Sunt… cuvânt de început de Jurnal

… şi asta cred că voi rămâne. Până la urmă, tot e ceva. Ba chiar, de ce să mint, e CEVA. Şi acest ceva nu-i chiar orice. Amestecate sentimentele, recunosc. Dar ăla care primează e, poate ciudat, unul de un soi de mândrie, mai degrabă decât unul de mâhnire, revoltă, supărare. În fond… la ce bun? Şi de ce m-aş mai revolta? Cumva, poate exagerând, partea aia plină de pahar zice că e un fel de apreciere. Chiar dacă nu-i „pe faţă”.
Azi… amăgire. Final de săptămână „lucrătoare”, început de weekend. Cum ar fi sunat început de sfârşit de săptămână? Curg streşini, se plâng zăpezi care se reîntorc în pământ şi se topesc oameni de zăpadă plămădiţi de mâini mici, mângâiaţi de ochii cei mari, înfriguraţi de amintirea iernilor… de altătată.

Afară…  se ţes războaie. Oameni cu oameni se ceartă, oameni pe oameni acuză, oameni în oameni lovesc. Ştirile zilei au împărţit (a câta oara?) oameni în tabere, i-au aşezat în categorii, le-au dat motiv de încărcat arme letale: cuvintele. De la politică la profesori de religie, de la străzi necurăţate de zăpadă la părinţi care refuză vaccinurile. Câmpul de lupă: propriile noastre vieţi.

Mă gândesc… să vă întreb ceva. E printre cei care-mi trec pragul cineva care ştie ceva de o revistă şcolară din Braşov? Care are legătură cu Palatul Copiilor de acolo? Mai exact „Palatul Copiilor Braşov Revista activităţilor educative interdisciplinare”? Ştiţi ceva? Apar foarte mulţi profesori în colectivul de redacţie şi asta mă face să cred că e ca un fel de colecţie, cu articole scrise de mai multe persoane. Dacă ştiţi, vă rog să-mi daţi un semn.
Să fii cuvânt de început într-o revistă semnată de atâţia profesori e măgulitor. Pentru mine, ştiind că eu sunt. Chiar dacă nu e nicio legătură cu mine acolo, e totuşi prima dată când apar într-o revistă şcolară. De fapt, e prima dată când apar într-o revistă. Şi sentimentele-s, aşa cum spuneam, amestecate. Serios. Parcă nici nu contează că nu e nicio legătură cu potecuţa. Dacă cineva, un profesor, a considerat versurile mele potrivite pentru o astfel de publicaţie, mândria trece dincolo de bariera sursei. Nu pun link. Dar vă rog mult, dacă ştiţi ceva, dacă unul dintre voi se ocupă de asta, să îmi spuneţi. Pe cuvânt de… început că vreau să mulţumesc. Parol!

Citesc… printre amintiri. Filă cu filă, dor cu dor, gând cu gând. Le ating uşor cu podul palmei, adulmec mirosul fin de început şi şterg urmele de uşoară îngălbenire. Timpul trecut peste ele nu le-a estompat. Doar le-a aşezat frumos, pe nuanţe.

O imagine pe care vreau să o împărtăşesc:

Foto

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

54 de răspunsuri la Sunt… cuvânt de început de Jurnal

  1. firdeiarbainbataiavantului zice:

    Frumos şi sensibil. Ca de obicei. Chiar meriţi să apari acolo. Mi-aş fi dorit să fiu eu cel care a contribuit, dar din păcate nu-s. E bine şi aşa.

    Apreciază

  2. em zice:

    Aș vrea să te citesc și acolo. 🙂
    Felicitări! E minunat și meriți pe deplin. Mă bucur tare mult. Bun link-ul către urși. Minune zăpada pentru ei, pentru noi.

    Apreciază

  3. Iosif zice:

    Peronal ti-as propune sa scoti o revista proprie. Promit sa te sponsorizez. Fara gluma !
    Un week end plin de bucurii si pace în Suflet !

