Când trebuie să faci. Ceva, orice

Nici nu s-au stins bine prin hypermarketuri acordurile lui Last Christmas, i gave you my heart şi au şi apărut tinerei îmbrăcaţi în iepuraş care împart copiilor ouă mici de ciocolată, îndemnând adulţii să cumpere la kilogram, că-i ofertă. Dar cred că nu-s singura care are impresia că timpul nu se mai scurge cum credeam sau ştiam cândva. Şi chiar dacă eram gata să ne consolăm cu gândul că anul ăsta s-a anulat primăvara, iete că nu mai e cazul. Şi oricum, şi fără primăvară, sărbătoarea tot ar fi venit, că nu-i dependentă de anotimp.
Şi odată cu ea, că fără n-are farmec, a scos capul prin lume şi celebra întrebare ce faci de Paşti?

Nu contează unde eşti, cu cine vorbeşti, de chestionarul ăsta nu scapi. Că eşti între etaje, în lift cu vecina de la 3, că stai la semafor şi dai nas în nas cu o altă vecină, că eşti la magazinul din colţ şi aştepţi rândul la casă, că… orice-ai face şi oriunde-ai merge, asta auzi.
E cumva întrebare cu circuit închis. Pe de-o parte, din start se presupune că trebuie să faci ceva. Nu lasă loc unei variante în care nu fac, aşteaptă direct să înşiri tot ce faci deci musai să faci. Ceva, orice. Pe de alta, nici chiar orice nu poţi să faci. Sau nu poţi spune că faci. Trebuie să fie ceva demn de conversaţie.

În perioada asta, e drept, eu nu prea ştiu exact dacă se referă strict la ziua aia sau, cum limba română lasă mult loc de interpretare, aşteaptă să spun ce fac pentru Paşti, cum mă pregătesc, ce geamuri spăl, ce dulapuri pun la punct, cum şi cât zugrăvesc, ce pregătesc de mâncare şi alte alea, din genul întoarcem casa cu capu’n jos, să ştim că stăm liniştiţi şi imobliziaţi în pat vreo 4 zile cu ocazia lui fie ca.
Dacă se referă strict la ziua aia, mie îmi vine să răspund că… bine. Dar mi se pare totuşi un răspuns semi-idiot aşa că nu zic că fac bine.

Ideea e că, aşa cum am spus, trebuie să fie ceva demn. Dacă spui că stai acasă, într-un ochi al celui care te întreabă vezi compătimirea de ce naşpa, în altul vezi bucuria nemărginită că nu faci mai mult sau mai spectaculos ca el/ea/ei/ele şi din gură auzi aprobarea creştinească „da, ca toată lumea, că doar aşa se face”.
Sau poate că întrebarea se referă la orarul tău din ziua aia. Şi atunci ar trebui să răspund că păi, mă voi trezi pe la 11, voi sta două ore să beau cafea, voi mânca pe la 13:30, voi mai sta o oră pe balcon la cafea şi pipă, voi dormi iar, mă voi trezi pe la 16…”. Şi da, acum îmi dau seama că sunt tare multe de făcut în ziua aia.

M-am gândit că îmi trebuie ceva de senzaţie. Aşa, să am răspunsul pregătit. Să zic că merg la munte? Vor fi multe întrebări suplimentare, e mult de inventat. Să zic că merg la mare? Cârcotaşii mi-ar strica bucuria că e frig la mare în perioada asta. Să zic că merg în croazieră? Vor vrea să le aduc ceva suveniruri şi iar n-am chef să inventez numai de amorul artei. Să zic că mi-am propus să dorm doo zile? Nu mi-am propus.
Chiar, voi ce faceţi de obicei de Paşti? 😀

Foto

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

83 de răspunsuri la Când trebuie să faci. Ceva, orice

  1. Ana Vlad zice:

    Ouă roșii. Ciocnesc ouă roșii. Campionat, chiar, de ciocnit ouă roșii. Că doar de-aia mă chinuiesc să le vopsesc. Și dup-aia le mănânc. Bine, nu pe toate.

    Apreciază

  2. Ana G. zice:

    Dacă zic „nimic”, merge? Că asta am de gând să fac.

    Apreciază

  3. Iosif Strasbourg zice:

    Eu percep viata de zi cu zi ca o continua si eterna succesiune de sarbatori între Craciun si Pasti, nastere-moarte, lumina-întuneric, cer-pamânt, atemporal, dincolo de relativismul spatiu-timp, într-un periplu de sentimente si stari de agregare sufletesti, percepute în patru dimensiuni absolute !
    Un Weekend plin de parfumul florilor iubirii, draga Potecuta !

