Breaking News

Filmul. Că n-am nicio veste şoc de transmis şi nici burtieră galbenă nu ştiu să pun. Şi nu e cazul. Dar atenţie, nu e recenzie aşa că dacă aţi ajuns aici căutând impresii despre film, ascultaţi sfatul meu prietenesc şi nu mai citiţi. Că nu veţi găsi.
Dacă-aş fi scris postarea asta miercuri, ar fi fost cu siguranţă plină de umor pentru că aşa am şi tratat situaţia şi cred că aş fi reuşit cumva să transmit asta. Că am făcut haz acolo şi aveam de gând să fac şi aici. Dar între timp a dispărut comicul de situaţie. Nu înseamnă că o dau în tragic acum dar a apărut şi o uşoară notă de amar tot mirosind parfumul ăsta.

Cum spuneam, am fost la film. Bine, n-am spus dar probabil aţi dedus. La cinema. La românescul Breaking News. De ce m-am dus? Hmm. Dacă la Ana, mon amour, despre care am scris în martie, am recunoscut că, neştiind nimic despre subiect, tot ce m-a atras a fost titlul (dintr-un motiv pe care nu îl spun că n-are importanţă aici), în cazul ăstuia am reuşit să citesc prezentarea pe scurt şi m-a atras subiectul.
Întrebare pentru mine: dacă ar fi fost acelaşi subiect dar film american, m-aş mai fi dus? Răspuns: nu. Sunt ipocrită? Poate. Nu-s naţionalistă pur sânge, nu asta e ideea. Dar mă interesa foarte tare cum s-a tratat subiectul ăsta pe meleagurile noastre. Că ceva-mi spunea că aş putea, fără mari eforturi, să înţeleg mai mult decât aş fi făcut-o în cazul unui film străin. Mă refer la partea de suprafaţă, nu la profunzimile-n care bănuiesc că se intră.
Ăsta a fost motivul. Şi chiar dacă Ana, mon amour deja se difuzează la HBO, n-am mai vrut să aştept trei-patru luni până se va difuza şi ăsta aşa că m-am dus.

Miercuri, ora 15:40. Mă prezint la casa de bilete, iau bilet. 15 lei. Preţ întreg pentru că deşi după înălţime nu s-ar spune, nu mai merg cu suzetă după mine. Ies la o ţigară şi intru la ora 16. Filmul începea la ora 16:10. Mi s-a spus să aştept puţin până se deschide uşa, să pot intra-n sală. La ora 16:15 mi s-a spus că filmul nu poate rula pentru o singură persoană, adică pentru mine, adică eu. Fac ochii mari şi întreb: cum numai eu? Nu s-a mai cumpărat niciun bilet? Răspuns: nu. Ştiu că filmul a rulat toată săptămâna şi cer detalii. Amabil, mi se răspunde că luni au fost câteva persoane, marţi nimeni, miercuri numai eu.

E foarte adevărat (am spus-o şi în martie) că ora asta în timpul săptămânii nu e cea mai bună alegere. E la fel de adevărat că e mai comod să vezi un film din patul de acasă, fie la TV, fie pe net. Că dacă apare la TV, apare şi pe net. Şi deh, oricât de cinstiţi suntem, mi-e greu să cred că atunci când ne dorim să vedem un film nu-l gugălim doar din respect pentru munca depusă şi preferăm să-l cumpărăm. Apropo, mai există centre de închiriat filme? Eu ştiam două în oraş şi ambele sunt închise.
Deci poate e bine să fim sinceri şi să admitem că se contribuie din plin la piratarea lor şi eu chiar nu pot da cu piatra în cazul ăsta. Dar…
Dar-ul şi implicit nuanţa de amar de care aminteam la început vin de la faptul că am citit în zona destinată comentariilor, sub recenzia filmului, o reacţie care m-a făcut să-mi pun întrebări: „altă mizerie românească?”
Deci persoana respectivă n-a văzut filmul dar a presupus. De unde faima asta? Da, e drept, cumva parcă există o tendinţă de a duce totul înspre o zonă gri prin filmele româneşti, cel puţin în cele post-decembriste. Sau mai ales în ele.

Dar gata? Ne-am umplut sacii cu pietre şi gura de salivă şi aşteptăm la colţ? Nu mai acordăm nicio şansă niciunui film made in Ro? Îl facem franjuri fără să-l vedem doar pentru că e românesc? Ne e lehamite? Ne e jenă? Ce ne e?
Proaste sau nu, mizerii sau nu, unele au venit cu nişte premii de la Berlin şi nu numai. Bine, poate e un nimic premiul ăla. Dar au fost totuşi în competiţie cu altele. Înseamnă că toţi ăia-s proşti şi de aia n-au realizat că filmul e prost? Sau că celelalte erau şi mai proaste şi ăsta cel mai puţin prost? Asta anulează prima afirmaţie, nu?
Poate că a fost mizerie. Cum am spus, nu l-am putut vedea şi nu-mi pot spune părerea. Dar cine ar spune că dacă mie mi se pare mizerie aşa şi e? Da, şi invers e valabil.

