Cine-i (mai) vinovat?

Vă las o problemă de logică. Ba nu, de conduită. Ba nu, de legislaţie. Ba, nici eu nu ştiu de ce e. Dar vă garantez că nu e din genul celor cu „capcane” sau cu schepsis şi e cât se poate de reală, petrecută sub ochii mei, numai că mai la stânga puţin. Şi de atunci mă tot gândesc şi n-am reuşit să-i dau de cap. Nu ţin morţiş să găsesc un vinovat, în sensul că nu unul singur şi accept şi varianta că nu există vinovaţi deşi, recunosc, parcă m-aş împăca mai greu cu ideea că aşa se face. Dar poate că nu ştiu eu şi aş fi curioasă să aflu părerea voastră. Repet, nu e poezie şi nici text „simţit” deci eu doar voi relata ce-am văzut şi promit că voi încerca să fiu cât voi putea eu de obiectivă în descriere mai ales că nu am fost implicată în niciun fel.

Lume multă, căldură mare, terase pline. Se desfăşoară un fel de festival. Pe scenă nu se întâmplă nimic şi poate de aia a trebuit să se întâmple la mese, să nu stea berea-n gâtul oamenilor. În gâtul meu nu putea sta că nu stătea nici în paharul din faţa mea dar mă gândesc că nu-i cea mai fericită situaţie şi tocmai de aia empatizam cu băutorii de bere de la mesele din jur.
La una dintre mese, 3 băieţi pe care nu i-am remarcat decât atunci când a început povestea. Şi povestea a început cu un băiat, figură cunscută de cei care umblă prin oraşul ăsta, un tânăr care cântă pe străzi cât îl ţin plămânii şi, dacă e să mă întrebaţi, îl cam ţin, care mai primeşte un leu pentru o puşcă şi cureaua lată din care nu ştie decât prima strofă şi apoi continuă, pe aceeaşi melodie, cu rău mă dor ochii, mă dor şi apoi două versuri din O, Măicuţă Sfântă şi tot aşa. S-a oprit la masa băieţilor şi acolo a stat vreo 10 minute, cântând de toate. A primit bani, ceva de băut şi ceva de pe farfuriile lor de mâncare. Băieţii s-au încins şi îl rugau să mai cânte.

După altă melodie, pe trotuarul din faţa lor au trecut doi domni de la Jandarmerie care i-au făcut un semn din mână ca şi cum ar fi vrut să alunge muşte. Nu i-au zis nimic, nu s-au oprit. El a tăcut 5 secunde, şi-a pus mâna la gură şi a cântat aşa până nu i-a mai văzut.
La doar câteva minute după asta, a venit un domn care avea tricou pe care scria organizator, a luat băiatul de braţ, l-a tras uşor înspre el, nu l-a bruscat şi i-a spus ceva în genul hai, pleacă de aici.

Ei, şi acum începe mascarada. Unul dintre cei trei băieţi sare în picioare şi ţipă la el da’ ce a făcut, mă, băiatul ăsta, bip-bip-bip, e berea mea şi banii mei, mă, bip-bip-bip, ce bip-bip-bip, vrei mă şi s-a dus înspre domn. Nu l-a atins, între ei s-a băgat tocmai mărul discordiei adică băiatul cântăreţ care a zis vă rog, nu vă certaţi. Domnul cu tricou s-a îndepărtat, cel cântăreţ a plecat iar băiatul nervos s-a aşezat la masă dar de acolo comenta într-una cu multe bipuri pe care nu le redau nici măcar de dragul obiectivităţii. Erau bipuri cu multă acţiune în genul dai, dau, să-mi, să-ţi, înţelegeţi voi.

A înjurat singur 5 minute că ceilaţi doi nu ziceau nimic şi au apărut vreo 6 uriaşi, îmbrăcaţi în tricouri cu Jandarmerie pe ele. Ştiţi cum l-au luat pe băiatul comentator? În zbor. I-au luat pe toţi, cu o mână de braţ şi cu alta de ceafă şi îi ţineau aşa cum îşi ţine pisica puii numai că nu în dinţi. Dar poziţia era aceeaşi. I-au scuturat de câteva ori acolo, de faţă cu toată lumea, pe urmă i-au dus la secţie.
Ca să fie complet peisajul mioritic, de la masa de lângă, un bărbat s-a ridicat, a luat de pe masa băieţilor o pereche de ochelari de soare şi i-a băgat în buzunar. Am sperat până în ultimul moment că îi cunoaşte şi i-a luat să nu se piardă dar s-a stins speranţa când domnul ăla s-a ridicat şi a plecat.
End of story.

