoarece oricum neadevarul, nedreptatea si ipocrizia (nonvalori dezumanizante) sunt în ascendenta direct proportionala cu evolutia tehnologiei si inteligentei artificiale la scara mondiala… 🙂
    Un Weekend linistit, draga Potecuta !

    Apreciază

  5. illusion zice:

    Cred că nu piesa a fost problema, ci prezentarea…

    Apreciază

  6. ane zice:

    Nu am urmărit. In schimb priveam la o televiziune unde romanii(artistii,persoane publice ca la usa cortului, specific romanilor.

    Apreciază

  7. ane zice:

    se certau ca la…. scuze s-a dus aiurea

    Apreciază

  8. Problema este următoarea: nu e pe același film cu Eurovisionul anul acesta. Nu este nici ceva dansant, nici zguduitor, nici amuzant, nici impecabil. E bunicică, dar am meritat-o să ne-o luăm peste bot anul ăsta. Eurovision 2017. România îi oferă 12 puncte Olandei, nu Moldovei. Scenic, anul acesta am fost praf. Tipa nu a dus-o prea bine live, versurile nu te lovesc la ficat și în suflet.
    Aia e, noi să zicem sărut-mâna că e un tricolor în finală.

    Apreciază

    • Eu nu te contrazic. Dar dacă dau timpul înapoi şi revăd piesele câştigătoare… asta devine parfum de tei, zău. Nu spun că merita locul 1 dar nici măcar să treacă de semifinală?
      Apăi cu voturile e comedie curată, din păcate!
      Mda, cu tricolorul ai dreptate 😉

      Apreciat de 1 persoană

      • Live, au fost țări care au stat mai prost decât noi. Da’ dacă ne uităm noi frumos, sunt piese care au fost discutate, promovate, s-au făcut cover-uri. Pentru piesa asta ce au făcut românii? Până și Feli a promovat mai mult piesa cu care a participat la faza națională. Nu știu românii să își aleagă jucătorii. Că de era strict de talent, nu se mai uita lumea la Eurovision.

        Apreciază

        • Aia eeeeee! Gata, am lămurit. Nu e de talent. Foarte bine ai spus! E de cazuri sociale, de imagine inedită, de politică şi de da, promovare 😉
          Da, piesa lui Feli cred că va fi hit vara asta. Varianta în engleză, aia în română sună stupid cu „lasă rufele” ei 😀

          Apreciază

          • Totuși, Feli ne-ar fi dus în finală. Mai are fani și în afară, are talent, o știe lumea. Eu de ăștia nu știam până la Eurovision. Trebuie trimiși oameni cu greutate, cu realizări, nu cântăreți de la zile comunale.

            Apreciază

            • Să fie cunoscuţi, ok. Dar oare nu contează măcar puţin şi cum sună piesa? Întreb şi eu.
              Că la voturile finale nu cred că se mai ţine cont de popularitate şi fani. Eu de fata asta cu găinile nu am auzit până acum şi cred că mai sunt ca mine. Şi totuşi a luat trofeul.
              Zi frumoasă îţi doresc! Şi îţi mulţumesc!

              Apreciază

            • A fost cea mai discutată persoană din intermediul Eurovisionului din acest an. Chiar dacă nu a avut parte de cine știe ce recunoaștere la nivel mondial, a venit cu ceva inedit. A avut un mesaj cu care multe femei au empatizat. Chiar și bărbații. Cotcodăcitul ei le-a rămas tuturor în minte. România nu le-a lăsat oamenilor nimic anul acesta.

              Apreciază

            • Păi asta e rețeta. Să şochezi. Dacă nu ai barbă, faci o cotcodăceală şi te-ai scos, ai şanse maxime. 😀

              Apreciat de 1 persoană

  9. tcbianca zice:

    Sincer, si mie mi-a placut piesa. Dar poate n-a fost destul de buna. Imi amintesc ca prin 2010 a participat Paula Seling si a fost impecabila, dar pe locul 1 tot Germania a ajuns, cu ceva ce mie sincer mi s-a parut mai mult acolo ca sa fie.😐 De atatia ani n-am mai urmarit ca lumea Eurovisionul, iar atunci abia eram un copil.
    Poate chiar tine de audienta, pana la urma. De ei n-am mai auzit pana acum, si probabil nici alti romani, deci cine sa-i voteze? Nu cred ca poti sa te bazezi doar pe patriotism. Probabil ca ar trebui sa creasca numarul de fani si potential votanti dincolo de orizontul lumii care oricum urmareste Eurovision. Astfel, daca ar aparea pe scena un artist mai popular, nu numai ca ar urmari, dar ar vota mai multi autohtoni, cat si oameni din afara.