    Apreciază

  4. ane zice:

    E ziua bucuriei,prin urmare ne vom bucura ciocnind un ou rosu; la munte, la mare, pe Coasta de Azur 😉

    Apreciază

  5. Diana zice:

    Hahaha! Pe mine, cunoscutii nu (ma mai) intreaba ce fac de… oricare sarbatoare. ::) Celor apropiati le-am spus: „De ce vrei sa stii?” Celorlalti: „Bine, multumesc; tu?” Si ei incep sa povesteasca, uitand ca i-a interesat de mine vreo clipa. 🙂
    Ce faci de Pasti?! 🙂 Sa fii fericita, in general! ❤

    Apreciat de 1 persoană

    • Hahahaha, la răspunsul ăla nu m-aş fi gândit 😀
      Da, e adevărat că de multe ori e doar un motiv de a spune ce fac ei, să ştii că fac ceva wow. 😀
      Eu voi dormi. Şi voi bea cafea când mă voi trezi 😀
      Îţi mulţumesc, Diana! O zi frumoasă îţi doresc!

      Apreciază

  6. CARMEN zice:

    Chiar daca o sa sariti mai multi sa-mi spuneti ca nu sunt normala (☺) mie întrebarea „ce faci de Pasti” mi se pare o intrebare normala☺☺☺ Si noi pe aici toti ne intrebam la fel, dar nu din cârcotas-arie si nici nu asteptam raspunsuri senzationale. Vrem doar sa ne asiguram ca toata lumea este bine, este cu familia – pentru ca in general raspunsurile sunt „merg la parinti, ne intalnim toata familia” sau „vin copiii la masa, o sa fie casa plina”. In cazul in care raspunsul este „nu stiu ce sa fac, sunt singur/a…” si atunci sarim cu invitatia „hai la noi!”. Zau, eu asa gândesc si ca mine, toti colegii de serviciu sau vecinii mei.
    Sunt mai rari cei care isi iau concediu intreaga saptamana dupa Pasti si pleaca undeva – la schi sau in regiuni unde este deja vara.
    Este frumos sa te interesezi de apropiatul tau… zic eu 🙂
    In Germania Vinerea Mare este zi libera precum si A doua zi de Paste. Deci noi vom serba deja duminica Pastele. La biserica nu vom merge cu toate ca imi place mult slujba de Înviere.
    In prima zi de Paste vor veni doar fetele la masa, iar luni, a doua zi de Paste vor fi fetele si o colega de facultate de a lor, ai carei parinti sunt divortati si nu tin la traditiile mesei in familie. De aceea ea tare se bucura sa vina la noi ( de doi ani vine de Paste si de Craciun la noi). Poate ca duminica spre seara vor veni in vizita matusa si unchiul din Ulm (noi stam in Augsburg, la 90 km departare de Ulm). Iar duminica vor veni vecinii sa ciocnim cate un ou, sa bem cafea si sa servim cate o prajiturica. Asta e ☺ Nimic spectaculos, insa tare placut! 🙂
    Un weekend plin de flori, cu tihna si liniste iti doresc, Potecuta! 😉

    Apreciat de 3 persoane

    • Iosif Strasbourg zice:

      Subscriu cu Carmen din Augsburg ! 🙂

      Apreciat de 1 persoană

    • Carmen, nu întâmplător am dat exemplele cu vecina sau vânzătoarea de la magazinul din colţ. Şi eu îmi întreb prietenii şi ei pe mine. Dar e o mare diferenţă între a întreba un apropiat pentru că chiar te interesează, eventual din motivele expuse de tine, ca să nu zică că e singur şi atunci îi faci o invitaţie, şi a întreba aşa, ca şi cum ai zice cu juma de gură „bună ziua”. Eu de întrebările alea vorbeam, nu de cele cu adevărat din suflet.
      Şi aici e liber în Vinerea Mare şi Luni.
      Sărbători cu sănătate şi numai bine îţi doresc! Distracţie frumoasă să aveţi!

      Apreciat de 1 persoană

  7. clipederaidiniadulmeu zice:

    În suflet mă voi bucura de miracolul învierii şi în afara lui, îmi voi duce trupul departe de stropitori. Să nu mă spui nimănui, dar nu-mi place obiceiul stropitului cu parfum.

    Apreciază

  8. Cred că de Paște voi face cam ce faci tu și încă ceva pe deasupra, dar e secret… 😊

    Apreciază

  9. gelu gelu zice:

    De Paști ma bucur de concediu…din plin☺ Nu fac nimic. 🤗
    Numai bine, tuturor!☺😊

    Apreciază

  10. Fabiola Ion zice:

    Potecut, eu fac ceva cu totul si cu totul special anul acesta, stau acasa. 😀 O sa zici ca-s cu capu’, dar nu, eu chiar stau acasa si nu voi face nimica nimicuta, asta dupa 11 ani de plecat de plecat de acasa de fiecare Paste si Craciun. Asa ca te voi suna in ziua de Paste si te voi intreba cate cafele ai baut. Atat. :))))

    Apreciază

  11. Nu știu ce voi face, depinde mai mult de cine o să mă viziteze. Pentru că eu voi rămâne și de aceste Paști acasă, așa cum am rămas în ultimele trei decenii. Sănătoși să fim! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  12. Se pune daca muncesc? Chiar in noaptea aceea? :)))))

    Apreciază

    • Ohoo, şi cum se pune! Been there, done that. 😀
      bine, nu chiar toată noaptea. Dar au fost câţiva anişori în care în ziua de Paşti, la ora 7 dimineaţa eu eram pe metereze. A trecut. Acum e liber în ziua aia. Dar chiar se pune.

