Despre oameni şi câini

1S-au scris zilele astea atât de multe cuvinte despre evenimentele din stradă încât, dacă ele şi-ar da mâna, ar putea înconjura pământul de mai multe ori. Poate că e deja prea mult sau dimpotrivă, nici aşa nu e suficient. Suficient pentru ce? Aş vrea să pot răspunde. Nu scriu despre politică pentru că nu vreau şi pentru că nu sunt în măsură să o fac. Nici ceea ce urmează nu va fi despre politică ci despre oameni şi va fi atât de subiectiv încât parcă-mi vine să vă rog să nu citiţi, cu riscul de a părea ipocrită. „Băi, dacă zici că scrii pentru tine, de ce nu scrii într-un caiet, băi?” ar fi ceea ce aş merita să aud în cazul ăsta. Scriu ca să înţeleg, să-mi pot răspunde la întrebări, să văd negru pe alb ceea ce-mi strigă gândurile.

Spuneam că e despre oameni. Şi câini. Indiferent ce sens ar putea primi cuvântul „câini”. Despre oameni care strigă în faţa altor oameni, despre oameni care înjură alţi oameni, despre oameni cu copii care le urează altor oameni să le moară copiii, despre oameni cu sau fără copii care-i fac tâmpiţi pe oameni cu copii, tâmpiţi şi iresponsabili, despre oameni care fac proşti sute de mii de alţi oameni, despre oameni iubitori de câini care ţipă la alţi oameni iubitori de câini, acuzându-i că îşi torturează câinii, despre oameni care se dezic de alţi oameni doar pentru că.

Aud că unii au scris pe FB că cei care n-au ieşit în stradă sunt rugaţi să le dea unfollow, că nu au nevoie de pesedişti în listă. Aud că alţii au scris că îi roagă pe ăia din stradă să le dea unfollow că n-au nevoie de iohanişti. Tot în listă. Că din viaţă e mai greu de scos un om deşi unii sunt gata să facă şi asta doar pentru că. Ne-a legat o prietenie pentru că am avut multe în comun? Şi ce dacă? Astăzi încheiem totul. Tu de-o parte, eu de alta, pa, te-am pupat, huuuo.
Am văzut un filmuleţ în care, în Piaţa Mare din oraşul în care locuiesc, mulţi, foarte mulţi (nu dau cifre să nu exagerez dar dacă au estimat 25 de mii înseamnă mult) au îngenuncheat şi au strigat Acolo este ţara mea şi neamul meu cel românesc şi mi-au dat lacrimile de emoţie. Şi apoi am citit undeva că „milogilor, staţi în genunchi în faţa sasului, vă umiliţi” şi iar mi-au dat lacrimile. De amărăciune.
Aud că e manipulare şi lipsă de informaţie. Sute de mii de oameni sunt incapabili să gândească? Parcă te pufneşte râsul deşi ai nod în gât şi-ţi vine să strigi.
Se cere dreptate, se vinde demnitate cu porţia, se acuză, se uneşte, se dezbină. Mai ales se dezbină deşi poate că s-a dovedit că suntem mai uniţi ca niciodată. Pe de-o parte.
Se strigă că unii se lasă cumpăraţi pe 100 de lei la pensie. Unii chiar trăiesc cu 100 de lei deşi ne vine greu să credem asta.
Se acuză părinţii care-şi scot copiii în stradă. Peste câţiva ani, copiii ăia vor avea cont de FB şi vor putea afla că părinţii lor au fost făcuţi inconştienţi. Dacă nu cumva înţeleg de acum asta. La fel vor proceda şi copiii cărora acum le sunt adresate „urări” de moarte doar pentru că părinţii lor sunt pesedişti.
Nu generalizez. Dar unii au urat şi alţii au primit. Unii am spus. E destul. Cantitate neglijabilă, poate. Unul singur dacă citeşte, unul singur va suferi. Poate că unul nu contează. Totuşi…

…un decembrie apus. Un miliţian (nu e banc) vine acasă, îşi sărută soţia şi copilul, îi spune soţiei „fii tare şi ai grijă de ea” şi pleacă. El ştia, soţia bănuia, copilul era ferit de asta. Ea primeşte apoi un telefon „fă tot ce poţi şi scoate fata din casă, du-o cât mai departe”. Învelită în pătură, noaptea, într-o maşină necunoscută, pe drum de ţară.
Soţia, la miezul nopţii, neştiind nimic de el, stă pe casa scării. Afară, la bloc, unii vecini stau cu topoare în mâini pentru că alţi vecini au fost dispuşi să cheme nişte ură şi puţină revoltă, să le arate adresa unde locuia familia nenorocitului de miliţian. O altă vecină, prietenă bună până atunci cu familia miliţianului, deschide uşa şi îi spune femeii care nu ştia nimic de soţul şi de copilul ei „eşti palidă de la cât salam de Sibiu ai mâncat?”. Femeia tace. Tace şi plânge.