    Apreciază

  4. Mugur zice:

    Felicitări!
    Dar îmi vine și un gând amar: s-a ajuns mult prea departe cu lumea copy-paste. Dacă până și un colectiv de profesori/instructori a ajuns să folosească sistemul fără să precizeze sursa, se pare că nu mai avem scăpare din această… Tot este bine că nu și-a asumat acele versuri unul dintre cei care „guvernează” revista.
    Pe de altă parte, mă bucură aprecierea de care ai parte, căci iată, ți-au apărut versurile într-o revistă. Dar câți dintre noi, cititorii tăi din virtual, nu ți-am spus să-ți aduni creațiile într-un volum?
    Să ai un sfârșit de săptămână frumos, Potecuță!

    Apreciază

    • Ai perfectă dreptate, Mugur! M-a mirat şi pe mine că un asemenea colectiv a lăsat să treacă atât de uşor un cuvânt de început. Dar nici nu vreau să dau cu piatra pentru că încă nu m-am lămurit cum funcţionează revista asta, dacă e şi tipărită, dacă…
      Da, recunosc, m-am bucurat şi eu. Am luat-o ca pe o apreciere şi nu m-am mai stresat cu sursa.
      Da, ştiu… mi-aţi spus 😳
      Mulţumesc, Mugur! O zi frumoasă îţi doresc şi eu!

      Apreciază

  5. Mă bucur pentru tine și mă mândresc. Că te cunosc și știu că meriți. Să fie doar un frumos început, Potecuță! 🙂

    Apreciază

  6. Ana Vlad zice:

    Zău nu știu de ce te miri 🙂 Felicitări din suflet! Dar era frumos să fie și o legătură cu tine acolo, că eu știu ce legătură e între tine și versurile tale. Adică bănuiesc, că știu ce legătură e între mine și ceea ce scriu, dar poate sunt eu mai posesivă 😀

    Apreciază

    • Dacă asta se numeşte posesivitate, apăi pe cuvânt că sunt. E sufletul meu acolo, cum să nu fiu ca o mămică cu puii ei? 😀 Cum de altfel, sunt sigură că eşti şi tu cu tot ce scrii, că şi la tine se simte suflet, drag de cuvânt şi emoţie.
      Dar ştii, la câte se copiază şi se distribuie, asta chiar m-a bucurat. Sună ciudat, poate. Dar decât un copy-paste pe Fb şi răspuns la comentarii cu „da, aşa m-a inspirat ploaia” şi tu ştii că aia e poezia ta şi nici vorbă de ploaie în gândul sau sufletul tău… mai bine aşa. Adică, fără lipsă de modestie, mă gândesc că oamenii ăia chiar au apreciat cele două strofe.
      Ce să facem, Ana? Nu mai bine vedem partea frumoasă când oricum nu putem răsturna lumea? 😉
      Îţi mulţumesc tare mult!

      Apreciat de 1 persoană

  7. clipederaidiniadulmeu zice:

    Apelând la serviciile domnului google poate oricine să găsească tot ceea ce-şi doreste. Uite, eu am găsit şi revista şi versurile tale plimbându-se nesecurizate pe internet. Revista are un colectiv de redacţie care poate să-ţi răspundă la întrebări. Oricum versurile meritau onoarea de a deschide o revistă educatională aşa cum şi tu meritai evidenţierea că eşti mama lor. Aşa cum un alt număr al aceeleiaşi reviste are în deschidere vresurile Otiliei Cazimir cu autor cu, tot aşa şi aici puteau să specifice sursa. Felicitări! Versurile tind spre absolut, de aceea un grup de profesori le-au ales.

