M-am făcut de mâţă!

Simt că am rămas în urmă cu tehnologia şi nu cred că voi mai putea recupera. Pentru că ea se mişcă mai repede decât mă prind eu şi are un avantaj considerabil. O las să alerge, eu rămân la ideea că ce atâta grabă? şi-mi văd de treabă. Diferenţa asta de timp şi spaţiu dintre mine şi ea se simte în special când sunt copii pe lângă mine. Nu-i mai înţeleg. Mă rog, să nu exagerez. Nu-i înţeleg de prima dată. Că de la a 5-a explicaţie-n sus, găsesc eu o portiţă de comunicare, nu-i problemă. Bine, şi noi aveam nişte treburi despre care adulţii nu ştiau mai nimic, dar parcă era mai simplu pentru ei. Că între „feriţi-vă de măgăruş” şi „elastic”, tot puteau face diferenţa şi era simplu să ghicească dintre astea două care-i emisiune. Eu acum nu mai pot face diferenţa între emisiuni, desene, seriale, jocuri pe tabletă, în reţea sau simple, şi jocuri din astea… de mână, că nu ştiu să le zic.

M-a mâncat să întreb un băiat care-i treaba cu kendama şi, din secunda în care a deschis gura, m-am pierdut în denumiri. Că dacă bila pică pe… treaba aia (nu mai ştiu) de sus înseamnă că…, dacă pică pe treaba aia de jos înseamnă că altceva. Că mişcarea aia se numeşte… aşa dar dacă o faci pe partea ailaltă se numeşte altfel, normal, ce-i atât de greu? 😯
Şi când mă gândesc la tiribomba mea, cum a supravieţuit ea fără nicio o mişcare din cot…
M-a mai mâncat de mai multe ori să întreb copii, de vârste diferite, la ce se concentrează pe telefon sau tablete. Şi praf mi-am făcut concentrarea. Că ei, săracii, vorbeau cu mine ca şi cum aş fi de-a lor. Copii educaţi, cu bun simţ, nu m-au făcut proastă-n faţă, m-au lăsat să mă prind singură de asta. Că ei răspundeau frumos sunt atent să nu-mi atace ghfhgkj proviziile, că le-am ascuns în dsjdhhdhf şi echipa de njhvjfhgkjfj are un avantaj şi arme de kmbjgikvl sau încerc să dobor recordul la bghifjgjfg, ştii că sunt deja la nivelul 5, ăla cu gkjfbjhub, când se aruncă şi cu bjdgugusrjxu, ştii nivelul, l-ai depăşit?

Zbang! Cum să zic eu, să pricepi de la nivelul anilor tăi mici? Problema e că nu… nu că n-aş putea înţelege dificultatea nivelului în care se aruncă şi cu gkfbhfgf pe lângă jdhfh dar… despre ce vorbeşti, totuşi? Adică e un joc, nu? 🙄
Privirea lor e priceless şi eu îi înţeleg. Aşa-i priveam şi eu pe cei care nu ştiau cum dintr-o cutiuţă aşa mică, în care ai băgat o casetă, se aude muzică-n căşti şi chestia aia mică nici măcar nu-i băgată-n priză.
Eu şi acum cred că stăpânul inelelor e game of thrones şi invers deci de unde să ştiu de jocuri de strategie?

Şi treaba asta, în general, se cam aplică la aproape orice. Mă enervează să mă străduiesc să-mi încarc memoria cu denumiri pompoase sau cu chestii care pot exista şi aşa, fără să le zic eu pe nume. E suficient să ştiu ce sunt sau ce fac, nu e musai să le şi învăţ, că doar nu le strig pe stradă. Mă refer acum în special la termenii de specialitate care ne-au invadat vieţile şi care nu poartă denumiri de pe meleagurile noastre, că nu mai dă bine. E de prost gust să te duci la frizer să-i ceri un pierdut la spate. Te duci la hair stylist şi ceri un sauvage, altfel eşti naşpa. Dacă zici numai vreau un tuns… cam aşa… ce are? Aia zic.

