„Să-uri” de final de an…

Să te îmbraci frumos. Să porţi ceva roşu. Şi ceva nou. Să mănânci peşte. Să nu mănânci pui. Să mănânci struguri. 12 boabe. Să returnezi ce ai luat cu împrumut. Şi să recuperezi ce ai dat. Tot cu împrumut. Să ai bani în buzunar. Şi să fii vesel. De ce toate aceste „să”? Pentru noroc în anul ce vine. Să râzi. Tot pentru noroc? Nu. Dar aşa cum eşti în noaptea de Revelion, aşa vei fi tot anul următor. Să-ţi pui o dorinţă la miezul nopţii. Nu se poate să-mi doresc noroc şi să le elimin pe toate cele de mai sus? Ar fi mai simplu. Nu, aşa se spune că trebuie făcut. Ah, şi să ai grijă să nu le intri-n casă oamenilor prima. Eşti femeie şi asta le va aduce ghinion, trebuie ca un bărbat să treacă primul pragul casei gazde în noul an. Chiar dacă-n casă gazdă s-au făcut toate cele de mai sus pentru noroc, se anulează toate cu asta? Da, chiar dacă…

Îhî, şi despre suflet, nimic? Ce-i cu el? Păi, nu ştiu, să te îmbraci, să porţi, să mănânci, să bei, să nu mănânci, să nu intri prima… dar despre cum să fii… tu? Ei, na. O dată pe an e Revelionul, cine are timp de suflet? Mda, şi pentru asta merită să mimezi perfect buna-dispoziţie, să joci fără greş rol de fericitul zilei, să afişezi ostentativ şi euforic împliniri despre care oricum îţi aminteşti vag.
Dar anul ăsta care vine te vede fără pic de roşu în ţinută, îţi numără boabele de struguri şi bucăţile de peşte şi, dacă nu ies toate la numărătoare, te notează undeva, ca Moş Crăciun pe lista celor mai puţin cuminţi, să ştie câte ghinioane să-ţi dea, dar nu ştie că deşi te faci că râzi, că aşa dă bine, tu cu tine nu eşti deloc împăcat? Anul ăsta nou nu te şi simte, doar te vede? Şi dacă doar te faci că râzi, să fii aşa tot anul, nu înseamnă că te vei face mereu? Sau el ţine cont doar de aparenţe?
Ei, hai. Prea serioasă discuţia asta şi deja se pun berile la rece.
Unde mergi de Revelion? Ce faci de Revelion? Unde petreci de Revelion? Doar asta auzi o lună-ntreagă. Că asta-nseamnă să fii normal. Să mergi, să faci, să petreci. Oricum, să faci altceva decât ai face în mod normal. Că cei care stau în pat şi văd un film sunt demni de compasiune în mintea colectivă. Săracii, ne spunem. Ce contează că ei au visat luni întregi la liniştea aia, la orele alea de… ei… cu ei? Nuu, noi le arătăm milă. Că nu petrec.

Se fac planuri. Să aia, să cealaltă, să, să. Iar „să-uri”. Pe cele mai multe le abandonăm în primele două luni. Că nu-s de noi, pentru noi. Că nu putem sau nu mai vrem. Le facem, ca şi anul trecut, cu speranţă. Şi asta face bine. Să mănânc mai sănătos, să fac mai mult sport, să citesc mai mult, să ies mai mult prin parc, să… şi trei luni mai târziu, cu o felie de pizza, la un film, refuzăm o invitaţie la alergat prin parc că… oboseală, că lipsă de chef. Ne întoarcem la noi, aşa cum suntem, aşa cum ne e bine cu noi.
Lăsăm planurile astea, lista e oricum lungă, tot rămâne ceva de bifat până se termină anul.
Şi planurile alea erau cam ambiţioase, am cam exagerat, hai să recunoaştem.
Şi spre finalul anului, iar concepem liste şi… şi tot aşa.

