Aveţi alimente pe lista neagră?

Ştiţi momentele alea când, dimineaţa, după o noapte-n care ai băut şpriţ (cu votcă-n loc de apă minerală), ai stins cu bere şi ai spălat gustul cu whisky, te trezeşti, te uiţi în jur, habar n-ai unde eşti şi nici despre cine eşti nu ai prea multe date, te pipăi de câteva ori să te convingi că n-ai murit, cauţi prin casă o piscina deşi tu n-ai piscină dar acum dai orice în schimbul uneia şi, când în sfârşit îţi aminteşti ce te-a adus în starea aia, cu ultimele puteri te apuci de invocat d’alea grele cu să aia io cine o mai pune gura în următoarele 10 vieţi pe strop de alcool, acum să mă aia de eu mai gust vreodată orice în afară de apă, cine moare că eu mor, văleu şi vai şi cum am zis, eu de alcool nu mă voi mai apropia mai mult de 10 metri. Ştiţi? Nici eu nu ştiu. Nu am testat asta dar am auzit la alţii. Şi zău că păreau sinceri.

Da’ momentele ale când ai în faţă alimentul tău preferat dintre toate câte există pe lumea asta şi mănânci încet, încercând să-ţi lipeşti gustul pe papile, să rămână acolo, să-i simţi gustul oriunde şi oricând şi mai iei o înghiţitură şi apoi încă una şi încă una până mănânci tot şi după aia simţi că numai o minune te mai poate salva şi îţi trece viaţa prin faţa ochilor şi ajungi de te zbârleşti şi numai când cineva pronunţă numele acelui aliment şi din preferat devine strict interzis că aşa stare de rău n-ai mai experimentat niciodată? Ştiţi? Aici cred că aş avea ceva de zis dar revin la asta.

Nu ştiu exact de ce dar azi noapte am înghiţit o bilă de bowling. Cu tot cu jucător. Despre popice am auzit că afectează rinichii aşa că pe alea le-am lăsat deoparte. Şi omu’ ăla, că ce să şi facă în lipsă de popice, a început să o folosească pe post de minge de fotbal şi şuta când sus, când jos, la intervale neregulate. Cred că a spart un geam sau un ghiveci şi asta m-a trezit. Cu mult înainte să sune alarma. Ceea ce înseamnă că fu’ nasol. Că eu numai când e uragan afară mă trezesc fără alarmă la ore din alea indecente cum ar fi 5-6 dimineaţa. Simţeam că mă dezintegrez. Am încercat să negociez cu stomacul, i-am promis că-i voi da să guste numai din codru’ verde dacă mă iartă şi nu mă mai supune schingiuielii. N-a vrut. Televizorul clipocea galben despre cod de caniculă, eu mă simţeam la polul nord şi tremuram de frig. Pe detalii nu insist că nu-i de insistat.
Problema e că, cum n-am depistat niciun vinovat adică n-am exagerat cu mâncarea ieri deci nu ştiu ce n-a fost în neregulă, am zis că pot să-i bat la scor pe raw vegani şi mă fac aerogană. Adică aer, frate! Şi n-ar fi putut fi greu mai ales că la ultima măsurătoare s-a constatat că-n oraşul meu, în unele zone aerul e mai poluat decât în altele şi-n alte zone e mai dens decât în altele şi tot aşa. Asta se traduce prin diversitate. Dimineaţa voi servi aer de bulevard, la prânz aer de aeroport, la cină aer de ieşire din oraş şi nu mă voi plictisi de acelaşi meniu că va avea gust diferit. Păi, altfel cum?
Sigur, asta cu aerul a ţinut până când bila de bowling a făcut implozie şi s-a transformat în una de tenis şi jucătorul a obosit şi nu mai dădea cu atâta putere-n ea. Şi când n-a mai fost atât de traumatizant, am zis că hai, pe lângă aer, merge şi-un iaurt şi poate nişte caşcaval. Ca tot omu’ după ce iese din năcaz.