No, aşa se procedează în cazuri din astea sau pe undeva, cineva a greşit şi a făcut exces de … de ceva?

Foto

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

63 de răspunsuri la Cine-i (mai) vinovat?

  1. firdeiarbainbataiavantului zice:

    După părerea mea, faptul că au intervenit în cazul celui care vorbea exagerat de urât şi mai ales tare mi se pare normal. M-am săturat de tineri care folosesc în gura mare tot felul de părţi anatomice, în ideea că sunt mai „cool”. Ar fi bine să mai fie şi puşi puţin la punct. Dar nu cu violenţă. Dus şi amendat, nu bătut sau agresat verbal. Că i-au luat şi pe ceilalţi doi, care înţeleg că nu făcuseră nimic, asta n-o mai înţeleg. Probabil că i-au luat „preventiv”, să nu se molipsească? Aici deja trecem în zona abuzului. Sau poate nu ştim noi toate detaliile.

    Apreciat de 5 persoane

    • Total de acord cu totul. Ce s-a întâmplat după, nu ştiu. Dar ceilalţi doi nu au zis nici pâs. Nici nu au încercat să îl potolească, e drept. Ei au tăcut mâlc. Da, băiatul ăla putea reprezenta un pericol, era agresiv verbal şi putea escalada scandalul. Dar i-au cam bruscat.

      Apreciază

  2. firdeiarbainbataiavantului zice:

    Şi încă ceva. Îmi displace când vorbesc aşa porcos băieţii, dar ce să mai zici când şi fete/femei încep să-şi bage… ce nu au? O fac tot preventiv?

    Apreciază

  3. După părerea mea procedura e total greșită. E firesc să îi ia pentru conturbarea liniștii publice. Poate au primit plângere şi era nevoie de o mică anchetă. Poate nu știau cine care ce. Însă trebuia să o facă civilizat. Legea cu siguranţă îi va pedepsi. Agresivitatea în loc public făcută de poliție m-ar speria în aceeaşi măsură. Aici, indiferent ce se întâmplă, poliţistul îţi vorbește frumos. Până la urmă eşti nevinovat până se demonstrează contrariul.

    Apreciat de 2 persoane

    • Plângere nu dar sigur domnul cu tricou de organizator s-a dus la ei şi e normal, băiatul îl putea lovi. Dar şi eu am o problemă cu agresivitatea, mai ales că băiatul doar dădea din gură, nu a lovit pe nimeni, nu avea treabă cu nimeni. Eu înţeleg că jandarmii cam bănuiesc din descriere cu cine au de-a face adică e destul să spui că e cineva care înjură singur şi ei cam ştiu ce poate urma dar totuşi, se putea mai civilizat. Zic şi eu…

      Apreciază

      • Ma gândeam ca e o procedură standard. De aceea i-au luat pe toti. Însă e degradant si umilitor sa iei o altă ființă umană asa. Chiar semi-zeu fiind, adica purtând uniforma. Dar… doar parerea mea. În plus, daca am inteles bine era vorba de adolescenți. Asta înseamnă teribilism. Dar no…

        Apreciat de 1 persoană

        • Nu cunosc prea bine procedurile. Dar dacă domnul ăla le-a zis că la masa aia unul are chef de scandal, ei nu ştiu dacă săteau să întrebe: cine face scandal? Au luat tot ce mişca de la masă.
          Nu erau adolescenţi. Le-am zis băieţi că erau tineri dar aveau la vreo 25 de ani.

          Apreciat de 1 persoană

  4. Iosif zice:

    Eu recunosc,sunt vinovat
    si îmi astept spasit verdictul.
    Copil fiind la mine-n sat,
    n-am vrut sa îmi ascult bunicul ! 🙂

    Apreciază

  5. Fabiola Ion zice:

    Chiar că plai mioritic. Și cel cu gura slobodă e vinovat după mine, că strica atmosfera la festival și dl. cu mâna iute, că așa ceva nu se face. Mai dramatic a fost când o prietenă de-a mea, bolnavă de cancer, a leșinat în fața policlinicii iar niște „oameni de bine” au lăsat o fără telefon și bani. Era singură, la un control de rutină.