După nişte ani de la acel decembrie apus: Auzi, tati? De ce m-au luat de acasă în pătură în noaptea aia? Pentru că îmi era teamă că dacă te las în casă vei muri. Eu? De ce? Ce rău le-am făcut eu? Erai copil de miliţian. Şi? Şi atunci oamenii ne urau pe noi. Şi aveau de gând să vă omoare copiii? Se putea şi asta. Şi mama? Şi pe ea. De asta au ieşit vecinii cu topoare, să nu intre nimeni în bloc. Şi mama de ce nu a venit? Pentru că a vrut să stea acasă, să ştie de mine. Când am venit acasă să vă pup ştiam de ordin. Ce ordin? Să mergem în curtea unităţii militare şi… dar s-a anulat în ultimul moment.
După ce s-au liniştit apele, vecina a revenit în casa aia, la masa aia la care a mâncat în trecut salam de Sibiu. Nu mai era familie de miliţian, era poliţist şi ea era în siguranţă fiind prietenă cu el, nu mai era nevoie să stea deoparte. A spus că a făcut-o pentru siguranţă. Şi ura? Şi jignirea? Şi durerea provocată? Ce mai contează?…

N-are nicio legătură cu ce se întâmplă azi. Am spus că e despre oameni, nu despre politică. Despre oameni care cândva au renunţat la omenie doar pentru că… aşa erau vremurile.

Foto

Acest articol a fost publicat în Din viaţă... și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

67 de răspunsuri la Despre oameni şi câini

  1. andrica99 zice:

    Rataceam parca printr-un oras al câinilor.
    Câini, numai câini treceau pe strada:

    Unii intr-o parte, altii în alta.
    Toti purtau câte o servieta galbuie
    Si treceau, plini de importanta, intr-o parte si alta.

    Mirarea mea n-ar fi fost atât de mare
    Si nici spaima ce m-a lipit de ziduri
    Daca din privirile pe care mi le aruncau
    N-as fi inteles ca servietele lor erau croite
    Din piele de om.
    Poezia „Cosmarul” de Geo Bogza. Articolul tau mi-a amintit de ea.

    Apreciat de 3 persoane

  2. Lia zice:

    Potecuță, din păcate unii se lasă manipulați, nu vor sau nu pot gândi limpede. Se știe că suntem un popor care reacționează emoțional, care se aprinde ușor, aruncă invective și nu numai… ca mai apoi când judecă la rece îi pare rău. Din păcate regretele nu șterg și nu pot anula dramele și răul provocat fără întenție din neștiință, dintr-o reacție pur emoțională.
    Manifestațiile din ultimile zile deși seamănă cu cele din acel decembrie apus, nu se pot compara întru-totul și nu ar trebui să ne despartă și să ne arunce într-un război absurd. Doar cei stăpâniți de teamă și ură, cei lipsiți de judecată limpede, care au ceva de ascuns, incită la ură și răzbunări fără temei.
    Nu sunt de nicio parte a clasei politice, sunt de partea corectitudinii.
    Niciun partid nu are doar corupți sau cinstiți. Toată clasa politică ar trebui să-și curețe „ograda” de penali și să muncească în folosul cetățeanului și a țării… de aceea au primit votul și au fost puși în fruntea statului.
    Cei care ies în stradă nu-s naivi și nici nu sunt toți manipulați. Au ieșit de bună voie. Nu vor să fie asistați social, nu vor bani sau privilegii. Vor demnitate!
    Cred că nu ar trebui băgate în seamă toate mizeriile care curg pe canalele media sau pe facebook.

    Apreciat de 2 persoane

    • Lia, crede-mă că nu am nicio culoare politică. Acum, fiind la muncă deci nu afară, nu am nici măcar culoare în obraji, cred.
      Nu sunt pe FB şi mă bucur că nu sunt, citesc informaţiile de pe diverse canale, tocmai pentru ştiu perfect că e bine să fie verificat din cel puţin trei surse. Aşa că nu de pe FB mă informez şi nici nu le bag în seamă. Dar ele există.
      Eu şi alţi mii ca mine, am plâns de emoţie zilele astea la intonarea imnului pe străzile oraşelor. Şi asta a fost emoţia generală, a celor care chiar au înţeles ceva. Ceilalţi… vor înjura şi la următorul protest indiferent pentru cine sau pentru ce va fi.
      Sunt perfect de acord că oamenii din stradă nu-s naivi, asta am şi subliniat. Nu poţi afirma că s-au lăsat manipulaţi sute de mii de oameni. Şi nu, nu se cer privilegii. Eu spuneam de cei care sunt acuzaţi că s-au lăsat cumpăraţi. Unii dintre ei nici nu realizează asta doar se bucură că au nişte mărunţiş în plus. Mărunţiş care pentru ei înseamnă pâinea pe o săptămână. Şi nu e puţin.
      Am şi spus că nu fac o legătură cu acel decembrie. Ce e în stradă acum, nu se compară, nu se poate compara pe nicio parte. Decât pe aia fină, foarte fină, între omenie şi altceva. Orice altceva.
      Să ai o zi bună, Lia! Mulţumesc!