Şi cum ideea postării nu-i aia de a face eu pe victima, revin la ce-am zis că mai bine să ne simtem bine şi vă rog să nu mă compătimiţi. Nu mănânc mult de obicei aşa că de aici şi nedumerirea mea legată de răul de azi. Că n-am mâncat ieri ca şi cum ar fi sfârşitul lumii. Şi nu am prea multe experienţe din astea dar una tot am că ar fi şi păcat să nu treci măcar o dată-n viaţă prin asta. Că fiecare avem un aliment din ăsta din categoria plăcerilor vinovate şi zicem în gând: să ştiu că şi mor da’ io tot mănânc acum.
A fost în urmă cu ceva timp. Mi-am cumpărat hamsii congelate, m-am dus acasă şi, cu o răbdare de care şi eu m-am mirat, am luat „filă cu filă”, am dat prin pesmet, am pus mai multe în ulei încins, am lăsat să se rumenească, am stors lămâie, am pus mujdei în castronel, am pus hamsiile în castron şi am mâncat 5 bucăţi, ca o divă ce sunt. Şi după alea 5, le-am mâncat aproape pe toate. Nu ştiu cât a fost dar nu vă imaginaţi acum castron în care poţi face scufundări. Dar a fost suficient. Nu vă pot descrie cum mi-a fost după. Am acceptat soarta de nehalită, am recunoscut că mi-am făcut-o cu mâna mea şi am zis atunci ce spun cei de la începutul postării: eu pe hamsii nu mai pun gura nici… a trecut.
Timp de câteva zile, când vedeam pe stradă un câine de care se apropia un copil cu mămica lui de mână, făceam stânga-mprejur ca nu cumva să-i treacă femeii prin cap să exclame pe lângă mine: „ia uite, mami, căţeluşul. Spune-i lu’ mama, cum face cuţu?” Că la primul ham… mă evaporam.

Voi aveţi poveşti din astea? E vreun aliment de care nu vă mai apropiaţi pentru că v-aţi apropiat prea mult cândva şi… n-a fost bine? Sau măcar unul căruia i-aţi promis că nu-l veţi mai consuma dar a ţinut numai cât a ţinut starea de rău?

Foto

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

59 de răspunsuri la Aveţi alimente pe lista neagră?

  1. Am un ficat prost si un stomac de elefant. Pot amesteca laptele cu cirese, dar daca mananc ceva cu maioneza, usturoi sau peste, adio fericire. Hamsiile nu sunt pe lista neagra, dar le evit din instinct, se strica repede si nu am niciodata incredere ca au fost curatate cum ai zis,,fila cu fila”. :))))))

    Apreciază

  2. Noiembrie zice:

    Mna…destul de aiurea, îmi pare rău de ceea ce ți s-a întâmplat. Ai mâncat lacom…

    Eu nu mai mănânc ouă (și nici nu cred că voi mai mânca vreodată). Nu spun motivul deoarece e horror, ☹

    Apreciază

  3. noradamian zice:

    Neplăcută pățanie, se mai întâmplă vara. Bine c-ai depășit-o oferindu-ne și o istorisire drăguță, cu haz de necaz.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Mugur zice:

    Io am din contră, alimente la care ziceam „pas” când eram mic (căci am fost și eu odată mic), dar care acum sunt feblețile sufletului meu. Și aici nominalizez bamele, caimacul de pe lapte și tarhonul. Io nu știu să povestesc așa ca tine, așa că nu spui cum am reacționat la primele ingerări, mai ales la caimac, dar pot să spui că azi sunt primul dintre primii care se aruncă în farfurie după așa ceva. 😀

    Apreciază

    • Uite că din astea nu ştiu să am dar cu laptele nu am afinități deşi când eram mică îl beam imediat după muls. Acum nici nu mai gust.
      Aha, deci e plăcere vinovată la tine 😀

      Apreciază

      • Mugur zice:

        Nu știu cât de vinovată ar fi, că eu nu mă învinovățesc pentru așa ceva.
        Mai degrabă cu pâinea am oarece, că am dat-o afară din porție, să mai reduc din grăsimi. Dădui câteva jos, de ajunsei la nouăjnouă, dar mai am destule de eliberat din funcție. 😀

        Apreciază

  5. Rhea zice:

    Am mâncat într o seară, fix așa cum ai mâncat tu, adică ca o nehalitā, omletă cu ceapă verde! Din enşpe ouă și enşpe cepe! Pe la două noaptea, m-a trezit și pe mine nenea cu mingea de bowling. Horror. Am vărsat de 14 ori până în ora 5 dimineata și am promis și-n lună și-n stele că io așa ceva nu mai halesc neam! M -a ținut până mi-a fost bine. Si apoi am revenit la păreri mai bune și am inceput să schimb promisiunile. De la eu așa ceva nu mai bag neam in gură, la eu asa ceva nu mai halesc seara. 😊
    Altfel … castraveţii sunt din categoria alimente interzise pentru care mă risc anyway.
    Seară făină! 😍

