Luni cu jurnal

Aziun luni al unui septembrie care se străduieşte să le facă pe plac tuturor. În dimineaţă, respectă norme dictate de calendarul care obligă la grade puţine-n termometre şi la vânt tăios care împrăştie începuturile de gând şi visele întrerupte prea brusc de nevoia sau dorinţa de-a bifa liste cu lucruri de făcut. Parcă nici măcar astea nu ne mai aparţin, le-am dat nume sonore, denumiri pompoase ca să ni se pară că sunt cu adevărat importante: must-do, to-do, task, deadline. Şi astfel, să nu le mai simţim ca pe nişte obligaţii care se hrănesc cu poftă din clipele ce ne-au fost acordate.
La prânz, lasă soarele să-şi ţină prelegerea şi să-i înduplece pe cei care acuză toamna de toate neîmplinirile lor, iar seara îşi plouă discret amăgirile sau dorurile, bucuriile sau iluzia zilei de mâine. Mă întreb cum ar fi ea dacă n-ar exista reguli sau aşteptări, date limită sau clişee. Cum ar arăta ea dacă n-ar trebui să se arate lumii şi să-i respecte regulile?
Şi oare nu aşa suntem şi noi când zâmbim ca la un semnal doar pentru că… nu e momentul pentru a lăsa sufletul la vedere? Tot aşteptând momentul potrivit, rătăcim şi noi între zori de zi şi miez de noapte, agăţând paltoanele-n cuier şi lăsând speranţele pierdute-n buzunare.

Afară… contraste. Între graba trecătorilor şi nemişcarea norilor, undeva, la un etaj nici prea jos, nici foarte sus, cineva scrie nimicuri amestecate cu aromă de cafea şi le lasă libere prin lume, ascunse-n rotocoalele de fum.

Mă gândesc… „că nu e drept faţă de jurnalul ăsta că apelez la el numai când începutul de poezie nu vrea să se lase ajutat să crească şi zace undeva-ntr-o ciornă sau când un alt început, de text, refuză să primească şi alte cuvinte” – asta am scris la ultimul jurnal şi nu s-au schimbat prea multe de atunci. Se pare că va mai rămâne un timp un fel de colac de salvare pentru zile-n care gândul îşi cere dreptul la tăcere.

Citesc… sper să fur de pe undeva o crenguţă de hărnicie, să vă povestesc despre cartea pe care încă n-am terminat-o dar care merită prezentată. Pentru povestea ei. Nu vă spun acum decât că s-a născut după o ştire văzută la TV. Imaginaţi-vă o persoană care stă acasă, urmăreşte ştirile, şi-n breaking news află că ceva din trecutul ei s-a rupt definitiv. Atât vă spun, sper că v-am făcut curioşi.

Unul dintre lucrurile mele preferate… să răscolesc prin amintiri şi să le rog să nu mă doară.

O imagine pe care vreau să o împărtăşesc:

Ascult… o piesă care mă face să… dar nu contează, o las aici şi spuneţi voi dacă vă place:

Foto: 1, 2 – scrie sursa pe ea.

Acest articol a fost publicat în Suflet pe poteci și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

59 de răspunsuri la Luni cu jurnal

  1. minunată melodie, minunate cuvinte. ești un exemplu bun de urmat. keep it going!

    Apreciat de 2 persoane

  2. Iosif zice:

    Superba imaginea, iar melodia pe masura !

    Apreciat de 1 persoană

  3. Mare parte din zi, viata, ne-o traim dupa asteptarile, normele, regulile facute de altii, asteptam semnale ca e ok sa…sau il pot cita, pomeni pe A.P.,,Ca un fum de tigara, sufletul”. Versiunea aceasta imi place. 😀

    Apreciat de 1 persoană

  4. firdeiarbainbataiavantului zice:

    Dar oare vine vreodată vremea să ne lăsăm sufletul la vedere? Şi ar avea ceilalţi ce face cu el, sau l-ar privi cu nepăsare sau chiar dispreţ. Excelentă piesa, dar şi imaginea. Keep on keeping on.

    Apreciază

  5. Îmi place extrem de mult descrierea pe care o faci.

    Apreciază

  6. Suflet zice:

    Ce bine e sã te citesc stând în pat, învelitã cu o pãturicã moale… Abia astept sã ne spui despre acea carte! 🙂

    Apreciază

  7. Ella zice:

    Mi-a placut foarte mult jurnalul de luni!
    Cred ca ar trebui sa faci ordine în amintiri … Pe cele care dor sa le pui sub cheie! 🙂
    Sa-ti fie saptamana minunata!

