Când inima-ţi spune „ia şi gustă!”

În ciuda titlului, asta nu-i postare serioasă. Adică e. Chiar foarte serioasă şi numai cine-a trecut prin asta ştie că nu-i chiar la îndemâna oricui şi că-i mai greu decât pare la prima vedere. Dar nu e în genul ăla de serioasă. Deşi nu am prea multă experienţă în domeniu, tot am trecut de câteva ori prin bătălii din astea pierdute înainte de-a începe. Şi ca să n-o mai lungesc, că nu e deloc filosofie în ceea ce urmează să scriu, despre diete vorbesc. Muaahaaahaa! Helooouiin! Pe cuvânt de diafană că nu vă dau nicio reţetă, că nu ştiu. Şi nici cu sfaturi nu dau în voi, că nu mă pricep şi n-are rost să scriu numai că-mi place cum sună tastele de la laptop când apăs pe ele. Eu doar vă spun ce am de zis, scurt tare că mi-e foame şi mă grăbesc. Şi diete n-am ţinut decât aşa, de capul meu, când mi s-a părut mie că parcă am chef.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu… la mine, când zic că gata, de mâine nu mai mănânc din aia, nu mai gust din aia, nu mai… în vecii vecilor, cine-o mai gusta vreodată din, atunci se declanşează jihadul carbohidraţilor şi se năpustesc toate rălili sub formă de zahăr pe capul meu.
Eu nu fac şi nu cumpăr. Dulciuri. Dar nu ştiu cum se face că, la maxim două zile după ce zic că gata, fată, până-aici, toate cunoştinţele şi toţi prietenii şi toţi vecinii şi colegii se adună şi strigă-n cor că te invită cu mare drag la ziua lor, la aniversarea nu ştiu care, la petrecerea de nu ştiu ce, la sărbătorirea a nu ştiu cui. Şi toate platourile cu toate prăjiturile se strâng ca la comandă fix, dar fix sub nasul meu. Măi, împingi o dată, întorci capul a doua oară, dar cu glicemia la glezne, de unde putere să tot împingi ditai platoul de atâtea ori? Şi nici nu se cade să faci pe fiţosul, se simte omul prost că refuzi de câte ori te roagă.

Am rezistat cândva eroic pe motiv de post. Toată lumea mânca grătare, fripturi, sos de usturoi cu smântână şi tort şi di tăti, şi io mă destrăbălam cu o salată de varză că atât avea omul fără carne. Dar atunci am scăpat la a 5-a rugăminte, spunând frumos că nţ!. Dar să spui că ţi-ai propus că de luni nu mai guşti nimic cu zahăr, cu blat, cu creme… nu prea dă bine. Că nu-i credibil. Nici eu nu mă cred în cazul ăsta. Şi dacă-aş fi o pofticioasă sau o dulciogăroaică (că dulce ştiu că sunt 😛 ) aş mai zice. Dar sunt zile în care nu-mi trebuie dulce, sunt zile-n care ar putea creşte torturi în frigiderul meu, că nu mă uit la ele. De fapt, sincer, nici nu-mi plac chestiile cu frişcă şi cu cremă curgătoare. E complicat, nu vă plictisesc cu explicaţii dar la mine şi ciocolata e de două feluri: cu cremă şi cu cremă curgătoare. Pe asta ultima nu o mănânc decât în disperare de cauză. Diferenţa dintre ele e numai în capul meu, nu ştiu să vă explic.

Dar ferească sfinţişorul zaharurilor să zic că nu mai, că nu, că eu niciodată, că e gata. În următoarele 10, 9, 8 minute, sigur-sigur apare de pe undeva o ocazie de prăjitură. Mai bine nu mai zic. Dar şi când nu zic dar îmi propun, la fel se întâmplă. Azi mi-am propus asta. De fapt, de ieri mi-am propus, după ce-am mâncat o jumătate de feliuţă de tort. Ce-am mâncat azi? Biscuiţi. Cu cremă. De lămâie. Nu curgătoare. Şi ştiţi cum am făcut în faţa lor? Fix aşa (sper să meargă filmuleţul că tare m-a chinuit):

Dar la mine era invers. La mine inima zicea să iau, conştiinţa se zbătea-n chinuri. Şi eu am cedat şi mi-am ascultat inimioara, cu lacrimi de vinovăţie-n gât. Că dacă nici la biscuiţi n-o ascult, când s-o şi ascult? Că numai la regim strict… nu-i prieşte nici ei, sărăcuţa.
Şi cred că voi adopta regimul ardelenesc cu mere, să ştiu o treabă. Îl ştiţi? „Mere o pălincă, mere o slană, mere o dărabă de pită, mere ş-o ceapă şi mai mere o pălincă”. Mno. La ăsta n-am ajuns. Cred că de luni. Depinde ce-mi zice inima. Cântaru’ zice că mă lasă dar n-am ajuns s-ascult de-o electrocasnică. Sau în ce categorie intră şi ăla.

