Călători grăbiţi, cu bagaje multe şi voluminoase, genţi mari şi colorate, cu ochii plimbaţi din telefoane pe ceasuri şi de pe ceasuri spre strada de pe care ar trebui să vină autocarul care să-i ducă spre sau să-i aducă dinspre, încercând să ignore stropii reci de ploaie care se încăpăţânează să picure tăios peste veniri şi regăsiri, peste plecări şi despărţiri, peste reveniri şi nemaiveniri. Îţi trece prin minte un gând fugar care te face să te amuzi de ghiduşia lui dar, în acelaşi timp, te scuturi ca şi cum n-ai vrea să ştii cum ar fi. Te întrebi totuşi dacă într-o zi, preţ de o clipă, locul ăla ar prinde viaţă, cum ar suporta toate gesturile alea fluturate în loc de rămas bun, săruturile care ţin loc de mi-a fost dor, îmbrăţişările strânse şi durute de până la o dată viitoare, privirile ce-ascund plâns de ai grijă de tine. De aia e făcut din materiale dure, să reziste, să le reziste. Altfel s-ar fărâmiţa sub povara lor. Aşa ca sufletul uneori…
Locul de lângă tine e ocupat de o tânără. Butonează puţin telefonul mobil, mult mai puţin decât te-ai fi aşteptat şi scoate din geantă o pungă cu covrigi uscaţi din care se străduieşte să muşte fără prea mult zgmot, apoi ia din nou telefonul şi sună pe cineva: acum am plecat. Da, e bine. Da, poţi face că mi-e poftă dar nu mult, nu te chinui. Bine, mulţumesc. Da, am mâncat… şi îţi aminteşti imediat de toate telefoanele din anii studenţiei tale când convorbirile se terminau inevitabil cu stai liniştită, am mâncat-uri spuse mecanic, pe nerăsuflate, lângă o pungă de pufuleţi sau o felie de pâine cu salam sau un castron de cartofi prăjiţi. Cine avea timp şi chef de gătit atunci? Şi parcă îţi vine să iei telefonul să spui faceţi, doamnă, faceţi porţie dublă sau triplă. Va desface pachetul pe drumul de întoarcere şi va împărţi cu ceilalţi colegi de drum şi chec şi sniţele şi chiftele şi prăjituri şi plăcinte. Sau le va pune la masa comună din cămin şi se vor termina în aceeaşi zi. Aşa va face, aşa am făcut şi eu, aşa făceau toţi şi asta face parte din farmecul anilor lor. Faceţi, nu ascultaţi de ea, şi eu spuneam că nu vreau, că nu e nevoie de deranj şi de gătit mult şi nici pe mine nu m-a ascultat niciodată nimeni. Şi când mă întorceam de acasă şi toate colegele scoteau pachetul şi le înşiram şi eu pe toate pe masă, era sărbătoare printre noi. Gustul pachetului de acasă nu-l mai regăsim în nimic, niciodată. Faceţi, nu o ascultaţi.
Îşi scoate apoi Spovedania lui Tolstoi, citeşte câteva pagini şi adoarme. Nu vă despart foarte mulţi ani dar o priveşti cu un zâmbet aproape matern, te vezi pe tine, cu tot şi toate, în ea, în gesturile ei care-ţi par atât de familiare, atât de dragi şi atât de neschimbate de parcă le-ai fi abandonat doar cât să întorci o clipă privirea. O invidiezi totuşi că poate citi pe drum. Tu nu puteai. Nu poţi nici acum. Chiar şi un simplu SMS citit pe drum îţi poate accentua starea de rău şi nu te poţi împotrivi. De aia lăsai şi cursuri şi cărţi pentru când mă întorc.