    Si, tinand cont si de exmplul anterior cu Paula Seling, ar trebui apara cineva care sa ridice mult stacheta.

    Apreciază

    • Cei din România nu au voie să voteze România. Deci numai cei din afară pot vota. Şi da, nu e vorba numai de patriotism, dar mă gândesc că parcă măcar unii să voteze şi numai din acest punct de vedere, chiar dacă cei care participă nu-s foarte cunoscuţi. Că au fost şi artişti foarte populari care tot pe la coadă s-au clasat.
      Că tot vorbeam cu adrianport, în 1994, Holograf, cu Dincolo de nori, s-a clasat pe locul 21. No, nici ei nu-s populari, nici piesa aia nu e bună? Vezi, de aici nedumerirea mea…
      Ai dreptate, e şi chestie de ştachetă. Dar când ascult piesa care a luat trofeul… dar cine sunt eu s-o critic?
      Îţi mulţumesc frumos!
      Să ai o zi frumoasă!

      Apreciază

  10. adrianport zice:

    Pai nu pentru muzica se uita lumea la Eurovision. Apropos, am avut acelasi sentiment de revolta acum multi ani, cand Holograf cu „Dincolo de nori” s-a clasat in praful drumului, pe ultimele locuri.

    Apreciază

    • M-am convins că nu pentru asta… din păcate!
      Cred că ne revoltăm degeaba, nu vom putea pricepe mecanismul lor.
      Acum, făcând o comparaţie între piesa noastră care nu s-a calificat în finală şi piesa care a luat trofeul, nu pot spune decât că da, chiar nu avea ce căuta piesa noastră în finala asta. Mai bine că n-a intrat. 😉

      Apreciat de 1 persoană

  11. Mulțumită ție mai ascult și eu câte o melodie nouă și mai aflu unele rezultate din concursuri de gen. În Eurovision nu mai cred de mult și îl consider mai mult un exercițiu de adeziune între anumite țări. Spectacolul și promovarea sunt mai importante decât talentul.

    Apreciază

  12. anasylvi zice:

    Recunosc ca mi-a placut piesa, am multe defecte insa nu sunt afona. Am ramas si eu cu gura cascata fiindca nu s-a calificat in finala. Din cate stiu, a contat nu numai votul publicului cat si juriul. Au fost nenumarate piese plictisitoare care au castigat de-a lungul vremii, inclusiv Germania cand am concurat noi prin Paula si Ovi, care atunci meritau trofeul sau Conchita Wurst care, in opinia mea, in afara de barba nu a avut nimic special. Cat despre finlandezii din 2006 mie mi-au placut Lordi si piesa lor, este chiar o piesa buna si nu ma asteptam sa castige, stiind cat de conservatori sunt unii. Am observat ca noi avem succes cu piese ceva mai colorate. Cel mai rau mi-a parut insa in anul cand nu s-a putut prezenta Ovidiu Anton. Aceea era o piesa. Dintre cele de acum, preferata mea e piesa Estoniei.

    Apreciază

    • Woow, ce bine documentată eşti! Eu sunt cam pe lângă subiect, din păcate. Ştiu piesele noastre şi pe cele care au câştigat. În rest, cum am spus, nu am urmărit niciodată cu atenţie.
      Dar acum, că tot sunt la muncă şi am aflat rezultatul, nu pot decât să spun că parcă ai ştiut ceva când ai zis de piese colorate 😀
      Ce să zic? Nu mai zic. Ascultând piesa, m-a dus gândul la scandalul cu ambasadele mutate din punctul A în punctul B. Dar fiind un concurs de muzică, fără nicio implicare politică, sigur că e doar un gând… sigur că voturile au fost pentru mesaj, spectacol, mişcare scenică etc. Că doar nu pentru altceva o fi câştigat asta 🙄
      Chiar, ce părere ţi-a făcut piesa asta?