    Apreciat de 1 persoană

  6. adndefemeie zice:

    Dacă aş răspunde la întrebarea din titlu, după ce am citit ceea ce ai scris, aş zice că ai fost complice la situaţie. Fără să par dură sau altfel. Dar sunt multe situaţii în care lipsa de reacţie a celor din jur accentuează gravitatea situaţiei.

    Apreciază

    • Cum ar fi trebuit să procedez în situația dată? Şi complicele cui? Că sunt trei, ba chiar 4 „personaje”.
      Nu vreau să par nici eu dură dar vreau să înțeleg.

      Apreciat de 2 persoane

      • adndefemeie zice:

        Eu mă refer la reacţia jandarmilor. Dacă cineva din jur ar fi întrebat de ce sunt luaţi toţi, dacă doar unul a vociferat, poate s-ar fi gândit de două ori înainte să o facă. Este o idee ipotetică. Însă sunt multe cazuri în care reacţia martorilor ar fi ameliorat situaţia. Totul cu calm şi fără insulte.

        Nu se aplică mereu. Dar suntem obişnuiţi să ne vedem de treaba noastră. Prea mult.

        Apreciază

  7. tink3rbe11 zice:

    Daca ar fi venit un politai sa-i povesteasca cu vorba ca a gresit facand scandal,ca a incurajat cersetoria ar fi iesit un iures mai mare.Eu cref ca cei uriasi il stiau ce poama este si ca sa scuteasca linistea mesenilor….au tacut si au facut.Nu cred ca este chir corect dar la cat de rai sunt la bautura smecherasii astia…..

    Apreciază

    • Eu nu zic că au greşit luându-i de acolo. Dar omul ăla stătea la masa lui şi dădea din gură. Cred că ar fi fost suficient să meargă la masă, să îl ia frumos şi să-l ducă unde trebuia. Dar prea multă „acţiune” pentru mai nimic. Da, se putea întâmpla orice dar el nu a fost violent decât verbal şi ar fi putut fi cu acel organizator.

      Apreciat de 1 persoană

  8. Suflet zice:

    Oh, și mă gândesc că asta nu-i nimic în comparație cu ce poate au pățit la secție… Că așa e la noi. Nu prea cred că au procedat cum trebuie, poate trebuia totuși un avertisment ceva, că doar oameni suntem. Vorba ta, pisicii îi iei așa de ceafă…

    Apreciază

  9. Maria zice:

    Nimic nou sub soare.
    Căldură mare,mon cher!
    Caută altă terasă 😀!

    Apreciază

  10. Ana Vlad zice:

    Părerea mea e că au exagerat toți, și cântărețul, și băiatul înjurător, și jandarmii, dar mai ales extraterestrul care s-a ocupat de ochelarii de soare. Scenă de film românesc. Nu sunt de acord cu violența, dar nici nu știu dacă trebuie luată în tragic. Cred, totuși, că a fost aiurea pentru tine să asiști la așa ceva și sper că băieții sunt ok și că într-un scenariu alternativ, s-au întors doi uriași din ăia și l-au săltat și pe extraterestru.

    Apreciat de 2 persoane

    • Nu, nu e nimic tragic aici, analizăm şi noi că asta putem face. Sigur, aş fi putut fi Xena, să mă bat cu toţi pe acolo, să nu am conştiinţa încărcată dar nu mi-a trecut prin cap. 🙂
      Crede-mă că am fost convinsă că se cunosc. Erau mesele foarte apropiate şi nici nu mi-a trecut prin cap că omul ăla a furat ochelarii de pe masă. Dar da, ar fi fost frumos să fie real scenariul scris de tine, să îl salte şi pe el. Din păcate, cum a scris Fabiola, se poate muuult mai rău. Omul e căzut în stradă şi alţii au o singură grijă: să-l uşureze de bunuri.
      Zi frumoasă, Ana!

      Apreciat de 1 persoană

  11. Uite că avem mereu oameni sârguincioși, care „debarasează” masa gratuit. Mai de câte o pereche de ochelari, mai de câte un portmoneu, după caz.

    Apreciază

  12. psi zice:

    cam fiecare a făcut exces de … ego, dacă e să stăm strâmb și să judecăm drept. așa că lucrurile au curs în cascadă și comunicarea s-a dus și ea care încotro, într-un dialog al surdului cu mutul.
    mi se pare e prost gust (scuze pentru exprimarea lemnoasă) să tratezi cu deferență un om care cântă pentru 2 lei și-o bucată de pâine. mi se pare de prost gust să înjuri ca la ușa cortului, doar pentru că poți. și mi se pare de prost gust să faci uz de forță, doar pentru că tești jandarmul cel mare și negru. și da, ultimul gest… no comment.
    per ansamblu otrăvită situațiune.