În altă ordine de idei, duminică iar merg la cinema. Voi vedea filmul Octav. Sunt sigură că pe ăsta-l voi vedea pentru că va fi în prezenţa lui Marcel Iureş. Nu, nu mi-a dat Marcel Iureş întâlnire deci nu, nu m-a invitat el la film. Dar va fi prezent în sală pentru că… d’aia. Aşa-s eu, norocoasă 😀
E premiera de gală, nu vine pentru mine, mno.

Voi aţi mai fost la cinema? Şi cum a fost? Lume multă?

Foto

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

51 de răspunsuri la Breaking News

  1. Ana zice:

    Haide maaaahhh…pe bune? 😔
    Sper sa fie bine la „Octav”.

    Apreciază

  2. Ella zice:

    Eu una am ramas pe ganduri cand am vazut trailer-ul de la „Octav”! Abia astept sa-l pot vedea desi cred ca în cazul meu va mai trece ceva timp! 😦 Si stii ceva … fiecare „bobor” are chestia cu filmul de la vecini este mai fain, exact ca si cu iarba 🙂 … nici mie nu-mi plac filmele olandeze, acum! 🙂

    Apreciază

    • Ella, nu cred ca va mai dura până când va apărea piratat pe net aşa că fii pe fază. Pe gânduri în ce sens?
      Aaa, ăsta-i motivul? Atunci nu-i atât de grav. 😉
      O zi frumoasă îţi doresc!

      Apreciază

      • Ella zice:

        Si daca eu nu sunt „pirat” trebuie sa apelez la vreunul? 😀
        Eu am descoperit pe „Octav” pe imdb si chiar am crezut ca este „film strain” … am ramas impresionata de el. de aceea zisai ca am cazut pe ganduri … :))

        Apreciază

        • Numai să nu fie din Caraibe. 😀
          Ahaa, am crezut că e ceva în trailer nu prea la locul lui şi era spus în sens negativ. Nu am vrut să văd nicio secvenţă din el. Aşa fac când vrreau să fie surpriza totală deci nu ştiu trailerul.

          Apreciază

  3. Suflet zice:

    Să fie cu noroc de data asta, Potecuț, te invidiez că o să fii în sală cu Marcică! 😀 Și eu voiam să-l văd, am văzut doar o reclamă în metrou săptămâna trecută și m-a atras. Nu prea-mi plac filmele românești noi, dar cred că încep să fie din ce în ce mai bune, ușor-ușor. Ar trebui, da, să avem și noi puțin mai multă încredere în ei, am ajuta prin asta…

    Apreciază

  4. bogdanvi zice:

    Ultima data cand am mers la cinema, am fost maxim 10 oameni. :))

    Apreciază

  5. Irina zice:

    Am fost de două ori în studenție. Sala aproape goală 😆 . Acum n-aș mai merge. Din cauză de Mall. Din cauză de ,,toata crema urbei” merge acolo. Din cauză de (probabil) adolescenți gălăgioși (da, am ce am cu adolescenții). Din cauză că prefer să văd orice film singură, altfel nu mă pot concentra, nu ma pot transpune și nu pot reține nimic 🙂 .

    Apreciază

    • Tocmai pentru că preferi să îl vezi singură, ai putea merge liniştită că sunt şanse mari să te bucuri de asta. Ca mine, miercuri. 😀
      Numai că eu nu am putut că nu au vrut să îl dea.
      La noi în Mall acum lucrează la sală şi voi merge de curiozitate. Prima dată va fi şi decisivă. Deocamdată merg la sala veche şi încă nedemolată.
      Mulțumesc, Irina! Seară frumoasă!

      Apreciat de 1 persoană

  6. adrianport zice:

    Pacat ca s-a pierdut placerea cinema-ului. Inca avem cinema de calitate dar nu avem spectatori ceea ce inseamna ca mai devreme sau mai tarziu povestea se va termina. Pacat.

    Apreciază

  7. Da, am fost la Victoria&Abdul la Cinema City Timișoara, mi-a plăcut mult filmul. Aproape că am avut cinema privat, nu știu dacă eram 15 persoane în sală, sâmbăta de la ora 19,00. Și e un film nou.

    Apreciază

  8. Ultima data la cinema? Festival de film se pune ? Acum cateva saptamani a fost un festival de film intr-un parc bucurestean. A fost placut. Poate chiar m-ai placut decat intr-o sala.

    Apreciază

  9. clipederaidiniadulmeu zice:

    Sunt din ce în ce tot mai puţini oameni, nu doar în cinematografe, dar şi în teatre şi filarmonici. N-as vrea să comentez motivele, ca să nu-mi stric începutul de zi, singură.