      Apreciat de 1 persoană

  13. Alex zice:

    Stai liniștită, dragă Potecuță. Nu esti deloc „afoană”, cum spui cu umor. Și mie mi-a plăcut piesa, dar altele sunt de fapt „criteriile” de selecție. Când am văzut cine a câștigat concursul, am zis cu năduf: „bleah”!!! O piesă caraghioasă de tot. Mă rog, gusturile nu se discută, dar e clar că altceva a primat și nu calitatea melodiilor! De aceea, Eurovizionul nu mai prezintă interes pentru multă lume! Pentru că nu este corect! Și asta se vede de departe. Și acum reascult melodia lui Trăistariu: „Tornero” și este faină și după atâția ani. Și a ieșit abia pe locul 7!!1 Mai ține mnte cineva cine a câștigat atunci???
    Numai bine și o duminică frumoasă! 🙂

    Apreciază

    • Îţi mulţumesc frumos, Alex!
      Eu m-am uitat până acum numai la finale şi de fiecare dată mi-am zis că gata, e ultima dată. Aseară nu m-am uitat şi bine am făcut, acum am aflat cine a câştigat şi am zis ca tine: asta a primit voturi pentru orice altceva numai pentru piesă nu.
      Da, Tornero chiar a fost o piesă bună. Şi dintre toate câştigătoarele, vorbesc de cele din anii ăştia în care voturile au început să se dea după alte criterii, Fairytale a lui Alexander Rybak mi-a plăcut cel mai mult. Şi îmi place şi acum. Ştiu că el a participat şi acum, nu ştiu pe ce loc s-a clasat.
      O zi frumoasă îţi doresc şi eu!

      Apreciat de 1 persoană

  14. Ella zice:

    Esti, esti … hahahahaha!!!
    Noi (NL) ne-am dus pana în finala … si ce daca?! Am iesit pe locul 18!
    Te pui cu Israelul?!!! Hahahahaha …
    Duminica placuta, Potecut!

    Apreciază

    • Nu te poţi pune, aşa-i! Cred că-mi cumpăr şi eu o mâţă din aia care face cu mâna 😀 😀
      Zi frumoasă, Ella!
      Mulţumesc!

      Apreciază

      • Ella zice:

        Potecut sper ca nu te-ai suparat cu „chestia” cu Halloween … a fost o gluma!
        Da, chiar ma gandeam de unde sa iau si eu o pisica din aia… chiar am vazut o data undeva asa ceva dar nu mai stiu unde! 😀

        Apreciază

        • Ella, dragă! Nu am de ce să mă supăr. Asta în primul rând. Şi oricum, în general nu sunt o supărăcioasă. Dar acum chiar nu aveam motiv 😉
          Dacă găsesc, îţi dau de ştire, pun deoparte pentru tine 😉
          Te pup!

          Apreciază

  15. papagigli zice:

    Nu mi se pare o bucata sa-ti taie respiratia, dar o consider ascultabila. Problema e ca la concursurile internationale, de orice natura, inca de pe vremea romanilor 😆 departajarea se face pe considerente geografice si politice, in cazul de fata, muzica fiind doar un pretext.
    Pe de alta parte, cin-sa te voteze, cind romanii sunt tiganii care fura si cersesc? Ca daca te gindesti la restul diasporei, diaspora munceste de-i clantane ochii-n cap pentru Euroi, nu pentru Euroviziuni, ca alea nu-i platesc existenta zilnica. Alea sunt, dupa cum le spune si numele, niste viziuni de euro. 😆
    Eu cam asta cred.

    Apreciat de 1 persoană

    • Nu era de trofeu piesa noastră, asta e clar. Dar nici măcar să intre în finală? Mama ei de treabă! 😀
      Ai, ai, ai! De când aştept să zică cineva ce ai zis tu! M-am răcorit! Mulțumesc! Sunt ferm convinsă că departajarea se face după considerentele alea! Prea bate la ochi.

      Apreciază

  16. tink3rbe11 zice:

    La concurs este ca la alegeri, cel mai tare partid câștigă.

    Apreciază

  17. Si acum dupa razboi (am cam fost prins zilele astea si abia acum am citit textul tau) cum ti se pare? Merita piesa celor din Israel? Eu recunosc sincer ca am alte gusturi.