    Apreciază

  13. Ana zice:

    Chestia cu spiritul civic ma depaseste…nu dezbat aici si acum, doar ma contrariaza putin.
    Personal cred ca toti au gresit. Si aia doi nu au incercat sa il calmeze pe ala de avea gura plina de carne, politistul care a facut semnul cu mana fara sa ia masura legala ( ca doar de aia ia procent din incasarile cantaretului), ala de injura…nu mai vorbim, ca este deranjarea ordinii si a bunelor moravuri…deci clar se pedepseste cumva , insa si jandarmii ca nu au intrebat intai cine, ce si cum….Din cate stiu, la paza si protectie, nu jandarmi, scuze ( sau erau jandarmi?) procedura este ca in wild wild west : intai impusca si apoi intreaba cum se cheama….asa ca ju ma uimeste metoda in care au rezolvat situatia…
    Din pacate pentru tine, Potecuta si a celorlalti oameni , ai fost martora la o scena urata….in care ai fost poluata mental cu niste cuvinte greu de reprodus si vizual cu ceea ce ai vazut. Sa fi facut tu ceva in privinta astora?! Haida deh! Sa zicem ca dadeai telefon la politie….hm…greu de crezut ca s-ar fi luat masuri. Asa ca domnul de bun simt de la festival nu numai ca a tras cantaretul care polua fonic lumea de la terasa, dar a profitat de statutul sau si a chemat paza si securitatea sa faca ordine.

    Apreciază

    • Ana zice:

      Iar cu domnu’ cu ochelari…doar nu era sa lase sa se risipeasca bunatate de obect daca tot era acolo….😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      Apreciază

    • Sincer, nu am considerat necesar să sun la poliţie. Certăreţul s-a pus înapoi la masă imediat ce cântăreţul s-a băgat între el şi organizator deci nu l-a atins, nu s-a dus după el, nu era pericol deşi da, înjura cam mult şi cam tare şi 2. dubele de Jandarmerie, pline cu jandarmi, erau acolo, lângă scenă. La toate evenimentele ei sunt acolo, la faţa locului. De aia au şi intervenit atât de rapid.

      Să ştii că nu întâmplător am amintit de cei doi, primii care au trecut pe lângă el. Păi dacă era de intervenit, ei ar fi trebuit să meargă la băiat să îl ia frumos de lângă mese. Dar ca şi când nu au văzut, nu au auzit. Dacă ei interveneau atunci, nu se mai întâmpla nimic.

      Apreciat de 1 persoană

  14. Irina zice:

    Potecuțo, eu mă cam simt cu musca pe căciulă și nu pentru că aș face scene in public. Sunt foarte retrasă de felul meu și aș fi reacționat la fel ca tine, adică doar aș fi privit. Povestea ta îmi amintește de niște momente prin care am trecut acum câțiva ani, alături de partenerul meu de atunci, un tip care se enerva foarte ușor în public. (Ei, ce să-i faci? Fetelor timide le plac întotdeauna băieții răi). Culmea e că mie îmi plăcea atitudinea asta, aveam senzația că e bătăios și că nu prea poate nimeni să îl calce pe bombeu. Mă simțeam în siguranță cu el. Ba chiar mă amuzam uneori. Era tot ce nu puteam fi eu. Din fericire, nu l-a ridicat jandarmeria niciodată, probabil aș fi ajuns și eu pe la secție, în calitate de complice. M-ar fi scuturat și pe mine puțin 😆

    Apreciat de 1 persoană

    • Cred că ai ratat ceva palpitant. 😀 Nu, nu-ţi doresc să ajungi în duba lor, nici eu n-am ajuns dar mă gândesc că o dată-n viaţă merită aşa, puţină adrenalină. Dacă se poate doar în calitate de spectator, desigur. 😀

      Seară frumoasă, Irina!