      Apreciat de 2 persoane

  3. illusion zice:

    Mi se pare că s-a ajuns prea departe cu multe chestii în ultimele zile. Chestia asta cu manipularea mi se părea o aberație, dar încep să cred că e adevărată și în cazul pesediștilor și în cazul nonpesediștilor. Mă întreb oare ce se urmărește cu toată situația asta creată? Destabilizarea echilibrului și așa fragil în care se află țara noastră? Când s-au tăiat salarii nu a ieșit nimeni în stradă… și lista poate continua…
    Gata, aștept să fiu și eu scoasă din liste de prieteni 😂 sincer, dacă un om nu poate accepta că am o opinie diferită chiar nu înțeleg de ce suntem „prieteni”.

    Apreciază

    • Hehe, să ştii că m-am gândit la asta. Dacă aş fi activă pe Fb şi aş vedea un astfel de mesaj, fie că am ieşit sau nu în stradă, consider că nu merit privilegiul de a mă da prietenă cu un om care are o viziune atât dar atât de largă… şi m-aş scoate singură direct. Mi-aş cere şi iertare că mi-a dat şansa să-l cunosc 😀

      Apreciat de 1 persoană

    • CarmenP zice:

      Serios? De ce sa fi iesit in strada la taierea salariilor? Te pricepi la economie? A fost o consecinta a crizei financiare din cate stiu eu….Alternativa ar fi fost restructurare(concedieri) in masa. Cine sustine salariile bugetarilor? Sunt cateva intrebari la care ar trebui sa-ti raspunzi cand vezi mesaje despre taierea salariilor si neiesitul in strada…altfel te alaturi manipulatilor dar si manipulatorilor când vorbesti despre fenomene pe care nu le intelegi. Fenomene macroeconomice sunt explicate foarte bine si pe intelesul tuturor de catre Lucian Croitoru, uite aici un exemplu de explicatie http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-20304400-deceniu-inainte-cinci-ani-dupa-taierea-salariilor-25-suta-2010.htm

      Apreciază

      • Carmen, îmi cer scuze dar pe telefon apar aiurea notificările şi nu ştiu dacă pe mine mă întrebi de tăieri. Eu pe cuvânt că la economie nu mă pricep 😳

        Apreciază

        • CarmenP zice:

          Scuza-ma pe mine daca am postat gresit, întrebarea era pentru @illusion. Felicitari pentru articol, l-ai scris pe sufletul meu, nici eu nu am culoare politica si spre rusinea mea nici la vot nu am fost. 😦 Am avut un fel de intrebare atunci…si eu cu cine votez?

          Apreciază

      • illusion zice:

        Da, nu vă contrazic. A fost o consecință perfect normală după cum spuneți și dumneavoastră, dar eu mă refeream și la impactul pe care aceste reduceri le-au avut asupra oamenilor de rând ce lucrau „la stat” (nu toți bugetarii au salarii mari). Economic vorbind a fost o decizie corectă și mai puțin dură decât altele, dar oare oamenii ăia fără lefe mari cărora li s-a tăiat din salariu cum au trăit? Am studiat vreo două semestre de economie ca disciplină complementară și îmi amintesc că profesoara ne-a vorbit despre modul în care Polonia a înfruntat criza: http://www.romanialibera.ro/special/documentare/secretele-miracolului-polonez-294327 Dar sigur, sunt și altele de luat în calcul înainte de a face așa o comparație. Poate că tăierea salariilor nu a fost cel mai bun exemplu pe care puteam să-l dau, dar a fost primul ce mi-a venit în minte. Și cei din alte guverne au furat și nu s-a revoltat nimeni, văd pe nimeni să se ridice împotriva stării jalnice în care se află sistemul de învățământ, împotriva pensiilor nesimțite ale unora sau a celor pensionați pe caz de boală fără să aibă nimic în vreme ce cei cu adevărat bolnavi sunt umiliți de comisii de re-exeminare (cum a fost și mama mea)… și exemplele pot continua. Nici guvernul acesta nu-i mai breaz ca celelalte, dar pur și simplu mă întreb de ce acum când în țara asta s-au întâmplat și se întâmplă atâtea, dar nici cu cele din urmă nu au fost mai de Doamne-ajută. Mie pur și simplu mi-ar fi plăcut ca toate aceste lucruri să se fi întâmplat mai devreme…

        Apreciat de 1 persoană

        • CarmenP zice:

          Fara dumneavoastra 🙂 Sunt 1,2 milioane de salariati bugetari dintr-un total de 4,5 milioane salariati… sa iasa ei in strada….Taierea salariilor printr-un calcul progresiv si raportat la marimea salariului probabil ar fi scos cativa oameni in strada, dar inca odata intreb de ce sa iasa? sau sa iasa ceilalti 3,3 milioane salariati din mediul privat pentru ei? In fapt cei 3,3 milioane de salariati + IMM sustin salariile celor 1,2 mil bugetari, ori daca acestia nu le mai pot sustine salariile normal ca intervin taieri de salarii sau restructurari sau amandoua, iar cei afectati n-au decat sa se adapteze (era un proverb parca „supravietuieste cel care se adapteaza cel mai repede la schimbari”)…Despre iesit in strada in general, romanii nu au o cultura a protestelor cum au fracezii de exemplu…Sistemul de invatamant nu e jalnic, poate salariile profesorilor sunt mici (si al meu e mic), avem olimpici, avem o cota buna de bacalaureati, cine zice ca trebuie sa ia toata lumea bacalaureatul? nu trebuie, avem nevoie si de brutari, cofetari, zidari…samd carora nu le trebuie bacalaureat ci putere de munca, dedicatie, lucruri care tin de individ si nu de sistemul de invatamant, poate o colaborare intre institutiile de invatamant si mediul de afaceri pentru o integrare eficientape pe piata muncii ar fi buna, la Brasov exista un astfel de model(german) care functioneaza de minune. La pensii nu ma bag pentru ca trebuie sa am dovezi ca sa sustin asa ceva deci si pentru iesit in strada trebuie dovezi…De ce acum? Eu nu as intreba asta, niciodata nu-i tarziu, aceste iesiri trebuie sa ne uneasca, sa fim o singura voce si sa le amintim guvernantilor ca sunt acolo pentru noi nu pentru ei…ori ei au uitat inca de când au candidat pentru cine si ale cui interese trebuie sa le reprezinte…Aceasta ordonanta este o dovada, este reala, nu trebuie sa te uiti la televizor sau pe Facebook ca sa vezi ca este cu dedicatie, trebuie sa citesti ordonanta si sa discerni…o fi de bine sau de rau? Cu furtul nu sunt de acord si nu voi fi niciodata in nici o masura, nici chiar sub 199 000 lei…la romani sinonimul lui a se descurca este a fura, cum este posibil asa ceva? Cat despre modelul polonez, da, am auzit, am citit, am vazut cateva documentare, cinste lor…Am citit si articolul anexat de tine, cuvântul de ordine fiind investitii, da, investitiile sunt o solutie la crizele economice care sunt ciclice si despre care nu trebuie sa ne intrebam daca vin ci sa fim pregatiti pentru ca vin sigur…De regula tarile au rezerve, din acele rezereve in vreme de criza, pentru a stimula consumul, a tine in frau somajul, a sustine mediul privat, statul face investitii…Aceasta lectie ne-a tinut-o domnul Ialomitianu(mi-a fost profesor) si pentru ca lectia a urmat dupa ce am avut o discutie despre crize economice cu sotul meu, am fost mandra de sotul meu care nu este nici economist, nici specialist, nici finantist, mi-a zis exact acelasi lucru, investitiile sunt solutia in crizele economice…Deci nu trebuie sa fii chiar toba de economie ca sa pricepi…Ce inseamna asta?Prin investitii in infrastructura de exemplu(autostrazi, spitale, modernizari etc) se creaza locuri de munca, firmele au de lucru deci nu falimenteaza, si nici bugetarilor nu trebuie sa le tai din leafa….Ai nostri au taiat investitiile ca sa spuna ca am avut crestere economica(adica mai putine cheltuieli, mai multe venituri)…Si atunci, ce sa fi facut romanii in 2010? sa fi iesit in strada(la bugetari ma refer) sa le tina guvernantilor lectii de economie?

          Apreciază

  4. Iosif zice:

    Mi-ai amintit de o scena superba ce s-a desfasurat în oraselul meu din Ro,imediat dupa ce s-a anuntat la radio fuga lui Ceausescu,când aceste anunturi m-au gasit exact în centrul urasului lînga postul de „militie” ,care si-a blocat portile si geamurile de frica gloatelor înfuriate ce dorea razbunare . Ce se întâmpla acum în tara este dureros si primejdios,deoarece puterile straine sunt „lupii”(nu câinii) care au muscat si musca cu lacomie de milenii din „saraca tara bogata.”
    Am fost dintotdeauna la interferenta imperiilor de Rasarit si Apus care ne-au dictat si ne dicteaza în continuare legile „omului faradelegii „Antichristice” aruncând Adevarul la pamânt înlocuindu-l cu surogate frumos ambalate si colorate,aparente,fara valoarile autenticitatii naturale traditionale,infectând puritatea acestui pamânt al fagaduintei ,autentic… „colt de Rai”
    Dumnezeu sa se îndure de poporul român sa-l apere de „lupii rapitori” ce au dat iama în „turmele” linistite ce-si cer drepturile elementare la viata si libertate însa care nu o vor oferi acesti „lupi” ci Cel Ce Este „Pastorul Cel Bun” HRISTOS !

    Apreciază

    • Nu ştiu, Iosif, cine e lup şi cine e parte din turmă. Important e să fie respectat fiecare om, indiferent din ce tabără face parte. Că despre lupii ăia de care spui, oricum nu vom afla. Nu prea curând.

      Apreciat de 1 persoană

      • Iosif zice:

        Sunt acolo în Ro.mascati în „câini ciobanesti” sau în „oi inocente” asteptând semnalul codificat,secret,transmis de la „vârful piramidei” sistemului corupt mondial,ce a instituit „terorismul”,”ptimavara araba”,si distrugerea EU. Planul „lor” vine din vremuri istorice stravechi si este revelat de Hristos în Cuvânt. Doar IUBIREA salveaza omenirea !