Aveam programare la „mani”. Hehe, ce piţi mă simt când zic aşa. De aia nici nu zic, că nu mă calific la piţi, fatăăă. 😛
Când n-am pata pe creier activată pe un anumit model sau culoare, aleg din modelele făcute de tipa la care merg şi aia e. Aşa am făcut şi acum. Am ales poza şi m-am prezentat cu ea, altfel nu aş fi ştiut să-i spun ce vreau. Că e un fel de trei feluri, baza de o culoare nedefinită, cu influenţe de alte două nuanţe, fără să fie strident sau… mai ştiţi cum erau felicitările alea ca din plastic şi părea că se mişcă imaginea la lumină? No, un fel de dar nu chiar aşa. Na, spuneţi voi, cum era să-i zic fetei aşa?

Tipa s-a uitat, a zis că da şi s-a apucat de treabă. Au venit între timp un el şi-o ea. Cât au aşteptat şi au povestit, m-am prins că el n-are nicio treabă cu munca în salon, în sensul că părea din alt film. Totuşi, l-am invidiat pentru răbdare. Eu mi-o pierd de multe ori când trebuie să stau eu să-mi fac unghiile şi am impresia că am prea multe degete, apăi să mai aştept după alţii. Apăi să mai fiu şi bărbat şi să aştept. Niet! Deci l-am invidiat.
Şi se termină procesul la ceea ce eu am numit „modelul ăsta din poză”. Fata care a venit între timp s-a apropiat să le vadă şi i-a zis lui „aaa, ăsta e modelul de care ai zis, aşa-i? Ăla cu mâţa.” Entuziasmul meu aproape că a atins cote alarmante sub nivelul mării în momentul ăla. Ce-am făcut? Eu n-am cerut mâţe! Dar ce mâţe? 😯

În momentul ăla, se ridică el de pe scaun. Moment de explicaţie, să înţelegeţi şi mai bine şocul meu: un tip deloc din genul sofisticat şi care pare familiarizat cu saloanele. Îmbrăcat lejer, în trening, genul de adept al unei galerii, dacă mă înţelegeţi. Nu, nu e nimic rău în asta dar trebuia să vă faceţi o idee, altfel n-are farmec. Şi foarte graţios dă peste nas celor trei feminine din jurul lui. Mie-n primul rând, că habar n-am ce mi-am făcut, tipei care mi-a făcut că nu i-a zis nici ea pe nume, dar şi iubitei sau nevestei lui care ştia ceva dar nu ştia exact ce: „da, iubita, de ăsta am zis. Că e mişto, să faci şi tu dacă-ţi place. Ăsta e cat eye.” 🙄
K.O m-a făcut, bang-bang… he shot me down bang bang, I hit the ground… bang bang.

Dincolo de şoc şi de puţintică ruşine, m-am dat naibii. Abia aştept să zică cineva ceva de unghii ca să am ocazia să zic cu buzele ţuguiate: vai, dragă, dar ăsta e cat eye, nu pot să cred că nu ştii, în ce lume trăieşti”?

Foto

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

68 de răspunsuri la M-am făcut de mâţă!

  1. Cosmisian zice:

    Esti tare comica. Am patit-o si am invatat sa intru in defensiva inca inainte sa stie persoana de tiv ‘vs’. M-au indoit de cateva ori copiii cu nume de …, norocul meu este ca google nu este pretentios si raspunde ignorantei mele. Asa ca, dupa cateva palme peste nas, si nu e greu de nimerit al meu, am luat si eu calea ofensivei, asa ca de multe ori ma auzi mentionand copiiilor ceva ce pare joc, dar de care ei inca nu stiu. Sa sufere si ei. Ca, de cate ori eu… mai bine acum, sa … si ei…
    Imi amintesc cand a aparut Windows 8. Fascinant! Cum puteau sta patratelele alea colorate, invidiatele de ele… doar ca, fata in fata cu baiatul unui amic, zero knowledge… nu am stiut cum sa ii dau Restart!!! Si, ca sa nu se faca ditamai omul de mine de ras, l-am pus pe copil sa o faca. Normal ca el a fost mandru ca imi poate dovedi ca stie, ca doar e destept. Sa mai spuna cineva ca eu nu invat de la cei mici…

