Cronică din stradă. Cu mâncare

Am preluat legătura şi raportez: primul lucru care te izbeşte de cum păşeşti pe porţile improvizate ale festivalului cu nume împrumutat de la vecinii noştri americani e fumul. E fum cu pretenţii, nu orice fel de fum. Miroase mioritic dar e din esenţă tare (tare scumpă). Şi ca orice parfum scump, şi ăsta se lipeşte de haine, de păr, de piele şi nu mai iese de acolo. Te gândeşti că ai putea profita de asta şi ai putea sta mai mult în mijlocul lui, să se impregneze suficient de mult ca să laşi în urma ta iz de gospodină desăvârşită, să le faci invidioase pe vecinele care cred că în loc să faci 23 de feluri de mâncare ca să bifezi cum se cuvine sărbătoarea, tu pierzi vremea prin oraş. Miroase a grătar amestecat cu foie gras stropit cu reducţie de slănină prăjită şi asezonat cu fructe de mare pe pat de tescovină dar tu asociezi mirosul cu ceva ce nu-ţi aminteşti exact. Îţi stă cuvântul pe limbă dar nu-l poţi spune. Poate mai târziu.

La prima tarabă pe stânga se vinde ceva cu nume care nu-ţi spune nimic. Te duci mai aproape şi citeşti pe tăbliţa neagră cu meniul scris cu cretă albă scoici. Un ceaun imens prezintă scoicile. Lângă tine, doi copii analizează în stilul specific copiilor: astea-s numa’ coji, ce mănânci din ele? Uite, bă, aici e una cu carne, nu vezi? Te uiţi la o farfurie cumpărată de cineva din faţă: două linguri de orez amestecat cu morcovi şi ardei, cu un moţ de două scoici. 30 de lei. Ăsta e orez ou kinder. Afli numai la final ce ai câştigat. Din două scoici oare câte au şi carne înăuntru? Dar pentru 30 de lei merită să rişti. Tu nu rişti că tu nu ştii să-ţi trăieşti viaţa la extrem.
Lângă taraba aia, o alta vinde plăcinte cu câte trei bucăţele de şuncă şi două de ciuperci, presărate cu caşcaval şi coapte pe un fel de vatră. 8 lei bucata că doar „sfântă ni-i casa cu focul ei veşnic din vatră”. În dreapta se vinde carne de vită cu garnitură. 60 de lei porţia. Mai încolo, eclere cât degetul meu arătător (voi nu ştiţi cât de mare e degetul meu arătător dar vă dau un indiciu: nu-s pianistă 😉 ) 15 lei bucata.

Un alt copil o atenţionează pe mama lui: uite-l pe nenea ăla de la MasterChef. Te uiţi şi tu prin mulţime dar nu vezi pe nimeni cunoscut. Îţi aminteşti că nu te-ai uitat la MasterChef aşa că te chinui degeaba, mai bine te întorci la statistică. Mai poposeşti la o tarabă unde se vând creveţi. Puţin subnutriţi dar frumos prezentaţi, nimic de comentat. Ţi-e dor de hamisii. Ai mâncat pe litoral dintr-un local din ăla pe care-l vezi la ştiri când se găseşte carne expirată acum 5 ani dar a fost cea mai bună mâncare ever aşa că nu le dai pe raci, pe crabi sau pe ce-o mai vinde oamenii ăia simpatici care nu prea o bungheau în română dar râdeau tot timpul aşa că nici nu mai conta că nu pricepeau nimic din ce le spuneau oamenii care cumpărau.
Deja eşti plictisit aşa că grăbeşti pasul şi încă te străduieşti să pronunţi cuvântul ăla care descrie mirosul dar tot nu-ţi iese. Pe iarbă, pe nişte perne imense pe post de fotolii, oamenii beau, mănâncă şi se uită la doi tineri de pe scenă care cântă ceva despre vară şi vacanţe. În engleză, normal. Ar fi fost chiar culmea ca la un festival cu astfel de nume să se cânte Ionel, Ionelule. Foarte occidental peisajul, chiar frumos. Aduce a campus studenţesc. Nu mai e nicio pernă liberă că ai fi stat şi tu câteva minute.