        Apreciază

  5. Oana zice:

    Ba chiar are legătură. Și încă multă. Pentru că, pe fond, acel fond/miez hâd al omului, pe care-l ascundem sub preș pentru că nu dă bine să fie văzut, vorbim tot despre ură.

    Fără să comentez în vreun sens sau altul politica (mi-am propus să n-o fac în niciun fel de mediu), spun că da, și eu am fost șocată, întristată și chiar înfricoșată de reacțiile violente, virulente, de limbajul abject din mediul online. Și de repeziciunea în a judeca, chiar și tăcerea sau limbajul decent. Au interpretat-o/le-au interpretat ca fiind lașitate ori, mai rău, acceptarea abuzului. Nimic mai fals.
    Însă românul mai are multe de învățat. Mi-aș dori ca pruncii de azi să trăiască altfel în viitor. Însă cu părinți ‘ca noi’ (mă includ, deși nu sunt părinte) n-au multe șanse. Ar trebui ca mai întâi să fi învățat iubirea sau măcar respectul față de aproape. Adică fix ceea ce noi am uitat. Ocupați fiind să devenim…câini.

    Apreciat de 1 persoană

    • Ştii foarte bine că pe potecuţe nu se face şi nu se discută politică. Nu e cazul şi nu mă reprezintă absolut deloc. Nu aveam de gând să scriu nici acum. Afirmaţia aia cu milogii m-a întristat şi m-a revoltat. Scoasă din context, dacă tinerii ăia făceau asta oricând altcândva, cred că erau aplaudaţi şi lădaţi şi daţi exemplu. Faptul că au făcut asta vineri seară, i-a făcut „milogi” în viziunea unora. Au recitat versuri despre ţara lor stând în genunchi. Atât! Mă doare înverşunarea de orice fel.
      Frumos ai spus!
      Îţi mulţumesc frumos, Oana!

      Apreciat de 2 persoane

  6. Jurnal de zi zice:

    Aș vrea să spun ceva, multe, de fapt, dar nu știu cum.
    Cred că ar trebui doar să tac și să mă gândesc la ce ai scris – un adevăr dureros care mă lasă fără glas.

    Apreciază

  7. Iosif zice:

    Cînd subiectul este despre „Oameni si câini”,facem referire la un „regn” divers si complex raspândit la scara planetara ,care traieste interconectat mutual,(lant trofic) acceptându-se reciproc unii pe altii,indiferent de caracterul,perceptia si modul de viata al fiecarui individ (specie),unde Omul rational,este desemnat de catre Creatorul sau,stapân peste toata creatia LUI,în conditia ASCULTARII DE CREATOR. Neascultarea omului de Creatorul sau,a provocat decadenta,ruperii acestui (lant trofic) ECOSISTEM,pe care legile „omului faradelegii” „Antichrist”(homo sapiens) scotându-L pe DUMNEZEU din „ecuatia existentei” facându-si propriile legi ‘inteligente’ distruge mereu perfectiunea initiala absoluta a creatiei,ireversibil,tinzând spre autodistrugerea speciei umane,inclusiv a planetei (albastra-gri) prin nebunia stiintei lipsita de întelepciunea IUBIRII TATALUI CREATOR .

    Apreciază

  8. Ivy zice:

    Ce s-ar întâmplat în aceste zile a fost normalitatea. Așa este în democrație și vedem că în celelalte țări, oamenii sancționează mereu derapajele puterii. Noi nu suntem obișnuiți cu astfel de evenimente, respirăm să existam si cred ca nu ne-a mai ajuns aerul dacă au ieșit atâția în stradă. Cei contrariat sunt cei cărora mereu le-a fost teamă să spună cu adevărat ce simt, s-au complăcut în umbra altora

    Apreciază

    • Nu ştiu, Ivy, dacă le e teamă dar la orice subiect care împarte taberele, se ajunge la asta. Şi asta nu mai e chiar normalitate. Normal e să te contrazic cu argumente sau să îți dau dreptate. Nu să te înjur pe tine sau pe copiii tăi. Că nu despre putere mai e vorba când, în numele unui partid, arunc noroi în tine.
      Te pup!
      Sper că nu am supărat cu ceva prin textul meu.

      Apreciază

  9. Adevărat că informaţiile ne parvin din toate părţile distorsionate sau nu, contrazicându-se de la un canal la altul, iar noi putem alege ceea ce ne convine mai mult sau ceea ce credem că e mai aproape de adevărul pe care ni-l dorim. Evenimentele ne ating sufletele, mai ales cele spontane, care dezvăluie suflete curate şi oameni „de bună credinţă”. Nu ai cum să rămâi insesibil în faţa atâtor dovezi sincere de dragoste de neam şi speranţă în mai bine, căci în asta sperăm cu toţii. Sper, doar să nu rămânem numai cu speranţa. Sper.
    Cât despre câini… nici nu merită amintiţi.