    Apreciat de 3 persoane

    • Cosmisian zice:

      de tip (versus, adversar)

      Apreciază

    • Eu n-am cu ce să-i fac să se simtă cum mă simt eu. Că nu ştiu să inventez jocuri. Dar nu e rea ideea 😀
      Am intrat o dată-n joc cu fetiţa unei prietene: cum, n-o ştii pe… a zis ea un personaj din desene. Eu: ba da, e fetiţa aia brunetă, nu? Nu, e blondă. Ei, a fost blondă. Acum s-a schimbat în episodul ăsta nou. Care episod, eu nu am văzut. La televizorul meu e episodul nou. Mamii, ne luăm şi noi televizor ca al ei?
      Hoopaaa, aici am zis gata, a fost o glumă. Îmi era frică de mami a ei 😀 😀
      Mulţumesc frumos!

      Apreciat de 1 persoană

  2. tink3rbe11 zice:

    🙂 )) )) Doamne, ce m-am amuzat! Eu am 2 copii cu vârste diferite și tot nu știu tot despre jocuri si alte alea. Important este să nu te arăți că nu știi, cei mari știu tot mai tot timpul.

    Apreciază

  3. Iosif zice:

    Pentru a întelege limbajul si exprimarea cyber-copiilor acesui sistem informatizat, adultii ar trebui sa intre în universul lor, începând cu gradinita, clasele primare si gimnaziale, altfel se va crea o prapastie uriase insurmontabila între generatii care va fi un nou Babilon, în care nu se va întelege copil cu om…
    O saptamâna superba, draga Potecuta !

    Apreciază

  4. anasylvi zice:

    Se intampla ca eu sunt destul de „updated” la nivel de jocuri (mai joc si eu cate ceva) si la alte chestiuni moderne (sau asa imi place sa ma laud) Fiica-mea stie si ea scheme pe kendama dar sincer am uitat denumirile (acum stau mai prost cu memoria). Cat despre manichiura, sunt la un nivel rudimentar, de obicei lac incolor sau french in cel mai bun caz. Pe mine ma bulverseaza chesiunile astea de pe la bloggeri si vloggeri gen „unboxing” „book haul” „reading slump” la care ma holbam, chiar daca sunt cunoscatoare a limbii engleze.

    Apreciază

    • Ooo, bravo ţie! Eu joc escape room. Dar ăla e pe genul încetuţ, nu e în reţea, cu strategii şi alte chestii. Pe alea nu le înţeleg. E drept, nici n-am încercat. 😀
      Sunt multe exemplele şi astea date de tine sunt chiar foarte bune. Am păţit cu reading slump. Ca tine, deşi termenii spuneau ceva şi alăturarea dădea cu virgulă, mi-a trebuit puţin până m-am prins ce vrea să zică.

      Apreciat de 1 persoană

  5. firdeiarbainbataiavantului zice:

    O să reţin şi eu cat eye, ca să nu mor prost, dar evident că nu e un subiect de interes pentru mine. Iar în privinţa denumirilor în engleză folosite pentru că dau mai bine… prefer să nu mă pornesc. Nu prea am contacte cu copiii şi ce preferă ei să joace pe internet, dar îmi dau seama că sunt way too old, chiar dacă, cum îţi mai spuneam, cu calculatorul şi instalarea de programe mă descurc onorabil. Jocuri de strategie n-am avut niciodată răbdare să joc. Ân (sic!) fine, âmi (tot sic!) place mult stilul tău alert şi amuzant. Să ai o zi cât mai reuşită!

    Apreciază

    • Să nu uiţi de asta, nu se ştie când vei avea ocazia să dai peste nas unei doamne, cum mi-a dat mie tipul ăla 😀
      Nu ştiu ce-i cu jocurile alea dar sunt tare apreciate. Şi mai sunt unele, nu ştiu dacă tot de astea-i vorba, de trebuie să intre jucătorul la anumite ore, altfel pierde lupte şi domenii. E complicat rău, nu glumă.
      Te rog să nu te superi că-mi permit să te corectez dar e â-mi place. Bine, place e forma arhaică. De preferat ar fi fost să scrii â-mi plake dar să zicem că e acceptată încă şi forma asta 😀 😀
      Îţi mulţumesc frumos, mă bucur mult că ţi-a plăcut!
      O zi frumoasă îţi doresc!