    Apreciază

    • Şi ce ziceam eu că găsesc acul în car? Ia uite că m-ai depăşit. 😀
      Ai găsit revista zici? Mă înclin!
      Îţi mulţumesc mult! Nu ştiu dacă meritam să fiu pusă între paranteze sub versuri dar ştiu că aşa se face, că aşa-i frumos sau corect. Dar nu toate-s cum am vrea noi pe lumea asta.
      Să ştii că de data asta chiar nu m-am supărat. Nu ştiu dacă tu aveai blogul, cred că nu, pe vremea în care am scris o postare despre o doamnă care mi-a luat versurile. Atunci m-am supărat tare, tare, am suferit mult pentru că m-a durut sufletul. Mi-a luat vreo 6 poezii dacă nu mai mult, a schimbat de la fiecare vers câte un cuvânt (de exemplu, dacă eu am scris îmi ninge-n gând, ea a pus îmi plouă-n gând) dar în rest, formă, sens, mesaj au rămas fix aşa, ba unele versuri nu le-a modificat deloc şi sub fiecare poezie şi-a pus numele ei şi le posta pe diverse pagini pe FB şi răspundea comentariilor care o felicitau pentru sensibilitate, primea laudele fără probleme. Am luat legătura cu ea şi mi-a răspuns franc: „adică, ce? Nu se poate ca doi oameni să gândească la fel, toată lumea acuză pe toată lumea, dacă eu scriu de ploaie, oricine a mai scris de ploaie poate să spună că am plagiat”.
      Ei, atunci m-a durut rău. Recunosc, am fost ca un copil care a rămas fără jucăria preferată. Că eu nu scriu ca să fie scris, nu scriu la comandă, nu scriu pe bani, nu am deadline. Scriu cu tot sufletul. Şi am simţit că mi-a furat o parte de suflet şi l-a călcat în picioare.
      Dar de data asta, culmea, am păcătuit căzând în cazanul ăla al mândriei când am văzut atâţia profesori înşiraţi acolo şi versurile mele puse cap de afiş. Fără sursă, ok. Dar nici nu le-a însuşit nimeni.
      Încă o dată îţi mulţumesc mult! Să ai o zi frumoasă!

      Apreciat de 1 persoană

  8. Monik zice:

    Pentru ca te detasezi de restul, pentru ca ale tale cuvinte emana o emotie ce tinde spre perfecțiune, nu ma mir de faptul ca ti s-au preluat versurile. Nu stiu cum circula in virtual tot ce se lasa scris pe bloguri, dar probabil cineva nu a inteles care e sursa insa nu s-a putut desprinde de mesajul transmis in randurile tale. Isi au locul in acea revista cu desăvârșire, dar stiu ar fi fost extraordinar daca te menționau ca si creatoare a lor, Potecuța.

    Apreciază

  9. Ella zice:

    Ca de obicei un jurnal foarte deosebit …
    Am tras draperia ca sa nu mai pot privii afara! Este un pic diferit aici, dar tot „razboi”!
    Weekend placut, Potecuta!

    Apreciază

  10. psi zice:

    fără precizarea sursei? ai puteai să-i întrebi puțin…. de sănătate. așa ar fi corect.

    Apreciază

  11. ane zice:

    Felicitări, Potecuța! Scote revista,nu sta pe gânduri. uite, ai sponsor!

    Apreciază

  12. Ana zice:

    Dupa ziua de azi, in care abia imi amintesc cum ma cheama, din cauza oboselii, poza de final m-a energizar intr-un mare si bestial fel…😊😊😊

    Apreciază

  13. Alex zice:

    Mă bucur pentru tine, dragă Potecuță și îți doresc să fii citită și apreciată de cât mai mulți cititori, pentru că scrii atât de frumos.Mult succes în continuare și să îți vezi versurile publicate și în alte reviste.
    Numai bine și zile frumoase! 🙂

    Apreciază

  14. E frumos că te-ai regăsit în acea revistă (am căutat-o și eu că tare eram curioasă) dar sincer era și mai frumos să fie trecută sursa. Mai ales că sunt oameni … mari. De la care ar trebui să existe niște pretenții în a respecta munca altora. Dacă era nea Ion de la șanțuri, înțelegeam, omu nu avea treabă cu d-astea, dar în cazul ăsta …
    Trecând peste asta, ai scris așa frumos … :)Și cățelul, mai trebuie să spun că e mortal?