Cred că anul nou nu e un morocănos sau vreun sofisticat. Cred că ne acceptă aşa cum suntem şi cred că nu va ţine cont de cum suntem îmbrăcaţi sau ce avem pe masă. În rochii scumpe, în costume de firmă, pantaloni scurţi sau pijamale, nu ne va bate obrazul pentru asta.
Dacă avem motive de râs, să o facem cu toată inima. Dacă nu, să nu ne călcăm pe inimă doar pentru că aşa trebuie. Oricum, ce-i acolo va intra cu noi în noul an. Şi ce-i sau cine-i în gând, la fel. Indiferent de.

Să fim noi, aşa cum suntem. Că ştie el, anul nou, ce să ne ofere fără să-l forţăm prea mult, crezând că-i smulgem tot norocul prin cele 12 boabe de struguri.

Foto

Acest articol a fost publicat în Suflet pe poteci și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

94 de răspunsuri la „Să-uri” de final de an…

  1. Mugur zice:

    Superstițiile pe care nu le cunoști, nu te ating. De ce oare? Pentru că legăturile sunt create doar de mințile noastre, așa că nu trebuie să… nimic.
    Este mult mai bine să fim noi înșine la trecerea dintre ani, căci doar așa vom influența în bine anul care tocmai vrea să vină. Sau poate că nu-l influențăm, doar îi arătăm cine suntem și-l lăsăm să ne aducă ceea ce se potrivește pe stilul nostru de viață, ceea ce este foarte important, zic eu.

    Apreciat de 2 persoane

    • Ce frumos şi ce bine zici tu, Mugur! Să sperăm că vom putea să fim noi înşine şi acum, şi mereu. Că nu cred că ne face bine să ne tot prefacem că…
      La mulţi ani! Să ai un an aşa cum îţi doreşti!

      Apreciază

      • Mugur zice:

        Dragă Potecuță, a te preface că ești altcineva decât în fond, reprezintă un mare consum de energie pe care nu cred că ni-l putem permite, așa că încerc să fiu eu însumi tot timpul.
        La mulți ani și ție, Potecuță! Iar anul ce vine să-ți aducă ceea ce-ți trebuie.

        Apreciază

  2. Ai mare dreptate în tot ce-ai scris. Totuși, câte boabe de strugure ziceai c-ar trebui pentru noroc? :)))
    Îți urez o (pe)trecere între ani așa cum îți dorești tu, cu sănătate și bucurii să fie!

    Apreciază

  3. clipederaidiniadulmeu zice:

    No, acum eu le-am intocmit pe toate. Am piftie ca sa se inchege norocul in casa, peste cu solzi multi pentru bani multi, ba si icre tot pentru bani, nu , pentru euro sunt astea, 12 boabe de struguri pentru dorinta fiecarei luni a anului, notes si pix pentru pentru lista de dorinte, chiloti rosii, mai sunt si noi. Si voi sta singura. Nu stiu daca-mi va veni sa rad, voi incerca sa ma gadil. Poate-mi reuseste. Un an fain de tot, iti doresc si multi alti ani fericiti!

    Apreciază

  4. Un an 2018 asa cum va doriti si potecute frumoase :))!

    Apreciază

  5. Suzana zice:

    Cuvantul „trebuie” pur si simplu nu imi place! 🙂
    Asa ca usor – greu incerc sa-l elimin, chiar daca uneori e departe de a fi simplu!
    Multe din superstitii ne afecteaza cred mai mult decat ne-am imagina. Asa simt eu.

    Asa ca sa fii vesela si sa te bucuri de tine si de cei dragi.
    La Multi Ani, draga Potecuta, cu mult senin in suflet si mult zambet in priviri!

    Apreciază

  6. Oana zice:

    Bun și înțelept mesaj, Potecut!
    Oricum ar fi, sănătate să aducă! La mulți ani!

    Apreciază

  7. Numai să fim sănătoși în anul care vine, că le rezolvăm noi pe toate, cu puțin noroc! Noroc pe care ni-l facem tot noi, cu muncă, ambiție și perseverență. La mulți ani cu voie bună, Potecuță!