Voi vă ţineţi de diete? Şi domnii pot răspunde, că se pune şi dieta aia fără bere, fără broccoli, fără seminţe de chia 😀

Update: pentru cei cărora nu le apare filmuleţul în text (la mine pe telefon apare, la PC nu. Ana spune că ei nu-i apare-n telefon) pun AICI linkul. 😉

Foto

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

105 răspunsuri la Când inima-ţi spune „ia şi gustă!”

  1. Da, acum da. Am reusit sa nu mai cedez ispitelor si tare ma bucur, caci nu inima, ci mintea e de vina pentru ele. Am avut nevoie de multa munca, dar in sfarsit am reusit.

    Apreciază

  2. Faza cu jihadul m-a dat gata! =)))
    De ce dietă să mă țin? Sunt mai grea decât toate tănculețele rusești.

    Apreciază

  3. Io (ardeleanca) amu numa râd. Raspund acasă. 😊

    Apreciat de 1 persoană

  4. Iosif zice:

    Consum absolut tot ce-mi place,liber, n-am avut niciodata si nu am nici azi prejudecati de genul acesta ! 🙂
    Noapte buna,dulce Potecuta !

    Apreciază

  5. firdeiarbainbataiavantului zice:

    Dacă şi domnii pot (răspunde, să nu ne gândim la alte negândite), fiindcă sper că sunt acceptat în categoria lor, trebuie să recunosc că domnul de mine este un mare amator de prăjituri cu ciocolată, cacao şi chestii din astea, de fapt de mai toate dulciurile, pentru că n-am avut niciodată probleme cu glicemia. Întrucât sunt puţin mai greu decât un ţâr (mă chinuiesc de multe luni, fără succes, să pun pe mine 2 kg, că am doar 45) pot mânca fără frică orice dulciuri îmi plac. Sâc, doamnelor!!

    Apreciat de 1 persoană

  6. axel zice:

    Ce-i aia dietă…? 🤔

    Apreciază

  7. Ella zice:

    Trick or treat … hai umple buzunarele cu bomboane!
    Eu în viata mea nu am tinut dieta! Boo …. :))

    Apreciază

    • Dai bomboane dacă vin mascată? 😀
      Chiar, la voi vin copiii pe la uşă? Sau, ca în cazul colindei la noi, s-a mai pierdut din obicei?

      Apreciază

      • Ella zice:

        Nu, aici nu se sarbatoreste Halloween ca la americani, este mai mult o treaba comerciala si se organizeaza doar petreceri restranse! Prin Primark astazi umblau toti vanzatorii ca mumiile! Era caragios asa! Pe 11 Noiembrie vin copii dupa bomboane, atunci este Sint Marten! Atunci umbla cu lampionul si aduna bomboane! Si ne si canta!

        Apreciază

  8. Urata experienta dietei! Numai ideea ca nu am voie x, y si z ma face sa-mi doresc portii duble din x, y si z! Ca asa-s eu…mai pofticioasa 😛

    Apreciază

  9. Potecuță, dă-mi voie să râd!Nu mai am ce scrie despre acest subiect, este exact ce aș fi putut povesti și eu, cu micuța deosebire că mai comit uneori câte un tortuleț, dar de cumpărat zău că nu prea cumpăr! Și uneori rezist nici măcar să nu gust Milka uriașă, da, aia de 300g și cu umplutură cremoasă și alea, alea! Să-ți mai zic, că amu pe loc m-a pălit o poftă de ceva dulceeee!

    Apreciază

  10. Ileana zice:

    Sunt si nu sunt. Cand sunt obosita, suparata, am nevoia de dulce, de ce? …habar nu am, cred ac e vorba de glicemie. 😉
    Am citit si am zambit, acum merg la nani cu zambetul pe buze.
    Vise dulci! 🍀🌺😘

    Apreciază

  11. illusion zice:

    Eu nu prea pot… Am încercat, dar nu e pt mine.

    Apreciază

  12. clipederaidiniadulmeu zice:

    De la cât mănânc eu, nu prea am la ce să renunţ. Atat de puţin mănânc, încât atunci când medicul îmi recomandă vitamine, organismul meu refuză să mai ceară măncare. Cred că se hrăneşte cu pastiluţa aia. Dulciuri? nici măcar poftă nu-mi fac. Nici un dulce nu mă tentează, în schimb,mănânc „potecuţă” pe pâine.

    Apreciază

  13. lucillette zice:

    Cântarul intră la categoria ” întreținere personală”. Nu-i de mirare ca se crede bietul, împărat. Peste poftele noastre. Bieți muritori. Pofticioşi!

    Apreciază

  14. clipederaidiniadulmeu zice:

    Am uitat să-ţi spun ca filmuleţul tău m-a înduioşat până peste poate.