    Apreciază

    • Cred că la teatru depinde. Aici, dacă vrei să vezi o piesă ar fi bine să iei bilet când se pune în vânzare. Am pierdut vreo 4 piese pentru că, cu o săptămână înainte de reprezentaţie, nu mai era niciun bilet.
      E drept, doamna de la bilete a spus o dată că la comedii se vând cel mai repede dar şi la alte genuri e încă cerere mare.
      Nu lăsa nimic să-ţi strice ziua! 😉

      Apreciat de 1 persoană

  10. Bune sau mai puțin bune, filmele românești reflectă cultura și starea societății în care trăim sau am trăit. Dacă le ignorăm, ne ignorăm pe noi, iar în acest fel nu putem să progresăm. Eu nu am fost la cinema de doi ani, dar văd zilnic câte un film românesc pe canalul Cinemaraton, începând de la cele mai vechi și până la ultimele producții care ajung la TV. E o experiență din care toți avem de învățat, chiar dacă nu întotdeauna e și distractivă. Mă bucur că îl vei întâlni pe Marcel Iureș, un actor de talie mondială și un om pe care-l apreciez mult!

    Apreciat de 1 persoană

  11. Zina zice:

    Nu am mai fost la cinema de câteva luni și nici nu cred că mai mergem. Ne deranjează sonorul exagerat. Într-adevăr, la mai toate filmele erau foarte puțini spectatori. Când au fost 12 ni s-a părut că e sala plină! 😀

    Apreciază

  12. Iosif zice:

    Timpul acestei existente relative, imprevizibile, al trecerii prin aceasta ‘vale a mortii’, este prea scurt si limitat, pentru a-l irosi în satisfactii iluzorii, imaginatie a regizorilor si producatorilor de vise de la Hollywood sau alte case producatoare de iluzii, care câstiga sume colosale din timpul nostru pretios, pe care le cheltuiesc satisfacându-si poftele simturilor, în locuri pe care cei ce-si vând timpul lor privind la productiile lor, nici nu-si permit sa le viseze.
    Eu deci, nu mai am TIMP de pierdut, asa ca de o buna bucata de vreme nu mai vizionez filme nici macar la tv. 🙂
    Un week end superb, draga Potecuta !

    Apreciază

    • E măgulitor faptul că deşi spui că n-ai timp de pierdut la filme deşi unele-s magistrale, ai timp să laşi comentarii şi pe blogul meu.
      Eu nu consider deloc că a vedea un film e timp pierdut dar avem dreptul la păreri diferite.
      Weekend frumos!

      Apreciază

      • Iosif zice:

        Nu consider pierdut timpul dedicat comentariilor pe bloguri, dimpotriva, fiecare gând exprimat în cuvinte pe bloguri, sunt sentimente de iubire neconditionata, pentru oameni, sincere, deschise izvorâte din inima, pentru sufletele celor ce-mi accepta nesemnificativele, modestele,(uneori agramatele) mele gânduri, deseori greu de înteles si acceptat… 🙂

        Apreciază

  13. ane zice:

    Vedeta in devenire,sa înțeleg. 🙂 Of, in sala ce sonor exagerat, nu-mi place, eram 15 persoane; le-a numărat prietena mea. 😉

    Apreciază

  14. deea zice:

    Nu am reusit sa ajung la Octav, dar astept cu nerabdare sa merg, il plac f mult pe regizor, care este fiul lui Sergiu Celibidache. Imi place sa merg la film, nu am mai mers ceva timp, dar de obicei merg seara, in cursul sapt, si e destula lume. Recomand cinema Elvira Popescu, pentru altfel de filme.

    Apreciază

  15. Beta zice:

    Nu am mai fost chiar de multa vreme la cinematograf. dar ma bucur ca macar la teatru merge lumea. Probabil ca fiind atatea posibilitati de a viziona un film oamneii nu mai sunt interesati sa mearga la cinematografO saptamana plina de bucurii si realizari draga mea ❤

    Apreciază

  16. La inceput habar nu aveam ca eu si Marcel Iures suntem nascuti in aceasi zi, dupa ce l-am auzit pe la radio m-am topit, dupa ce l-am si vazut m-am autodeclarat fana numarul 1.Si inca sunt la fel. Mandra de faptul ca impartim ceva, madra de faptul ca-i inegalabil. Sa ma iei si pe mine (in gand) la film.

    Apreciază

  17. noradamian zice:

    Am văzut și eu astăzi, „Octav”. Nu se înscrie în trendul cinematografic actual axat pe „momente tari”, dimpotrivă!… Un film cuminte care emoționează discret, transmite nostalgie, delicatețe, parfum de epocă plus un dram de optimism… E regizat și jucat admirabil iar peisajele sunt splendide.

    Apreciază

Lasă un comentariu