    Apreciază

  8. La multi ani Potecuta! Si tot ce-ti doresti sa se indeplineasca cu sau fara cele doisprezece boabe de struguri 🙂🙂🙂!

    Apreciază

  9. doar nicole zice:

    Extraordinar ai scris. Ai punctat. Așa este, de acord cu fiecare rând, cuvânt… fiecare ne..bobiță și fiecare „fără să.” : )) Uneori toate bifele pot fi extrem de obositoare, de-amețim de tot. Sănătate, da, care fără să-uri e mult mai la loc sigur, zic eu, și… mult vesel și frumos, care oricum răsar natural din ceva să-uri de la sine cetire, și anume… din suflet! Cât despre noroc, Petru a spus perfect despre muncă. amibițe… țin tot de suflet, dacă sunt ancorate unde și cum trebuie, simt eu.
    Un weekend minunat de final 2017! 🙂

    Apreciază

  10. doar nicole zice:

    , ambiție* 😊

    Apreciază

  11. psi zice:

    la mulți ani! îți doresc un an cu magie!

    Apreciază

  12. firdeiarbainbataiavantului zice:

    Frumos spus. Eu n-am treabă nici cu superstiţiile, nici cu pregătirile. E doar o noapte înălţată la grad de sărbătoare de nişte oameni care se fac că nu pricep că, de fapt, sărbătoresc trecerea încă unui an din viaţa lor. Dar fiecare face ce vrea. Pentru prima oară în viaţă voi fi de Revelion alături de cineva drag şi asta înseamnă pentru mine mai mult decât orice. Să ai un an aşa cum ţi-l doreşti (oh, dacă ar depinde asta numai de noi…). Încă o dată, la mulţi ani!

    Apreciază

  13. illusion zice:

    Să ai un an nou minunat, indiferent dacă respecți marile Să-uri ale acestei zile sau nu!

    Apreciază

  14. Alex zice:

    Ha, ha! Așa multe avem de pregătit pentru noaptea dintre ani? Și pește și struguri și chiloți roșii (?) și bani în buzunare (la chiloți?)… Da, cam multe „să”-uri. Important este să trecem pragul noului an cu liniște și optimism în suflet și cu bucuria de a fi cu cei dragi alături, nu?
    Un An Nou bun și frumos, dragă Potecuță. Cu sănătate, încredere și bucurii! 🙂

    Apreciază

    • Şi astea-s doar câteva. Nu ajunge o noapte să le facem pe toate câte se zice că ar trebui 😀
      Aşa să fie la toată lumea!
      Şi tu să ai un an plin de bucurie, sănătate ţie şi celor dragi ţie!
      Îţi mulţumesc frumos, Alex!

      Apreciat de 1 persoană

  15. tink3rbe11 zice:

    Aud peste tot de „să… ” cum ai scris și tu. Superstiții, nu le prea iau în seamă, de regulă petrec la trecerea dintre ani. Încă nu am atins vârsta să stăm singuri acasă.. . Nu am fost nici un an singuri, nici vara.. . Veseli suntem mereu, asa-i românul.
    Un An Nou 🎊🎉📆cum o vrea el și noi.. . să fie!

    Apreciază

  16. papagigli zice:

    De SA La Multi Ani n-ai amintit? 😛
    La multi ani!

    Apreciază

  17. Ce-am făcut!?! Dacă aş fi citit articolul tău de ieri, nu l-aş mai fi publicat astăzi pe al meu. Aşa-mi trebuie! 😀 Mai lipsesc, uneori motivat, de pe aici şi păţesc lucruri de genul acesta sau nu vă citesc la timp, nu las semne…
    Scuzele îmi par târzii şi fără rost. Noi să fim sănătoşi, să avem un nou an aşa cum ni-l dorim! La mulţi ani, Potecuţă!
    Sufletul ne e aşa cum îl ştim cu toţi acei să, sau să nu, independent de ei, aş zice… 🙂

    Apreciază

    • Pfuaaai, ce-ai făcut! Nu poot să cred că ai făcut asta! 😀 😀
      Sun din clopoţei, cum ne-ai îndemnat, să audă lumea ce-ai făcut, să vină să vadă toţi cu ochii lor textul tău pentru că merită citit! 😉
      Bem ceva în cinstea gândurilor noastre care au rezonat la fel? 😉
      Te îmbrăţişez şi îţi doresc un an aşa cum ai visat să fie!
      La mulţi ani!