      Apreciat de 1 persoană

  15. tcbianca zice:

    Nu stiu ce sa spun in astfel de scene, as incerca sa ii absolv pe toti de vina pentru ca pana la urma, atunci cand toti par a fi vinovati de ceva, e probabil mai degraba vina educatiei pe care o primim, a modelelor care se promveaza in societate. Cateodata am impresia ca nivelul de educare al populatiei nu a crescut odata cu nivelul de libertate si capacitate in informare. Si nu vreau sa arat pe nimeni cu degetul, sunt convinsa ca nici manierele mele nu au fost sau nu sunt cu totul desavarsite. Poate nu am ajuns in situatii ca cele pe care le-ai relatat, si nici nu pot sa inteleg comportamentul oricarei tabere, dar ce incerc sa cred de obicei in astfel de situatii e ca sunt mai degraba o problema de inconstienta a oamenilor, si nu rautate sau cruzime din complet buna stiinta. Si ca, daca ar exista modele mai bune decat ce auzim ca exista prin mass-media sau politica, poate lumea ar alege alte cai, mai corecte, prin care sa procedeze in anumite situatii.

    Apreciază

  16. Zina zice:

    Toți sunt vinovați! Ce… bip… bip… bip… ! 😀

    Apreciază

  17. Organizatorul este singurul vinovat pentru contextul creat. Daca galagiosului i s-ar fi servit mai putina bere, daca organizatorul nu ar fi permis de la inceput cantaretului sa-si faca numarul si ar fi avut propria firma de paza, tu ti-ai fi savurat sucul si tigara in linistea amiezii. Da-l in judecata!

    Apreciază

  18. Probabil a fost un exces de autoritate, dar, pe de altă parte, m-am cam săturat de puști teribiliști care-și bagă tot ce pot și unde pot, uneori destul de agresiv. Iar dacă le spui că nu e prea frumos ce fac, te tratează cu o privire de „Hai sictir!”.

    Apreciază

  19. Alex zice:

    Ai descris atât de bine o realitate tipic „mioritică”! Ca de la noi, adică. Și când zic „mioritică”, sigur că mă refer la adevărul că noi, românii, avem așa, (în general”) maniere ciobănești, în diverse situații. Ne sare repede muștarul, începem să strigăm la celălalt, ca să-l intimidăm cu gura și cu repertoriul bogat de sudalme (tot ca la stână!). Iar cel care vrea să pună ordine într-o astfel de situație, este mai ghiolban ca la stână: dă cu pumnul, frate, ca să priceapă! Când este cazul să faci ordine în forță, atunci îi vezi pe acești viteji cum stau ca niște neputincioși. Iar când nu e cazul și s-ar putea face oridine și cu vorba bună, atunci sunt tare „musculoși”!
    Suntem atât de departe de lumea civilizată! Uf…..

    Apreciază

    • Foarte bine ai descris ceea ce se întâmplă pe la noi. Din păcate, tot mai des. Şi da, suntem departe pentru că nici nu cred că vrem să cunoaştem mai bine ceea ce reprezintă civilizaţia.
      Mulţumesc, Alex!

      Apreciat de 1 persoană

      • Alex zice:

        Așa este, nu vrem să cunoaștem mai bine adevărata civilizație și nici nu vrem să schimbăm ceva! Mă frapează un lucru, tare de tot: am observat niște persoane care stau în Occident de ani mulți. Pe unii i-am vizitat acolo și m-am mirat ce bine s-au „mulat” după obiceiurile locului și după manierele celor de acolo. Oameni occidentali în toată regula. Ei bine, când au revenit acasă, în patria dragă, așa ce repede au revenit la năravurile mioritice, de parcă doar ieri lipsiseră de aici. La aeroport a aruncat pachetul gol de țăgări pe jos, a mai tras și un scuipat serios pe trotuar, o înjurătură „tradițională”… Cu alte cuvinte, năravul nu se schimbă niciodată”

        Apreciază

  20. Cosmisian zice:

    Am mers pe sirul comentarior pana jos si nu am mai vazut rubrica de comentarii. Deja ma panicasem in gand. Cu voce tare nu indraznesc dupa cele spuse de tine. Am cativa amici la trupe de interventie, ii voi intreba. Totusi, sunt cazuri in care jandarmii stiu cine sunt cei care fac galagie, adesea ei fiind zgomotosi cu reputatie. Si, ii duc la sectie, se prescrie reteta compensata, iar baietii revin la viata lor naturala…
    Pe de alta parte, ca asta ne priveste pe noi, cei care facem uz de calitatea de privitori, nu este deloc deontologic ca un jandarm sa rezolve o vociferare luand pe sus pe cineva, cat sa te sperie pe tine. Poate ai fi vrut sa intervi, sa spui ceva. Oare ce ar fi facut in acest caz jandarmul si a sa echipa de forta? E clar ca nu avem o conduita impusa.
    Si, Canada nu e Sua, dar nici Ro.

    Apreciază

Lasă un comentariu