    Apreciază

  10. Ana zice:

    Oamenii sunt o specie de neinteles…au stricat exteaterestrii vreo gena cand ne-au creat si ai uitat s-o repare…ca prea ar fi fost ca-n Rai.

    Apreciază

  11. Mugur zice:

    Nimic nu este mai normal ca anormalitatea, în ziua de azi. Cele mai nobile sentimente sunt aruncate la gunoi de către unii. Se predică despre patriotism, doar pentru a împărți națiunea în tabere beligerante, pentru a divide și a stăpâni. Demnitatea este și ea aruncată la gunoi, pentru că ea menține verticalitatea, de nedorit nici ea în zilele noastre.
    „Homo homini lupus est”, deși ar trebui să realizăm că putem fi adevărați zei pentru noi înșine și întreaga noastră rasă.

    În rest, s-auzim de bine!

    Apreciază

    • Foarte bine punctat, Mugur!

      Accept că sunt naivă, accept că sunt optimistă peste limita legală, accept că nu mă pricep la politică, accept că poate văd totul în roz deşi lucrurile sunt ori albe, ori negre. Dar nu voi putea înţelege prea curând un om „normal”(n-am găsit alt cuvânt) adică nu membru de partid, nu cu interese, nu cu neamuri „sus”, cu casă, masă şi copii, cu pasiuni şi cu principii, care se transformă radical şi scoate flăcări pe nas doar când aude o părere contra. O părere, nu o înjurătură. Am văzut zilele astea astfel de oameni şi de-o parte şi de alta, capabili să „linşeze” din două fraze.
      În stradă, oameni veseli dar hotărâţi. Unii perfect informaţi. Alţii, că trebuie să recunoaştem, „hai şi noi la protest, să fie!”. Contează mai puţin acum. Dar liniştiţi. După mesajele de pe pancarte, ura pare îndreptată doar asupra acelei părţi. Frumos, organizat, fără derapaje, fără îmbrânceli, simplu. Şi în mare parte, onest.

      Am auzit că aseară, în Sibiu, de la un balcon, un domn a început să huiduie mulţimea. Nu bag mâna-n foc că e adevărat. Dacă e, pe cuvânt că-mi vine să spun: bă, bravo! Sigur că şi-a luat şi el huiduieli. El era singur, jos erau aproape 40 de mii. De aia-mi vine greu să cred că huiduiala lui s-ar fi putut auzi de jos. Ziarele locale aşa susţin. Ok, să zicem că e adevărat.
      De ce spun bravo lui? Pentru că are dreptul să nu fie de acord. Şi pentru că a avut curajul să facă asta când jos erau 40 de mii de oameni. Din ăia, era destul ca numai 10 să fie mai nebuni şi să urce peste el în casă. Dar hai să fim serioşi, prin asta a dat clasă ălora care înjură din tastaură şi nu înjură pe plan politic, înjură şi ei ce pot: mame cu copii, tineri cu flori, tineri care strigă în genunchi Acolo este ţara mea… Nu. El a manifestat de unul singur. Măi, n-a aruncat apă clocotită peste oamenii de jos, echivalentul lui „aia de mamă” de pe net, pe care ţi-o iei uşor doar dacă spui ceva de rău de ăia sau de ăilalţi. A strigat şi el huuoo şi a intrat în casă. Poate mai fericit decât a ieşit. Poate cu sentimentul că „le-am arătat eu lor”. Da, poate e sfidare. Dar a făcut-o cu „cheptu’ dezgolit”, nu sub pseudonime. Nu e de aplaudat, sigur, nu de luat exemplu. Dar de dat celor care cred că fac dreptate din semne de punctuaţie.

      Avem drepturi o grămadă. Dar printre ele ar trebui să ne amintim şi că avem dreptul de a înţelege că şi celălalt are drepturi. Eu am dreptul să te respect pe tine şi invers. Şi dacă te contrazic, să o fac cu argumente. Sau chiar dacă spun „uite că nu îţi dau dreptate că n-am chef”, să mă opresc aici, să nu completez cu chestii de mamă sau să te fac tâmpit pentru că ţi-ai scos căţelul la protest.
      Şi da, cred că unii au de câştigat din asta, cred că pentru „ei” e mai bine cu o ţară divizată. Dar noi, oamenii din ţara asta, unde suntem? Dacă ne devorăm între noi, ce mai rămâne din noi?

      Te rog să mă ierţi că am scris o postare ca răspuns dar m-am pornit iar!
      Mulţumesc! O zi frumoasă să ai!

      Apreciază

      • Mugur zice:

        Drăguță Potecuță,
        Avusesem impresia că normalitatea, așa cum o înțelegem noi, este un „animal” pe cale de dispariție. Dar zilele acestea mi-au dovedit contrariul.
        Am avut șansa de a locui în București, așa ca am putut vedea „pe viu” foarte multe lucruri, începând cu acel decembrie. Am văzut întâmplările din ’90. Era o mare de lume în piață, iar când apărea câte un grup de susținători ai FSN-ului, se făcea un culoar să poată trece si se aplauda. Nu auzeai injurii, ci doar aplauze. Erau, ca si în zilele acestea, manifestații de bun-simț. Fiecare își striga lozincile sale, în grupuri cumva separate. Și atunci, ca și acum, au fost/sunt încercări de deturnare de la ideea inițială. Știu, diferă nivelul de informare, dar și așta ține de normalitate până la urmă, căci fiecare înțelege atât cât poate din ceea ce citește sau ascultă.
        Avem toate drepturile din lume, până în momentul în care aducem atingere drepturilor celui/celor de lângă noi. Cred că cel mai adesea asta se uită. Sau se ignoră.