La radio, o voce precipitată spune despre atentate revendicate şi SI şi şoferul mişcă automat butonul volumului înspre dreapta. E un reflex. De câte ori încep ştirile, şoferii dau volumul aproape de limita de sus. Nu vrei să ştii, să mai ştii. Nu mai vrei accidente şi accize, nu mai vrei tribunale şi explozii, nu mai vrei ordonanţe de urgenţă şi controale la frontieră. Tu vrei doar să priveşti în linişte drumul ăla atât de cunoscut şi de neegalat, să-l redescoperi şi-n anotimpul ăsta, să-i ceri iertare că-l tot amâni până când simţi că te sufoci dacă nu-l străbaţi. După ştiri, o clipă de linişte şi apoi muzică. Te bucuri că, preţ de un minut, volumul a rămas uitat înspre dreapta. Melodia inundă interiorul autocarului dar mai mult interiorul fiinţei tale şi pentru prima dată parcă ai vrea să prelungeşti aşteptarea, să fie mai mult până la destinaţie, aşa ca în faţa unui cadou frumos ambalat când ai vrea să descoperi cadoul dar îţi place şi aşteptarea aia dulce a surprizei. Melodia de la radio îţi aminteşte de Goran Bregovici şi a lui Old Home şi acum îţi pare rău că nu ai căştile la tine, ai fi vrut să o asculţi…
Intri în casă şi ai impresia că te-ai întors în timp. Te revezi la masa din bucătărie scriind teme şi desenând vise şi-ţi vine să te pui în genunchi şi să-ţi ceri iertare pentru toate cele amânate pentru că te-ai luat cu viaţa şi să-ţi plângi toate cele scrâşnite-n măsele pentru că uneori n-ai avut de ales decât să taci deşi te-a durut. Şi apoi să sari într-un picior, să-ţi sărbătoreşti reuşitele, aşa cum te bucurai când erai copil. Simţi asta de câte ori intri în casă, în acea casă. În mod ciudat te regăseşti la vârste diferite, cu vise diferite şi ai tendinţa să te iei în braţe şi să-ţi spui să nu-ţi faci griji, să-ţi spui ce vei fi şi cum vei fi sau să stai aşa cu tine fără să-ţi spui nimic.
Te simţi copil deşi copăcelul pe care l-ai plantat când erai copil atinge, cu crengile lui, etajul trei al blocului. Are ramurile cum ai tu visele. Împrăştiate, diferite, mari şi mici, fragede sau rezistente-n bătaia vântului. Nu ştii nici acum ce e. Nu rodeşte, nu-nfloreşte. E plin de frunze mari de un verde intens. Nu contează ce e, l-ai plantat în joacă, revezi momentul când două mâini micuţe ţineau un firicel amărât de lemn şi alte două, mult mai ferme, aruncau pământ la rădăcină. Şi îţi place misterul aşa că nici nu vrei să ştii.
Tragi de câteva ori aer în piept de parcă ai vrea să-ţi umpli plămânii, să iei şi cu tine, să-ţi rămână, să ai şi mai târziu. E parcă altfel deşi e la fel. Îl simţi mai curat şi mai încărcat de… tine şi de ale tale. Te cunoaşte şi te învăluie altfel. Parcă te-ar strânge la piept.
Şi pentru a te (re)întoarce la tine n-a fost nevoie decât de un drum şi de gesturile unei tinere studente care-a ocupat locul de lângă tine în drumul ei spre… acasă.
Of… doar of…
ApreciazăApreciază
Eh, fără of… 😉
ApreciazăApreciază
M-au captivat cu totul,aceste gânduri încarcate de melancolie,transpunându-ma în timpul si spatiul naratiunii. Esti o povestitoare captivanta. Felicitari,draga Potecuta !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc, Iosif!
De data asta am scris după dictare. Sufletul vorbea, eu scriam…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Frumos vorbeşte sufletul tău…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ar trebui să-l ascult mai des.
Mulţumesc tare mult!
ApreciazăApreciază
Mă bucur mult că sufletul tău a ajuns acasă 🙂 Am citit pe nerăsuflate, foarte frumos ne-ai povestit!
ApreciazăApreciază
Îţi mulţumesc, Suflete! Mă bucur că ţi-a plăcut!
Da, a ajuns şi pe acasă, era cazul…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Vezi tu Potecuta si mie îmi dicteaza sufletul sa ma întorc acasa…
Numai ca acasa … nu mai este „acasa” … este aici! 😦
ApreciazăApreciază
Acasă poate fi oriunde. Important e să ne simţim noi acasă acolo unde suntem. Şi eu asta vă doresc. Să vă fie fiecare zi plină de bucurie!
ApreciazăApreciază
Cutremurător și fond, și formă… pot doar să ghicesc în cîte șiruri de lacrimi ai clătit această „întoarcere”, pentru că la anumite intervale viața ne trece pe fiecare prin aceste momente, fără a ne întreba… deși e o banală risipă de energie interioară… care se restabilește nu la fel de ușor, cum ne-am dori… Cu gânduri senine!