      Apreciat de 1 persoană

      • Eşti tu prea bună, iar ideea de azi dimuneață trebuia lăsată la dospit poate aşa dădeam peste articolul tău mai întâi. Mulțumesc, Potecuță! Să-ți fie anul ce vine plin de bucurii, clipe magice şi cât mai multe dorințe împlinite! 😊

        Apreciază

        • Îţi mulţumesc mult, mult!
          Să ai şi tu parte numai şi numai de bucurii!
          Eu, când am o idee de articol, mă pun pe scris şi abia după trec pe la voi. Altfel, mă iau cu vorba şi nu mai am timp de scris sau îmi pierd ideea. Aşa că mie oricând mi se poate întâmpla să am aceeaşi idee cu unul dintre voi. Te rog eu să nu te mai „cerţi”! 😉

          Apreciat de 1 persoană

  18. ane zice:

    La multi si fericit ani,Potecuța ! Ma îmbrac in rosu si mănânc struguri! 🙂

    Apreciază

  19. ganduriledintrepagini zice:

    La mulți ani și un an nou cât mai bun!

    Apreciază

  20. Iosif zice:

    „Sa” ai final de an ca de poveste,
    Iar visul inimii sa-ti fie-ndeplinit !
    „Sa”-ti fie Sufletu’naltat mereu pe creste,
    Atemporal voios…iubit si fericit !

    Apreciază

  21. Ana zice:

    O data m-am facut ca uit ca e ziua mea si am tratat ziua exact ca una foarte normala. Si, miracol!, n-am murit :)))) Din pacate si-au amintit altii de ziua mea…
    Asa si cu trecutul in alt an…umanii se agata de simboluri si fel de fel de „sa”- uri, de parca ar trage un loz si cu infrigurare asteapta sa fie norocos…
    Hm…nu devenim altii daca iti pui chiloti culoarea rosu, de revelion si nici nu ploua cu bacnote de 100 daca golesti oala cu fasole sau cosul cu struguri…:))))))

    Apreciază

  22. Ana Vlad zice:

    Potecuță, ești pe inima mea, ca de obicei. Îți doresc ca tot ce faci, să faci din suflet, ca și până acum.

    Apreciază

  23. Intrebare: 12 boabe de persoana ori de familie? 😅

    Apreciază

  24. Phui! Sunt mai rapida ca mine. Am apasat send înainte sa termin ce am de spus. Pai urarea. Îți spun că îți iubesc scrisul și stilul și felul tău de-a fi. Și Îți doresc ce îmi doresc și mie. Sa fie totul exact așa cum Îți dorești, cum Îți planifici. Sau și mai bine. Și sa îți iasă în cale doar oameni buni. Real sau virtual. La mulți ani, draga mea!

    Apreciază

    • Em…, draga mea! Îţi mulţumesc din inimă, m-a topit urarea ta!
      Să-ţi fie şi ţie aşa cum îţi doreşti şi cum merită sufletul tău bun. Numai bine, sănătate şi vise împlinite!
      Te îmbrăţişez cu drag mult! La mulţi ani!

      Apreciază

  25. Suflet zice:

    Un articol exact pe sufletul meu! La multi ani, Potecutã si sã ne scrii si în noul an tot asa din inimã si cu sinceritate.

    Apreciază

  26. meddartis zice:

    Atunci SĂ fii tu, așa cum ești, Potecuță! Toate celelalte SĂ-uri or fi având ceva farmec tradițional, dar eu le-aș pune bine… La colțul cu ciorne mototolite, de pildă. Și dacă Anului Nou nu îi convine și nu ne primește, atunci eu spun să intrăm cu forța și să îi arătăm că se poate și fără.
    Sau, mai bine spus, nu fără. Ci cu SĂ-uri mai grele. Așa, cum ar fi: SĂ iubești, Potecuță. SĂ fii luminoasă și te ții de calea sincerității. SĂ te bucuri de lucrurile mărunte și SĂ îți umpli sufletul de lumină și pace! Asta nu e pe lista ta? Noooo…. Lasă că e pe a mea.
    La mulți ani, ardeleancă dragă!! Ne vedem la anu’. 🙂