      Apreciază

  13. firdeiarbainbataiavantului zice:

    Nici eu nimic demn de menţionat. Dar nu e rău deloc.

    Apreciază

  14. Oh, deja e Paștele? O să mănânc pe săturate și o să mă odihnesc. Nu contează că nu merg musafirii în pod, o trebuit să fac curat și acolo! :))

    Apreciază

  15. Alex zice:

    Ha, ha! Ai dreptate, devine tare enervantă și obsedantă această întrebare. Cum în ultimii ani viața românilor a devenit tot mai agitată și stresantă, am ajuns să îmi doresc cu ardoare să stau acasă, căci unde este mai bine și mai liniștit decât acasă? Plimbările, excursiile, călătoriile…. cu alte ocazii! Așa că… programul tău este atât de asemănător cu al meu și nici nu mă gândesc să schimb ceva cu tihna acestor zile în familia.
    Numai bine, dragă Potecuță! Zile frumoase! 🙂

    Apreciază

    • Când eram mică, sărbătorile numai acasă le faceam. Au fost ani în care de Paşti mergeam la ţară, la bunici. Dar tot acasă se numea.
      Se pare că soarta a vrut să nu mă lase să schimb asta şi am un serviciu care nu-mi permite să plec. Am liber doar în ziua de Paşti, adică Duminica, deci vreau sau nu, tot acasă stau. 😀
      O zi frumoasă. Alex! Îţi mulţumesc!

      Apreciază

  16. tink3rbe11 zice:

    Datorită faptului că tocmai ne-am mutat, curatenie fac mai des ca de obicei, o casă neterminată este sursă de praf. Dacă aș putea aș lenevi, dar sigur voi avea musafiri așa că iese din schema,. Nu sunt genul care răstoarnă casa.

    Apreciază

  17. Dacă iți spun ca nimic pentru ca a doua zi de Pasti sunt de garda o sa vad privirea aia de naspa?😀 Ca eu chiar o am gandindu-mă la ce mă asteapta😉
    Zi frumoasa, Potecuță!

    Apreciază

  18. Roximoronica zice:

    Ce să fac? Citesc textele Potecuței! 🙂 ❤

    Apreciat de 1 persoană

  19. Dacă iți spun ca nimic pentru ca a doua zi de Pasti sunt de garda o sa vad privirea aia de naspa?😀 Ca eu chiar o am gandindu-mă la ce mă asteapta😉
    Oricum un lucru nu fac: nu răstorn casa ca sa am ce pune la loc🙈
    Zi frumoasa, Potecuță!

    Apreciază

  20. fosile zice:

    Noi ne bucurăm de două ori.O dată cu catolicii, deci ieri şi azi şi familia aparţinătoare şi săotămîna viitoare cu ortodocşii şi familia apartinătoare.Si uite aşa ne întîlnim cu toţii, chiar dacă în rate.
    Odihnă plăcută şi cafea savuroasă, îţi dorim!

    Apreciază

  21. psi zice:

    de obicei citesc ca apucata și mănânc dulciuri. și țin telefonul închis. și blogul. 😀
    deși, recunosc, anul trecut eram la cracovia și-am petrecut acolo niște sărbători de-a dreptul superbe.

    Apreciază

  22. bloguluicre zice:

    Haleală cu moderaţie, urcat pe munte și plajă, nimic nu miroase a Paște!😂

    Apreciază

  23. Vin și eu în clubul celor care nu-și propun să facă nimic, dar nimic-nimic (Doamne, ce leneși mai sunt unii!), dacă mă primesc, desigur :).

    Apreciază

  24. 2Blog.ro zice:

    Imi place paragraful de incheiere 🙂

    Sunt persoane si persoane. Eu cand merg in concediu/vacanta/weekend-break/orice denumire de pauza de la viata normala prefer sa fac lucruri relaxante. Mi se pare extrem de contraproductiv sa ma duc intr-o vacanta si sa ma intorc mai obosit decat am plecat. Asa si in cazul sarbatorilor. Vreau sa profit cat de mult posibil de zilele libere, in care contactul cu persoane nedorite este minim spre zero.

    Apreciază

    • Mulțumesc frumos!
      Şi eu prefer vacanțele cu odihnă. Dar uneori fac bine şi cele în care vizitez mult deşi asta poate fi obositor. Depinde. Avantajul e că o vacanță ține mai mult decât o sărbătoare deci ar fi timp de ambele. La sărbători primează odihna.
      O zi frumoasă!

      Apreciază

Lasă un comentariu