ApreciazăApreciază
Oricât de des am merge acasă, tot ne emoţionează întoarcerile astea de la noi spre noi, din noi în noi…
Vă mulţumesc mult! Trimit şi eu gândurile mele bune!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Aș fi vrut să nu se mai termine textul acesta. Melancolic și cald și dor de noi. De noi din noi.
ApreciazăApreciază
Dorul ăla nu prea trece cu nimic, nu există leac.
Te pup şi mulţumesc tare!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
*nu plâng*, spuse ea la 5 dimineața într-o zi de marți…
ApreciazăApreciază
Ooofff…
dar de ce nu dormi la ora 5 dimineaţa într-o zi de marţi? 😀
ApreciazăApreciază
Pentru că nopțile au devenit albe şi eu încerc să le pictez în culori vii.
Intenționez să mă întorc la programul meu sănătos de somn(pe care l-am ‘stricat’ acum 3-4 zile), dar este un proces ca de fiecare dată.
-A.
ApreciazăApreciază
Ei, dacă e despre culori nu e aşa rău. Îţi doresc baftă, să poţi reveni la program. Dacă nu, important e să fie culoare-n nopţile fără de somn 😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană
M-a captivat atat de mult…ca nu am cuvinte,eu nu am trait acea viata de student dar a fost atat de profund incat mi-au dat lacrimile…
ApreciazăApreciază
Nu mă bucur că ţi-au dat lacrimile dar mă bucur tare că ţi-a plăcut!
Mulţumesc mult! Seară frumoasă îţi doresc!
ApreciazăApreciază
Aşa, răsuceşte cuţitul în rană… :)))) Ştii, nu mă regăsesc în tânăra studentă fiindcă eu am făcut facultatea la mine, în Constanţa, darrr… mă regăsesc în tineretul ăsta de care mă lovesc şi îi invidiez. Eu n-am avut oportunităţile şi deschiderea pe care o au ei. În rest, ai trezit dulci melancolii în mine. Te pup!
ApreciazăApreciază
Nu le-am avut dar poate spune cineva că nu ne-a fost frumos atunci? 😀
Te pup şi îţi mulţumesc! Gata, nu mai răsucesc nica, parol! Te pup!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mi s-a facut sufletul poveste si amintire. Ai picurat in mine dor si melancolie. Ai pus atata emotie incat m-ai furat de acasa si m-ai dus pe drumul de reintalnire cu mine . Iti multumesc. Aveam nevoie de emotia asta. Te pup suflet drag.
ApreciazăApreciază
Sper să îţi fi făcut bine reîntoarcerea aia şi să te însoţească emoţia oriunde te-ar purta drumul…
Te îmbrăţişez şi îţi mulţumesc mult!
ApreciazăApreciază
Citind, simți că ai vrea să comentezi, dar parcă nu o poți face. Parcă prea la fel au fost cele din gândul tău, sau poate prea diferite, așa că gândurile, cuvintele parcă nu mai vor să vină.
Și din tot ce-ai fi vrut să spui rămâne doar un banal „frumos text, m-a uns pe suflet”. Dar parcă nici aceste cuvinte nu-ți mai vine să le scrii, de teama să nu cazi în banalitate.
De fapt, tot ce-am scris mai sus trebuia să fie la persoana I singular, căci despre mine și simțirile mele era vorba. Întoarcerile acasă, regal de emoții și sentimente, de gânduri și trăiri, iar fiecare întoarcere era (este) o reîntoarcere la tine cel de odinioară, o reîntâlnire cu tine însuți.
ApreciazăApreciază
Păţesc de multe ori asta citindu-vă pe voi aşa că ştiu cum e şi să ştii că deşi iubesc toate cuvintele pe care le lăsaţi pe potecuţe, uneori, când spuneţi că aţi rămas fără ele, fără cuvinte, mă gândesc că e de bine şi mă bucur.
Mulţumesc frumos, Mugur! Frumos ai spus că „Întoarcerile acasă, regal de emoții și sentimente, de gânduri și trăiri..”
ApreciazăApreciază
Tocmai de aceea prețuim aceste reîntoarceri. De fiecare data ne spun, ne amintesc ceva din noi, ce credeam ca se sedimentase intr-un sertar deja inchis. Ai redat cu atat de mult farmec drumul, întoarcerea, pașii, ca o vreme am fost acolo langa tine in drum spre casa. Langa studenta ce ocupa locul langa tine…
ApreciazăApreciază
Mă bucur mult că m-ai însoţit. Pare şi mai frumos drumul cu tine alături.