    Apreciază

    • E cam varză-n capul meu acum 😀
      Dacă e să răspund din instinct şi cu tot ce credeam eu ca „fundaţie”, aş spune foarte clar şi răspicat că nu, nu merită. Dar dacă e să ţinem cont că eurovision nu mai e de mulţi ani un concurs în care să primeze muzica şi se ţine cont doar de acel inedit prost înţeles, da, asta se încadrează.
      Adică, trebuie să vii cu ceva care de obicei stârneşte reacţii aprinse, subiecte grele, cum ar fi discriminarea, egalitatea de şanse bla, bla, intervin cei „politically correct” şi o dau în toleranţă. Că dacă femeia are barbă şi tu spui că nu merita trofeul, hop, eşti intolerant, eşti homofob, eşti îngust la minte, eşti oricum numai obiectiv nu. Şi atunci, ce să mai zic? Piesa e aşa cum trebuie în cazul ăsta. O tocăniţă aiuristică dar care corespunde „normelor”. Că are mesaj. Păi, şi „Imagine” are cam acelaşi mesaj. Dar dacă participa săracul Lennon în 2018 cu asta, veneau ăia versaţi şi spuneau că n-are strălucire, că e plată, că n-are imagine scenică.
      Ştii… avem românii au talent. Nu am înţeles niciodată de ce un bărbat care cântă extraordinar are şanse mai mici la vot decât unul care cântă extraordinar şi e gay. Adică, egalitatea de şanse nu presupune egalitate de şanse? De ce să conteze că e gay dacă tocmai ăia care-mi sar în cap când eu compar numai vocile şi spun că e discriminare asta scot în evidenţă? Păi ori suntem egali, ori unii sunt mai egali ca alţii, vorba aia.
      Adică nu ar trebui nici măcar menţionată treaba asta. Dar se pare că se mizează pe „minţile deschise” care culmea, exact de asta se agaţă.
      Din punctul meu de vedere, că tot bat moneda pe asta, la un concurs de talent, numai şi numai talentul se discută. Nu aspectul, nu orientarea, nu situaţia financiară, nu părerile despre aspecte ale vieţii.
      Dar poate-s eu bătută-n cap…
      Scuze, m-am pornit. Gata, nu mai zic nimic.

      Apreciat de 1 persoană

  18. Liana zice:

    Seara buna 🙂 fac off-topic, asa ca-mi cer scuze de la inceput, dar is noua pe blogul tau si…prin blogging, asa ca trebuia sa-ti spun ca-mi place. De bogul tau, zic. Si bloggingul 🙂 – e drept.

    Ca sa ma intorc la postarea ta, tre’ sa zic ca si eu is cam la fel de afoana. melodia mi-a placut, dar nu pot sa zic ca m-a lasat cu gura cascata. oricum nici Eurovisionul nu mai e chiar ce era candva …

    Apreciază

    • Bună seara, Liana! Îţi mulţumesc mult, mă bucur că îţi plac potecile mele!
      Deci suntem cam în acelaşi club când e vorba de eurovision 😀

      Apreciat de 1 persoană

      • Liana zice:

        mda… recunosc ca-s atat de afoana, incat nu stiu nici macar sa fredonez. iar Eurovisionul asta m-a dezamagit de multe ori. Asa ca nu mai am asteptari si nici nu ma mai uit…

        Apreciază

        • Eiii, cum nu ştii? Eu cânt prost. Dar cânt toată ziua. Pe la muncă, prin casă. E drept, fără public, nu vreau să schingiuiesc pe nimeni 😀
          Deci suntem afoane dar ştim să fredonăm 😀
          Nici eu nu mă mai uit. De fapt, nici până acum nu am urmărit decât finalul finalei, adică rezultatele. Şi maxim trei-patru piese.

          Apreciază

  19. Nu doar că te-ai priceput în a aprecia o melodie, ci chiar merita a fi în finală, dar ce să facem atunci când jocurile de culise sunt … Ți-a plăcut piesa câștigătoare??? că tot s-a terminat. 😀

    Apreciază

  20. noname zice:

    Clasată pe locul 99, cea mai bună melodie mi s-a părut asta:

    🙂

    Apreciază

Lasă un comentariu