      Apreciat de 2 persoane

  6. Mona zice:

    Ce m-ai binedispus! Dar trebuia să pui și tu o poză cu unghiile să vedem și noi cum e acest „cat eye” 🙂 O zi frumoasă!

    Apreciază

  7. T.L. zice:

    Imi era tare dor de articolele tale, ma bucur ca am ajuns iar in vizita!
    Mi-ai adus zambetul pe buze!

    Apreciază

  8. Am ras singura in birou, de se uitau toti colegii la mine si cred ca ziceau in gandul lor „E luni, de aia rade singura 🙂 :)” (adica sper ca asta ziceau). In rest, te inteleg perfect, am un baiat de 10 ani, povestea cu Kendama, jocuri pe tableta, strategii, etc le aud zilnic. Ce e amuzant este ca insista sa-mi explice, cu toate ca vede pe fata mea ca nu inteleg nimic. Dupa care se uita la mine cu ochi mari si imi spune: Mami, nimic nu intelegi, stai ca-ti mai explic o data… Si o luam de la capat 🙂 🙂

    Apreciază

  9. M-ai înveselit grozav. Îți mulțumesc!

    Apreciază

  10. Ana zice:

    Fataaaa….da’ fish eye ce are? 😜
    Ce cunoscatori sunt unii in d-ale manichiurii…since? Apreciez!

    Apreciază

  11. Ești fenomenală, potecuță! M-am distrat…de minune! Și acum întrebarea: unde-i pisica?Știi că am verificat din 3 surse. Există cat eye style. Am găsit unul fain de tot. Chiar ochi de pisică. Păcat că nu pot posta poza. Dar…parcă lipsește pisica!

    Apreciază

    • N-aş fi scris ca şi cum ar fi reală povestea dacă nu ar fi fost reală deci mă bucur că ai găsit şi modelul, denumirea era normal să o găseşti. 😉
      Hm, se vede efectul pe modelul găsit de tine? Că eu am căutat să îi arăt Danei, să îşi facă o idee şi greu am găsit ceva care chiar seamănă cu efectul real. Că e nevoie de lumină şi mişcare a mâinii. De aia nu am pus poză cu ale mele, că nu se vede bine.
      Pisica e plecată după pisici 😀
      Mulţumesc, Erika! Mă bucur că te-ai amuzat cu mine!
      Îţi doresc o zi frumoasă!

      Apreciat de 1 persoană

  12. psi zice:

    eu abia aștept vara să mai fac trasee cu nepotul meu după pokemoni. la kendama și alte chestii deja mi-s expert, sau atâta de expert cât poate fi un adult care ascultă. 🙂

    Apreciază

  13. clipederaidiniadulmeu zice:

    Oooo… cât mă bucur că nu sunt singură! Am doi nepoţi, o fetiţă de nouă ani şi un băieţel de patru. Ei vorbesc într-o chineză cu mine. Cum să-l întreb pe google cum se traduc acele cuvinte, dacă nu ştiu ce să-l întreb? Nici măcar nu înţeleg (fonetic) cuvintele. Cum să le scriu pe google? Cu Moş Crăciun, a fost chinul de pe lume. I-am spus Dianei că nici Moşu’ nu pricepe ce cere ea acolo în scrisori şi mi-a recomandat făcând ochişori rotunzi: Spune-i să mă sune, că vorbesc eu cu el. Albert a fost de acord.- Să o sune pe Di!
    Cu saloanele de înfrumuseţare, sunt salvată. Fata mea e cosmeticiană şi ştie limba păsărească!