    Apreciază

  15. Beta zice:

    Buna draga Potecuta. Ma bucur ca te-ai descoperit intr-o revista scolara insa m-as fi bucurat si mai mult daca treceau sursa versurilor pentru ca nu e corect sa te folosesti de munca cuiva pentru a-ti ridica valoarea revistei sau a ta personal. Am intalnit si am vazut multe asemenea pe f.b, pe bloguri, unii fura de la cate un poet anonim cate un vers, o strofa si le amesteca , scot o poezioara si se dau drept autorii acelei poezii. Altii se folosesc de ele postandu-le pentru infrumusetarea si ridicarea nivelului blogului punand o fraza lipsita de bun simt si continut ca tot ce au postat e din Google . Pai de acolo ne aducem toti ce ne intereseaza ,dar pune mai omule, sursa ca nu te costa nimic plus ca e frumos sa te lauzi cu semenii tai chiar de nu-i cunosti. Asa se vede ce popor frumos si destept avem ❗ Nu inteleg de ce sa ma impodobesc cu hainele altuia cand am si eu hainele mele , fiecaruia-i sta bine cu ce are el si cu ale lui. Am intalnit bloguri care atentioneaza sa nu se faca copy-paste la materialele existente acolo si in unele chiar de vor nu pot face asa ceva. Nu ma pricep cum se procedeaza dar cred ca se poate si aici in W.P, trebuie intrebata asistenta sau pe forumul unde se gasesc tot felul de raspunsuri la intrebari.Sincer ma doare ca -ti fura „copilasii”. Aduna-le draga mea si pune-le-ntr-o carte frumoasa ca sufletul tau si bucura-te de harul cu care te-a daruit Dumnezeu, nu lasa pe altii sa-ti fure munca. Virtualul e si o mica jungla asa ca e pacat ❗ Catelusul e super dragalas, eu incet, incet, o sa ajung sa-i respect mai mult ca pe oameni.

    Apreciază

    • Beta, draga mea…, ce cuvinte frumoase mi-ai lăsat aici! Îţi mulţumesc tare mult!
      Da, din păcate, se postează mult, prea mult, cu copy-paste şi nu se pune niciun fel de sursă. Nu pot înţelege nici eu cum poate cineva, şi nu refer acum la mine, la ale mele, să pună un text care nu-i aparţine dar să lase impresia că e al lui. Şi să mai şi răspundă comentariilor care laudă textul.
      Am văzut şi eu pe multe bloguri atenţionarea aia cu drepturile de autor. Nu ştiu dacă aia te apără de aşa ceva. Adică, de la mine e voie la copiat că nu am aia dar la cel care o are nu e voie? Nu cred că se aplică. Şi ştiu şi de chestia aia cu oprirea acelui click, select, copy. Dar chiar pe aia nu aş pune-o.
      Mă rog, nu cred că putem face prea multe în sensul ăsta, din păcate. Că să mergi până la a apela la lege… nu ştiu, parcă nu m-aş îndura. Încă sper că bunul simţ mai funcţionează.
      Îţi mulţumesc încă o dată şi îţi urez o săptămână frumoasă!

      Apreciază

  16. mozaicul zice:

    Eu încă aștept. Cartea, cu sufletul Potecuței pe și între file.

    Apreciază

  17. Mă pierdusem printre cuvintele tale frumoase, chiar și cele cu războiul… erau spuse într-un anumit fel, pentru ca să mă trezesc din reverie ca și cum mi-ar fi turnat cineva apă rece drept în creștetul capului. Mda, nu e frumos ce au făcut, sunt de acord cu tine și cu tot ce s-a spus pe aici.
    E un fel de apreciere, dar parcă lasă un gust amar…
    Să ai o săptămână minunată, cu bucurii și spor, Potecuță! 🙂

    Apreciază

    • Mai bine rămânem la starea aia de visare, nu? 😉
      Nu e, draga mea. Mai ales că acel colectiv e format din oameni speciali. Dar… aleg să nu mă supăr.
      Îţi mulţumesc mult! O zi frumoasă şi o săptămână cu spor şi ţie!

      Apreciat de 1 persoană

  18. De poezia cu vara vorbești? Curiozitatea e mare, le-am răsfoit puțin revista. Cred că le-ai mai făcut un bine, le-ai adus vizitatori… 🙂

    Apreciază

  19. Beta zice:

    Esti un om tare nobil, deosebit. Nici eu nu as apela la lege doar ca ma revolta ce se intampla si daca oameni ca ei fac asta ce sa mai avem pretentii la ceilalti unde educatia a lipsit din meniu.
    O saptamana asa cum ti-o doresti si cu fiecare moment pe care-l petrec aici la tine si te descopar ii multumesc lui Dumnezeu ca a creat oameni ca tine ❤

    Apreciază

  20. Ştefania zice:

    Cu drag îţi citesc jurnalul. Tu scrii atât de frumos, chiar şi momentele neplăcute prin care treci!
    O noapte liniştită îţi doresc potecuţă dragă. Îmbrăţişări! ❤ ~~~~

    Apreciază

Lasă un comentariu