    Apreciat de 1 persoană

    • Hahaha, eşti delicioasă!
      Ştiu prin ce ai trecut că n-am avut timp să uit senzația de azi.
      Şi măcar pe aia cu seara ai ținut-o sau nici pe aia? 😀
      Mie castraveții îmi plac cu mai multă sare, sa lase apă. Ştiu, e bombă 😳
      Seară frumoasă, Rhea! Mulțumesc!

      Apreciază

      • Rhea zice:

        Cred că am mai încălcat promisiunea o dată sau de două ori, dar omenește, câteva înghițituri. Bineeeee, poate un pic mai multe dar am scapat basma curată 😀
        De acolo curajul meu dus până la extrem! Hi hi hi
        Mulțumesc și eu, Potecuta!

        Apreciat de 1 persoană

  6. cafeauata zice:

    Sunt cateva chestii pe care le evit, datorita amintirilor neplacute. Pentru ca reusesc sa nu fac excese acum. Cred ca numai varsta ma ajuta 🙂 .
    Ai grija de tine, Potecuta!

    Apreciază

  7. clipederaidiniadulmeu zice:

    Eu am băut odată must de ăla ce pişcă puţin,sifonat. A ieşit pe toate părţile de am jurat că nu vreau să-l mai văd nici în poze. Atunci am jurat, acum m-aş spovedi la popa să-mi dea dezlegare din când în când…… dar tot nu pot să uit prin ce-am trecut. O seară frumoasă.

    Apreciat de 2 persoane

  8. Maria zice:

    Mac,mac! Nu,nu măcăi, deși uneori e mai bine să mac decât să tac. Mno, de atâta umplutură cu mac , ca despre asta e vorba, nu mai pot înghiți prăjitura. Pai nu,că nu io am făcut-o, asta s-a întâmplat de Crăciun, la o prietena. Am trecut prin bucătărie și mi-am făcut plinul pentru toată seara cu umplutura aia cu mac.
    Și culmea,acu seara vecina mea dragă, s-a gândit ca poate mi-e foame și mi-a adus baigli cu…mac, că ăla, adică baigli asa se face, cu mac sau cu nucă. Maine îl dăruiesc cuiva..
    În rest pot mânca de toate, da puțiiiin!
    Noapte faină! ☺😊

    Apreciază

  9. Nu am abuzat niciodată de alimente, oricât de mult mi-ar fi plăcut meniul. Destul e că am făcut-o la băutură. Ce vremuri bune erau alea când dovedeam în doi o ladă de bere! 😉

    Apreciază

  10. ane zice:

    Alimente pe lista neagra, multe! Intr-o zi am mâncat o suta de grame de migdale fără pauza 🙂 si am devenit inconștienta câteva minute după care mi-am revenit. Am realizat ce-am făcut ,am băut apa multa;m-am „otrăvit” putin,desi erau uscate.(cele crude conțin cianura) o fi rămas ceva urme ;). Ele sunt excepționale pentru organism, si uleiul de migdale. Acuma aștept sa mi-se facă rău de la Nucile Pecan. O zi excelenta!

    Apreciază

  11. Suzana zice:

    Mi s-a intamplat si mie, dar mai mult de oboseala. Cand esti foaaarte obosita, mai bine zici pas la mancare. Nu se mai digera nimic si trebuie sa iasa pe undeva… 😀
    Iar vara evit orice din oras ce ar putea fi dubios. La o faza ca asta, un calciu lactic e dezinfectant.
    Apoi un triferment si / sau hepatobil. Asta este un tratament din „stramosi”… 🙂
    Inca nu am reusit performanta de a manca ca si cum as bea si invers… mai am mult de lucrat… 🙂 🙂

    O zi faina si fara … bowling, Potecuta draga!

    Apreciază

    • E posibil să fi fost şi oboseala, nu ştiu. Îţi mulţumesc, Suzana!
      Nici eu nu reuşesc performanţe din astea dar uite că se întâmplă şi fără să-ţi propui 😀
      Zi frumoasă şi ţie, draga mea!