Imediat după zona asta verde, sub un salcâm, dragă, mă-aştepţi tu pe mine, îşi aşteaptă clienţii un domn cu clop pe cap. Vinde pâine de casă, din aia cum făcea bunica. E cu degustare. Îi serveşte pe oameni cu bucăţele de pâine unse cu unsoare şi cu ceapă roşie. Te-ai duce să cumperi o pâine şi un borcan de unsoare, să faci rost şi de ceapa roşie şi să te aşezi la umbră să te-nfrupţi din delicatesă. Printre specialităţile mexicane din jur, asta chiar pare ceva foarte extravagant şi e singura care ţi-a atras atenţia. Deh, vacanţele petrecute la bunici şi-au scos colţii şi au dat de pământ cu gusturile fine şi cu beţişoarele cu care unii mâncau noddles la o tarabă din spate.

Părăseşti zona înghesuită, scapi de călcat pe picioare sau genţi în spate şi ajungi în altă zonă unde se montează scena şi se fac pregătiri pentru deja celebrul FITS. E drept că, după o masă copioasă, merge o porţie de cultură. Te aşezi la o terasă şi, în timp ce citeşti meniul, te săgetează cuvântul. Ăla care te-a chinuit cât ai făcut turul tarabelor şi încercai să-nţelegi a ce miroase acolo, la festivalul cu nume pretenţios. Bâlci! Bâlci era cuvântul.

Foto

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

64 de răspunsuri la Cronică din stradă. Cu mâncare

  1. lucillette zice:

    Asta cu pernele si oameni tolăniți pe ele pare ruptă din banchetele vechilor greci ( sau romani??), când semn de mare prețuire a mâncărurilor era un sfânt de râgâit. Cu cât mai amplu era el, cu atât mai multă prețuire meritaseră bucatele.
    Altfel…ce să zic. Bâlciul e bâlci peste tot. Si sa nu uităm ca nu mai suntem „decât” români ci neaparat europeni. Cu dorință străveche încă acută, ori chiar cronicizată, neîmplinită. American’s dream.

    Apreciază

    • Improvizaţie. Prin zonă nu erau băncuţe şi na, să pice bine mâncarea… Dar aia chiar nu dădea rău deşi locaţia e pretenţioasă, încărcătată de cultură şi nu se prea pupă cu ce se întâmpla acolo.
      Da, un dream cam prost înţeles, din păcate.
      Câtă dreptate ai!
      Mulţumesc, Lucillette!

      Apreciază

  2. clipederaidiniadulmeu zice:

    Doamne cât imi este de dor de bâlciul cel adevarat, de pita de casă a bunicii, de boranul cu untură şi de ceapa roşie. Ce potecuţă de dor cu mult har eşti!

    Apreciază

    • Daa! De bâlci adevărat, da. Şi mie mi-e dor. Hmm, am unsoare-n frigider dar n-am ceapă roşie şi nici pâine de casă 😦
      Îţi mulţumesc mult! Bine ai venit pe potecuţe, sper să simţi bine la mine!

      Apreciază

  3. Adevărat film de scurt metraj! Bravo, Potecuţă!

    Apreciat de 1 persoană

  4. Ce festival e? Eu votez cu autenticitatea. Ma întristează toate „împrumuturile”. Dar asta sunt eu. 😊

    Apreciază

  5. Chiar așa, ce festival e? :)) Parcă lucrezi pentru FBI bre, asa fin observator ai fost :)) Dacă-mi spui ca ai notat si pe un carnetel…

    Apreciază

  6. Vita era cumva kobe, la pretul asta sau era servita cu tacamuri de aur?

    Apreciază

  7. Iosif zice:

    Îmi place mult expresia: „Miroase mioritic dar e din esenta tare (tare scumpa). O realitate un adevar incontestabil în care suntem din ce în ce mai atrasi,doar pentru a fi în trend cu lumea !
    O seara cu miros de bucurie si fericire simpla,naturala !