    Apreciază

    • Nu-s pe lispa oficială, aia de superstiţii, dar mi-am propus să fie pe a mea şi sper să mă pot ţine de ele.
      Să fim… noi!
      Îţi mulţumesc tare mult! Un an plin cu sănătate şi să-ţi fie precum îţi doreşti tu!
      Te pupă cu drag ardeleanca! 😀

      Apreciat de 1 persoană

  27. Dora zice:

    Ai pus punctul pe I ca de fiecare data.
    Poate sunt mai altfel decat ar trebui sa fie, insa eu nu cred in superstiti, iar daca pana acum ma schimbam inainte de 12 noaptea pentru a ma reschimba dupa ora 1, in acest an am de gand sa fiu eu asa cum gandesc, fara sa fac PE placul altora. Oare SA Dumnezeu nu fie langa mine daca nu port chilotei rosi si sa pap struguri? Las ca vad eu si am sa va povestesc…. 😜
    LA MULTI ANI DRAGA MEA POTECUTA! 🍀⛄🎄❄🌹😴
    Vise frumoase!

    Apreciază

  28. Beta zice:

    Un An Nou plin de fericire si sanatate ❗ ❤

    Apreciază

  29. Roximoronica zice:

    Mulți ani fericiți, dragă Potecuță. Îți mulțumesc că m-ai citit în 2017, sper să mă vizitezi și în 2018. Îți doresc ce-ți dorești. Și mai ales un condei inspirat.

    Apreciază

  30. 1lauralaly zice:

    Anul ce sta sa vina sper sa fie vesel ca tine Potecuta si la fel de generos. In cele 365 de zile sa aiba multa sanatate, doar daruri faine, inspiratie cat incape si liniste sufleteasca si oamenii dragi alaturi.

    Apreciază

  31. Monik zice:

    Ce “să-uri” faine draga Potecuța, cum sa iti zic eu acum, sa-ti fie pașii lini si sufletul usor in 2018!! Imbratisari!!

    Apreciază

  32. Alissu zice:

    Fii așa cum ești și în noul an, că ești foarte bine! Iar Anul Nou va aduce cu siguranță ceva nou cu el, tu să-l îmbrățișezi oricum ar fi!

    😘

    Apreciază

  33. Ştefania zice:

    Nu sunt superstiţioasă defel, aşa că nu mă iau după absolut nimic. Sunt aşa cum sunt şi mă simt bine ce sunt, cum sunt şi ce fac. N-am nicio treabă cu gândirea de turmă, spiritul de turmă, instinctul de turmă sau efectul de turmă. Sunt eu şi fac doar ce-mi dictează inima! ❤~~~~

    Apreciază

  34. Of, eu care am uitat strugurii în frigider. Lasă, că pentru suflet e șampania :)).
    Un 2017 în prelungiri fericit îți doresc!

    Apreciază

  35. vavaly zice:

    aoleu, eu n am indeplinit nici un ”să” din ăsta. dar mi am intrebat soțul: daca dormim de revelion inseamna ca o sa dormim tot anul? si el a zis ca nu, asa ca eu il cred pe el :). dar pana la urma nu am dormit ci am râs cu poftă de petrecerea improvizata de copii care au batut in oale si cutii si au facut un taraboi teribil. poze nu am ca horia poarta doar costumul lui Adam de la o vreme, dar fara frunza :))).
    depsre traditii under construction am scris si eu acum , in prima zi din an.

    Apreciază

    • Şi veselia din casa voastră a eclipsat cu succes toate „să”-urile despre care se spune că ar trebui bifate. 😉
      Tare mă bucur că a fost aşa şi numai aşa să vă fie mereu! Cu sănătate şi veselie!
      La mulţi ani!

      P.S. Horia se simte-n largul lui, doar e la el acasă, mi se pare normal 😀 😀

      Apreciază

  36. Ioan M. zice:

    A republicat asta pe Cronopedia.

    Apreciază

  37. Pingback: Liste care nu se lasă scrise | Poteci de dor

Lasă un comentariu