        Este bine că te-ai pornit, este bine că te-ai descărcat de energia negativă acumulată.
        Este bine că aici la tine, dar nu numai, se poate discuta civilizat, argumentat. Și este bine că nu se face politică, ci doar se discută despre manifestările unor oameni.
        Îți mulțumesc și eu!
        Să ai o săptămână așa cum ți-o dorești!

        Apreciat de 1 persoană

  12. Iar voi spune că mă regăsesc și textul meu cumva are cam același punct de vedere. Nu despre politică ci despre om. Despre solidaritate. Despre caracter sau lipsa lui. Despre români uniți sau nu. Ufff…. greu e.

    Apreciază

    • Să ştii că mă bucur deşi nu mă mai miră faptul că ne asemănăm 😉
      Am impresia că se mută „câmpul de luptă”. Se ajunge la „război” om la om, om între om, nu mai e „noi” şi „ei”, adică ăia de la putere. Şi asta nu e bine. Trebuie să înţelegem că, aşa cum e şi la alegeri, unii vor PSD, alţii UNPR, alţi UDMR, alţi Alde şi etc că nu mai ştiu acum iniţiale 😀
      Şi acum, unii nu sunt de acord cu juma de milion de oameni care au ieşit în toată ţara. De ce sunt ăia comunişti sau proşti doar că nu-s de acord cu mine? Dar eu de ce sunt manipulată sau dezinformată sau proastă sau inconştientă doar că nu-s de acord cu ei?
      Te pup, sweety!

      Apreciat de 2 persoane

  13. Politica ne lasă un gust amar, multora dintre noi. E o otravă care ni se servește cu polonicul, oriunde am întoarce capul: la televizor, la piață, pe site-uri, în conversațiile cu vecinii…
    Cine-i apolitic, e acuzat de nepăsare, iar cine ține partea unor politicieni, primește critici de la oponenți. Ideal ar fi ca politica să fie precum inima: să funcționeze fără să-i simțim bătăile, decât atunci când ne luăm pulsul.

    Apreciat de 1 persoană

  14. tink3rbe11 zice:

    Waw,am citit rapid, am simtit multe stari in timp ce citeam,am trecut rapid de la o stare la alta.mi-a placut,am inceput ziua bine,o zi frumoasa potecuto.Astia suntem si nu o sa ne schimbam.

    Apreciază

  15. Fabiola Ion zice:

    E mai uşor să ne urâm decît să ne iubim. Asta e concluzia mea.

    Apreciază

  16. A ajuns exact la inima povestea asta. Mi s a pus un nod in gat cand mi am imaginat familia militianului. 3 suflete, fiecare in alt loc, care au suferit….Macar acum sunt bine?

    Apreciază

    • Nu se poate compara suferinţa lor cu a celor care chiar au pierdut părinţi sau copii sau fraţi dar au fost zile pline de teamă, aşa cum au fost în toate familiile. Viaţa lor şi-a reluat apoi cursul firesc, ca peste tot de altfel.
      Îţi mulţumesc mult!

      Apreciat de 1 persoană

  17. psi zice:

    și eu îmi amintesc de miliție, ba chiar și de securitatea care ne-a bătut la ușă după acel noiembrie 87. îmi amintesc și gloanțe, dar și mineri. încă doare.
    mai mult, sunt printre cei care au afirmat că strada de-acum este cuprinsă de o superbă, absolut superbă manipulare, una a sufletului. și-aseară, când stelele s-au aprins pe pământ… am plâns.

    Apreciază

  18. papagigli zice:

    Cind vine vorba de proteste stradale sunt complet confuz. Confuz pentru ca nu stiu cum s-o apuc. Pe de-o parte mi se pare normal protestul pasnic, civilizat si bine argumentat, ca semn al unei democratii solide. Pe de alta parte, ma gindesc ca ce rost are? „Ce rost are?”nu pentru ca n-ar avea rost, ci pentru ca un protest aduna 100k, 200k, 300k … un milion de oameni. Bun, dar asta se stia de la alegeri ca 5 milioane sunt impotriva puterii actuale si ca celelalte 5 milioane sunt pentru. Asa ca, daca e sa luam in consideratie milionul de protestatari, este irelevant comparativ cu cele 9 milioane de oameni care in mod tacit, refuza protestul. Si atunci, intrucit ne vrem democrati, nu e firesc ca majoritatea sa decida? Si dupa cum vad, majoritatea romanilor au ales sa-i accepte pe corupti si sa le ierte faradelegile comise, caz in care, ce rost mai are protestul respectiv? Cred ca asta suna a religie, nu a democratie.
    Si hai sa spunem ca protestatari isi vor atinge tinta si Guvernul se va dizolva. Pai urmatorul nu va fi ales de acelasi partid si de aceeasi corupti?
    Dar hai sa o dam in absurd. Protestul ii determina pe pesedisti sa cedeze puterea in totalitate. Pai in cazul ala, PNL-ul ar prelua puterea si milioane de demonstranti pesedisti ar impinzi strazile, cerind abdicarea PNL-ului. 😆
    Si uite asa vom intra intr-o morisca politica din care se va alege praful. Si din acest motiv sunt confuzat 😆
    Bag sama ca va trebui sa revolutionez, cumva, democratia asta, ca asa nu se mai poate.