    Apreciat de 1 persoană

  14. Dar să mai ai puştiul lângă tine şi să simți că vorbiți limbi diferite?!?😆 Kendama are vreo trei, jocuri pe calculator cu nivele diferite, de strategie şi alte alea, nu mai zic, mie rămânându-mi doar încuviințarea”da, mamă” sau alege-l pe care-ți place mai mult… Cât despre cat eye, m-ai fi lămurit cu o imagine că imaginația mea privitoare la pisici şi ochii lor… 😢 Totuşi e tare fain să închei seara pe blog cu aşa povestire. Mersi, Potecuță! Să-ți fie de poveste seara şi săptămâna! 😊

    Apreciază

    • Hehehe, foarte bun răspunsul cu alege ce-ţi place. Nu te pune deloc în pericolul de-a greşi ceva 😀
      Uff, e greu să explic. Am căutat o imagine pe net, poate-ţi faci o idee, nu ştiu dacă va merge. Dacă văd că nu, voi şterge linkul. Ideea e că habar nu am de unde îi vine denumirea pentru că nu văd legătura cu pisica. E culoare peste care pare că e un sclipici uşor, deloc kitschos sau care-ţi sare-n ochi. Dar la lumină, dacă mişti mâna, e ca o dungă care pare că se mişcă. Nu ştiu dacă ai înţeles. De aia e greu şi cu poza că nu se vede tot efectul la poză. Să văd dacă merge linkul pus de mine.

      Poză

      Pata aia mică albă, nu e din model, e lumina. Deci par simple dar e un fel de 3D. Na, tu vezi pisici aici? 😀

      Îţi mulţumesc frumos! O săptămână frumoasă îţi doresc!

      Apreciat de 2 persoane

      • Deci, dacă pata mică albă e lumina, atunci, în mod sigur nu văd nici pisici și nici vreun ochi de-al lor. E superb lacul. Am și eu ceva de genul acesta, dar e gri-argintiu, iar cu un strat de lac pe deasupra arată superb. Eu mi le fac singură, că, de, …. 🙂

        Apreciază

        • Da, e lumină. Şi la modelul meu apare aşa dacă bate becul direct pe ele. În rest, simple şi doar cu impresia aia că se mişcă dunga.
          Mă bucur că-ţi plac! Şi că te-ai lămurit că nu-mi miaună mâinile 😀 😀
          Uff, te invidiez că poţi singură. Eu am două mâini stângi 😦

          Apreciat de 1 persoană

  15. Ştefania zice:

    Eşti simpatică potecuţă! Ce mi-a plăcut faza cu ” Abia aştept să zică cineva ceva de unghii ca să am ocazia să zic cu buzele ţuguiate: vai, dragă, dar ăsta e cat eye, nu pot să cred că nu ştii, în ce lume trăieşti”?”
    În ce priveşte copiii, doar când sunt în preajma lor îmi dau seama că , îmbătrânesc şi rămân în urmă!
    Să fii iubită. Noapte bună! ❤ ~~~~

    Apreciază

  16. Eu aștept să-mi mai crească nepoțica și să mă uimească prin jocurile pe care le va aborda. Deocamdată confiscă toate celularele pe care le vede și le butonează până o întrerupe posesorul.

    Apreciază

  17. Potecuta, piti :)))) ? Doar gandul asta si mi-ai facut dimineata amuzanta.
    Iar despre potecuta, inima de copil….
    Nimic surprinzator.

    Apreciază

  18. M-am prăpădit de râs :))
    Aveam o prietenă care aborda oral ceea ce ai abordat tu în scris. Dacă nu știa denumirea unui lucru, dacă își dorea să lase impresia că are un punct de vedere valid, începea să facă unde-cum ca o mașină de spălat rufe în care ai băgat vase.
    ,,Da, am fost la magazin și mi-am luat o blucbudjkrapd. Da, asta era la ora țâșpe. Da, da, la și șapse.”
    Să sperăm că vor găsi și ăia micii articolul tău, se vor distra copios :))

    Apreciat de 1 persoană

  19. 9 zice:

    N-ai pus și tu o poză! Acum musai să caut pe google.

    Apreciază

  20. Hei, ești tare draga mea. ..!Te felicit pentru scrisul lejer și povestioara nostima, în care mă văd parcă, pe mine în oglindă ☺

    Apreciază

Lasă un comentariu