    Apreciază

  15. Asta cu „mere” – de dietă zic – mi se pare cea mai bună soluţie dintre toate… 🙂 Cum să nu te apuci de ea şi să ai grijă la respectarea şi îngurgitarea tuturor ingredientelor? 🙂

    Apreciază

  16. Ana zice:

    Io filmulet nu am vazut.
    Dieta cu mere e cea mai sfanta si crezi sau nu, NU ingrasa, insa in lipsa miscarii creste colesterolul, nu colacii din jurul burtii. 😁
    Cat despre diete…nu ma starnesc, ca risc sa ma blocheze wordpressul pe comentarii…mai bine tac.
    Pana la urma fa cu iti vine si iti pica mai bine. Genetic fiecare este construit inte-un anume fel si daca ADN-ul si ARN-ul meu nu este nici de departe asemanator cu cel al doamnei Monica Belluci, este foarte clar ca nu voi veci pururi sirena de pe coperta Cosmopolitan…

    Apreciat de 1 persoană

  17. Dietele sunt cele mai diabolice moduri de a-ți provoca pofte, cu șanse mari să cazi în cealaltă extremă. Mai sănătos e să-ți asculți inimioara, ca să nu tânjească mereu după „fructul oprit”.

    Apreciază

  18. Monik zice:

    “Mere o palinca, mere …” 😄 😄. Tu te perpelești iar eu mor de ras. Iartă-ma! Hai sa fiu si serioasă. Diete nu tin. Ce-s alea?! Dar nu mananc paine. Decat ocazional. Ca si paste, făinoase etc. Cam o data pe saptamana. Cartofi daaa. Ca-i ador, mai alea prajiti. Oricand, oricum. Asa ca nu zic carbohidrați nu… Dulce nu sunt fan. Doar de ciocolata. Cand imi trebe imi trebe. Nu ma dau deoparte. Pe unde mergem noi la petreceri dulcele vine dupa o gramada de mancare. Rar reusesc sa iau macar 2 lingurițe din el. Asa ca scap usor.

    Apreciază

    • Eh, nici eu nu stau seriosă, stai liniştită! 😀
      Cartofii prăjiți îmi plac dar am o problemă: după ce-i prăjesc, e musai să mă spăl pe cap că şi de i-aş prăji afară, tot am impresia că mirosul ăla e tot în părul meu. Şi asta mă face să nu mănânc chiar de câte ori aş vrea 😀

      Apreciat de 1 persoană

  19. Alissu zice:

    Haha.
    Tu nu ști cum e cum karma? Că te prinde când ai cea mai puțină nevoie de ea?
    Deci nici eu nu sunt o înnebunită după dulce, dar nu știu cum se face, vorba ta, că tocmai când spun că vreau o perioadă mai de stil sănătos, să nu zic dietă, pac mi se trezesc toate poftele! 😂
    Urăsc treaba asta.

    Apreciază

  20. Ana Vlad zice:

    😁 Nu, nu mă țin. O dată m-am ținut și am trișat de naiba a luat-o. Dar baftă multă îți doresc 🎂

    Apreciază

  21. ane zice:

    Mănâncă echilibrat,mișcare,fără dulciuri,doar fructe si acelea limitat. Succes! 🙂

    Apreciază

  22. Oana zice:

    Eu la de-astea cu mâncare nu mă pronunț. Că n-aș avea dreptul. Orice aș zice, e…inutil 🙂
    Am citit, mi-a plăcut, am plecat 🙂
    Seară faină, Potecuț!

    Apreciază

  23. MindCocktail zice:

    M-ai amuzat tare! Nu știu cum e cu dietele (nu m-am simțit niciodată în stare, prea mi-s gurmandă tare!), dar e la fel cu alte dependențe (tutun)… cu cât te lași de ele, cu atât se ia ele de tine mai mult! O fi subconștientul ăla care nu pricepe pe „Nu!”? :)) Am citit pe nerăsuflate, foarte fain ai scris!

    Apreciază

  24. Eu cu dietele nu le am de nicio culoare, dar mutrița plângăcioasă din filmuleț m-a impresionat (deci îmi apare pe PC). Când ajung acasă revăd, că aici nu am sonor. Tu ești culmea cu dietele, mai ales cea ardeleanească, poate de luni… Da’ fără palincă nu merge, că nu știu dacă rezist?!? 😀 Să o înlocuiesc cu ceva dulce. 🙂

    Apreciază

  25. … dacă o roagă şi tot o roagă inima, ea o ascultă… Doamneee!

    Apreciază

  26. Alex zice:

    Treabă grea cu dietele astea. Îți spune unul, căruia fetița lui (Sara) îi spune…. „burtoșilă”! Îți dai seama ce siluetă „silfidă” am 😀

    Apreciază

Lasă un comentariu