    Apreciază

    • Greu, papa, greu. Când ajungi să votezi din două rele răul cel mai mic sau când ajungi să spui că oricine ar veni, tot nasol va fi, e cam greu.
      S-a început de la ceva şi s-a ajuns la altceva, e drept. Deşi unii spun că ei nu cer să cadă PSD, ei cer să cadă ăia câţiva şi să vină în locul lor oameni capabili. No, aici dă cu virgulă că nu ştiu ce mai înseamnă capabil.
      Dar ştii ce e cel mai important acum? Că aşa cum spuneam, s-a plecat de la ceva şi s-a ajuns la o chestie pe care nu cred că a bănuit-o nimeni. Că zică cine ce vrea, când se împarte aghiazmă de Bobotează se calcă în picioare şi e „ambuscadă” şi nebunie mult mai mare decât a fost pe străzi, cu toţi „feisbuciştii” şi derbedeii şi tinerii ăia fără nimic în cap, cum le place unora să spună. Că la o adică, puteau protesta pentru orice, bunul simţ şi nebunia aia frumoasă, cu speranţa-n colţul ochilor, face toţi banii, vorba ştim cu toţii cui.
      No, amu’ îi bai sau nu, important e că s-au trezit. Sau ne-am trezit. Sau neam trezit. Nu vor fi minuni. Dar a fost aprinsă o luminiţă. Şi pi cuvânt că spun numa ce-am simţit şi am văzut. Jur că nu am lozinci în cap, pe cuvânt de şoim al patriei 😀
      Sigur că au fost alegeri şi no, e absurd să tot jonglăm cu partidele şi cu puterea. Aici sunt total de acord şi aştept să văd ce se întâmplă.

      Apreciază

      • papagigli zice:

        Luminita n-o contest, ba o aprob, dupa cum spuneam, atita timp cit nu ajunge sa va orbeasca 😉 , dar te-ntreb, ce-i dincolo de luminita respectiva? Ca daca e o alta bezna, ‘geaba luminita. 😉

        Apreciază

        • Papa, nu mă declar bătrână dar când zic tineri, zic 17-18-25 de ani. De ăştia mi-a fost drag tare zilele astea. Nu că ăia peste n-ar fi tineri. Io nu îi pot spune unui student acum că au sperat şi alţii şi au strigat alţii în alţi ani şi cam fără succes. Eu nu pot. Şi, cum spuneam, nu am un răspuns. Nu am strigat jos PSD, nu am strigat demisia. Dacă mă gândesc bine, nu am strigat nimic. Aşa că nu ştiu ce şi cum văd ei schimbarea asta. Ştiu că s-a dovedit că se poate să nu plecăm capul. Cine ştie mai bine pulsul străzii, ar putea răspunde.

          Apreciază

  19. Ana Vlad zice:

    Pentru câteva minute bune mi-a amuțit și tastatura. Și-a revenit, văd.
    Am văzut atâția oameni zilele astea, că mi-e inima plină de ei. Chiar și de cei care au păreri diferite, că nu cred că le e ușor. Oameni, zic. Am văzut și câini, dar vreau să cred că vom reuși să ne ferim de ei înainte să muște.

    Apreciază

  20. Alex zice:

    Încă o mare „realizare” a clasei politice românești: o dezbinare cruntă între oameni. Iau decizii aiurea, se gândesc numai la interesele lor și apoi se miră ce valuri au iscat. Este atât de trist ceea ce se întâmplă în aceste zile pe la noi prin țară…Iar amintirea acelor sângeroase zile din decembrie 89, ne face să ne gândim că iarăși „s-a umplut paharul”….

    Apreciază

    • Paharul se umple de mai multe ori, Alex! Poate că ar fi bine să învăţăm câte ceva, să înţelegem că nimeni şi nimic nu va putea schimba radical ceva, că pentru nicio idee politică şi niciun partid nu merită să dăm cu demnitatea de pământ şi cu omenia de bordură. Că nu avem nimic de câştigat dacă ne luăm de gulere, fie ele şi virtuale. Indiferent din ce parte comentăm.
      Din păcate, ai dreptate. S-au înfierbântat iar, s-au dezbinat iar. Păcat!

      Apreciază

  21. ovi zice:

    de ce oare… imi doresc sa fiu in piata victoriei acum???

    Apreciază

Lasă un comentariu