    Apreciază

  8. Deosebită fila de jurnal. Ar merita înrămată exact aşa cum este, cu tot cu imagini şi melodia care mi-a mers la suflet.❤ Să ai o săptămână rodnică! Nu-ți face griji în privința muzelor. Umblă ele cât umblă pe coclauri, dar şi când se întorc… 😆

    Apreciază

  9. Mugur zice:

    E zi de luni și este început de veac,
    Adiere de vânt și parfum de-altădat’,
    Răsăritul de soare, sau poate-i apus,
    Și mănunchi de emoții Potecuț-a adus.

    Apreciază

    • Gând bun de mulțumire, Mugur!
      Început de veac cu parfum de-altădat… ce frumos ştii tu să te joci cu cuvinte!

      Apreciază

      • Mugur zice:

        Din păcate, mult prea des am început să mă întreb dacă mă pricep cu adevărat în mânuirea cuvintelor. Singurul meu (dez)avantaj este că perseverez în a continua, deși de multă vreme ar fi fost cazul să mă rezum la a citi.

        Apreciază

        • Aici nu e cu reguli şi etichete şi măcar pe aici să facem ce ne dictează sufletul. Nu mai analiza, nu te mai întreba, doar scrie 😉

          Apreciază

          • Mugur zice:

            Dacă mă asiguri, cu mâna pe inimă, că tu nu te analizezi și nu-ți pui nicio întrebare despre cum și ce scrii, promit să nu o mai fac nici eu. 😀

            Totdeauna regulile și etichetele sunt apanajul celorlalți și ți se aplică ție (mie în fapt). Este ceea ce s-ar numi „vocea poporului”. Eu încerc să mă situez la linia de demarcație între „eu” și „ceilalți”, astfel încât să nu deviez către niciuna dintre extreme. Atât cât pot.

            Apreciază

            • Gata, e 1-0 pentru tine, m-ai închis. Că nu pot spune că nu mă analizez. Dar nici nu zic că mai bine mă opresc 😳

              Apreciază

            • Mugur zice:

              😀
              Nu eram într-o competiție, deci nu figurează niciun scor în discuția noastră. Iar după cum vezi, nu m-am oprit nici eu din scris, chiar dacă mi-a mai trecut prin cap gândul. Iar dacă scriu mai rar ca altădată, asta se datorează timpului, nu altor motive.

              Apreciat de 1 persoană

  10. Apa, pamant, foc si dragoste….
    Cam asta e totul.

    Apreciază

  11. Am eu o predispozitie spre visare, dar tu mi-o amplifici.

    Apreciază

  12. Văd Ed, dau like. Văd Potecuța, mă plâng că nu pot da ador.

    Apreciază

  13. Ileana zice:

    Cuvintele cu o frumusete de toamna vie, iamginea superba, iar melodia minunata! Multumesc draga mea! O seara frumoasa ca si sufletul tau! ❤ ❤ ❤

    Apreciază

  14. Oana zice:

    Zilele astea de septembrie aduc în fata inimii doruri pe care nu le-am uitat. Melancolia e prima pe altarul inimii. Si frângerea, și tot…
    Jurnalul tău îmi amintește de Sufletul tău – ce poate fi mai important??

    Apreciază

  15. Alissu zice:

    Din astfel de rânduri îmi pot da seama ce suflet minunat ești tu!
    Și da, pe mine m-ai făcut curioasă. Vreau să îți citesc cartea cât mai curând!

    Apreciază

  16. Ce îmi plac filele tale de jurnal. Faina melodia și aștept sa văd despre ce carte vorbești.

    Apreciază

  17. clipederaidiniadulmeu zice:

    Frumos jurnal de luni. Aştept cartea. M-ai făcut curioasă.

    Apreciază

  18. Toate gândurile își au rostul lor și e bine să ne bucurăm de fiecare, atunci când se exprimă. De mult nu ți-ai mai scris o pagină de jurnal, iar din felul în care o faci rezultă tot o poezie, în proză. Mulțumiri și pentru acompaniamentul muzical!

    Apreciază

  19. Ana zice:

    Ai de terninat o carte de scris sau de citit?
    In rest Ed Sheeran rulz za best si sa vina iarna! 😁

    Apreciază

  20. Monik zice:

    Un jurnal ce il citesc cu mare drag. Super imaginea suprinsa! Saptamana frumoasa!

    Apreciază

  21. Fabiola Ion zice:

    Imaginea superbă mă face să mă gândesc la toate apusurile mele de soare. Că multe şi frumoase am mai văzut. Cât despre nostalgii, mda, toamna e sezonul perfect pentru ele.

    Apreciază

  22. Săptămâna începe sub auspicii favorabile atunci când gândurile sunt aşezate la locul lor. Chiar dacă demersul nu este unul facil. Amintirile dor, uneori, dar cu toate acestea nu le ştergem cu buretele… 😊

    Apreciază

  23. Mladin Slovanic zice:

    N-aş putea să mă opresc din a-ţi aprecia scrierile decât dacă nu le-aş mai citi. Aşa că nu pot decât să te felicit, că n-am încotro. 🙂

    Apreciază

Lasă un comentariu