    Apreciază

  8. Street Fum Festival – ☺👍

    Apreciat de 1 persoană

  9. Cosmisian zice:

    Pot jura pe ziarul Scanteia ca am comentat aici… Cineva mi-a suflat vorba 🙂

    Apreciază

  10. Ana zice:

    Deci ai fost…la balci, zici ! 😜
    Rautate mica…niste oameni din capitala postau taaaare fericiti pe reteaua eterna de socializare, ca atata fericire ca la street food festival in Sighii n-au mai incercat de cand mamicile lor i-or intarcat cu zama de morconi….Sa fi tu Gigi Contra, may Potecuto…pai se poate?! 😜😜😜
    In alta ordine de idei, draga mea, tu stai bine la capitolu’ haleala, cu tot fumu’ si balciul aferent…io am incercat marea cu degetul la mult urlatul si anuntatul Festival al Papanasilor….si sa mor de nu bateam, mai bine, 250 km pana la festialul tau ..ca asa teapa mare nici nu-mi amintesc de cand n-am mai luat.
    Hai sa fim sanatoase….ca ce e fum, ca fumu’ trece ( parafrazand „poietu” national).
    😚😚😚

    Apreciază

  11. Alex zice:

    Ha, ha! Ai un umor teribil, dragă Potecuță! Chiar aseară am văzut la știri despre „minunăția” culinară de la sibiu și eram curios ce-o fi…. în realitate. Dar m-am lămurit imediat, după ce am citit cronica ta, mai mult decât elocventă. Și pe la noi la fel, de zilele orașului miroase a tot felul de bunătăți, dar repede îți trece curiozitatea, când vezi prețurile nesimțite… Ce se mai pricep românii la comerț…
    Curat bâlci, dragă Potecuță! 🙂
    Îți doresc cu drag o săptămână minunată!

    Apreciază

    • Am văzut şi eu la ştiri şi arăta chiar bine pe sticlă. Na, eu nu am vrut să fac reclamă proastă dar nu pot să nu remarc drojdia pusă-n prețuri. Şi marea e frumoasă dar când te arde la buzunare-n august, preferi să o vezi în mai. Aşa şi cu astea. Mănânci produsele alea la juma de preț de azi, când nu mai e festival dar le poți găsi, cu puțin efort, la restaurante cu specific.
      Mulțumesc mult, Alex!
      O săptămână frumoasă!

      Apreciază

  12. Să vină și pe la noi bâlciul acela, cu fructe de mare și fumuri de tot felul! Sau trebuie să câștige întâi Seiniul titlul de Capitală Culturală Europeană? Apăi am ce aștepta…

    Apreciază

  13. 1lauralaly zice:

    Mai sa fie cat am cautat eu amaratii aia de creveti si i-am ratat:)… NA data viitoare te iau cu mine ca vad ca ii gasesti. Intr-adevar a fost fum…. dar am mancat o inghetata buuna, facuta pe loc afine cu banane..

    Apreciază

  14. M-a distrat maxim denumirea de orez ou Kinder, iar stilul tău de a povesti cred că a bine dispus pe oricine. Cam totul se transformă în bâlci la noi, ai mare dreptate, chiar şi un festival cu… pretenţii. Să ai o săptămână luminoasă şi veselă, aşa cum reuşeşti tu să ne faci pe noi! 🙂

    Apreciază

  15. Ella zice:

    Este un soi de festival asemanator si prin Amsterdam, dar stii ce? Eu nu am curajul sa mananc „de pe strada”! Cred ca sunt paranoiaca!

    Apreciază

  16. noradamian zice:

    Of, nu l-am văzut pe domnul cu clop pe cap că la pâine de casă cu unsoare și ceapă roșie n-aș fi rezistat… în rest, pe lângă prețurile umflate, nu prea eram tentată să mănânc ceva din mâinile băieților ălora 🙂

    Apreciază

  17. Fabiola Ion zice:

    Cumva Festivalul Fițelor de Scoici? Sună tare familiar, numai că la mal de mare porția costa 20 lei. Că doar e la mal de mare… :)))

    Apreciază

Lasă un comentariu