      Apreciază

  12. Ciorbă de burtă. ☺

    Apreciază

  13. Suflet zice:

    Off, Doamne, cred că ți-a fost destul de rău… Nu mi s-a întâmplat niciodată, dar probabil mi s-ar putea întâmpla la ciuperci cu maioneză și usturoi (ai încercat?), la icre, la halva, la fistic, la fulgi de porumb, la biscuiți cu ciocolată și la ciocolată în sine și ar mai fi… Nu știu cum de mă opresc la timp mereu, cam greu da.. 🙂 Seară frumoasă, Potecuță!

    Apreciază

  14. Oana zice:

    Bame. Sau mâncare de țelină. De-astea dacă-mi dai, precis slăbesc. Căci nu le mănânc nicicum. E drept că nici nu mă (mai) îmbie nimeni… 🙂

    Apreciază

  15. Zina zice:

    Lista mea neagră e lungă, din motive de siluetă (lipsă!). Totuși nu pot să menționez nici măcar un aliment la care să fi renunțat! 😀

    Apreciază

  16. adndefemeie zice:

    De la titlu mie mi-a mers gândul direct la hamsii! Ce chestie tare.

    Știi ce-i mai tare?
    Că eu nu am mâncat niciodată hamsii 😂😂😂 Dar mirosul mă înfioară mereu. Mi-E rău doar când îl simt. Darămite de-as mânca. Nici vorbă de așa ceva.

    Ce alimente am eu pe listă neagră?
    🤔🤔🤔
    * brânză cu mucegai- de fiecare dată uit cât de nașpa este. Și mai cumpăr o feliuta și iar o dau părinților după ce gust o gura.

    * combinația fatală : cartofi prăjiți, grătare și mujdei. Nu merge. Dar tot gust. Ca apoi sa promit că nu o mai fac 😋

    Apreciază

    • 😀 😀
      Grele alimente ai pe listă. Cu brânza aia m-am împăcat bine până la un punct când cred că m-am săturat de ea şi a stat o cutie în frigider până era gata să mai facă un rând de mucegai 😀
      Îmi dai mie hamsiile, nu-i bai 😉

      Apreciat de 1 persoană

  17. Chiar mi-am imaginat mingea de bowling care se transformă într-una de tenis și jucătorii tot agitându-le și mă tot întrebam unde or fi încăput că eu te cred firavă și delicată, dar tot m-am distrat de descriere (fără supărare) și nici nu te compătimesc dacă tu nu vrei. Cât despre alimente, ar cam fi vreo câteva care sunt menționate pe aici. Seară îmi vine câte o poftă de ”ceva bun” și spun că trebuie să mă abțin, dar de la dulciuri mi-e cel mai greu, însă dacă voi reuși te anunț. 😀 Să fii bine, veselă și volubilă, așa cum te știu! 🙂

    Apreciază

    • Asta e o enigmă şi pentru mine. Cred că s-au înghesuit, şi-au dat coate, ceva au făcut. 😀
      E ceva cu serile, se petrece ceva-n atmosferă că şi pe mine tot seara mă apucă foamea de ceva nu ştiu ce dar să fie aşa, puţin parcă dulce sau mai bine sărat dar ar putea fi acru, să fie cremos, ba nu, crocant sau…
      Îţi mulţumesc mult! Zi frumoasă îţi doresc!

      Apreciat de 1 persoană

  18. Hmmm… Ce pofta de hamsii mi-ai facut acuma! Nu am alimente pe lista neagra, desi sunt cam pofticioasa.

    Apreciază

  19. psi zice:

    ardeii umpluți. și, în genere mă cam feresc de carnea tocată fiartă cu excepția musacalei grecești. dar ardeii umpluți se leagă de o poveste de încăpățânare din copilărie, genul horror, finalizată cu pedepse și-apoi obligat-forțat-mâncat și ….acum numai simt mirosul și mă răstesc la papuci.

    Apreciază

  20. Eu înainte să gătesc nu prea îmi plăcea mai nimic. Și am tot felul de aventuri haioase. Acum am niște antipatii: mazărea, sfecla, mielul etc. 🙂

    Apreciază

Lasă un comentariu