Da, sunt speciale reîntoarcerile, ne fac bine, ne fac mai frumoase trecerile…
Mulţumesc, Monik! Tare mă bucur că ţi-a plăcut!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Strălucitoare reîntoarceri!
ApreciazăApreciază
Cu parfum special 😉
Mulţumesc frumos!
ApreciazăApreciază
Viata ei de viata ! O frumoasa rascolire a sufletuluimei….de piatra sa fie si tot te misca scrierea ta ! 🙂
ApreciazăApreciază
Sper că nu am întristat, nu am vrut asta.
Îţi mulţumesc frumos! Seară bună!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
îmi pare mie sau potecuța și-a (re)găsit potecuța? 🙂
e un text ca o împrimăvărare și ca o întoarcere la sinele lăuntric. un soi de misterii peste care e bine să taci, ca la intrarea în biserică. un soi de luminație tainică…
ApreciazăApreciază
Eşti prea darnică, Psi. Darnică în cuvinte frumoase, poate prea frumoase ca să le merite textul meu. Dar îţi mulţumesc nespus. Dacă ai simţit asta citind, nu pot decât să mă bucur mult şi să… tac la rândul meu. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mi s-au lipit cumva cuvintele de cerul gurii și nu vor să mai plece de acolo, iar literele de pe tastatură nu vor să închege ceva, orice, cu înțeles. Poate doar amintiri, căldură sufletească, dor neostoit… Mai bine tac. 🙂
ApreciazăApreciază
Lăsăm atunci amintirile să vorbească în locul nostru şi noi ne permitem o clipă de tăcere.
Îţi mulţumesc mult, draga mea!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
N-am fost studenta, dar am locuit 4 ani intr-un camin; copii plecati prea repede de langa ai nostri dragi. Culmea, tehnica dentară mi-a fost blestem și cunoastere, rătăcire într-un oraș cu care nu m-am împrietenit nici acum și poveste ..uneori scrisă …la alte mese care nu m-au așteptat niciodata atunci, căci din „acasă” cel al meu cu părinți nu știu ce mi-a mai rămas. Acum am alt acasă, unde mă întorc mereu ca un robot, uitând ce privilegiu măreț e fiecare zi primită, când ai cui sa spui bună seara. Eu nu voi pune pachet nimănui. Nu-mi vor rămâne decat amintirile în care mâncam totul la grămadă, în niște vremuri când totul părea marfă de contrabandă. Și îmi par dintr-o altă viață. Culmea, asta de acum pare cea bună, deși atunci purtam cu mine prezentul, viitorul, tineretea. M-ai topit. Poate, aveam nevoie de muză, de tine, să-mi descătușezi tăceri care nu vor să plece. Mulțumesc, potecuță. Și nu, nu sunt tristă, ci fericită că am tovarăși de drum atât de buni, de-mi dăruiesc, din nou, cuvântul.
ApreciazăApreciază
Îţi doresc ca acest acasă pe care-l ai azi să-ţi fie izvor nesecat de bucurie şi împlinire! Să te simţi acasă… acasă, e un dar şi tu te bucuri de el acum. Aşa să-ţi fie mereu.
Şi bagajul de amintiri pe care-l porţi cu tine e nepreţuit chiar dacă are şi file stropite cu suspin.
Eu trebuie să îţi mulţumesc ţie. Că mă însoţeşti mereu şi îmi întinzi o mână-cuvânt cald mereu.
Te îmbrăţişez!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cam rătăcită sunt, dar revin eu, măcar sa-mi bandajez ranile mele de gand cu ale tale cuvinte. Te imbratisez si eu.., cu admiratie..
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Marchează încă un om căruia i-ai pus un balsma pe suflet, Potecuţă! O seară faină… de joi! 🙂
ApreciazăApreciază
Mă bucur, Petru! Mă bucur mult şi îţi mulţumesc tare!
Seară bună să ai!
ApreciazăApreciază
Mah ce frumos ai scris! Ti-o fo’ dor d-acasa… 😊
ApreciazăApreciază
Mulţuuumeeesc! Puup!
ApreciazăApreciat de 1 persoană